FOK!forum / Lifestyle / Whisk(e)y vs. Bourbon
mr.marcusvrijdag 16 januari 2004 @ 13:01
Om in te haken op het topic:
Waarmee mix je Scotch Wisky?


Wil ik vragen wat precies het verschil is tussen whisk(e)y en Bourbon.

Zelf vind ik bourbon lekkerder wegdrinken, maar zijn er expliciete verschillen???

Skull-splittervrijdag 16 januari 2004 @ 13:03
Tjah, tis die smaak he...
Harrovrijdag 16 januari 2004 @ 13:03
Tja ik kan geen bewijzen geven
Maar zelf ben ik meer een fan van Whisky ipv bourbon omdat het voor mijn gevoel pittiger is.

Zou bourbon misschien "verzacht" worden ofzo?

mr.marcusvrijdag 16 januari 2004 @ 13:10
Bourbon is inderdaad zachter. Dat maakt het ook dat je het "makkelijker" kan drinken.
Ashramvrijdag 16 januari 2004 @ 13:19
Is Bourbon niet gewoon "Whisky" maar dan gemaakt buiten Schotland en Ierland?
Het is het toch hetzelfde als Brandy, dat min of meer Cognac is, maar dan niet in de streek Cognac is gemaakt?

Kan me niet voorstellen dat als je Whisky stookt buiten de UK, dat je het ook Whisky mag noemen. Bescherming van het product denk ik.

maikeruvrijdag 16 januari 2004 @ 13:29
Bourbon is amerikaanse whiskey zeg maar, verder is het zoals al eerder opgemerkt iets "zachter" Bekend merkt bourbon: Four Roses
TheHolyOnevrijdag 16 januari 2004 @ 14:35
Het verschil zit hem in het bereidingsproces en er worden andere soorten granen gebruikt.
Againzendervrijdag 16 januari 2004 @ 15:12
Voor bourbon wordt mais gebruikt, terwijl er voor whisk(e)y mout (malt) wordt gebruikt. Vandaar denk ik ook dat smaakverschil tussen de twee soorten.

Ik geef zelf de voorkeur aan Schotse whisky.

Manjivrijdag 16 januari 2004 @ 16:06
Volgens mij wordt bourbon (net als Ierse whisky) 3x gedistilleerd en is daarom zachter van smaak.
Schorpioenvrijdag 16 januari 2004 @ 17:53
Amerikaanse bourbon is vaak bijgezoet met suiker.
Het is dus zoeter en ook zachter, en makkelijker te drinken voor de onervaren whiskey drinker, maar mist daardoor ook flink aan karakter en diepte. Ik vind het vaak maar een slap drankje.
ondeugendvrijdag 16 januari 2004 @ 23:13
Southern comfort on the rocks

Geef mij maar bourbon dus als het puur is .... whiskey drink ik gemixt met cola

Martijn_77vrijdag 16 januari 2004 @ 23:17
quote:
Op vrijdag 16 januari 2004 23:13 schreef ondeugend het volgende:
Southern comfort on the rocks

Geef mij maar bourbon dus als het puur is .... whiskey drink ik gemixt met cola


Jammie Jammie krijg nu al weer dorst!!
Fixersvrijdag 16 januari 2004 @ 23:30
Whisky en Whiskey wordt (hoofdzakleijk) gestookt op de Britse/Ierse eilanden, Canada, en de VS. Er zijn een aantal herkomst benamingen zoals Higland, Speyside, Bourboun en Kentucky.

Bourboun, Kentucky zijn gemeentes (County) en ook een door de ATF beschermde naam. Je mag iets dus niet zomaar Bourboun noemen wat ten onrechte vaak gebeurd. Zo is de bekendste Amerikaan, Jack Daniels, géén Bourboun maar komt uit Lynchburg, Tennesee.

Allemaal hebben ze zo hun eigen ideen over whiskey stoken. Amerikanen willen er nog wel suiker bij doen of het geheel door een bak norit gieten. De Schotten roosteren hun graan eerst boven een turfvuurtje en de ieren distileeren hun whiskey drie keer.

Wil je kennismaken met whiskey? Begin dan met ierse, deze heeft de zachste smaak. De allerzachtste en bekendste is Jameson, maar ook Bushmills komt van de groene smaragd.

mr.marcuszondag 18 januari 2004 @ 16:46
quote:
Op vrijdag 16 januari 2004 23:30 schreef Fixers het volgende:
Whisky en Whiskey wordt (hoofdzakleijk) gestookt op de Britse/Ierse eilanden, Canada, en de VS. Er zijn een aantal herkomst benamingen zoals Higland, Speyside, Bourboun en Kentucky.

Bourboun, Kentucky zijn gemeentes (County) en ook een door de ATF beschermde naam. Je mag iets dus niet zomaar Bourboun noemen wat ten onrechte vaak gebeurd. Zo is de bekendste Amerikaan, Jack Daniels, géén Bourboun maar komt uit Lynchburg, Tennesee.

Allemaal hebben ze zo hun eigen ideen over whiskey stoken. Amerikanen willen er nog wel suiker bij doen of het geheel door een bak norit gieten. De Schotten roosteren hun graan eerst boven een turfvuurtje en de ieren distileeren hun whiskey drie keer.

Wil je kennismaken met whiskey? Begin dan met ierse, deze heeft de zachste smaak. De allerzachtste en bekendste is Jameson, maar ook Bushmills komt van de groene smaragd.


Goddomme dat klinkt ook niet lekker
Fixerszondag 18 januari 2004 @ 18:57
quote:
Op zondag 18 januari 2004 16:46 schreef mr.marcus het volgende:

[..]

Goddomme dat klinkt ook niet lekker


Dat doen ze toch echt met Jack Daniels. Dat wordt met charcoal gefilterd, ofwel door pure C(arbon). In nederland wordt het element C verkocht onder de merknaam norit. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als nogmaals distilleren.
mr.marcusmaandag 19 januari 2004 @ 02:01
quote:
Op zondag 18 januari 2004 18:57 schreef Fixers het volgende:

[..]

Dat doen ze toch echt met Jack Daniels. Dat wordt met charcoal gefilterd, ofwel door pure C(arbon). In nederland wordt het element C verkocht onder de merknaam norit. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als nogmaals distilleren.


Drink voornamelijk Jim Beam....
doen ze dat daar ook mee?
Slashermaandag 19 januari 2004 @ 12:47
quote:
Op zondag 18 januari 2004 16:46 schreef mr.marcus het volgende:

[..]

Goddomme dat klinkt ook niet lekker


Ach joh, ga je echt niet dood van hoor, ik drink Jacky D zo vaak

Againzendermaandag 19 januari 2004 @ 12:52
quote:
Op zondag 18 januari 2004 16:46 schreef mr.marcus het volgende:

[..]

Goddomme dat klinkt ook niet lekker


Actieve kool is niet zo eng hoor, misschien filteren ze er juist hele nare dingen uit op deze manier!
mr.marcusdinsdag 20 januari 2004 @ 15:30
quote:
Op maandag 19 januari 2004 12:52 schreef Againzender het volgende:

[..]

Actieve kool is niet zo eng hoor, misschien filteren ze er juist hele nare dingen uit op deze manier!


Dat zou kunnen, maar Norit associeer ik toch met heel iets anders.