abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 31 januari 2004 @ 23:18:16 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16754830
Soep van gerookte kip
Neem een gerookte kip, prei, wortel, ui, knofteentje, een pakje safraan, peperkorrels, banda foelie blaadje, wat groene kruiden, blaadje laurier en wat kummel
Water bijvulen en boullion van trekken.
Na een uur of 4 trekken en afschuimen de boullion door een zeef halen en het vlees van de kip halen.
Je maakt een roux, half boter, half bloem, en laat de bloem garen, maar op een laag vuur doorgaren tot de roux bruin is, dan de boullion erbij.
Deze binden met de roux, en dan room bijvoegen, en het vlees er in. Scheutje Pearl Bridge Mushroom soy erbij en klaar.
Een heerlijke creme soep die naar kip en rook smaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16755107
Wie maakt er nog soep helemaal zelf? Dus zonder hulp van Maggiblokjes, Bouillionblokjes, zakjes of potjes basisvloeistof. Maar gewoon zelf botten pinceren, opzetten met een mirepoix lekker een paar uurtjes laten trekken en dan een scheutje droge sherry (als smaakversterker). En de runderbouillion klaren met een clarifique voor een mooie heldere consommé.

Het klinkt moeilijk zo'n clarifique maar het is heel erg simpel. Is mager gehakt, eiwit en wat ui/prei etc. in de bouillion en dan langzaam aan de kook laten komen en steeds afschuimen. Dan krijg je een mooie heldere bouillion. Wel alles héél fijn snijden en geen deksel op de pan.

pi_16760124
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 22:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

helemaal mee eens, als je de boullion die je trekt regelmatig afschuimt dan kan je ook het vet er af halen, dat drijft toch boven.
zie ook Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic om te kijken hoe je het perfect doet, een boullion trekken en hoe je er een fond van kan maken.


Ik gebruik eigenlijk wel vaak bouillonblokjes zonder die vermaldije smaakversterkers, maar das ook geen optie voor de echte kok?
  zondag 1 februari 2004 @ 10:23:17 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16767394
quote:
Op zondag 1 februari 2004 00:36 schreef fokje het volgende:

[..]

Ik gebruik eigenlijk wel vaak bouillonblokjes zonder die vermaldije smaakversterkers, maar das ook geen optie voor de echte kok?


Als er ergens gerotzooit word, dan in de horeca. Maar ik vind het niet lekker. Bovendien als je vals wilt spelen, moet je eerst weten hoe het eigenlijk hoort.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16767507
Piet, ik kijk met veel interesse naar al je tips enzo. Nu heb ik een vraag. Ik zie dat je bij alle bouillions die je noemt dat je geen zout gebruik, voor mij ideaal omdat ik zoutarm moet eten (hoge bloeddruk).
Nu wilde ik weten of ik buiten runderbouillion en die rook cremesoep ook andere soorten bouillions en daarna soepen kan maken die weinig tot geen zout bevatten?
Als anderen hier een ook een antwoord op weten graag!

ALvast bedankt!

"No hay mal que por bien no venga" Geen ongeluk zo groot, of er is altijd nog wel een geluk bij
  zondag 1 februari 2004 @ 10:43:15 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16767701
quote:
Op zondag 1 februari 2004 10:31 schreef Mariposa het volgende:
Piet, ik kijk met veel interesse naar al je tips enzo. Nu heb ik een vraag. Ik zie dat je bij alle bouillions die je noemt dat je geen zout gebruik, voor mij ideaal omdat ik zoutarm moet eten (hoge bloeddruk).
Nu wilde ik weten of ik buiten runderbouillion en die rook cremesoep ook andere soorten bouillions en daarna soepen kan maken die weinig tot geen zout bevatten?
Als anderen hier een ook een antwoord op weten graag!

ALvast bedankt!


Tuurlijk
Boulions maken is eigenlijk heel makkelijk.
Vlees, botten, groente en kruiden.
Als je langer zoutarm of zoutloos eet zal je merken dat je het niet meer mist, het is een gewenning die je af kan bouwen.
Mag je geen zout of geen natrium?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 1 februari 2004 @ 11:08:48 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16768171
Soep van Eend en Paddestoelen
Neem een grote eend, 2 1/2 - 3 kilo barbarie.Snij de filets er af voor een lekkere canard a l orange, en de lever voor een foi grasse de canard
Je neemt het karkas met de vleugels en de poten, een bouquet garnie (prei, wortel, sellerie, peterselie, laurier) en wat kruiden (foelie, peper) en trek in een uur of 4 er een stevige boulion van. regelmatig afschuimen en ontvetten.
Laat intussen gedroogde paddestoelen wellen (gemengde, trompet de mort, moerieljes, eekhoorntjesbrood, etc etc)
Zeef de boullion, doe het vlees er weer in, en voeg de gewelde paddestoelen toe.
Aan de kook brengen en even goed doorlaten koken.
Binden met wat pijlwortel, (of maizena) tot licht gebonden.
Voeg wat soepgroente toe. monteer af met sherry of Sake.

Zoals al opgemerkt voeg ik nooit zout toe aan mijn recepten. Dat klopt, ik kook met heel weinig zout. Is een tik die ik vroeger in de keuken oppikte en dat heeft de volgende reden.
1) Zout kan er altijd bij, maar nooit uit.
2) Stel je krijgt een paar gasten waarvan iemand op zoutloos dieet staat, en die vragen of je wat voor hun hebt. Als je dan zout hebt in je boullions, basissauzen, aardappels, dan is de hele tafel weg, en als het geen probleem is en je kan een perfecte maaltijd, die niet afwijkt van het menu ook zoutloos maken, dan heb je een heel tevreden tafel. Dat de bediening de fooi kasseert, is een van de feiten van het leven, maar er is meer.
3) Als je in staat bent je soepen, sauzen, etc etc al goed op smaak te krijgen zonder zout, dan worden deze bijzonder smaakvol als er dan alsnog een snuf zout ingaat.
4) zout staat op tafel
5) gros van de mensen strooit al zout zonder te proeven.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16770744
quote:
Op zondag 1 februari 2004 10:43 schreef Pietverdriet het volgende:
Tuurlijk
Boulions maken is eigenlijk heel makkelijk.
Vlees, botten, groente en kruiden.
Als je langer zoutarm of zoutloos eet zal je merken dat je het niet meer mist, het is een gewenning die je af kan bouwen.
Mag je geen zout of geen natrium?
Ik sta op een matig tot beperkt natriumarmdieet, maw ik mag tussen de 1200 en 1600 mg natrium per dag. Nu moet ik ff denken, ik geloof dat dat op 3 tot 4 gram zout per dag komt.

Ik heb er al vrij goed mee leren leven, al 'zondig' ik ook nog weleens met uit eten gaan en thuis dingen klaar maken. Heb daarbij het idee dat het wat beter met de bloeddruk gaat en dus dat ik wat meer kan hebben.

Ik heb zelf al een keer met zoutarm soep maken geëxperimenteerd, maar dat was falikant mislukt. Had uiensoep gemaakt, maar dat smaakte voor geen meter en het bedierf ook heel snel na 2 dagen ofzo, terwijl daarvoor als ik 'gewone' uiensoep maakte het bijna een week wel goed bleef.

Maar goed, ik begin maar weer met experimenteren! Mis soep eten zo erg.

"No hay mal que por bien no venga" Geen ongeluk zo groot, of er is altijd nog wel een geluk bij
  zondag 1 februari 2004 @ 12:49:41 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16770964
quote:
Op zondag 1 februari 2004 12:41 schreef Mariposa het volgende:

[..]

Ik sta op een matig tot beperkt natriumarmdieet, maw ik mag tussen de 1200 en 1600 mg natrium per dag. Nu moet ik ff denken, ik geloof dat dat op 3 tot 4 gram zout per dag komt.

Ik heb er al vrij goed mee leren leven, al 'zondig' ik ook nog weleens met uit eten gaan en thuis dingen klaar maken. Heb daarbij het idee dat het wat beter met de bloeddruk gaat en dus dat ik wat meer kan hebben.

Ik heb zelf al een keer met zoutarm soep maken geëxperimenteerd, maar dat was falikant mislukt. Had uiensoep gemaakt, maar dat smaakte voor geen meter en het bedierf ook heel snel na 2 dagen ofzo, terwijl daarvoor als ik 'gewone' uiensoep maakte het bijna een week wel goed bleef.

Maar goed, ik begin maar weer met experimenteren! Mis soep eten zo erg.


maak eens uiensoep volgens mijn recept, en als ie te flauw is, kook dan een fijngestampt ansjovis filetje door de pan mee, daar zit wel wat zout in, maar niet heel veel, maar verder werkt de ansjovis als smaakversterker.
een flinke scheut cognac wil ook werken als smaakversterker.
En tegen dat bederf, wat dacht je van invriezen? Portiegewijs?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16771052
Soepen en sauzen bederven sowieso heel snel, ik bewaar dat nooit langer dan 2 dagen in de koelkast.
  zondag 1 februari 2004 @ 13:27:35 #61
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_16772272
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 21:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als ik geen zin heb ze te schillen met kokend water, dan neem ik een ovenplaat en leg ze daarop, dan neem ik mijn gasbrander en brand er het velletje af, dat gaat prima en geeft een iets rokerige smaak aan de soep.
Gasbrander is zon soldeerlamp, waar zo een campinggaz flesje in gaat.


hmmm... De pyromaan in mij komt bovenborrelen!
Koken met een soldeerbrander...
  zondag 1 februari 2004 @ 13:33:22 #62
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_16772509
quote:
Op zondag 1 februari 2004 11:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[...]
4) zout staat op tafel
5) gros van de mensen strooit al zout zonder te proeven.
Ik kook over het algemeen met weinig zout, en zet met opzet de zoutpot niet op tafel.
De mensen die onder punt 5) vallen hebben niet mijn waardering, ze zullen moeten vragen om een zoutpotje en ik sta er op dat ze eerst even proeven.

Sommige van mijn familieleden kan je, bij wijze van spreken, een bord warm zeewater voorzetten en glashard volhouden dat het om een pittige bouillon gaat...

  zondag 1 februari 2004 @ 13:41:40 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16772824
quote:
Op zondag 1 februari 2004 13:27 schreef NT-T.BartMan het volgende:

[..]

hmmm... De pyromaan in mij komt bovenborrelen!
Koken met een soldeerbrander...


In de prof keuken een zodanige hit, dat men inmiddels loeidure gasbranders voor de keuken kan kopen (onzin met een verlengsnoer)
Ideaal voor een creme brulee van een caramelkorst te voorzien, ff een gratine te maken.
Het werkt beter als een salamander, want je kan het veel beter sturen, en het gaat lekker snel.
Je koopt zon ding voor weinig in een bouwmarkt, maar neem wel een toebehoor set, zulke opzetstukken voor verfafbranden en voor een kleine vlam, Ideaal, en heel leuk om mee te experimenteren.
Ik gebruikte ze vroegen in de keuken ook tegen wespen. Grote vlam en hup, vliegt nog verkoolt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 1 februari 2004 @ 13:50:18 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16773074
Ben trouwens de eendeboullion aan het maken op het moment.
Voor de Vet-o-foben, het staat nu een uurtje op, en ik heb er al ongeveer een kwart liter vet vanaf geschep. Prachtig eendevet, ideaal ook om in te bakken.

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 01-02-2004 14:14]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16775017
Camembertsoep, de allerlekkerste soep die ik ooit gegeten heb!
En zo simpel klaar te maken...
Sex is not the answer. Sex is the question. 'Yes' is the answer.
Nu ook op foto verkrijgbaar
pi_16775355
quote:
Op zondag 1 februari 2004 13:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In de prof keuken een zodanige hit, dat men inmiddels loeidure gasbranders voor de keuken kan kopen (onzin met een verlengsnoer)
Ideaal voor een creme brulee van een caramelkorst te voorzien, ff een gratine te maken.
Het werkt beter als een salamander, want je kan het veel beter sturen, en het gaat lekker snel.
Je koopt zon ding voor weinig in een bouwmarkt, maar neem wel een toebehoor set, zulke opzetstukken voor verfafbranden en voor een kleine vlam, Ideaal, en heel leuk om mee te experimenteren.
Ik gebruikte ze vroegen in de keuken ook tegen wespen. Grote vlam en hup, vliegt nog verkoolt.


In de britse hotelkeuken waar ik mezelf een tijdje heb opgehouden gebruikten we ze ook als aansteker voor de kachels (fornuizen). Er stond daar een grote ouwe bakkers oven die nooit uitging, (diende 's winters ook als verwarming). Effe kleppie open, brandertje bij de vlam en de kachels aansteken.

Nog een leuk garneeridee met de gasbrander. Gecarameliseerde Melba toast.
Witte boterham (licht) roosteren.
Korstjes er rondom af.
De plak in tweeën snijden, zodat je twee hele dunne sneetjes hebt.
Diagonaal in twee driehoeken snijden
De zachte (voormalige binnekant) door de poedersuiker halen.
Met de gasbrande de suiker carameliseren.
Gebruik deze om desserts te garneren.

pi_16775747
quote:
Op zondag 1 februari 2004 14:36 schreef Keios het volgende:
Camembertsoep, de allerlekkerste soep die ik ooit gegeten heb!
En zo simpel klaar te maken...
Hoe maak je die klaar dan?
pi_16846234
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 23:00 schreef Pietverdriet het volgende:

soep maakt zichzelf, en trekt lekker terwijl je voor de buis of fok hangt.
kan je tijdens het koken al je spullen in een pan doen, water erbij, en je hoeft 4-6 uur NIETS te doen.
Geen tijd hebben om soep te maken....
die 5 minuten....


Dat gaat alleen op als je uberhaupt 4-6 uur lang thuis kunt blijven om de boel enigszins in de gaten te houden. Als je het aandurft om je soep "alleen" te laten (wat ik sowieso niet kan, omdat ik in een studentikoze opzet woon), dan móet je dus om een bepaalde tijd terug zijn.

Wie heeft die tijd in hemelsnaam? En dat voor een voorgerecht!

I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 14:19:07 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16847422
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 13:36 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Dat gaat alleen op als je uberhaupt 4-6 uur lang thuis kunt blijven om de boel enigszins in de gaten te houden. Als je het aandurft om je soep "alleen" te laten (wat ik sowieso niet kan, omdat ik in een studentikoze opzet woon), dan móet je dus om een bepaalde tijd terug zijn.

Wie heeft die tijd in hemelsnaam? En dat voor een voorgerecht!


Ik ben savonds gewoon thuis, en dan staat er regelmatig een pannetje te trekken met stoofpeertjes of soep, of stoofvlees.
Terwijl ik zit te surfen, te werken of aan het kanaalzwemmen ben.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:11:25 #70
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16849047
quote:
Op zaterdag 31 januari 2004 13:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Kende ooit een meisje, een echt brechtje, die trok haar vegetarische boulion van tofu.....

Hoe is dat nou in hemelsnaam mogelijk? Er zit al amper smaak aan tofu..
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:13:33 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16849116
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 15:11 schreef Vork het volgende:

[..]

Hoe is dat nou in hemelsnaam mogelijk? Er zit al amper smaak aan tofu..


Zeg maar helemaal geen smaak.
Maar goed, in haar visie was een vleesvervanger een vleesvervanger.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:15:28 #72
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16849181
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 15:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Zeg maar helemaal geen smaak.
Maar goed, in haar visie was een vleesvervanger een vleesvervanger.
Dan heeft ze het toch niet helemaal goed begrepen...
  dinsdag 3 februari 2004 @ 15:21:59 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16849416
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 15:15 schreef Vork het volgende:

[..]

Dan heeft ze het toch niet helemaal goed begrepen...


een echt brechtje dus, je kent het wel, beetje punk, dr martins, zwarte kleren, heel erg betrokken bij de dieren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16851000
Ben dus nu van Piet een zelfgemaakte en getrokken kippenboullion aan het maken.

Staat pas een uurtje te trekken, maar die geur...

En dames!!! Loopt hier nu een man rond met pretoogjes, en die blijft maar zeggen: Wat ruikt het lekker...hmmm...nou, echt lekker....

Liefde van de man gaat dus ook door de maag!

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16854107
De allerlekkerste soep vind ik Pompoensoep uit Haïti, maar het recept heb ik even niet bij de hand.

Is in ieder geval op basis van kippenbouillon en met madame jeanette peper enzo.. Mjammie!

  dinsdag 3 februari 2004 @ 17:31:24 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16854233
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:27 schreef Sorbootje het volgende:
De allerlekkerste soep vind ik Pompoensoep uit Haïti, maar het recept heb ik even niet bij de hand.

Is in ieder geval op basis van kippenbouillon en met madame jeanette peper enzo.. Mjammie!


Heb nooit gesnapt wat er lekker is aan pompoen
De soep smaakt altijd naar kerrie, pepers, whatever
En pompoen zelf, dan heb ik lekkerdere aardappels met meer smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16854508
In de Misset Horeca van Januari staat een advertentie van Honig professional. Pakjes kant-en-klaar soep voor de professionel keuken, het poeder is oplosbaar in kokend water en je hebt in de tijd nodig om het water te koken + 3 minuten soep.

Dit is nu een ernstige zaak. Dat je als kok moderne hulpmiddelen als Aspic-gelei in korrelvorm gebruikt kan ik inkomen. Maar kant-en-klare soep of ook basis bouillion moet je gewoon zelfmaken. Net als aardappelpuree.

  dinsdag 3 februari 2004 @ 17:49:47 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16854835
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:39 schreef Fixers het volgende:
In de Misset Horeca van Januari staat een advertentie van Honig professional. Pakjes kant-en-klaar soep voor de professionel keuken, het poeder is oplosbaar in kokend water en je hebt in de tijd nodig om het water te koken + 3 minuten soep.

Dit is nu een ernstige zaak. Dat je als kok moderne hulpmiddelen als Aspic-gelei in korrelvorm gebruikt kan ik inkomen. Maar kant-en-klare soep of ook basis bouillion moet je gewoon zelfmaken. Net als aardappelpuree.


had dit al eens gepost, maar de jongens en meisjes weten niet meer hoe je soep maakt, dat leren ze namelijk niet op vakopleiding,
Mijn chef vond, toen ik in de keuken werkte, het nodig dat ik mijn papieren ging halen, SVH, hij betaalde
Toen ik daar kwam begon men met soep maken. beginnen met Poeier en water.
Ik maakte bezwaar, zo maak je geen boullion. Ik maak op mijn werk boullion zoals het hoort, en als je mensen wat leert, hoor je het goed te doen.
De docent zei dat we dat wel zo deden, want het ging om geld verdienen....
Ik heb mijn spullen gepakt, Fuck You gezegt en ben gegaan. Op de zaak aangekomen vroeg mijn chef verbaasd wat ik daar deed, heb hem het verhaal uitgelegt.

Hij was laaiend, is in de auto gestapt en heeft ze in niet mis te verstane taal de waarheid gezegt, heeft op hoge toon zijn lesgeld terug gevordert en gekregen.
Zelden iemand zo pissig gezien.
Wij maakten alles zelf, nooit blikken (muv tomaten), nooit halffabrikaten.

Het zal best zijn dat ze het later in hun opleiding leren, maar ik had mijn buik vol.
Een tijd later kwam er eens een dame de keuken in en zei dat ze erg lekker gegeten had, ik bedankte haar. Ze had echter een vraag, welk merk ik gebruikte. Ik snapte haar niet en vroeg, wat bedoelt u? Ze vertelde dat ze mijn soep van gerookte kip zo lekker vond, en dat ze graag wou weten welk merk dat was. Haar man zei dat de soep in restaurants altijd uit blik kwam, maar zulke soep had ze nog nooit gegeten, zo lekker, of dat een horeca groothandels merk was.
Ik vertelde dat we die zelf maakten, en liet de boullion zien die ik aan het trekken was.
Ze geloofde me niet.
Ik zei haar dat ze alle kastjes los mocht trekken, maar een blik muv tomaten zou ze niet vinden.
Geloven deed ze me nog steeds niet.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 3 februari 2004 @ 18:27:32 #79
3542 Gia
User under construction
pi_16855770
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Je hebt helemaal gelijk. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep. Heb het ook weleens gedaan, met schenkel en been.

Maar ben nu wat dat betreft wat makkelijker uitgevallen. Dus 2 blokjes bouillon per liter water, voldoet nu ook wel voor mijn basis.

Mijn moeder maakte overigens vroeger elke zaterdag zelf soep voor de zondag. Van het soepvlees en de restjes aardappels maakte ze dan 's maandags weer kroketjes voor bij de boterham.

pi_16862383
Lekkere ideeen staan hier!
Ik ga binnenkort de pindasoep en een bruinebonensoep uit proberen!
Het voelt goed hè?
A je to!
pi_16864046
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 18:27 schreef Gia het volgende:

[..]

Je hebt helemaal gelijk. Er gaat niets boven zelfgemaakte soep. Heb het ook weleens gedaan, met schenkel en been.

Maar ben nu wat dat betreft wat makkelijker uitgevallen. Dus 2 blokjes bouillon per liter water, voldoet nu ook wel voor mijn basis.

Mijn moeder maakte overigens vroeger elke zaterdag zelf soep voor de zondag. Van het soepvlees en de restjes aardappels maakte ze dan 's maandags weer kroketjes voor bij de boterham.


Even wat tips voor de echte soepliefhebber:
Vraag je slager om runderschenkel. Als er enig vlees aan zit snijd je dat eraf en bewaar je. De botten zelf in een hete oven tot ze wat kleur hebben (pinceren), er hoeft geen olie/boter ofzo bij. Als het bot een lichtbruine kleur heeft kan het samen met het vlees en de groente de pan in om bouillion te trekken.

Haalt het smaakniveau van je soepje het onverhoopt niet bij de door MSG vergeven varianten van Unilever en Heinz? Een scheutje droge sherry doet wonderen. Om mijn kookdocent te citeren: "Scheutje Sherry dabei!" inderdaad, het was een duitser

  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 3 februari 2004 @ 23:23:35 #82
41809 crew  Ouwesok
Leuke lamp overigens
pi_16865459
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:39 schreef Fixers het volgende:
In de Misset Horeca van Januari staat een advertentie van Honig professional. Pakjes kant-en-klaar soep voor de professionel keuken, het poeder is oplosbaar in kokend water en je hebt in de tijd nodig om het water te koken + 3 minuten soep.

Dit is nu een ernstige zaak. Dat je als kok moderne hulpmiddelen als Aspic-gelei in korrelvorm gebruikt kan ik inkomen. Maar kant-en-klare soep of ook basis bouillion moet je gewoon zelfmaken. Net als aardappelpuree.


Cup-a-Soup-Pro zeg maar .

Het erge is dat die zooi nog gebruikt wordt ook. Ik gun iedereen in principe zijn inkomsten, alleen wordt het natuurlijk wel wat beroerd als er iemand na weet-ik-hoeveel jaar opleiding een stevige som geld vraagt voor het oplossen van een zakkie poeier in kokend water .

Gotferdomme wat heb ik weer een last van een goed humeur
pi_16866343
Ik begrijp dat het het beste is wanneer je bouillion zelf trekt van vleesrestanten/botten en dergelijke. Maar ja, ik ben een vegetariër en zelf bouillion trekken van vlees en zo wil ik dus niet. Zijn er manieren waarop je toch zelf bouillion kunt trekken zonder je dat daar vlees/vis voor gebruikt? Of moeten vegetariërs het dan maar bij de groente- en tuinkruidenbouillionblokjes houden?
pi_16866614
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 23:51 schreef Tristessa het volgende:
Ik begrijp dat het het beste is wanneer je bouillion zelf trekt van vleesrestanten/botten en dergelijke. Maar ja, ik ben een vegetariër en zelf bouillion trekken van vlees en zo wil ik dus niet. Zijn er manieren waarop je toch zelf bouillion kunt trekken zonder je dat daar vlees/vis voor gebruikt? Of moeten vegetariërs het dan maar bij de groente- en tuinkruidenbouillionblokjes houden?
gewoon alleen van groente trekken lijkt mij. Zal altijd nog beter zijn dan (vegetarische) bouillonblokjes.
pi_16866743
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 23:59 schreef fokje het volgende:

[..]

gewoon alleen van groente trekken lijkt mij. Zal altijd nog beter zijn dan (vegetarische) bouillonblokjes.


Hmm ja. Daar heb je opzich wel gelijk in. Maar alleen een bouillon getrokken van groente lijkt me een beetje flauw van smaak. Dus dan zul je het toch nog moeten kruiden en dergelijke.
pi_16866858
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:03 schreef Tristessa het volgende:
Hmm ja. Daar heb je opzich wel gelijk in. Maar alleen een bouillon getrokken van groente lijkt me een beetje flauw van smaak. Dus dan zul je het toch nog moeten kruiden en dergelijke.
Vraag het aan Piet!!

grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16866911
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:06 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Vraag het aan Piet!!

grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic


Goed idee! .
  woensdag 4 februari 2004 @ 00:11:04 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16867020
Vegetarische Boullion is eigenlijk een contradictie in termen.
Boullion is vleesextract, of visextract, met kruiden en groenten.

als je het zonder vlees wilt doen zal je aangewezen zijn op een groente en kruidennat. Je kan gefermenteerde plantaardige eiwitten gebruiken, marmite, (echte) soyasaus, maar het blijft nep.

You cannot beat the real thing!!!

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16867028
Toevallig vanavond tomatensoep gegeten.

Maar daar was geen schenkel aan te pas gekomen, dus het was niet echt krachtig. Moeten die dingen echt vier uur trekken?

De miljoen gehaktballetjes waren jammer genoeg niet zout genoeg.
De groente en tomaat waren wel erg lekker

Met pasta erdoorheen vind ik ook altijd erg geslaagd.

The effect of a Pan Galactic Gargle Blaster is like having your brains smashed out by a slice of lemon wrapped around a large gold brick.
Damn it feels good to be a hamster.
pi_16867096
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:07 schreef Tristessa het volgende:
Goed idee! .
Ja, Piet antwoord voor het gemak maar even hier....
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16867121
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Vegetarische Boullion is eigenlijk een contradictie in termen.
Boullion is vleesextract, of visextract, met kruiden en groenten.

als je het zonder vlees wilt doen zal je aangewezen zijn op een groente en kruidennat. Je kan gefermenteerde plantaardige eiwitten gebruiken, marmite, (echte) soyasaus, maar het blijft nep.

You cannot beat the real thing!!!


Hmm. Dus jij zegt nu dat de boullionblokjes die als vegetarisch bestempeld worden eigenlijk niet vegetarisch zijn? Vaak staat er toch wel op die pakjes dat ze geschikt zijn voor vegetariërs. .
pi_16867144
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:13 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Ja, Piet antwoord voor het gemak maar even hier....


. Ok nu ben ik in de war.
.
  woensdag 4 februari 2004 @ 00:23:47 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16867347
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:14 schreef Tristessa het volgende:

[..]

Hmm. Dus jij zegt nu dat de boullionblokjes die als vegetarisch bestempeld worden eigenlijk niet vegetarisch zijn? Vaak staat er toch wel op die pakjes dat ze geschikt zijn voor vegetariërs. .


Oh die blokjes, daar weet ik niets van, das nep, hoofdzakelijk zout enzo, ook Runderboullionblokjes zijn IMHO nep en hebben niets met echt eten te maken.
Eten komt van planten en dieren, niet uit de chemische fabriek.
Ik vind dat mensen de verkeerde kant op gaan met hoe ze tegen eten aankijken, ze hebben geen idee meer wat het is.
Eten is voor veel mensen een pakje uit de supermarkt.
Als ik op het wad loop en wat kokkels er uit vis, en deze opeet, rauw of meeneem om te koken, dan kijken veel mensen al ongelofelijk vies, het komt niet uit een pakje...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16867478
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oh die blokjes, daar weet ik niets van, das nep, hoofdzakelijk zout enzo, ook Runderboullionblokjes zijn IMHO nep en hebben niets met echt eten te maken.
Eten komt van planten en dieren, niet uit de chemische fabriek.
Ik vind dat mensen de verkeerde kant op gaan met hoe ze tegen eten aankijken, ze hebben geen idee meer wat het is.
Eten is voor veel mensen een pakje uit de supermarkt.
Als ik op het wad loop en wat kokkels er uit vis, en deze opeet, rauw of meeneem om te koken, dan kijken veel mensen al ongelofelijk vies, het komt niet uit een pakje...


Ik weet dat die boullionblokjes nep zijn. Maar als je vegetariër bent moet je soms andere hulpmiddelen gebruiken. Desalniettemin vind ik het idee om dan gewoon groente en kruidennat te gebruiken wel een beter idee dan de blokjes natuurlijk.

En wat betreft je verhaal over het koken met pakjes en dergelijke ben ik het wel met je eens hoor. .

  woensdag 4 februari 2004 @ 00:34:34 #95
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16867596
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:29 schreef Tristessa het volgende:

[..]

Ik weet dat die boullionblokjes nep zijn. Maar als je vegetariër bent moet je soms andere hulpmiddelen gebruiken. Desalniettemin vind ik het idee om dan gewoon groente en kruidennat te gebruiken wel een beter idee dan de blokjes natuurlijk.

En wat betreft je verhaal over het koken met pakjes en dergelijke ben ik het wel met je eens hoor. .


Culinair gezien begrijp ik vegetariers niet.
Had vanavond vrienden te eten die geen vlees eten uit de bioindustrie, dus had ik een volledige (wilde) vis en schaaldieren gebaseerde paella gemaakt,
kijk dat begrijp ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16872247
quote:
Op dinsdag 3 februari 2004 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb nooit gesnapt wat er lekker is aan pompoen
De soep smaakt altijd naar kerrie, pepers, whatever
En pompoen zelf, dan heb ik lekkerdere aardappels met meer smaak.


Dan doe je het gewoon niet goed.
  woensdag 4 februari 2004 @ 09:46:19 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16872325
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 09:42 schreef Sorbootje het volgende:

[..]

Dan doe je het gewoon niet goed.


Dat verhaal hoor ik al jaaaaaaren, van al die pompoensop fans, HUN pompoensoep is daar heel anders in, DIE is zo lekker, maar als je hem dan eet, proef je alleen maar (goedkoop) kerrie poeder....
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 4 februari 2004 @ 09:56:08 #98
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_16872524
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 00:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Culinair gezien begrijp ik vegetariers niet.


Het is een compleet ander specialisme. Je moet van een kok die gespecialiseerd is in de franse keuken ook niet verwachten dat hij alles over pasta weet bijvoorbeeld. De vegetarische keuken werkt met hele andere producten en smaken dan de "vleeskeuken". Niet beter, niet slechter, gewoon anders. Maar dat is weer een hele andere discussie, het gaat hier over soep

Tristessa: als je dan toch met vegobouillon aan de slag gaat dan kan ik je de Vetara groentebouillon aanraden. Die koop je bij de bio-winkel. Is erg lekker en niet zo overdreven zout. Een pot is vrij duur (¤3.50) maar je kunt daarna navulzakjes kopen die goedkoper zijn. De groentebouillons uit de supermarkt vind ik niet erg geweldig.

Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_16873554
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 09:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat verhaal hoor ik al jaaaaaaren, van al die pompoensop fans, HUN pompoensoep is daar heel anders in, DIE is zo lekker, maar als je hem dan eet, proef je alleen maar (goedkoop) kerrie poeder....


Goedkoop kerriepoeder, da´s de eerste fout al...

Maar goed je kunt het ook gewoon niet lekker vinden.. Dan houdt het op, ik erger me alleen een heel klein beetje aan de manier waarop je dat kenbaar maakt.

  woensdag 4 februari 2004 @ 10:56:16 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16873766
quote:
Op woensdag 4 februari 2004 10:47 schreef Sorbootje het volgende:

[..]

Goedkoop kerriepoeder, da´s de eerste fout al...

Maar goed je kunt het ook gewoon niet lekker vinden.. Dan houdt het op, ik erger me alleen een heel klein beetje aan de manier waarop je dat kenbaar maakt.


Ik zei dat ik het niet snapte, ik proef namelijk nooit wat aan pompoen. Ik snap niet dan mensen (en het is altijd pompoensoep waar men fanatiek over wordt) ook niet dat ze zo lyries zijn over pompoensoep als je alleen maar Kerrie proeft.
Kijk, je had ook een recept kunnen posten, dan was het wat anders geweest.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')