Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:05 |
Waarom huldigen wij onze eetcultuur zo slecht? Nederland heeft een prachtig culinair erfgoed, maar we lijken ons er voor te schamen, en zullen het zelden of nooit in een klasse restaurant goed klaargemaakt aantreffen. Waarom niet? De Nederlandse traditionele dreigt uit te sterven doordat we het nauwelijks meer kennen, en we hebben zulke mooie ingredienten. We hebben een culinair erfgoed, dat bestaat uit zuivel, (puddingen, kazen) veel fruit en groenten (we eten veel meer groenten als andere landen, zoveel zelfs dat we aardappelen als een aparte categorie zien), gebak en taarten, soepen, vleeswaren, vis, prachtige dingen, die veel worden geexporteert, maar die we zelfs steeds minder eten. Waarom laten we ons de kop zo gek maken? Als je goed klaargemaakt nederlands wilt eten in een restaurant, dan moet je met een lantaarntje zoeken. Ik poste al eerder: wat mij altijd irriteert aan de betere restaurants is dat ze zo vreselijk moeilijk lopen doen over eten. Struisvogel hatseflats, kangeroo huppelduif, Kreeft in kaviaar lulverhaal, Zelden of nooit kom je in Nederland in een sterren tent een echt bord eten tegen, het is altijd gefroebel met dure ingredienten. Als ik in frankrijk, of Italie, of duitsland in een beter restaurant kom hebben ze hun traditionele regionale gerecht op de kaart staan. Een top restaurant in Duitsland schaamt zich niet voor een Sauerbraten, in de toskane hebben ze ook gewoon een stuk wildzwijn met linzen en polenta, en in de procincie in frankrijk eet je ook gewoon een confit de canard. Maar hier zelden of nooit eens een regionaal nederlands gerecht, en dat is nooit omdat de koks het niet kunnen of willen, maar we willen het schijnbaar niet eten. Waarom niet? Schamen we ons voor onze keuken, of kennen we hem gewoonweg niet? Zelfs de vlamingen zijn ons daar mijlenwijd voor. Jammer, heel jammer.. | |
ChrisJX | zondag 25 januari 2004 @ 16:07 |
Jaaaaaaaaaa, boerenkool met rookworst in een restaurant ![]() | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:09 |
quote:klinkt mischien gek, maar dit is in het buitenland de normaalste zaak van de wereld. dit soort gerechten, verdomt goed klaargemaakt. | |
ChrisJX | zondag 25 januari 2004 @ 16:10 |
quote:Eik zou het ook best leuk zijn... Ik hou wel van boerenkool met rookworst, maar niet van sjieke mini-hapjes met prutsausjes. In ieder restaurant in Oostenrijk vind je Wiener Schnitzel en Knödeln, dat zijn ook nationale gerechten. | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 16:10 |
Als ik Nederlans eten wil, doe ik dat wel thuis. Ga ik naar een restaurant ga ik toch geen Nederlands zitten eten? 10 Jaar geleden had je het zelfde postje kunnen maken met waarom vreten Nederlanders alleen maar stamppot en nederlands eten? Nu gebeurd het dus dat mensen hun horizon gaan uitbreiden is het weer niet goed. Zoals je zelf al in een andere post zei: Dit is geen klaagbaak! | |
Mirage | zondag 25 januari 2004 @ 16:11 |
Het is ook nog eens lekker én voedzaam. ( krijg je voor de mierenneukers onder ons ook nog eens waar voor je geld | |
Aardwetenschapper | zondag 25 januari 2004 @ 16:15 |
Omdat ik hollander ben is mijn stamp het lekkerst. Klaar. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:18 |
quote:dat weet ik, de vraag is, waarom? wat is er met ons dat we in een restaurant wat "bijzonders" eten willen, en dat men in andere landen hun eigen lokale tradities veel belangrijker vinden.. quote:# Dat bedoel ik dus niet, schijnbaar denk jij dus bij nederlands eten aan stampot, en ken je onze traditie niet. Ik weet zeker dat in het gros van de families vandaag niet zondags wordt gegeten. Vooraf een soep, dan een stuk vlees, lekkere bloemige aardappels, jus of saus, twee warme groentes en een sla, en dan als toetje, hangop, of griesmeelpudding, of fruit. quote:dit slaat nergens op. [Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 25-01-2004 16:20] | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 16:19 |
Vertel jij mij maar eens wat de Nederlandse eetcultuur inhoud.In mijn ogen hebben we die niet. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:21 |
quote:lees de openingspost nog eens, of die hierboven, en iemand die zich chefkok noemt, en dat niet weet moest zich schamen... [Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 25-01-2004 16:22] | |
Furby | zondag 25 januari 2004 @ 16:22 |
Ja, echte Brabantse zult ![]() Ik heb ooit de opmerking gehoord van een Curacau-er dat nederland qua gerechten wel trots mag zijn op erwtensoep. | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 16:24 |
Nederland dat tot midden negentiende eeuw een uitstekende keuken. Dit alles is echter naar de kloten geholpen door de invoering van de huishoudscholen. Mede door het standaardwerk 'De slimme Hollandsche keukenmeid'. | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 16:26 |
quote:Dus de nedrelandse eetcultuur bestaat uit soep ,sla en vlees? Als je in andere landen kijkt is daar veel meer eetcultuur als bij ons,ik zeg niet dat Nederlandse dingen slecht zijn ,wij hebben gewoon geen eetcultuur, ja we hebben er wel een maar in vergelijking mat bv Frankrijk of Belgie stelt het echt geen fuck voor in mijn ogen.Maar vertel mij nou eens wat jij typies nederlandse eetcultuur vind dan. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:27 |
quote:heb daar johannis van dam ook al eens over horen schelden, die huishoudscholen. Ik heb een paar nederlandse kookboeken van tussen 1600 en 1800 en als je dat leest, man o man, wat is dat mooi. Zit er aan te denken die recepten maar eens te vertalen naar modern nederlands en te posten. | |
ChrisJX | zondag 25 januari 2004 @ 16:28 |
quote:Waar haal jij vandaan dat dat typisch 's zondags is? Bij mij is typisch 's zondags vooraf een pasteitje, hoofdgerecht gekookte aardappelen met vlees en 1 soort groente en als toetje ijs. En dan mag op zaterdag de rijstebrij op tafel komen ![]() | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 16:29 |
quote:Waarom val jij mij persoonlijk aan als je me niet kent en niet weet wat ik doe?omdat ik het niet met je eens ben?Laat meer van je zelf zie dan van mij denk ik.O ja alle opleidingen in heel europa op culinaire gebied gebruiken nog steeds de frans eetcultuur als basis en die beheers ik heel goed .Als jij je lekker met de nederlandse eetcultuur bezig houd moet jij dat lekker doen .jij doet jou ding ik het mijne. [Dit bericht is gewijzigd door sammyd118 op 25-01-2004 16:36] | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 16:29 |
quote: Wat ik al zei: Thuis kan dat uitstekend klaar gemaakt worden. quote:Dat is dus Nederlands eten... ![]() Je bent zelf kok, ik zou zeggen maak er wat van! Doe het zelf, als jij denkt dat er zoveel vraag naar is. Vind de teneur van je schrijven met een negatieve inslag, is het zo slecht bevallen in een keuken? | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:30 |
quote:vis, veel groenten, zuivel, allerlei fruitbereidingen. verse, gerookte en gezouten vis vleeswaren, worsten, gebak en taarten allerlei soorten aardappelen moet je je dit echt uitleggen? | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 16:31 |
quote:Uit zijn boek heb ik het ook. De huishoudscholen en dat boek dus zorgden voor een toename van efficiëntie en een afname van creativiteit. Dat heeft ook zijn weerslag gehad op de restaurants. In de jaren vijftig en zestig was het spannendste wat je kon bestellen Chicken Kiëv. ![]() [Dit bericht is gewijzigd door What op 25-01-2004 16:34] | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:32 |
quote:je hebt NIETS van mijn post begrepen. Het probleem is zoals ik al zei, we ETEN dit niet, We schamen ons schijnbaar voor ons erfgoed. WAAROM. | |
prupke | zondag 25 januari 2004 @ 16:32 |
quote:Die hebben we wel hoor maar bijna niemand kent het nog ![]() En voor de TS hoeren maak je klaar en eten bereid je. | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 16:36 |
quote:Onwetendheid. Er wordt vaak wat lacherig gedaan over de Nederlandse (volks)keuken maar die was er wel degelijk. Nederland deed niet veel onder voor België of Frankrijk. | |
ChrisJX | zondag 25 januari 2004 @ 16:38 |
Op zich kun je van boerenkool met rookworst best iets spannends in elkaar knutselen. Net hoopje boerenkool, in plakjes gesneden worst ernaast, wat spekjes over het geheel om het af te maken ![]() | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 16:39 |
quote:uh hoeren worden toch geacht iemand klaar te maken ![]() | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 16:39 |
quote:Ga jij lekker lezen man!
Met koppigheid kom je er niet hoor. En WAT vreselijk fijn dat jij bij mij in de keuken kan kijken wat ik allemaal klaar maak! Je schrijft "we" dus daar val ik ook onder, en nee ik schaam me nergens voor. Niet denken voor een ander, komt ruzie van. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:40 |
quote:ja, dat vermoed ik ook, we zien het schijnbaar als cultureel hoogwaardiger als het van elders komt. Nederlands is spruitjeslucht is kleinburgerlijk en bekrompen, maar l´air du Choux de bruxelles is veeel beter | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 16:42 |
vis, veel groenten, zuivel, allerlei fruitbereidingen. verse, gerookte en gezouten vis vleeswaren, worsten, gebak en taarten allerlei soorten aardappelen Dus dit is wat de nedrelandse keuken typeert? WAKE UP DUDE | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:44 |
quote:Ik zei dat dit ons culinaire erfgoed is, maar als je het beter weet, lees ik het graag | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 16:48 |
quote:Zoals? Je wil toch niet zeggen dat als ik hier een stel fransen italiaanen of duitse zakenrelaties krijg die ik eens echt goed nederlands wil laten eten, ik het makkelijk heb een restaurant te vinden? Ik heb regelmatig zakenrelaties thuis ontvangen, en dan staan ze verbaast over de smakelijkheid van de nederlandse keuken, maar in restaurants vind je het zelden. Dit is omdat we volgens mij, dat nederlanders niet nederlands willen eten in restaurants, en dat betreur ik. | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 16:53 |
De discussie was of nederland een eetcultuur heeft.waarom ik dat niet vind heb ik al verteld.Probeer mij er dan van te overtuigen dat Nederland dat wel heeft dat is toch je bedoeling als ts.Vertel mij nou gewoon wat jou visie is van de Nederlandse eet cultuur is en kom dan niet met fruit berijdingen aan want dat is nogal veel omvattend.Dit is een discussie, en ik merk van jou enige irritatie tegen de mensen die het niet met je eens zijn.Als je ergens voor staat is dat prima maar start geen discussie als je er niet tegen kan dat er mensen zijn die het niet met je eens zijn.Amen | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 16:58 |
quote:Dit klinkt anders. ![]() Ik heb zelf een restaurant gehad, met originele nederlandse keuken. Maar zoals ik al in een van de vorige berichten heb geschreven, als je denkt dat er markt voor is, wat let je? Dit is niet sarcatisch bedoeld. Moet ook even bij vertellen dat dit heeft plaatsgevonden zo'n 10 jaar geleden. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:01 |
quote:Nee, dit topic gaat over de dreigende ondergang van onze eetcultuur, en je schijnt hem geeneens te kennen, en bestrijd, zonder argumenten, dat we er een hebben. Ik geef je een helicopterview van ons culinair cultureel erfgoed en daar ga je niet op in. Wat wil je nu eigenlijk? Ik zeg dat we er een hebben ja, en heb geen zin in een welles nietus discussie. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:04 |
quote:Ik ben het volledig met je eens, en ik geloof je. Mijn punt is, er is niet echt een markt voor, en precies DAT is wat ik zo jammer vind. Ik had toen ik nog aan boord werkte het voordeel dat mensen niet ergens anders heen konden, enne, na twee dagen waren ze volledig idolaat van de scheepskost. :-) Dit terwijl in de omringende landen het volledig normaal is zo te eten. Ze noemen dat dan slow food, en in Duitsland heet het Deftig Essen klassieke lokale gerechten goed klaargemaakt voor een schappelijke prijs. Ik weet echter dat je als je dit in Nederland gaat doen, dat je dan hele goeie recenties krijgt, maar er vrijwel geen hond zal komen eten... en nogmaals, dat vind ik heel heel jammer [Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 25-01-2004 17:06] | |
sammyd118 | zondag 25 januari 2004 @ 17:05 |
een discussie gaat meestal over wel of niet,dus bij deze einde discussie.En ik kom snel een keertje bij je eten ![]() | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 17:11 |
quote:Dan komen alleen de echte freaks eten. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:14 |
quote:en zo gaat het lekkere normale eten ten onder. over een paar jaar is koken net zoiets als zelf kleren maken, dat doen alleen de freaks, de rest maakt halffabrikaten warm, of kant en klaar magnetroneert. Zelfs de horeca lijd steeds meer aan de halffabrikaten, en dat is echt niet alleen in nederland zo. Topzaken in frankrijk werken er zelfs steeds meer mee... | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:14 |
quote:Dan kan ik allen maar uit eigen standpunt reageren. Ik kan zelf thuis uitstekend Nederlandse kost koken, maar echt lekker vind ik het niet.... Let wel, dit is mijn eigen mening. Het zou kunnen dat Nederlanders er gewoonweg geen geld voor over hebben? | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:16 |
quote:Alsof je gemiddelt gestressed huisvrouwtje tegenwoordig nog behoorlijk kan koken. Die gaan al gillen bij het zien van een licht streepje vet in het vlees. | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:20 |
quote:Neh, ik denk niet dat het daar aan ligt! Mams moet tegenwoordig meewerken om een huishouden draaiende te kunnen houden. Dus weinig tijd en alles moet snel, want ja je hebt immer al gewerkt. En om dan 2 uur in een keuken te staan.... ![]() Dus eigenlijk is het de schuld van de euro! | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:22 |
quote:ergo je krijgt dus ook thuis geen klassieke hollandse pot meer? | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 17:25 |
quote:Dat hoeft niet. Efficiënt koken en je goed voorbereiden doet een hoop. Doordeweeks sta ik nooit langer dan een uur in de keuken, in het weekend wel wat langer. | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:30 |
quote:Het kan daar aan liggen, maar wie ben ik dat te zeggen... ![]() Wat What hier boven zegt, het is voorbereiding wat ook telt... | |
Isabeau | zondag 25 januari 2004 @ 17:31 |
Ik ben trouwens wel benieuwd of er nog restaurants zijn die alleen echt Hollandsche Gerechten serveren? Ik ben namelijk wèl dol op de hollandse keuken. En helaas zijn er zoveel gerechten die iedereen al is vergeten. Mensen in mijn D&D groepje kenden niet eens Hete Bliksem ![]() ![]() | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:35 |
Gelukkig heeft FOK! dit hoekje ingericht! ![]() Kunnen er weer oud hollandse recepten geruild worden. ![]() Maar of het daadwerkelijk gekookt wordt? | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:39 |
quote:Sja, ik vrees dat het zo zal gaan als kookprogrammas op de BBC ze maken de meest geweldige dingen en mensen kijken ernaar terwijl ze hun smakeloze opgewarmde diepvriesmaaltijd opeten.. Maar goed, we verrichten missie werk in het land der snack eters | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:41 |
quote: ![]() ![]() Kan je diepvriesmaaltijden krijgen in Nederland? | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:45 |
quote:Zeker niet veel in engeland geweest? http://www.bbc.co.uk/food/waywecooked/keith_floyd2.shtml Keith Floyd was responsible for the cult of the celebrity chef. Not that hes proud about it. We dont cook any more, he once said in an interview, we just watch TV programmes about cookery. | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 17:48 |
quote:Dorrius Maar daar ben ik niet zo heel kapot van. Niet eigenlijk. | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:50 |
quote:Hebben we het nu over de Nederlandse eetcultuur? Of de Engelse? Le-zen!!! ![]() Maar goed, ik vind alle voorgebakken en voorgekookte maaltijden smerig! En die eten wij hier in huis niet! Liefde van de man gaat ook door de maag, en ik kook vaak wat hij lekker vindt! En als ik dat eten niet lekker vind (lees: Nederlandse prut) maak ik voor mezelf een andere maaltijd. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 17:54 |
quote:ik trok een vergelijking met de BBC (en daarmee met engeland) opletten! quote:Smaken eigenlijk allemaal naar maggie net als al die half fabrikaat zakjes. Maar kijk eens wat eten we vandaag topic, het gros eet dus dat. quote:Ik kook altijd, en dan vind ik het sowieso lekker, en hou wel rekening met mijn mannie, die is niet zo op exotisch.. | |
pfaf | zondag 25 januari 2004 @ 17:55 |
quote:Eergisteren nog gegeten. Als dat de Hollandsche keuken is: ![]() ![]() | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 17:56 |
quote: ![]() Ik kijk ook BBC... Snappie? | |
E- | zondag 25 januari 2004 @ 17:57 |
quote: ![]() edit: oops vekreerde quote [Dit bericht is gewijzigd door E- op 25-01-2004 17:58] | |
Dauthi | zondag 25 januari 2004 @ 17:58 |
quote:Nederland heeft geen uitgangscultuur als het gaat om restaurants de eerste uitgangscultuur was eigenlijk het "uit-de-muur-eten". Italië, Frankrijk en Duitsland is het gewoon om 1 keer per week of vaker uit eten te gaan. En dan worden er dus streekgerechten gegeten want iets anders is er niet te krijgen. De nederlandse gerechten zijn ook meer gerechten gericht op thuis met de gehele familie aan tafel op de boerderij etc... En jou als je dus naar een land toegaat waar het de gewoonte is om 's avonds naar restaurant te gaan of een terrasje op het dorpsplein zoals dat veel in het middelandse zee gebied het de gewoonte is kom je daaar ook meer streekgerechten tegen ![]() | |
El_Bassie | zondag 25 januari 2004 @ 17:58 |
Wij serveren nog oudhollands draadjesvleesch in het restaurant waar ik werk, en dat loopt redelijk moet ik zeggen. | |
E- | zondag 25 januari 2004 @ 17:59 |
quote:wij servere nu ook boerenkool etc.. erg leuk in zo'n klein pannetje en smaakt goed!! | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 18:01 |
quote:? ![]() Ontopic: Lees even deze topic, en dan heb je waarschijnlijk wel een antwoord. | |
El_Bassie | zondag 25 januari 2004 @ 18:04 |
quote:Ik snap die mensen niet die zeggen dat wij geen eetcultuur hebben. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 18:11 |
quote: quote:doet me goed dit te lezen :-) | |
Kwark | zondag 25 januari 2004 @ 18:15 |
quote:Waarom heb je dan een restaurant gehad met typisch hollandse gerechten? Als je het niet lekker vindt èn niet gelooft dat er een markt voor is? Interessante discussie trouwens, Pietverdriet. De Nederlandse keuken heeft inderdaad een groot imagoprobleem. De meeste mensen zullen toch denken aan zuurkoolstamppot, snert en balkenbrij. En eerlijk gezegd kom ik zelf ook niet verder dan dat. Ik ben dan ook erg benieuwd naar die 18e en 19e eeuwse, hoogstaande Hollandse gerechten uit dat boek van je! De Nederlandse volkskeuken heeft een reputatie van stevige kost voor noeste arbeiders. Veel aardappelen, veel energie voor het harde werk op de gure klei, weinig verfijning. Spruitjesgeur, lullige namen, en een flauwe, muffige smaak. Vergeleken met de Italiaanse, Spaanse, Franse, Griekse keukens waar iedere hap bol staat van knoflook en hete pepers komen de Nederlandse smaakpapillen er maar bekaaid vanaf. Als het daartoe niet beperkt hoeft te blijven, zoals jij stelt, dan is het probleem gewoon dat niemand het meer weet. | |
Kwark | zondag 25 januari 2004 @ 18:19 |
quote:Met andere woorden: uit eten gaan is voor Nederlanders nog echt iets bijzonders, en dan willen ze ook iets bijzonders eten. Niet wat ze zelf al zeven dagen per week op tafel zetten. | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 18:29 |
quote:De Nederlandse keuken was erg verfijnd. Met name door het koloniale- en handelsverleden. quote:Dat is pas sinds achttien zoveel het geval. Toen werd op gezag van de huishoudscholen eten een noodzakelijk kwaad. Men kookte en at omdat men nou eenmaal moest eten. Dat moest snel en efficiënt. Daardoor werden bepaalde processen veranderd en kruiden en specerijen weggelaten. quote:De echt oude gerechten zijn allemaal bewaard gebleven en sinds halverwege jaren 70 gaat het ook steeds beter. Long way to go, dat wel. | |
Kwark | zondag 25 januari 2004 @ 18:32 |
quote:Makes sense ![]() quote:Kun je een paar van die gerechten noemen? Op internet zijn dan misschien wel recepten te vinden, voor de geïnteresseerden ![]() | |
Oblivion | zondag 25 januari 2004 @ 18:33 |
quote:Voortzetting van een restaurant van mijn groot-ouders. Juist omdat er niet veel restaurants zijn die dit voeren, en wat ik lekker of niet lekker vind heeft er niet toe gedaan ![]() Heeft goed gelopen. En nu is het verpacht. Al 10 jaar Is dus wel in een andere tijd opgezet. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 18:39 |
quote:zal er morgen een paar plaatsen ben nu niet thuis. Volgen dan recepten uit de Middeleeuwen, gouden eeuw, en dan de 19e eeuw, crisis jaren, | |
Kwark | zondag 25 januari 2004 @ 18:41 |
quote:Gaaf ![]() | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 18:53 |
Ik heb trouwens valse informatie verstrekt... ![]() quote:De volmaakte Hollandsche keuken-meid quote:Ik ben al aan het spitten maar dat boek zit in 1 van de 4 boeken-verhuisdozen.. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 18:55 |
quote:Kijk, die heb ik ook, ik dacht alleen dat ie eerder was verschenen. | |
ruby | zondag 25 januari 2004 @ 18:56 |
Ik weet zelf niet zo heel veel van de Hollandse keuken (ja, oké de simpele dingetjes, maar dan houdt het eigenlijk ook op). Maar ik denk wel dat er een markt voor is. Het lijkt mij dat voornamelijk toeristen geïnteresseerd zijn in de Hollandse eetcultuur. Ja toch? | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 18:59 |
quote:Nee hoor, ik ben al jaren geïnteresseerd in oud-Hollandse gerechten en velen met mij. ![]() | |
Meneer_Aart | zondag 25 januari 2004 @ 19:14 |
Er stond in de Vrij Nederland van vorige week een heel interessant artikel over de eetcultuur in Nederland. Blijkt dat er inderdaad bijna alleen nog maar prefab-maaltijden worden gegeten, maar dat grootmoeder eigenlijk ook niet wist hoe ze verse groente moest bereiden. Nostalgie is dus onterecht. Plus, Nederland heeft nooit zo'n mooi culinair erfgoed als Frankrijk en China kunnen ontwikkelen, omdat er in Nederland nooit zo'n hofcultuur heeft bestaan waar dat ontwikkeld werd. | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 19:23 |
quote:heb daarvoor voor het eerst in jaren weer eens een VN gekocht, en ben het wel eens met het beeld over de huidige keuken, hoewel ie wat gecharcheerd is. Maar de opmerkingen over de keuken van vroeger ben ik het niet helemaal mee eens. Ten eerste klopt dat beeld van grootmoeder voor die ene journalist mischien, maar dat zegt weinig, en als je een literatuurstudie doet over wat er werd gegeten vroeger bij de gegoede burgerij, daar is niets mis mee, dat ging pas fout in de tijd van de opkomst van de huishoudschool. de bedoeling daar was dat de arbeidende klasse goed en goedkoop leerden eten, maaar het arbeiders kind ging de mijnen in en de middenklasse stuurden hun kinderen naar de huishoudschool, waar men leerde dan je suiker bij de azijn doet ipv weinig azijn in de olie als je het over de sla kiepert. Maar, op de huishoudschool leerde men tenmiste nog wat groente enzo waren, iets aan kennis wat de huidige generatie nagenoeg ontbreekt. Mischien werd de rode kool niet bij iedere huishoudschoolmeid even lekker, maar hij werd nog wel klaargemaakt en niet uit een diepvriespak gehaalt. Wat de hofkultuur betreft, dat is nu juist het soort koken wat niet meer in is in beschaafde landen, daar is het nu juist de regionale landelijke keuken die een enorme opmars maakt al jaaaren, en is het juist in Nederland waar men het hoofse probeert in de klasse restaurant, gefroebel met dure ingredienten. Kreeft met truffelschuim op een bedje van kaviaar. [Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 25-01-2004 19:28] | |
What | zondag 25 januari 2004 @ 19:24 |
Koockboeck ofte familieren keukenboeck - Belgisch/Antwerps uit 1663 | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 19:30 |
http://stadsbibliotheek.antwerpen.be/boeken/H83740/index.htm merels, kwartels, duiven, ziet er goed uit.. | |
Kwark | zondag 25 januari 2004 @ 19:38 |
Pag 6, helemaal linksbovenaan: "Wat lult u?" | |
Pietverdriet | zondag 25 januari 2004 @ 19:41 |
quote:luft u, de s werd toen nog f geschreven, tis wennen, maar het is dus, lust u | |
Den_Haag | zondag 25 januari 2004 @ 21:09 |
quote:Dan doet het je zeker goed om te weten dat ze in Twente vaak Boerenkool op het Kerstmenu zetten. ![]() Maar dan natuurlijk wel wat uitgebreider dan met alleen wordt. Sweinenbraten en alle soorten wild ![]() ![]() ![]() ![]() | |
ruby | zondag 25 januari 2004 @ 22:28 |
quote:Ja oké, dat is ook wel weer zo. Maar ik bedoel te zeggen dat er zowiezo een markt voor moet zijn en zeker voor toeristen. Die willen toch wel weten wat ons landje te bieden heeft? ![]() | |
Pietverdriet | maandag 26 januari 2004 @ 17:15 |
Uit: De Verstandige Kock of Sorgvuldige Huyshoudfter 1667 Kip met Sinaasappel Braad de kip in stukken in boter tot deze bijna gaar is. Schil intussen een bittere sinaasappel, verwijder het wit zorgvuldig, en snij de schil in dunne reepjes voeg rijnse (witte) wijn bij de kip. voeg de sinaasappel schillen, een weinig kaneel en foelie toe. laat dit zonder deksel inkoken en breng op smaak met suiker en zout. heb dit nog nooit gemaakt maar lijkt me eigenlijk verdomt lekker. NB Bittere sinaasappels werden in Nederland verbouwt, in een orangerie, van deze kan je ook marmelade maken, zijn niet geschikt om zo te eten, te bitter en te zuur. | |
Pietverdriet | maandag 26 januari 2004 @ 17:23 |
Uit: Volmaakte grond- beginzelen der keuken-kunde, 1758 Pastij van lijsters, of leeuwerikken, (noot van PV je kan ook jonge spreeuwen gebruiken, uit de spreeuwenpot) Pastij vorm van onderen beleggen met dungesneden spek, wat laurierbladeren en schijfjes citroen. hierop leg je naast elkaar de vogels, met gestote beschuit, foelie, nootmuskaat, en hele peperkorrels. Water met bloem vermengen en daar overheen gieten, en bekleden met spek, laurierbladeren en schijfjes citroen. Deksel erop en in de oven gebakken.. Heeeel erg lekker lijkt me dit. | |
Pietverdriet | maandag 26 januari 2004 @ 17:29 |
De volmaakte hollandsche keuken-meid, 5e druk, 1761 Gestoofde Zalm (let wel, dit is Wilde zalm en niet die smerige weee kweekzalm) Wil men de Zalm stoven, dan snijd men ze in dikke mooten, bestrooit ze met wat zout en peper, en stooft ze in boter, waaraan men later wijn, folie, nootmuskaat, en kappertjes aan toevoegt. | |
Pietverdriet | maandag 26 januari 2004 @ 17:32 |
quote:In mijn Electro kookboek uit 1946 word de zalm in zout water gekookt en gedecoreert met wat peterselie.... *huil* | |
Pietverdriet | maandag 26 januari 2004 @ 17:41 |
quote:het verhaal over de huishoudscholen en het verpesten van onze culinaire traditie kan je trouwens ook concluderen uit Anneke H van Otterloo, Eten en eetlust in Nederland 1840-1990, waar de opkomst van de kookscholen word beschreven als dat men daar leerde zo goedkoop mogelijk voedzaam en gezond eten te koken, dat uit sociaal oogpunt voor de laagste sociale klasse. | |
Pietverdriet | maandag 26 januari 2004 @ 17:58 |
Iemand die ook de doodstraf verdient voor de moord op het laatste restje culinaire traditie in Nederland is Prof Dr C den Hartog, schrijver van het "standaart werk" Nieuwe Voedingsleer (heb de uitgaven van 1964 en van 1988) In de uitgave van 1964 wordt 1 pagina gewijd aan Recreative en Genotsfunctie, en de resteren 398 aan de chemische, gezondheidswaarde en allerlei andere zaken, De uitgave van 1988 besteed 1/3 pagina aan de Genots of gastronomische functie, en moet de pagina delen met Voedsel als middel om identiteit uit te drukken, en Religeuze en magische functie. Maar dit boek besteed 3 paginas aan Engeland tijdens de tweede wereldoorlog als graadmeting van GOEDE voeding, en 15 paginas aan Haysysteem, macrobiotiek, vegetarisme en veganisme, ecologische landbouw, en nog meer van dit soort esotherische ramsj. in het stukje over gastronomie valt het woord smaak niet eens!! En dal alles van de Universiteit van Wageningen, waar Volker van de Graaf ook vandaan komt, om maar eens een voorbeeld te noemen waar dit soort onderwijs toe lijd. In zijn werk Voeding als maatschappelijk verschijnsel heeft deze man het geheel niet over culinaire waarden, lekker eten, etc, En dit is dus Vakliteratuur voor Dieetisten en Iedereen die zich op enig niveau met eten bezig houd! AAAAAAAAAAAAAAAAAARG | |
Safari | zondag 8 februari 2004 @ 20:02 |
Wat mijn grootste probleem met ouderwetsch lekker ende eerlijk voedsel bereiden is, is dat de juiste ingrediënten steeds moeilijker te krijgen zijn en bovendien afgrijselijk duur zijn. Voor een echt mooi stuk vlees, goed doorregen met vet, kun je bij de gemiddelde slager al niet meer terecht. Met een beetje zoeken vind je nog wel een slager die wél weet hoe het moet, maar daar betaal je je blauw. Terwijl het om een doodnormaal ingrediënt gaat. Hetzelfde geldt voor "ouderwetse" groenten zoals schorseneren, aardperen of pastinaak. Bij een goede groenteboer zijn ze (op bestelling!) nog wel te krijgen, maar de prijs is absurd. Natuurlijk is het gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Maar het maakt wel dat aan een oerdegelijke oud-Hollandse maaltijd opeens een flink prijskaartje hangt, terwijl het in vroegere tijden juist goedkope kost was. | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 20:22 |
quote:In het westen is dat moeilijker maar in het oosten kan je makkelijk aan schorseneren of pastinaken komen, gewoon op de markt. Daarentegen heb je in het westen weer meer wereld producten... | |
Ole | zondag 8 februari 2004 @ 20:32 |
Er zijn hier in de straat net 4 Hollandse Eethuisjes bijgekomen. Tussen alle pizzeria's. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar dat gaat veranderen! Jullie horen nog van me | |
elguapo | zondag 8 februari 2004 @ 22:56 |
quote:Ik heb net het hele topic doorgelezen, maar antwoord op de vraag van sammyd118 heb ik nog niet gelezen. Vraag: quote:Antwoord: quote:Ik vraag me namelijk heel erg af wat uit het hierbovenstaande lijstje typisch Nederlands is. Mijn associaties: vis -> Japan veel groenten -> elke keuken behalve eskimo's zuivel -> Frankrijk allerlei fruitbereidingen -> Zuid Amerika, Italie verse, gerookte en gezouten vi -> hebben we al gehad vleeswaren, worsten -> Spanje, Duitsland gebak en taarten -> Engeland, Bosnie allerlei soorten aardappelen -> is helemaal niet Nederlands, is pas halverwege de 16e eeuw gekomen. Indianen dus ![]() Oftewel: geef eens normaal antwoord, dat discussieert een stuk makkelijker... | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:04 |
quote:En wat is nu eigenlijk je punt? Dat de dingen die in Nederland gegeten worden, ook in andere landen gegeten worden? | |
elguapo | zondag 8 februari 2004 @ 23:18 |
quote:Je snapt het blijkbaar wel: als iets overal gegeten wordt, wat is er dan typisch(=karakteristiek, kenmerkend) Nederlands aan? Geef dan ook eindelijk eens antwoord op de vraag: wat is typisch Nederlandse eetcultuur? [Dit bericht is gewijzigd door elguapo op 08-02-2004 23:22] | |
Ceska | zondag 8 februari 2004 @ 23:21 |
Ik heb zelf ook altijd het idee dat mensen mij vreemd aankijken wanneer ik zeg dat ik de Hollandse pot lekker vind. Het is niet echt culinair verantwoord of zo ![]() Nou ja, voor mij betekent de winter op culinair gebied bijna een hoogtepunt iig. erwtensoep, boerenkool ... ![]() | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:22 |
quote:die vraag heb ik al beantwoord, geloof alleen dat jij niet begrijpt wat een eetcultuur is. | |
elguapo | zondag 8 februari 2004 @ 23:23 |
quote:Je praat er omheen. Wat is er nederlands aan vis? Of aan kaas? Wat is er Frans aan kaas? Wat is er Spaans aan vlees? Ik weet dat koks doorgaans niet de slimsten zijn, maar dit is wel heel erg... | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:25 |
quote:wat wil je eigenlijk? Semantisch scherpschlijpen? | |
elguapo | zondag 8 februari 2004 @ 23:29 |
quote:Nee, ik wil dat je antwoord geeft op de vraag van Sammyd118, en ondertussen ook van mij. Ik ben namelijk erg benieuwd wat je Nederlandse eetcultuur vind, als je alleen maar algemene dingen (vlees, vis, groente) op weet te noemen. Zelfs voor een ongediplomeerde kok is dat wel erg mager namelijk. Imo loop je in dit topic puur en alleen gal te spuwen en op te noemen wat je allemaal wel niet weet, zonder dat er een discussie over de NL eetcultuur kan ontstaan. Dat kap je meteen af (zie geklooi met Sammyd118). | |
Kaalhei | zondag 8 februari 2004 @ 23:30 |
Bij de Limburgse keuken is het m.i. veel minder een issue. In Limburg kan ik in een goed restaurant vaak Limburgse gerechten bestellen. Er is zelfs een concern dat alleen Limburgs eten aanbiedt: Bufkes (onderdeel van Van Melick Slagerijen) | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:32 |
quote:Klopt helemaal. | |
Kaalhei | zondag 8 februari 2004 @ 23:36 |
Overigens is de invloed van Calvijn zeker een punt in deze discussie. | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:38 |
quote:so? Ik zie weinig steekhoudende tegenwerpingen, Mensen die beweren dat we er geen een hebben, en nooit hebben gehad, en die zijn al terecht gewezen, of wil je nog meer voorbeelden? Ga eens in Belgie kijken, daar zie je dat zij hun eigen eetcultuur wel in ere houden. Detail hierbij is dat tot aan de industrialisatie van Nederland de Belgische en de Nederlandse keuken nagenoeg de zelfde waren. | |
Kaalhei | zondag 8 februari 2004 @ 23:40 |
Het is volgens mij ook niet geheel toevallig dat bijna alle koks op tv een zachte 'G" hebben. Uit een traditioneel katholiek gebied komen dus, | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:42 |
quote:Of dit een epifenomeen is of niet, maar de grens schijnt in europa ongeveer zo te lopen als het gebied waar je harde tarwe aan kan bouwen, zeggen weer anderen. | |
Kaalhei | zondag 8 februari 2004 @ 23:47 |
quote:Een wat? quote:Ik denk dat de instellingen, normen en waarden van de intermediaire verbonden een sterkere invloed hadden op de eetcultuur. | |
Pietverdriet | zondag 8 februari 2004 @ 23:57 |
quote:een epifenomeen is iets waar een toevallig verband is en geen (direct) oorzakelijk. Zo zijn er bepaalde modellen autos die veel minder schade rijden, dat ligt echter niet aan de auto, maar aan het soort mensen dat deze auto koopt. Volgens Johannis van Dam is de oorzaak van de teloorgang van de eetcultuur in Nederland de Huishoudschool. Zit wat in zijn argument. | |
Kaalhei | maandag 9 februari 2004 @ 00:04 |
quote:Misschien kloppen allebei onze stellingen en is Calvijn (indirect) een van de oorzaken van het ontstaan van de huishoudschool ![]() Overigens verklaart deze theorie niet de aanwezigheid van een Limburgse en Brabanstse eetcultuur, aangezien hier ook een huishoudschool was. | |
Pietverdriet | maandag 9 februari 2004 @ 00:10 |
quote:De vraag is dan of de Katholieke middenklassen ook hun dochters daarheen stuurden. | |
Kaalhei | maandag 9 februari 2004 @ 00:14 |
quote:Scherp.....ik zal (komende week) eens kijken of ik bij het CBS iets kan vinden hierover. | |
elguapo | maandag 9 februari 2004 @ 00:18 |
quote:Je geeft weer geen antwoord. Ik heb overigens absoluut niet de intentie je iets tegen te werpen, ik ben op zoek naar antwoord op mijn vraag. Die "terechtwijzing" waar je het over hebt is imo een lachertje, aangezien je, zoals ik helaas voor de zoveelste keer moet zeggen, "typisch Nederlandse" eetcultuur ziet als "vis, vlees, groente". Noem mij een (1) eetcultuur waar die ingredienten niet in gebruikt worden... | |
Kaalhei | maandag 9 februari 2004 @ 00:19 |
quote:Oostenrijk, Hongarije, Zwitserland, etc. | |
DAMH | maandag 9 februari 2004 @ 00:38 |
de nederlandse keuken is er gewoon niet dus kan je je er ook nie voor schamen...en boeie er zijn genoeg andere dingen waar nl trots op kan zijn... | |
Pietverdriet | maandag 9 februari 2004 @ 10:42 |
quote:Er is wel een Nederlandse keuken, maar dat weet bijna niemand meer, en dat vind ik dus jammer | |
Litman | maandag 9 februari 2004 @ 11:28 |
quote:Volgens mij heeft het verdwijnen van de nederlandse eetcultuur sterk te maken met het ontbreken van een sterke nederlandse cultuur in het algemeen. Zaken/dingen uit het buitenland worden hoger gewaardeert, dan nederlandse Vraag aan een willekeurige buitenlander iets over zijn land en hij/zij wijst je direct trots op een aantal prachtige zaken in zijn land. Dit kan het eten zijn, het landschap, de mensen, kunst, architectuur wetenschap etc. De amerikaanse schrijver Paul Theroux vindt Nederland één van de meest veramerikaanste landen in de wereld: nergens wordt de amerikaanse cultuur zo algemeen omarmd als hier, als het gaat om eten, drinken, gewoonten, winkels etc. Misschien een beetje gechargeerd, maar als je je eigen cultuur in het algemeen al niet omarmd, dan verdwijnt de eetcultuur automatisch. | |
Pietverdriet | maandag 9 februari 2004 @ 11:35 |
quote:Ik heb de Boeken van meneer Theroux nooit gelezen maar deze observatie is al door verscheidene Amerikaanse vrienden van mij gemaakt. Vooral in de randstad is het, het meeste voortgeschreden. Waarschijnlijk een van de redenen waarom ik daar niet wil wonen. | |
Litman | maandag 9 februari 2004 @ 11:40 |
quote:Ga je schamen! ![]() | |
Ripley | maandag 9 februari 2004 @ 11:53 |
Ik ken verscheidene restaurants in Amsterdam die juist wel Hollandse pot serveren: Moeders Mooiste Hardstikke lekker op zijn tijd | |
Chillmeister | maandag 9 februari 2004 @ 11:59 |
Nederland heeft echt de slechte keuken die ik ken. zo nooit iemand uit het buiteland mee willen nemen naar een echt nederlands restaurant. Hutspot ![]() amerikaans zou ik het ook weer niet noemen. ik ken genoeg gezellige restaurantjes in den haag, maar dat zijn geen nederlandse keuken, maar zeker niet van die amerikaanse dingen zoals applebees wat vroeger in scheveningen stond. | |
SuperSiem | maandag 9 februari 2004 @ 12:30 |
Laatst lag er ergens in een wachtkamer ook een boekje over Nederlands eten. Aangezien het wachten wel erg lang duurde ben ik het even gaan lezen. ![]() Daarin werd geschreven dat er tegenwoordig steeds minder echt Nederlands eten werd bereid omdat het van oudsher vrij goedkoop eten was en ook erg goed vulde. Dit was natuurlijk handig voor arme fabrieksarbeiders als die na een dag hard werken een goedkope, voedzame en vullende maaltijd voorgeschoteld kregen. Tegenwoordig ligt onze welvaart vele malen hoger en verrichten de meeste Nederlanders geen zware lichamelijke arbeid meer, dus grijpen we naar de duurdere, luxere en lichtere maaltijden uit het buitenland. Zit ook wel wat in, vind ik. En even wat anders: ik geloof dat Jonnie Boer van de Librije zijn derde ster mede te danken had aan het serveren van regionale gerechten. Hij zal wel geen bord hutspot serveren, maar er worden dus nog zeker wel Nederlandse gerechten geserveerd. | |
Pietverdriet | maandag 9 februari 2004 @ 12:38 |
quote:En toch heeft de VS een prachtige keuken, maar ook die kent niemand. | |
Chillmeister | maandag 9 februari 2004 @ 13:07 |
quote:zekers, vind VS keuken ook lekker, Popocatepetel (volgens mij spel je dat zo) is mexicaans eten maar echt a la amerikaans, super lekker, maar je wilt niet overall van die dingen zien. | |
Sorbootje | maandag 9 februari 2004 @ 14:03 |
Natuurlijk heeft Nederland een mooie eetcultuur! Alleen verwaarloosd en ondergewaardeerd. Doodzonde! Ik vind heus niet alles lekker, absoluut niet, maar er zijn zulke mooie gerechten! Zeggen dat vis en groenten e.d. niet typisch Nederlands zijn is wel al te gemakkelijk. Het zijn natuurlijk niet de ingrediënten die typisch nederlands zijn, maar de bereidingswijze en het gebruik. In Duitsland maken ze bijvoorbeeld ook een heerlijke pan erwtensoep, wil niet zeggen dat de erwtensoep die we in Nederland maken niet echt Nederlands is... | |
Chillmeister | maandag 9 februari 2004 @ 14:16 |
maar misschien is mijn mening van het nederlands eten minder dan wat sommige denken, maar zelf ben ik nooit zo onder de indruk geweest van de franse keuken, dus zegt mijn mening sowieso wat minder. ik houd het bij italiaans als een van de beste keukens | |
Litman | maandag 9 februari 2004 @ 15:18 |
quote:En bijna niemand in Nederland weet, dat de "Dutch oven" in Amerika erg beroemd is! ![]() | |
Grrrrrrrr | maandag 9 februari 2004 @ 15:30 |
quote:Mee eens! | |
DAMH | maandag 9 februari 2004 @ 16:25 |
quote:wat is de amerikaanse keuken?? misschien kent niemand die omdat het niet bestaat ?? of noem jij al die keukens die de buitenlanders meebrachten nu ineens de amerikaanse keuken? ofsow .. kwil je niet afzeiken maar probeer te begrijpen hoe je zoiets kunt denken | |
Pietverdriet | maandag 9 februari 2004 @ 16:39 |
quote:Je wilt wel zeiken, en je lult naar je verstand hebt. Een paar prachtige voorbeelden van de Amerikaanse keuken, en alleen te vinden als Home Cooking zijn dingen als: Cornbread Pumpkinpie Popovers Kale Steak & Lobster on a Skewer Corn Soup Hush Puppies Pecan Pie Jambalaya Gumbo Vergeet verder niet dat veel eten uit de nieuwe wereld is gekomen, de groene boon, mais, capsicum, nachtschades, Vanille, en we heel veel dingen nooit hadden gegeten als die in de VS niet een enorm succes waren gebleken, zoals IJs en Pizza. Kijk ik vind het prima als je commentaar hebt, maar wil je een punt maken, dan is het meestal handig als je weet waar je het over hebt. [Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 09-02-2004 16:44] | |
DAMH | maandag 9 februari 2004 @ 18:42 |
quote:goh jij weet idd wel waar je het over hebt ![]() ze zulle ongetwijfeld recepten hebben maar in mijn optiek stellen die geen ene reet voor, cornbread etc goeiedag hey !! das idd iets om trots op te zijn ... en dingen die in amerika populair zijn geworden maar meteen aan hun keuken toevoegen is in mij optiek ook bs... en over de nederlandse keuken, damn kijk eens naar die gehaktbal? is dat iets waar je er 10 van zou willen eten?
| |
Ocealith | maandag 9 februari 2004 @ 19:51 |
quote:Dat we viseters zijn is niet helemaal waar inderdaad. Maar er zijn wel typisch nederlandse visgerechten. Of neem bijvoorbeeld paling. En in dit topic al veel meer nederlandse gerechten genoemd waar we best trots op zijn. (erwtensoep, boerenkool etc.)
| |
Litman | woensdag 11 februari 2004 @ 09:57 |
Vanmorgen in de file hoorde ik op de radio een item over het Nederlands Genootschap der Vergeten Groenten, dat zich tot doel heeft gesteld allerlei "ouderwetse groenten" voor de vergetelheid te behoeden. ![]() Je kunt zelfs groenten adopteren, waarna je meedeelt in de oogst. Alleen zitten ze in Limburg helaas. ![]() Zie voor meer informatie over het Genootschap de website www.vergeteneten.nl. c/p uit telegraaf: Nederlands Genootschap der Vergeten Groenten opgericht Om deze gewassen voor de vergetelheid te bewaren hebben Landhoeve Rijkel, een landbouwbedrijf in het Limburgse Beesel dat een historische groentehof onderhoudt en Vreeken's Zaden, een 77 jaar oud handelsbedrijf in zaden en pootgoed, daarom het Nederlands Genootschap der Vergeten Groenten opgericht. Om de kennis over en consumptie van vergeten groenten te bevorderen houdt het Genootschap zich bezig met de teelt, de cultureel-historische aspecten van vergeten groenten en de culinaire geheimen der vergeten groenten.
| |
HarigeKerel | maandag 8 maart 2004 @ 09:07 |
quote:In Amsterdam nog wel te krijgen, soms bij die gaarkeuken waar die fraude commotie over was onlangs. Ondanks dat het een soort semi gaarkeuken is, kun je er erg lekker eten voor een zacht prijsje. ![]() Ga binnenkort maar eens een haring proberen voor het eerst, is dit een goed seizoen? (weet echt niks van vis eten ![]() | |
Litman | maandag 8 maart 2004 @ 09:42 |
quote:Haring wordt in principe het hele jaar gevangen, alleen de haring die in mei/juni wordt gevangen mag Hollandse nieuwe heten. Voor lekkere haring in Amsterdam moet je naar de viskraam in de Haarlemmermeerstraat! (als je daar in de buurt bent ![]() ![]() | |
Rex_Everything | maandag 8 maart 2004 @ 20:15 |
Voor mij (als Vlaming) klinkt "Nederlandse eetcultuur" als een grap. Dat het soort eten me niet zo bevalt (limonade zonder gas is ranzig, sudderans kun je gerust gewoon sinaasappelsap noemen en dat hele muurfrituurgedoe vind ik vur-schrik-kul-luk ongezellig) laat ik nog terzijde, maar de vele keren dat ik in Nederland op vakantie was, bleken de meeste restaurants al te sluiten rond negen uur 's avonds. Eten is voor mij toch niet meteen iets waar ik me bij wil haasten. Nu, echt grote steden heb ik op dat vlak nog niet onderzocht. | |
BrauN | maandag 8 maart 2004 @ 23:54 |
quote: ![]() Nederlandse restaurants sluiten echt niet om 9 uur hoor.... Ik weet niet in welke plaatselijke dorpsfrietschuur jij geweest bent, maar een normaal redelijk goed aangeschreven eetgelegenheid is wel iets langer open. | |
HarigeKerel | dinsdag 9 maart 2004 @ 00:04 |
quote:Bedankt voor de tip, daar ben ik Donderdag in de buurt. | |
ooops | dinsdag 9 maart 2004 @ 00:44 |
Op Sint Maarten, ongeveer 7000km hiervandaan zitten 2 echte Nederlandse restaurants waar oa. boerenkool, hutspot, zuurkool, krokketten en bal gehakt op het menu staan ![]() | |
ooops | dinsdag 9 maart 2004 @ 00:45 |
En vergeten de pannenkoekenhuizen niet!! | |
TheWilliedockSaints | dinsdag 9 maart 2004 @ 00:46 |
wij hebben sowieso geen cultuur...we hebben geen trots...dat verklaard alles.. ach...toch vind ik het wel wat hebben ![]() | |
TheWilliedockSaints | dinsdag 9 maart 2004 @ 00:46 |
quote:Da's op zich te doen... bedankt voor de tip! | |
ooops | dinsdag 9 maart 2004 @ 00:56 |
quote:en altijd lekker weer ![]() 22 graden 's nachts is echt het minimum, kouder wordt het nooit | |
zoalshetis | dinsdag 9 maart 2004 @ 08:00 |
ik weet het niet zeker, maar volgens mij is er een hoog aageschreven restaurant (ster?) waar de chef zich heeft toegelegd op de hollandsche keuken. waar en hoe het heet weetik niet, maar zag het op tv. misschien is het ook al besproken hier. | |
Ocealith | dinsdag 9 maart 2004 @ 08:49 |
quote:de librije misschien? | |
Pietverdriet | dinsdag 9 maart 2004 @ 11:31 |
quote:Nederlandse keuken | |
zoalshetis | dinsdag 9 maart 2004 @ 11:55 |
quote:volgens mij een ander. maar weet ik niet zeker. | |
Pietverdriet | dinsdag 9 maart 2004 @ 12:34 |
quote:librije klopt wel |