Hanneman | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:32 |
Ik heb een fles Highland Bird Scotch Whisky gekregen. Ik heb nog nooit eerder Wisky gehad en aangezien het alcoholpercentage 40% is, wil ik het graag mixen. Heeft iemand nog goede ideeen? | |
Megumi | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:33 |
Een goede wisky drink je puur. Maar een klein beetje water mag wel. | |
Strolie75 | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:33 |
Is het een blend of een single malt? | |
Georges | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:33 |
Met cola doe ik het wel, best lekker. Met jus zal ook wel smaken. | |
Suphafly | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:34 |
Uhm cola? Maar een beetje vent drinkt het gewoon puur of met een beetje ijs.. En ik heb gehoord dat je er eerst een druppel water in moet gooien als je het puur drinkt. dan komt ie op smaak ofzoiets | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:34 |
quote:vleesjus of maggi jus uit een tube? | |
Mighty_Mike | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:35 |
met cola of met red-bull (is echt lekker ja) maar eigenlijk helemaal niet mixen, mag gewoon niet,lekker puur en zonder ijs. en dan wel echte wiskey,..."Jameson" | |
Karboenkeltje | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:36 |
Een (klein) beetje water, als je de whiskeysmaak wil hebben maar het gewoon te sterk vind. | |
arexes | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:37 |
gewoon met cola mixen is wel zo lekker | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:37 |
quote:da's ierse whiskey, da's bocht! | |
JAG | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:38 |
Goede Whisky drink je puur, maar volgens mij ben ik dat Highland Bird wel eens tegen gekomen en 't is niet echt goede whisky, al was het wel te drinken. | |
Fully | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:38 |
quote:Zo is het. | |
CraZaay | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:38 |
Koud bronwater brengt de aroma's naar boven (en het verdunt dus). Vind je dat te sterk dan drink je het gewoon met wat jij lekker vindt; cola of whatever. | |
Knip6510 | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:38 |
echte whiskey drink je toch niet met ijs...Echte whiskey is ook single...en drink je puur Blend whiskey zijn allemaal restsoorten bij elkaar gegooid [Dit bericht is gewijzigd door Knip6510 op 16-01-2004 11:41] | |
Little_Meanie | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:39 |
quote:Jameson, haha een echte whisky kenner....NOT | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:39 |
![]() Allereerst: het is whisky voor schotse whisky, en whiskey voor ierse, canadese of amerikaanse. Ook: 40% is een wettelijke ondergrens: whiskies met een sterkte van minder dan 40% mag wettelijk geen whisky heten. Verder: goeie whiskies (single malts, dus) mix je nooit, niet met cola, niet met ijs. In het geval van zeer sterke single malts (zgn cask strength whiskies) kan je het met een klein beetje mineraalwater aanlengen. Ranzige goedkope blends, zoals de jouwe klinkt, mix je altijd met cola | |
Deviator | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:39 |
Malts nooit mixen (zonde!), goedkope meuk drink ik meestal puur, of met klein beetje water (dat mag) , of als het echt bocht is, gemixed met 7-up.. | |
Serve | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:39 |
wij zijn tegenwoordig ook aan de whisky. We hebben altijd "Southern Comfort" en die is 37.5% en deze mixen we altijd met red bull. Gewoon 50/50 en is super om te drinken. En na 3 long drink glazen begin je hem wel te voelen ![]() ![]() | |
Xlarge | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:40 |
een klein beetje ginger ale erin, ongeveer 50/50 zo is het ook wel lekker | |
Little_Meanie | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:42 |
quote:"Whisky" and red-bull, nu hebben we alles wel gehad ![]() | |
Serve | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:43 |
quote:waar doel je nou op aapje? ![]() | |
Foxx2k3 | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:43 |
mmm met koffie ![]() | |
du_ke | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:43 |
Tja een klein beetje water mag eventueel maar bij voorkeur drink je het toch echt puur. En die amerikaanse rotzooi mag je wel cola doormikken, smaakt toch nergens naar. | |
Mighty_Mike | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:44 |
Irish wiskey roeleerd echt wel....... of een beetje johny walker of jack daniels,...maar das geen wiskey,maar bourbon | |
Superted | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:44 |
quote:Whahahahahahah Southern comfort is echt geen whisky! het is een Whiskey likeur! en highland bird ofzow klinkt als een goedkope vliegtuigmaatschappij en die kerosine drink je met cola iets anders is de moeite niet waard! | |
Little_Meanie | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:45 |
quote:er bestaan maar 5 goeie combinaties om whisky te drinken whisky puur Je gaat toch geen redbull flikkeren in whisky? Blijf bij breezahs dan | |
Serve | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:45 |
quote:het is iig wel lekker ![]() ![]() | |
Dzjidzjus | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:46 |
dat mix je met de inhoud van je maag!!! en anders niet ![]() | |
realist_ik | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:46 |
heb een fles J&B staan voor de mixjes... en ik mix het ook met bijna alles wat ik in m'n handen krijg... maar ik zie hier al een paar keer red bull voorbij komen ![]() dat lijkt me nou echt niks...
| |
Little_Meanie | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:46 |
quote:wat ken jij nou ervan ![]() ![]() ![]() | |
Serve | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:46 |
quote:Breezers drink ik uit principe niet! en die southern comfort met red bull is gewoon goed te drinken. en het blijkt niet eens wiskey te zijn ![]() ![]() | |
nlw | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:47 |
met niets
[Dit bericht is gewijzigd door nlw op 16-01-2004 11:48] | |
blackbully | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:47 |
NIET hoogstens ijs maar zelfs dat is zonde | |
Tijn | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:47 |
Wat een kneuzen hier zeg met dat "er zijn maar 5 goeie combinaties"-gelul. Doet me denken aan dat witte sokken topic. | |
MadMarine | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:47 |
quote:met ijsblokjes | |
Superted | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:48 |
quote:ieder z'n meug! Doe mij maar een echte single malt en de rest is voor de cola of irish coffee! ![]() | |
Shivan | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:48 |
Eh, 37,5 procent. Het is geen wiskey, het is ene likeur. Edit ik was te sloom, Trrouwens het mixje, Snake Bite is ook erg lekker. Is met ingedikte lemoen volgens mij. [Dit bericht is gewijzigd door Shivan op 16-01-2004 11:50] | |
CraZaay | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:48 |
Wel grappig dat alle "kenners" om het hardst roepen dat je het puur MOET drinken. De laatste keer dat ik op een openbaar terras een whiskey-cola dronk liepen er een paar agenten voorbij en ik kreeg geen boete, dus volgens mij MOET er niets. Als iedereen nou eens gewoon op zijn/haar eigen manier geniet van een goed/slecht/whatever glas whiskey? | |
Serve | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:50 |
quote:eindelijk een zinninge reactie ![]() ![]() | |
Doekes | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:50 |
Southern Comfort met cola is errug goed te drinken. ![]() | |
du_ke | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:52 |
quote:ok goed punt, maar Red Bull door je whisky dan ben toch niet helemaal goed wijs ![]() | |
simonsvision | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:52 |
whiskey 7-up | |
CraZaay | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:52 |
quote:Tennessee whiskey, wat feitelijk wel een bourbon is (voor de Amerikaanse warenwet is Tennessee whiskey dus een bourbon), maar niet zo genoemd wordt als 't in Tennessee vervaardigd is. Zoals JD dus ![]() | |
Superted | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:52 |
quote:Je moet niks maar dat zijn nou eenmaal de manieren om de puurste smaak en geur van je whisky/whiskey te ontdekken. Van een glas single malt whisky geniet je en sla je niet gewoon achterover. Dat doe je maar met de blends, whiskey's of bourbons | |
Hanneman | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:52 |
quote:Ik heb geen idee. Maar dit staat op de fles: Produced and Bottled in Scotland | |
mr.marcus | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:53 |
JIM BEAM black ![]() liefst met een blokje ijs. (is het ook lekker koud) | |
avw1982 | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:54 |
quote:Met nix, jij alcoholverkrachter. ![]() | |
Superted | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:55 |
quote:Blend! Als het een single malt is staat dit ALTIJD op de fles! | |
CraZaay | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:55 |
quote:Ik drink zelf ook geregeld whisk(e)y en bestrijd dat ook niet, het stuit me gewoon een beetje tegen de borst dat velen roepen "je drinkt 't puur!", alsof het een voldongen feit is en het enige juiste antwoord op de vraag van de topicstarter ![]() | |
Mighty_Mike | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:56 |
quote:amen..........maar ik dus toch gelijk over de bourbon ![]() | |
ill_Bill | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:56 |
PUUR | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:56 |
quote:wat een onzin. Het is duidelijk dat jij in ieder geval geen verstand hebt van whisky. Goede whisky's staan los van het feit of ze single malt of blends zijn. Sterker nog een goede blended whisky heeft juist door het mixen een constante hoge kwaliteit. Er zijn genoeg single malts die niet te zuipen zijn. wannabee whisky drinker | |
Croga | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:57 |
Nou, okay dan, een beetje uitleg..... Whiskey met ijs moet je niet doen omdat de whiskey dan onregelmatig wordt verdund. Dat is dus niet goed voor de smaak. Daarnaast is ijs eigenlijk te koud. Whiskey smaakt het best op kamer temperatuur of een beetje gekoeld (15 graden). Door Whiskey met een klein scheutje water te verdunnen (liefst water uit dezelfde bron als de whiskey zelf, maar ander bronwater is ook goed...) breng je de aromas beter naar boven. Je ruikt en proeft daardoor de subtiele smaken beter. | |
Posdnous | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:57 |
quote:Dat zegt niet veel. ontopic: Fatsoenlijke whisky drink je natuurlijk puur. Je moet het vooral mixen als je dat wil, maar het is gewoon doodzonde, neem dan goedkope rum of zo. Whisky is echt | |
CraZaay | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:59 |
quote:Probeer het eens dan ![]() Want ik heb als ik dan toch aan de mix sla liever JD met cola dan wodka, tequila, rum of whatever. | |
SHE | vrijdag 16 januari 2004 @ 11:59 |
![]() DAT is whiskey!
| |
Superted | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:00 |
quote:eens! | |
Posdnous | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:00 |
quote: ![]() | |
Karboenkeltje | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:00 |
quote:Potver, je bent me voor. ![]() Er zitten hier inderdaad een zooi drank-patsers. Je moet het gewoon drinken zoals je het lekker vindt. Hoewel het natuurlijk wel een beetje zonde is als je bij een mooie single malt cola gaat gooien, dan kun je beter een wat goedkopere blended nemen. Mansion House (serious whisky, rediculous price) bijvoorbeeld. | |
Deviator | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:01 |
iedereen mag doen wat hij/zij wil maar: Ga 's naar een echte Schot (bijvoorbeeld 'The Highlander' in Alkmaar, ga aan de bar hangen en vraag om een lekkere whiskey, de eigenaar zal met een paar goede vragen peilen wat voor soort whiskey jij lekker vind, deze krijg je in een whiskey glas (en dat is geen thumbler) en puur! (ik denk dat hij je de zaak uitzet als je d'r water/ijs/cola..redbull in wilt hebben) | |
Posdnous | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:01 |
quote:of Famous Grouse, is daar ook prima voor. | |
miereneuker | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:02 |
laatst whisky met drambui gehad, beviel me ook erg goed ![]() | |
Karboenkeltje | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:03 |
quote:Nou ja, ik ben dol op cola en ik drink mijn Coca-cola ook het liefst puur. Bij Pepsi heb ik er echter geen probleem mee om er een kwak beroemde kip (famous grouse) bij te pleuren. [Dit bericht is gewijzigd door Karboenkeltje op 16-01-2004 12:04] | |
CraZaay | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:03 |
quote:Ik denk dat 'ie denkt "wat een rare, maar als hij/zij dat lekker vindt en straks de rekening betaalt vind ik alles best" ![]() | |
kLowJow | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:04 |
met ijs | |
Karboenkeltje | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:05 |
quote:Met als groot verschil dat ik Mansion House wel voor mijn lol puur zou kunnen drinken en beroemde kip niet. ![]() | |
Mighty_Mike | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:12 |
quote:is stiekum toch een fazant ;-) | |
Little_Meanie | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:18 |
Johnnie Walker Blue Label is IMHO de beste whisky die ik al gedronken heb. | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:19 |
quote: ![]() Ik heb meer verstand van whisky dan jij, geloof dat maar. Ik pas me slechts aan aan het niveau hier Overigens, ik zeg 'alle blends zijn slecht', omdat dat geldt voor meer dan 95% van de blends. Van die enkeling die wel bijzonder goed is, heeft (vrijwel?) niemand hier gehoord. En dat er genoeg single malts zijn, die niet te zuipen zijn, daarin heb je helemaal gelijk. | |
T | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:19 |
Het klinkt misschien hilarisch: Whiskey met Spa & Fruit. Dát is pas lekker | |
afraidtech | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:24 |
in de koffie ![]() ![]() | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:28 |
quote:waarmee je blijk geeft van het volledig ontbreken van enigerlei kennis omtrent het produktieproces van whisky. | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:29 |
quote:Hmm valt wel mee. Wat mankeert er dan aan? | |
Snoezel | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:30 |
quote: ![]() | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:37 |
quote:Dat door het blenden de whisky kwaliteit omhoog gaat. single malt of blended heeft niets te maken met kwaliteit, het heeft met de voorkeur van den whisky drinker te maken. (maar het valt wel op dat de gemiddelde dropl*l die indruk wil maken meent te moeten zeggen dat single malt's veeeeel beter zijn, dan weet je duidelijk NIETS van het maken van whisky af) | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:43 |
quote: ![]() ![]() ![]() Dat klopt wel ja, maar alleen als je begint met een hele boel vaten slechte whisky (en een paar vaatjes goeie - want het mag niet te duur worden)! quote:Er zijn inderdaad ook bijzonder goede blends (ik heb er thuis 3 op m'n whisky-plank staan!), maar die smaken gewoon heel anders dan single-malts (waarvan ik er ook een stuk of 20 heb). Ook niet verwonderlijk, omdat het twee nogal verschillende dingen zijn. quote:Door de bank genomen zijn single-malts inderdaad beter dan blends: er zijn (veel) meer klote-blends dan klote-malts. Dat komt met name omdat blends relatief erg goedkoop zijn om te maken, en dat dus ook op (misdadig) grote schaal gebeurt. Ik kan alleen niet tegen mensen die bij een Johnny Walker Red Label beginnen te roepen dat het zooooo fantastisch is en blablabla. Dat spul is gewoon bocht, en dat geldt ook voor Famous Grouse, Vat69, Mansion House, en nog een enorme straat aan 3e-rangs spul. | |
SHE | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:45 |
In the making of Scotch whisky, malted barley is dried over peat fires. The smoke from the peat penetrates the barley, giving scotch whiskies a distinctive smoky taste. Irish malted barley is dried in closed ovens. The barley never comes in contact with smoke, so the true malted barley flavour shines through with no smokiness. Generally, Scotch whiskies are distilled only twice. Bushmills Irish Whiskeys, however, are triple distilled. Because each stage of distillation increases the purity and smoothness of the whiskey, Bushmills Irish Whiskey is particularly pure and smooth. In Scotland a whisky blender, who may or may not be a distiller, assembles 30 to 40 different malt whiskies from different distilleries and blends them together with one or two grain whiskies. Generally, Scotch malt whiskies have a more aggressive taste and grain whiskies have a lighter, more delicate taste. The blender achieves his own preferred flavour intensity through blending. At Bushmills the art of making whiskey lies not in the blending, but in the distilling and in the careful maturation which takes place in sherry and American oak casks and in port wine pipes. All component whiskeys are distilled and matured by us under our own control, not brought in from other distillers over whom we have no control. NOTE: Whiskey Vs. Whisky In colonial times, the word whiskey was an import. Whiskey, with an "e" is how the generic word is spelled when unconnected to a brand name. Most American and Irish distillers also use this spelling. Scottish and Canadian products are spelled without the "e" as in whisky.
en jullie mannen zijn echt walgelijk bezig! TESTOSTERON vs DRANK | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:50 |
quote:Jullie vrouwen zijn toch walgelijk soft... alleen maar van die suffe, softe ierse whiskies drinken! Bah, oestrogeen vs. echte drank! ![]() | |
SHE | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:51 |
quote:Beter soft, dan zo verschrikkelijk achterlijk dat zelfs een mongool je nog zijn chromosoompjes wil afstaan uit puur medelijden | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:53 |
quote:Vrouwen letten ook nooit op de smileys boven een post, he? ![]() | |
ill_Bill | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:53 |
quote:Jij zit echt op het niveau van een Drugs-verslaafde die geen drugs meer kan betalen en daarom zelfs die titel niet kan behouden. | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:53 |
raadseltje dan voor de kenners: wat is het verschil tussen wodka en whisky? | |
SHE | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:54 |
quote:sorry ![]() | |
ill_Bill | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:54 |
quote:Wodka is lekker, Whiskey vind ik een ouwelullen drank! | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:55 |
quote:volgende poging... | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:55 |
quote:'t is al goed hoor ![]() | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:56 |
quote:Dan heb je nooit een echt goede whisky geproeft... | |
SHE | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:56 |
quote:Stil maar | |
ill_Bill | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:57 |
quote:Mag ik nog wel kotsen ( 1 van me favoriete hobby's) bij deze op je gezichtje | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:58 |
nou nou nou nou nou nou nou nou nou nou nou nou nou nou nou ???? iemand een idee?????????? | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:58 |
quote:Kan iemand dit figuur wegmodereren? ![]() | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 12:59 |
quote:nee ![]() | |
Harro | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:00 |
de waarneming van kwaliteit is ook maar een mening.. zoals er niet 1 vastgestelde maatstaf voor whiskey is kan je moeilijk zeggen dat bepaalde whiskey bocht zijn of iets dergelijks.... Ik vind whiskey of whisky of hoe dan ook heerlijk en voor de TS: Men neme allerlei frisdranken, en een fles whiskey en gewoon proberen te mixen! Ik denk persoonlijk dat eigenlijk bijna alles met whiskey wel lekker smaakt! Alleen voor mij nooit zo lekker als puur(zonder ijs) | |
ill_Bill | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:00 |
quote:fool | |
mr.marcus | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:02 |
vraagje/discussie ![]() | |
MALLENS | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:03 |
quote:eerdere stelling dus aangetoond. het verschil zit in het eikenhouten vat waarin de whiksy wordt gerijpt. | |
SHE | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:04 |
quote:vodka (wodka), komt uit Rusland en is, gestookt op basis van aardappel- of graanwijn. whisky (whiskey) | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:22 |
quote:Niet waar. Schotse whisky wordt uitsluitend gemaakt van gemoute gerst (malt), in het geval van blends aangelengd met een 'graanwhisky'. Wodka wordt soms ook van gerst gemaakt, maar ook regelmatig van aardappel of andere graan- of maissoorten. Niet-Schotse whiskies bevatten ook nog wel eens mais, rogge, of anderszins. Het destilleerproces van whisky is vele malen complexer dan dat van wodka. De spirit, dus het ruwe destillaat, smaakt ook anders dan dat van ruwe vodka. Daarbij wordt whisky-spirit altijd gestookt naar ongeveer 70% (double distillation) of zelfs 90% (triple). Wodka wordt direct naar drinksterkte gestookt, dus zo'n 40%-50%. Whisky moet dan inderdaad tenminste 3 (schots) of 5 (iers, amerikaans) jaar op gebruikte eikenhouten vaten liggen om whisky te mogen heten. | |
DiEr | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:29 |
quote:Ik ben pas net whisky aan het ontdekken. Dus ken nog niet zoveel goede whiskies. Kan je een paar tips geven (de drie blends bv) en een aantal single malts ( die jij goed vindt dus). PS: tot nu toe stijgen de singlemalts die ik ken, ver boven de blends uit. | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:44 |
quote:Een paar geweldige blends zijn: - Cutty Sark 25yr (kost EUR 89,-) Andere redelijk goeie blends zijn: Johnny Walker Gold, Dimple (15yr), Black Bottle, Chivas Regal (de 12yr, maar vooral de 18 of 21yr). In het segment 'kan ook nog': Johnny Walker Black label, Ballentines, Cutty Sark 12yr, Haig. In de categorie 'nee dank je': Johnny Walker Red, Teachers, Vat69, Mansion House, White Horse, Famous Grouse, Glen Talloch, William Lawsons. Wat betreft de single-malts, mijn absolute favorieten zijn (niet in volgorde): - Laphroaig 10yr, cask strength (CS), 58.7% Goede 'beginners'-whisky zijn niet de CS whisky's, maar bijvoorbeeld 'Balvenie Doublewood 12yr'. Ook de Springbank 10yr is uitstekend. Ach, er is zoveel te beleven en te ontdekken in whisky-land quote:Met name de Cutty Sark 25 lijkt in niets op 'gewone' blends, en kan zich meten met de beste malts. De Campeltown Loch is een echte Springbank-blend, en net zo aangenaam, zacht en smaakvol als de Springbank single-malts. Het kan dus wel, maar je moet wel zoeken. En zoals altijd met goeie drank, maar zeker bij whisky, geldt: ga gewoon proeven, en ontwikkel je eigen smaak. Ga naar proeverijen als je dat leuk vindt, daar leer je voor weinig geld veel whisky's kennen. [Dit bericht is gewijzigd door Doffy op 16-01-2004 13:54] | |
Harro | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:44 |
Ik zeg Goeie Single Malt - Glenfiddich - Tullamore Dew Goeie blended als ik zeg goed, bedoel ik, dat ik em lekker vind..... | |
Solitarias | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:46 |
quote:Da's kortzichtig! Ik drink mijn 35 jaar oude Talisker meestal met Pepsi-light en wat citroen | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 13:56 |
quote:35 jaar oude Talisker?! ![]() Met pepsi en citroen... O tempora, o mores...! (en oh ja, Talisker is geen Ierse whisky...) [Dit bericht is gewijzigd door Doffy op 16-01-2004 14:00] | |
Solitarias | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:01 |
quote:Psst, je moet ook niet alles geloven wat ik zeg... | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:02 |
quote:Schoenmaker blijft bij uw leest ![]() ![]() Ik had al zo'n vermoeden, ik heb nog nooit van een 35yr Talisker gehoord, wel van een 25yr, maar 10 jaar is een groot gat - denk niet dat een Talisker dat overleeft, eerlijk gezegd) | |
Croga | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:14 |
quote:Kijk! met zo iemand kan ik praten! Ik heb helaas geen EUR160 over voor een blue label, maar Dimple en Gold staan standaard in de kast als "feest" whiskies. quote:Duidelijk een liefhebber van de zwaardere whiskeys ![]() Overigens is er van de Lagavulin ook een 5 jarige niet op CS die anoniem verkocht wordt. Datgene wat over blijft na de eerste bijvulling van de vaten wordt zowel op CS als op "normale sterkte" gebottled en verkocht. Als je veel whisky drinkt is het een erg verassende sensatie. Niet persé de lekkerste, maar zeker heel anders dan anders...... | |
Doekes | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:15 |
[/quote]En zoals altijd met goeie drank, maar zeker bij whisky, geldt: ga gewoon proeven, en ontwikkel je eigen smaak. Ga naar proeverijen als je dat leuk vindt, daar leer je voor weinig geld veel whisky's kennen. [/quote] Kun je me ook vertellen waar ik dit kan proeven? Lijkt me wel leuk om te doen. | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:25 |
quote:Ik vind Blue label lekker, maar zwaar overprijst. Ik vond die EUR 89 voor die Cutty Sark 25yr al veel geld, maar die is tenminste ook *zo* goed! quote:Yep, ik ben een Islay-man. Maar niet uitsluitend: de Longmorn 28yr is erg sherry'ig en houtig, en *errug* lekker. Ook de Aberlour A'Bunadh (CS) is een heerlijkheid. Bladnoch is ook niet zo sterk, maar het is wel de enige echt lekkere Lowlander, wat mij betreft. Dalwhinnie (is t niet 15yr?) is niet mijn type; Highland Park, Oban, Cragganmore, Glenfarclas, Glenrothes, Knockando zijn wel fijn; had laatst een *fantastische* Mortlach (Wilson & Morgan CS botteling), maar op basis van één goeie maak ik er niet meteen mijn favoriet van. quote:Die ken ik ook; die 'Vintage ....' collectie van Signatory Vintage is best een goeie collectie voor weinig geld! Ook de Island 8yr CS (Talisker) is een goeie! | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:29 |
quote:Hangt er erg vanaf waar je woont, maar er zijn altijd wel whisky-fans nabij ![]() | |
Doekes | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:45 |
quote:Thanx! Is trouwens niet duur zo'n avondje proeven. 20 tot 30 euro! Nu nog iemand vinden die met me mee wil. De meeste mensen die ik ken vinden whisk(e)y niet echt lekker. | |
Croga | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:46 |
quote:In het zuiden kun je eens kijken bij de grote Albert Heijn in Eindhoven (aan de rondweg, weet zo niet meer hoe die straat heet...) De Gall&Gall daar heeft een enorme whisky collectie, en organiseerd ook regelmatig nosings en tastings. Ik weet het; je zou het niet verwachten daar, maar de chef van dat filiaal is nogal whisky gek. En inderdaad, de Dalwhinny moet 15 jaar zijn, was even te lui om naar beneden te lopen Overigens kun je ook je eigen nosing en tasting organiseren natuurlijk | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:48 |
quote:U welcome ![]() ![]() quote:Valt indd wel mee. Als je naar een Cadenhead's proeverij gaat kan je gewoon binnen wandelen: die mensen daar zijn ontzettend tof volk waar je erg goed mee kan praten, en waar je veel van opsteekt. Shared passion, zogezegd ![]() ![]() Ik sta zelf ingeschreven voor de 'Lost distillery' proeverij in april, dus dan ben je ook welkom | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 14:49 |
quote:Tsja, je moet het echt van enthousiaste mensen hebben ![]() quote:Doe ik ook regelmatig, met vrienden ![]() ![]() | |
Doekes | vrijdag 16 januari 2004 @ 15:13 |
Om te beginnen ga ik een keer in cafe De Still in Amsterdam kijken, denk ik. En proeven natuurlijk! ![]() | |
Ed_Gein | vrijdag 16 januari 2004 @ 15:17 |
quote:Hoe oud ben je? (nee grappie, deze is wel goed) Man whiskey, en zeker die niet (opzich zijn er wel betere, blend bijvoorbeeld, ik denk dat dit een malt is, single weet ik niet precies) maar wil je mengen, dan doe je dat met bronwater, EN niet te veel Drink je whiskey ook niet meer uit het bekende whiskey glas, das niet ettiquette ...meer...... mag tegenwoordig ook uit een cognac glas drinken om je bouqet te behouden Zorg ervoor dat je bronwater niet koud is maar meer op kamer temperatuur. Drinkse | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 15:26 |
quote:De Still is een leuke tent. Ga op een niet te drukke avond, dan hebben de barmensen nog tijd voor je. Als je geinteresseerd bent, helpen ze je graag. Proef'se! Of, zoals whisky-fans graag een poging tot interessant doen, doen: slainthe! (Gaelic voor 'proost!', uitspraak als 'schlentjuh'). | |
Doffy | vrijdag 16 januari 2004 @ 15:35 |
quote:Ik weet het wel, en dit is geen single malt! quote:Helemaal gelijk in! quote:Sterker, je hebt optimaal gezien een speciaal whisky proefglas nodig. Zoals deze bijvoorbeeld: ![]() Wat veel mensen zien als "het" whiskyglas, zo'n groot open ding, is funest voor alle lekkere geur en alcohol. Niet doen dus, of je moet 't spul met ijs willen drinken. | |
Wouter.1984 | vrijdag 16 januari 2004 @ 19:46 |
[quote]Op vrijdag 16 januari 2004 11:32 schreef Hanneman het volgende: Ik heb een fles Highland Bird Scotch Whisky gekregen. Ik heb nog nooit eerder Wisky gehad en aangezien het alcoholpercentage 40% is, wil ik het graag mixen. Heeft iemand nog goede ideeen? maak het eens ut mixje Stone Sour das een laag whiskey met sinasappelsap] | |
veldmuis | vrijdag 16 januari 2004 @ 19:54 |
Ah, hier zitten kenners. Wat is nou niet te dure, maar wel redelijk goede whisk(e)y. * veldmuis beginner. En arm ![]() | |
Little_Meanie | zaterdag 17 januari 2004 @ 05:43 |
quote:Johnnie Walker Black Label ![]() | |
chriztiaan | zaterdag 17 januari 2004 @ 07:07 |
JACK DANIELS!!! ben ikke ff gelukkig! ik zit hier een uur van de stokerijen vandaan + heb ook nog connecties met mensen in board-crew daarzo ![]() | |
Croga | zaterdag 17 januari 2004 @ 07:49 |
quote:Als beginner zou ik je persoonlijk aanraden te kijken naar de middelmatige blends of de wat jongere zoete whiskies. Ik heb eerlijk gezegd niet veel kijk op de prijzen (ik koop wat ik lekker vindt, en heb gelukkig het budget om dat te kunnen als het niet te vaak is | |
Gerrit_Knol | zaterdag 17 januari 2004 @ 08:05 |
quote:Om even op het topic terug te komen; whisky drink je puur. Zonder water, zonder ijs. Alleen bourbon mag je mixen volgens de ongeschreven wetten, bijvoorbeeld met cola.................................... | |
Gerrit_Knol | zaterdag 17 januari 2004 @ 08:07 |
De enige echte whisky is Scotch Single Malt, volgens de society | |
#ANONIEM | zaterdag 17 januari 2004 @ 08:07 |
Met ijs. | |
Croga | zaterdag 17 januari 2004 @ 11:44 |
Het is goed om te zien dat gebruikers als Gerrit_knol en sig000 het topic niet lezen, maar gewoon wat in de lucht smijten...... | |
veldmuis | zaterdag 17 januari 2004 @ 12:01 |
Tnx, ga ik binnekort eens wat leuks uitzoeken ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 17 januari 2004 @ 12:11 |
quote:*huil* Okay, Wat kleding en zo betreft heb je echt smaak, daar heb ik het niet over. Maar wat drinken aangaat ben je echt een teleurstelling, okay okay, moet je allemaal zelf weten. Maar dit is toch echt zoiets als met een op maat gesneden Italiaans Pak en schoenen combineren met iets te korte broekspijpen met witte sokken, een hawaiishirt (button down) en een mickey mouse stropdas *huiver* quote:Jij drinkt ook vieux | |
Solitarias | zaterdag 17 januari 2004 @ 13:03 |
Pietje toch! Als ik in whisky-verband de naam "Michael Jackson" laat vallen, dan zou je toch genoeg moeten weten over de inhoud van mijn boekenkast? | |
Pietverdriet | zaterdag 17 januari 2004 @ 15:17 |
quote:Ahhh The Beer Hunter | |
DiEr | zondag 18 januari 2004 @ 20:50 |
quote:Bedankt voor de tips. Helaas zijn de meeste goede whiskies erg duur. Maar goed, flink sparen maar en af en toe inderdaad naar proeverijen. En veel tips van anderen vragen natuurlijk. Het is al met al een interesant topic geworden. | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 10:37 |
quote:Voor de smalle beurs zou ik zeggen: als je goeie whisky's wilt voor weinig geld, kijk dan eens naar de volgende: - Vintage <streeknaam> van bottelaar Signatory Vintage. Interessante, zij het wat jonge (en dus vaak wat ruige) whisky's die naamloos op de markt gebracht worden. Ze kosten lekker weinig (tussen de 19 en 30 euro voor 0.7 liter). En vaak zijn ze erg goed. Zo zijn er: * Vintage Islay (Lagavulin 5yr, verkrijgbaar op 40% en op 60% alcohol) Misschien zijn er nog wel meer. Verder geldt: koop een goeie, niet-te-dure-maar-ook-niet-zo-goedkope malt, van een euro'tje of 30-35; zuip 'm niet in één weekend leeg maar hou 'm een aantal maanden. Je kan 't spul minstens 1 a 2 jaar bewaren, zelfs geopend (mits donker en niet te warm bewaard). Als je regelmatig echt 'proeft en geniet', in plaats van 't spul achterover te slaan alsof 't een biertje is, is een goeie malt z'n geld waard. Voorbeelden zijn Talisker, Lagavulin, Cragganmore, Oban, Glenkinchie, Highland Park, MacAllan, Glen Rothes, Glen Fiddich (niet de standaard, maar de 15 of 18yr). En zo nog genoeg; goeie whisky is gewoon een hobby om te leren kennen, de verschillen te proeven, etc. Het is een drankje om mee te spelen en vrienden mee te maken, en als zodanig z'n geld waard - drink 't nooit alleen, maar altijd met mensen die whisky ook leuk en interessant vinden. | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 10:39 |
quote:Goeie whiskies zijn indd duur, maar het is het spel dat telt. Vandaar: proeverij'en, samen met vrienden een dure fles kopen (ik koop binnenkort met 4 vrienden waarschijnlijk een fles van EUR 150,-). Op die manier deel je iets en heb je iets gemeenschappelijks. Klinkt misschien gek, maar 't is wel zo. | |
JAM | maandag 19 januari 2004 @ 10:39 |
Niet, dat drink je puur. ![]() | |
DiEr | maandag 19 januari 2004 @ 13:32 |
quote:Zijn deze ook in de gewone slijterij te koop (ik ga meestal naar Gall & Gall)? | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 13:40 |
quote:Gall & Gall is een ontzettend dure tent, met een keuze uit doorgaans alleen de standaard whiskies. Hoewel tegenwoordig steeds meer G&G's beter gesorteerd zijn - met zelfs wat 'independant bottelings' erbij, van bijv. Signatory Vintage, Connoisseur's Choice, etc. Dan nog zijn ze duur. Doorgaans ben je beter af bij een 'onafhankelijke' en goed gesorteerde slijterij. Daar weten ze je er vaak ook meer van te vertellen. Ik heb de Vintage .... serie nog nooit bij G&G gezien, maar wellicht kan dat per vestiging verschillen. Helaas ben ik ook niet zo bekend in jouw gebied, dus ik kan je wat dat betreft ook geen tips geven. Zoekt en gij zult vinden, is dus hier het devies. | |
Solitarias | maandag 19 januari 2004 @ 13:59 |
quote:De Gall aan de Garenmarkt in Leiden heerst zwaar, je kan altijd leuke deals maken (tot 25% korting bv) en hij bestelt alles wat je wilt | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 14:03 |
quote:De Galls waar ik nog wel eens in de buurt kom, zijn niet zo. Dus ga ik naar tenten met (a) meer keuze, (b) consequent lage prijzen en (c) mensen met verstand van zaken (wat ik bij G&G ook nog wel eens mis). Maar als jouw Gall 't doet voor jou, mooi zo! ![]() | |
Solitarias | maandag 19 januari 2004 @ 14:04 |
quote:Kijk, da's een kekke instelling! ![]() Ik drink nu een fles Ardbeg 12yr (Islay), ik moet zeggen: na Talisker de lekkerste tot nu toe (ongeveer 80-100 verschillende flessen geproefd in ong. 10 jaar tijd). Ik ben wel een Islay/Skye/Orkney liefhebber.... | |
DubbelFrisss | maandag 19 januari 2004 @ 14:06 |
quote:Jack Daniels is geen whiskey? ![]() * DubbelFrisss z'n hele wereldbeeld naar de klote... | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 14:23 |
quote:Wat voor Ardbeg bottelling? Want de officiele bottellings zijn 10yr en 17yr, los van de Provenance en de nieuwe "Gaelic Ardbeg" (naam vergeten ![]() Ik ben zelf een Islay-Campeltown man, hoewel ik vind dat ik meer moet 'uitbreiden' richting Highlands. Mijn favo malts heb ik eerder genoemd; gisteren een nieuwe fles Cadenhead's Caol Ila 10yr opengetrokken. Om een vriend te citeren: "Geweldig! Smaakt alsof je een stuk verbrand wrakhout aflikt!" | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 14:24 |
quote:Als jij bourbon 'amerikaanse whiskey' wilt noemen, dan mag dat van mij hoor ![]() ![]() | |
Tha_Ramsush | maandag 19 januari 2004 @ 14:27 |
red label ofniet??? | |
Kaensterle | maandag 19 januari 2004 @ 14:33 |
Whiskas vind ik goed te drinken (whisky-cassis dus). | |
Foo_niks | maandag 19 januari 2004 @ 14:36 |
chocomel ![]() | |
Solitarias | maandag 19 januari 2004 @ 16:52 |
quote:Ik vergis me....loopt naar fles...hij is 10 jaar, de standaard botteling denk ik (duty free 1 liter flessen, had mijn Gall&Gall-boer op de kop weten te tikken voor 45 EUR per liter) Vorige week ook nog Caol Ila 10 yr gedronken (Connaisseur Choice, wederom bij Gall&Gall), maar daar kreeg ik geen natte voeg van...... | |
Doffy | maandag 19 januari 2004 @ 16:59 |
quote:Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een echt goeie Connaisseur's Choice gedronken heb. Ze zijn altijd zo slap, zo ruggegraatloos. Alsof ze bang zijn een whisky te maken die mensen misschien eens niet lekker kunnen vinden. Geef mij maar Cadenhead's, Signatory Vintage of Wilson & Morgan als independants. | |
Karboenkeltje | maandag 19 januari 2004 @ 17:03 |
Overigens: Mijn standaard whisky is Glen Grant met soms een uitschieter naar Tallisker. Het vervelende is dat ik ook vaak de namen niet onthoud na een proefavondje of zo. Heb ik ook met wijn. | |
Solitarias | donderdag 22 januari 2004 @ 00:12 |
quote:Deze uitspraak is blijven hangen. Ik zit nu te likken.....njum! | |
Doffy | donderdag 22 januari 2004 @ 10:32 |
quote:Ik denk dat de voorraad van de betreffende Caol Ila's op is, maar als je er nog eentje te pakken kan krijgen (al is het maar in een whiskycafe, ofzo), zou ik het onmiddelijk doen! Wat zat je te drinken? | |
Solitarias | donderdag 22 januari 2004 @ 13:50 |
quote:Ik zat mijn fles Ardbeg 10yr leeg te drinken gisteren...dat is gelukt (2 glazen). Dus binnenkort ga ik weer een andere fles kopen. Behalve de Coal Ila nog meer tips in de Islay/Skye/Orkney hoek? Miischien een Lagavullin? | |
Pietverdriet | donderdag 22 januari 2004 @ 17:35 |
* Pietverdriet is verdrietig, mijn fles Midleton is leeg. (dat is de top wiskey van de John Jameson distileerderijen) Hij was zoo lekker... | |
overhyped | donderdag 22 januari 2004 @ 17:43 |
Tja, ik blijf toch bij de glenfiddich of de Chivas regal.. en puur, whisk(e)y verdunnen blijf ik een zonde vinden... | |
Solitarias | donderdag 22 januari 2004 @ 19:06 |
quote:Een zonde?? Een noodzakelijkheid zeg ik! Dan pas komt de smaak los. | |
Toadette | donderdag 22 januari 2004 @ 19:10 |
lekker puur!![]() ![]() GlenMorangie
| |
Pietverdriet | donderdag 22 januari 2004 @ 19:12 |
quote:Jij was toch een vieux drinker, niet? Om de zaak ff in perspectief te zetten? SCNR ![]() | |
Solitarias | donderdag 22 januari 2004 @ 19:19 |
quote:Tut tut, wat heeft dat er mee te maken? Mijn whisky-kennis is niet nul daardoor.... | |
Toadette | donderdag 22 januari 2004 @ 19:20 |
quote:In Schotland heb ik er anders nergens water bij gekregen. Ik ga ervanuit dat ze wel weten wat ze je aanbieden bij een distellerij en in een echte schotse pub. | |
Solitarias | donderdag 22 januari 2004 @ 19:21 |
quote:Mijn ervaringen in dit land waren toch van totaal andere signatuur...ik kreeg er wel water bij (we bezochten oa Glenfarclas) | |
Pietverdriet | donderdag 22 januari 2004 @ 19:25 |
quote:Same here, zelfde ervaringen opgedaan in Ierland en in de wiskeybar van het Intercontinetal in Frankfurt. | |
AntigoonVooruit | donderdag 22 januari 2004 @ 19:52 |
quote:- Ardbeg 17! (wat ziet dat woord er lullig uit in kleine letters). Goed zoeken, lang niet algemeen meer te koop. - Lagavulin, altijd lekker (maar je moet ervan houden). De 16 is bijna overal op voorraad. - Scapa en Highland Park staan altijd in de kast voor visite. Vindt echt iedereen lekker. Is het ook. - nog meer tips van Skye? Verder dan de fan-tas-ti-sche Talisker kom ik niet! Wie wel? ![]() edit:typo [Dit bericht is gewijzigd door AntigoonVooruit op 22-01-2004 20:06] | |
Toadette | donderdag 22 januari 2004 @ 20:01 |
Ik ben zelf bij GlenMorangie en GlenGoyne geweest, maar ik kan het me echt niet herinneren dat er water op tafel stond. | |
Pietverdriet | donderdag 22 januari 2004 @ 20:07 |
Persoonlijk vind ik eentje die een jaar of 6-7 is lekkerder dan zon hele oude, net als bij cognac. Ik heb het nog eens nageproeft (blind) met een vriendje, en het is echt lekkerder vind ik, veel frisser, geuriger. | |
Croga | donderdag 22 januari 2004 @ 20:22 |
De jonge kunnen erg lekker zijn. Het voordeel van de ouderen vind ik persoonlijk dat de "edge" er een beetje af gaat. Ze worden wat zachter, en dat mag ik wel. | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 09:13 |
quote:BIj mijn weten wordt de Ardbeg 17 gewoon verkocht; ik vind 'm alleen wat te houtig; had laatst een Cadenhead's botteling van een Ardbeg 10. Tering wat fijn! ![]() Wat betreft Lagavulin kan ik de 'nieuwe' Lagavulin 12yr CS aanraden: zoeter, kruidiger, zee'iger, intenser. Bijzonder fijn. De distillerybottelings van Scapa en Highland Park vind ik te karakterloos, of je moet het over de 18 of 21yr versies hebben. Van de eilanden prefereer ik doorgaans de jongere versies; dan zijn ze nog lekker ruig en spannend. Daarna worden ze zo... soft (en dat geldt mi. ook voor de waaaaaay over-priced Talisker 25yr!). Magoe, er zijn hele goeie Signatory of Wilson & Morgan bottelingen van Highland Park en Scapa. Probeer ze als je ze kan vinden. Als je dan toch teveel geld uit wilt geven, koop dan een leuke (maar niet *te* oude) Port Ellen! Als je echt wilt genieten: met wat geluk staat er nog een Wilson & Morgan Mortlach 10yr, CS. Weliswaar een Speyside, maar hiervoor dank je de heer op je blote knietjes! Rokerig, turfig, zoetig, bloemig; diep en complex. Ook een aanrader, maar wel duur (90 euro ofzo): Longmorn-Glenlivit 28yr CS, Scott's Selection. Sherry tot je bek ervan samentrekt, maar godogod wat lekker. Elke slok is een nieuwe ervaring (klinkt overdreven, maar echt waar!). Als me meer te binnen schiet, meld ik het! | |
Solitarias | vrijdag 23 januari 2004 @ 12:48 |
En Springbank, die is naar verluid (volgens Michael Jackson) erg bijzonder. Ken je die? | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 13:07 |
quote:Ja, die ken ik zeker - ik zou overigens niet teveel blindstaren op Michael Jackson. Dat heb ik vroeger ook gedaan, maar er is veel meer te beleven in whisky-land dan in zijn boekje past - dat overigens ook al weer bijna 5 jaar oud is. Springbank is een geweldige whisky, zeer complex en een typische brug tussen Islay en de tweespong Lowlands - Highlands. Springbanks zijn danook 2.5x gedestilleerd (hoe ze dat doen? Zie hier). Qua smaak zitten ze echt tussen Islay en Low- en Highlands in. Kijk alleen wel uit met de 'gewone' 10yr: die doet geen recht aan hoe mooi een Springbank kan (moet!) zijn. De 15yr is al beter, de 21yr is fantastisch. Nog mooier zijn de 12yr en de 'CV', maar die zijn niet meer officieel op de markt. Zeker een CV; als je die ooit ziet, neem 'm mee. Springbank is nog één van de drie destilleerderijen die nog alles zelf doen: graan verbouwen, malting, mashing, destilleren, lageren en bottelen. (De anderen zijn Glenfiddich en Glenfarclas). Verder stoken ze daar ook nog de zgn 'Longrow', die nauwelijks is te onderscheiden van een echte Islay. Heerlijk, maar prijzig (80 euro). Verder kunnen we de komende jaren een nieuwe verwachten, de Hazelburn, een hele lichte (lowlands-style, 3x destillatie) Springbank. Verder opent Springbank binnenkort (opnieuw) de Glengyle distillery, de 3e Campeltown destilleerderij (van de pakweg 70 die er ooit waren). Wat ze gaan maken is nog geheim, maar 't wordt vast niet slecht | |
Solitarias | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:25 |
OK, dank je. Een echte kenner! | |
harryharry | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:28 |
quote:Barbaar! | |
harryharry | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:31 |
quote:Das geen whiskey maar een van troep waar die amerikanen zo verzot op zijn (blended Whiskey). | |
nogeenmaarten | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:31 |
quote:Gek geworden?!! | |
harryharry | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:35 |
quote:In de Bilt of Bilthoven zit _de_ whiskey specialist van Nederland. Laat je trouwens nooit verleiden tot het kopen van Whiskey in Schotland, daar een fles Cardhu whiskey gekocht. Was een kadootje voor m'n schoonpa (waarom weet ik niet meer) ik weet wel dat ie 80 piek daar koste en ik heb zag staan bij een groothandel voor 42,00. De drank-tax in schotland is schrikbarend. | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:36 |
quote:Nee hoor, hij heeft groot gelijk. "Highland Bird" klinkt bepaald niet als een kwaliteitswhisky (waarschijnlijk een blend van 80% verse graan'whisky' en 20% 3jaar oude kut-malt. Dat kan je allemaal maar drinken onder een dikke laag cola. Of als de WC-Eend op is, natuurlijk | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 15:37 |
quote:En dat is? Ik ken een grote in Amersfoort, er zit een goeie in Alkmaar en een hele goeie in Amsterdam, maar iets in Bilt* ken ik niet. | |
harryharry | vrijdag 23 januari 2004 @ 16:36 |
quote:De Bilt, Bilthoven een pot nat voor een utrechter. De zaak is ver over de grens bekend ![]() Edradour kan ik aanraden, tijdens een zwaar regenachtige vakantie in schotland zijn we maar rond gaan rijden langs whiskey stokerijen. | |
Pandorah | vrijdag 23 januari 2004 @ 16:47 |
Die zaak zit in Bilthoven! Leuke zaak hoor ![]() Edradour is zeker lekker.... de liqeur (schrijf je dat zo?) van Edradour is zeker aan te bevelen. Ik ben hem alleen op die stokerij tegengekomen en nog niet elders. Bij de Oban stokerij hebben we bij het proeven speciaal water erbij gekregen. Kan je ook halen bij die zaak in Bilthoven | |
-Cindy18- | vrijdag 23 januari 2004 @ 16:50 |
bar-whisky's mix je nog wel eens... zoals Johnny Walker of Jack Daniëls... Ik raad aan om er een glas water met ijs naast te zetten... en de whisky druppelsgewijs te gaan waarderen. Vooral laat op de avond of op koude winterdagen gaat het er hier wel in! | |
AntigoonVooruit | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:16 |
quote:De 17 wordt toch niet meer gebotteld? (tot 2005 of 2006 dan...dan kan-ie weer. Dat vertelde een Ardbeg-vertegenwoordigster tegen me. Bij de grotere zaken (lees slijterij-ketens) zie ik 'm niet meer. In B'hoven inderdaad nog wel. quote:m.b.t. de Islays: de jongere zijn inderdaad een paar tandjes ruiger; rauwer. Om het complete smaakspectrum eruit te halen moet ik echt een scheutje water erbij hebben. De scherpte verhult de warme tonen een beetje in mijn mond. Dus voor mij liever de oudere. En die Talisker...tja, duur is-ie. Maar ik mag het graag hebben. Ook voor die prijs. De Signatory Highland Park (8 jaar, meen ik) heb ik eens geproefd: duidelijk een andere serie vaten: iets minder het zoetje erin. En wat robuuster. De Signatory Vintage blend vind ik overigens...brrrr....niet echt geweldig....nogal plat naar mijn idee. quote:Het verbaast me dat de "gewone" Port Ellens niet vaker in de winkel te vinden zijn. quote:Kopen voor een Islay-liefhebber? (vooral de wat rijpere Islay-liefhebber?) | |
Pandorah | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:33 |
quote:Mij is ooit verteld dat die whiskeystokerij niet meer bestaat. Vandaar dat die flessen zo duur zijn! | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:38 |
quote:Dat heb ik dan gemist, maar ik vermoed eenzelfde stunt als het "bericht" dat de Lagavulin 16yr op zou zijn: marketing, heet dat. quote:De Signatory 8 (bedoel je de Vintage Orkney?) is inderdaad wat te gemeen, maar ik heb HP en Scapa vooral graag zo rond de 10 a 13yr - afhankelijk van botteling. Mét een beetje echt Island-karakter, graag ![]() quote:Mij niet. Als het spul "zomaar" te koop was, konden ze er niet zulke hoge prijzen voor vragen ![]() quote:Het is zeker geen Islay, maar voor een Speysider is-ie wel erg spannend. En zeker voor 't geld dat ie moet kosten - 49 euro staat me bij. In elk geval niet alteveel geld. | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:40 |
quote:Ja, sinds 1983 al, geloof ik. Maar hoe dan ook, er ligt daar een compleet warenhuis vol met vaten Port Ellen; en die worden, heel slim, heeeeeeeeel traag op de markt gebracht, zodat ze lekker hoge prijzen kunnen vragen! ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:40 |
Volgens mijn wijn en dranken encyclopedie (alexis lichine, (c) 1982) zou er ook nederlandse Wiskey bestaan, met een eigen smaak om dat het graan waarvan het word gestook op turfvuren zou worden gedroogt. Dit geeft een rooksmaak Heb dit echter nooit gezien, hoewel ik er wel eens vaker een verwijzing naar zag. Wie weet meer, nu we de kenners hier bij elkaar hebben.. | |
Doffy | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:42 |
quote: ![]() ![]() | |
Pandorah | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:46 |
quote:Thuis heb ik een Nederlandse Wiskey staan. Deze is gestookt door de jeneverfabrikanten. Ik vind hem niet zo bijzonder. Ik zal thuis eens het merk opzoeken als je dat wilt weten. Ik heb ooit eens in Griekenland een Japanse whisky gekocht. En die is best aardig moet ik zeggen. De Indiase whisky die ik thuis heb staan, heb ik niet geproefd maar volgens vriendjelief is deze wel aardig | |
AntigoonVooruit | vrijdag 23 januari 2004 @ 17:49 |
quote:Tja, wat er dan voor marketing-stunt aan zit dat bv. Gall & Gall alleen de 10 nog heeft staan ontgaat me dan een beetje. Hoe het ook zij, de 17 mag ik graag, prijsje is ook zeer acceptabel. quote:Weet niet meer, bij een vriendje gedronken. Het zou een 8-jarige HP-bottling zijn. Overigens heb ik HP en Scapa meestal voor de visite staan: als ze wel benieuwd zijn, maar niet eerder een maltje hadden vind ik ze zeer toegankelijk. Om ze nu gelijk met een Laphroaig om de oren te slaan... ![]() quote:Nou, ik zal eens goed opletten of ie ergens in de schappen staat. *neemt alvast een virtueel nipje... ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 23 januari 2004 @ 18:00 |
quote:Ja graag gewoon nieuwsgierig :-) | |
Flip21 | vrijdag 23 januari 2004 @ 18:01 |
Het enige wat je verder nog in een glas schenkt naast whisk(e)y is MEER whisky...quote: | |
Doffy | zondag 25 januari 2004 @ 19:55 |
quote:Ook niet helemaal waar... vooral sommige vatsterkte (CS) whiskies kunnen soms erg opknappen van een paar druppels water. | |
E- | zondag 25 januari 2004 @ 19:55 |
nooit hoeven mixen, 1x wou iemand er jus d'orange bij... | |
Doffy | zondag 25 januari 2004 @ 21:04 |
quote:Die heb je neem ik aan op een geheime plaats begraven? ![]() | |
Darkster1981 | zondag 25 januari 2004 @ 21:25 |
quote:whisky mag je niet mengen!!!! tis geen vulgaire drank die je mixt zoals de breezah cultuur. hewoon een bodempje in een whisky glas, eventueel ijsklontje erin en dan een goeie sigaar erbij en genieten voor de openhaard ![]() | |
Doffy | zondag 25 januari 2004 @ 21:30 |
quote:Whisky mag je gerust mengen. Zeker rans-whisky als "highland bird"; asjeblieft meng het, als je leven je lief is!!! ![]() Niet mengen doe je bij goeie whiskies, veelal single-malts of een enkele blend. Maar zie de rest van dit topic voor alle hints, tips en inzichten | |
Doffy | maandag 26 januari 2004 @ 16:08 |
@ een moderator: kunnen we hier geen [CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1 van maken? | |
ilona-scuderia | donderdag 29 januari 2004 @ 21:38 |
quote:Stoer... ![]() | |
DiEr | dinsdag 3 februari 2004 @ 12:47 |
Ik stem voor een centraal Whisky topic. | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 12:57 |
quote: ![]() Ik ook! | |
Ixnay | dinsdag 3 februari 2004 @ 15:47 |
De echte whiskey krijg je in Rusland. | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 16:16 |
quote: ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 3 februari 2004 @ 16:27 |
Laatst de Favoriet gevonden van kaptein Haddock Loch Lomond ![]() ![]() | |
Vision | dinsdag 3 februari 2004 @ 16:33 |
quote:ik heb hier op 't moment ook een CS staan en die smaakt prima zonder ook maar iets erbij ![]()
quote:Done. | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 16:43 |
quote:Ik prefereer de meesten ook zonder water ![]() quote:Welke Glenfiddich of -morangie bedoel je? De "standaard" versies? Dan zijn er ook standaards, zoals Aberlour (Speyside) - zoetig en bloemig. Of Dalwhinnie (Midlands) 15yr, idem. Cragganmore (Speyside) is wat kruidiger. MacAllen (Speyside) 10 is ook de moeite (en geld) waard. Wees iets specifieker ajb quote: ![]() | |
Vision | dinsdag 3 februari 2004 @ 16:56 |
quote:ik heb de standaard Glenmorangie thuis staan (bijna op) en de Glenfiddich 15yr gehad. Beide vond ik erg goed smaken, maar mijn voorkeur gaat toch enigzins naar Glenmorangie. Nu moet ik wel zeggen dat ik helemaal niet zo veel (fatsoenlijke) whisky's geproeft heb. Wel een aantal bekendere (chivas regal, dimple, etc). Verder heb ik wel eens een blend en een ierse whiskey gedronken, maar tot nu toe bevallen de single malts me het beste [Dit bericht is gewijzigd door Vision op 03-02-2004 16:57] | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 17:04 |
quote:Als je van de standaard Glenmorangie's houdt, ligt het nogal voor de hand om de 'wood finishes' van Glenmorangie te proberen: Madeira wood, Port wood, Rum wood, en als je geluk en heel veel geld hebt, Cognac wood. Deze vier soorten zijn allen de 'gewone' 10yr, maar dan 'afgerijpt' (finished), gedurende 2 jaar in een oud madeira vat, of portvat, etc. Ze zijn dus allen 12yr. Ik ben er geen fan van, maar voor de Glenmorangieliefhebber (ik niet), zijn ze waarschijnlijk niet te missen. quote:Chivas en Dimple zijn dus blends, maar wel de wat betere. Single-malts hebben vaak (niet altijd), nogal wat meer 'personality'. Ik heb eerder in dit topic wat tips gegeven, en wat vooral geldt: probeer en experimenteer! Slainthe! | |
Ixnay | dinsdag 3 februari 2004 @ 18:36 |
quote:Alleen heet het dan geen Whiskey. | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 18:37 |
quote:Hoe heet het dan? ![]() | |
Ixnay | dinsdag 3 februari 2004 @ 18:38 |
quote:Moeilijke naam met tekens die ik niet op mn toetsenbord heb. | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 18:39 |
quote:Uitspraak? Link? | |
Ixnay | dinsdag 3 februari 2004 @ 18:52 |
quote:Ik ken een Joegoslaaf die dat dagelijks drinkt. De uitspraak ervan kan ik het me niet echt herinneren te moeilijk, alleen dat hij het ook wel Russische Whiskey noemde. | |
Doffy | dinsdag 3 februari 2004 @ 19:02 |
quote:Slivovitch? Er wordt in wel meer landen whisk(e)y gestookt, maar van iets russisch had ik tot dusver niet gehoord. | |
Ixnay | dinsdag 3 februari 2004 @ 20:06 |
quote:Nee, het is niet Slivovitch. Maar dat drinkt ie ook wel. | |
Againzender | woensdag 4 februari 2004 @ 09:48 |
quote:Staat Leon daar nog? Die heeft mij in zijn L&B tijd zeer enthousiast gekregen voor whisky! quote:Welke in Amsterdam? Haal mijn spullen altijd bij Overmars op het Hoofddorpplein, lekker dichtbij en goed assortiment. Lekkerste whisky die ik gedronken heb was een hele oude Ardbeg, 27 jaar oud ofzo. Paar slokken van gedronken, drie kwartier die smaak in mijn mond gehouden! | |
Doffy | woensdag 4 februari 2004 @ 09:57 |
quote:Leon staat nog altijd bij L&B! En ja, nog altijd even enthousiast! ![]() quote:Die ja ![]() ![]() quote:Ik heb dat sentiment gehad bij een 28yr Longmorn-Glenlivit van Scott's Selection. Ook een 24yr Bunnahabhain (Cadenhead's) is een zeer bijzondere ervaring. | |
Againzender | woensdag 4 februari 2004 @ 10:03 |
quote:Ik dacht dat Leon naar de Still was? Ik ga duidelijk te weinig uit de laatste tijd ![]() Wij hebben ons sportdagteam een keer Bunnahabhain genoemd om de speaker te pesten. En aan het eind van de dag moest natuurlijk wel de fles even leeggemaakt worden | |
Doffy | woensdag 4 februari 2004 @ 10:09 |
quote:Het zou ook zomaar kunnen dat ik het gewoon gemist heb, hoor. Of dat ik mensen door elkaar haal ![]() quote:Hahahaha, ja, dat is humor. Laphroaig is ook een leuke, of Aushentoshan ![]() Vind 'gewone' Bunnahabhain niet zo vreselijk veel aan, eigenlijk. Slappe hap. | |
Twoflower | woensdag 4 februari 2004 @ 10:17 |
quote:Zeg Dofster, wanneer zal ik eens langkomen, zodat ik iig eens kennis kan maken met de edele wereld van whisk(e)y? ![]() | |
Doffy | woensdag 4 februari 2004 @ 10:46 |
quote:Ik ben eigenlijk alleen maar into whisky, niet whiskey. ![]() Maareh, misschien dat ik bij een zekere meet een flesje meeneem... of, als het in de juiste stad wordt gehouden (!), we naar een whiskytent kunnen gaan | |
Twoflower | woensdag 4 februari 2004 @ 10:52 |
quote:Ik vind het best, ik merk het verschil toch (nog) niet... ![]() quote:Nou, gezien het aantal stemmen denk ik dat je met een fles gaan sjouwen... Maar dan zit je trouwens wel met het probleem dat er misschien veel meer mensen willen meedoen. Ik wil privéles! ![]() | |
Doffy | woensdag 4 februari 2004 @ 12:07 |
quote:Jammer, ik hou wel van fijnproevers ![]() quote:Zow zow, that's extra!. Ik ben bepaald niet goedkoop, als je dat maar weet! ![]() | |
Twoflower | woensdag 4 februari 2004 @ 12:14 |
quote:Ik zeg toch nog niet! Ik heb nog helemaal geen ervaring met whisk(e)y. quote:Is betaling in natura goed? ![]() | |
PalmSpeciale | woensdag 4 februari 2004 @ 12:18 |
hey ik heb hier een fles jan de wandelaar, maar vervliegt dat spul ofzo? kan me niet herrinneren dat ik 3/4 van de fles al op heb ? | |
du_ke | woensdag 4 februari 2004 @ 12:19 |
quote:Als je hem open laat staan ![]() | |
Doffy | woensdag 4 februari 2004 @ 12:20 |
quote:Misschien heb je dat spul per ongeluk aangezien voor wc-reiniger? ![]() | |
PalmSpeciale | woensdag 4 februari 2004 @ 12:21 |
haha, de fles zit wel dicht, en nee, ik of iemand anders gebruikt het niet als WC reiniger ![]() ![]() | |
DiEr | donderdag 5 februari 2004 @ 20:18 |
Ik wil even een paar aanbiedingen van deze maand van Gall & Gall voorleggen aan de kenners. Ardberg 10 years old van e. 47,49 voor e. 39,99 (met G&G kaart). Mijn vragen aan de kenners: zijn dit goede aanbiedingen? Zitten er aanraders bij (voor een beginnende whisky proever)? | |
Againzender | donderdag 5 februari 2004 @ 20:25 |
quote:Ileach ken ik niet.... maar als je van Laphroaigh houdt zou ik zeker de Ardbeg proberen. Ook van Islay, turf/rook smaak (dus). Ardbeg heeft een wat rare geschiedenis waardoor er een aantal jaren volgens mij geen nieuwe vaten meer op de markt zijn gekomen. Denk dat dit weer 'nieuwe' zijn ![]() Verder vind ik G&G duur. Weet niet waar je woont, maar grote kans dat een goede slijter goedkoper is, en een beter assortiment heeft. | |
Doffy | vrijdag 6 februari 2004 @ 09:28 |
quote:34.95 standaard prijs bij mijn slijter (www.tonovermars.nl). Ardbeg is één van mijn favo whiskies - toegankelijk, maar blijft boeien. Niet teveel turf - maar ook niet te weinig, en eigenlijk gewoon bijzonder lekker. Voor een beginner een goed idee, zeker voor de beginner die houdt van whiskies met pit en diepgang. quote:32.95 standaard bij Ton. Zeer zachte, vrij zoete indrinkwhisky. Whisky die ik graag cadeau geef aan mensen die houden van lekkere sterke drank maar er verder weinig van af (willen) weten. Voor mij persoonlijk gaat deze whisky vrij snel vervelen: na alle zoetigheid is er niks spannends over. quote:Tormore ken ik niet, Ton heeft 'm niet in het assortiment (behalve eentje van een independent bottler), maar het feit dat ie bij mij geen belletje doet rinkelen, zeg tegelijkertijd niets en alles ![]() ![]() quote:Die ken ik. Heb 'm ook wel eens zien staan voor 19 euro, geloof ik. Is een blend, die doorgaat voor "Gaelic whisky". Komt van het eiland Skye af, en bevat aldus een fikse scheut Talisker en een boel lokaal verbouwde graanwhisky. Niet denderend, maar in de categorie blends een acceptabele. | |
DiEr | vrijdag 6 februari 2004 @ 13:35 |
Aha, qua aanbiedingsprijzen valt het dus nog wel tegen. Alleen The Ileach is volgens G&G een single malt, op de site staat: The lleach Kenners roemen de robuuste turfsmaak en de onmiskenbare smaaknuances van de zee, die deze single Islay malt herbergt. Terecht dat The Ileach een gouden medaille won in 'The international Wine & Spirit Competition'. Van 26,89 voor 23,99 (euro) 19,99 + 400 Air Miles | |
Doffy | vrijdag 6 februari 2004 @ 14:32 |
![]() Oops, ik was in de war met Te Beagh, daarvoor geldt dat verhaaltje wat ik hier boven afstak. Excuses Je hebt gelijk, Ileach is een Islay. Officieel krijg je natuurlijk nooit te horen wat het is (in elk geval geen distillery zelf), maar het is vrijwel zeker een zeer jonge Lagavulin. Met 'zeer jong' bedoel ik dan dus een jaartje of 5. Ruig spul, heet dat. Er is ook een 5yr Lagavulin van Signatory Vintage - die heet Vintage Islay. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de vatsterkte (CS) versie daarvan (goed bij verkoudheid! | |
JvL | dinsdag 10 februari 2004 @ 16:06 |
quote:Van de week die Tormore maar eens gehaald, moet zeggen dat `ie best goed te doen is! Ik vond `m niet eens zo zoet, wel heel zacht en een beetje kruidig. Bovendien ook nog een opvallend lange afdronk, geen slechte whisky dus. Een verademing na een lelijk flesje Dalwhinnie ![]() | |
Solitarias | dinsdag 10 februari 2004 @ 16:40 |
Mijn slijter (G&G) heeft nog een leuk assorti aan flessen uit een schipbreuk (in de Nieuwe Waterweg). Combi van Balvenie en GlenFiddich, voor het geld (18 EUR) prima te drinken (de fles was binnen 10 uur leeg, de kater bleef 48 uur zitten) | |
Doffy | dinsdag 10 februari 2004 @ 16:43 |
quote:Dat was Speyburn toch? | |
Doffy | dinsdag 10 februari 2004 @ 16:46 |
quote:Ik zag het volgende in een advertentie: quote: ![]() ![]() Maar ik zal toch maar eens een beetje gaan proeven, dan | |
Solitarias | dinsdag 10 februari 2004 @ 17:38 |
quote:Burn of Speyside...val ik in herhaling? | |
Doffy | dinsdag 10 februari 2004 @ 17:41 |
quote:Ah ja, dat was 't ![]() Overigens, er is helemaal niets gezonken in de Nieuwe Waterweg, maar 't is een mooi marketingverhaal | |
JvL | dinsdag 10 februari 2004 @ 20:43 |
quote:Tormore wordt aangeprezen als / prijst zich aan als (doorhalen wat niet van toepassing is ![]() ![]() ![]() Maar goed, ga hem eens proeven idd... voor 30 euro kun je je geen buil vallen. Anders kun je `m altijd nog aan je vrienden opschenken, werkt hier altijd wel | |
Pietverdriet | dinsdag 10 februari 2004 @ 20:50 |
quote:Zoetwater mosselen komen ook voor in de rijn, ijssel, ik zie ze regelmatig als ik door de uiterwaarden loop. | |
Georges | dinsdag 10 februari 2004 @ 22:02 |
Overigens, dat gemekker over je moet een whisk(e)y puur drinken of met een een beetje water, dat slaat nergens op natuurlijk. Je drinkt iets zoals je het lekker vindt. | |
JvL | dinsdag 10 februari 2004 @ 22:41 |
quote:Kijk, over smaak valt niet te twisten, dat is zeer zeker waar. Maar het is nou eenmaal een feit dat de "kenners" soms geneigd zijn om bij sommige, vaak wat sterkere whiskies `n druppeltje water te doen om de smaak beter tot z`n recht te laten komen. Het is geen complete onzin ![]() | |
SjaakieV | maandag 16 februari 2004 @ 14:08 |
Je proeft voor een groot gedeelte wat je ruikt. Ruik eerst eens even aan je whisk(e)y. En als de een zegt dat hij/zij avocado ruikt en de ander zegt dat hij/zij appel ruikt dan is het allbei goed. Dit heeft niets maar dan ook helemaal niets met kennis te maken. En dat is wel een onbediscusieerbaar feit. Over smaak valt idd. niet te twisten. Maar van de betere whisk(e)y's vind ik het zonde om hier ijs in te doen. Het verdunt de whisk(e)y idd onregelmatig. Een paar druppels (heb ik ook gelezen in dit topic) zorgt wel voor een andere geur en smaak beleving. TEST: ruik,nip en proef voeg een paar druppels (letterlijk druppels) toe ruik, nip en proef opnieuw. Omdat in whisk(e)y vaak datgene wat je ruikt ook datgene is wat je proeft raad ik het je af om het te mixen met zoete drankjes zoals cola, 7-up, sinaasappelsap, etc etc. In whisk(e)y wordt zijn slechts tienden van procenten verantwoordelijk voor de geur/smaakbeleving. Bij de zoete frisdranken ligt dit vele malen hoger. Hierdoor gaat iig. de essentie van de whisk(e)y smaak weg. Mijn persoolijke voorkeur ligt gek genoeg bij twee behoorlijk verschillende whisk(e)y soorten. Old Bushmills (De oudste legale whiskey distileerderij ter wereld) in Noord Ierland. En Macallan 18y Gran Reserva een malt uit de Speyside. | |
Doffy | maandag 16 februari 2004 @ 14:24 |
quote:"Je proeft wat je ruikt" is bepaald niet waar, in mijn beleving. Neem bijvoorbeeld de Springbank 12yr Bond van Cadenhead's - die ruikt naar hele zachte roomcaramel, maar smaakt naar een vleugje turf, vanille, fruit en wat noten - maar bepaald geen roomcaramel! ![]() quote:Dat is indd het probleem: onregelmatige afkoeling, plus een chronisch teveel aan water. Druppel voor druppel is indd beter. quote:Whisky is een subtiel drankje, cola etc. zijn dat bepaald niet. (Goeie) whisky moet genoten worden, niet gedronken - in tegenstelling tot cola en 7up, enzo. quote:Dat mag ![]() quote:De toevoeging "gran reserva' zegt me nagenoeg niets, maar als je de "standaard" MacAllen 18yr bedoelt, dan heb je gelijk - hij's fijn ![]() ![]() | |
W1ZZ | maandag 16 februari 2004 @ 19:54 |
quote:http://www.macallan.com/range/gran_reserva.html | |
Doffy | maandag 16 februari 2004 @ 20:08 |
quote:Ah, dank! ![]() Ik denk niet dat ik 'm snel zal proeven, want zoveel geld geef ik zelden aan whiskies uit - en daar ik geen MacAllen-fan ben, zeker niet aan die | |
W1ZZ | maandag 16 februari 2004 @ 22:20 |
quote:ik wel (fan van macallan), maar 160E vind ik ook teveel geld voor deze... als je beter zoekt zul je m uiteraard een stuk goedkoper ook wel vinden, maar ton overmars heeft m iig niet... | |
warpozio | dinsdag 17 februari 2004 @ 09:23 |
quote:Southern Comfort is geen whiskey | |
Doekes | dinsdag 17 februari 2004 @ 10:21 |
quote:Maar is wel errug lekker! ![]() | |
knuppelhout | dinsdag 17 februari 2004 @ 11:12 |
quote:blech! red bull is echte verkrachting! wat vinden jullie van "the Glenlivet 12 yr" ? ik heb m net op, en vond m super. interessant detail: als je er een sigaar bij rookt smaakt ie heel zoet en erg sterk naar appel. Hebben jullie dit al eerder gehad? ten slotte: nog tips voor whiskeys die bij de dirck III verkrijgbaar zijn? [Dit bericht is gewijzigd door knuppelhout op 17-02-2004 11:47] | |
pAin | dinsdag 17 februari 2004 @ 11:49 |
Ik heb nu een fles Dimple staan en vind hem erg lekker. Drink zon 2 a 3 glazen in de week, niet teveel, aangezien ik ook nog wel eens in de auto stap (drank -> autorijden -> no go!). Tis mn eerste fles die ik heb gekocht, hiervoor wel eens een JW Red Label gedronken, maar ik had echt het idee dat het beter kan dan dat. Ik drink hem altijd met een paar druppeltjes mineraal water, zo vind ik hem het lekkerste. Ben het een beetje aan het ontdekken en vind het ontzettend leuk om allemaal te proberen..... Veel mensen snappen het ook niet echt, whisk(e)y hoort men te mengen zeggen ze dan..... Naja, ieder zn meug en ik vind het zo erg lekker! Misschien dat ik wel een keertje naar een proeverij ga, Amsterdam ligt dan niet naast de deur, maar wil er best nog wel eens een keertje naar toe gaan..... Trouwens, over de glas keuze. Ik heb nu zon groot glas, met een groot gat erin (als je begrijpt wat ik bedoel). Nu lees ik op dit forum dat hierdoor smaak en geur verloren gaat. Wat is dan een beter glas om te proberen en waar koop ik echt goede whisk(e)y glazen?? | |
knuppelhout | dinsdag 17 februari 2004 @ 11:52 |
dat zijn van die uit de kluiten gewassen sherryglazen. ziet er vreemd uit, maar schijnt lekkerder te zijn. ik heb nu 'gewone' whiskeyglazen, in 3 verschillende maten | |
Doekes | dinsdag 17 februari 2004 @ 11:59 |
Cognacglazen schijnen het goed te doen... | |
metalschaap | dinsdag 17 februari 2004 @ 14:25 |
Ik ga donderdag whiskey proeven bij een schots cafe. Welke whiskeys moet ik echt proeven? | |
Doffy | dinsdag 17 februari 2004 @ 19:48 |
quote:Heel veel dieper dan een JW Red Label kan je toch al niet zinken, dus het kan zeker beter! ![]() quote:Dit is een goeie vorm: ![]() Cognac glass kan ook, maar dit is nog beter. Open glazen zijn echt de dood in de pot. | |
Doffy | dinsdag 17 februari 2004 @ 19:58 |
quote:Als je nauwelijk whisky (geen whiskey!) -ervaring hebt, kan ik je aanraden een "rondje schotland" te doen, dus uit alle regio's eentje. Mijn tips (allemaal standaard distillery versies): Lowlands: Aushentoshan Dit is nogal veel voor één rondje (hoewel je ook halve "proef"hoeveelheden kan nemen bij een goed whisky-cafe). De kern hiervan is: Lowlands, Speyside, Highlands (verzamelnaam voor Midlands, Eastern/Northern/Western Highlands), Islands (verzamelnaam Orkney, Sky, Jura), Islay. De rest is voor "gevorderden", hoewel ik je persoonlijk mijn favoriet Springbank graag aanraad | |
SjaakieV | dinsdag 17 februari 2004 @ 20:31 |
quote:Royal Lough Nagar. Hele bijzondere Whisky uit Schotland. Hiervan worden jaarlijks ca. 300.000 flessen gemaakt. De grootste productie is op voorhand al verkocht. Maar wie weet heb je geluk. | |
Doffy | dinsdag 17 februari 2004 @ 20:54 |
quote:300.000 flessen is nogal veel, als je weet dat de output van bijvoorbeeld Springbank per jaar nog geen 50.000 is. Daarbij, Royal Lochnagar is de belangrijkste malt in Vat69, toch niet echt de beste aanbeveling. En ik vind 'm dan ook niet zo erg bijzonder. | |
W1ZZ | dinsdag 17 februari 2004 @ 21:00 |
zeg doffy, kun je ns wat meer uitleg geven over die cadenhead's reserve bottelings? en als ik daar eentje van wil proberen, wat kun je aanbevelen (en prijs?) | |
SjaakieV | dinsdag 17 februari 2004 @ 21:10 |
quote:Sprinkbank maakt meer. Dat weet ik zeker. En zo bijzonder dat Gall 'm in de kelderrestanten flikkert. Vanwege de enorme voorraden. En de Zweedse staatswinkels hebben ook nog wat flesjes staan. |