FOK!forum / Ouder(s) / De toekomst van je kind...
melonovymaandag 12 januari 2004 @ 13:26
Vanochtend ben ik naar een informatiebijeenkomst geweest van een basisschool hier in het dorp.
Ik heb een leuk en informatieve bijeenkomst gehad, de school en het type onderwijs hebben een positieve indruk op me gemaakt, zo goed dat, we hebben besloten dat we Chiara gaan inschrijven voor deze school.
We zijn in dit dorp genoodzaakt om al zo vroeg te beslissen wat betreft de schoolkeuze en dat voelt wel een beetje vreemd, want het lijkt zo ver weg...

Ik vroeg me af in hoeverre andere ouders bezig zijn met de toekomst van hun kind. Ik ben benieuwd naar jullie gevoelens, ideeen en ervaringen mbt de toekomst van je kind.

jojomen4maandag 12 januari 2004 @ 13:34
Wat een lieve fotos van je kindje

Ik zie alleen niet of het een jongetje of meisje is.

ChrisJXmaandag 12 januari 2004 @ 13:36
quote:
Op maandag 12 januari 2004 13:34 schreef jojomen4 het volgende:
Wat een lieve fotos van je kindje

Ik zie alleen niet of het een jongetje of meisje is.


Als je nou ff op het geboortekaartje kijkt...
livelinkmaandag 12 januari 2004 @ 13:37
Ik mag Katja nog steeds niet inschrijven. Bij ons mag het pas als je een brief hebt gekregen van de gemeente. De nieuwe inschrijfrondes waren weer begonnen, las ik in de krant, dus ik de gemeente vanochtend gebeld dat ze ons vergeten waren een brief te sturen, maar we waren gewoon nog niet aan de beurt.

De kinderen die geboren waren tussen oktober 2000 en september 2001 waren nu aan de beurt voor inschrijving. Katja krijgt dus volgend jaar haar brief.

Voor de zekerheid ook nog maar even de school gemaild, want dit systeem werkt natuurlijk alleen maar als de scholen ook geen inschrijvingen accepteren van kinderen die nog geen brief hebben gehad.
De directeur verzekerde mij dat dat ook echt niet gebeurde en dat het voordeel van dit systeem is dat er geen wachtlijsten zijn, dat iedereen even veel kans maakt en dat je dus niet de situatie krijgt dat mensen hun kind al in gaan schrijven als ze zwanger zijn.

Het nadeel is dat je er zelf zo weinig invloed op hebt of je kind op de school van je keus terecht komt.

phileinemaandag 12 januari 2004 @ 13:43
Wij hebben er zeker al over nagedacht, maar dat komt eigenlijk vooral omdat we een paar jaar terug door de keuze voor een middelbare school voor mijn stiefzoon heen zijn gegaan. Dat is nog zo vers, dat we automatisch ook weleens praten over de basisschool voor Isa. Als er geen gekke dingen gebeuren, is onze keuze eigenlijk al gemaakt, namelijk dezelfde school als waar mijn stiefzoon op heeft gezeten. Dat is een schattig schooltje hier drie minuten lopen vandaan. De leraren kennen ons al, en wij kennen de leraren en hebben feducie in ze. En het is één van de weinige echt gemende basisscholen hier in centrum (dwz multicultureel). De onderwijsvorm is een mengeling van jenaplan, dalton en nog wat dingen. Ze doen gewoon erg hun best om er iets leuks en bijzonders van te maken, de sfeer is goed. Voor een basisschool vinden we het ook gewoon erg belangrijk dat ie in de buurt is, omdat de kans dan veel groter is dat de meeste klasgenootjes ook in de buurt wonen.
Dus ja, wij hebben er zeker al over nagedacht, al voelt het nog wel heel ver weg.
livelinkmaandag 12 januari 2004 @ 13:47
Eerlijk gezegd is de nabijheid van de school bijna mijn enige criterium. Toevallig is dat in ons geval een openbare school, maar als het een bijzondere school was geweest, had ik het ook prima gevonden.

Ik vind het echt het belangrijkst dat de school op loopafstand is en dat er geen gevaarlijke wegen overgestoken moeten worden.

jessiemaandag 12 januari 2004 @ 13:52
Wij zijn er ook mee bezig geweest. Bo gaat binnenkort naar de peuterspeelzaal en die zit in hetzelfde gebouw als de eerste paar klassen van het basisonderwijs. Dit was voor ons heel handig dat als Janneke dalijk naar de peuterspeelzaal gaat en Bo naar de kleuterschool ik ze niet op verschillende locaties hoeft te halen en te brengen. Het is ietsje verer als 2 andere scholen die hier in de buurt waren. Maar het is lopend wel te doen.
Op zich zijn er wel wat 'gevaarlijke' wegen die overgestoken moet worden, maar dat vind ik persoonlijk geen probleem. Ik breng en haal ze zelf tot ze er aan toe zijn om alleen te gaan. Tegenwoordig brengen veel ouders het kind met de auto naar school (hier in de buurt staat het echt vol van de auto's zelfs dubbelgeparkeerd bij de scholen, terwijl ze toch echt in de buurt wonen) Zo leren de kinderen ook niet om veilig in het verkeer te worden. Als de afstand het probleem is ok, maar als het toch in de buurt is.
De vrom onderwijs is het jenaplan. Voorheen verdiepte ik me er niet zo in, en maakte het soort onderwijs me ook niet zo uit. Nu ik er meer over gehoord hebt en ik me er meer in verdiept hebt lijkt het me hartstikke leuk.
Maar het voornaamste punt voor ons was de peuterspeelzaal in het zelfde gebouw als de basisschool.

Zag dat anderen ook een link van de school erbij zetten, vind ik ook wel leuk

www.meesterbaars.nl

Bij deze.

[Dit bericht is gewijzigd door jessie op 12-01-2004 15:15]

Deviatormaandag 12 januari 2004 @ 13:58
wij zitten met een complexe situatie: ons dochtertje is nu nog maar 7 maanden dus het is allemaal nog ver weg. Echter wonen wij nu in bij mijn schoonouders, we verwachten dat dit nog wel 4 a 5 jaar gaat duren.
We moeten dus straks wel een school kiezen. Alleen zullen we dan als we een eigen huis hebben wel moeten zorgen dat dat huis in de buurt van die school is of weer een andere school zoeken, maar dat lijkt me niet bevordelijk voor een kind..
lastige situatie die gelukkig pas over een paar jaar aan de orde is..
Rewimomaandag 12 januari 2004 @ 14:02
Ik heb Christan al met 1,5 ingeschreven, en toen was ik volgens de school al laat Hij kwam toen 14e op de wachtlijst... Inmiddels is hij gepromoveerd naar 3e op de wachtlijst en heeft de school mij verzekerd dat plaatsing geen probleem is.

Christan gaat (aaargh, dit jaar al! Het gaat veel te hard!) naar deze school: http://www.bsv.nu/

jojomen4maandag 12 januari 2004 @ 14:03
quote:
Op maandag 12 januari 2004 13:36 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Als je nou ff op het geboortekaartje kijkt...


Ik zag alleen de fotow, sorry hoor.
moussymaandag 12 januari 2004 @ 14:43
René zit op deze: http://home.hccnet.nl/kameleon.school/kameleon.html school.

Wij vonden het erg moeilijk om te kiezen en hebben uiteindelijk voor deze school gekozen, omdat ze les op maat geven en omdat ze relatief kleine klassen hebben.

Voor de rest fantaseer ik er op los wat voor een beroep ze later zal gaan kiezen en naar wat voor een vrouw ze uit zich zal ontwikkelen

Angel22maandag 12 januari 2004 @ 16:08
http://www.eendragt.org/

Daar gaat Damey na de zomer vakantie naar toe.
Het is de dichtsbijzijnde en de enige openbare basisschool in de directe omgeving. Wat we dus fatsoenlijk lopend af kunnen leggen.
De peuterspeelzaal zit daar ook in een zijstraat dus dat wordt geen probleem als Duncan strax op de psz zit en Damey op de kleuterschool.

melonovymaandag 12 januari 2004 @ 20:32
quote:
Op maandag 12 januari 2004 13:34 schreef jojomen4 het volgende:
Wat een lieve fotos van je kindje

Ik zie alleen niet of het een jongetje of meisje is.


thanx, ik vind haar foto's ook errug leuk, het is dus een lief meisje, maar dat het een meisje is had je inmiddels al begrepen..
quote:
Op maandag 12 januari 2004 13:37 schreef livelink het volgende:
Het nadeel is dat je er zelf zo weinig invloed op hebt of je kind op de school van je keus terecht komt.
Jij als ouder bent toch degene die bepaalt naar welke school je kind gaat... Dat is wel erg vreemd aan het systeem, positief is wel dat het een 'schoon' systeem is. Hier schrijven ouders hun kids in op 4 scholen, wat het systeem juist erg vervuild en dat is ook niet alles.
quote:
Op maandag 12 januari 2004 13:43 schreef phileine het volgende:
Ze doen gewoon erg hun best om er iets leuks en bijzonders van te maken, de sfeer is goed. Voor een basisschool vinden we het ook gewoon erg belangrijk dat ie in de buurt is, omdat de kans dan veel groter is dat de meeste klasgenootjes ook in de buurt wonen.
Dus ja, wij hebben er zeker al over nagedacht, al voelt het nog wel heel ver weg.
Dat klinkt goed Phileine, een goede sfeer op school is erg belangrijk, prettig ook dat de school in de buurt staat, maar dat is voor mij niet doorslaggevend.
De ene school hier in de straat is speciaal onderwijs en de andere is een school waar voornamelijk kinderen uit de achterstandswijk op zitten, dit spreekt mij niet aan.
We hebben gekozen voor een Montessorischool en is 2,5 km hier vandaan, het is voornamelijk het type onderwijs wat me erg aanspreekt en de eerste en tevens goede indruk die het vandaag op me gemaakt heeft, was doorslaggevend.
quote:
Op maandag 12 januari 2004 14:43 schreef moussy het volgende:
Voor de rest fantaseer ik er op los wat voor een beroep ze later zal gaan kiezen en naar wat voor een vrouw ze uit zich zal ontwikkelen
Idd, met het topic doelde ik niet alleen op de keuze voor de toekomstige school, maar ook verder.
Soms zit ik naar Chiara te kijken die heerlijk zit te tutten, dan kan ik ook heerlijk fantaseren over hoe ze zal zijn als ze groter is.
Pietverdrietmaandag 12 januari 2004 @ 20:33
Kinderen hebben geen toekomst, wereld gaat naar de klote, dus party while it lasts
melonovymaandag 12 januari 2004 @ 20:44
quote:
Op maandag 12 januari 2004 20:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Kinderen hebben geen toekomst, wereld gaat naar de klote, dus party while it lasts
Jammer dat je het leven zo somber inziet.

Ik heb nog even de websites bekeken van hierboven genoemde links, er zitten leuke tussen!!

Pietverdrietmaandag 12 januari 2004 @ 20:46
quote:
Op maandag 12 januari 2004 20:44 schreef melonovy het volgende:

[..]

Jammer dat je het leven zo somber inziet.


Zie het leven helemaal niet sober,
ben alleen realistisch over de toekomst
livelinkmaandag 12 januari 2004 @ 22:47
Melonovy, ik ben zelf opgegroeid in Zeist. Hebben jullie toevallig gekozen voor Griffensteijn? Dat is de lagere school waar ik op heb gezeten en ik had gehoord dat dat tegenwoordig een Montessorischool is.
sappie3maandag 12 januari 2004 @ 23:47
Mijn dochter is nog maar een paar maanden oud, maar ik hou me ook al bezig met zulke soort dingen. We zijn van Surinaamse afkomst, maar we willen wel dat ze naar een "witte school" gaat (hier hebben we zelf ook op gezeten).
We hebben ook al een beetje ruzie gehad over andere dingen. We zijn alletwee fanatieke PSV supporters, en nu heeft mn vrouw haar lid gemaakt van de junior club van PSV. Ik heb hier wel over getwijfeld of we dit wel moesten doen, omdat ik vind dat ze later zelf haar keuzes moet maken en niet zo "opgedrongen" moet krijgen. Volgens haar is dit met het paplepel ingieten, en is er niks verkeerd aan . Maar opvoeden blijft een moeilijk iets (en het wordt steeds moeilijker volgens mn ouders)
Giadinsdag 13 januari 2004 @ 01:29
Ik ben op dit ogenblik ook erg bezig met de toekomst van mijn oudste kind. Hij is 11 en gaat dit jaar van de basisschool af. Dus ook wij staan voor een beslissing naar welke school hij gaat. (Jongste duurt nog 2 jaar)

Hij heeft de hersens voor Havo, maar mist een stukje concentratie (ADD), waardoor hij wellicht een onvoldoende score op zijn cito haalt. (Over 4 weken of zo!)
Gelukkig wordt op de school die onze voorkeur heeft een kind op de mavo, die meer in zijn mars heeft, in het eerste jaar al doorgeschoven naar een hoger niveau, dus, als het er in zit, komt het er ook wel uit.

Hij wil paleontoloog worden, maar is er al achter dat dat in beginsel niet zo goed verdient. We hebben hem dus aangeraden om te denken over een ander beroep, wat misschien wel erbij aansluit en makkelijker te realiseren is, zoals geschiedenisleraar. Kan al met havo en daarna de lerarenopleiding. Hij zou dan als volwassene toelatingsexamen kunnen doen op een universiteit en alsnog de studie paleontologie doen, als hij daar dan nog steeds interesse in heeft.
Verder denkt hij ook na over hoe lang alles duurt. Dus vanaf nu tot zijn eerste betaaldag! Ik kan me dus niet aan de indruk onttrekken dat hij liever niet al te lang wil studeren.

Maar ach, we zien wel. Eerst over 4 weken die cito maar eens afwachten.

En jullie allemaal succes met het vinden van een leuke basisschool. Hopenlijk hebben jullie kids ook zo'n fantastische lagere schooltijd!

Rewimodinsdag 13 januari 2004 @ 07:11
Gia (handig, iemand met ervaring met scholen ), wat zijn voor jou de sterke punten van een basisschool? Wat is belangrijk om op te letten als je een school kiest?
Giadinsdag 13 januari 2004 @ 07:46
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 07:11 schreef Rewimo het volgende:
Gia (handig, iemand met ervaring met scholen ), wat zijn voor jou de sterke punten van een basisschool? Wat is belangrijk om op te letten als je een school kiest?
Hoogte ouderbijdrage en wat daarvoor gerealiseerd wordt.

Is bij ons geloof ik ongeveer 25 euro voor 2 kinderen. Ze krijgen dan een kadootje met sinterklaas, of 3 euro voor de suprise. Met kerst krijgen ze een eenvoudig kerstdiner, of er wordt een kerstmarkt gehouden. Ook met carnaval krijgen ze van alles, drinken, snoep, chips. Verder is er nog een spelletjesdag, avond4daagse en speeltuindag/schoolreisje. (wisselt af per jaar)
Dus best veel voor 12,50.

Verder vind ik het ook belangrijk hoe de overblijfregeling verzorgd wordt. Krijgen ze drinken of moet het kind het zelf meebrengen? Hoeveel ouders op hoeveel kinderen? Wat kost overblijven?

Voor zover wat de ouders aangaat.

Voor de kinderen is het belangrijk dat er een prettige sfeer hangt. Versierde gangen (werkstukken!) vrolijke klaslokalen. Niet te grote klassen.
Speelplaats gescheiden in onderbouw en bovenbouw, of apart speelkwartier.
Ook fijn om te weten is of er onderwijsassistenten zijn, of er gebruik gemaakt wordt van remedial teachers. Of er extra aandacht is voor kinderen die het wat moeilijker vinden.

En uiteraard niet onbelangrijk is de grootte van de school.
Ik vond een kleinere school wel prettig, anderen vinden een hele grote school fijner. Dat is maar net waar je voor kiest.

De afstand naar school en of er drukke wegen overgestoken moeten worden.

Of de school openbaar of bijzonder is, maakt volgens mij niet zo heel veel uit. Tenminste hier niet. (Katholiek)
Misschien dat gereformeerde scholen wat godsdienstiger zijn ingesteld en dan is het maar net wat je wilt.

Ik heb voor deze school gekozen, omdat ik er vroeger zelf op heb gezeten en het altijd een erg fijne school vond. Ik kende sommige leerkrachten dus al, wat wel prettig was.

Het is misschien ook handig, als je nog niks van een school weet, om aan andere ouders te vragen hoe die school bevalt. Als ouders enthousiast reageren, dan zit het wel goed, reageren ze niet zo enthousiast of hebben ze opmerkingen over het reilen en zeilen, dan weet je dat in elk geval en kun je dat meenemen in je beslissing. Vooral als er meer scholen in je buurt zijn.

Rewimodinsdag 13 januari 2004 @ 09:15
Dank je voor de tips!

Christans school is een particuliere school die wordt gerund door een vereniging van ouders (is een heel apart systeem dus). Het schoolgeld is hoog maar daarvan wordt dus de hele school onderhouden. Grote voordelen vind ik de kleine klassen (kleuters 15, daarna maximaal 30 kinderen), en de vele buitenschoolse activiteiten. Er is een continurooster, dus alle kinderen blijven over (zal eens even informeren naar dat drinken trouwens ). De school hangt geen bepaalde godsdienst aan, maar de kinderen krijgen wel les over alle godsdiensten. Ik vind het allemaal erg positief klinken (wie meer wil weten moet maar even op de site neuzen, die ik in mijn eerste bericht heb genoemd).

Troeldinsdag 13 januari 2004 @ 09:15
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 07:46 schreef Gia het volgende:

[..]

Hoogte ouderbijdrage en wat daarvoor gerealiseerd wordt.

Is bij ons geloof ik ongeveer 25 euro voor 2 kinderen. Ze krijgen dan een kadootje met sinterklaas, of 3 euro voor de suprise. Met kerst krijgen ze een eenvoudig kerstdiner, of er wordt een kerstmarkt gehouden. Ook met carnaval krijgen ze van alles, drinken, snoep, chips. Verder is er nog een spelletjesdag, avond4daagse en speeltuindag/schoolreisje. (wisselt af per jaar)
Dus best veel voor 12,50.

Verder vind ik het ook belangrijk hoe de overblijfregeling verzorgd wordt. Krijgen ze drinken of moet het kind het zelf meebrengen? Hoeveel ouders op hoeveel kinderen? Wat kost overblijven?

Voor zover wat de ouders aangaat.

Voor de kinderen is het belangrijk dat er een prettige sfeer hangt. Versierde gangen (werkstukken!) vrolijke klaslokalen. Niet te grote klassen.
Speelplaats gescheiden in onderbouw en bovenbouw, of apart speelkwartier.
Ook fijn om te weten is of er onderwijsassistenten zijn, of er gebruik gemaakt wordt van remedial teachers. Of er extra aandacht is voor kinderen die het wat moeilijker vinden.

En uiteraard niet onbelangrijk is de grootte van de school.
Ik vond een kleinere school wel prettig, anderen vinden een hele grote school fijner. Dat is maar net waar je voor kiest.

De afstand naar school en of er drukke wegen overgestoken moeten worden.

Of de school openbaar of bijzonder is, maakt volgens mij niet zo heel veel uit. Tenminste hier niet. (Katholiek)
Misschien dat gereformeerde scholen wat godsdienstiger zijn ingesteld en dan is het maar net wat je wilt.

Ik heb voor deze school gekozen, omdat ik er vroeger zelf op heb gezeten en het altijd een erg fijne school vond. Ik kende sommige leerkrachten dus al, wat wel prettig was.

Het is misschien ook handig, als je nog niks van een school weet, om aan andere ouders te vragen hoe die school bevalt. Als ouders enthousiast reageren, dan zit het wel goed, reageren ze niet zo enthousiast of hebben ze opmerkingen over het reilen en zeilen, dan weet je dat in elk geval en kun je dat meenemen in je beslissing. Vooral als er meer scholen in je buurt zijn.


Wat ik erg belangrijk zou vinden is dat ik van te voren zou willen weten hoeveel kans er is dat mijn kinderen in de klas komen bij deeltijd mensen. Als ik nu op mijn stageschool kijk, dan is het de ene dag leraar a, de tweede dag leraar b, dan nog een keer leraar c enzovoort. Dit lijkt me absoluut niet prettig voor kinderen!
just medinsdag 13 januari 2004 @ 09:24
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 09:15 schreef Troel het volgende:


Wat ik erg belangrijk zou vinden is dat ik van te voren zou willen weten hoeveel kans er is dat mijn kinderen in de klas komen bij deeltijd mensen. Als ik nu op mijn stageschool kijk, dan is het de ene dag leraar a, de tweede dag leraar b, dan nog een keer leraar c enzovoort. Dit lijkt me absoluut niet prettig voor kinderen!


Grappig dat je dit noemt Troel; ik had ook niet verwacht dat dit prettig voor de kinderen zou zijn! Wij hebben op school heel veel part-times en ik merk niet dat het voor de kinderen/ouders een probleem is. Het gaat volgens mij meer om de vastigheid, elke maandag en dinsdag heb ik juf/meester die en die en de rest van de week die ander.
Troeldinsdag 13 januari 2004 @ 09:32
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 09:24 schreef just me het volgende:

[..]

Grappig dat je dit noemt Troel; ik had ook niet verwacht dat dit prettig voor de kinderen zou zijn! Wij hebben op school heel veel part-times en ik merk niet dat het voor de kinderen/ouders een probleem is. Het gaat volgens mij meer om de vastigheid, elke maandag en dinsdag heb ik juf/meester die en die en de rest van de week die ander.


Nou, hier is het dus niet elke week hetzelfde, als dat wel zo is, dan is het alweer wat minder erg denk ik wel ja.
moussydinsdag 13 januari 2004 @ 10:33
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 09:15 schreef Troel het volgende:

[..]

Wat ik erg belangrijk zou vinden is dat ik van te voren zou willen weten hoeveel kans er is dat mijn kinderen in de klas komen bij deeltijd mensen. Als ik nu op mijn stageschool kijk, dan is het de ene dag leraar a, de tweede dag leraar b, dan nog een keer leraar c enzovoort. Dit lijkt me absoluut niet prettig voor kinderen!


Ma en di heeft mijn dochter juf a en de andere dagen juf b, mijn dochter vindt dat geweldig. Juf a heeft nml een sportschool samen met haar man en doet kinderaerobics met de kinderen op maandag. Terwijl juf b op vrijdag ook gym geeft, maar dan wat liedjes-dansjes doet. En zo vullen de juffen elkaar aan. De één doet dit heel erg leuk, de ander dat.
melonovydinsdag 13 januari 2004 @ 10:43
Livelink, griffesteijn is een van de 3 locaties, de hoofdlocatie zit op de sumatralaan en daar gaat Chiara naar toe, mits we binnen 3 jaar gaan verhuizen en dichter bij een andere locatie komen te wonen.

Wat Troel schrijft is idd ook van belang, ik heb het zelf meegemaakt dat ik een week tijd 3 soms 4 verschillende leraren had, en ze zaten niet echt op dezelfde lijn, en dat heb ik als heel erg vervelend ervaren.

Tegenwoordig kun je er haast niet aan ontkomen dat er 2 leraren voor dezelfde groep staan, maar zolang er een vaste regelmaat in zit en beide leerkrachten grotendeels op 1 lijn zitten heb ik er geen bezwaar tegen.

Giadinsdag 13 januari 2004 @ 11:37
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 09:15 schreef Troel het volgende:

[..]

Wat ik erg belangrijk zou vinden is dat ik van te voren zou willen weten hoeveel kans er is dat mijn kinderen in de klas komen bij deeltijd mensen. Als ik nu op mijn stageschool kijk, dan is het de ene dag leraar a, de tweede dag leraar b, dan nog een keer leraar c enzovoort. Dit lijkt me absoluut niet prettig voor kinderen!


Bij ons hebben veel klassen ook duo-banen, en dan dus wel op vaste dagen.

Voor de onderbouw vind ik dat minder prettig, het hele jaar dezelfde juf lijkt mij fijner voor die kinderen.

Voor de bovenbouw vind ik de afwisseling juist goed. Dan wennen ze vast aan het systeem van de middelbare school: Elke 50 minuten een andere leerkracht.

Giadinsdag 13 januari 2004 @ 11:41
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 09:15 schreef Rewimo het volgende:
Dank je voor de tips!

Christans school is een particuliere school die wordt gerund door een vereniging van ouders (is een heel apart systeem dus). Het schoolgeld is hoog maar daarvan wordt dus de hele school onderhouden. Grote voordelen vind ik de kleine klassen (kleuters 15, daarna maximaal 30 kinderen), en de vele buitenschoolse activiteiten. Er is een continurooster, dus alle kinderen blijven over (zal eens even informeren naar dat drinken trouwens ). De school hangt geen bepaalde godsdienst aan, maar de kinderen krijgen wel les over alle godsdiensten. Ik vind het allemaal erg positief klinken (wie meer wil weten moet maar even op de site neuzen, die ik in mijn eerste bericht heb genoemd).


Als ik dit vergelijk met de school van mijn kinderen, is er qua onderwijs geen verschil, ook niet wat betreft buitenschoolse activiteiten. De kleuterklassen hebben maximaal 20 kinderen, de rest ongeveer 30. Als dat er eens een keertje meer zijn, dan wordt er met die klas ook meer in aparte groepjes gewerkt.

Er is dus weinig verschil en toch kost het mij maar 25 euro per jaar.

Ik zou dus niet kiezen voor zo'n particuliere school, vanwege de hoge kosten.

(Trouwens: 30 kinderen is geen kleine groep!)

Karindinsdag 13 januari 2004 @ 11:54
Ik vind de afstand naar de school ook wel een criterium. Nu zijn wij gezegend met meerdere scholen op loopafstand. Het lijkt mij voor Bram erg leuk als er wat klasgenootjes in de buurt wonen. Een kennis van mij had haar kind wat verder weg op school. Was toch rottig met spelen na schooltijd, dat soort dingen moesten altijd van te voren goed afgesproken worden want ze moest natuurlijk ook weer opgehaald worden. Of zelf vriendinnetjes mee ging ook niet altijd even makkelijk, dan moesten die kinderen eerst thuis hun fiets ophalen. Tuurlijk allemaal niet onoverkomelijk maar het ging net even wat moeilijker dan wat ik vroeger had, eerst thuis een beetje drinken en daarna met zijn allen afspreken op het speelplein. Kinderen denk vaak niet een dag van te voren, goh morgenmiddag wil ik wel graag met ..... mee naar huis. Ook thuis vond ze wat minder aansluiting bij kinderen in de buurt, die zaten allemaal op een andere school. Tuurlijk gaat dat na een tijdje wel wat makkelijker maar als je kind verlegen is duurt dat toch wat langer.
Ook lijkt het mij handiger omdat Bram dan heel makkelijk door opa en oma (die hier om de hoek wonen) en tante Lois opgehaald/weggebracht kan worden.

Wij hebben hier in de buurt verschillende scholen, een openbare, een Katholieke, een een Jenaplan (vast nog meer maar deze ken ik goed). Ik heb zelf op de Katholieke gezeten, een erg fijne school. Helaas is deze heel groot geworden. Ze zijn nu bezig om er een verdieping bovenop te zetten. Wij willen Bram eigenlijk geen gelovige opvoeding geven maar wat bijbelkennis vind ik toch wel bij de opvoeding horen.
Ook de openbare is erg groot en ik heb gehoord dat daar haast geen kinderen meer aangenomen worden, ze hebben een hele lange wachtlijst (mijn vriendin wilde haar zoontje inschrijven toen hij 2 was en kwam er niet meer tussen, de broertjes en zusjes van kinderen die er al opzitten hebben voorrang en daarmee zat de klas al vol).
De Jenaplan lijkt mij ook een hele fijne school maarja ik weet nog helemaal niet of dat ook bij Bram past dat Jenaplanonderwijs. Het idee spreekt mij wel erg aan maar het moet natuurlijk wel geschikt zijn voor je kind.

Kortom ik wacht nog even af en hou mijn oren en ogen goed open voor ervaringen op deze scholen. Gelukkig heb ik nog wel even voordat ik hem echt moet inschrijven.

melonovydinsdag 13 januari 2004 @ 13:51
Rewimo, op de school waar Chiara ws naar toe gaat is de ouderparticipatie erg groot. Zonder de ouders kan een school niet draaien. Je hebt ze hard nodig als ondersteuning in de klas, bij excursies en allerlei activiteiten. Ik heb het gevoel dat dat niet erg anders is dan wat jij omschrijft bij een particuliere school. Ook de klassen zijn hier niet groter dan 25 leerlingen.
Hier op de school is een aantrekkelijk overblijf systeem waarbij alle ouders +/- 6 keer per jaar de leerkracht ondersteunen bij het overblijven, veel ouders zetten zich op een of andere manier in voor de school en dat vind ik eigenlijk ook best vanzelfsprekend...

Karin wat je schrijft herken ik goed, ik heb op een christelijke school gezeten, terwijl er 2 scholen bij in de straat zaten, echter dit was een katholieke en een openbare. Mijn ouders vonden het belangerijk dat ik op een christelijke school zat. Ik had geen klasgenootjes in de buurt wonen, maar had wel vriend(inne)tjes in de straat en buurt.

livelinkdinsdag 13 januari 2004 @ 14:13
Karin, op een openbare school wordt meestal ook wel godsdienstles gegeven, met als grote voordeel (vind ik zelf) dat er meerdere religies aan bod komen. Ik vind bijbelkennis ook wel belangrijk, maar een kinderbijbel voldoet mijns inziens ook. Dat deel van de opvoeding ben ik best bereid zelf te geven.

Melonovy, die school aan de Sumatralaan ken ik niet. Ik heb zelf trouwens altijd een hekel aan naar school gaan gehad. Zowel de lagere school als de middelbare school vond ik vreselijk. Een van de nadelen van kinderen krijgen was dat ik weer in aanraking zou komen met scholen. De gebouwen staan me al tegen. Ik verwacht dus niet dat ik veel wil participeren in een school. Dat gedeelte moet John maar voor zijn rekening nemen. Als er zo'n grote betrokkenheid wordt verwacht haak ik juist af.

melonovydinsdag 13 januari 2004 @ 14:28
Ik vond naar school gaan ook niet echt alles, ik ben altijd een beetje een einzelganger geweest.
Ik denk wel dat ik een goede bijdrage zal leveren aan de ouderparticipatie, anders Remco wel, die is er ook positief over. Maar ik 't wil niet zo ver laten komen dat ik de onbetaalde onderwijsassitesterende ouder word.
Five_Horizonsdinsdag 13 januari 2004 @ 14:36
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 14:13 schreef livelink het volgende:
Karin, op een openbare school wordt meestal ook wel godsdienstles gegeven, met als grote voordeel (vind ik zelf) dat er meerdere religies aan bod komen. Ik vind bijbelkennis ook wel belangrijk, maar een kinderbijbel voldoet mijns inziens ook. Dat deel van de opvoeding ben ik best bereid zelf te geven.
Mooi is juist dat dat bij middelbare scholen juist andersom is. Ik heb vroeger op een "school met den bijbel" gezeten. Eigenlijk nooit iets van andere godsdiensten meegekregen (behalve van klasgenoten, ik zat op school in de Millinxstraat () op Zuid in Rotterdam).
Op de (pc) middelbare school waar ik op zat kregen we juist godsdienstles over *alle* religies in deze wereld. Vind ik persoonlijk heel belangrijk. Ik ben zelf totaal niet christelijk (eigenlijk atheïst), maar ik heb het wel als verrijkend ervaren.

Om ontopic te reageren:

Ik en mijn vrouw (Loena-Tik, beter ingevoerd in OUD ) hebben weloverwogen gekozen voor de Montessorischool voor onze oudste die in maart 4 jaar wordt. We zijn een drietal scholen in de buurt afgeweest (openbaar, Mont. en PC) en die sprak ons (en ons binkie zelf) het meest aan.
Loena heeft op een van die scholen in de buurt gezeten en wilde juist persé niet dat hij naar die school zou gaan vanwege het beleid.

Waarom Montessori?

Het lesgeven op niveau: onze oudste is al heel lang bezig met bijvoorbeeld het schrijven van letters. Wij pushen niets, hij vindt het zelf leuk. Op Mont. worden dat soort zaken gestimuleerd en kan hij in zijn eigen tempo dat soort dingen doen.

Grijsdinsdag 13 januari 2004 @ 14:38
Daan gaat straks naar de school die banden heeft met onze kerk (gereformeerd).
Ik vind het wel wat jammer dat die school niet erg in de buurt is, maar er is een goede vervoersregeling, waardoor het voervoer niet echt een probleem zal zijn.
We wonen in een vrij kinderrijke buurt, dus vriendjes in de buurt hoeft ook geen probleem te zijn.
Omdat er erg weinig kinderen in de buurt van de school wonen (ja, erg handig ) blijven alle kinderen tussen de middag over (ook diegenen die wél in de buurt wonen).
Enkele leerkrachten ken ik ook al (een juf zit bij mij op koor en een meester zit bij mij op bijbelstudie en verder zie ik er wel eens een paar bij de kerk).
just medinsdag 13 januari 2004 @ 14:40
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 14:28 schreef melonovy het volgende:
Maar ik 't wil niet zo ver laten komen dat ik de onbetaalde onderwijsassitesterende ouder word.
Dat gaat vaak vanzelf
melonovydinsdag 13 januari 2004 @ 14:45
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 14:40 schreef just me het volgende:

[..]

Dat gaat vaak vanzelf


o

Ik heb eens stage gelopen op een basisschool en idd er waren steeds dezelfde ouders (vaak moeders) die opdraaide voor de klusjes voor ouders... Jammer is dat.

poemojndinsdag 13 januari 2004 @ 18:41
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 14:38 schreef Grijs het volgende:
Daan gaat straks naar de school die banden heeft met onze kerk (gereformeerd).
Toevallig gereformeerd-vrijgemaakt?
't Is nog erg ver weg, ik ben net 16 weken zwanger, maar wij discussiëren hier ook over de vraag wat beter is: een vrijgemaakte school op een eindje reizen met alle kinderen 'van de kerk', of een christelijke school op 5 minuten lopen. Gelukkig hebben we nog even de tijd om te kiezen.
sombiedinsdag 13 januari 2004 @ 22:30
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 11:54 schreef Karin het volgende:
Wij willen Bram eigenlijk geen gelovige opvoeding geven maar wat bijbelkennis vind ik toch wel bij de opvoeding horen.
Tegenwoordig bestaan er kerndoelen waaraan elke school moet voldoen. In die kerndoelen is het gebied levensbeschouwing ook opgenomen. Elke school moet aandacht besteden aan alle belangrijke religies en andere levensbeschouwing (christendom, islam, jodendom, boeddhisme, hindoeïsme... ik geloof dat dat ze waren). Dit wordt Geestelijke stromingen genoemd. Hierbij gaat het vooral om kennisoverdracht.
Daarnaast bieden katholieke en christelijke scholen godsdienstonderwijs m.b.t. hun eigen godsdienst. Op openbare scholen kun je vaak kiezen of je kind godsdienstonderwijs of humanistisch vormingsonderwijs (hvo) volgt (meestal ongeveer 1 uur in de week). Wat hvo inhoudt, kun je lezen op http://www.hvo.nl/ouders/ouders.htm.
Karindinsdag 13 januari 2004 @ 22:43
Dankje livelink en Sombie! Dit wist ik dus helemaal niet. Blij dat ze ook op de openbare basisscholen onderwijs in dit soort dingen geven.
Giadinsdag 13 januari 2004 @ 23:17
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 14:36 schreef Five_Horizons het volgende:

Het lesgeven op niveau: onze oudste is al heel lang bezig met bijvoorbeeld het schrijven van letters.


Wat helemaal niets bijzonders is op die leeftijd. Onze oudste las met 2,5 jaar al de letters op zijn blokken en toch is het maar een goede middenmoter nu in groep 8.

Geloof me, de kunstjes die ze kennen op hun vierde geven nog niet hun intelligentie weer. Je hoeft daar dan ook zeker de schoolkeuze niet op te baseren.

Maar, ik weet het, iedere ouder denkt dan zijn/haar kind erg intelligent is. Ik was zelf niet anders.

poemojndinsdag 13 januari 2004 @ 23:21
Soms wel... ik ken iemand die zichzelf had leren lezen toen hij 2,5 jr oud was, tot stomme verbazing van zijn ouders (bij het voorlezen bleek hij mee te lezen), en die nu inderdaad hoogbegaafd blijkt te zijn.
Giadinsdag 13 januari 2004 @ 23:33
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 23:21 schreef poemojn het volgende:
Soms wel... ik ken iemand die zichzelf had leren lezen toen hij 2,5 jr oud was, tot stomme verbazing van zijn ouders (bij het voorlezen bleek hij mee te lezen), en die nu inderdaad hoogbegaafd blijkt te zijn.
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Wil overigens nog niet zeggen dat dat kind ook hoogbegaafd is op alle gebied. Vaak zijn hoogbegaafden goed op één vlak.

Schiet dan dus niet echt op om een niveau hoger te gaan zitten, als je op andere gebieden niet meekunt.

Ik ken ook een kindje en dat was volgens de ouders ook hoogbegaafd en moest een klas overslaan. Zo gebeurde het ook. Kind is van eind oktober, dus zoveel verschil is er niet met de rest van de klas. Maar nu in groep 6 klaagt die moeder steen en been over de grote hoeveelheid huiswerk. Terwijl mijn zoon, die net 3 maanden ouder is, en dus geen klas heeft overgeslagen, er totaal geen probleem mee heeft.

Giadinsdag 13 januari 2004 @ 23:47
Je kunt natuurlijk ook nog even op de site van de schoolinspectie kijken, hoe de school van je keuze beoordeeld is.

www.onderwijsinspectie.nl

poemojndinsdag 13 januari 2004 @ 23:55
Leuk, die website zocht ik!

('t is niet echt van belang, maar de betreffende kennis scoorde echt op álle gebieden hoogbegaafd, en had inderdaad problemen met school: niet uitdagend genoeg, onderpresteren, enz.)

Giawoensdag 14 januari 2004 @ 00:03
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 23:55 schreef poemojn het volgende:
Leuk, die website zocht ik!

('t is niet echt van belang, maar de betreffende kennis scoorde echt op álle gebieden hoogbegaafd, en had inderdaad problemen met school: niet uitdagend genoeg, onderpresteren, enz.)


Ik ken het probleem. In de klas van mijn oudste zitten een paar kinderen die echt heel intelligent zijn. Van één kind weet ik dat de ouders zich zorgen maken voor volgend jaar, voortgezet onderwijs.
Die jongen hoeft namelijk nu niks te doen. Hij heeft zijn huiswerk binnen 5 minuten af, terwijl het voor anderen in de klas misschien wel 30 tot 45 minuten kost.
Dit kind gaat naar VWO-plus en weet zich volgend jaar wellicht geen raad met de grote hoeveelheid huiswerk. Hij is immers niet gewend om daar veel tijd aan te besteden.

Mijn man en ik hadden vroeger hetzelfde probleem. Het makkelijk hebben op de basisschool om vervolgens in de problemen te komen als je op je niveau moet presteren.

Ik had het advies VWO, maar ben uiteindelijk met moeite voor de havo geslaagd.

Er zou op basisscholen meer aandacht moeten zijn voor de slimmeriken, of een aantal aparte scholen. Wellicht doen die er een jaartje korter over. Ze moeten tenslotte ook langer naar het voortgezet onderwijs.

poemojnwoensdag 14 januari 2004 @ 00:12
Ik heb VWO gehaald zonder huiswerk te maken, m'n examens leerde ik op de dag zelf (gewoon om 6 uur opstaan).. en op het hbo kwam ik in de problemen.. tsja. Hopelijk lukt het nu beter met de volgende generatie (scholen hebben nu tenslotte ook wat meer ervaring in het begeleiden van meerbegaafde kinderen).
Grijsdonderdag 15 januari 2004 @ 16:25
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 18:41 schreef poemojn het volgende:

[..]

Toevallig gereformeerd-vrijgemaakt?


Idd.
quote:

't Is nog erg ver weg, ik ben net 16 weken zwanger, maar wij discussiëren hier ook over de vraag wat beter is: een vrijgemaakte school op een eindje reizen met alle kinderen 'van de kerk', of een christelijke school op 5 minuten lopen. Gelukkig hebben we nog even de tijd om te kiezen.
Ikzelf ging vroeger met de bus naar school, totdat ik oud genoeg was om naar school te fietsen (ongeveer vanaf groep 5). Ik heb dat nooit vervelend gevonden, waarschijnlijk ook omdat ik vriendinnetjes in de buurt had wonen, die bij mij in de klas zaten.
Verder heb ik altijd veel met de kinderen uit onze straat gespeeld, waarbij lang niet iedereen bij elkaar op school (en al zeker niet in de klas) zat.
Ik denk dat ik daardoor niet negatief tegenover de afstand van de school sta.
Troeldonderdag 15 januari 2004 @ 16:29
quote:
Op donderdag 15 januari 2004 16:25 schreef Grijs het volgende:

[..]

Idd.
[..]

Ikzelf ging vroeger met de bus naar school, totdat ik oud genoeg was om naar school te fietsen (ongeveer vanaf groep 5). Ik heb dat nooit vervelend gevonden, waarschijnlijk ook omdat ik vriendinnetjes in de buurt had wonen, die bij mij in de klas zaten.
Verder heb ik altijd veel met de kinderen uit onze straat gespeeld, waarbij lang niet iedereen bij elkaar op school (en al zeker niet in de klas) zat.
Ik denk dat ik daardoor niet negatief tegenover de afstand van de school sta.


Ik heb zelf in Haaksbergen op de PC school gezeten. Dat was drie kilometer fietsen, vanaf groep 5 gingen we op de fiets. Groep 1 tot en met 4 had autopool.

Ik speelde niet tot nauwelijks met buurtgenootjes. Was ook niet echt een buitenspeler hoor. Bij een aantal lag ik er helemaal uit, bij sommige anderen kon ik wel meedoen als ik dat wilde. Dat was waarschijnlijk wel anders geweest als ik op de school van onze buurt naar school was gegaan.

Ondanks dat ben ik blij da tik op mijn schooltje heb gezeten. Ik heb er heel veel geleerd en ga nog met veel mensen om die ik daar heb leren kennen. Het klinkt misschien grof, maar volgens mij heb ik daar meer normen en waarden meegekregen dan anders op het buurtschooltje.

Rewimodonderdag 15 januari 2004 @ 19:39
quote:
Op woensdag 14 januari 2004 00:03 schreef Gia het volgende:
Mijn man en ik hadden vroeger hetzelfde probleem. Het makkelijk hebben op de basisschool om vervolgens in de problemen te komen als je op je niveau moet presteren.

Ik had het advies VWO, maar ben uiteindelijk met moeite voor de havo geslaagd.


Zeer herkenbaar Had een idioot goede Citotoets (92 gemiddeld, diverse onderdelen de volle 100 gescoord), maar ik leerde niet, het ging allemaal vanzelf. Leerde dus ook niet leren. Ik heb wel het VWO gehaald (deed dus ook echt helemaal niks op de basisschool), maar ben een jaar blijven zitten. Wat me erg heeft opgebroken is het gebrek aan discipline
melonovydonderdag 15 januari 2004 @ 20:02
hahaha, wat heerlijk herkenbaar allemaal...
Volgens mij overlappen er 2 topics nu, maar ja, whatever...

Ik ben altijd een goede leerling geweest, ik kreeg op de basisschool weinig uitdagingen, ik was een slimme leerling die alles vlot begreep, ik had lesjes snel af, maar kreeg nooit wat extra werk. Ik keek altijd verder in de boeken, naar wat komen ging, maar werd hier voor gewaarschuwd door leerkrachten, ik moest niet zo veel willen... Ik vond dit allemaal niet zo leuk en wilde naar een andere school, maar mijn ouders en mijn leraar vertelde me dat het op een andere school hetzelfde zou zijn, en daar moest ik het maar mee doen...

Ik had op de basisschool naar de cito havo/vwo advies gekregen, heb ook in een hao/vwo brugklas gezeten. Ik snapte alles wel, hoefde daarweinig moeite voor te doen, maar ik had ook niet de motivatie om er iets voor te doen. Een mavo-mentaliteit volgens mijn mentoor en daar ging ik, fluitend naar de MAVO, lekker simpel...

Ik kon me ook niet consentreren op woorden leren, dus voor talen scoorde ik slecht. Wiskunde, scheikunde, biologie, economie dat waren de vakken die ik duidelijk vond, heel concreet en nog leuk ook...

Na de MAVO heb ik dus SPW gedaan, maar daar heb ik ook erg weinig moeite voor hoeven doen, af en toe zat ik achter de computer om mooie werkstukken in elkaar te zetten. Als ik de leerstof een keer gelezen had was dat voldoende. En zo slaagde ik ook met gemak voor deze opleiding.

Toen ik op de toekomstige school (montessori) van Chiara was, realiseerde ik me dat dit type onderwijs zo onwijs goed bij mij had gepast.

Stoutdonderdag 15 januari 2004 @ 20:05
quote:
Op maandag 12 januari 2004 13:37 schreef livelink het volgende:


De kinderen die geboren waren tussen oktober 2000 en september 2001 waren nu aan de beurt voor inschrijving. Katja krijgt dus volgend jaar haar brief.


Klopt, Timo heeft hem gehad, maar hij gaat ws gewoon naar dezelfde school als Merijn gaat
Stoutdonderdag 15 januari 2004 @ 20:16
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 09:15 schreef Rewimo het volgende:
Dank je voor de tips!

Christans school is een particuliere school die wordt gerund door een vereniging van ouders (is een heel apart systeem dus). Het schoolgeld is hoog maar daarvan wordt dus de hele school onderhouden. Grote voordelen vind ik de kleine klassen (kleuters 15, daarna maximaal 30 kinderen), en de vele buitenschoolse activiteiten. Er is een continurooster, dus alle kinderen blijven over (zal eens even informeren naar dat drinken trouwens ). De school hangt geen bepaalde godsdienst aan, maar de kinderen krijgen wel les over alle godsdiensten. Ik vind het allemaal erg positief klinken (wie meer wil weten moet maar even op de site neuzen, die ik in mijn eerste bericht heb genoemd).


Bij ons is de klas maximaal 20 lln.............. gewon een kleine school !
MOmenteel is 1/2 af en toe een combiklas en ik merk dat dat voor Merijn erg leuk is omdat ie dan even kan snoepen bij groep 2
Rewimodonderdag 15 januari 2004 @ 20:19
In de praktijk worden de klassen vaak gesplitst, heb ik op de site van de school gelezen. Tja, ik heb zelf nog met 40 in de klas gezeten op de lagere school
#ANONIEMdonderdag 15 januari 2004 @ 23:33
Ik ben bang voor Jesse's toekomst, zeker nu met al die moorden (de conrector in Den Haag en de directeur in Delft).
Het is een afschuwelijk geweldadige wereld en ik vrees dat dit alleen maar erger wordt
just medonderdag 15 januari 2004 @ 23:35
quote:
Op donderdag 15 januari 2004 23:33 schreef miendobbelsteen het volgende:
Ik ben bang voor Jesse's toekomst, zeker nu met al die moorden (de conrector in Den Haag en de directeur in Delft).
Het is een afschuwelijk geweldadige wereld en ik vrees dat dit alleen maar erger wordt [afbeelding]
Ik werk op een basisschool en ik hoop dat wij "onze" kinderen een veilige leefomgeving kunnen bieden
#ANONIEMdonderdag 15 januari 2004 @ 23:39
quote:
Op donderdag 15 januari 2004 23:35 schreef just me het volgende:

[..]

Ik werk op een basisschool en ik hoop dat wij "onze" kinderen een veilige leefomgeving kunnen bieden


Ik heb diep respect voor leraren, zeker na het tragische gebeuren rondom dhr. van Wieren
Petje af!
Giavrijdag 16 januari 2004 @ 02:21
quote:
Op donderdag 15 januari 2004 20:19 schreef Rewimo het volgende:
In de praktijk worden de klassen vaak gesplitst, heb ik op de site van de school gelezen. Tja, ik heb zelf nog met 40 in de klas gezeten op de lagere school
*slik* 40?

Ik zat zo'n 28 jaartjes geleden maar met 30-en in een klas.
En dat vonden we al wel veel.

Mijn kids zitten nog steeds met 30 kinderen in de klas, dus veel veranderd is er niet.

Rewimovrijdag 16 januari 2004 @ 07:14
Ja 40, en geen enkel probleem. Alles was toen nog wel wat 'schoolser' dan nu. En we hadden een onderwijzer die perfect de wind eronder had zonder overigens streng of onvriendelijk te zijn. Dat was in 1975 trouwens.

Mijn vader heeft ook jarenlang les gegeven, die heeft nog wel klassen van 50 (!) leerlingen gehad.

easy-goingvrijdag 16 januari 2004 @ 08:15
Rewimo met 40 kinderen in de klas. Ik geloof dat er bij ons op de hele school 40 kinderen zaten
miss_dynastievrijdag 16 januari 2004 @ 12:20
quote:
Op donderdag 15 januari 2004 20:02 schreef melonovy het volgende:

Ik ben altijd een goede leerling geweest, ik kreeg op de basisschool weinig uitdagingen, ik was een slimme leerling die alles vlot begreep, ik had lesjes snel af, maar kreeg nooit wat extra werk. Ik keek altijd verder in de boeken, naar wat komen ging, maar werd hier voor gewaarschuwd door leerkrachten, ik moest niet zo veel willen... Ik vond dit allemaal niet zo leuk en wilde naar een andere school, maar mijn ouders en mijn leraar vertelde me dat het op een andere school hetzelfde zou zijn, en daar moest ik het maar mee doen...


Ik ben dus ook een goede leerling geweest op de basisschool... als voorbereiding op het middelbaar onderwijs werkten we met weektaken... op maandagmiddag had ik de mijne af
De leraar, zo'n -ik ben net nieuw in het onderwijs maar ik weet het allemaal- broekie schafte een kast vol boeken en extra materiaal aan voor ettelijke duizenden guldens... in oktober was het allemaal af en uit. Toen ben ik regelmatig een middagje (lees: drie tot vijf keer in de week) gaan assisteren in de kleuterklas, er zaten veertig kleuters op één juf!!! Dat is dus zeker iets waar ik op ga letten bij mijn kinderen... die hoeven geen gratis onderwijsassistente te worden!


Als echte streber wilde ik altijd tienen halen, dus gelukkig leerde ik wel , dat heeft me dus niet opgebroken op de middelbare school. Ik weet wel dat die leraar tegen mijn vader heeft gezegd dat ik het VWO niet zou redden . Mijn vader heeft toen gezegd dat hij me wel langs zou sturen met mijn diploma.... zijn lievelingen zijn door hem allemaal op VWO gezet en binnen een jaar naar de MAVO gezet. Een jaar later was hij teruggezet naar groep drie en weer een tijdje later is hij naar Afrika gegaan. Zodra ik hoorde dat hij weer terug was en op dezelfde school werkte, is er van de directeur een mailtje uitgegaan met een kopie van mijn diploma! Mijn vader was inmiddels overleden, maar als hij nog had geleefd, weet ik zeker dat hij persoonlijk langs was gegaan Mijn CITO gaf overigens wel VWO-advies, maar ik was zo zenuwachtig, dat ik buiten de hokjes had gekleurd , waardoor ik niet de score heb gehad die ik verdiend heb En nee, de leraar wilde daar niets aan doen

Jonnetjevrijdag 16 januari 2004 @ 16:07
Ik heb laatst eens een heel gesprek gehad met een zwagertje van me. Over hoe mijn schoolperiode is gelopen.
Ik heb een tic met talen, ik kan er bijvoorbeeld niet tegen als iemand UUro zegt ipv EUro (let er maar eens op hoeveel dat doen) of schrijven: ik ga NA de stad ipv ik ga NAAR de stad. Ik weet ook niet wat het is maar dan gaat er bij mij iets kriebelen...
Tegenwoordig letten ze op scholen veel meer op dingen die je wel kan en welke niet, en stemmen alles daar op af. Verder vind ik het raar dat er nu zóveel aandacht aan dyslexie (woordblindheid) word besteed en dat men dyscalculie (REKENBLINDHEID!!!) nog steeds niet wil erkennen! Hier heb ik zelf erg veel last van ondervonden.
Op de basisschool begon het al, bij taal zat ik naar buiten te gapen omdat het gewoon te makkelijk voor me was, bij rekenen werd ik bijna voor gek versleten omdat ik het niet snapte, maar niemand die er aan dacht dat ik het gewoon niet kón! Op het voortgezet onderwijs haalde ik zelfs al een 10 op mijn rapport op Engels (waarvan ze trouwens een punt af hebben getrokken en bij wiskunde hebben opgeteld).
Engels deed ik op drie niveau's hoger dan de rest van de klas, maar daar ben ik na een half jaar mee gestopt omdat ik ook alle lessen en S.O.'s op alle drie de niveau's moest volgen en doen. (het leek mij normaal om alleen de lessen op het hoogste niveau te doen) Dus daar ben ik bij Nederlands maar niet eens aan begonnen.
En het ergste was, de rekenvakken (wis- en natuurkunde) kon ik amper op het állerlaagste niveau halen (LBO-A) maar niemand die zoiets ziet.
Pas op de KMBO-Detailhandel viel het een leraar op dat ik het wel heel erg moeilijk had met rekenen. Hij heeft mij eens apart genomen en een paar (voor "normale" mensen, zonder dyscalculie dus) simpele rekensommetjes voorgelegd......... Hij wist meteen genoeg, en verdere test was niet eens nodig (behalve als ik dat wel nodig vond)
Maar wat een verandering! Eindelijk erkenning, eindelijk weten dat je niet dom bent, dat je echt wel je best deed! Aleen wel jammer dat ze er pas achter kwamen in de laatste twee jaar van mijn opleiding

Maar Dick, ik vind je nog steeds geweldig ! Jammer dat je twee maanden later gestopt bent met lesgeven...

Five_Horizonsdonderdag 22 januari 2004 @ 21:14
quote:
Op dinsdag 13 januari 2004 23:17 schreef Gia het volgende:

[..]

Wat helemaal niets bijzonders is op die leeftijd. Onze oudste las met 2,5 jaar al de letters op zijn blokken en toch is het maar een goede middenmoter nu in groep 8.

Geloof me, de kunstjes die ze kennen op hun vierde geven nog niet hun intelligentie weer. Je hoeft daar dan ook zeker de schoolkeuze niet op te baseren.

Maar, ik weet het, iedere ouder denkt dan zijn/haar kind erg intelligent is. Ik was zelf niet anders.


Een beetje laat, maar ik zag het topic ook wat laat.

Ik denk niet dat jij je hebt verdiept in wat Montessori-onderwijs inhoudt. Op elk vlak kun je daar "voorlopen" of "achterlopen", maar nu wordt er daadwerkelijk iets mee gedaan, in tegenstelling tot de gemiddelde basisschool. Je kunt nu gewoon doorgaan naar het volgende boekje in plaats van te moeten wachten.

Ik heb zelf op de basisschool een wat vooruitstrevende docent gehad. Ik was op de basisschool een bovengemiddelde leerling en ik verveelde me stierlijk. Ik wilde evenwel geen klas overslaan, dus kreeg ik extra werk aangeboden op een niveau van een klas hoger. En dat is zo'n beetje het Montessori-principe (in een heel klein note(n)dopje)

Over dat het kunnen lezen en schrijven normaal is op die leeftijd?
Absoluut niet! Ik heb toch een redelijk referentiekader (neefjes van mijn zoontje, mijzelf, klasgenootjes) en wat hij nu aan interesse toont in bijvoorbeeld lezen en schrijven, laat mij zien dat het Montessorisysteem perfect is. (voor hem)

Dat sommigen overigens hun kroost intelligent vinden, zegt meer over de ouders dan over de kinderen. (in veel gevallen)

[Dit bericht is gewijzigd door Five_Horizons op 22-01-2004 21:36]

melonovydonderdag 22 januari 2004 @ 21:24
Als kinderen symbolen gaan herkennen, zijn ze volgens het systeem van Montessori rijp om te beginnen met schrijven en lezen.

Leuk voorbeeld hiervan is de reclame van MacDonald's waarbij het kind achterin de M herkent, als het symbool voor de Mac.

Loena-tik-donderdag 22 januari 2004 @ 22:17
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 21:14 schreef Five_Horizons het volgende:

Dat sommigen overigens hun kroost intelligent vinden, zegt meer over de ouders dan over de kinderen. (in veel gevallen)


LUV YOU !!!
knorretjevrijdag 23 januari 2004 @ 09:54
met de post binnen gekomen: de uitnodiging voor de open dag van de basisschool van onze keuze. 7 feb, ben benieuwd