quote:34.95 standaard prijs bij mijn slijter (www.tonovermars.nl). Ardbeg is één van mijn favo whiskies - toegankelijk, maar blijft boeien. Niet teveel turf - maar ook niet te weinig, en eigenlijk gewoon bijzonder lekker. Voor een beginner een goed idee, zeker voor de beginner die houdt van whiskies met pit en diepgang.
Op donderdag 5 februari 2004 20:18 schreef DiEr het volgende:
Ardberg 10 years old van e. 47,49 voor e. 39,99 (met G&G kaart).
quote:32.95 standaard bij Ton. Zeer zachte, vrij zoete indrinkwhisky. Whisky die ik graag cadeau geef aan mensen die houden van lekkere sterke drank maar er verder weinig van af (willen) weten. Voor mij persoonlijk gaat deze whisky vrij snel vervelen: na alle zoetigheid is er niks spannends over.
The Balvenie DoubleWood 12 years old van e. 39,09 voor e. 34,99 (met G&G kaart).
quote:Tormore ken ik niet, Ton heeft 'm niet in het assortiment (behalve eentje van een independent bottler), maar het feit dat ie bij mij geen belletje doet rinkelen, zeg tegelijkertijd niets en alles
De malt v/d maand: Tormore 12 years old van e. 35,99 voor e. 29,99
quote:Die ken ik. Heb 'm ook wel eens zien staan voor 19 euro, geloof ik. Is een blend, die doorgaat voor "Gaelic whisky". Komt van het eiland Skye af, en bevat aldus een fikse scheut Talisker en een boel lokaal verbouwde graanwhisky. Niet denderend, maar in de categorie blends een acceptabele.
The Ileach, geen leeftijd vermeld, van e. 26,89 voor e. 23,99, met 400 air miles, e. 19,99
Alleen The Ileach is volgens G&G een single malt, op de site staat:
The lleach
Islay Single Malt
70 cl.
Kenners roemen de robuuste turfsmaak en de onmiskenbare smaaknuances van de zee, die deze single Islay malt herbergt. Terecht dat The Ileach een gouden medaille won in 'The international Wine & Spirit Competition'.
Van 26,89 voor 23,99 (euro)
19,99 + 400 Air Miles
Oops, ik was in de war met Te Beagh, daarvoor geldt dat verhaaltje wat ik hier boven afstak. Excuses
Je hebt gelijk, Ileach is een Islay. Officieel krijg je natuurlijk nooit te horen wat het is (in elk geval geen distillery zelf), maar het is vrijwel zeker een zeer jonge Lagavulin. Met 'zeer jong' bedoel ik dan dus een jaartje of 5. Ruig spul, heet dat. Er is ook een 5yr Lagavulin van Signatory Vintage - die heet Vintage Islay. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de vatsterkte (CS) versie daarvan (goed bij verkoudheid! ), maar van de standaard 43% (of nog erger, 40%) versies wat minder.
quote:Van de week die Tormore maar eens gehaald, moet zeggen dat `ie best goed te doen is! Ik vond `m niet eens zo zoet, wel heel zacht en een beetje kruidig. Bovendien ook nog een opvallend lange afdronk, geen slechte whisky dus. Een verademing na een lelijk flesje Dalwhinnie
Op vrijdag 6 februari 2004 09:28 schreef Doffy het volgende:
Tormore ken ik niet, Ton heeft 'm niet in het assortiment (behalve eentje van een independent bottler), maar het feit dat ie bij mij geen belletje doet rinkelen, zeg tegelijkertijd niets en alles![]()
quote:Dat was Speyburn toch?
Op dinsdag 10 februari 2004 16:40 schreef Solitarias het volgende:
Mijn slijter (G&G) heeft nog een leuk assorti aan flessen uit een schipbreuk (in de Nieuwe Waterweg). Combi van Balvenie en GlenFiddich, voor het geld (18 EUR) prima te drinken (de fles was binnen 10 uur leeg, de kater bleef 48 uur zitten)
quote:Ik zag het volgende in een advertentie:
Op dinsdag 10 februari 2004 16:06 schreef JvL het volgende:
Van de week die Tormore maar eens gehaald, moet zeggen dat `ie best goed te doen is! Ik vond `m niet eens zo zoet, wel heel zacht en een beetje kruidig. Bovendien ook nog een opvallend lange afdronk, geen slechte whisky dus. Een verademing na een lelijk flesje Dalwhinnie
quote:
En Tormore dank z'n fijne zachte mede aan de - ook al zeldzame - zoetwatermosselen die in dit water nog voorkomen.
Maar ik zal toch maar eens een beetje gaan proeven, dan
quote:Burn of Speyside...val ik in herhaling?
Op dinsdag 10 februari 2004 16:43 schreef Doffy het volgende:[..]
Dat was Speyburn toch?
quote:Ah ja, dat was 't
Op dinsdag 10 februari 2004 17:38 schreef Solitarias het volgende:
Burn of Speyside...val ik in herhaling?
Overigens, er is helemaal niets gezonken in de Nieuwe Waterweg, maar 't is een mooi marketingverhaal
quote:Tormore wordt aangeprezen als / prijst zich aan als (doorhalen wat niet van toepassing is
Op dinsdag 10 februari 2004 16:46 schreef Doffy het volgende:Ik zag het volgende in een advertentie:
[..]
Ja hoor, je proeft de zoetwatermosselen
![]()
Maar ik zal toch maar eens een beetje gaan proeven, dan
Maar goed, ga hem eens proeven idd... voor 30 euro kun je je geen buil vallen. Anders kun je `m altijd nog aan je vrienden opschenken, werkt hier altijd wel
quote:Zoetwater mosselen komen ook voor in de rijn, ijssel, ik zie ze regelmatig als ik door de uiterwaarden loop.
Op dinsdag 10 februari 2004 16:46 schreef Doffy het volgende:[..]
Ik zag het volgende in een advertentie:
[..]
Ja hoor, je proeft de zoetwatermosselen
![]()
Maar ik zal toch maar eens een beetje gaan proeven, dan
quote:Kijk, over smaak valt niet te twisten, dat is zeer zeker waar. Maar het is nou eenmaal een feit dat de "kenners" soms geneigd zijn om bij sommige, vaak wat sterkere whiskies `n druppeltje water te doen om de smaak beter tot z`n recht te laten komen. Het is geen complete onzin
Op dinsdag 10 februari 2004 22:02 schreef Georges het volgende:
Overigens, dat gemekker over je moet een whisk(e)y puur drinken of met een een beetje water, dat slaat nergens op natuurlijk.
Je drinkt iets zoals je het lekker vindt.
Over smaak valt idd. niet te twisten. Maar van de betere whisk(e)y's vind ik het zonde om hier ijs in te doen. Het verdunt de whisk(e)y idd onregelmatig.
Een paar druppels (heb ik ook gelezen in dit topic) zorgt wel voor een andere geur en smaak beleving. TEST: ruik,nip en proef voeg een paar druppels (letterlijk druppels) toe ruik, nip en proef opnieuw.
Omdat in whisk(e)y vaak datgene wat je ruikt ook datgene is wat je proeft raad ik het je af om het te mixen met zoete drankjes zoals cola, 7-up, sinaasappelsap, etc etc. In whisk(e)y wordt zijn slechts tienden van procenten verantwoordelijk voor de geur/smaakbeleving. Bij de zoete frisdranken ligt dit vele malen hoger. Hierdoor gaat iig. de essentie van de whisk(e)y smaak weg.
Mijn persoolijke voorkeur ligt gek genoeg bij twee behoorlijk verschillende whisk(e)y soorten.
Old Bushmills (De oudste legale whiskey distileerderij ter wereld) in Noord Ierland.
En Macallan 18y Gran Reserva een malt uit de Speyside.
Mocht je deze heerlijke whisky ook willen proeven bij Gall & Gall voor ¤160,- voor 0,7 l.
quote:"Je proeft wat je ruikt" is bepaald niet waar, in mijn beleving. Neem bijvoorbeeld de Springbank 12yr Bond van Cadenhead's - die ruikt naar hele zachte roomcaramel, maar smaakt naar een vleugje turf, vanille, fruit en wat noten - maar bepaald geen roomcaramel!
Op maandag 16 februari 2004 14:08 schreef SjaakieV het volgende:
Je proeft voor een groot gedeelte wat je ruikt. Ruik eerst eens even aan je whisk(e)y. En als de een zegt dat hij/zij avocado ruikt en de ander zegt dat hij/zij appel ruikt dan is het allbei goed. Dit heeft niets maar dan ook helemaal niets met kennis te maken. En dat is wel een onbediscusieerbaar feit.
quote:Dat is indd het probleem: onregelmatige afkoeling, plus een chronisch teveel aan water. Druppel voor druppel is indd beter.
Over smaak valt idd. niet te twisten. Maar van de betere whisk(e)y's vind ik het zonde om hier ijs in te doen. Het verdunt de whisk(e)y idd onregelmatig.Een paar druppels (heb ik ook gelezen in dit topic) zorgt wel voor een andere geur en smaak beleving. TEST: ruik,nip en proef voeg een paar druppels (letterlijk druppels) toe ruik, nip en proef opnieuw.
quote:Whisky is een subtiel drankje, cola etc. zijn dat bepaald niet. (Goeie) whisky moet genoten worden, niet gedronken - in tegenstelling tot cola en 7up, enzo.
Omdat in whisk(e)y vaak datgene wat je ruikt ook datgene is wat je proeft raad ik het je af om het te mixen met zoete drankjes zoals cola, 7-up, sinaasappelsap, etc etc. In whisk(e)y wordt zijn slechts tienden van procenten verantwoordelijk voor de geur/smaakbeleving. Bij de zoete frisdranken ligt dit vele malen hoger. Hierdoor gaat iig. de essentie van de whisk(e)y smaak weg.
quote:Dat mag
Mijn persoolijke voorkeur ligt gek genoeg bij twee behoorlijk verschillende whisk(e)y soorten.Old Bushmills (De oudste legale whiskey distileerderij ter wereld) in Noord Ierland.
quote:De toevoeging "gran reserva' zegt me nagenoeg niets, maar als je de "standaard" MacAllen 18yr bedoelt, dan heb je gelijk - hij's fijn
En Macallan 18y Gran Reserva een malt uit de Speyside.
Mocht je deze heerlijke whisky ook willen proeven bij Gall & Gall voor ¤160,- voor 0,7 l.
quote:http://www.macallan.com/range/gran_reserva.html
Op maandag 16 februari 2004 14:24 schreef Doffy het volgende:
De toevoeging "gran reserva' zegt me nagenoeg niets, maar als je de "standaard" MacAllen 18yr bedoelt, dan heb je gelijk - hij's fijnAlleen wel duur, want bij mijn slijter is de 18yr "maar" 75 euro
quote:Ah, dank!
Op maandag 16 februari 2004 19:54 schreef W1ZZ het volgende:
http://www.macallan.com/range/gran_reserva.html
Ik denk niet dat ik 'm snel zal proeven, want zoveel geld geef ik zelden aan whiskies uit - en daar ik geen MacAllen-fan ben, zeker niet aan die
quote:ik wel (fan van macallan), maar 160E vind ik ook teveel geld voor deze... als je beter zoekt zul je m uiteraard een stuk goedkoper ook wel vinden, maar ton overmars heeft m iig niet...
Op maandag 16 februari 2004 20:08 schreef Doffy het volgende:[..]
Ah, dank!
Ik denk niet dat ik 'm snel zal proeven, want zoveel geld geef ik zelden aan whiskies uit - en daar ik geen MacAllen-fan ben, zeker niet aan die
quote:Southern Comfort is geen whiskey
Op vrijdag 16 januari 2004 11:39 schreef Serve het volgende:
wij zijn tegenwoordig ook aan de whisky. We hebben altijd "Southern Comfort" en die is 37.5% en deze mixen we altijd met red bull. Gewoon 50/50 en is super om te drinken. En na 3 long drink glazen begin je hem wel te voelen![]()
quote:Maar is wel errug lekker!
Op dinsdag 17 februari 2004 09:23 schreef warpozio het volgende:[..]
Southern Comfort is geen whiskey
quote:blech!
Op vrijdag 16 januari 2004 11:39 schreef Serve het volgende:
wij zijn tegenwoordig ook aan de whisky. We hebben altijd "Southern Comfort" en die is 37.5% en deze mixen we altijd met red bull. Gewoon 50/50 en is super om te drinken. En na 3 long drink glazen begin je hem wel te voelen
wat vinden jullie van "the Glenlivet 12 yr" ? ik heb m net op, en vond m super. interessant detail: als je er een sigaar bij rookt smaakt ie heel zoet en erg sterk naar appel. Hebben jullie dit al eerder gehad?
IK heb nu net een valentijnskado genaamd "famous grouse vintage malt 12yr" staan, ook erg lekker, wel wat scherper maar een beetje amandel-achtig. hmmm krijg er haast zin in, zo midden op de dag en met een zwaar tentamen voor de boeg vanmiddag.
ten slotte: nog tips voor whiskeys die bij de dirck III verkrijgbaar zijn?
[Dit bericht is gewijzigd door knuppelhout op 17-02-2004 11:47]
Ben het een beetje aan het ontdekken en vind het ontzettend leuk om allemaal te proberen..... Veel mensen snappen het ook niet echt, whisk(e)y hoort men te mengen zeggen ze dan..... Naja, ieder zn meug en ik vind het zo erg lekker! Misschien dat ik wel een keertje naar een proeverij ga, Amsterdam ligt dan niet naast de deur, maar wil er best nog wel eens een keertje naar toe gaan.....
Trouwens, over de glas keuze. Ik heb nu zon groot glas, met een groot gat erin (als je begrijpt wat ik bedoel). Nu lees ik op dit forum dat hierdoor smaak en geur verloren gaat. Wat is dan een beter glas om te proberen en waar koop ik echt goede whisk(e)y glazen??
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |