abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_16555221
Ik ben een sambal-freak. Hoe heter, hoe beter.

Nu ben ik vooral op zoek naar het recept van surinaamse sambal. Je weet wel, dat oranje/rode prutje waar je kont de volgende dag niet blij mee is. .

In een ander topic had men het erover gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook. Maar wordt dat niet een onwijze, droge brei?

Help mij mijn waffeltje in de fik te zetten! . Andere sambal-receptjes zijn ook zeer welkom! .

Oi!
Op maandag 5 april 2004 21:27 schreef Lorax het volgende:
Ik had die kop van SC wel willen zien toen MUUS 'm in z'n bek scheet
pi_16555316
Adjoema, zout en azijn.

En malen malen malen malen...

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16555321
Beetje olie erbij.
pi_16555365
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.

En malen malen malen malen...


Met dank aan fotoloog!! Bijna vergeten...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16555428
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:19 schreef Oblivion het volgende:
Adjoema, zout en azijn.
Wat is adjoema?
"Als je nooit twijfelt leer je niets"
pi_16555465
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:24 schreef Bhaarath het volgende:
Wat is adjoema?
Een soort peper. Schijnt op mme jeanette peper te lijken? Help?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16555535
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:26 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Een soort peper. Schijnt op mme jeanette peper te lijken? Help?


Op google vind ik wat recepten waar steeds in staat 1 adjoema peper OF 1 Madame Jeanette.

Lijkt blijkbaar nogal op elkaar qua smaak? Ik ken de adjoema-peper ook niet. .

Oi!
Op maandag 5 april 2004 21:27 schreef Lorax het volgende:
Ik had die kop van SC wel willen zien toen MUUS 'm in z'n bek scheet
pi_16555561
Jalepeno pepers zijn ook lekker heet
Misschien kan je die ook gebruiken.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_16555613
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:30 schreef Lucille het volgende:
Jalepeno pepers zijn ook lekker heet
Misschien kan je die ook gebruiken.
JA!! Eitje bakken met spek, en dan helemaal vol leggen met Jalopeniaaaas!!

Word helemaal gek van dit forum...

Ontopic: Is wel een idee het daar eens mee te proberen.

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zaterdag 24 januari 2004 @ 22:32:12 #10
15080 static
03.09.2006 - 11:35
pi_16555614
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Yvonne riep ergens: [b]Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.[/b]
  zaterdag 24 januari 2004 @ 22:37:44 #11
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_16555748
De (helaas overleden) vader van een indonesische vriend van me heeft ooit eens sambal van rawits gekookt en liet me dit proeven.

Hij keek heel hoopvol naar de rookwolken die uit mijn oren zouden opstijgen, maar ik vond het wel lekker.

Dit is overigens een van de heetste varianten die ik ooit geproefd heb.

En over die surinaamse sambal: toen ik vele jaren geleden bij V&D werkte hadden ze op een avond nasi, waar een behoorlijke schaal sambal naast stond die de surimaamse keukendame zelf had gemaakt. Er waren mensen die dit in grote hoeveelheden over hun eten gooiden en na één hap genoeg hadden voor de hele avond. Mijn smaak is, voor wat 'heet' betreft, volkomen verdorven en ik genoot.

Waar ik minder van genoot is toen ik ooit voor een gerecht een grote hoeveelheid pepers gesneden had en toen, zonder mijn handen heel erg goed te wassen, een plasje moest doen. Heb ik wel een tijdje brand van in mijn broek gehad...

Mijn lieve vrouw had ooit het geniale idee om gesneden pepers met een sproeistraal water af te spoelen in de hoop wat van de scherpte er af te krijgen. Wat ze echter kreeg was zelfgemaakte pepperspray (Het spetterde nogal wat hele fijne druppeltjes in de rondte). Hebben we met zijn tweeen wel een tijdje tranende ogen van gehad (overigen: bij mij ook van het lachen!)

pi_16555761
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Ik gebruik altijd handschoentjes als ik pepers snij, want mijn handen blijven anders een dag lang branden.
Oi!
Op maandag 5 april 2004 21:27 schreef Lorax het volgende:
Ik had die kop van SC wel willen zien toen MUUS 'm in z'n bek scheet
pi_16555875
MUUS? eat your heart out!

Ben tegen het plaatsen van urls, maar deze mevrouw heeft besloten dat er niks gecopieerd mag worden...

Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_16556018
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:32 schreef static het volgende:
En eerst even je handjes wassen voordat je een vinger in je oog steekt.
Of ergens anders in steekt.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  zaterdag 24 januari 2004 @ 23:54:17 #15
521 ruby
Hell yeah!
pi_16557713
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:38 schreef MUUS het volgende:

[..]

Ik gebruik altijd handschoentjes als ik pepers snij, want mijn handen blijven anders een dag lang branden.


Een andere tip voordat je pepers gaat snijden is je handen insmeren met bijv. zonnebloemolie. Het werkt echt.
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  zondag 25 januari 2004 @ 00:07:28 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16558002
vooral niet met de vingers als sambal hebt gemaakt in je ogen gaan zitten, ik wou eens mijn contact lenzen uit doen, en oh dear, ben letterlijk en figuurlijk door mijn huis gestuitert van de pijn.
heb dus ook geen zin in pepperspray.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 25 januari 2004 @ 02:00:52 #17
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_16560153
Die standard sambal van 'de chinees' is veel te makkelijk

Echte sambal is

Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zondag 25 januari 2004 @ 11:32:14 #18
521 ruby
Hell yeah!
pi_16563440
Ik heb hier nog een recept van een Surinaamse collega.

Sambal

Madam jeanet 1/5 kilo + 4 ajuma's (rood en groot)
Basterdsuiker (250 gr, wit)
Olie (twee opscheplepels)
Kentjoer (4 à 5, fijn malen en anders poeder, grote theelepel)
Mag ook met trassi (halve theelepel, maar dan geen kentjoer)
Snuffie zout

Peper ontpitten en in mixer fijnmalen. Olie in pan. Peper in de pan gooien. Overige ingrediënten erbij. Kwartiertje op matig vuur en ondertussen roeren. Klaar!!!!!
Af laten koelen, in potje zetten en invriezen maar.

Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  zondag 25 januari 2004 @ 11:38:40 #19
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16563550
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:16 schreef MUUS het volgende:
gewoon Madame Jeanettes fijn te malen met wat zout, peper, ui en knoflook.
Als je daarmee gaat experimenteren, (dus het gewoon even fijn malen van de allerheetste peper die er te krijgen is) zou ik niet te fanatiek aan het hakken en malen slaan als ik jou was...

Maar sambal is wel okay verder, in een gematigde vorm. Ik ben zelf niet een overdreven hete eter. Wel gebruik ik veel peper om de boel een beetje pittig te maken, maar je kunt natuurlijk ook zo erg overdrijven dat je gerecht op een gegeven moment alleen nogmaar daar heet smaakt en dat komt de smaak van de andere ingrediënten van je maaltijd ook niet ten goede.

Lekker, maar niet teveel.

  zondag 25 januari 2004 @ 13:03:02 #20
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_16565135
ik snij mijn madam jeanets/habanero's met vork en mes, ik raak ze niet aan.

Na fijnmalen in flink veel olie bakken (kijk uit voor de dampen--die branden in je longen)
Ik maak gewoon indonesiseche sambal maar dan met die rode habanero's--die zijn de heetste ter wereld.
In een potje doen na afkoelen en een laagje olie eroverheen. Potje in heet water met soda wassen. De sambal blijft dan weken, misschien maanden goed...mocht ik meer gemaakt hebben dan ik opeet

Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  zondag 25 januari 2004 @ 13:26:57 #21
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16565689
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:03 schreef Shark.Bait het volgende:
ik snij mijn madam jeanets/habanero's met vork en mes, ik raak ze niet aan.

Na fijnmalen in flink veel olie bakken (kijk uit voor de dampen--die branden in je longen)
Ik maak gewoon indonesiseche sambal maar dan met die rode habanero's--die zijn de heetste ter wereld.
In een potje doen na afkoelen en een laagje olie eroverheen. Potje in heet water met soda wassen. De sambal blijft dan weken, misschien maanden goed...mocht ik meer gemaakt hebben dan ik opeet


Eigenlijk is het wel gek als je dus iets wat je maar beter niet met je handen aan kunt raken en de dampen niet van in je longen moet krijgen uiteindelijk wel op zit te eten
  zondag 25 januari 2004 @ 13:32:03 #22
40001 fotoloog
1/250 sec. F=8
pi_16565804
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:21 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Met dank aan fotoloog!! Bijna vergeten...


Dank !
Sometimes it snows in april
Sometimes I feel so bad, so bad
Sometimes I wish life was never ending,
And all good things, they say, never last
  zondag 25 januari 2004 @ 13:38:07 #23
521 ruby
Hell yeah!
pi_16565941
Ow ja, als ergens een klein sneetje in je vingers hebt zitten..snij dan vooral geen pepers.. Dat is namelijk best pijnlijk.
Voetjes van de vloer en schud die heupen los!
  zondag 25 januari 2004 @ 13:38:28 #24
22914 Shark.Bait
Deze zin geen werkwoord.
pi_16565950
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:26 schreef Vork het volgende:
Eigenlijk is het wel gek als je dus iets wat je maar beter niet met je handen aan kunt raken en de dampen niet van in je longen moet krijgen uiteindelijk wel op zit te eten
Mijn ma zegt altijd dat ik moet uitkijken omdat het je maag slijmvlies kon aantasten en maagzweren kon krijgen.

Ik heb gelukkig nog geen last gehad van branderige kont de volgende dag

Too many men / There's too many people / Making too many problems / And not much love to go round / Can't you see This is a land of confusion - Genesis
  zondag 25 januari 2004 @ 13:42:20 #25
3878 Vork
Manisch creatief
pi_16566045
quote:
Op zondag 25 januari 2004 13:38 schreef Shark.Bait het volgende:
Mijn ma zegt altijd dat ik moet uitkijken omdat het je maag slijmvlies kon aantasten en maagzweren kon krijgen.

Ik heb gelukkig nog geen last gehad van branderige kont de volgende dag


Als je het puur eet op een lege maag dankan ik me voorstellen dat je maag dat niet leuk gaat vinden. Als je het door je gerechten mengt, er voldoende droge rijst of iets dergelijks bij eet dan kan er weinig fout gaan. Maar het is voor het grootste deel gewoon een kwestie van wennen.

Ik zou dan ook nooit de allerheetste sambal zomaar door m'n gerechten gooien als ik niet weet ik hoeverre ik dat fatsoenlijk kan doseren. Ben zelf geen echte hete eter, dus mijn lichaam is daar ook helemaal niet aan gewend.

abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')