abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 30 januari 2004 @ 07:59:04 #151
51985 Robert_Jensen
Tiger anti-jihadpanzer
pi_16707397
Als je echt lekker brood wilt, moet je een aantal dingen doen:

1. Ipv een mixer een spiraalkneder kopen, die kneedt met een ander principe, maar dat is wel veel beter voor het deeg. Ik zie hier alleen maar planetaire mixers, die zijn niet geschikt voor brooddeeg maar voor beslag.

2. Gewoon rijzen met een vochtige theedoek eroverheen, deden de ambachtelijke bakkers vroeger ook. Geeft het beste resultaat.

3. Bakken in een goede getefloniseerde broodpan in een vloeroven. Door het bakken op de metalen vloer wordt de warmte veel beter van onder af verdeeld en barst het brood open, wat de lekker en karakteristieke korst geeft GEEN heteluchtoven (die droogt het brood te veel uit).

Onder bepaalde moslims heeft de droom van een triomf van de islam zorgelijke vormen aangenomen. De droom is verworden tot een hysterisch verlangen naar bloedige strijd, een Armageddon, waarin Amerika en Europa het onderspit moeten gaan delven.
  vrijdag 30 januari 2004 @ 08:34:11 #152
33169 Magneet
Magnetic Enhanced
pi_16707565
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 07:59 schreef Robert_Jensen het volgende:
Als je echt lekker brood wilt, moet je een aantal dingen doen:

1. Ipv een mixer een spiraalkneder kopen, die kneedt met een ander principe, maar dat is wel veel beter voor het deeg. Ik zie hier alleen maar planetaire mixers, die zijn niet geschikt voor brooddeeg maar voor beslag.

2. Gewoon rijzen met een vochtige theedoek eroverheen, deden de ambachtelijke bakkers vroeger ook. Geeft het beste resultaat.

3. Bakken in een goede getefloniseerde broodpan in een vloeroven. Door het bakken op de metalen vloer wordt de warmte veel beter van onder af verdeeld en barst het brood open, wat de lekker en karakteristieke korst geeft GEEN heteluchtoven (die droogt het brood te veel uit).


We hebben het hier over broodbakmachines niet met een aparte oven enzo.
pi_16707827
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 08:34 schreef Magneet het volgende:

[..]

We hebben het hier over broodbakmachines niet met een aparte oven enzo.


Klopt!!! Maar niet iedereen heeft natuurlijk een broodbakker.

[Dit bericht is gewijzigd door Randa_v op 30-01-2004 09:06]

pi_16707914
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 07:38 schreef Flamey het volgende:
Ik heb nu dat het brood na het rijzen in het midden een beetje inzakt, dus als het gebakken is zit in het midden een deuk zeg maar. Het rijst wel mooi, dit gebeurt dus pas tijdens het bakken. Zou het helpen als ik er wat minder water bij doe? Ik gebruik een all-in-mix van Soezie (meergranen )
Ik heb die mix ook, maar hij lukt bij mij wel met de hoeveelheid water in de gebruiksaanwijzing. 300ml. Ik doe eerst het water en dan het meel erin. Ik neem aan dat je dat ook doet. Maar je zou het kunnen proberen.

Het jammere van de all-in-mexen vind ik dat je ze eigenlijk niet kunt gebruiken als je de timer wil gebruiken. Het kan dan namelijk van te voren al gaan rijzen zeiden ze bij de molen.

  vrijdag 30 januari 2004 @ 09:37:20 #155
51985 Robert_Jensen
Tiger anti-jihadpanzer
pi_16708408
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 08:34 schreef Magneet het volgende:

[..]

We hebben het hier over broodbakmachines niet met een aparte oven enzo.


Mja, je kan beter zelf een broodpannetje kopen, als je dan een normale oven hebt kan je veel lekkerder brood maken dan met die broodbakmachines. Die dingen kunnen niet eens kneden plus ze zijn niet geschikt voor goed rijzen.
Onder bepaalde moslims heeft de droom van een triomf van de islam zorgelijke vormen aangenomen. De droom is verworden tot een hysterisch verlangen naar bloedige strijd, een Armageddon, waarin Amerika en Europa het onderspit moeten gaan delven.
pi_16709731
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 09:05 schreef Randa_v het volgende:
Ik heb die mix ook, maar hij lukt bij mij wel met de hoeveelheid water in de gebruiksaanwijzing. 300ml. Ik doe eerst het water en dan het meel erin. Ik neem aan dat je dat ook doet. Maar je zou het kunnen proberen.

Het jammere van de all-in-mexen vind ik dat je ze eigenlijk niet kunt gebruiken als je de timer wil gebruiken. Het kan dan namelijk van te voren al gaan rijzen zeiden ze bij de molen.


Ja, ik doe ook eerst het water erin en dan het meel. Hij is nu aan de gang met 500 gr mix en 280 ml water, ik heb er dus 20 ml minder ingedaan, kijken of dat helpt. Gisteren had ik een witbrood gemaakt met 500 gr. meel (soezie), 290 ml water (dus al 10 ml minder gebruikt), 4 gr. droog gist, 10 gr. suiker en 15 gr. boter. Tijdens het rijzen kwam het brood tegen het kijkvenster aan dus ik denk: mooi zo! Maar toen ie klaar was met bakken was het in het midden toch weer ingezakt... Misschien ligt het aan mijn machine? Ik heb de Princess 1935. Maar als het brood zo mooi rijst zou het toch eigenlijk goed moeten zijn...
pi_16710025
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 09:37 schreef Robert_Jensen het volgende:

[..]

Mja, je kan beter zelf een broodpannetje kopen, als je dan een normale oven hebt kan je veel lekkerder brood maken dan met die broodbakmachines. Die dingen kunnen niet eens kneden plus ze zijn niet geschikt voor goed rijzen.


Toch is dit off-topic. Er zijn speciale mixen voor de broodbakmachine, die de bereiding niet hoeven die jij aanhaalt. En verder gaat het hier dus juist over broodbakmachines!
  vrijdag 30 januari 2004 @ 11:05:13 #158
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_16710096
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 10:45 schreef Flamey het volgende:

[..]

Ja, ik doe ook eerst het water erin en dan het meel. Hij is nu aan de gang met 500 gr mix en 280 ml water, ik heb er dus 20 ml minder ingedaan, kijken of dat helpt. Gisteren had ik een witbrood gemaakt met 500 gr. meel (soezie), 290 ml water (dus al 10 ml minder gebruikt), 4 gr. droog gist, 10 gr. suiker en 15 gr. boter. Tijdens het rijzen kwam het brood tegen het kijkvenster aan dus ik denk: mooi zo! Maar toen ie klaar was met bakken was het in het midden toch weer ingezakt... Misschien ligt het aan mijn machine? Ik heb de Princess 1935. Maar als het brood zo mooi rijst zou het toch eigenlijk goed moeten zijn...


volgens mij kan het ook nog komen door te veel suiker.. maar dat weet ik niet zeker.. en ik vindt niet dat je te veel suiker gebruikt. Staat de machine toevallig op een tochtige plek? (deuren open en dicht?) Misschien dat ie niet helemaal goed afsluit en dat dat daar dan invloed op heeft
Drop you like an ill, bad habit
pi_16710116
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 10:45 schreef Flamey het volgende:

[..]

Ja, ik doe ook eerst het water erin en dan het meel. Hij is nu aan de gang met 500 gr mix en 280 ml water, ik heb er dus 20 ml minder ingedaan, kijken of dat helpt. Gisteren had ik een witbrood gemaakt met 500 gr. meel (soezie), 290 ml water (dus al 10 ml minder gebruikt), 4 gr. droog gist, 10 gr. suiker en 15 gr. boter. Tijdens het rijzen kwam het brood tegen het kijkvenster aan dus ik denk: mooi zo! Maar toen ie klaar was met bakken was het in het midden toch weer ingezakt... Misschien ligt het aan mijn machine? Ik heb de Princess 1935. Maar als het brood zo mooi rijst zou het toch eigenlijk goed moeten zijn...


Raar, wij hebben ook die princess 1935. Maar bij ons rijst hij toch gelijkmatig. Waar het dan aan ligt?

Ben net weer naar de molen geweest, ga morgen of misschien vanavond nog een chocolade brood maken. Zal dadelijk het recept even posten.

pi_16710217
Chocoladebrood

500 g Boerenluxe (soezie)
250 ml water
8 g verse gist of 4 g droge gist
40 g boter
5 g zout

of all-in-mix voor luxebrood

100 à 150 g bakvaste chocoladedruppels

Doe alle ingrediënten behalve de chocoladedruppels in de broodmachine. Selecteer het programma voor wit brood en bepaal
de hardheid van de korst. Start de broodmachine. Voeg de
chocoladedruppels toe bij de beeptoon.

Dit recept heb ik weer uit het soezie-receptenboek gehaald.

Ben benieuwd. Ik zou hem nu wel al willen maken, maar ik wil wachten tot mijn man ook thuis is. Warm brood is zo lekker!!

pi_16711295
Klinkt lekker, moet ik zeker proberen! Nog een half uurtje en mijn laatste creatie is klaar, kijken of ie nu wel goed gelukt is met 20 ml minder water...
  vrijdag 30 januari 2004 @ 14:46:40 #162
34891 melonovy
La Kutschie
pi_16715964
Mijn eerste broodje met de broodbkmachine is gelukt, het was het allersimpelste brood wat je kan verzinnen, maar daar moet je mee beginnen.

Ik moet nog even leren recht te zagen...
Vanmiddag na het slaapje van mijn dochter ga ik denk ik even naar zo'n soeziezaakje voor meel. Ik wil nu wel echt lekkere broodjes gaan bakken!!

Het voelt goed hè?
A je to!
pi_16716598
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 14:46 schreef melonovy het volgende:
Mijn eerste broodje met de broodbkmachine is gelukt, het was het allersimpelste brood wat je kan verzinnen, maar daar moet je mee beginnen.

[afbeelding]

Ik moet nog even leren recht te zagen...
Vanmiddag na het slaapje van mijn dochter ga ik denk ik even naar zo'n soeziezaakje voor meel. Ik wil nu wel echt lekkere broodjes gaan bakken!!


Het ziet er mooi uit.
pi_16716957
Hmm, als ik dit allemaal zo lees, denk ik dat ik ook maar mijn broodmachine uit de kast haal!
Zeg nooit: "Dat doe ik FF!"
pi_16717272
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 11:49 schreef Flamey het volgende:
Klinkt lekker, moet ik zeker proberen! Nog een half uurtje en mijn laatste creatie is klaar, kijken of ie nu wel goed gelukt is met 20 ml minder water...
En wéér ingezakt... ik weet het niet meer. Iemand nog tips? Ik heb de all-in mix van Soezie gebruikt en al 20 ml minder water gebruikt dan op de verpakking staat maar het resultaat is precies hetzelfde... Het brood is wel lekker maar alleen bovenop in het midden ingezakt en zacht terwijl de rest van de korst lekker knapperig is. Bij het volgende brood maak ik een foto, kunnen jullie zien wat ik precies bedoel.
pi_16722380
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Flamey het volgende:

[..]

En wéér ingezakt... ik weet het niet meer. Iemand nog tips? Ik heb de all-in mix van Soezie gebruikt en al 20 ml minder water gebruikt dan op de verpakking staat maar het resultaat is precies hetzelfde... Het brood is wel lekker maar alleen bovenop in het midden ingezakt en zacht terwijl de rest van de korst lekker knapperig is. Bij het volgende brood maak ik een foto, kunnen jullie zien wat ik precies bedoel.


Overrijs, minder gist gebruiken.

Ik kan geen exacter advies geven en ik ga niet weer mijn moeder uit d'r bed halen, want de vorige keer werd er ook niet geluisterd.

  vrijdag 30 januari 2004 @ 19:30:57 #167
3658 _joepie_
Blijft zoeken.. en zal vinden.
pi_16722910
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Flamey het volgende:

[..]

En wéér ingezakt... ik weet het niet meer. Iemand nog tips? Ik heb de all-in mix van Soezie gebruikt en al 20 ml minder water gebruikt dan op de verpakking staat maar het resultaat is precies hetzelfde... Het brood is wel lekker maar alleen bovenop in het midden ingezakt en zacht terwijl de rest van de korst lekker knapperig is. Bij het volgende brood maak ik een foto, kunnen jullie zien wat ik precies bedoel.


Overrijs is mogelijk, maar ook wanneer je dingen extra toevoegd zoals eieren, moet je dat volume aftrekken van de hoeveelheid water die erbij gaat anders is het geheel te nat en krijg je inzakken van het deeg tijdens het bakken.
Happiness is like a butterfly sitting on your hand..beautiful and fragile..when it flies away..you never know whether it might return one day..
  vrijdag 30 januari 2004 @ 19:31:57 #168
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16722928
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 07:59 schreef Robert_Jensen het volgende:
Als je echt lekker brood wilt, moet je een aantal dingen doen:

1. Ipv een mixer een spiraalkneder kopen, die kneedt met een ander principe, maar dat is wel veel beter voor het deeg. Ik zie hier alleen maar planetaire mixers, die zijn niet geschikt voor brooddeeg maar voor beslag.


wat bedoel je met een spiraalkneder, zoiets als een Hobart, panasonic of een Kitchenaid?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16723488
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

wat bedoel je met een spiraalkneder, zoiets als een Hobart, panasonic of een Kitchenaid?


deeghaken??
pi_16723539
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 19:07 schreef Evil-Cherry het volgende:

[..]

Overrijs, minder gist gebruiken.

Ik kan geen exacter advies geven en ik ga niet weer mijn moeder uit d'r bed halen, want de vorige keer werd er ook niet geluisterd.


De gist zit al in de mix verwerkt de enige toevoeging is water. Heb je hem al een andere plaats gegeven??
  vrijdag 30 januari 2004 @ 19:57:49 #171
3658 _joepie_
Blijft zoeken.. en zal vinden.
pi_16723686
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 19:52 schreef Randa_v het volgende:

[..]

De gist zit al in de mix verwerkt de enige toevoeging is water. Heb je hem al een andere plaats gegeven??


Dat zou er aan de hand kunnen zijn, misschien te vochtig/te warm weggezet, waardoor de gist in kwaliteit is teruggelopen.
Happiness is like a butterfly sitting on your hand..beautiful and fragile..when it flies away..you never know whether it might return one day..
  vrijdag 30 januari 2004 @ 20:07:40 #172
34891 melonovy
La Kutschie
pi_16723906
Vanmiddag diverse pakken meel gehaald bij een boederijtje in de middle of nowhere. Die pakken van Soezie, all in the mix ofzo. Leek me wel makkelijk om mee te beginnen.
Ik had eigenlijk verwacht dat die pakken iets goedkoper waren, ¤4,80 voor een pak waar je 5 broden uit haalt vind ik nog wel redelijk aan de prijs. Ik had eens gelezen dat 7 broden kunt bakken tegen de prijs van 1 brood bij de wakker weg. Die broden waren dus niet gebakken met de pakken van Soezie ...
Nou en nu maar experimenteren...
Het voelt goed hè?
A je to!
pi_16723921
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 19:57 schreef _joepie_ het volgende:

[..]

Dat zou er aan de hand kunnen zijn, misschien te vochtig/te warm weggezet, waardoor de gist in kwaliteit is teruggelopen.


Ik bewaa het meel in een afsluitbare box. Daar staat het donker, droog en kan het niet vochtig worden. Flamey, probeer dit eens. En heeft de broodbakmachine al een andere plaats gekregen om te bakken kan het ook zijn.

Ik moet zeggen dat het brood bij ons ook niet altijd knapperig is maar ik zet hem ook nooit op de hoogste kleurstand ofzo. Verder heb ik het liever ook niet te knapperig. Daarom heb ik er geen moeite mee. Maar jij zegt dat hij inzakt??

Volgende keer ben ik benieuwd naar de foto's van wat je bedoeld.

pi_16724080
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 15:36 schreef Flamey het volgende:

[..]

En wéér ingezakt... ik weet het niet meer. Iemand nog tips? Ik heb de all-in mix van Soezie gebruikt en al 20 ml minder water gebruikt dan op de verpakking staat maar het resultaat is precies hetzelfde... Het brood is wel lekker maar alleen bovenop in het midden ingezakt en zacht terwijl de rest van de korst lekker knapperig is. Bij het volgende brood maak ik een foto, kunnen jullie zien wat ik precies bedoel.


Ik heb ook een Princess en heb vandaag dan eindelijk m'n eerste witbrood gebakken, dus niet echt veel ervaring wat dat betreft. Ik vond het wel een redelijk goed gelukt exemplaar, maar de korst bovenop kon zeker wel beter. Ik had de machine ook verkeerd ingesteld, dus morgen weer een poging.

Heb je het venster al afgeplakt met alu folie? Zo kan er geen warmte ontsnappen, waardoor het rijzingsproces beter zou gaan. Verder staan hier http://www.bakkerswereld.org/forum/index.php?act=idx nog wat tips mbt de Princess.

  vrijdag 30 januari 2004 @ 21:09:29 #175
46911 Mjam
Zweven is leven
pi_16725492
Die broodbakmachine die nu bij de Albert Heijn in de aanbieding is, een Inventum, zou dat iets zijn? Iemand ervaring mee?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')