abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 20 januari 2004 @ 18:05:47 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16434839
Pietverdriet beantwoord je vragen over eten, groenten en vlees en andere spullen en wat je er mee moet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 20 januari 2004 @ 18:06:24 #2
36959 Furby
Geile neuk Harrie
pi_16434851
Hoe maak ik frans stokbrood ?
Op zaterdag 22 april 2006 21:20 schreef Zweefvliegje het volgende:
Bij een stoplicht mag je gewoon achter elkaar staan, zonder 2 seconden afstand! :(
pi_16434869
verkapt naamtopic

Er
is
nochtans
H O O P
  dinsdag 20 januari 2004 @ 18:07:44 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16434885
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:06 schreef Furby het volgende:
Hoe maak ik frans stokbrood ?
LOL
dat was mijn vraag
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16434886
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Pietverdriet beantwoord je vragen over eten, groenten en vlees en andere spullen en wat je er mee moet.
Eten?
  dinsdag 20 januari 2004 @ 18:08:13 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16434896
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:07 schreef n00fer het volgende:
verkapt naamtopic


Verkapte terugvindtopic melding
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16434924
Ik wilde het recept voor een gegratineerd veenlijk.
Nederland heeft een cellentekort. [br] Parttime DnB-Addicts Crew® Promoter.
pi_16434953
hoe kan ik zo efficient mogelijk een pizza met vlees, groente en andere spullen bestellen?
pi_16435018
Wat kan ik het beste serveren bij de 4 jaar oude sukade lapjes gemarineerd in stront?
Praatprieter
pi_16435110
hoe frikandel bakken


serieus

046
Dank aan Yeahinho
pi_16435121
Heeft het zin om het vlees 'dicht te schroeien', omdat dan de sappen bewaard zouden blijven?

Waarom moet je slagroom nooit in een plastic kom kloppen?

Kun je melk invriezen?

Hoe maak ik mijn eigen vieux?

[Dit bericht is gewijzigd door Solitarias op 20-01-2004 18:17]

pi_16435449
Hoe doe je iets vooral niet?
Vraag het aan Piet.
  dinsdag 20 januari 2004 @ 18:29:21 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16435472
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:16 schreef Solitarias het volgende:
Heeft het zin om het vlees 'dicht te schroeien', omdat dan de sappen bewaard zouden blijven?
ja, eiwitten in het vlees stollen bij verhitting, echter, niet overdrijven dat "schroeien" ivm verbranden en verkolen van vlees, dat schijnt niet zo gezond te zijn.
quote:
Waarom moet je slagroom nooit in een plastic kom kloppen?
zie daar geen enkel bezwaar tegen, hoewel ik zelf rvs gebruik.
quote:
Kun je melk invriezen?
Ja hoor, hoewel het zijn kan dat je de homogenisatie ongedaan maakt en dan komt de room bovendrijven in klontjes.
quote:
Hoe maak ik mijn eigen vieux?
Door pure ethanol uit de petrochemie (of als je wilt, graanalcohol) te mengen met dedistileerd of gedemineraliseert water tot je een 40% alcohol er in hebt. Dan voeg je wat caramel toe voor de kleur, wat suiker, iets vaniline om eiken te mimen en verder wat smaakstoffen om het op een wijndistilaat te laten lijken..
Naardenchemie heeft daar vast prachtige smaken voor.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16435872
Waarom zakt mijn cake in als ik in de oven kijk of die al goed is? (uit ervaring bij de allereerste keer een oven gebruiken )

Wat is het allersnelste gerecht dat je kan maken?

Waarom moet je een oven eerst voorvervarmen als je een pizza erin wilt doen?

pi_16436034
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ja, eiwitten in het vlees stollen bij verhitting, echter, niet overdrijven dat "schroeien" ivm verbranden en verkolen van vlees, dat schijnt niet zo gezond te zijn.
[..]

Fout! Het maakt geen reet uit

zie daar geen enkel bezwaar tegen, hoewel ik zelf rvs gebruik.
[..]

Plastic trekt vet aan, da;s funest voor je room. RVS heeft deze eigenschap niet..

Ja hoor, hoewel het zijn kan dat je de homogenisatie ongedaan maakt en dan komt de room bovendrijven in klontjes.
[..]

Door pure ethanol uit de petrochemie (of als je wilt, graanalcohol) te mengen met dedistileerd of gedemineraliseert water tot je een 40% alcohol er in hebt. Dan voeg je wat caramel toe voor de kleur, wat suiker, iets vaniline om eiken te mimen en verder wat smaakstoffen om het op een wijndistilaat te laten lijken..
Naardenchemie heeft daar vast prachtige smaken voor.

Kijk, dat wist ik dus niet! Weer wat opgestoken @Fok! vandaag. Thanks!


  dinsdag 20 januari 2004 @ 19:01:22 #16
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_16436397
Piet,

Iedereen gebruikt maar maizena in sauzen, maar persoonlijk vindt ik sauzen met maizena veel te muf/melig.

Hoe maak je sauzen nu dikker zonder maizena?

[Dit bericht is gewijzigd door Litman op 20-01-2004 19:05]

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  dinsdag 20 januari 2004 @ 19:03:49 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16436474
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:49 schreef Solitarias het volgende:

[..]


Het dichtschroeien van vlees is wel degelijk van belang, omdat anders de eiwitten niet snel stollen en er sap kan uitlopen, en de temperatuur van je braadvet sterk omlaag gaat, het sap kookt op 100 graden en je vlees niet meer braad maar stooft. Het vlees word dan grijs ipv mooi bruin. Kan je dat zo demonstreren.

Je opmerking over plastic is onzin en gaat niet generiek op, niet elke kunstof is even geschikt maar het in een kunstof schaal slaan van slagroom kan best, sterker nog, slagroom wordt veel in kunstof verpakt. Je hebt kunststoffen die zich als veraantrekker gedragen, andere weer niet. Daarom is kunsstofrecycling ook zo moeilijk.

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 20-01-2004 19:23]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 20 januari 2004 @ 19:10:19 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16436685
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:01 schreef Litman het volgende:
Piet,

Iedereen gebruikt maar maizena in sauzen, maar persoonlijk houd ik vindt ik sauzen met maizena veel te muf/melig.

Hoe maak je sauzen nu dikker zonder maizena?


--bloemige aardappel, klein snijden en dan meekoken.
--Of aardappelpureepoeder.
Geeft een rul bind effect dat lijkt op de structuur van tomaten soep
--Roux maken, in wat boter bloem goudbruin laten worden en daar mee binden, geeft een iets notige smaak en een gladde binding, maar de smaak word iets minder intensief
--Met Boter;
Voor het serveren de saus aan de kook brengen en dan uit zetten, een flinke kluit boter (GEEN MARGARINE; BOTER!!) op kamertemperatuur er in en er door mengen door de pan te bewegen, niet (met een garde) roeren, dat maakt het stuk, geeft een parelachtige glans en een lichte binding (emulsieeffect) en een mooie boterige romige smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 20 januari 2004 @ 19:18:28 #19
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_16436964
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

--bloemige aardappel, klein snijden en dan meekoken.
--Of aardappelpureepoeder.
Geeft een rul bind effect dat lijkt op de structuur van tomaten soep
--Roux maken, in wat boter bloem goudbruin laten worden en daar mee binden, geeft een iets notige smaak en een gladde binding, maar de smaak word iets minder intensief
--Met Boter;
Voor het serveren de saus aan de kook brengen en dan uit zetten, een flinke kluit boter (GEEN MARGARINE; BOTER!!) op kamertemperatuur er in en er door mengen door de pan te bewegen, niet (met een garde) roeren, dat maakt het stuk, geeft een parelachtige glans en een lichte binding (emulsieeffect) en een mooie boterige romige smaak.


Dank Piet!
Ga van het weekend gelijk eens experimenteren!

P.S. Ben je ook kok in het "echte leven"?

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  dinsdag 20 januari 2004 @ 19:31:18 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16437334
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:18 schreef Litman het volgende:

[..]

Dank Piet!
Ga van het weekend gelijk eens experimenteren!

P.S. Ben je ook kok in het "echte leven"?


nee
wel geweest
heb voor en tijdens mijn studietijd me tot chef opgewerk, uiteindelijk, na mijn studie nog een paar jaar op cruisschepen gewerkt, maar toen serieus aan een carriere begonnen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16442735
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

nee
wel geweest
heb voor en tijdens mijn studietijd me tot chef opgewerk, uiteindelijk, na mijn studie nog een paar jaar op cruisschepen gewerkt, maar toen serieus aan een carriere begonnen.


Ah, vandaar al die kennis over wijn. Mooi hoor!
  dinsdag 20 januari 2004 @ 23:35:13 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16444789
een van de schepen waar ik op gewerkt heb

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16452613
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 23:35 schreef Pietverdriet het volgende:
een van de schepen waar ik op gewerkt heb
[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]


Captain James Cook nog gezien? Mooi schip!
  woensdag 21 januari 2004 @ 12:39:01 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16454745
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 11:27 schreef Solitarias het volgende:

[..]

Captain James Cook nog gezien? Mooi schip!


Dank je, maar zullen we verder On Topic gaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16456990
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:01 schreef Litman het volgende:
Piet,

Iedereen gebruikt maar maizena in sauzen, maar persoonlijk vindt ik sauzen met maizena veel te muf/melig.

Hoe maak je sauzen nu dikker zonder maizena?


De saus moet je niet speciaal zonder maïzena maken opdat ze niet zo muf/melig zouden zijn...
Je moet de saus gewoon lang genoeg op een klein vuur laten pruttelen en er regelmatig in roeren... dan heb je die muffe, melige smaak ook niet meer.
Als je een muffe, melige smaak hebt betekent het gewoon dat je saus nog niet lang genoeg op het vuur gestaan heeft.
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_16457196
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:43 schreef KwebeMark het volgende:
Waarom zakt mijn cake in als ik in de oven kijk of die al goed is? (uit ervaring bij de allereerste keer een oven gebruiken )

Wat is het allersnelste gerecht dat je kan maken?

Waarom moet je een oven eerst voorvervarmen als je een pizza erin wilt doen?


  woensdag 21 januari 2004 @ 14:06:20 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16457201
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 13:59 schreef rvrb_ke het volgende:

[..]

De saus moet je niet speciaal zonder maïzena maken opdat ze niet zo muf/melig zouden zijn...
Je moet de saus gewoon lang genoeg op een klein vuur laten pruttelen en er regelmatig in roeren... dan heb je die muffe, melige smaak ook niet meer.
Als je een muffe, melige smaak hebt betekent het gewoon dat je saus nog niet lang genoeg op het vuur gestaan heeft.


Je bedoelt dat je bindmiddel niet gaar is.
Dat is voor bloem waar, maar ik vind maizena wel degelijk een negatieve invloed op de smaak hebben, net zo goed dat bloem de intensiteit van de smaak vermindert.
Het binden van een saus is altijd een compromis.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 21 januari 2004 @ 14:19:42 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16457647
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 18:43 schreef KwebeMark het volgende:
Waarom zakt mijn cake in als ik in de oven kijk of die al goed is? (uit ervaring bij de allereerste keer een oven gebruiken )
Volgens míj door de koude lucht die de oven in komt. Zal eens kijken of ik een betere onderbouwing vind.
quote:
Wat is het allersnelste gerecht dat je kan maken?
Ik of algemeen?
Een snee brood met beleg?
quote:
Waarom moet je een oven eerst voorvervarmen als je een pizza erin wilt doen?
Omdat ie dan heet is
Een pizza hoort eigenlijk gebakken te worden op temperatuur van boven de 300 graden, een huisoven haalt dat niet. Om een dunne koek als een pizza te garen voor dat ie uitdroogt en stoom in het deeg te vormen zodat ie opzwelt.
Als je een pizza thuis maakt, is dat IMHO een slechte imitatie van het gerecht, een nederlands huis tuin en keuken oventje kan dat gewoon niet aan, maakt te weinig hitte. Maar goed, als je niet voor verwarmt dan is de over te koud als je de pizza er in schuift, en dan wordt ie of te droog doordat ie uitdroogt, of, als ie dík belegt word, het deeg kledder nat omdat de vulling in het deeg lekt voordat de bodem gaar is.

Ik bak trouwens zelden een pizza, dat ga ik eten gemaakt door een vakman met een goeie oven. Het liefst eentje die verse tomaten gebruikt voor de margarita.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16474251
He Piet, hoe zit het met aangebroken rode wijn bewaren? (wijnen in de klasse onder de 10 EUR). Ik zet hem altijd met de kurk erop in de koelkast (2 glazen gedronken 's avonds). De volgende avond laat ik hem dan weer op temperatuur komen (soms bij de verwarming als ik (te) weinig tijd heb. Mag dit? Of moet een fles binnen 1 dag soldaat?
  woensdag 21 januari 2004 @ 23:21:17 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16474985
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 22:59 schreef Solitarias het volgende:
He Piet, hoe zit het met aangebroken rode wijn bewaren? (wijnen in de klasse onder de 10 EUR). Ik zet hem altijd met de kurk erop in de koelkast (2 glazen gedronken 's avonds). De volgende avond laat ik hem dan weer op temperatuur komen (soms bij de verwarming als ik (te) weinig tijd heb. Mag dit? Of moet een fles binnen 1 dag soldaat?
Tuurlijk mag dat, een fles wijn smaakt soms zelfs beter na 1 dag omdat ie dan goed gelucht is, zeker een bordeaux wil wel eens gassig zijn. Je kan het zelfs in de magnetron opwarmen.
Wijnen in die klasse, onder 10 euro, zijn trouwens ook heel lekker als je in deze tijd van het jaar natgeregend en koud thuiskomt, dan neem je een halve fles wijn, een stokje echte kaneel (die bestaat uit dunne schilletjes) en een schep suiker, in een pannetje of magnetron, ff warm maken, laten trekken, en dan in een beker, met een flinke scheut Grand marnier erbij.

Daar word je lekker warm van, en je slaapt er goed op

Als de wijn langer open blijft gooi ik hem altijd in mijn azijnvaatje, heb altijd zelfgemaakte wijn azijn in huis dan.


Ik heb er verschillende, eentje lijkt op deze, anderen zijn met sherryazijn gevuld, en witte wijn azijn.

Je kan wijn trouwens ook prima gebruiken in stoofschotels, stoofperen, om een sausje te maken, whatever, beter dan weggooien.

[Dit bericht is gewijzigd door Pietverdriet op 21-01-2004 23:34]

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 22 januari 2004 @ 01:00:57 #31
34488 Piro
Eikichi Onizuka
pi_16477667
Okay, ik heb inspiratie op te doen.
Wat is lekker op brood, geen vleesch of ei.
Iets met tomaat en kruiden en kaas of whatever, ik sta voor alles open.
Bij tweakers zitten er constant 20 kutnerds hun vinger blauw te hengsten aan de F5 knop, om vervolgens alleen maar binnen 30 seconden "deze vraag is ooit al gesteld, UTFS, slotje" te kunnen antwoorden... - Creativemind
pi_16486570
Piet, ik doelde meer op : als ik wijn eerst heel koud maak (koelkast) en daarna weer warm (CV), gaat dat ten koste van de kwaliteit??
  donderdag 22 januari 2004 @ 14:00:09 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16486695
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 13:55 schreef Solitarias het volgende:
Piet, ik doelde meer op : als ik wijn eerst heel koud maak (koelkast) en daarna weer warm (CV), gaat dat ten koste van de kwaliteit??
Poeh, denk eerder een positieve aangezien de oxidatie dan langzamer gaat, als je het vergelijkt met op kamertemperatuur laten. Kijk, als je je wijn bewaart waar de temp continu op een neer gaat dat is wat anders.
Ik Decanteer trouwens mijn wijnen altijd in een karaf en drink er dan 2-3 dagen van, en die staat gewoon op kamertemperatuur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 22 januari 2004 @ 14:08:03 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16486879
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 01:00 schreef Piro het volgende:
Okay, ik heb inspiratie op te doen.
Wat is lekker op brood, geen vleesch of ei.
Iets met tomaat en kruiden en kaas of whatever, ik sta voor alles open.
Een goeie bruine boterham met boter en oude kaas, dat vind ik lekker, al dat gedoe met tomaten en sla, kruiden etc, dat vindt ik een beetje zonde van de kaas.
Goed brood (zelf bakken?), boter (geen margarine) en goeie oude kaas,
Heerlijk.
Valt me op dat als broodjes zaken een broodje kaas maken, er vaak goedkope kadetjes smeren met horeca margarine en hotelkaas (van die smerige blokken)
dan moet je er een hoop troep op flikkeren om de smaak te camoufleren.

Gewoon goeie dingen naar zich zelf laten smaken, das veel beter.

Een haring, zo van het staartje
Garnalen, hooguit met wat mayonaise,
Warme groenten, alleen wat boter en een drupje citroen.

Mensen denken dat als je maar veel intressante ingredienten door elkaar flikkert, dat het dan goed koken is, zelfs koks, maar das onzin. Gewoon dingen in hun waarde laten.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 22 januari 2004 @ 15:40:24 #35
44377 Litman
Live a sunny life!
pi_16489340
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een goeie bruine boterham met boter en oude kaas, dat vind ik lekker, al dat gedoe met tomaten en sla, kruiden etc, dat vindt ik een beetje zonde van de kaas.
Goed brood (zelf bakken?), boter (geen margarine) en goeie oude kaas,
Heerlijk.
Valt me op dat als broodjes zaken een broodje kaas maken, er vaak goedkope kadetjes smeren met horeca margarine en hotelkaas (van die smerige blokken)
dan moet je er een hoop troep op flikkeren om de smaak te camoufleren.

Gewoon goeie dingen naar zich zelf laten smaken, das veel beter.

Een haring, zo van het staartje
Garnalen, hooguit met wat mayonaise,
Warme groenten, alleen wat boter en een drupje citroen.

Mensen denken dat als je maar veel intressante ingredienten door elkaar flikkert, dat het dan goed koken is, zelfs koks, maar das onzin. Gewoon dingen in hun waarde laten.


Piet,

Even wat feedback: gisteren hele kip in pan met allerlei soorten groenten, verse kruiden en half litertje witte wijn + 1 aardappel in blokjes. Gevolg niet heel lang te hoeven wachten op inkoken, maar redelijk snel na +/- 30 minuten lekkere dikke saus.
Goede tip dus en bezoek vond het zeer ok!

*hoor je ook eens of je tips wel nagevolgd worden!

[Dit bericht is gewijzigd door Litman op 22-01-2004 15:44]

"the same sun that melts the wax, hardens the clay"
  donderdag 22 januari 2004 @ 15:41:37 #36
74163 Tha_Ramsush
Beter wel, dan niet
pi_16489366
Hoe maak je moerasholtorretjes in barrelsaus klaar??
Soms is er zoveel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen... ©
  donderdag 22 januari 2004 @ 15:47:07 #37
72820 3st
immer besser
pi_16489524
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 15:41 schreef Tha_Ramsush het volgende:
Hoe maak je moerasholtorretjes in barrelsaus klaar??
jij probeert zeker grappig te zijn?! Vieze topic verneuker
A dirty mind is a joy forever
  donderdag 22 januari 2004 @ 16:23:54 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16490693
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 15:40 schreef Litman het volgende:

[..]

Piet,

Even wat feedback: gisteren hele kip in pan met allerlei soorten groenten, verse kruiden en half litertje witte wijn + 1 aardappel in blokjes. Gevolg niet heel lang te hoeven wachten op inkoken, maar redelijk snel na +/- 30 minuten lekkere dikke saus.
Goede tip dus en bezoek vond het zeer ok!

*hoor je ook eens of je tips wel nagevolgd worden!


:-)
Thanks
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16491085
Goed topic Piet!

Vraagje; ik heb ooit met een ladychef samengewoond en sindsdien bak ik eigelijk alleen in geklaarde boter. Waarom doe ik dit? Ofwel wat is de zin ervan?
Ik heb het wel geweten maar ben het kwijt.

pi_16491163
Aardappelen uit de oven met zo'n lekker roomsausje!

(Dus geen potje Aardappel Anders of zo )

  donderdag 22 januari 2004 @ 17:16:01 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16492399
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 16:36 schreef What het volgende:
Goed topic Piet!

Vraagje; ik heb ooit met een ladychef samengewoond en sindsdien bak ik eigelijk alleen in geklaarde boter. Waarom doe ik dit? Ofwel wat is de zin ervan?
Ik heb het wel geweten maar ben het kwijt.


door boter te klaren haal je de eiwitten er uit, en hou je botervet over. Eiwitten die anders bij het verhitten en die "poffertjeslucht" en kartonsmaak aan je eten geven als je hoge temperaturen bakt. Voor gebakken aardappeltjes is het eigenlijk niet nodig.

Boter klaren is heel makkelijk, je neemt een pakje boter (boter is geen margarine, boter is boter) en doet dit in een steelpannetje, dat verhit je op een laag vuur, en dan zie je als de boter gesmolten is, het eiwit stollen en dat kan je met een schuimspaan afschuimen.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 22 januari 2004 @ 17:21:14 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16492570
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 16:39 schreef ElysiumDream het volgende:
Aardappelen uit de oven met zo'n lekker roomsausje!

(Dus geen potje Aardappel Anders of zo )


Gewoon aardappelen aan schijfjes snijden, in een ovenschaal en met room overgieten, beetje zout er op, paar klontjes boter eventueel.
Je kan eventueel gekookte aardappels gebruiken, restje van gisteren ofzo, dan is het sneller klaar. Of de plakken ff voorkoken.
Pommes Dauphinoise heet dat als ik me goed herinner.
Geen kaas erover doen, das zonde van de subtiele smaak.

De aardappels in de oven en op standje 4 lekker laten garen tot de boel lekker gaar en smeuig is. De tijd verschilt per aardappelsoort en oven.

Piet

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 22 januari 2004 @ 19:49:03 #43
34488 Piro
Eikichi Onizuka
pi_16496428
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 14:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een goeie bruine boterham met boter en oude kaas, dat vind ik lekker, al dat gedoe met tomaten en sla, kruiden etc, dat vindt ik een beetje zonde van de kaas.
Goed brood (zelf bakken?), boter (geen margarine) en goeie oude kaas,
Heerlijk.
Valt me op dat als broodjes zaken een broodje kaas maken, er vaak goedkope kadetjes smeren met horeca margarine en hotelkaas (van die smerige blokken)
dan moet je er een hoop troep op flikkeren om de smaak te camoufleren.

Gewoon goeie dingen naar zich zelf laten smaken, das veel beter.

Een haring, zo van het staartje
Garnalen, hooguit met wat mayonaise,
Warme groenten, alleen wat boter en een drupje citroen.

Mensen denken dat als je maar veel intressante ingredienten door elkaar flikkert, dat het dan goed koken is, zelfs koks, maar das onzin. Gewoon dingen in hun waarde laten.


Ow, ik hou wel van kruiden en tomaten en lekker beleg op mijn brood, en ouwe kaas zit ik mezelf al scheel aan te vreten, wil variatie.
Bij tweakers zitten er constant 20 kutnerds hun vinger blauw te hengsten aan de F5 knop, om vervolgens alleen maar binnen 30 seconden "deze vraag is ooit al gesteld, UTFS, slotje" te kunnen antwoorden... - Creativemind
  donderdag 22 januari 2004 @ 19:56:17 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16496614
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 19:49 schreef Piro het volgende:

[..]

Ow, ik hou wel van kruiden en tomaten en lekker beleg op mijn brood, en ouwe kaas zit ik mezelf al scheel aan te vreten, wil variatie.


Vleeswaren en vis eet je niet, toch?
Wat dacht je ervan je eigen brood te bakken en daar mee te experimenteren?
Broodbak machine kopen, is dan makkelijk, kan je gaan experimenteren met Zuurdesems, Roggemeel, volkorenmeel, Walnotenbrood, Witbrood (zonder zout bv zoals ze in toskane eten, heel maf)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 22 januari 2004 @ 20:07:40 #45
36304 Christine
Da's toch ideaal?!
pi_16496950
Lieve Piet,

Hoe lang kan je prei bewaren, en moet dit in de koelkast of niet?
Ik heb gisteren prei gekocht, kan ik dit goed houden tot a.s. zaterdag?

  donderdag 22 januari 2004 @ 20:20:49 #46
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16497297
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 20:07 schreef Christine het volgende:
Lieve Piet,

Hoe lang kan je prei bewaren, en moet dit in de koelkast of niet?
Ik heb gisteren prei gekocht, kan ik dit goed houden tot a.s. zaterdag?


ligt eraan hoe vers die is
Ja, das een klote antwoord, dat weet ik, maar wat in de Winkel ligt ligt daar vaak al een tijdje.
Maar goed, een prei kan je in de koelkast in de groentela of op een koele plek (eigenlijk beter) zo lang bewaren tot ie bruin word.
Veel mensen denken dat iets niet meer goed is als de datum van de verpakking dat zegt, maar ik drink melk zolang ie niet zuur is, los van wat er op het pak staat.
Een prei is zolang goed tot ie bedorven is. Als je de bladeren eraf snijdt, dat deel boven de schacht, dan soms wel weken lang,

Het loof lekker in de vriezer gooien tot je weer eens een boulionnetje trekt.

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16498666
Nog even terug naar de slagroom en rvs/plastic:
Zover ik weet maakt het voor slagroom niet veel uit. Een beetje vettigheid is geen funset (de room is zelf al 35% vet) voor je slagroom. Koel je kom en garde van te voren dan gaat het kloppen wat sneller.

Wil je eiwit stijfkloppen zorg dan dat de kom en garde absoluut vetvrij is. Als je 'm hebt gebruik dan een koperen kom om je eiwit te kloppen, door een elektro-chemische reactie blijft het eiwit langer stijf.

Enne zelf vieux (of een ander distillaat) maken. Ik zou geen ethanol uit de petrochemische industrie gebruiken. Pure alcohol is hooguit 96% puur, die andere 4% zou ik niet drinken. Het is wel goed mogelijk om je eigen likeuren en zo te maken, neem dan een fles wodka, dat heeft de minste eigen smaak.

Wil je zelf gaan distilleren kan dat best maar wees erg voorzichtig. ethanol (alcohol) mag dan erg lekker zijn. Methanol (ook alcohol) is erg giftig, en veroorzaakt blindheid.

  vrijdag 23 januari 2004 @ 17:19:52 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_16522882
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 21:09 schreef Fixers het volgende:

Enne zelf vieux (of een ander distillaat) maken. Ik zou geen ethanol uit de petrochemische industrie gebruiken. Pure alcohol is hooguit 96% puur, die andere 4% zou ik niet drinken. Het is wel goed mogelijk om je eigen likeuren en zo te maken, neem dan een fles wodka, dat heeft de minste eigen smaak.


Waar denk je dat de alcohol vandaan komt voor Vodka, Jenever, Gin, allerlei likeurtjes en mixdranken etc etc etc waar niet uidrukkelijk op staat dat het uit graan of andere plantaardige zaken als appels of wijn is?
Maak je maar geen illusies, goedkope jenever, vodka, gin enzo is de alcohol uit de petrochemie, verdunt met gedemineraliseert water.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_16523988
quote:
Op vrijdag 23 januari 2004 17:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waar denk je dat de alcohol vandaan komt voor Vodka, Jenever, Gin, allerlei likeurtjes en mixdranken etc etc etc waar niet uidrukkelijk op staat dat het uit graan of andere plantaardige zaken als appels of wijn is?
Maak je maar geen illusies, goedkope jenever, vodka, gin enzo is de alcohol uit de petrochemie, verdunt met gedemineraliseert water.


Ben ik toch niet helemaal met je eens. De goedkoopste bron voor consumptie alcohol is melasse ofwel rietsuiker. Suiker oplossen in water, laten vergisten en hoppa een prima grondstof om te gaan destilleren. Ook aardappels zijn een goede bodem voor de gist. (En samen met graan de traditionele basis voor wodka.

Ik denk dat je in de war bent met de machinerie, een distillerkolom voor massale alcoholdistillatie is bijna hetzelfde als de reactor waar ruwe olie in wordt gekraakt en omgezet in de diverse produkten. Het over grote deel van de industrie alcohol komt uit de Delftse Gist en Spiritus fabriek.

Edit: Piet heeft toch wel gelijk, de Gist en Spiritus fabriek is eigendom van Akzo-Nobel. Dus toch petrochemie.

  vrijdag 23 januari 2004 @ 21:18:36 #50
38963 drelletje
BRITISH SEA POWER!!!
pi_16529337
Hee piet, ik wil nu wel es wat gaan koken en dan vooral gerechtjes die leuk zijn maar niet al te moeilijk en toch lekker. Want ik ben nog 16 en koken lijkt me eigenlijk best wel okee. Heb je meschien wat tips voor mij?

Okee BVD

Powered by Garmin Etrex Legend
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')