Opbouw van de Shell brandstofprijs.
Na het voetbal en het weer is de brandstofprijs een geliefd onderwerp op verjaardagsfeestjes. Een onderwerp dat iedere automobilist na aan het hart ligt, maar waarover ook veel misverstanden bestaan. Over de hoogte van de prijzen. Of over vermeende verschillen met prijzen in omringende landen. Die ruimen we graag uit de weg. Voor het gemak gaan we daarbij steeds uit van benzine (Euro ongelood).
Accijns en andere belasting
De prijs die u aan de pomp voor een liter benzine betaalt, is opgebouwd uit een aantal elementen. Het grootste deel van de pompprijs bestaat uit belastingen. Als onze adviesprijs voor een liter Euro ongelood € 1,159 is (situatie 1 januari 2004), bedraagt zo'n 70% ervan belasting (85 cent). Gedeeltelijk (accijnzen en heffingen) is dat een vast bedrag (in 2004: 66,5 cent) dat jaarlijks door de overheid wordt aangepast aan de inflatie en soms om politieke redenen wordt verhoogd. Een ander deel, de BTW (19%) beweegt mee met de totale pompprijs.
De 'koers' van benzine
Aan de basis van de pompprijs staat de prijs van het product, zoals die tot stand komt op de internationale productenmarkt. Deze zogeheten 'productnoteringen' voor de diverse olieproducten (bijvoorbeeld benzines, diesel, huisbrandolie) worden bepaald op basis van vraag en aanbod, op dezelfde manier als aandelenkoersen gevormd worden of de prijzen van groente of fruit tot stand komen. Je zou kunnen spreken van de 'koers' van benzine. De productnoteringen worden ook wel 'Platts noteringen' genoemd, naar het bureau dat de prijzen bijhoudt. Vraag en aanbod wisselen voortdurend. Seizoensinvloeden spelen daarbij een rol. Zo leidt (verwachte) vakantiedrukte tot een grotere vraag naar benzine. Storing in een raffinaderij kan leiden tot een verminderd aanbod, en dus hogere prijzen. Maar omgekeerd kan het aanbod toenemen (en dus de prijs dalen) als een belangrijke raffinaderij na onderhoudswerkzaamheden weer (meer) gaat produceren.
Bij dit alles heeft natuurlijk ook de prijs van ruwe olie invloed; dat is tenslotte de grondstof voor al die olieproducten. De koers van de dollar is eveneens van belang. De productnoteringen worden namelijk in die munteenheid weergegeven. Een dure dollar drijft dus de benzineprijs op.
Distributiemarge
Wie van de pompprijs de belastingen en de productprijs aftrekt, houdt de zogeheten 'distributiemarge' over. Dat is een wat verwarrende term voor het totaal aan kosten en winst voor Shell Nederland Verkoopmaatschappij (SNV) en de pomphouder. Hiermee dekt SNV haar kosten voor opslag en transport, maar ook die van het verkoopapparaat, reclame, acties en overhead. In haar adviesprijs houdt SNV hiervoor per liter 7 cent aan. Daarnaast maakt onze verkoopmaatschappij gemiddeld 1 cent bruto winst per liter.
In onze adviesprijs houden we rekening met een marge (kosten + winst) voor de pomphouder van 5 cent. Deze moet hiervan z'n personeelskosten, investeringen in het station, milieumaatregelen, etc. betalen. Na aftrek van al deze kosten rest een winst van à 1 cent (volgens de branche-organisatie van de tankstations BOVAG).
En nog een stukje over het octaangehalte van benzine:
quote:
bron: motornet.be
Benzine octaangehalte
Als je in onze contreien aan de pomp komt om je rijdier van verse brandstof te voorzien, heb je de keuze uit tenminste twee benzinekwaliteiten. Je kunt namelijk kiezen tussen benzine met een octaangehalte van 95 of 98. Ondanks het feit dat de meeste moderne motoren volgens de fabrikanten op benzine met 95 octaan dienen te rijden, zien we echter nog veel motorrijders voor de 98 octaanbenzine kiezen. Onbegrijpelijk, want die is nog steeds een beetje duurder dan de 95 octaanbenzine. Ervan uitgaande dat hun keuze bepaald wordt door een minder gedegen kennis van de materie, besloten we om die zaak voor eens en altijd op te helderen. Tenslotte maken vele kleintjes een groot verschil in de portefeuille en verdienen we ze allemaal niet zo gemakkelijk.Laat ons beginnen bij het begin en uitleggen wat de term "octaan" nu eigenlijk betekent. Wanneer de ruwe aardolie in de raffinaderijen verwerkt wordt tot ondermeer benzine, hebben ze daar, afhankelijk van de zuiveringsprocedures, de mogelijkheid om verschillende stoffen te produceren. Zowel heptaan als octaan bevinden zich onder die stoffen en beiden worden gebruikt om benzine te produceren. Indien een brandstofproducent vermeldt dat zijn benzine een octaangehalte heeft van 95, dan wil dat zeggen dat die benzine is samengesteld uit ondermeer een verhouding van 95 delen octaan op 5 delen heptaan. Omdat octaan een zeer goede weerstand heeft tegen hoge verdichtingen en heptaan juist niet, is die samenstelling heel belangrijk. Om het belang van het gebruik van een benzine met het juiste octaangehalte te kunnen begrijpen, moeten we nu onze aandacht even richten op de werking van die motor.
Elke motor heeft een door de fabrikant bepaalde compressieverhouding. Dat is de mate waarin het verse brandstofmengsel wordt samengeperst, vooraleer het door de ontsteking tot ontploffing wordt gebracht. Tenminste, als de kwaliteit van die brandstof hoog genoeg is; want benzinedampen hebben nu eenmaal de onhebbelijke gewoonte om, wanneer ze worden samengeperst, spontaan te ontbranden. Deze ongecontroleerde verbranding noemt men ook wel pingelen of detoneren. Wanneer dit verschijnsel zich voordoet loopt de motor niet alleen heel onregelmatig en inefficiënt, maar brengt zichzelf ook meer schade toe dan normaal het geval is. De zuigers van de motor kunnen zelfs gaan smelten of breken onder het geweld van de ongebreidelde klappen die ze te verwerken krijgen; wat natuurlijk niet gezond is voor de levensduur van onze motor. Als een motorfabrikant dus opgeeft dat zijn motor geschikt is om op benzine met een octaangehalte van 95 octaan te lopen, wil hij dus eigenlijk zeggen dat de mate waarin de brandstofdampen in deze motor verdicht worden zodanig is, dat er geen hoger octaangehalte is vereist. Hoger gecomprimeerde motoren, vereisen soms wel een benzine met een hoger octaangehalte. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken is ook de vorm van de verbrandingskamers, het ontstekingstijdstip en de temperatuur waarbij de motor opereert heel belangrijk bij het bepalen van het te gebruiken octaangehalte. Zelf uitdokteren met welke benzinesoort we dienen te rijden is dus zo goed als onmogelijk en enkel weggelegd voor tuners die héél goed weten waarmee ze bezig zijn.
De conclusie waartoe we via deze ingewikkelde uitleg zijn gekomen is dat het nutteloos is om met een benzine te rijden die een hoger octaangehalte heeft dan door de fabrikant is voorgeschreven. Je maakt het rijden enkel duurder, terwijl dat helemaal niet nodig is. Een benzine met een hoger octaangehalte gebruiken in je motor zal hem namelijk niet sneller en beter laten lopen, tenzij je motor opgevoerd werd en hij onder andere een hogere compressieverhouding heeft gekregen. Met een benzine met een te laag octaangehalte rijden is echter ten zeerste af te raden. Dan maak je kans dat de motor de benzinedampen tot zelfontbranding aanzet, met alle gevolgen van dien. Mensen die ooit door landen zijn gereden waar er nog brandstof worden aangeboden met bijvoorbeeld 87 octaan en deze brandstof verkeerdelijk hebben gebruikt weten daarvan mee te spreken. Net als in geldzaken mag je dus in dit geval stellen dat "te veel" nooit kwaad kan maar dat "te weinig" schadelijk is voor je gemoedstoestand. Met "genoeg" heb je nooit problemen en dat is een hele geruststelling want dan weet je perfect waar je je aan moet houden. Ja, t leven is in feite héél simpel, tenminste als je de regels kent
Vorige deeltjes:
[Dit bericht is gewijzigd door Tjabbo op 09-01-2004 08:41]
quote:hhehe Top
Op vrijdag 9 januari 2004 08:38 schreef Tjabbo het volgende:
Hier weer verder...
quote:'t Is rustig... op het forum...
Op vrijdag 9 januari 2004 08:41 schreef -Eddow- het volgende:[..]
hhehe Top
doen we
quote:Stilte voor de storm
Op vrijdag 9 januari 2004 08:44 schreef Tjabbo het volgende:[..]
't Is rustig... op het forum...
quote:nee storm!
Op vrijdag 9 januari 2004 08:47 schreef Tjabbo het volgende:[..]
Deja vû?
quote:te laat... 'k ben wakker
Op vrijdag 9 januari 2004 08:47 schreef -Eddow- het volgende:[..]
Stilte voor de storm
quote:zozo nu al?
Op vrijdag 9 januari 2004 08:52 schreef Xtreem het volgende:[..]
te laat... 'k ben wakker
quote:
Op vrijdag 9 januari 2004 08:38 schreef Tjabbo het volgende:
Info over benzine van de shell site:Wie van de pompprijs de belastingen en de productprijs aftrekt, houdt de zogeheten 'distributiemarge' over. Dat is een wat verwarrende term voor het totaal aan kosten en winst voor Shell Nederland Verkoopmaatschappij (SNV) en de pomphouder. Hiermee dekt SNV haar kosten voor opslag en transport, maar ook die van het verkoopapparaat, reclame, acties en overhead. In haar adviesprijs houdt SNV hiervoor per liter 7 cent aan. Daarnaast maakt onze verkoopmaatschappij gemiddeld 1 cent bruto winst per liter.
quote:Ja
Op vrijdag 9 januari 2004 08:54 schreef Tjabbo het volgende:[..]
zozo nu al?
quote:Thanx man!
Op vrijdag 9 januari 2004 09:00 schreef Xtreem het volgende:
Best een leuk huisje heb je btwhttp://tjabbo.fotopic.net/photo.php?id=2307878
Viel de profielverandering je direct op of zo
Dat valt mij n.l. haast nooit op
quote:Je sig ja.... let ik normaal ook niet op
Op vrijdag 9 januari 2004 09:01 schreef Tjabbo het volgende:[..]
Thanx man!
Viel de profielverandering je direct op of zo
Dat valt mij n.l. haast nooit op
quote:GVD!
Op vrijdag 9 januari 2004 09:04 schreef ook_gek het volgende:
je denkt toch niet dat ik het hele verhaal ga lezen he
Hoi vrienden
btw goedemorgen
PS. Ik dacht altijd dat euro 95 en 98 het jaartal aangaf
quote:Celica before the extra spoilers (incl. my house)
Op vrijdag 9 januari 2004 09:01 schreef Tjabbo het volgende:[..]
Thanx man!
Viel de profielverandering je direct op of zo
Dat valt mij n.l. haast nooit op
quote:Kwaliteit tanken loont idd wel op de lange duur.
Op vrijdag 9 januari 2004 09:07 schreef g1id het volgende:
Ik heb weleens getankt bij Total / Fina, maar toen ging mijn auto heel vreemd doenDaarom raad ik jullie aan gewoon bij de BP of de Esso te gaan tanken. Ook bij de lokale pomphouder is af te raden. Ze zeggen dat ze Euro 95 verkopen, maar volgens mij klopt daar niks van, ze zullen toch niet voor niks een paar cent goedkoper zijn?
Maar zoals bij veel dingen het geval is, is goedkoop meestal duurkoop
quote:En zo leer je nog eens iets he!
PS. Ik dacht altijd dat euro 95 en 98 het jaartal aangaf
quote:witte pompen (alles behalve de 4grote merken ongeveer) kopen hun benzine netjes via de shell of esso.... die paar cent goedkoper is een kwestie van marge opofferen..
Op vrijdag 9 januari 2004 09:07 schreef g1id het volgende:
. Ze zeggen dat ze Euro 95 verkopen, maar volgens mij klopt daar niks van, ze zullen toch niet voor niks een paar cent goedkoper zijn?
quote:Of een kwestie van wat water(oid) toevoegen?
Op vrijdag 9 januari 2004 09:09 schreef Xtreem het volgende:[..]
witte pompen (alles behalve de 4grote merken ongeveer) kopen hun benzine netjes via de shell of esso.... die paar cent goedkoper is een kwestie van marge opofferen..
quote:Klopt, enige nadeel is dat ze benzine van verschillende maatschappijen door elkaar mixen, daardoor kan er een rare additieven cocktail ontstaan.
Op vrijdag 9 januari 2004 09:09 schreef Xtreem het volgende:[..]
witte pompen (alles behalve de 4grote merken ongeveer) kopen hun benzine netjes via de shell of esso.... die paar cent goedkoper is een kwestie van marge opofferen..
quote:water
Op vrijdag 9 januari 2004 09:14 schreef g1id het volgende:[..]
Of een kwestie van wat water(oid) toevoegen?
[Dit bericht is gewijzigd door slashme op 09-01-2004 09:16]
quote:Nee... Je weet nooit wat shell er mee doet Maar AVIA/ TAM OIL/ Brand Oil/ Tango etc doen zelf helemaal niks aan de benzine. Als de kwaliteit kut is, kunnen zij daar verdomd weinig aan doen...
Op vrijdag 9 januari 2004 09:14 schreef g1id het volgende:[..]
Of een kwestie van wat water(oid) toevoegen?
quote:Maar dat gebeurt alleen als ze van leverancier wisselen... en dat gebeurt nauwelijks...
Op vrijdag 9 januari 2004 09:15 schreef slashme het volgende:[..]
Klopt, enige nadeel is dat ze benzine van verschillende maatschappijen door elkaar mixen, daardoor kan er een rare additieven cocktail ontstaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |