Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:46 |
Een vraag die me al langer speelt. Een ei bakken lukt me wel, maar zodra het op het koken van het kreng aankomt dan sta ik al te beven. Immers, op een pan zitten geen verleidelijke knopjes en lampjes maar is het gewoon ouderwetsch, back to the steentijd ![]() Het punt is dat ik toch wel eens wil leren koken. Gewoon, omdat het wel makkelijk is voor als ik later eens mijn ouderlijk nest verlaat (gut, wat klinkt dat netjes). Hoe hebben jullie leren koken? En hebben jullie tips voor een beginnende nerd? | |
jaspah | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:48 |
tip1. koop een frituurpan! | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:49 |
quote:Nee. Ik wil gezond leren koken. Geen gefrituurde troep. | |
jaspah | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:49 |
btw nieuw subforum?!?! ![]() | |
jaspah | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:49 |
quote:dan moetje een kookboek kopen ![]() | |
mabit | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:50 |
lees de tweakers.net kookcursussen | |
Steve-O | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:50 |
Meelurkt voor tips ![]() | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:51 |
www.receptenweb.nl koken.pagina.nl www.uithuis.nl en in het uiterste geval: www.pizza.nl | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:51 |
Die geile knopjes zitten niet op de pan, maar op het fornuis Annie. High Tech pannen bestaan overigens wel. Een Tefal koekenpan die een mooi vakje in het midden rood laat kleuren als de pan warm is bijvoorbeeld. | |
Brendovic | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:51 |
quote: ![]() | |
XiChico | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:51 |
quote:Het CuliForum komt eraan!!! | |
Oblivion | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:53 |
quote:Klinkt kort door de bocht, maar ja jaspah heeft wel een punt. Ben zo zelf ook begonnen, een makkelijk kookboek. Beginnen en pas na een aantal keren zal je zien dat je eens wat anders wil proberen. En veel kijken op het internet, gewoon een recept eruit pakken, ingredienten kopen, en koken. Niet bang zijn... ![]() Veel succes! Mij is het ook gelukt, en ik liet bij wijze van spreken water nog aanbranden.... | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:53 |
quote:Zo'n ding hebben we hier staan en het werkt voor geen meter. Immers, het vakje is altijd rood hier. Zelfs als het vuur nog niet eens aanstaat. | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:55 |
quote:moet je ff met je vinger voelen.... | |
Tasma | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:55 |
quote:Het zijn ook weg-werp-pannen ![]() | |
DGR | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:56 |
Whehe, gewoon proberen... aardappelen zoveel minuten, vlees zoveel minuten... groenten zoveel. Eerste keer merk je wel hoe het is gelukt en of je het langer/korter had moeten doen ![]() Ik kan dan ook alleen de basic dingen... aardappeltje, groente en stukje vlees. Standaard gedoe. Gewoon proberen en zien waar je uitkomt. En inderdaad, een boekje om ff na te kijken hoe lang wat ook alweer moest (als het niet op het pak staat). | |
shmoopy | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:57 |
Hallo, tips graag. ![]() | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:57 |
quote:Ze worden toch helder rood als ze warm worden? ![]() | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:58 |
http://home.planet.nl/~zicco/kinderenlerenkoken.html | |
shmoopy | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:58 |
Annie, er staat hier bijv ook een topic van sebobo, met handige tips voor eenvoudige maaltijden. Verder denk ik dat je eerst gewoon eenvoudig moet beginnen met bijv aardappelen, groente, vlees om een beetje gevoel te krijgen voor het hele kookgebeuren. | |
paullo | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:59 |
uiteten ![]() | |
Len | vrijdag 23 januari 2004 @ 20:59 |
Koken is een makkie, het is gewoon een kwestie van timing ![]() groenten: 15 - 20 mins koken Gewoon op tijd alles erin gooien. PS. als je potjes / blikkies groente hebt.. dat alleen opwarmen, dat hoeft niet eens te koken. HF | |
Fixers | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:00 |
quote:Koop een kookboek voor studenten (of laat er een voor je kopen), de beter gesorteerde boekhandel heeft ze wel. In dat soort boeken staan veel goedkope, lekkere, eenvoudige en makkelijke gerechten. Wil je een stapje verder kijk dan veel BBC kookprgramma's zoals Jamie Oliver, Ready-Steady-Cook en Nigella. Die laatste is: ![]() ![]() | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:00 |
quote:Hmz, ok. I will try. Ik hoop maar dat het echt te eten is. Alleen even kijken wanneer een geschikt moment is (lees: alleen thuis) om te koken. Ik wil de familie niet opschepen met mijn creaties ![]() | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:01 |
quote:Ah, daar is dat vakje voor. Ik vermoedde al zoiets, maar zag weinig gebeuren. Dat betekent dat ik langer had moeten wachten? | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:01 |
quote:hoezo niet? als het niet lukt en niet te eten is zal je waarschijnlijk thuis nooit meer hoeven te koken.. ik moet gvd 7 dagen per week mn eten klaarmaken... niet dat het erg is want ik kan heel goed koken hehe | |
Oblivion | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:02 |
quote:Juist wel doen, is extra stimulans... ![]() | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:02 |
Misschien is het een idee om met een groepje mensen te gaan leren koken. Niet door achter de PC tips van anderen te lezen, maar door gewoon bij elkaar te komen en dan uitleg te krijgen. Samen koken. En dan alles opeten natuurlijk. ![]() | |
Elroyb | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:02 |
op het pakje staat toch meestal een handleiding ![]() | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:02 |
quote:Uiteraard ben ik dan ook zo'n zeikerd dat ik het lekker wil hebben. Baktijden zijn makkelijk, maar qua smaak e.d., wat zijn do's en dont's om te gebruiken bij het koken (qua kruiden e.d.)? Of is dat gewoon een kwestie van proberen, in de hoop dat je niet ziek wordt ervan | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:02 |
kook les nodig?![]() | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:02 |
quote:Volgens mij wel ja. ![]() | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:03 |
quote:Ja, de Culinesse a gogo meeting voor beginners! ![]() | |
Zemla | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:05 |
Allemaal leuk die tips hier, maar daar help je TS niet mee. Het beste is om te beginnen met wat basisgedachten, die je zelf ook wel hebt kunnen leren door even na te gaan wat je altijd bij je ouders eet. Voorbeelden: - Aardappels, vlees en groenten Dat zijn toch wel de meest voorkomende (studenten)maaltijden. Verder is het een kwestie van zelf invullen en door te proberen erachter te komen hoelang alles moet enz. en wat smaakt. Een kookboek helpt naar mijn mening niet echt, omdat je je dan al toespitst op bepaalde gerechten (kookboek is echter wel perfect voor dates Verder is het gewoon een kwestie van proberen (wat zou daar nog bij kunnen, of zal ik eens dit erin doen ipv...?). Dan zul je zelf merken dat je er wat handigheid in begint te krijgen en gaat alles makkelijker. Mijn tip is dus: denk steeds vanuit (bovenstaande) standaardgerechten en ga dan zelf het een en ander proberen. Bij mij heeft dat zeker gewerkt! | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:05 |
http://www.eggwork.com/lunch/lunchpost.htm | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:06 |
quote:Ok, zal er volgende keer eens op letten. ![]() quote:Count me in. ![]() | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:07 |
quote:Ook een goeie tip! Ik zal eens kijken wanneer ik het eens kan gaan proberen ![]() En het resultaat posten uiteraard | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:07 |
Ik ben geen nerd trouwens. Maar kan niet koken, dus doe wel even alsof. | |
Mereltje | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:08 |
quote:En dan de volgende dag lezen op fok! hoe ziek men allemaal geworden is ![]() | |
shmoopy | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:08 |
Annie, als jij nou een keer wil koken binnenkort, zeg je wat voor gerecht je ongeveer wil proberen, dan vertel ik je wel hoe. Deal? | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:09 |
Ons menukaartje: maar dan in omgekeerde volgorde.....
Kalkoentournedos met appel en gembersaus Romige salade met kip en Wilde & Witte rijst gemaakt met kerst... zo moeilijk is het niet, gewoon proberen en die bovenstaande sites gebruiken, lukt het je vanzelf een keer | |
Retuobak | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:09 |
quote:Same here ![]() | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:10 |
quote:Deal! Ik voorzie nu al communicatie in de vorm van: "Er komt allemaal zwarte rook uit de pan. Wat nu?" | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:12 |
quote:Komt die uitleg, en de reactie erop, hier te staan? Dan doe ik mee, en kunnen we zelfs achteraf tips uitwisselen (en kijken wie beter kan koken ![]() | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:18 |
quote:Ja, misschien wel leuk ![]() | |
shmoopy | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:19 |
quote:Lijkt me een goed plan. ![]() | |
ChrisJX | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:21 |
Begin zoals ik! Stap 1: Koop een pak rijst bij uw lokale supermarkt Stap 2: Lees de verpakking Stap 3: Volg de aanwijzingen op Stap 4: En eten maar! Ik kan nou al spaghetti, rijst, noodles en vlees maken | |
Spindizzy | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:21 |
Zorg iig dat je van te voren al je ingredienten gewassen en gesneden klaar hebt staan. Vooral op het eind wil het nog wel 's gebeuren dat je een paar dingen tegelijk in de smiezen moet houden en dan wil je niet dat je opeens nog peterselie moeten hakken, of een citroen uitpersen. Dat scheelt je al de helft van de stress. | |
Twisted_TpaU | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:22 |
quote:Alleen lijst? Hu... | |
ChrisJX | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:28 |
quote:Om mee te beginnen ![]() Ik koop er dan gewoon een pak Frankfurters bij en gooi er twee van in een pan met kokend water. Snel, makkelijk en lekker ![]() | |
Cynix ® | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:28 |
Ah, dit is wel een beetje mijn topic. ![]() Terugvindpost* | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:30 |
quote:Rijst koken kan ik al. En Anthraxx vast ook wel. Misschien heeft hij het nog nooit geprobeerd, maar het enige dat fout kan gaan is het afgieten (zoals bij mijn vader, die het merendeel van de rijst per ongeluk mee goot). ![]() Ohja, je kunt ook veel te veel koken, daar verkijk ik me verdomme elke keer weer op, maar het kost bijna niks, dus zo erg is dat niet. | |
Anthraxx | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:33 |
quote:Ik kan opzich wel rijst koken. Maar het inschatten van het water blijft tricky. Verder lukt het op zich wel. | |
ChrisJX | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:37 |
quote:Of je doet te weinig water in de pan... ![]() | |
Mask0rz | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:37 |
met nulletjes en eentjes ![]() | |
ChrisJX | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:38 |
quote: ![]() ![]() | |
releaze | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:39 |
het antwoord heet mama. of "Beste Vriendin". Tot 3 maanden terug kon ik nieteens een ei koken, laat staan een hele maaltijd. Ik had angst voor het gasstel, moeder heeft me zo'n ontploffingsgevaar trauma aangeluld toen ik klein was maar goed.. koken is simpel. kijk gewoon eens in de winkel, op de meeste verpakkingen staat hoe je het moet bereiden. en wat ik nogsteeds doe, is dingen kopen die er lekker uitzien (die dus niet perse lekker ZIJN) en alles proberen. leren koken doe je door iedere dag het gasstel aan te zetten met je pannetjes erop en zien hoe je het allemaal verknald. en waag het niet om het niet op te eten, anders leer je er niks van.. een van de moeilijkste dingen bij koken vind ik nogsteeds het timen van pannetjes. waneer moet het vlees op als je alles optijd af wilt hebben bijvoorbeeld. maar dat moet je ook een beetje gevoelsmatig leren. | |
Oblivion | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:46 |
quote:Het gaat eigenlijk bijna altijd wel als je 1 vingerkootje water boven de rijst hebt. 8 Minuten laten koken, daarna 15 minuten de deksel erop laten!!! Dit is erg belangrijk, vraag me niet waarom, maar tussendoor kijken is not done... ![]() En voila, altijd goede rijst. | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:48 |
quote:Nee, dat is me nog nooit gebeurd. ![]() | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:55 |
quote:Je kan rijst in principe op 2 manieren koken, in ruim kokend water en met een afgepaste hoeveelheid. De laatste methode is het beste voor een mooie droge korrel, maar is ook de lastigste, omdat de juiste hoeveelheid water nodig is. Kwestie van even weten hoeveel water. Wat erg handig is, dat zijn pannen met aan de binnenkant een maatverdeling. Hierdoor kan je makkelijk afmeten hoeveel water je hebt als je de pan onder de kraan vult. Als je met afgepaste hoeveelheid water werkt, dan pan niet op een te hoog vuur zetten, rijst 1 keer goed doorroeren en dan deksel er op en laten zitten totdat de kooktijd bijna voorbij is. Op deze manier ontsnapt er ook niet te veel water en wordt aankoeken aan de bodem voorkomen. | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:59 |
Andere methode voor rijst die bijna niet aan de bodem zal plakken is om de rijst eerst aan te bakken: pan op vuur, scheutje olie er bij, als de olie warm is (niet heet), rijst in de pan doen en goed blijven roeren. Na 1 a 1.5 minuut voorzichtig water er bij doen (kijk uit, kan gaan spetten). Door de hogere temperatuur van de olie tov water zal de buitenkant sneller een laagje vormen dat het plakkerige van de rijst (wat het aanbakken veroorzaakt|) tegengaat. Daarna gewoon koken volgens aanwijzingen op de verpakking. | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 21:59 |
quote:Psst... je kunt een pan ook vullen met water dat je eerst in een maatbeker giet. | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:01 |
quote:Bravo Lucille. Zelfs van rijst koken weet je nog iets ingewikkelds te maken. ![]() Ik houd het toch maar even bij rijst koken op de normale manier, denk ik. | |
Lucille | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:13 |
quote:Dat is waar. Maar dan moet je weer die maatbeker uit de kast halen, is ook extra afwas en zo. ![]() | |
Len | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:20 |
een maatbeker die ik met water vul was ik daarna nooit af hoor ![]() | |
Ils | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:21 |
Ik heb hier nog een leuk boek: ''Mijn eerste kookboek, Ieder kind kan koken aan de hand van de duidelijke tekeningen'' Daarmee moet t lukken denk ik | |
Angel_of_Dth | vrijdag 23 januari 2004 @ 22:23 |
quote:Ja, het moet wel even uit de kast gehaald worden, maar afwassen? Afdrogen lijkt me voldoende. | |
PdeHoog | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:07 |
quote:zelfs dat niet joh....het droogt vanzelf weer ![]() | |
AltamirA | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:07 |
Jamie Oliver! | |
PdeHoog | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:10 |
quote:Om nog even terug te komen op de discussie over rijst koken: De juiste verhouding van water t.o.v. rijst is 225 ml water per 150 gram rijst. Je kan dan gewoon de boel aan de kook brengen, het gas terugdraaien en de boel door laten koken gedurende een minuut of 15-20 met de deksel erop. | |
hmmm_lasagne_ | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:14 |
quote:tip2. koop toch een frituurpan! | |
prinsrob | zaterdag 24 januari 2004 @ 21:56 |
quote:Inderdaad, zonder kookboek zou ik niet weten hoe ik die klaar zou moeten maken, en dat is toch wel iets wat je moet weten, helemaal als je het zelf aanbieden: 'laat mij maar even koken'... | |
looskuh | dinsdag 27 januari 2004 @ 03:19 |
Tsja, een paar tips: - Heb geduld. Gooi je vuur nooit te hoog, daar komen alleen maar problemen van. - Maaaar: Durf ook te vlammen! Ik kook nooit met vlees, maar dat moet dichtschroeien. Als je dat te langzaam doen zuigt je eten alleen maar olie en vet op. Dus: ff dichtschroeien, en weer zachter draaien dat vuur. - Kook verse groente niet te lang. Broccoli die 10 minuten gekookt is, is niet te vreten. Bovendien kook je alle cellen kapot, waardoor alle voedingsstoffen af worden gegoten met het water. Kook bepaalde groente helemaal niet. Haal een groentewijzer oid, daar staat 't op hoe lang iets mag voordat 't gevaarlijk wordt. - Snij je shit zelf. Dan weet je een beetje waar je mee bezig bent. Koop op den duur de voorgesneden/voorverpakte dingetjes. - Probeer de essentie van een verpakking te snappen, en leg hem daarna weg. De meeste dingen kan je zelf ook wel snappen. - Werk georganiseerd! In de tijd dat jij 't blikkie mais loopt te zoeken is je pastasaus al aangekoekt aan de bodem. - Werk gericht! Neem je vaders/moeders lekkere schotel in de gedachten, en werk daar naar toe. - Experimenteer! Ga geen sinaasappel bij je aardappels gooien, maar probeer hele subtiele dingetjes die geen gevaar opleveren. (Tenzij je in je eentje kookt, dan hoef je je tegenover niemand te schamen) - De echte culinaire hoogstandjes haal je uit de boeken. Begin nou eerst maar eens met een aardappelen/groente/vlees (of niet En alhoewel ik nu meestal verse, zelfgesneden zooi er doorheen gooi, ik eet 't nu nog En Tip 3: Doe de frituurpan het huis uit. Iedereen die het daar over heeft hoort eigenlijk niet in dit subforum thuis. (Tenzij je het over Mars'en frituren hebt [Dit bericht is gewijzigd door looskuh op 27-01-2004 03:23] | |
Steijn | dinsdag 27 januari 2004 @ 03:21 |
Het hoeft niet lekker te zijn als het maar vult. De vieze smaak spoelen we weg met bier. | |
Megumi | dinsdag 27 januari 2004 @ 03:23 |
Tip 1. Ga eens met je moeder praten. Tip 2. Weet het adres van de pizza boer in de buurt. | |
looskuh | dinsdag 27 januari 2004 @ 03:26 |
quote:Boeie, gewoon water in de pan. Koken die shizzle. Afgieten, deksel er ff op, omroeren, klaar. Niet te moeilijk over doen, niet af gaan lopen meten. Duurt 't koken alleen maar langer. Als je ziet dat 't te droog wordt, gooi je er wat water bij. Is ie te vol, en duurt 't daarom te lang, gooi je wat weg. | |
Mr.Noodle | dinsdag 27 januari 2004 @ 03:49 |
Een nerd leren koken ![]() Begin met makkelijke gerechten en kijk even bij je ouders over de schouders ofzo... Zorg dat je ook met passie kookt, meestal krijg je dan wel goede smakelijke gerechten | |
Angel_of_Dth | dinsdag 27 januari 2004 @ 12:27 |
quote:That's the spirit. | |
Peregrijn | dinsdag 27 januari 2004 @ 13:01 |
Kijk sowieso eens bij je moeder de kunst af, stel wat vragen en probeer te "helpen". Dan leer je het toch al redelijk snel. Verder zijn er ebst handige kookboekjes als "koken voor studenten" waar alles in wordt uitgelegd. Zelfs hoe je aardappels en dergelijke moet koken. Wat betreft hoe je kunt weten welke smaken bij elkaar horen? Gewoon experimenteren. Bij mij is ook vaak genoeg iets fout gegaan. Op een gegeven ogenblik leer je echter wel te herkennen wat waar bij past en welke smaken elkaar versterken. | |
Marialice | vrijdag 30 januari 2004 @ 15:44 |
Het is een beetje valsspelen, maar het werkt erg goed. Je hebt heel veel lekkere kruiden- en groentenmixen (bijv. voor macaroni/spaghetti). Als je die gebruikt kan er eigenlijk niets mis gaan (in het macaronigeval wordt het dan macaroni koken, vlees aanbakken, groente erbij, kruidenmix erbij en klaar). De culinaire hoogstandjes komen dan later wel ![]() |