Hier is ie dan weer: onze recensie van restaurant Dendermonde in Utrecht.
http://www.dendermonde.nl/En dinnersite....
http://www.dinnersite.nl/restaurant/?RN=3162&lng=nl entourage Bij binnenkomst waan je jezelf in een doorsnee Belgisch huis: kitscherig behang aan de muren, voorzien van jachttrofeeën zoals hertenkoppen en fazanten. Een koekoeksklok ontbreekt natuurlijk niet evenals wat jaren-60 canapé’s .
Je wordt door de bediening ontvangen en eerst naar een wachtruimte begeleid, alwaar je je eerste aperitiefje kunt bestellen en ook een amuse krijgt: vandaag een borrelglaasje met koude paprikasoep.
Vervolgens word je geacht een keuze te maken uit de diverse “sferen” waarin het restaurant werkt: Gastronomisch, Barok of Huiskamer.
Wanneer je uiteindelijk je keuze hebt gemaakt zorgt de bediening er voor dat er een tafel wordt gedekt in de sfeer van je keuze.
Als je het Huiskamersfeer-menu besteld hebt verschijnt er een kanten tafelkleedje op tafel met daarop een truttig schemerlampje, een begonia, boerenbontborden en een servet van geruite theedoek.
![]()
Bij het Baroksfeer-menu eet je samen vanaf een ronde houten tableau, met verschillende verdiepingen in het midden van de tafel en zijn de stoelen inderdaad in barokstijl en wordt het glaswerk en servies ook aangepast.
![]()
Wanneer je kiest voor het Gastronomischesfeer-menu wordt er een strakke (moderne) tafel voor je gedekt in zwart/wit, met echt tafellinnen waarop een zwarte houten plank wordt neergelegd met daarop 3 mooie grote wijnkelken, 3 setjes bestek en daarnaast een strak chromen kandelaar en zoutstrooier en een plexiglas pepermolen.
![]()
Wat overigens wel opvallend was is dat voor welke sfeer je ook kiest, je steeds in het menu kunt kiezen uit dezelfde menu-kaart, het verschil zit hem uiteindelijk alleen in het aantal gerechten en de manier van opdienen en presenteren.
De menukaart bestaat uit verzonnen, grappig bedoelde namen voor de diverse gerechten. Gelukkig ontbreekt een normale beschrijving van het gerecht niet.
Bluezz en ik hebben uiteindelijk gekozen voor de Gastronomische sfeer, waarbij je de keuze hebt voor een koud voorgerecht, een soep, twee warme gerechten en 1 dessert.
Daarbij kozen we voor een bijpassen wijnarragement.
Overigens moet je voor een avondje eten bij Dendermonde wel ruimschoots de tijd nemen.
Na ruim 1 uur kwam het voorgerecht op tafel en uiteindelijk hebben we 4 ½ uur over de maaltijd gedaan.
VoorgerechtenBluezz had gekozen voor TWEE VLIEGEN IN ÉÉN KLAP:
Twee soorten pastrami: zalm en rund met een groene mosterddressing.
Als wijn erbij een glas Pinot Blanc Alsace, Cave d'Obernai, 2001
Het bleek te bestaan uit wat zalmsnippers en plakjes rosbief met wat sla erbij en inderdaad een wel lekkere mosterddressing. Haar cijfer: een 6.
Golfer koos voor GEMARMERD KALF EN KALKOEN:
Een terrine in laagjes van kalf en gerookte kalkoen met Belgische groenten in het zuur.
Als wijn erbij voor hem een glas Steen, Wildebosch, 2002.
Op zichzelf een goede terrine van kalfsvlees en kalkoenvlees op een bedje van piccalilly.
Smakelijk en eenvoudig.
Golfer zijn cijfer: een 7.
SoepAllebei kozen we voor de RAUWE BOUILLON:
Runderbouillon met Ardennerham en een vleugje cognac.
De bouillon was een beetje te lauw en de combinatie van runderbouillon met Ardennerham (varkensvlees) was in onze ogen wat overbodig en vreemd.
Daarbij had de kok de pepermolen ietwat te enthousiast gehanteerd en was er van de cognac geen enkel vleugje te ontdekken.
Cijfer soep: een 5.
Warme gerechtenBluezz had als eerste warme gerecht gekozen voor Botervis gemarineerd in balsamicoazijn en sereh met komkommersalade.
Tot haar grote schrik kwam er een klein vierkant klompje drooggebraden vis op een bordje met alleen wat komkommerstukjes erbij. Geen saus of andere smaakmaker erbij.
Van de marinade of de sereh geen spoor.
Eenmaal bekomen van de schrik heeft golfer zich met twee ferme happen ontfermt over dit gerecht en lag Bluezz daarna nog zeker 5 minuten in een slappe lachstuip.
![]()
Als wijn kreeg Bluezz hierbij een glas Chardonnay/Semillion, Snake Creek, 2003.
Golfer koos als eerste warme gerecht voor de gebakken tarbotfilet met een Rodenbachbier-bearnaise.
Prima tarbotfilet in een evenzeer erg lekkere saus.
Als verrassende wijn kreeg golfer daarbij niet een witte, maar een glas rode Californische Zinfandel, Cedar Wood, 2001.
Als tweede warme gerecht koos Bluezz voor Papardelle (brede lintpasta) met zalm, gamba, gepofte knoflook en knoflookolie.
Een diep bord te droge pasta (te lang laten staan voordat het opgediend werd?) waarbij Bluezz nu nog op zoek is naar de knoflookolie en de gepofte knoflook.
Verder geen buil aan te vallen: stukjes zalm erbij en 1 gamba.
Bluezz besloot het bij een glas van dezelfde wijn als van haar vorig gerecht te houden, omdat die Australische kreek uitstekend smaakte.
Golfer nam als tweede warme gerecht iets buiten de kaart om: Zeeduivel in het Groen.
Dat is een variatie op het bekende Paling in het groen.
Prima stukje zeeduivel in een lekkere groenige saus van gemalen groentes en kruiden.
Ook hij ging bij deze gang over op een glas Australische kreek.
Cijfer warme gerechten: 6,5
DessertUnaniem kozen Bluezz en golfer voor drie smaken vruchtensorbetijs op een krokant koekje.
Daar kan op zichzelf niet veel mis mee gaan, dachten wij, maar uiteindelijk bleek het ijs te koud te zijn bewaard, waardoor er zich ijskristallen in de bolletjes vruchtensorbetijs bevonden.
Qua smaak verder prima.
Helaas vergat de bediening ons te vragen welke dessertwijn we daarbij wilden nuttigen, zodat we die nooit gekregen hebben en later dan ook van de rekening van ons wijnarrangement hebben laten aftrekken.
Cijfer dessert: 7
Daarna bestelden we nog onze traditionele koffie’s met Sambuca, waarbij de Sambuca eerst op tafel kwam en na lang aandringen uiteindelijk 10 minuten later onze koffie ook verscheen.
Na heel lang wachten op de rekening i.v.m. de correctie die ze daarop moesten aanbrengen waren we voor dit geheel uiteindelijk € 96,85 kwijt.
Algemeen oordeelLeuk bedacht, die sferen, maar het komt de kwaliteit van de keuken niet ten goede.
De bediening is soms erg warrig en verstrooid en doordat men geen “eigen” tafels heeft worden er fouten gemaakt.
Eindcijfer voor Dendermonde:
Helaas kunnen we voor dit restaurant niet hoger dan een 6 geven. [ Bericht 0% gewijzigd door golfer op 22-08-2004 18:19:34 ]
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer