quote:Die princess hebben wij ook. Wij hebben de broodbakmachine vooral gekocht om brood te bakken maar deze ziet er ook gewoon nog eens gaaf uit. Niet zo een saaie witte doos.
Op zaterdag 24 januari 2004 08:00 schreef Flamey het volgende:
Ik ga er ook eentje halen. Bij de Makro is de Princess 1935 silver in de aanbieding voor ¤ 77,35 (bij de Kijkshop is diezelfde ¤ 89,99).
Water loopt me al in de mond als ik aan dat verse brood denk met zo'n lekkere knapperige korst...hmmmmDeze dus!
[afbeelding]
We hebben hem sinds september en bakken 1 tot 2 broden per week ermee. In 3,5 uur heb je vers brood. Verder ben ik lid geworden van de soezie club, van het merk soezie kun je de all-in-mixen kopen. Is alleen 500 gram mix en wat water, en bakken maar, lekker makkelijk. Zo kan mijn man ook zelf brood bakken. Verder hebben ze ook gewone mixen. Ik vind brood met pitten erg lekker. Staan ook veel recepten op de site. Ga morgen proberen een suikerbrood te maken.
[Dit bericht is gewijzigd door Randa_v op 24-01-2004 11:12]
quote:topic
Op vrijdag 23 januari 2004 21:16 schreef method21 het volgende:[..]
Hmm ...alweer zon rare post ...? net ook al iemand bij een topique iover verkrachting ...
Ik probeer nu ongeveer een week zelf brood te maken, met losse ingredienten dus, en het brood wil maar niet goed rijzen.
Ik gebruik 500 gr volkoren meel, 330 ml lauw water, 5 gr zout en 13 gr gist ( korrelgist van baukje) de gist los ik eerst op in een beetje lauw water voor het erbij gaat.
(Ivm een aangepast dieet kan ik geen kant en klaar pak gebruiken van koopmans oid)
edit machine is van tomado
Alle tips zijn welkom!!
quote:De gist juist niet in contact laten komen met water en zout. Misschien dat het helpt, zit er geen recepten bij de broodbakmachine?
Op zaterdag 24 januari 2004 11:12 schreef Lautie het volgende:
Wie heeft er ervaring met het bakken met allemaal losse ingredienten?Ik probeer nu ongeveer een week zelf brood te maken, met losse ingredienten dus, en het brood wil maar niet goed rijzen.
Ik gebruik 500 gr volkoren meel, 330 ml lauw water, 5 gr zout en 13 gr gist ( korrelgist van baukje) de gist los ik eerst op in een beetje lauw water voor het erbij gaat.
(Ivm een aangepast dieet kan ik geen kant en klaar pak gebruiken van koopmans oid)edit machine is van tomado
Alle tips zijn welkom!!
quote:Mag je ook geen suiker? Gist leeft van suiker namelijk. Er zorgen dat het gist niet in contact komt met het zout!
Op zaterdag 24 januari 2004 11:12 schreef Lautie het volgende:
Ik gebruik 500 gr volkoren meel, 330 ml lauw water, 5 gr zout en 13 gr gist ( korrelgist van baukje) de gist los ik eerst op in een beetje lauw water voor het erbij gaat.
(Ivm een aangepast dieet kan ik geen kant en klaar pak gebruiken van koopmans oid)
zal t zo even overtypen wat mijn boekje zegt...
heb nog voor een brood meel in huis dan probeer ik t zo eens zonder de gist op te lossen
Ik hoor hier van mijn man (bakker geweest) gebruik anders eens verse gist bij de bakker vandaan, misschien dat het dan beter gaat.
Eerst een papje maken zou niet uitmaken volgens hem, omdat je het ding meteen aanzet, of je moet hem op de timer stand zetten..
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 11:08 schreef Randa_v het volgende:[..]
Die princess hebben wij ook. Wij hebben de broodbakmachine vooral gekocht om brood te bakken maar deze ziet er ook gewoon nog eens gaaf uit. Niet zo een saaie witte doos.
We hebben hem sinds september en bakken 1 tot 2 broden per week ermee. In 3,5 uur heb je vers brood. Verder ben ik lid geworden van de soezie club, van het merk soezie kun je de all-in-mixen kopen. Is alleen 500 gram mix en wat water, en bakken maar, lekker makkelijk. Zo kan mijn man ook zelf brood bakken. Verder hebben ze ook gewone mixen. Ik vind brood met pitten erg lekker. Staan ook veel recepten op de site. Ga morgen proberen een suikerbrood te maken.
Bereiding; gist oplossen in een deel van het water en in een kuiltje gieten in het volkoren meel. Zout aan buitenkant over het meel strooien en niet in aanmerking laten komen met gist. De rest van het water al roerend in het kuiltje toevoegen. beslag 10 min kneden.
ik kieper de ingredienten er in deze volgorde in (volgens boekje)
- water
- zout
- meel
- gistpapje in kuiltje van het meel
probeer het zometeen zonder de gist op te lossen, wanneer doen jullie de gist er dan bij?
quote:Als ik hem niet op de timer zet mik ik gewoon alles klakkeloos in het bakblik.
Op zaterdag 24 januari 2004 11:39 schreef Lautie het volgende:
probeer het zometeen zonder de gist op te lossen, wanneer doen jullie de gist er dan bij?
De timer gebruiken wij trouwens niet zo vaak, omdat ik dan al een uur met een rommelende maag in mijn bed lig te wachten tot het brood klaar is
voorlopig mag ik ook even geen zoetstoffen
[Dit bericht is gewijzigd door Lautie op 24-01-2004 11:48]
quote:Nooit Natrena gebruiken bij het bakken van brood. Suiker dient om de gisten een handje te helpen, natrena smaakt alleen maar zoet, maar is een chemische verbinding. Je kan prima gist oplossen in water, als je dan te timer niet gebruikt. Maar moderne droge gist kan het prima zonder dat je het oplost (heb hier goedkope zakjes van Bela Bak) en als je brood niet voldoende rijst, dan warmer water gebruiken, en wat meer gist (water moet natuurlijk niet heet zijn)
Op zaterdag 24 januari 2004 11:29 schreef moussy het volgende:
Mag je ook niet van dat natrena of zo?
[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 24-01-2004 11:52]
quote:Bij mij in het boekje, ik heb de princess zie boven, staat:
Op zaterdag 24 januari 2004 11:39 schreef Lautie het volgende:
boekje zegt niets over wel of niet oplossen van gist, dit staat er achterop het pak meel:Bereiding; gist oplossen in een deel van het water en in een kuiltje gieten in het volkoren meel. Zout aan buitenkant over het meel strooien en niet in aanmerking laten komen met gist. De rest van het water al roerend in het kuiltje toevoegen. beslag 10 min kneden.
ik kieper de ingredienten er in deze volgorde in (volgens boekje)
- water
- zout
- meel
- gistpapje in kuiltje van het meelprobeer het zometeen zonder de gist op te lossen, wanneer doen jullie de gist er dan bij?
"Let op dat de gist niet in contactmet het zout of de vloeistof komt."
De volgorde volgens mijn gebruiksaanwijzing is:
- Water/melk
- bloem/meel
- boter/magarine
- zout
- gist
En de rest doet hij zelf en bij mij rijst het brood goed.
Succes.
ik blijf dit topic nog wel even volgen
timer heb ik nog niet gebruikt
quote:Wat voor een speciaal brood moet je eten?
Op zaterdag 24 januari 2004 11:52 schreef Lautie het volgende:
bedankt voor al jullie snelle reacties, ik ga het zo nog een keer proberen en laat jullie natuurlijk weten of het is gelukt. (Hoop t wel, want het brood wat ik nu moet eten is, is van speciale bakker)
ik blijf dit topic nog wel even volgen
timer heb ik nog niet gebruikt
quote:Owke, ik heb even met mamma-de-brood-expert gepraat;
Op zaterdag 24 januari 2004 11:23 schreef Lautie het volgende:
mag idd ook geen suiker en in t boekje staat juist dat ik de gist eerst op moet lossen in water, het komt niet in de buurt van het zoutzal t zo even overtypen wat mijn boekje zegt...
heb nog voor een brood meel in huis dan probeer ik t zo eens zonder de gist op te lossen
Verder moet je niet te veel water gebruiken (zo'n 60% van het meel/bloem).
Overigens vond ze 13 gr gist ontzettend veel. Wij gebruiken zeker de helft minder.
Verder staan er op www.bakkerswereld.org heel veel tips! Is een speciaale site voor brood bakken, niet zozeer alleen in de broodbakmachine.
weet je zeker dat je korrelgist gebruikt, volgens mij moeder bestaat dat al een behoorlijk tijdje niet meer?!
[Dit bericht is gewijzigd door Robert_Jensen op 24-01-2004 14:23]
Het bakblik van de machine is zeker twee keer zo hoog als het brood is, plek zat dus.
Ik moet op "natuurbrood" overstappen en/of zelfgemaakt brood.
(bij de gewone bakker word brood met te veel haast gemaakt zeg maar, natuurbrood krijgt meer tijd om te rijzen enzo. De machine doet er ong 3,5 uur over, dat is ook oke volgens de dietiste)
Ik mag wel gluten en dergelijke geen suiker, geen melk en melkprodukten, geen witbrood en ook geen witte rijst maar alles volkoren en geen E-nummers, dit in verband met een schimmelinfectie.
(Hopen dat dit aanslaat anders moeten ook alle gistprodukten het veld ruimen en helaas vind ik zuurdesembrood heel erg smerig)
Ik gebruik instant gist van baukje en dat zijn hele kleine korreltjes, vandaar misschien mijn typ-verwarring.
ter vergelijking de hand van mijn man ernaast
(zit nu onder zijn naam te typen, kreeg mezelf niet ingelogd)
Een echte baksteen is het niet, er zit wel wat lucht in. Het brood is iets gebold aan de bovenkant maar heeft geen mooie gladde korst.
Bij eerdere pogingen heb ik ong 6 gram gist gebruikt op 500 gram meel en werd het brood net zo hoog als dit brood op de foto.
Op advies van de verkoper van het meel heb ik de laatste 2 keer 13 gram gist gebruikt op 500 gram meel.
Ben net nog even snel nieuw meel gaan halen en heb nu speltmeel meegekregen, dat zou vanzichzelf al wat luchtiger zijn (en het gewone volkoren-tarwe was op. Moet toch een keertje lukken)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |