Ze zijn elke dag open, de tafels worden elke dag gedekt, de lichten zijn aan en het personeel is aanwezig.
In een van die restaurants heb ik de afgelopen jaren zelfs nog nooit 1 persoon zien zitten eten, in de andere zit bij hoge uitzondering weleens een verdwaalde toerist.
Hoe kunnen talloze Chineze restaurants tientallen jaren bestaan (het is een bekend fenomeen) zonder clientele, en waarom laat de eigenaar zo'n zaak voortbestaan, kost toch handen met geld zo'n gebeuren (locatie huur, personeel, voedsel, gas en licht etc. etc.)
Iemand?
quote:Waarschijnlijk vooral afhaal in die lege tenten, en in de kelder een paar gokapparaten!
Op maandag 19 januari 2004 02:59 schreef Cosma-Shiva het volgende:
Iemand?
quote:In Chinese gezinnen helpt over het algemeen het hele gezin mee. Op die manier houd je de kosten natuurlijk laag.
Op maandag 19 januari 2004 03:01 schreef Stacheldraht het volgende:
Misschien omdat het hele gezin bijdraagt aan de inkomsten?
Dus bezoekers "faken".
En ik ken hier waar ik woon 2 Chinese restaurents waar al jaren boven het restaurent flink gegokt wordt. Natuurlijk niet voor iedereen zomaar toegangkelijk. Maar het levert bakken met geld op.
zo iets duidelijker?
Ik verbaasde me er vroeger eerst ook over.
quote:Inderdaad, dat ook.
Op maandag 19 januari 2004 03:18 schreef PLAE@ het volgende:
Omdat Chinezen stikken in het zwarte geld over het algemeen (daarom lopen er ook zoveel rond in Casino's)
Wat ik van dit soort dingen weet, is dat de meeste lege zaken nog draaien met geld van familie of zo. Het is toch een beetje prestige: Chinezen worden geleerd om dingen af te maken die ze begonnen zijn en dat gevoel is nog veel sterker bij de Chinezen die in China geboren zijn in vgl. met Nederlandse "Chinezen". Met hard werken kom je nu eenmaal verder dan hopen op een buitenkans...
Als voorbeeldje: Mijn ouders hebben jarenlang een goedlopend restaurant gehad, maar een jaar of twaalf geleden was de concurrentie onder de Chinezen moordend en kwamen er allerlei andere eetgelegenheden (Shoarmatenten en Vietnameseloempiakramen etc.), waardoor ze heel goed moesten nadenken of er nog wel heil in de horeca zat. Ik weet nog heel goed dat mijn ouders en wij vaak pas om 9uur aten of later (even nadenken: wij als kinderen konden ook heel makkelijk in de woonkamer eten, maar dat was dan niet zo "gezellig" en zodoende) en dat zij dan pas laat gingen slapen.
Natuurlijk is dat geen reden waarom veel Chinezen nog steeds proberen hun zaak draaiende te houden, maar als je lang genoeg weet vol te houden, blijft je zaak uiteindelijk wel overeind. En natuurlijk helpen de meeste kinderen zoveel mogelijk bij waar dat kan. Mijn zus is al heel vroeg gaan helpen in de bediening en ik bij de afwas. Sommige kinderen worden natuurlijk wel gepusht, maar ik ken voldoende mensen die net als mijn zus en ik hielpen uit eigen keus. Veel zgn. eerstegolfchinezen hadden die keus niet (vader heeft 12u per week moeten helpen vanaf zijn 13e) en uit respect? probeer je je ouders bij te staan.
Het is ook een beetje een marketingverhaal (3 P's voor leerlingen horeca ed.) zoals prijs, presentaitie, plaats en kwaliteit.
quote:Dit zijn meestal mensen/personeelsleden die ofwel hier geen familie hebben, geen andere taal spreken of op een andere manier geen bezigheid naast het werk hebben. En wat doe je dan als TV kijken, boek lezen en internetten of familiebezoek geen optie is?...dus.
Op maandag 19 januari 2004 03:18 schreef PLAE@ het volgende:
Omdat Chinezen stikken in het zwarte geld over het algemeen (daarom lopen er ook zoveel rond in Casino's)....
Ik verbaasde me er vroeger eerst ook over.
Die kun je NIET vergelijken met de gemiddelde Chinees. Ik denk dat je verhoudingsgewijs qua fraude praktijken meer "echte" Nederlanders tegenkomt dan chinezen. Figuren die zich hiermee bezighouden, zie je ook vrij nadrukkelijk met geld smijten en dan bedoel ik niet het nieuwste mobieltje en dure sierraden ofzo
Overigens...ik weet niet hoeveel negatieve verhalen over chinezen circuleren, maar binnen mijn kennissenkring hoor je meestal geen rare verhalen over (bijstands)fraude ed. Mij is geleerd dat je met hard werken bijna altijd een bevredigend resultaat bereikt. Nou ben ik inmiddels 25, heb diverse studies gedaan, nog geen diploma behaald (HBO of Uni), maar ik word wel nog altijd door mijn ouders gesteund. Werk is er in principe genoeg in dit land en mijn ouders zouden me pas laten vallen als ik me te goed zou voelen om "minderwaardig" werk te doen. Na aftrek van mijn eigen studiekosten wordt het restant van mijn salaris netjes op een spaarrekening gezet. Net zoals iedere gezonde van geest zou doen.
[Dit bericht is gewijzigd door Cookie76 op 19-01-2004 04:32]
daar reageerde je namelijk helemaal niet op
quote:Bedankt voor je uitgebreide post, echter in jouw relaas lees ik over een restaurant dat op gegeven moment wat minder goed liep, en de eigen familie bijsprong in de bediening etc.
Op maandag 19 januari 2004 04:21 schreef Cookie76 het volgende:
Ik neem aan dat dit een serieuze vraag...Dan zal ik maar eens vanuit mijn perspectief als Chinees proberen te beantwoorden.Natuurlijk is dat geen reden waarom veel Chinezen nog steeds proberen hun zaak draaiende te houden, maar als je lang genoeg weet vol te houden, blijft je zaak uiteindelijk wel overeind. En natuurlijk helpen de meeste kinderen zoveel mogelijk bij waar dat kan. Mijn zus is al heel vroeg gaan helpen in de bediening en ik bij de afwas.
Daar zijn er vele van vermoed ik, maar ik doelde meer op de Chinese restaurants waar echt NOOIT iemand zit te eten, en waar evenmin afhaal-personen worden gesignaleerd.
Jajaja, ik ben een "zielige allochtoon", die kennen we onderhand wel...
Probeer verdomme eens normaal te antwoorden, het staat niet in ONZ.
quote:\
Op maandag 19 januari 2004 19:36 schreef Cosma-Shiva het volgende:
Daar zijn er vele van vermoed ik, maar ik doelde meer op de Chinese restaurants waar echt NOOIT iemand zit te eten, en waar evenmin afhaal-personen worden gesignaleerd.
je ziet ook een boel shoarmatenten die om de 2 jaar een andere eigenaar hebben. Maar dat zal wel te maken hebben als je hier een zaak start je makkelijker aan een verblijfsvergunning kan komen, vgl. met Nieuw zeeland waar je als ondernemer met 50.000 euro op zak binnen kan komen. Bij dergelijke zaken vinden er vaak leningen plaats (schijn bezit) om iemand aan die vergunning te helpen. Of dit opgaat voor Chinezen weet ik niet, volgens mij komen er niet veel nieuwe Chinezen binnen.
quote:Wat een onzin.
Op maandag 19 januari 2004 19:45 schreef SKMbeat het volgende:
Weer typisch hoor dat het merendeel van de autochtone posters ook dit topic weer gebruikt om allochtone elementen in de samenleving neer te halen.
Er word hier toch normaal gereageerd
quote:ik zie ze juist heel vroeg eten altijd. op zaterdag middag om half 12 in de ochtend zitten ze bij ons al aan de babi pangang.
Op maandag 19 januari 2004 19:48 schreef Soulshaker het volgende:
chinezen vinden het heel normaal om laat te eten.... zit der om 11 uur savonds ook niemand??
Iemand nog verbaasd over waarom chinezen het goed doen? Kan zo nog een paar voorbeelden opnoemen van chinese vrienden en hun familie.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |