FOK!forum / Muziek / Jazzfans - Live at the Fok!Forum volume III
Philosocleszondag 4 januari 2004 @ 02:23

Quoting Zander uit deeltje II:
Dit is het topic voor alle jazzliefhebbers op Fok. Discussies, tips en aanraders over alle albums, muzikanten, stijlen en genres die enige verwantschap met jazz hebben, van dixieland tot avantgarde en fusion, zijn hier van harte welkom. Veel plezier, en hou het gezellig

Deel II: Jazzfans - Live at the Fok!Forum volume II
Deel I: JAZZ! Ook weleens prettig luistergenot!

Dus hier maar weer verder... Enne, vergeef me dat ik de gelegenheid niet te baat heb genomen een betere topictitel te verzinnen - this one'll stick.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 04-01-2004 02:47]

Philosocleszondag 4 januari 2004 @ 02:26
quote:
Op zaterdag 3 januari 2004 19:28 schreef Zander hier het volgende:
Ach, Herbie staat traditiegetrouw dit jaar vast ook wel weer op North Sea Jazz. Moet zeggen dat ik de afgelopen jaren wel een aantal goede optredens van hem gezien heb daar, al is het altijd even afwachten met wat voor bezetting + repertoire hij komt.
Ik vind veel van Herbie's werk moeilijk in te komen - niet omdat het inherent moeilijk is, eerder het omgekeerde - te gelikt, te geprobeerd, te geproduceerd. Herbie heeft ooit eens in een interview gezegd dat-ie ooit eens tot zijn spijt moest vaststellen dat-ie geen 'echte' jazz-held was (zoals Miles of Coltrane), en dat-ie dat best een zware tegenvaller vond. Getuigt wel van zelfkennis. Ik hoor hem in ieder geval het liefst akoestisch, no-nonsense. Dan komt-ie voor mij het best tot zijn recht.

Voorbeeld wat ik laats zag: Samen met Wayne Shorter een compositie van Michiel Borstlap (Ned. pianist die daarvoor de Thelonious Monk Award kreeg). Hier een (te kort) stukje in RealAudio. Dat soort werk vind ik wel heel mooi. Wie weet ga ik Herbie & Wayne eens zien mocht die kans zich nog voordoen.

fripperzondag 4 januari 2004 @ 02:31
quote:
Op zondag 4 januari 2004 02:23 schreef Philosocles het volgende:

Dus hier maar weer verder... Enne, vergeef me dat ik de gelegenheid niet te baat heb genomen een betere topictitel te verzinnen - this one'll stick.


Lijkt me een juiste keuze. En een plaatje van Dizzy er bij, zo hoort dat.

Edit : plaatje van Dizzy is weer weg

[Dit bericht is gewijzigd door fripper op 04-01-2004 02:37]

Philosocleszondag 4 januari 2004 @ 02:39
quote:
Op zondag 4 januari 2004 02:31 schreef fripper het volgende:
[..]
Lijkt me een juiste keuze. En een plaatje van Dizzy er bij, zo hoort dat.
Oemf - die had ik net (met Eric Dolphy) weggehaald omdat het de layout verklootte Dat kan ik toch eigenlijk niet máken... Dizzy weer terug bovenaan, en hier alsnog Dolphy (omdat ik hem immers nét begin te waarderen):

Edit -
quote:
Edit : plaatje van Dizzy is weer weg
Ghehe, was ik al bang voor - hopelijk is u weer tevree.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 04-01-2004 02:50]

fripperzondag 4 januari 2004 @ 02:50
Beter , veel beter

Dan zullen we Dizzy ook maar even herenigen met z'n grote vriend Charlie.

Zanderzondag 4 januari 2004 @ 08:51
Ha, een deel drie. Gaat lekker, zo.
quote:
Op zondag 4 januari 2004 02:26 schreef Philosocles het volgende:
Ik vind veel van Herbie's werk moeilijk in te komen - niet omdat het inherent moeilijk is, eerder het omgekeerde - te gelikt, te geprobeerd, te geproduceerd. Herbie heeft ooit eens in een interview gezegd dat-ie ooit eens tot zijn spijt moest vaststellen dat-ie geen 'echte' jazz-held was (zoals Miles of Coltrane), en dat-ie dat best een zware tegenvaller vond. Getuigt wel van zelfkennis.
Zelf vind ik sommige 'electrische' Herbie Hancock-albums ook wel goed te pruimen, vooral die Headhunters-platen. Maar een beetje gelikt is het inderdaad allemaal wel, en ik heb ook wel vrij recent plaatwerk van hem gehoord waar ik niet erg enthousiast over was. Sowieso kun je je afvragen of er pakweg de afgelopen twintig jaar nog veel 'echte' nieuwe jazzhelden zijn bijgekomen. Er gebeuren nog allerlei interessante dingen in jazz, maar echt veel mainstream-appeal hebben de meeste nieuwe artiesten niet, volgens mij.
quote:
Wie weet ga ik Herbie & Wayne eens zien mocht die kans zich nog voordoen.
Ik heb ze volgens mij ook nog nooit samen gezien. Wayne Shorter heb ik een paar jaar geleden ook op NSJ gezien, toen speelde hij (voor zover ik het me herinner) behoorlijk abstracte muziek, waarna de zaal al snel voor de helft leegliep. Vond het zelf wel mooi, toen.
Zanderzondag 4 januari 2004 @ 08:54
Gisteren trouwens nog een mooie cd gekocht: "Point of Departure" van Andrew Hill. Ik kende het nog helemaal niet, beetje op de gok meegenomen omdat o.a. Tony Williams en Eric Dolphy meespelen, maar ik vind het een mooie cd met interessante composities.
Anotsuzondag 4 januari 2004 @ 10:55
terugvindpost
fripperzondag 4 januari 2004 @ 12:05
Leuke cd , Point of Departure. De manier van piano spelen van Andrew Hill doet me altijd een beetje denken aan Thelonious Monk. En voor de Dolphy liefhebbers is de cd ook zeer genietbaar.

Ik blijf me bij Tony Williams altijd verbazen over hoe jong hij was toen hij op al die mooie Blue Note platen meespeelde. Hij was 18 ten tijde van PoD , en Dolphy's Out to Lunch. En toen had hij al een jaar in de band van Miles Davis gespeeld.

fripperzondag 4 januari 2004 @ 13:36
Op de website van Andrew Hill kun je trouwens een compleet solo concert van hem downloaden (mp3). Ook staat daar deze link naar een BBC opname van de Andrew Hill Big Band.
T-o-m-a-a-tzondag 4 januari 2004 @ 14:05
Ik heb ook 2 nieuwe platen


Thelonious Monk - San Fransisco
Thelonious Monk - Straight, no chaser

Philosocleszondag 4 januari 2004 @ 14:29
FF voor de volledigheid kwa Monk Awards:

De eerste Nederlander (zelfs de eerste Europeaan) die een Monk Award won, was gitarist Jesse van Ruller in 1995 (niet voor een nummer maar voor het gitaarspel op zich). Toen volgde Michiel Borstlap dus in 1996, voor het nummer Memory of Enchantment (hier door Wayne & Herbie gespeeld). En onlangs trombonist Ilja Reijngoud voor No Substitute (waar de server vandaag wat moeite mee heeft..).

Nederlandse jazz schopt dus kennelijk best kont.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 04-01-2004 14:36]

fripperzondag 4 januari 2004 @ 14:40
Ik heb heel weinig nederlandse jazz. Het enige dat me zo snel te binnen schiet is het trio Mengelberg/Bennink/Schols dat met Eric Dolphy speelt op Last Date. (Sorry dat ik altijd alles weer naar Dolphy toelul)

Op die plaat staat overigens wel een mooie uitvoering van Monk's Epistrophy .

Zanderzondag 4 januari 2004 @ 16:41
quote:
Op zondag 4 januari 2004 13:36 schreef fripper het volgende:
Op de website van Andrew Hill kun je trouwens een compleet solo concert van hem downloaden (mp3). Ook staat daar deze link naar een BBC opname van de Andrew Hill Big Band.
Bedankt voor de linkjes, ik ben nu dat BBC live-concert aan het beluisteren.
--

De afgelopen jaren heb ik toch wel aardig wat Nederlandse jazzers op het locale jazzpodium hier gezien. Ik moet zeggen dat vooral gitarist Anton Goudsmit en bassist Tony Overwater wel indruk hebben achtergelaten, evenals het Belgische trio Aka Moon. Jesse van Ruller en Michiel Borstlap heb ik ook meerdere keren zien spelen. Maar op cd heb ik eigenlijk ook nauwelijks Nederlandse jazz, behalve een lp van het Louis van Dijk-trio die ik van mijn pa eehm.. 'geleend' heb.

Mister_Slidemaandag 5 januari 2004 @ 01:56
Ben sinds kort trotse bezitter van 'Janna'.
Een geweldige cd met ernst reijseger, mola sylla en sergine c.m. gueye.
Het klinkt een beetje (boel) afrikaans.
Het was een tijdje geleden ook op tv. Bij NPS jazz, dacht ik.
Zandermaandag 5 januari 2004 @ 16:45
quote:
Op zondag 4 januari 2004 02:39 schreef Philosocles het volgende:
hier alsnog Dolphy (omdat ik hem immers nét begin te waarderen):
Ik heb vandaag nog een mooie Eric Dolphy-set gekocht, "Eric Dolphy's 75th Birthday Celebration". Normaal gesproken heb ik het niet zo op verzamelaars, maar dit is wel een mooie: 3 cds voor een schappelijke prijs, met een overzicht van zijn werk tussen 1960 en 1964 ("26 classic Prestige, Riverside, Pablo ad Jazz Workshop Recordings"). Er staan ook nog een aantal tracks met Coltrane en Mingus op. Ik heb nog geen tijd gehad om alles te luisteren, maar tot nu toe ben ik er wel tevreden mee.
Philosoclesmaandag 5 januari 2004 @ 22:06
quote:
Op maandag 5 januari 2004 01:56 schreef Mister_Slide het volgende:
Ben sinds kort trotse bezitter van 'Janna'. Een geweldige cd met ernst reijseger, mola sylla en sergine c.m. gueye. Het klinkt een beetje (boel) afrikaans. Het was een tijdje geleden ook op tv. Bij NPS jazz, dacht ik.
Ernst Reijseger my only example.

Heb prachtige live-sets van hem gezien met Eric Vloeimans (trompet), Anton Goudsmit (gitaar) en Harmen Fraanje (piano). Hij gebruikt de cello, behalve als cello, ook als bas, gitaar en percussie. Check Eric Vloeiman's gig list als je hem een x in Vloeimans' trio wilt zien spelen. Vloeimans zelf is trouwens ook een genot om te horen.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 05-01-2004 22:23]

Zandermaandag 5 januari 2004 @ 23:20
Is dat even boffen, ik zie in het tourschema dat het Eric Vloeimans-trio volgende maand op ons locale jazzpodium hier te bewonderen is.
lovelightdinsdag 6 januari 2004 @ 06:17
*meldt*
quote:
Op maandag 5 januari 2004 22:06 schreef Philosocles het volgende:
Op maandag 5 januari 2004 01:56 schreef Mister_Slide het volgende:
Het klinkt een beetje (boel) afrikaans. Het was een tijdje geleden ook op tv. Bij NPS jazz, dacht ik
hebben jullie destijds het 'Moondive'-project gezien, bij de VPRO?
*denkt dat dat is, wat Mister_Slide bedoelde?*

De oldskool-jazz ben ik nog lang niet genoeg in thuis
om intelligent over mee te kleppen..
weet alleen wel dat van de 1001 muziekstijlen die ik lekker vind om naar te luisteren,
dit er 1 is die ik al vanaf m'n 15e of zo meedraag

veel 'poppier' dan dat, maar oh wat een jazz in die nèt 20-jarige stem
van Amy Winehouse, al kennis mee gemaakt? Ben er al maanden verliefd op
uh oh ja er zitten zowel onder 'amy' als onder 'winehouse' aparte links..

[Dit bericht is gewijzigd door lovelight op 06-01-2004 06:23]

Mister_Slidedinsdag 6 januari 2004 @ 18:33
quote:
Op maandag 5 januari 2004 22:06 schreef Philosocles het volgende:

[..]

Ernst Reijseger my only example.
[afbeelding][afbeelding]
Heb prachtige live-sets van hem gezien met Eric Vloeimans (trompet), Anton Goudsmit (gitaar) en Harmen Fraanje (piano). Hij gebruikt de cello, behalve als cello, ook als bas, gitaar en percussie. Check Eric Vloeiman's gig list als je hem een x in Vloeimans' trio wilt zien spelen. Vloeimans zelf is trouwens ook een genot om te horen.


Ziet Ernst Reijseger er zo uit?
Dan speelde 'ie vrijdag in 't BIMhuis, onaangekondigd
Doffvrijdag 9 januari 2004 @ 17:39
quote:
Op zondag 4 januari 2004 08:54 schreef Zander het volgende:
Gisteren trouwens nog een mooie cd gekocht: "Point of Departure" van Andrew Hill. Ik kende het nog helemaal niet, beetje op de gok meegenomen omdat o.a. Tony Williams en Eric Dolphy meespelen, maar ik vind het een mooie cd met interessante composities.
Laatst ook cd van Andrew Hill gekocht. Ook op de gok
Passing Ships, gekocht vanwege de namen Joe Farrel, Woody Shaw, Ron Carter en Julian Priester. Ook erg gaaf. Uitgebracht in de Connoisseur series van Blue Note, waar ik dr al 4 van heb en alle zijn super.
Ik zou graag wat meer werk van Joe Farrel willen hebben. Volgens mij stond hij laatst nog met Chick Corea op North Sea (kan dat?), staat me vaag iets van bij dat dat werd uitgezonde bij NPS. klonk heel leuk. Enige cd die ik verder van hem heb is Tones for Joans Bones, debuutalbum dacht ik van Chick Corea.
Iemand aanradertjes?
Beathovenvrijdag 9 januari 2004 @ 22:13
Zit momenteel wat meer fusion te beluisteren waaronder Bitches Brew van Miles Davis en werk van Chick Corea & Return to Forever.

Ben van de jaren '50 & '60 naar de jaren '20 t/m '40 gegaan en zit nu in de jaren 70 en 80. Het is een beetje een vreemde manier om de jazzgeschiedenis door te lopen maar ach.

En nog laaaaaang niet alles beluisterd ):

Iemand nog tips qua goeie fusionplaten ?

frippervrijdag 9 januari 2004 @ 22:31
quote:
Op vrijdag 9 januari 2004 22:13 schreef Beathoven het volgende:
Zit momenteel wat meer fusion te beluisteren waaronder Bitches Brew van Miles Davis en werk van Chick Corea & Return to Forever.

Iemand nog tips qua goeie fusionplaten ?


Weather Report heeft veel mooie cd's gemaakt. Mysterious Traveler vind ik de beste.

De eerste 2 cd's van Mahavishnu Orchestra zijn ook klassiekers (Inner Mounting Flame en Birds of Fire )

Verder heeft Bill Bruford eind jaren 70 een paar hele mooie cd's gemaakt : One of a Kind en Feels good to me.

Wat ik ook leuk vind is Tribal Tech , de band van Scott Henderson en Gary Willis. Ik ken de cd's Thick en Rocket Science.

Zanderzaterdag 10 januari 2004 @ 00:26
quote:
Op vrijdag 9 januari 2004 22:13 schreef Beathoven het volgende:
Iemand nog tips qua goeie fusionplaten ?
"Red Clay" en "Straight Life" van Freddie Hubbard vind ik zelf ook wel erg aangenaam, als aanvulling op bovenstaande post. In het vorige topic staan ook nog wel wat fusion-tips.

"Lanquidity" van Sun Ra heb ik deze week nog aangeschaft, ook wel erg goede jazzrock, klinkt helemaal niet als zijn andere werk, maar wel erg goed.

Zanderzaterdag 10 januari 2004 @ 00:39
quote:
Op vrijdag 9 januari 2004 17:39 schreef Doff het volgende:
. Volgens mij stond hij laatst nog met Chick Corea op North Sea (kan dat?),
Volgens de AMG is hij in '86 overleden, dus het lijkt me sterk.

Ken verder zijn solo-werk ook niet, eigenlijk. Alleen maar zijn bijdrages aan diverse platen van andere artiesten (o.a. inderdaad een hoop Chick Corea-platen)

Beathovenzaterdag 10 januari 2004 @ 01:27
* Beathoven schrijft mee

Bedankt voor de goeie tips weer!!, kan ik van 't weekend de jaren 70 en 80 eens gaan herontdekken.

: 7

ow ja.. d'r wordt hier niet gerookt

Philosocleszaterdag 10 januari 2004 @ 03:42
quote:
Ook staat daar deze link naar een BBC opname van de Andrew Hill Big Band.
'k Heb 'm ook gehoord, is erg goed, thnx. Er worden leuke dingen door de omroepen op het net gezet. Hier gelukkig ook; naast wat op de nps zie je af en toe ook jazz op Vrije Geluiden. Zo was daar een tijdje terug de Vietnamees-Amerikaanse trompettist Cuong Vu te gast (uitzending staat online).

Hij heeft 'n trio met drums en bas; waarin hijzelf en de bassist van fx gebruik maken. De bassist is een Japanner (Stomu Takeishi) die fretloos speelt, en gebruikt oa. een loop-station. Daarmee kan-ie freaken over z'n eigen opgenomen bottom-line (wat een goeie oplossing; een verademing gegeven die vele bassisten die in het hoog gaan freaken waarbij de bodem uit het stuk valt). Takeishi speelt op blote voeten om met z'n tenen de effect-knopjes te bedienen. De effecten worden veel gebruikt, maar het klinkt niet geforceerd. De musici zijn ermee opgegroeid; als invloeden worden oa. Radiohead en Aphex Twin genoemd. Not your regular jazz trio, dus, en dat vond ik eens leuk om te horen. Might be part of the shape of jazz to come.

Hier staat een optreden in 2 stukken. In het eerste nummer van het eerste deel zit zo'n bas-loop, met lange trompet-tonen erover (het leuke is ook dat de bas in A speelt en de trompet er in F# overheen blaast - als ik het goed heb..). Ook mooi is het nummer dat in het tweede deel op 7'15" begint. Het bouwt langzaam op van een wazig begin naar een mooi thema.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 10-01-2004 04:00]

fripperzaterdag 10 januari 2004 @ 09:33
Ik heb die uitzending met Cuong Vu gezien, was inderdaad erg leuk. Vorig jaar hadden ze ook een uitzending met een andere vietnamese amerikaan ; gitarist Nguyên Lê . Leuke mix van jazz, Jimi Hendrix en vietnamese muziek.
Vrije geluiden heeft inderdaad vaak wel verrasende muziek .
Echoeszaterdag 10 januari 2004 @ 10:54
van de week die 9 Ella Fitzgerald Lp's gehad
nipengzaterdag 10 januari 2004 @ 16:56
Wie kent Yusef Lateef? Ik heb vandaag drie cd's van hem gekocht (zie Laatst Gekochte CD/LP/MuziekDVD. Deel 22 ).

Luister nu naar het begin van "Sun Ra - It Is Forbidden: Live At The Ann Arbor Blues & Jazz Festival In Exile 1974". Dit begin is geen lichte kost.

fripperzaterdag 10 januari 2004 @ 17:30
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 16:56 schreef nipeng het volgende:
Wie kent Yusef Lateef? Ik heb vandaag drie cd's van hem gekocht
Dan heb je er al twee meer dan ik. Ik heb Live al Pep's .

Vandaag (eindelijk) Olé Coltrane aangeschaft. En ook een dubbele live cd van Béla Fleck (Live Art). Bluegrass Fusion of zo iets

Eerder deze week ook nog wat Herbie Hancock ingeslagen : Mwandishi-The Complete Warner Bros. Recordings. Deze omvat de lp's Mwandishi, Crossings en Fat Albert's Groove.

Zanderzaterdag 10 januari 2004 @ 18:24
Morgen speelt de Michiel Braam Big Bent hier, ik hoop dat het een beetje interessant is.
quote:
Hier staat een optreden in 2 stukken. In het eerste nummer van het eerste deel zit zo'n bas-loop, met lange trompet-tonen erover (het leuke is ook dat de bas in A speelt en de trompet er in F# overheen blaast - als ik het goed heb..). Ook mooi is het nummer dat in het tweede deel op 7'15" begint. Het bouwt langzaam op van een wazig begin naar een mooi thema.
Goede muziek, zeg. Heb ze vorig jaar helemaal gemist toen ze op NSJ stonden, hopelijk dit jaar dan in de herkansing.
Doffzaterdag 10 januari 2004 @ 20:44
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 00:26 schreef Zander het volgende:

[..]

"Red Clay" en "Straight Life" van Freddie Hubbard vind ik zelf ook wel erg aangenaam, als aanvulling op bovenstaande post. In het vorige topic staan ook nog wel wat fusion-tips.

"Lanquidity" van Sun Ra heb ik deze week nog aangeschaft, ook wel erg goede jazzrock, klinkt helemaal niet als zijn andere werk, maar wel erg goed.


Straight Life fusion? Ik heb Straight Life (was een van mn eerste jazz cd's ), maar ik zou het niet bepaald ffusion willen noemen. Ik vind yhet wel een lekker Post Bop plaatje. Misschien zit ik dr helemaal naast. Trouwens wel erg fijne cd, vooral Joe Henderson (toch?) klinkt erg gaaf

Trouwens! ik heb zojuist van Mosaic Records besteld: Mosaic Select; Gracham Moncur III besteld. natuurlijk snelste shipping zodat ik em binnen 3 weken in mn cd spelertje heb zitten. Er staan 3 nummers van de cd op www.mosaicrecords.com. Alles is al een keer eerder uitgebracht (op naam van Jackie McLean meende ik te lezen), maar zo'n Mosaic Box is natuurlijk altijd leuk. Ik ben erg benieuwd

Zanderzaterdag 10 januari 2004 @ 20:51
Ik weet het niet hoor, ik dacht dat post-bop over het algemeen meer dat stereotype swingritme had, terwijl de ritmes op "Straight Life" (en "Red Clay") meer funk en rock-achtig zijn en er ook nog electrische instrumenten worden gebruikt. Maar goed, hokjes zijn toch vervelend. Het is gewoon een leuke plaat.
fripperzaterdag 10 januari 2004 @ 20:55
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 20:44 schreef Doff het volgende:

[..]

Trouwens! ik heb zojuist van Mosaic Records besteld: Mosaic Select; Gracham Moncur III besteld. natuurlijk snelste shipping zodat ik em binnen 3 weken in mn cd spelertje heb zitten. Er staan 3 nummers van de cd op www.mosaicrecords.com. Alles is al een keer eerder uitgebracht (op naam van Jackie McLean meende ik te lezen), maar zo'n Mosaic Box is natuurlijk altijd leuk. Ik ben erg benieuwd


Lijkt me een hele mooie ( maar dat had ik al eens gemeld )
Doffzaterdag 10 januari 2004 @ 21:04
Allebei helemaal mee eens Red Clay trouwens echte aanrader? Is hij een beetje vergelijkbaar aan Straight Life of is het iets meer geexperimenteer met muziek (waar ik niet altijd van hou:) )
Zanderzaterdag 10 januari 2004 @ 21:08
Ik vind van wel, in ieder geval. Het is ook niet zo vreselijk experimenteel (lees: hoog *piep*knor* - gehalte), gewoon een goede cd en zeker vergelijkbaar met de muziek op Straight Life. Vooral het titelnummer is erg cool, vind ik.
nipengzondag 11 januari 2004 @ 10:50
Hebben jullie dit al gezien?

http://www.omroep.nl/nps/jazz/

-edit- ik heb het dan over de tv uitzendingen.

fripperzondag 11 januari 2004 @ 11:22
Er zijn ook weer een hoop leuke opnames van NSJ toegevoegd. Net nog even een stukje Lou Donaldson teruggekeken

[Dit bericht is gewijzigd door fripper op 11-01-2004 11:23]

Wouscherzondag 11 januari 2004 @ 18:16
Wat dacht je van nederlands eigen yuri honing? hij heeft niet voor niets een edison award gewonnen*)
Zanderzondag 11 januari 2004 @ 18:52
quote:
Op zaterdag 10 januari 2004 18:24 schreef Zander het volgende:
Morgen speelt de Michiel Braam Big Bent hier, ik hoop dat het een beetje interessant is.
Was echt top, heb echt zitten genieten. Ik heb ook nog een cdtje van ze aangeschaft, als aanvulling voor mijn (magere) neder-Jazz collectie. Gaat dat zien als ze in de buurt spelen.
fripperzondag 11 januari 2004 @ 20:19
quote:
Op zondag 11 januari 2004 18:16 schreef Wouscher het volgende:
Wat dacht je van nederlands eigen yuri honing? hij heeft niet voor niets een edison award gewonnen*)
Ook het NSJ concert van Yuri Honing kun je ook terugzien op de NPS site. ( zoeken onder Joost Lijbaart )
Beathovendonderdag 15 januari 2004 @ 22:18
Vandaag "Giant Steps" van John Coltrane gekocht voor maar 10 euro. Leek me wel een leuke om de Coltrane verzameling mee te beginnen.
quote:
Weather Report heeft veel mooie cd's gemaakt. Mysterious Traveler vind ik de beste.
Van Weather Report heb inmiddels wat beluisterd en dat klonk niet verkeerd, lekkere trippy fusion, erg ritmisch met gave effecten en toch niet gejaagd (al hou ik daar ook wel van op z'n tijd).

[Dit bericht is gewijzigd door Beathoven op 15-01-2004 23:36]

Mister_Slidevrijdag 16 januari 2004 @ 01:29
quote:
Op zondag 11 januari 2004 18:52 schreef Zander het volgende:

[..]

Was echt top, heb echt zitten genieten. Ik heb ook nog een cdtje van ze aangeschaft, als aanvulling voor mijn (magere) neder-Jazz collectie. Gaat dat zien als ze in de buurt spelen.


Vandaag spelen ze ook in 't BIMhuis. Misschien ga ik er heen als ik me drastisch verveel
Wolter Wierbos is altijd goed!
JAMvrijdag 16 januari 2004 @ 01:30
quote:
Op vrijdag 16 januari 2004 01:29 schreef Mister_Slide het volgende:

[..]

Vandaag spelen ze ook in 't BIMhuis. Misschien ga ik er heen als ik me drastisch verveel
Wolter Wierbos is altijd goed!


Waar is het BIMhuis ? .
De-oneven-2vrijdag 16 januari 2004 @ 01:54

Pwiep-Pwoep-Pwaap.. Tetter-deTetter-deTet.. Tsjik-Boem
Een verkapte tvp noemen ze dat, geloof ik.

Mister_Slidevrijdag 16 januari 2004 @ 11:06
quote:
Op vrijdag 16 januari 2004 01:30 schreef JAM het volgende:

[..]

Waar is het BIMhuis ? .


In Amsterdam, vlak bij het waterlooplein.

www.bimhuis.nl

Loopafstand vanaf het Centraal Station.

Beathovenvrijdag 16 januari 2004 @ 21:52
quote:
Op vrijdag 16 januari 2004 01:54 schreef De-oneven-2 het volgende:
[afbeelding]

Pwiep-Pwoep-Pwaap.. Tetter-deTetter-deTet.. Tsjik-Boem
Een verkapte tvp noemen ze dat, geloof ik.


was dit voor of na z'n dood?
nipengzaterdag 17 januari 2004 @ 14:02
Luister nu naar Miles Davis zijn "Kind of Blue" album. Vandaag opgepikt in de platenzaak voor 11 euro.

quote:
Tracks / Audio:

1. So What [RA]
2. Freddie Freeloader [RA]
3. Blue In Green [RA]
4. All Blues [RA]
5. Flamenco Sketches [RA]
6. Flamenco Sketches [RA]
(Alternate Take)

Kind Of Blue is certainly the one jazz album which has made its way into everyone's collection. Drummer Jimmy Cobb said it was a recording that was made in heaven!

This definitive edition has been remixed from the original 3-track masters, the first 3 songs now being in their correct pitch. It also includes a rare alternate take of "Flamenco Sketches," new liner notes by respected critic Robert Palmer (+ Bill Evan's original influential notes) and stunning previously unseen session photos.

The stellar line-up includes John Coltrane, Cannonball Adderley, Bill Evans, Wynton Kelly, Paul Chambers and Jimmy Cobb.


http://www.miles-davis.com/kindofblue.html

De remastering is prima geslaagd trouwens.

Philosocleszaterdag 17 januari 2004 @ 14:46
quote:
Luister nu naar Miles Davis zijn "Kind of Blue" album. Vandaag opgepikt in de platenzaak voor 11 euro. [..]

quote:
It also includes a rare alternate take of "Flamenco Sketches"


Je hoort wel waarom die andere take take van Flameco Sketches 'de' versie werd. In de alternate take hoor je bv. dat Coltrane (meen ik) echt moeite heeft 'op gang' te komen. Hij probeert te lang in een akkoord te blijven hangen. Dat is ook het unieke aan dat nummer (en verklaart wellicht waarom juist daar een tweede take nodig was) - het heeft de ongebruikelijk opzet dat het aantal maten dat de solist over een gegeven akkoord soleert, niet vaststaat maar door de solist wordt bepaald. Zo van, je hebt hier verteld wat je te zeggen had; dan geef je een signaal aan de andere musici dat je 'over' wilt naar het volgende akkoord. Dat kan de eerste keer lastig zijn. Maar het is een geweldig idee, dat niet de navolging kreeg die het verdiende (40 jaar later spelen een hoop musici nog altijd een themaatje, een solootje, en weer een themaatje, over een schemaatje ).
quote:
This is a modal tune whose structure is determined by the soloist. The soloists on "Kind Of Blue" thought of this as a sequence of four modes, played in prescribed sequence for however long the soloist wanted them to go on. It's performance depended on Bill Evans picking up their musical cues that they were moving to the next mode. Also, the tune does not have a written melody. It's completely improvised

Miles did 4 bars of C MA7, 4 bars of Ab7sus4, 4 bars of Bb MA7, 8 bars of D7(b6b9) and 4 bars of Gm7. Coltrane emulated Miles except he ended with 5 bars of the Gm7.Cannonball did 10 bars of CMA7, 4 bars of Ab7sus4, 8 bars of GMA7, 8 bars of E7(b6b9), and 4 bars of Em7. Evans chose to do 8 bars of CMA7, 4 bars of Ab7sus4, 8 bars of BbMA7, 4 bars of D7(b6b9), and 4 bars of Gm7.
http://www.songtrellis.com/sounds/viewer$2353


Ik heb het nummer eens mee naar een sessie genomen, maar de sessieleider wilde toch voor ieder akkoord gewoon een vast aantal maten, ander was het te lastig. Ik moet de volgende keer toch eens op mijn strepen staan.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 17-01-2004 14:51]

vossszaterdag 17 januari 2004 @ 14:48
Ik heb nu http://www.digitallyimported.com/wma/jazz.asx opstaan, maar ik neem aan dat die URL wel al bekend was bij jullie?
fripperzondag 18 januari 2004 @ 15:27
Gisteren weer wat mooie jazz gekocht : Forest Flower: Live in Monterey van Charles Lloyd.

Dit album is in 1966 opgenomen, en heeft de volgende bezetting :
Charles Lloyd - TenorSax en fluit
Jack DeJohnette - Drums
Keith Jarrett - Piano
Cecil McBee - Bass

In deze biogafie staat een stukje over de populariteit die Lloyd's Quartet destijds had, vooral onder een jong (rock) publiek :

quote:
Lloyd embarked on a solo career in 1965 after leaving Cannonball Adderley to form his own quartet, a brilliant ensemble that introduced the jazz world to the talents of pianist Keith Jarrett, drummer Jack DeJohnette and bassist Cecil McBee. Their first release together was a studio recording, Dream Weaver, followed by Forest Flower: Live at Monterey (1966). Forest Flower made history as one of the first jazz recordings to sell a million copies and the album's firsts continued as it became a stunning crossover success that appealed to a popular mass market and gained heavy airplay on FM radio. The Quartet was the first jazz group to appear at the famed Fillmore Auditorium in San Francisco and other rock palaces and shared billing with Jimi Hendrix, Janis Joplin, Cream, the Grateful Dead and Jefferson Airplane.

Touring the world, the Lloyd quartet found a warm reception in Europe as it appeared at the new jazz festivals in Montreux, Antibes, Molde, and returned to the U.S. to deliver stunning performances at the Newport and Monterey Festivals. The acoustic group fused virtuoso improvising with a constantly changing combination of musical tropes, incorporating the challenge of avant-garde or "free" jazz with elements of non-Western music, impressionistic harmonies and occasional rock rhythms in open-ended musical flights that echoed the free spirit of the psychedelic 1960s. Electric jazz/rock germinated in a series of original performances that, ironically, were acoustic. Miles Davis and other jazz figures were highly influenced by Lloyd's explorations and soon plugged in to play to the young fans that Lloyd had reached through his acoustic explorations.


Als ik naar de cd luister is het mij overigens niet duidelijk waarom juist deze groep nou zo populair was op rock festivals. Niettemin een prima cd. Vooral het pianospel van Keith Jarrett is erg avontuurlijk.

De opnames met Lloyd behoren overigens tot het vroegste werk van Jarrett. De enige oudere opname is voor zover ik weet een lp met Art Blakey's Jazz Messengers (Buttercorn Lady uit januari 66-nog steeds niet op cd voor zover ik weet). Jarrett speelde slechts 4 maanden bij The Jazz Messengers.

De cd bevat ook nog de live lp soundtrack, opgenomen in 1968. Het was de laatste lp van de groep, die korte tijd later uiteen zou vallen. Jarrett en DeJohnette kwamen elkaar spoedig weer tegen in de band van Miles Davis.

[Dit bericht is gewijzigd door fripper op 18-01-2004 23:45]

fripperzondag 18 januari 2004 @ 16:52
quote:
Op maandag 5 januari 2004 16:45 schreef Zander het volgende:

[..]

Ik heb vandaag nog een mooie Eric Dolphy-set gekocht, "Eric Dolphy's 75th Birthday Celebration". Normaal gesproken heb ik het niet zo op verzamelaars, maar dit is wel een mooie: 3 cds voor een schappelijke prijs, met een overzicht van zijn werk tussen 1960 en 1964 ("26 classic Prestige, Riverside, Pablo ad Jazz Workshop Recordings"). Er staan ook nog een aantal tracks met Coltrane en Mingus op. Ik heb nog geen tijd gehad om alles te luisteren, maar tot nu toe ben ik er wel tevreden mee.


En dat op 5 juanuari 2004. Je hebt de 25e sterfdag van Mingus gevierd door aanschaf van Eric Dolphy's 75th Birthday Celebration

Staat er trouwens op het hoesje iets meer info over wat waar is opgenomen ? Ik neem aan dat So long Eric met Mingus is ? Zijn het opnames die ook op andere cd's voorkomen ?

Zanderzondag 18 januari 2004 @ 17:42
quote:
Op zondag 18 januari 2004 16:52 schreef fripper het volgende:
Staat er trouwens op het hoesje iets meer info over wat waar is opgenomen ? Ik neem aan dat So long Eric met Mingus is ? Zijn het opnames die ook op andere cd's voorkomen ?
Ja, volgens het boekje zijn alle opnames al eerder uitgebracht, dus voor de fanatieke verzamelaar zal er weinig nieuws opstaan. Maar ik had zelf nog niet zoveel van Dolphy in de kast staan, en dan is het een zeer aangename 3cd-verzamelaar. Het valt me ook op hoe veelzijdig de man is geweest, want er zit enorm veel variatie in de muziek. Anyway, ik zal voor de volledigheid even alle originele cds er bij zetten (uit het cd-boekje):


1. G.W. (Eric Dolphy - Outward Bound)
2. Left Alone (Eric Dolphy with Booker Little - Far Cry)
3. Green Dolphin Street (Eric Dolphy - Outward Bound)
4. Eclipse (Eric Dolphy - Out There)
5. The Drive (Oliver Nelson Sextet feat. Eric Dolphy - Screamin' the Blues)
6. Feather (Eric Dolphy - Out There)
7. Sunday Go Meetin' (The Latin Jazz Quartet + ED - Caribe)
8. Serene (ED with Booker Little - Far Cry)
9. Lautir (Ken McIntyre and ED - Looking Ahead)
10. Tenderly (ED with Booker Little - Far Cry)
11. April Fool (ED - Here and There)
12. Images - (Oliver Nelson with ED - Straight Ahead)
13. Ralph's New Blues (Oliver Nelson with ED - Straight Ahead)

1. Honesty (George Russell Sextet - Ezz-thetics)
2. 'Round Midnight (George Russell Sextet - Ezz-thetics)
3. Rally (Ron Carter with ED, Mal Waldron - Where?)
4. Warm Canto (Mal Waldron with ED and Booker Ervin - The Quest)
5. Status Seeking (Mal Waldron with ED and Booker Ervin - The Quest)
6. The Prophet - (ED live at the Five Spot Vol. 1)
7. Aggression - (ED live at the Five Spot Vol. 2)

1. Woody 'n You (ED in Europe vol 3)
2. Booker's Waltz (ED and Booker Little - Memorial Album)
3. Les (ED in Europe vol 2)
4. God Bless the Child (ED in Europe vol 1)
5. My Favorite Things (John Coltrane - Live Trane, the European Tours)
6. So Long Eric (Charles Mingus - Town Hall Concert)

Valt wel op dat er geen nummers van Out to Lunch of andere opnames voor Blue Note opstaan, maar dat zal wel een rechtenkwestie zijn geweest of zo.

fripperzondag 18 januari 2004 @ 20:43
Thanx, mooi lijstje met Dolphy opnames. Opvallend veel werk overigens waar Dolphy als sideman meespeeld. Er zit heel wat tussen dat ik nog niet ken.
Doffmaandag 19 januari 2004 @ 15:37
ik lees hier de naam van Booker Little, doe me eraan herinneren dat ik nog steeds een bestelling van deze trompetist heb lopen .
'Out Front', ik was al heel verbaasd dat ik em uberhaupt nog zou kunnen krijgen.Lijkt me supergaaf album. Het is jammer dat Booker Little niet zo oud is geworden, anders had hij wellicht voor heel wat leuke albums kunnen zorgen.
Ben benieuwd met wie Booker dan nog zou hebben gespeeld. Volgens mij zou hij heel goed samen met bijvoorbeeld Coltrane of McLean kunnen spelen.

En om nog even terug te komen op Joe Farrel:
mijn leraar sax vertelde me dat Joe Farrel nadat hij veel geld had verdiend verslaafd raakte aan gokken. Hij verloor alles inclusief zijn saxofoon en ander materiaal. Hij stierf als zwerver op straat.
Als dit waar is is het heel triest. Hij speelde echt goed en was volgens mij nu nog steeds een perfecte partner voor Chick Corea geweest.
Ik zou trouwens nog wel zo'n Hard Bop plaat van hem als leider willen hebben, hoop dat uik daar een beetje gemakkelijk aan ga komen.

mn laatste aankopen:
Lee Morgan: In search for new land
Blue Mitchell: Down with it
John Coltrane: Live at village vanguard: The master takes

[Dit bericht is gewijzigd door Doff op 19-01-2004 15:58]

Zanderdinsdag 20 januari 2004 @ 19:18
Vandaag "The IS Sessions" van Chick Corea gekocht (werd volgens mij door iemand (Doff?) aangeraden in het vorige topic), en nog een Roland Kirk-cd, "I Talk to the Spirits", waarop hij alleen maar dwarsfluit speelt. Nog niet veel tijd gehad om alles goed te beluisteren, maar 't klinkt wel okee tot nu toe.
fripperdinsdag 20 januari 2004 @ 19:23
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:18 schreef Zander het volgende:
.... en nog een Roland Kirk-cd, "I Talk to the Spirits", waarop hij alleen maar dwarsfluit speelt.
Met daarop Serenade to a Cuckoo dat later nog werd gespeeld door Jethro Tull. Ian Anderson schijnt dan ook een groot liefhebber van Kirk te zijn.
Mister_Slidewoensdag 21 januari 2004 @ 00:49
Morgen ga ik in zaal 100 naar Ikki, Ballet Mecanique en Tetzepi.
Geen idee of 't wat is. Ben benieuwd!
Echoeswoensdag 21 januari 2004 @ 10:11
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:18 schreef Zander het volgende:
Vandaag "The IS Sessions" van Chick Corea gekocht
hoeveel cd's koop jij per week?
Billytmwoensdag 21 januari 2004 @ 12:21
Heerlijk mensen dit topic. Begin net een beetje into jazz te raken dus het is prettig om te weten wat wel en wat niet aan te schaffen.

Dolphy ken ik echter al een tijdje.Ik neem aan dat iemand het waanzinnige album out to lunch in zijn/haar bezit heeft. Zo niet DOEN!

Meesterlijke plaat waar vooral de percussie opvalt

Doffwoensdag 21 januari 2004 @ 12:34
quote:
Op dinsdag 20 januari 2004 19:18 schreef Zander het volgende:
Vandaag "The IS Sessions" van Chick Corea gekocht (werd volgens mij door iemand (Doff?) aangeraden in het vorige topic), en nog een Roland Kirk-cd, "I Talk to the Spirits", waarop hij alleen maar dwarsfluit speelt. Nog niet veel tijd gehad om alles goed te beluisteren, maar 't klinkt wel okee tot nu toe.
Klopt, lekker album! heeft me helemaal doen overtuigen van Maupin en DeJohnette én Holland niet te vergeten.
Van die laatste is volgens mij op www.nps.nl/jazz nog een leuk videofragment van North Sea terug te vinden.
Ben trouwens benieuwd of jij cd'tje 2 aankan , die is voor mij namelijk iets te ontoegankelijk

[Dit bericht is gewijzigd door Doff op 21-01-2004 12:37]

Zanderwoensdag 21 januari 2004 @ 13:34
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 12:34 schreef Doff het volgende:
Ben trouwens benieuwd of jij cd'tje 2 aankan , die is voor mij namelijk iets te ontoegankelijk
Ha, die tweede cd is inderdaad behoorlijk zware kost, ik heb 'm nu ook halverwege uitgezet. Maar de eerste is erg goed, doet me qua spel en composities ook wel denken aan de Corea-cd "Now he sings, now he sobs", ook een van zijn betere cds, maar dan in pianotrio-bezetting.
quote:
hoeveel cd's koop jij per week?
Ehm, eehm, ehm.. Vergeleken met Summoner valt het wel mee, hoor.
Doffwoensdag 21 januari 2004 @ 13:46
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 13:34 schreef Zander het volgende:

[..]

Ha, die tweede cd is inderdaad behoorlijk zware kost, ik heb 'm nu ook halverwege uitgezet. Maar de eerste is erg goed, doet me qua spel en composities ook wel denken aan de Corea-cd "Now he sings, now he sobs", ook een van zijn betere cds, maar dan in pianotrio-bezetting.


Ben 'Now he sings, now he sobs' nu aant luisteren (fragmenten op B&N ), klinkt wel leuk. Toch wezenlijk verschil dat hij hier met enkel een bassist en drummer staat. Af en toe heeft die IS Sessions zelfs een beetje iets weg van een (kleine) big band qua geluid.
En tja, die cd 2 blijft voor mij echt een willekeurige verzameling van geluidjes (al mag ik dat eigenlijk niet zeggen ).

Wat vind jij trouwens van die 15 minuten durende solo van Coltrane tijdens Inmpressions op Live at the Village VAnguard: The Master Takes?

nozemwoensdag 21 januari 2004 @ 15:49
Sinds een jaartje of twee ben ik zijdelings in Jazz geinteresseerd geraakt, maar pas sinds een paar maanden ben ik er actief ingedoken. Ik denk dat de jazzbeginneling ontmoedigd raakt wanneer hij een cd-zaak met veel Jazzalbums induikt.Er is namelijk zo ontzettend veel!
Ik ben heel blij dat er zoiets als allmusic.com is zodat je een klein beetje inzicht krijgt in verschillende stromingen. Vandaag Blue Breakbeats (ook funk en soul-achtige dingen) en The incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery gekocht en beide albums zijn werelds, tijdje terug ook Root Down van Jimmy Smith gekocht. Heeft er nog iemand tips in de richting van funky jazz '60s en '70s (stijl Jimmy Smith, Grant Green), met naast blazers ook gitaar, orgel en fluit?
fripperwoensdag 21 januari 2004 @ 17:45
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 15:49 schreef nozem het volgende:
[..] Heeft er nog iemand tips in de richting van funky jazz '60s en '70s (stijl Jimmy Smith, Grant Green), met naast blazers ook gitaar, orgel en fluit?
Je zou eens kunnen luisteren naar Lou Donaldson - Relaxing at Sea Live on the QE2. Geen fluit maar wel gitaar , hammond-orgel , sax en drums.
Op de nps jazz site ( hier ) kun je nog een stukje van z'n NSJ concert terugzien.
Zanderwoensdag 21 januari 2004 @ 17:58
quote:
Op woensdag 21 januari 2004 15:49 schreef nozem het volgende:
Vandaag Blue Breakbeats (ook funk en soul-achtige dingen) en The incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery gekocht en beide albums zijn werelds, tijdje terug ook Root Down van Jimmy Smith gekocht. Heeft er nog iemand tips in de richting van funky jazz '60s en '70s (stijl Jimmy Smith, Grant Green), met naast blazers ook gitaar, orgel en fluit?
Er zijn in totaal vier verschillende delen van die Blue Break Beats-serie, en het zijn allemaal wel aanraders, volgens mij (ik heb zelf 1,2 en 4). Verder is er ook nog een andere goede reeks verzamelaars, "Pulp Fusion" die ook meer van dat soort muziek bevat (dus idd ook funk en soul).

Als je op zoek ben naar hele albums van 1 artiest of band, dan kun je de Blue Note-catalogus uit de late jaren 60 / begin jaren 70 verder uitspitten en kom je idd bij artiesten als Grant Green ("Alive" is wel een topper in het genre) of Donald Byrd uit, die ook op die verzamelaars staan. Verder (als je 't nog niet kent) denk ik dat je Herbie Hancock's jazzfunk-werk uit de 70's ook wel goed vindt, mn. albums als Headhunters, Thrust, Fat Albert Rotunda, etc.

Oh ja, voor iedereen nog een reminder: Morgenavond is die Nina Simone-docu bij de NPS.

quote:
Wat vind jij trouwens van die 15 minuten durende solo van Coltrane tijdens Inmpressions op Live at the Village VAnguard: The Master Takes?
Ik heb deze cd niet (wel de andere VV-cd), maar volgens mij heb ik deze versie op een andere Coltrane-cd staan, zal er nog ff naar kijken want ik heb een hoop verschillende uitvoeringen van Impressions, en anders haal ik ze door elkaar.
Anotsudonderdag 22 januari 2004 @ 10:05
@Nozem: Verdiep je ook eens in moderne jazz-funk (met gitaren ), bv. Soulive. Ook het album "A Go Go" van John Scofield met Medeski, Martin & Wood is een aanrader.
Seborikdonderdag 22 januari 2004 @ 13:53
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 10:05 schreef Anotsu het volgende:
Ook het album "A Go Go" van John Scofield met Medeski, Martin & Wood is een aanrader.
Krijg binnenkort als het goed is van hen de Bubblehouse Maxi-single binnen.
Zanderdonderdag 22 januari 2004 @ 14:11
Speelt John Zorn daar op mee of zo?

Anyway, ik heb ook een paar MMW-cds, die zijn inderdaad ook wel erg okee. Die Scofield-cd is idd goed, maar hun andere werk vind ik over het algemeen ook erg goed te pruimen.

Seborikdonderdag 22 januari 2004 @ 14:41
quote:
Op donderdag 22 januari 2004 14:11 schreef Zander het volgende:
Speelt John Zorn daar op mee of zo?

Anyway, ik heb ook een paar MMW-cds, die zijn inderdaad ook wel erg okee. Die Scofield-cd is idd goed, maar hun andere werk vind ik over het algemeen ook erg goed te pruimen.


Ja, uiteraard.

John Zorn is mijn jazz-leidraad.

Mahavishnudonderdag 22 januari 2004 @ 21:49
*Korte doch hevige adoreerpost jegens The Black Saint And The Sinner Lady van genie/gek Charles Mingus*

Zanderzaterdag 24 januari 2004 @ 13:24
quote:
Op zaterdag 17 januari 2004 14:48 schreef vosss het volgende:
Ik heb nu http://www.digitallyimported.com/wma/jazz.asx opstaan, maar ik neem aan dat die URL wel al bekend was bij jullie?
Heb gisteren op school de hele middag naar de jazz-zender van DI zitten luisteren (was vergeten cds mee te nemen ), maar die draait inderdaad toch wel erg aardige muziek. Lekker veel Mingus, Miles en Coltrane.
Doffzaterdag 24 januari 2004 @ 14:55
Net weer eventjes naar Kroese geweest om vervolgens Lenny Tristano - Lenny Tristano quartet en Wayne Shorter -All seeing eye aan mn collectie toe te kunnen voegen.
Heb nog even geluisterd naar Andrew Hill - Lift your voices (of iets dergelijks) en kwam erachter dat dat niet helemaal voor mij is weggelegd , ik weet niet of iemand dat album kent, maar er wordt ook gebruik gemaakt van een klein koor. Klinkt heel apart, tis eigenlijk het eerste jazz (Hard Bop-Post Bop) album met een aantal vocalen dat ik ooit in mn leven heb gehoord.
Ook Joe Farrel - Sonic text besteld ( )
fripperzaterdag 24 januari 2004 @ 15:47
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 14:55 schreef Doff het volgende:
Heb nog even geluisterd naar Andrew Hill - Lift your voices (of iets dergelijks) en kwam erachter dat dat niet helemaal voor mij is weggelegd , ik weet niet of iemand dat album kent, maar er wordt ook gebruik gemaakt van een klein koor. Klinkt heel apart, tis eigenlijk het eerste jazz (Hard Bop-Post Bop) album met een aantal vocalen dat ik ooit in mn leven heb gehoord.
Ik ken Lift Every Voice niet , en misschien moeten we dat inderdaad ook maar zou houden. Donald Byrd heeft op Blue Note ook een cd met een compleet gospel-koor , A New Perspective. Er zijn andere BlueNote's die ik nog niet ken en waarschijnlijk veel beter bij mijn smaak aansluiten.
Doffzaterdag 24 januari 2004 @ 16:15
Ik heb het nog eens nagezocht op allmusic.com (blijft handig), en ik lees dat Hill ooit een jazz opera heeft geproduceerd, vandaar. Vraag me wel af wat ik me daarbij moet voorstellen. Er staat ook dat het album nooit echt is aangeslagen bij het publiek; enerzijds de echte Hard Bop fans en anderzijds het publiek waarvoor het niet echt commercieel (gelikt?) genoeg was.
Trouwens, 'A new perpective' en 'Lift every voice' worden hier toch heel goed ontvangen. Tja , een koor en een stel goede hardbopmuziekanten blijft een rare mix
Mahavishnuzaterdag 24 januari 2004 @ 17:19
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 14:55 schreef Doff het volgende:
Net weer eventjes naar Kroese geweest om vervolgens Lenny Tristano - Lenny Tristano quartet en Wayne Shorter -All seeing eye aan mn collectie toe te kunnen voegen.
Heb nog even geluisterd naar Andrew Hill - Lift your voices (of iets dergelijks) en kwam erachter dat dat niet helemaal voor mij is weggelegd , ik weet niet of iemand dat album kent, maar er wordt ook gebruik gemaakt van een klein koor. Klinkt heel apart, tis eigenlijk het eerste jazz (Hard Bop-Post Bop) album met een aantal vocalen dat ik ooit in mn leven heb gehoord.
Ook Joe Farrel - Sonic text besteld ( )
Maar niet meteen Andrew Hill afschrijven, hoor! Point of Departure bijvoorbeeld is geweldig.
Doffzaterdag 24 januari 2004 @ 18:37
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 17:19 schreef Mahavishnu het volgende:

[..]

Maar niet meteen Andrew Hill afschrijven, hoor! Point of Departure bijvoorbeeld is geweldig.


Zeker niet !
Heb zelf Passing Ships van em, heel mooi album. Daarom wilde ik nog wat van Hill luisteren, ben nog niet helemaal ontmoedigd hoor
Point of Departure klinkt ieder geval veelbelovend: Dolphy, Henderson, Davis (bij mij bekend van Live at the Five Spot van Dolphy, ook al zo'n superalbum) en Williams zijn uiteraard niet de minsten.
Toch vind ik op een of andere manier de combinatie Dolphy/Henderson wat raar. Ze hebben een heel ander geluid, Henderson heeft zo'n duidelijk Hard Bop klinkende toon en Dolphy heeft zo'n ondefinieerbaar geluid dat, vind ik, niet met zomeer elke tenor te rijmen valt. Maar ik zal me wel vergissen, ga Point of Departure binnenkort wel ff luisteren

Nu ik de namen Dolphy en Davis zo opratel schiet me ook de naam Mal Waldron (pianist) te binnen. Kent iemand wat werk van em?

[Dit bericht is gewijzigd door Doff op 24-01-2004 18:48]

DennisMoorewoensdag 28 januari 2004 @ 00:11
Nu op de Duitse zender WDR: Marcus Miller. .

De Leverkusener Jazztage 2003.

Doffvrijdag 30 januari 2004 @ 13:09
*kick

Het viel me op dat saxofonisten op de tenor vaak ook sopraansax kunnen spelen (denk aan John Coltrane, Wayne Shorter, Joe Farrel enz.) en dat altsaxofonisten bijna nooit tenor of sopraan spelen maar wel bijvoorbeeld (bas)clarinet (denk aan Eric Dolphy, Anthony Braxton).
Vraag me af hoe dat komt .

Zandervrijdag 30 januari 2004 @ 13:14
Ik heb niet zoveel verstand van blaasinstrumenten en saxofoons, maar ik geloof dat een tenor- en sopraansax allebei Bb-instrumenten zijn, terwijl altsax en clarinet in Eb staan. Weet niet of dat voor de vingerzettingen uitmaakt, eigenlijk, misschien klets ik nu maar wat. Veel saxofonisten spelen ook dwarsfluit, trouwens.
Doffvrijdag 30 januari 2004 @ 13:27
Daar zou het best te maken mee kunnen hebben, ik moet alleen zeggen dat ik weinig over dat soort kennis beschik

En het klopt dat inderdaad veel saxofonisten (met name volgens mij altsaxofonisten) fluit spelen. Maar zo kan ik nog wel ff doorgaan

Zandervrijdag 30 januari 2004 @ 13:41
Speel jij eigenlijk sax, Doff? Wel een gaaf instrument, iig.
Doffvrijdag 30 januari 2004 @ 13:49
Ik speel sinds 3/4 kwart jaar altsax. Ik krijg alleen steeds meer de behoefte om aan een tenor te beginnen
Eigenlijk ben ik sax gaan spelen omdat ik ik helemaal overtuigd werd door de klanken van een Rollins en Coltrane, niet beseffend dat dit tenorsaxofonisten waren
Maare het bevalt inderdaad heel goed
Wodanvrijdag 30 januari 2004 @ 23:04
Iemand bekend met Pigpen?

Erg leuke muziek. Niet super wild of ongelooflijk complex. Het luistert lekker weg. Van allmusic krijgen alle albums 4 sterren. Heb nu de cd's "Miss Ann" en "Daylight" (hun laatste) liggen. Respectievelijk verschenen in 1995 en 1997. Pigpen bestaat uit Wayne Horvitz (toetsen), Fred Chalenor (bas), Briggan Krauss (saxofoon) en Mike Stone (drums).

Wayne Horvitz's group Pigpen pushes the limits of the small avant-garde combo saxophone, keyboard, bass and drums taking it noisy, jarring new frontiers. Equal parts rock and free jazz, V as in Victim is a weird journey through a number of styles and sounds there's some grooves, some soundscapes and some brutally dissonant variations on free jazz. More often than not, the excursions are successful.

Zandervrijdag 30 januari 2004 @ 23:08
Pigpen ken ik niet, maar ik heb Wayne Horvitz wel een paar keer live gezien, twee keer met Zony Mash (een funky Hammond-orgelkwartet), een keer op piano bij Bobby Previte (gaaf optreden was dat, met Steve Swallow op bas) en een keer bij Naked City. Ik heb hier ook nog een cdtje van hem liggen en de man kan wel spelen, iig.
Doffmaandag 2 februari 2004 @ 14:11
Kickje!

Ik ben benieuwd of hier mensen zijn die mij aan de hand van dit lijstje cd's tips kunnen geven. Kostte me wel even wat tijd, dus kom maar op

John Coltrane -Giant Steps,
My favourite things,
Live at Village Vanguard The Master Takes
Chick Corea - Tones for Joans Bones,
The Complete IS Sessions
Lenny Tristano -Lenny Tristano
Wayne Shorter - The All Seeing Eye,
Alegría
The Blue Mitchell Quintet -Down With It
Stanley Clarke -Live at the Greek
Dexter Gordon -The Classic Blue Note Recordings
Andrew Hill -Passing Ships
Joe Farrel - Sonic Text
Dave Holland, Jack DeJohnette,
Herbie Hancock, Pat Metheny -Virtual Realities Live Miles Davis -Kind of Blue,
Porgy and Bess
Eric Dolphy -Live at the Five Spot vol. 1,
Original Jazz Classics Collection
Rashaan Roland Kirk - Kirks Work
Jackie McLean -Jacknife,
The Jackie Mac Attack Live
Freddie Hubbard -Straight life,
Hub Cap
Steve Coleman & 5 Elements -World Expansion
Greg Osby - Zero,
Black Book
Strata Insitute - Transmigration
Ornette Coleman -Free
Herbie Hancock -Head Hunters,
Future 2 Future (DVD) Max Roach -Parisian Sketches
Charles Mingus -1959
Sonny Rollins -Saxophone Colossus,
Tenor Madness
Sonny Clark -Sonnys Crib
Donald Byrd -The Transition Sessions
Lee Morgan -In Search For New Land
Cassandra Wilson - Travelling Miles
Michael Brecker Quintet -Wide Angels
Horace Silver -Song For My Father
Stand Getz, Joao Gilberto -Getz/Gilberto
Marcus Miller -M2
Enrico Rava -Shades of Chet
The Cannonball Adderley Quintet -Mercy, Mercy, Mercy!
In bestelling:
Joe Henderson -The Kicker
Grachan Moncur III - Some Other Stuff
Wayne Shorter -Juju
McCoy Tyner -Together
Booker Little -Out Front

frippermaandag 2 februari 2004 @ 19:49
quote:
Op maandag 2 februari 2004 14:11 schreef Doff het volgende:
Ik ben benieuwd of hier mensen zijn die mij aan de hand van dit lijstje cd's tips kunnen geven.
Mooie lijst, breede smaak

In een beetje moderne jazz verzameling mogen Art Blakey & the Jazz Messengers niet ontbreken. Albums als Mosaic , the Big Beat en A Night in Tunesia kun je vast wel waarderen. ( met Wayne Shorter)

Paar gitaristen er bij misschien voor nog meer afwisseling : Kenny Burrell - Blue Lights of Midnight Blue , of misschien Idle Moments van Grant Green .

Of was je meer naar op zoek naar andere cd's van genoemde mensen ?
De lijstje met Dolphy en Mingus zijn recentelijk vast nog wel langsgekomen.
Cannonball Adderley kan ik ook altijd erg waarderen. Mercy Mercy Mercy is inderdaad een van de betere, ook leuk zijn Sometin' Else ( met Miles en Art Blakey) , en Things are getting better ( met Milt Jackson) .

En je hebt nog helemaal niks van Thelonious Monk, Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Om maar eens wat te noemen.

Doffdinsdag 3 februari 2004 @ 14:10
quote:
Op maandag 2 februari 2004 19:49 schreef fripper het volgende:

[..]

Mooie lijst, breede smaak

In een beetje moderne jazz verzameling mogen Art Blakey & the Jazz Messengers niet ontbreken. Albums als Mosaic , the Big Beat en A Night in Tunesia kun je vast wel waarderen. ( met Wayne Shorter)

Paar gitaristen er bij misschien voor nog meer afwisseling : Kenny Burrell - Blue Lights of Midnight Blue , of misschien Idle Moments van Grant Green .

Of was je meer naar op zoek naar andere cd's van genoemde mensen ?
De lijstje met Dolphy en Mingus zijn recentelijk vast nog wel langsgekomen.
Cannonball Adderley kan ik ook altijd erg waarderen. Mercy Mercy Mercy is inderdaad een van de betere, ook leuk zijn Sometin' Else ( met Miles en Art Blakey) , en Things are getting better ( met Milt Jackson) .

En je hebt nog helemaal niks van Thelonious Monk, Charlie Parker en Dizzy Gillespie. Om maar eens wat te noemen.


Bedankt!

A night in tunesia van Art Blakey was ik vergeten , die heb ik ook nog (de Bluebird versie). Op zich wel een leuk album. The Big Beat en Mosaic lijken me hele mooie. Neig eerder naar Mosaic vanwege Wayne Shorter, Cedar Walton, Freddie Hubbard en Curtis Fuller (met dank aan allmusic.com ).

Van Grant Green heb ik laatst in Kroese 'First Session' geluisterd en t overtuigde me niet helemaal. Ik denk dat ik dan onder de gitaristen meer het geluid van en Joe Pass kan waarderen. Ooit wat gehoord van hem samen met Ella Fitzgerald, dat klonk heel gaaf.
De recensie van Idle Moments ziet dr trouwens ook leuk uit, net als de aanwezigheid van Hutcherson en Henderson.

En 't klinkt misschien heel raar . Maar ik hou niet van Parker, ook niet van Gillespie en ook niet van Ellington. Op een of andere manier slaat dat niet echt aan bij mij. Zal wel aan mij liggen

Zanderdinsdag 3 februari 2004 @ 16:15
"Idle Moments" is een erg mooie plaat, maar wel heel rustig. Zelf vind ik "Matador" van Grant Green ook een geweldige plaat (al ligt dat voor een groot deel ook aan de uitstekende begeleiders), die is ook wat meer up-tempo. "Alive" is ook goed, die is iets meer souljazz/funk-achtig. Verder ben ik zelf ook een groot liefhebber van het gitaarspel van Wes Montgomery (vooral zijn vroegere werk, zijn platen op Verve zijn iha minder geweldig door overproductie). "Full House" is bijvoorbeeld wel een aanrader, met Johnny Griffin op tenorsax. Denk dat dat wel in je straatje past, als ik de rest van je lijstje bekijk. Van Wayne Shorter is "Speak No Evil" trouwens ook een erg goede plaat. Van Roland Kirk vind ik "Rip Rig and Panic" zelf een topper.

Verder kun je natuurlijk ook nooit een buil vallen aan meer werk van Miles (vooral zijn vroege jaren 60-werk met het Quintet), Coltrane, Mingus en Dolphy. Of misschien wat meer piano-triowerk van Oscar Peterson, Bill Evans, Ahmad Jamal, Keith Jarrett etc, dat kan ik iig zelf wel waarderen.

[Dit bericht is gewijzigd door Zander op 03-02-2004 16:35]

fripperdonderdag 5 februari 2004 @ 18:54
Schrijf deze dan ook maar in de agenda :
quote:
Misha Mengelberg bij Vrije Geluiden zondag 22 februari 2004 11:00 Net 3
Misha Mengelberg in gesprek met Hans Flupsen over carriere, muziek, politiek.
Vandaag is Misha Mengelberg te gast in Vrije Geluiden. De oervader van de geïmproviseerde muziek in Nederland. Mede oprichter van de Instant Composer Pool. Misha Mengelberg: pianist, componist, performer, organisator, agitator en dat ook allemaal weer niet. Veel bijzonder archiefmateriaal ook o.a. van de pianospelende poes van Mengelberg.
fripperdonderdag 5 februari 2004 @ 20:14
en vanavond NPS jazz natuurlijk
quote:
23:42 - 00:38 NPS Jazz: RH Factor (NPS)
Registratie van het concert dat trompettist Roy Hargrove en zijn band gaven op het afgelopen North Sea Jazz Festival. Samen met zijn band de RH Factor combineert hij soul, funk, dance en jazz
Seborikvrijdag 6 februari 2004 @ 13:52
Iemand weleens wat van Square Dance gehoord?

Supervrolijk en funky (als dat het goede woord is). Erg leuke muziek om te luisteren.

Ja, Hij speelt erop mee.

Square Dance bestaat uit Thomas Jordi - Bas, Jojo Mayer - Drums, Roland Philipp - Saxofoon, J.Z. - Altsaxofoon, Harald Haerter - Gitaar. Eerste nummer zit ook nog zang.

Schorpioenvrijdag 6 februari 2004 @ 14:38
Ik heb, mede naar aanleiding van dit topic, van de week de volgende platen besteld:

Sun Ra - Supersonic Jazz
John Coltrane - The Complete Africa/Brass sessions
Charles Mingus - The Black Saint & The Sinner Lady
Medeski, Martin & Wood - Combustication

De laatste had ik al een keer op NSJ gezien, daar was ik helemaal ondersteboven van maar ik was hun naam vergeten.... Gelukkig weer gevonden!

Zandervrijdag 6 februari 2004 @ 14:39
Mooi lijstje, Schorpioen.
BramKamsmavrijdag 6 februari 2004 @ 14:56
Ik mis toch echt wes montgomery in dit topic .....

Hij is verdomme een van de beste gitaristen (in mijn ogen) aller tijden

misschien een tip?

Philosoclesvrijdag 6 februari 2004 @ 19:09
quote:
Op vrijdag 30 januari 2004 13:09 schreef Doff het volgende:
Het viel me op dat saxofonisten op de tenor vaak ook sopraansax kunnen spelen (denk aan John Coltrane, Wayne Shorter, Joe Farrel enz.) en dat altsaxofonisten bijna nooit tenor of sopraan spelen maar wel bijvoorbeeld (bas)clarinet (denk aan Eric Dolphy, Anthony Braxton).
Vraag me af hoe dat komt .
Wat uitgebreider op Zander's uitleg ingaande: Saxen zijn afwisselend in Bb en Eb gestemd;
Eb Sopranino, Bb Sopraan, Eb Alt, Bb Tenor, Eb Bariton, Bb Bas, Eb Contrabas

Dus kun je dezelfde vingerzettingen gebruiken op bv. een sopraan en een tenor (alleen het octaaf waarin je speelt is anders). Van sopraan naar alt (of in jouw geval van alt naar tenor) moet je transponeren, resp. een kwint en een kwart omlaag. En transponeren op een sax schijnt lastig te zijn.

Dat een instrument in bv. Eb ipv. C is gestemd, wil zeggen dat als een gitarist of pianist ('C'-instrumenten) een stuk in de toonsoort Eb ziet staan (3 mollen), het voor een altsaxofonist als het ware in C (geen voortekens) staat (de saxofonisten gebruiken dan ook andere bladmuziek). Daarom staan veel jazz-stukken ook in Bb of Eb, om het de blazers makkelijk te maken en de andere musici te irriteren.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 06-02-2004 21:21]

fripperzaterdag 7 februari 2004 @ 11:13
quote:
Op maandag 8 december 2003 19:49 schreef Zander het volgende:
.. en weet iemand hoe het zit met die Arrow Classic Jazz - zender die onlangs een etherfrequentie heeft gekregen? Volgens het persbericht zouden ze in december beginnen met uitzenden.
[..]
Nog steeds geen nieuws over Arrow Classic Jazz ......
Ik heb laatst nog eens een mailtje naar Arrow gestuurd om te vragen hoe het er mee stond. Geen reactie helaas .......

Zoveel gedoe om die frequenties, en dan doen ze er niks mee. Onbegrijpelijk.

Zanderzaterdag 7 februari 2004 @ 13:52
Ja, ik heb er ook al een tijd niets meer van vernomen. Maar goed, misschien betekent dat Arrow juist aan een gedegen voorbereiding werkt. Al vrees ik eerder inderdaad dat het weer zo'n automatische plaatjesdraai-machine zal worden die 50x per dag "So What" speelt. . Zouden ze nog geschikte DJs zoeken?
quote:
Ik mis toch echt wes montgomery in dit topic .....
Ik heb 'm toch wel een aantal keer zien langskomen in de afgelopen 3 topics.

Morgen ga ik trouwens naar het Eric Vloeimans trio (met Ernst Reijseger) kijken.

Zanderzondag 8 februari 2004 @ 19:11
quote:
Morgen ga ik trouwens naar het Eric Vloeimans trio (met Ernst Reijseger) kijken.
Zo, dat was weer erg aangenaam, spannende en inventieve muziek. Ik heb ook nog even een praatje staan maken met Ernst Reijseger, erg aardige kerel en inderdaad ook een genot om naar te kijken/luisteren als hij speelt.
Philosoclesdinsdag 10 februari 2004 @ 14:23
quote:
Op zondag 8 februari 2004 19:11 schreef Zander het volgende:
[..] Zo, dat was weer erg aangenaam, spannende en inventieve muziek. Ik heb ook nog even een praatje staan maken met Ernst Reijseger, erg aardige kerel en inderdaad ook een genot om naar te kijken/luisteren als hij speelt.
Blij dat het je is bevallen. Ernst is inderdaad een goeie kerel. Je ziet dat-ie vanuit z'n tenen meent wat-ie speelt. En daar gaat het om.

For the uninitiated: cellist Ernst Reijseger en trompettist Eric Vloeimans behoren IMHO tot de meest inventieve jazzers van ons land, en dan samen in 1 groep (waarvan gitarist Anton Goudsmit ook niet mis is). Da's puur genieten. 't Is muziek in een 'intimate setting'; waarbij indruk maken niet van belang is (gelukkig..). Het gaat om de gezamelijke jacht naar muziek, het groepsproces staat voorop.

Wat plaatjes van zo'n intiem concert:



..waarvan de laatste wellicht als 'slechte reclame' wordt opgevat. Niettemin: gaat dat zien als je de kans krijgt.

Oh ja - het trio heet Fugimundi. Thema: "Het mag ook leuk zijn. Improvisatie met avontuur." Als het goed is komt er deze maand een CD van uit (onder Vloeiman's naam, met Fugimundi als titel; of onder de trionaam met de titel Boom Petit - heb beide mogelijkheden aangekondigd gezien..).
Keep an eye out for it.

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 10-02-2004 16:20]

Kaalheiwoensdag 11 februari 2004 @ 22:00
Ik ben niet echt een conaisseur, maar ik plaats toch even een tvp'tje. Ik wil wel wat ideeen opdoen over artiesten die ik kan downloaden kopen.
Man_in_a_Sheddonderdag 12 februari 2004 @ 12:24
quote:
Op dinsdag 10 februari 2004 14:23 schreef Philosocles het volgende:
Niettemin: gaat dat zien als je de kans krijgt.
Volgens mij heb ik ze ook eens gezien! Erg goed inderdaad!
SkaterSamdonderdag 12 februari 2004 @ 12:35
Vanavond naar de New Cool Collective (ook met Anton Goudsmit)

Hier maakt een vriend van mij allemaal jazzfoto's en zet ze erop, ik heb de layout gedaan ----> www.jazzfoto.tk

Seborikdonderdag 12 februari 2004 @ 22:13
Bedankt voor de MMW - Uninvinsible tip, Zander.

[Dit bericht is gewijzigd door Seborik op 12-02-2004 22:21]

ComicBasedonderdag 12 februari 2004 @ 23:04
Inspirerende topic!
frippervrijdag 13 februari 2004 @ 01:10
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 14:55 schreef Doff het volgende:
[..]
Ook Joe Farrel - Sonic text besteld ( )
Vandaag Moon Germs van Joe Farrell gekocht...Die is best wel OK !
Met Herbie Hancock, Stanley Clarke en Jack DeJohnette.
Zandervrijdag 13 februari 2004 @ 15:35
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 01:10 schreef fripper het volgende:
Vandaag Moon Germs van Joe Farrell gekocht...Die is best wel OK !
Met Herbie Hancock, Stanley Clarke en Jack DeJohnette.
Hmm, hier heb ik ook al een paar keer mee in mijn handen gestaan bij de platenboer, toch maar eens oppikken dan.

Wel vandaag een stapeltje van die goedkope semi-legale "A Jazz Hour With" - cdtjes gekocht, die altijd bij V&D in de uitverkoopbak liggen. Gezien de prijs van die dingen staan er toch wel erg leuke opnames op. Een van de cd's is een live-opname van Mingus met een hele mooie lange versie van "Fables of Faubus" er op.

quote:
[quote]Op donderdag 12 februari 2004 22:13 schreef Seborik het volgende:
Bedankt voor de MMW - Uninvinsible tip, Zander.
[Eek the Cat-mode] It never hurts to help, kumbayah.. [/Eek]
Rosnesdavrijdag 13 februari 2004 @ 17:04
Voor de liefhebbers: Arrow 90.7 FM is zojuist aangezet met een unieke Peggy Lee - Fever vs. ACDC - Whole Lotta Rosie remix. Daarna is het gewoon jazz hoor.

Autoradio's aller landen verenigt u! 90.7 FM!

Doffvrijdag 13 februari 2004 @ 18:13
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 01:10 schreef fripper het volgende:

[..]

Vandaag Moon Germs van Joe Farrell gekocht...Die is best wel OK !
Met Herbie Hancock, Stanley Clarke en Jack DeJohnette.


Goeie keuze! ik denk dat ik em morgen ook maar ga bestellen. Ben trouwens ook redelijk overtuigd geraakt van Stanley Clarke op akoustische bass. Te horen op 'Together' van McCoy Tyner, geweldige cd. Waar heb je em gekocht?

Gisteren ook Grachan Moncur III - Some other stuff binnen gekregen. Supercd. Misschien zelfs een van de mooiste cd's uit het jazzgenre die ik in mn bezit heb. Goeie avant garde, zonder daarbij in een al te free jazzy geluid te vallen. Moet me denken aan bepaalde platen van Wayne Shorter. Niet zo gek, want deze speelt er zelf ook op mee .
Het mooiste van dit album zijn de onderonsjes tussen Moncur en Shorter en die van Cecil McBee en Tony Williams (nummertje 5), wat kan die man drummen. Had em besteld via bol.com en werd vrij snel geleverd (3 weken). Een echte, echte aanrader

Wayne Shorter heeft als ik het goed begrepen heb afgelopen week een Grammy Award voor Alégria ontvangen. Grappig om hem in het rijtje Beyoncé, Eminem, Outkast en dergelijken te zien staan.

Mn leraar sax raadde me laatst www.di.fm aan. Ze zenden ook modern jazz uit. Te horen waren gister bijvoorbeeld: Miles Davis, Archie Shepp, Jimmy Giuffre, Charles Mingus en Sun Ra.

[Dit bericht is gewijzigd door Doff op 13-02-2004 18:23]

frippervrijdag 13 februari 2004 @ 22:05
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 17:04 schreef Rosnesda het volgende:
Autoradio's aller landen verenigt u! 90.7 FM!
Ik ga morgen wel even een stukje autorijden om hem te testen.
quote:
Arrow 90.7 FM nog deze maand van start
Nog voor het einde van de maand zal Arrow 90.7 FM van start gaan. Dat meldt Dutchmedia Web Log. Ad Ossendrijver, sterke man achter het project, bevestigt dat dit de naam wordt van het nieuwe landelijke jazz- radiostation. In eerste instantie zal vooral non stop muziek worden uitgezonden en zal men toewerken naar de definitieve lancering in de loop van februari. Arrow Rock Radio zal op de middengolf (675 kHz) en op de kabel blijven uitzenden.

Alhoewel het kavel voor jazz en/of klassiek is toebedeeld (97 % tussen 07.00 en 19.00 uur verplicht), stelt Ossendrijver dat de eerste periode voor het 'fijn slijpen' zal worden gebruikt. Er zal 'overwegend jazz' worden uitgezonden. Het is nog niet duidelijk wat er in de avonduren zal gebeuren. Ook over mogelijk gepresenteerde uitzendingen is nog niks bekend. Wel wordt de naam van Hans Dulfer gefluisterd die nu bij BusinessNieuws Radio het programma BusinessNieuws JAZZRadio presenteert op de maandagavond.

Arrow 90.7 FM zal geleidelijk aan het ethernetwerk in gebruik nemen. De 90.7 MHz Lopik-zender (100 kW) zal als een van de eerste worden aangezet. Het ethernetwerk van Arrow 90.7 FM heeft een totaalbereik van 49 %. Men is overigens ook bezig met het verkrijgen van kabeldekking.

PJ
Bron: Dutchmedia Web Log
Vrijdag 23 januari 2004


Zanderzaterdag 14 februari 2004 @ 10:41
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 18:13 schreef Doff het volgende:
Mn leraar sax raadde me laatst www.di.fm aan. Ze zenden ook modern jazz uit. Te horen waren gister bijvoorbeeld: Miles Davis, Archie Shepp, Jimmy Giuffre, Charles Mingus en Sun Ra.
Zeker, ik luister op school vaak naar de jazz-zender van DI. Erg lekker vaak, en ik krijg er ook regelmatig ideeen voor nieuwe cds. Gisteren hoorde ik daar bijv. nog een geweldig nummer van Pharoah Sanders, "Morning Prayer" van de cd "Thembi". Ik gelijk naar de platenzaak 's middags, maar ze hadden 'm niet. Dan maar bestellen.

Van die Arrow-zender werd ik net nog niet erg vrolijk, moet ik zeggen. Ik dacht dat ze jazz zouden draaien, maar elke keer als ik 'm aanzet hoor ik arrenbie. Misschien wordt 't nog wat...

fripperzaterdag 14 februari 2004 @ 15:29
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 22:05 schreef fripper het volgende:

Ik ga morgen wel even een stukje autorijden om hem te testen.


Gelukkig moest ik niet zo ver. 3 nummers gehoord, 3 keer niks !
Mahavishnuzaterdag 14 februari 2004 @ 15:38
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 18:13 schreef Doff het volgende:

[..]

Mn leraar sax raadde me laatst www.di.fm aan. Ze zenden ook modern jazz uit. Te horen waren gister bijvoorbeeld: Miles Davis, Archie Shepp, Jimmy Giuffre, Charles Mingus en Sun Ra.


Wat een goede tip, zeg. Zit nu ook al een tijdje te luisteren. Bedankt!
fripperzaterdag 14 februari 2004 @ 16:49
Ik zet di.fm ook net even aan. Krijg meteen een geweldige bak herrie van Cecil Taylor over me heen. Dat had ik graag op Arrow gehoord.


En nu Dolphy


linkje

[Dit bericht is gewijzigd door fripper op 14-02-2004 16:57]

Zanderzaterdag 14 februari 2004 @ 17:07
Het commentaar bij de nummers door luisteraars is vaak ook hoogst vermakelijk (vooral bij alles van Cecil Taylor, Albert Ayler, Sun Ra of andere 'lastige' muziek). Bijv hier

Ik ga vanavond eens kijken of ze bij Arrow ook wat meer spannende muziek draaien (vast ijdele hoop). Beetje flauw, maar ik denk dat ik ze anders maar eens een mailtje ga sturen of zo.. 't valt me echt vies tegen tot nu toe.

Doffzondag 15 februari 2004 @ 13:18
ja dat commentaar slaat vaak nergens op.
Maar leuke muziek! Die arrow kan ik niet ontvangen, maar als ik t goed begrijp mis ik weinig.
Trouwens naar aanleiding van eerdere post, volgens mij van Zander, Matador van Grant Green gekocht. Ik moet zeggen dat ik er niet weg van ben. Ik denk dat dat komt door het ontbreken van bijvoorbeeld een sax of een trompet. Maar dat is persoonlijk
ComicBasezondag 15 februari 2004 @ 13:22
Sommige muziek laat zich niet verklaren.

(Maar dat wil niet zeggen dat er niks over te schrijven valt...)

ComicBasezondag 15 februari 2004 @ 15:08
quote:
Op zaterdag 14 februari 2004 17:07 schreef Zander het volgende:
Het commentaar bij de nummers door luisteraars is vaak ook hoogst vermakelijk (vooral bij alles van Cecil Taylor, Albert Ayler, Sun Ra of andere 'lastige' muziek). Bijv hier
Zoals ook deze reactie:
quote:
Een tijdje terug stond er op DI Forums het volgende:
I want to hear jazz, not random noise with a bit of sax. There's a difference between jazz and smashing your fists on a synthesisor randomly.
Rosnesdazondag 15 februari 2004 @ 20:51
Ben ik de enige die nu zo van George Duke aan het genieten is, op Nederland 3?

Geweldig, maar volgens mij is het afgelopen

Rosnesdazondag 15 februari 2004 @ 20:52
Over Arrow: het zijn testuitzendingen. Geef het tijd, komt helemaal goed
fripperzondag 15 februari 2004 @ 20:55
quote:
Op zondag 15 februari 2004 20:51 schreef Rosnesda het volgende:
Ben ik de enige die nu zo van George Duke aan het genieten is, op Nederland 3?

Geweldig, maar volgens mij is het afgelopen


Bedankt he !
(gemist inderdaad)
Rosnesdazondag 15 februari 2004 @ 20:58
quote:
Op zondag 15 februari 2004 20:55 schreef fripper het volgende:

[..]

Bedankt he !
(gemist inderdaad)


Ik had het ook gemist, ware het niet dat ik toevallig langszapte. Volgende keer beter
fripperzondag 15 februari 2004 @ 20:59
quote:
Op zondag 15 februari 2004 20:52 schreef Rosnesda het volgende:
Over Arrow: het zijn testuitzendingen. Geef het tijd, komt helemaal goed
De naam is ondertussen veranderd van Arrow Jazz naar Arrow 90.7 FM. Dat is geen hoopvol teken. We wachten het nog maar even af, 1 maart gaat het echt van start ....
Pretzelzondag 15 februari 2004 @ 21:30
weten jullie trouwens of dhr tony bennett nog naar north sea jazz komt dit jaar?
of waar die ergens zou spelen hier in nederland??

alvast bedankt!

fripperzondag 15 februari 2004 @ 21:34
Geen idee : Het nieuwe programma van North Sea wordt 11 mei bekend gemaakt. Even geduld dus ....


Hij heeft begin juli nog wel een gaatje in z'n agenda :
http://www.tonybennett.net/

[Dit bericht is gewijzigd door fripper op 15-02-2004 21:37]

Seborikzondag 15 februari 2004 @ 21:37
Als Zorn speelt, ben ik er weer.
Pretzelzondag 15 februari 2004 @ 22:03
quote:
Op zondag 15 februari 2004 21:34 schreef fripper het volgende:
Geen idee : Het nieuwe programma van North Sea wordt 11 mei bekend gemaakt. Even geduld dus ....


Hij heeft begin juli nog wel een gaatje in z'n agenda :
http://www.tonybennett.net/


ja daar heb ik ook al vaak op gekeken, maar misschien dat jullie nog wistten of ie hierheen kwam!
Doffmaandag 16 februari 2004 @ 20:49
Ik heb ook George Duke gezien. Heel leuk, ik kende hem eigenlijk niet echt. Grappig hoe die zo enthousiast vertelde over 'Cannon' en Stanley Clarke e.a.

Op die Digitally Imported valt het wel op dat er over het algemeen veel van de zelfde albums langs komen (elk leuk nummer dat ik hoor zoek ik meteen op bij allmusic.com ). Overigens alles behalve hinderlijk, want het zijn heel mooie albums. Zo heb ik Soothsayer van Wayne Shorter al minstens drie keer voorbij zien komen en wat van de Mu sessions van Don Cherry. Laatste is volgens mij de moiete waard om es op te zoeken .

Pretzeldinsdag 17 februari 2004 @ 11:28
dus weet iemand nog wat van mr Tony Bennett??

waar die in Nederland gaat optreden misschien?

Doffdinsdag 17 februari 2004 @ 19:37
Bitches Brew op di.fm!
Ik luisterde dit merkwaardige album een aantal maanden geleden in de platenzaak en werd er toen niet goed van. Het ging er niet in bij mij. Maar dit klinkt eigenlijk toch wel erg lekker . Toch nog maar keertje goed luisteren!
Doffwoensdag 18 februari 2004 @ 21:22
liefhebbers van Tobias Delius moeten nu ff heel snel naar radio 4 overswitchen , uitreiking van een VPRO award + bijhorende optredens van dhr. Delius. Nu te horen op tenor samen met trombone, bass en Afrikaanse percussie.
Ik kan het niet echt waarderen. Had hem ooit op tv gezien, vodn dat erg leuk maar ik denk dat dat ietsje toegankelijker was.
Zanderwoensdag 18 februari 2004 @ 21:35
Hmm, ik heb 'm even aangezet, maar wat ik nu hoor (een duet met een pianist) vind ik ook niet erg overtuigend, moet ik zeggen.

Bitches Brew vond ik ook wel taaie kost toen ik die plaat voor het eerst hoorde, eigenlijk. Maar tegenwoordig kan ik die jaren 70-fusion van Miles wel waarderen, beter dan wat hij in de jaren 80 deed iig.

Mileagewoensdag 18 februari 2004 @ 22:18
Ik vind persoonlijk Gino Vannelli erg goed.
Mischien niet echte "die hard" jazz, maar wel muziek met een grote Jazz invloed.

Zoek maar eens het nummer "where am I going" of "Brother to brother" op van de cd live in montreal.

Helemaal geweldig!!

Doffwoensdag 18 februari 2004 @ 22:22
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 21:35 schreef Zander het volgende:
Hmm, ik heb 'm even aangezet, maar wat ik nu hoor (een duet met een pianist) vind ik ook niet erg overtuigend, moet ik zeggen.

Bitches Brew vond ik ook wel taaie kost toen ik die plaat voor het eerst hoorde, eigenlijk. Maar tegenwoordig kan ik die jaren 70-fusion van Miles wel waarderen, beter dan wat hij in de jaren 80 deed iig.


De muziek uit de jaren '80 van Davis wordt over het algemeen toch ook als zijn slechtere werk gezien? Ik weet niet of je doelt op die muziek met wat rap invloede enzo, maar daar hoor ik nooit zulke goede dingen over. Ik ken het overigens niet hoor
sartoriawoensdag 18 februari 2004 @ 22:52
Fijn dat er een jazz topic is doet me goed,luister nog steeds na miles davids doet me weer terug denken aan zijn concerten op north sea jazz.
Yentiwoensdag 18 februari 2004 @ 23:08
Zijn er ook liefhebbers van Cecil Taylor in the house?
fripperwoensdag 18 februari 2004 @ 23:14
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 23:08 schreef Yenti het volgende:
Zijn er ook liefhebbers van Cecil Taylor in the house?
Nog steeds op zoek naar Unit Structures. Ik heb nog niks van hem. Komt nog wel !
Philosoclesdonderdag 19 februari 2004 @ 10:58
quote:
Op woensdag 18 februari 2004 22:22 schreef Doff het volgende:
[..] De muziek uit de jaren '80 van Davis wordt over het algemeen toch ook als zijn slechtere werk gezien? Ik weet niet of je doelt op die muziek met wat rap invloede enzo, maar daar hoor ik nooit zulke goede dingen over. Ik ken het overigens niet hoor
De 80s van Miles wordt verschillend tegenaan gekeken. Sommigen zeggen dat hij toen alleen maar concessies heeft gedaan om maar weer aan de bak te komen (ook met het non-argument 'dat is toch geen jazz?'), terwijl anderen er compleet lyrisch over zijn. Feit is dat Tutu (eigenlijk meer een Marcus Miller dan een Miles Davis plaat) van Miles weer een millionseller maakte, en hij zijn broad appeal uit de 50s weer even terugkreeg. Je kunt stellen dat Miles in de 80s gewoon hetzelfde deed als wat jazz 'altijd' al deed: improviseren op een basis ontleend aan de populaire muziek van een bepaald tijdperk (letterlijk voorbeeld: Miles' versie van Michael Jackson's Human Nature).

Op die 'rap' plaat (Doo Bop) doet-ie dat ook, maar dan op een basis gelegd door Easy Mo Bee. Sommigen vinden die plaat een 'onwaardig einde'; het werd nl. zijn laatste studioplaat. Maar wat mij betreft was Miles gewoon aan het experimenteren (met goeie en wat mindere nummers) en ging-ie onderwijl toevallig dood. Hij heeft het niet eens af kunnen maken. Twee nummers zijn dan ook om oudere solo's van Miles heengebouwd; Mystery en High Speed Chase.

MP3 bron: www.milesdavis.com/music.htm

[Dit bericht is gewijzigd door Philosocles op 19-02-2004 11:13]

Zandervrijdag 27 februari 2004 @ 14:38
*zo, even dit topic weer eens een schop geven*

Ik probeer al een paar dagen die Vrije Geluiden-aflevering over Misha Mengelberg te bekijken op de VPRO-site, maar om de een of andere reden lukt dat niet. Doet 'ie het bij iemand anders wel?

http://www.vpro.nl/programma/vrijegeluiden/afleveringen/16152847/

Dat concertfragment van Mengelberg & Bennink doet 't hier wel, erg vermakelijk trouwens.
frippervrijdag 27 februari 2004 @ 21:34
Nop, linkje is hier ook dood. Heb hem gelukkig zondag wel op tv gezien. Dat gooi en smijtwerk met Han Bennink is inderdaad grappig. Mengelberg zelf had het daar wel een beetje mee gehad. Een of twee keer per jaar met Bennink vond hij tegenwoordig wel genoeg.

De uitzending begon overigens met de kat van Mengelberg die over de piano heen en weer liep. Klonk niet eens erg slecht
frippervrijdag 27 februari 2004 @ 22:52
quote:
Op vrijdag 13 februari 2004 18:13 schreef Doff het volgende:
Goeie keuze! ik denk dat ik em morgen ook maar ga bestellen. Ben trouwens ook redelijk overtuigd geraakt van Stanley Clarke op akoustische bass. Te horen op 'Together' van McCoy Tyner, geweldige cd. Waar heb je em gekocht?
Bij Boudisque in Utrecht ( voorheen Ear & Eye ) . In de bak 2 voor 17 euro of. Moest ik er helaas ook nog een Ornette Coleman bijkopen

Vandaag Arrow 'Jazz' nog eens aangezwengeld. Voorlopige hoogtepunten : Steely Dan en Van Morisson . Ik heb al 1 keer iets gehoord dat ik als jazz zou benoemen.
Seborikvrijdag 27 februari 2004 @ 22:54
quote:
Op vrijdag 27 februari 2004 22:52 schreef fripper het volgende:

[..]

Bij Boudisque in Utrecht ( voorheen Ear & Eye ) . In de bak 2 voor 17 euro of. Moest ik er helaas ook nog een Ornette Coleman bijkopen
"Helaas" ?

Staan die bakken dan ook in de jazzafdeling met 2 voor zoveel?
frippervrijdag 27 februari 2004 @ 23:10
quote:
Op vrijdag 27 februari 2004 22:54 schreef Seborik het volgende:

[..]

"Helaas" ?

Staan die bakken dan ook in de jazzafdeling met 2 voor zoveel?


Deze gekocht.Niet met veel tegenzin hoor, in tegendeel

Alleen voel ik nu ook weer de drang om naar 'New York is Now' op zoek te gaan , die op de zelfde dag is opgenomen. Had gewoon op 1 cd moeten staan. Zo blijven we bezig.



Ze hebben inderdaad vrij veel 2 voor 15 , en 2 voor 17 euro en zo.
Zanderzaterdag 28 februari 2004 @ 14:06
Ik ga ook wel regelmatig shoppen bij de Boudisque in Utrecht, ik vind dat wel een erg aardig winkeltje en vooral de aanbiedingen zijn idd leuk. Het gaat ook wel lekker hard met mijn spaarkaart daar

Ik heb de VPRO even gemailed over die Vrije Geluiden-uitzending, eens kijken of ze het nog gaan repareren.
Doffzaterdag 28 februari 2004 @ 21:37
quote:
Op vrijdag 27 februari 2004 22:52 schreef fripper het volgende:

[..]

Bij Boudisque in Utrecht ( voorheen Ear & Eye ) . In de bak 2 voor 17 euro of. Moest ik er helaas ook nog een Ornette Coleman bijkopen
Ik heb em al gekocht . Wel grappig cd'tje, maar niet denderend vind ik. Ik had al eerder Sonic Text van Farrell gekocht en ik vind dat een leukere plaat. Die klinkt wel een stukje gelikter, maar wel heel leuk. Bovendien is hij daar ook te horen op de tenor en op dat instrument vind ik hem het best. Hubbard die er ook op meespeelt maakt natuurlijk ook veel goed . Ik had em trouwens gekocht (besteld) bij Kroese in Arnhem. Daar hoor ik nooit iemand over maar ze hebben wel degelijk een heel mooi jazzaanbod. Schijnt ook in Nijmegen te zitten, maar daar ben ik nog nooit geweest.

Heb tijd geleden ook Bitches Brew van Miles Davis eindelijk es gekocht. En het is me helemaal niets tegengevallen. Hoe vaker je em luistert hoe mooier hij wordt. Vooral die stoten van Davis in de titeltrack vind ik echt geweldig . Het viel me op een gegeven op dat zijn stem door de track heen hoort. Hij geeft bepaalde aanwijzingen als 'keep tight' of je hoort hem 'John' zeggen voordat McLaughlin aan een solo begint.
Zal ik niet snel op uitgeluisterd zijn !
History_Rockszondag 29 februari 2004 @ 00:01
Mag ik hier misschien even de aandacht vestigen op mijn zojuist gestarte Miles-topic? Het gaat me iets te lang over Tony Bennet, best leuke gast, maar niet mijn muziek. Smaken verschillen... gelukkig!
Drimzefzondag 29 februari 2004 @ 11:04
Nu een documentaire over John Coltrane op Nederland 3!
Doffzondag 29 februari 2004 @ 12:44
quote:
Op zondag 29 februari 2004 11:04 schreef Drimzef het volgende:
Nu een documentaire over John Coltrane op Nederland 3!
Ik heb gekeken. Was erg leuke documentaire. Vooral Elvin Jones vond ik mooi typ .
Vrije Geluiden is trouwens (bijna) altijd leuk.
Mahavishnuzondag 29 februari 2004 @ 12:46
quote:
Op zondag 29 februari 2004 11:04 schreef Drimzef het volgende:
Nu een documentaire over John Coltrane op Nederland 3!
Alleen de laatste vijf minuten gezien. .
Zanderzondag 29 februari 2004 @ 12:51
Ik vond het beeldmateriaal van de optredens erg gaaf om eens te zien, in ieder geval, en de interviews met de bandleden waren ook interessant. Het commentaar vond ik wel een beetje gortdroog en weinig toevoegen, maar goed: over het algemeen zeker de moeite waard. Ik moet eens achterhalen of er ook een DVD van een compleet Coltrane-concert o.i.d. bestaat.

Mbt. de Mengelberg-uitzending had iemand van de VPRO gisteren nog teruggemailed met het advies 'dat ik de RealPlayer moest installeren voor de audio/video'. Goed bedoeld, maar dat is 't probleem natuurlijk niet..
fripperzondag 29 februari 2004 @ 12:57
Vooral al die onbekende fransozen waren tamelijk nietszeggend.

Wat ik aan dvd materiaal in de winkel heb zien liggen was vooral documentaire-achtig, geen complete concerten. Nog niks gezien dat mij de moeite van het aanschaffen waard leek. Maar misschien is het er wel ?
Drimzefzondag 29 februari 2004 @ 13:09
Ik vond die amateurbeelden schitterend waarin Coltrane heftig heen en weer aan het schudden is tijdens het spelen, met Alice Coltrane op de piano.
Ongelooflijk hoe intens Coltrane speelde.
Drimzefzondag 29 februari 2004 @ 14:02
quote:
Op zondag 29 februari 2004 12:51 schreef Zander het volgende:
Ik moet eens achterhalen of er ook een DVD van een compleet Coltrane-concert o.i.d. bestaat.
Voor zover ik weet is er alleen: Jazz Casual.
Een tv-optreden van het klassieke kwartet dat helaas maar 25 minuten duurt.
Zanderzondag 29 februari 2004 @ 21:52
quote:
Op zondag 29 februari 2004 12:46 schreef Mahavishnu het volgende:
Alleen de laatste vijf minuten gezien. .
This is your lucky day, je kunt de hele uitzending deze week (?) namelijk nog hier bekijken:

http://www.op.tv/index.php?categorie=muziek

en dan het Real-icoontje bij "Vrije Geluiden" kiezen. Het beeld en geluid is behoorlijk goed voor een livestream.
Mahavishnuzondag 29 februari 2004 @ 21:56
quote:
Op zondag 29 februari 2004 21:52 schreef Zander het volgende:

[..]

This is your lucky day, je kunt de hele uitzending deze week (?) namelijk nog hier bekijken:

http://www.op.tv/index.php?categorie=muziek

en dan het Real-icoontje bij "Vrije Geluiden" kiezen. Het beeld en geluid is behoorlijk goed voor een livestream.
Ah, geweldig! Bedankt!
Doffwoensdag 3 maart 2004 @ 11:40
Ik heb kaarten weten te bemachtigen voor het concert dat Sonny Rollins op 6 mei in het Amsterdam Concertgebouw geeft . Het is mijn eerste jazzconcert en het lijkt me een mooie om mee af te trappen.

Ik kreeg trouwens eerder bericht dat de kaarten op waren, terwijl ik al in november de bestelling had gemaakt. Nu kreeg ik een brief + kaarten. Stond op dat ik, asl ik de kaarten toch niet meer wilde hebben, ik ze moest terugsturen vóór 1 maart. Dan zou het geld worden teruggestort. Grapjassen...

Maar goed! ben dr blij mee en vraag me af met wie hij zal optreden. Wie weet waar ik dat kan vinden?
Doffwoensdag 3 maart 2004 @ 12:07
Ik zie hier trouwens ook staan dat Andrew Hill op 12 maart zaloptreden met zijn kwartet in het Bimhuis. Lijkt me de moeite waard
Ook gaaf, Tower of Power in Paradiso op 17 maart.
En als ik dan toch bezig ben;
Greg Osby op 17 maart in het Bimhuis,
Archie Shepp op 18 maart ook in het Bimhuis,
Cassandra Wilson op 17 mei te horen in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht,
Bugge Wesseltoft op 10 maart in Paradiso.

Allemaal de moeite waard lijkt me , maar vooral een Archie Shepp en Andrew Hill is wel heel leuk.

Edit:

Aki Takase 6 maart in het Bimhuis. Ken haar niet goed, maar ik heb ooit wat gehoord uit haar samenwerkingen met David Murray. Dat klonk heel apart én leuk . Murray staat trouwens in de loop van Maart ook in het Bimhuis.
Zanderwoensdag 3 maart 2004 @ 12:16
Hmm, ik moet maar naar Amsterdam verhuizen, zo te lezen. Daar gebeurt 't allemaal.
Die concerten van Andrew Hill en Archie Shepp lijken me wel interessant, even in de gaten houden. Bugge Wesseltoft heb ik al een keer live gezien, maar dat is niet helemaal mijn ding, moet ik zeggen.

Ik vond gisteren trouwens nog een aardige site over de geschiedenis van de jazz in Nederland: http://www.jazzarchief.nl . Best interessant om te lezen.

Doffwoensdag 3 maart 2004 @ 15:49
quote:
Op woensdag 3 maart 2004 12:16 schreef Zander het volgende:
Hmm, ik moet maar naar Amsterdam verhuizen, zo te lezen. Daar gebeurt 't allemaal.
Die concerten van Andrew Hill en Archie Shepp lijken me wel interessant, even in de gaten houden. Bugge Wesseltoft heb ik al een keer live gezien, maar dat is niet helemaal mijn ding, moet ik zeggen.

Ik vond gisteren trouwens nog een aardige site over de geschiedenis van de jazz in Nederland: http://www.jazzarchief.nl . Best interessant om te lezen.
Die optredens van Shepp en Hill trekken me ook het meest aan. Deze zullen ook niet zo heel vaak in Nederland te zien zijn denk ik. Greg Osby heeft trouwens ook leuke dingen gedaan. Je moet er wel van houden, het gaat allemaal een beetje richting die ze op allmusic.com 'M-Base' noemen. Ik heb onder andere een album van hem samen met Steve Coleman (altsax) en Von Freeman (tenorsax). Die laatste kende ik voorheen nog niet maar hij heeft echt een heel mooi geluid. Album heet trouwens Strata Institute, als je em ergens kan vinden erg de moeite waard.

Dit stond nog in een mailte dat ik van NPS nieuwsbrief of iest dergelijks kreeg , klinkt leuk:

• April: Jazz Kelder - Unieke opnames uit het archief
Jazzpuristen opgelet! Vorig jaar zond NPS Jazz een programma uit met opnames uit het archief van de Publieke Omroep. De reacties waren overweldigend. Reden om dit jaar maar liefst 5 afleveringen met unieke jazzopnames te laten zien. Presentator Aldith Hunkar praat de beelden aan elkaar samen met NPS Radiomaker en contrabassist Hans Mantel. Met o.a The Ramblers, saxofonisten Coleman Hawkins, Roland Kirk en Sonny Rollins, pianist Duke Ellington en trompettist Louis Amstrong.

Meer informatie volgt binnenkort online
Beathovenwoensdag 3 maart 2004 @ 19:50
quote:
Op zondag 29 februari 2004 11:04 schreef Drimzef het volgende:
Nu een documentaire over John Coltrane op Nederland 3!
Gezien.. nou ja gedeeltelijk. Ik ben er helaas middenin gevallen, dus heb het niet helemaal kunnen zien..

De amateurbeelden waren idd erg interessant. En die opmerking van Miles Davis "what is this, what is he playing?" en die reactie erop door een van z'n bandleden "this is music"..

geweldig

Zanderdonderdag 4 maart 2004 @ 10:21
quote:
Op woensdag 3 maart 2004 15:49 schreef Doff het volgende:
Dit stond nog in een mailte dat ik van NPS nieuwsbrief of iest dergelijks kreeg , klinkt leuk:

• April: Jazz Kelder - Unieke opnames uit het archief
Jazzpuristen opgelet! Vorig jaar zond NPS Jazz een programma uit met opnames uit het archief van de Publieke Omroep. De reacties waren overweldigend. Reden om dit jaar maar liefst 5 afleveringen met unieke jazzopnames te laten zien.
Kijk, dat is leuk. Vorig jaar was dat inderdaad een erg aardige aflevering, mooi dat ze er een vervolg op hebben gemaakt. Mocht eerlijk gezegd ook wel weer eens, wat 'echte' jazz bij de NPS, hoewel ik het op zich meestal wel een aardig programma vind.

Ik heb trouwens nog even gekeken, maar ik zie Archie Shepp niet in de agenda van het Bimhuis (http://www.bimhuis.nl) staan. Is het misschien ergens anders? Shepp's eigen site (http://www.archieshepp.com) is ook niet echt informatief, wat betreft tourdates.
Echoesdonderdag 4 maart 2004 @ 15:41
di 27 april Mike Stern in de Melkweg..
Zanderzaterdag 6 maart 2004 @ 18:00
Misschien ook wel interessant, en onderdeel van het Utrechtse Rumor festival voor experimentele muziek.
quote:

Henry Grimes, David Murray & Hamid Drake
Zaterdag 27 maart
Locatie: SJU Jazzpodium

David Murray tenorsax en basklarinet / Henry Grimes contrabas / Hamid Drake drums

Midden jaren zestig was de op Juilliard opgeleide bassist Henry Grimes een sleutelfiguur in jazz-avantgardekringen. Grimes speelde op baanbrekende platen van Cecil Taylor, Albert Ayler, Don Cherry en Pharaoh Sanders en was verder te horen op platen van Charles Mingus, Thelonious Monk, John Coltrane, Sonny Rollins, Archie Shepp, Gerry Mulligan, Miles Davis, Benny Goodman, Lee Konitz en vele anderen. Grimes' handelsmerk was een combinatie van Oosters getint strijkwerk en stevig pizzicato plukken, op basis van een klassieke techniek. In de vroege jaren zeventig had Grimes het met de toenmalige New Yorkse jazz gehad en zocht de zon op, om vanuit een eenkamer-appartement in Los Angeles zich voornamelijk te profileren als conciërge en bouwvakker, nadat hij, vanwege geldproblemen, zijn contrabas verkocht had. Ruim 30 jaar leefde Grimes als een kluizenaar, niet op de hoogte van het overlijden van veel van zijn voormalige companen als Albert Ayler, evenmin bekend met het verschijnen van zijn werk op c.d. en zelfs niet bekend met het verschijnsel c.d. an sich. Het was bepaald niet onlogisch dat velen veronderstelden dat Grimes inmiddels het tijdelijke met het eeuwige verwisseld had. Totdat Grimes vorig jaar door een bevlogen jazzfan herontdekt werd en collega William Parker een goede bas beschikbaar stelde.
Ondanks de "verloren" jaren heeft de inmiddels 66-jarige Grimes geen spijt: "I'm working on straightening things out now. But I'm back for good.", zoals hij de New York Times recentelijk toevertrouwde. Het bovenstaande lijkt in meerdere opzichten een waarborg voor wat een historisch concert belooft te worden. En dan hebben we het nog niet gehad over de twee andere leden van het Grimes-trio, David Murray en Hamid Drake, ieder voor zich al een reden om dit concert te bezoeken.
En zondag 21 maart is er een documentaire over jazzpianist Bill Evans (my favorite) te zien bij Vrije Geluiden. Kreeg ook nog mail van de VPRO, de uitzending over Misha Mengelberg is nu wel te zien op de site.
YabYumzaterdag 6 maart 2004 @ 21:52
15 september 2005. Meer zeg ik niet. .
Mahavishnuzaterdag 6 maart 2004 @ 22:32
quote:
Op zaterdag 6 maart 2004 21:52 schreef YabYum het volgende:
15 september 2005. Meer zeg ik niet. .
En of je meer gaat zeggen.
Mister_Slidezondag 7 maart 2004 @ 16:19
In het Concertgebouw komen komend seizoen ook enkele grootheden.

4 oktober:
Roy Hargrove & Ack van Rooyen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw
35 euro

25 oktober 2004:
Dave Brubeck Quartet
35 euro

29 november 2004:
Diana Krall
55 euro

10 maart 2004:
Wayne Shorter Quartet
35 euro

[ Bericht 7% gewijzigd door Mister_Slide op 07-03-2004 16:20:16 (prijzen toegevoegd) ]
Echoeszondag 7 maart 2004 @ 17:31
Diana Krall!!!

maar hoe weet je dat eigenlijk?

wat is 55 euro een belachelijke prijs trouwens! Komen ook nog wel service kosten enzo bij. Wordt een duur avondje

[ Bericht 56% gewijzigd door Echoes op 07-03-2004 17:37:47 ]
Mister_Slidezondag 7 maart 2004 @ 20:30
Gezien in de abonnementenfolder van Het Concertgebouw.
Komen geen service kosten bij... volgens mij...
Heb ik nog nooit gehad in ieder geval.
55 Euro is inderdaad duur!
fripperzondag 7 maart 2004 @ 20:45
Als je de kaartjes direct besteld bij Het Concertgebouw (via hun website) betaal je ook extra kosten. Aan de kassa misschien niet ?
Mister_Slidezondag 7 maart 2004 @ 22:19
Aan de kassa betaal je inderdaad niks extra's. Zowiezo ga ik altijd naar het concertgebouw zelf om kaartjes te halen, want telefonisch gaan ze pas later in de verkoop. En via creditcard betalen is niet beveiligd.
Echoesmaandag 8 maart 2004 @ 12:11
hoe weet je dat mevrouw Krall (of heet ze nu Costello?) er gaat optreden dan? Zag niet zo gauw wat op de site. En is de voor verkoop al begonnen dan?
Wil haar echt graag zien. Die DVD live in Paris is echt beregoed!
Mister_Slidemaandag 8 maart 2004 @ 12:59
Ik heb de abonnementen folder van het concertgebouw en daar staat het in. Je het jazz abonnement nemen dat is dus met die 4 concerten die ik hierboven heb gepost voor 142 euro.
De losse kaarten gaan helaas later in de verkoop...
Doffmaandag 8 maart 2004 @ 17:49
Wayne Shorter quartet lijkt me erg gaaf. Ik vond Alégria al heel verrassend dus ik ben benieuwd wat hij nu speelt. Maar goed, het geld laat me even in de steek .

Heb paar dagen geleden onder andere een cd van Al Di Meola, Paco Di Lucia en John McLaughlin gekocht, Friday Night At San Francisco. Ik vind het echt supergaaf, vooral de duetten van Meola en Di Lucia vind ik echt waanzinnig. Wie heeft er tips voor me? En mocht je geen idee hebben waar ik het over heb, gewoon die cd kopen .
frippermaandag 8 maart 2004 @ 18:20
Mooie cd, Friday Night in San Francisco. Het trio heeft nog twee cd's gemaakt, die ik (nog) niet ken. Zullen vast ook wel mooi zijn



Echoesmaandag 8 maart 2004 @ 22:30
quote:
Op maandag 8 maart 2004 12:59 schreef Mister_Slide het volgende:
De losse kaarten gaan helaas later in de verkoop...
weet jij misschien wanneer (ongeveer?)
En hoe kan ik het beste kaartjes kopen, via hun site of ticketservice?
Mister_Slidedinsdag 9 maart 2004 @ 11:41
quote:
Op maandag 8 maart 2004 22:30 schreef Echoes het volgende:

[..]

weet jij misschien wanneer (ongeveer?)
En hoe kan ik het beste kaartjes kopen, via hun site of ticketservice?
Ik heb geen idee, je kan denk ik gewoon het beste met het concertgebouw bellen. Die hebben op veel vragen antwoorden
Volgens mij verkoopt de ticketservice hier geen kaarten voor, de uitlijn wel, dacht ik...
Doffdinsdag 9 maart 2004 @ 14:32
quote:
Op maandag 8 maart 2004 18:20 schreef fripper het volgende:
Mooie cd, Friday Night in San Francisco. Het trio heeft nog twee cd's gemaakt, die ik (nog) niet ken. Zullen vast ook wel mooi zijn

[afbeelding]

[afbeelding]
Moet haast wel he .
Weet je ook of DiMeola en De Lucia ook nog als duo albums hebben opgenomen?
fripperdinsdag 9 maart 2004 @ 18:04
Voor zover ik weet zijn er geen duo albums van deze heren.
Doffwoensdag 10 maart 2004 @ 22:51
quote:
Op dinsdag 9 maart 2004 18:04 schreef fripper het volgende:
Voor zover ik weet zijn er geen duo albums van deze heren.
zou jammer zijn

Op het forum van North Sea Jazz las ik een aantal namen die op dit festival zouden verschijnen, waaronder:
Carlos Santana (geen fan van...)
John Scofield trio
Herbie Hancock
Greg Osby
Chris Potter
Elvis Costello
Fay Claassen
The Bad Plus
Zanderwoensdag 10 maart 2004 @ 23:04
Chris Potter vind ik zelf wel goed, voor zover ik zijn werk ken. In ieder geval waren zijn laatste cd "Traveling Mercies" en zijn spel op de cds van Dave Douglas erg goed te genieten. Die cd van The Bad Plus heb ik ook beluisterd vanwege alle positieve reviews, maar dat kon mij niet heel erg bekoren. Voor de rest is het maar afwachten wat er allemaal nog aan namen bekend wordt gemaakt, en dat zijn er nog een heleboel.
Doffwoensdag 10 maart 2004 @ 23:34
quote:
Op woensdag 10 maart 2004 23:04 schreef Zander het volgende:
Chris Potter vind ik zelf wel goed, voor zover ik zijn werk ken. In ieder geval waren zijn laatste cd "Traveling Mercies" en zijn spel op de cds van Dave Douglas erg goed te genieten. Die cd van The Bad Plus heb ik ook beluisterd vanwege alle positieve reviews, maar dat kon mij niet heel erg bekoren. Voor de rest is het maar afwachten wat er allemaal nog aan namen bekend wordt gemaakt, en dat zijn er nog een heleboel.
Ik had ook al het een en ander van Potter gelezen. Klonk allemaal erg aantrekkelijk . Vooral zijn werk met Dave Holland lijkt me mooi.
Greg Osby is misschien ook wel de moeite waard, hij heeft ieder geval wel een aantal leuke dingen gedaan.

En om nog even terug te komen op Archie Shepp in 't Bimhuis. Mijn leraar sax vertelde dat hij hem ook al aantal keren had gezien en dat t aan te raden valt niet al te dicht bij het podium te gaan staan. Hij schijnt als een gek spuug te produceren waar je je als dichtbijzijnde toeschouwer niet aan kan onttrekken . Dat je t ff weet
Grobbeldonderdag 11 maart 2004 @ 15:18
Four Tet en het Henry Grimes Trio, 28 maart in De Effenaar te Eindhoven.
quote:
Close Encounters is een reeks concerten gepresenteerd door de Effenaar en Stichting Jazzpower. Bezoekers van Close Encounters beleven spraakmakende optredens van acts die zich bevinden in het schemergebied tussen jazz en moderne populaire (elektronische) muziek. Deze aflevering biedt weer een fantastisch dubbelconcert met ditmaal Four Tet en het Henry Grimes Trio, ft. David Murray & Hamid Drake.

Four Tet is het pseudoniem van de jonge Britse samplejongleur en elektronica-singer-songwriter Kieran Hebden. Een man met begaafde vingers op de laptop, maar met de instelling van een folkzanger. Zijn werk is volledig opgetrokken uit samples en beats, maar klinkt warm, menselijk en organisch. Het is een sfeervolle versmelting van elektronica, jazz, knisperende beats en prachtige melodieën.

Bassist Henry Grimes was midden jaren zestig een van de meest gerespecteerde bassisten in het avant-garde jazzcircuit. Hij speelde samen met grootheden als John Coltrane, Sonny Rollins, Cecil Taylor en Thelonious Monk. Vervolgens was hij bijna dertig jaar lang uit het zicht verdwenen, maar is nu "back for good", zoals hij zelf vastberaden stelt. Het trio waarmee hij op pad is, bestaat verder uit sterren van wereldformaat. Saxofonist David Murray werd eind jaren zeventig beschouwd als dé opvolger van eerder genoemde Coltrane. Drummer Hamid Drake, bekend van Don Cherry, Pharaoh Sanders en Ken Vandermark, brengt Latin beats, hardcore free jazz en gloedvolle ballads!
Verder nog iemand die er heen gaat? Kaartjes zijn 8 euro geloof ik.
Zanderdonderdag 11 maart 2004 @ 15:19
Ik ga waarschijnlijk idd naar Henry Grimes met David Murray & Hamid Drake. Four Tet zou ik ook wel willen zien, maar het probleem is dat beide concerten qua tijd overlappen en in twee verschillende zalen plaatsvinden.

Oh shit, ik las het verkeerd: dat is bij het optreden in Utrecht zo (http://www.rumor.nl), dit is in Eindhoven.
Echoesdonderdag 11 maart 2004 @ 22:01
gaat er nou niemand naar Mike Stern 27 april in de Melkweg? Ik dacht dat het toch wel een bekende jazzgitarist was.
Beathovendonderdag 11 maart 2004 @ 23:23
even spammen voor het inmiddels tot Jazz track album top 100 omgedoopte topic. Voordat het neergedaald is tot de diepste kelders van dit forum.

De Fok! Jazz Top 100 (lever hier je lijsten in) :)

als er 1 schaap over de dam is zullen er denk ik wel meer volgen
fripperdonderdag 11 maart 2004 @ 23:25
Ben al druk bezig
Echoesvrijdag 12 maart 2004 @ 11:58
Kent iemand David Fiuczynski's? Die staat 2 april in de Melkweg. Jazz/fusion.

misschien idee om te proberen?
Zandervrijdag 12 maart 2004 @ 14:49
Jah, da's de gitarist van Screaming Headless Torsos en Hasidic New Wave. Ik heb hem al eens eerder live gezien, hij bespeelt een hele aparte gitaar: een dubbelnek met een gefrette en een fretloze hals. Goede muzikant.

Maar goed, inmiddels zie ik alweer zoveel concerten staan waar ik wel naartoe wil, wordt een beetje duur zo.
Echoesvrijdag 12 maart 2004 @ 16:26
is het de moeite waard om er heen te gaan? Wat voorjazz speelt ie? Meer funk enzo?
Zandervrijdag 12 maart 2004 @ 16:32
Het verschilt heel erg, dit soort muzikanten spelen echt vanalles in allerlei verschillende bands. Maar ik zou in ieder geval geen traditionele jazz of swing verwachten of zo, ik geloof dat hij meer actief is in de wat eehm, minder toegankelijke hoeken. Toen ik 'm zag spelen was 't in ieder geval behoorlijk luidruchtig.

Hier staan twee filmpjes van 'm: http://www.damberd.be/html/video.htm
Seborikvrijdag 12 maart 2004 @ 16:36
quote:
Op vrijdag 12 maart 2004 14:49 schreef Zander het volgende:
Jah, da's de gitarist van Screaming Headless Torsos en Hasidic New Wave. Ik heb hem al eens eerder live gezien, hij bespeelt een hele aparte gitaar:
Ken je die platen van Hasidic New Wave, Zander?

Op allmusic krijgen ze allemaal goede recensies... het laagste is 3 sterren!
Zandervrijdag 12 maart 2004 @ 16:39
Ik heb ze een keer live gezien (ook met die gitarist), dat was echt helemaal te gek. Maar het plaatwerk heb ik me nog niet in verdiept (waarom eigenlijk niet? )
Echoesvrijdag 12 maart 2004 @ 17:23
hij gaat binnenkort in de voorverkoop. Zalles kijke of het was is. Kaartjes voor Mike Stern heb ik al
fripperzaterdag 13 maart 2004 @ 15:32
Net de uitverkoopbakken bij Boudisque even geplunderd

Thelonious Monk - in tokio
Niels-henningen Orsted Pedersen -The Basic Trio
Bik Bent Braam - zwart / Wit
Charles Mingus - Revisited
Art Ensamble of Chicago - Coming Home jamaica
Ketil Bjonstad - The Sea 2
Miles Davis -Blue Moods
Miles Davis and Horns
Steve Lacy - Sands

Een aantal dingen een beetje op de gok gekocht, maar voor die prijs moest dat kunnen. Bik Bent Braam bevalt al goed . Goeie tip van Zander

[ Bericht 0% gewijzigd door fripper op 13-03-2004 15:51:29 ]
Zandermaandag 15 maart 2004 @ 12:37
Gisteren ben ik naar Man Bites Dog wezen kijken. Wederom een zeer aangenaam middagje jazz-achtige muziek (al neigde het vaak ook sterk naar jazzrock / fusion) en zeer goede muzikanten, dus misschien een tip als ze eens in de buurt spelen? Live jazzmuziek beluisteren en bekijken blijft toch het mooiste, en het leuke van zo'n klein jazzpodium als we hier hebben is dat je ook heel makkelijk een praatje met de muzikanten kunt maken.
Zmaandag 15 maart 2004 @ 18:37
Misschien is dit (Antena - Camino del Sol) wat voor jullie. Wat de plaat op Pitchfork doet snap ik niet echt, maar ze zijn er wel enthousiast over. Ik heb hem beluisterd en het is wel jazzy, en soms echt wel jazz, maar ook weer niet (snappen jullie wel ). Ohw, en het is latin achtig.
fripperdinsdag 16 maart 2004 @ 18:49
2 maanden na mijn bestelling kwam proxis helaas tot de volgende conclusie :
quote:
Geruime tijd geleden heeft u bij ons een bestelling geplaatst voor het volgende artikel :

"BEAUTY IS A RARE THING (Coleman, Ornette)", code 0081227141028

Gezien wij tot op heden noch een levering, noch een leverdatum van onze leverancier
ontvingen, hebben wij uw bestelling automatisch geannuleerd, waarvoor onze excuses.
... en ondertussen is volgens hun website dit mooie boxje nog gewoon leverbaar :
quote:
Verzending gewoonlijk binnen de tien dagen.
... en dat laten ze altijd gewoon staan als ze iets niet kunnen leveren.

Misschien moet ik toch maar eens de losse cd's gaan aanschaffen, de hoop dat ik de box nog vind voor een beetje normale prijs begint toch wat klein te worden.
Zanderdinsdag 16 maart 2004 @ 19:04
Misschien ebay een beetje in de gaten houden, die box staat er nu bijvoorbeeld twee keer te koop, omgerekend in euro's voor minder dan wat hij bij Proxis moet kosten. Al komen daar natuurlijk wel nog verzendkosten bij, en moet je een beetje geluk hebben met bieden.

Maar 't blijft natuurlijk wel slechte service van Proxis.
Seborikdinsdag 16 maart 2004 @ 19:25
Heb het ook al 2x gehad met iets bij Proxis. Erg vervelend.
fripperdinsdag 16 maart 2004 @ 23:18
Ik had hem een tijdje geleden ook voor een behoorlijke prijs gezien bij een amerikaans bedrijf. Ik wou hem meteen kopen, totdat ik ontdekte dat ik aan verzendkosten meer kwijt was dan aan de aanschaf. Dat ding heeft blijkbaar het gewicht van een kleine baksteen. Wat dat betreft kun je beter flexi's van Fields of The Nephilim kopen, die wegen in ieder geval niks.

Maar ik zal eens op eBay gaan rondsnuffelen. Eigenlijk nog nooit iets gekocht op eBay, zal eens even gaan kijken hoe dat allemaal werkt
noruaswoensdag 17 maart 2004 @ 18:09
vandaag is Cecil Taylor - Silent Tongues binnengekomen. Erg goede cd, is zijn live concert op het Montreux Jazz Festival in 1973. Hij kostte slechts 7 euro bij themusicsafe.com (20% afgeprijsd), ik weet niet of ze hem nog steeds hebben maar als je van free jazz of avant-garde houdt is het zeker een aanrader

edit: ik zie net dat de cd nu weer 8,80 euro kost, maar dat is hij ook zeker waard.
fripperwoensdag 17 maart 2004 @ 18:27
Pas Unit Structures van Cecil Taylor gekocht, bevalt wel goed. Ik zie bij the Musicsafe dat ze Conquistador binnenkort ook hebben. Lijkt me ook wel wat
fripperwoensdag 17 maart 2004 @ 22:56
Van de NSJ website :
quote:
NORTH SEA JAZZ VERHUIST VANAF 2006 WAARSCHIJNLIJK NAAR ROTTERDAM


Het is vrijwel zeker dat met ingang van 2006 het North Sea Jazz Festival niet langer in Den Haag, maar in Rotterdam zal plaatsvinden. Vanaf dat jaar zou Ahoy’ als alternatief kunnen dienen voor het Nederlands Congres Centrum, de huidige festivallocatie.

Reden van de verhuizing is de voorgenomen sloop in 2005 van de Statenhal, onderdeel van het Nederlands Congres Centrum, om plaats te maken voor de nieuwe huisvesting van Europol. Deze zaal, met een capaciteit van 10.000 bezoekers, is van levensbelang voor het voortbestaan van het jazzfestival. Daarnaast zullen ook de Van Goghzaal, Mesdagzaal, Mariszaal, Frans Halszaal en eventueel het Tuinpaviljoen verdwijnen. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat er voor al deze zalen een bruikbaar alternatief gerealiseerd kan worden na 2005. “Wij blijven het liefst in Den Haag, maar zien geen andere oplossing”, aldus festivaldirecteur Theo van den Hoek. Eind maart zal de definitieve beslissing omtrent de mogelijke verhuizing naar Rotterdam genomen worden.

De keuze voor Ahoy’ is gemaakt vanwege de mogelijkheden die dit complex biedt om het bestaande festivalconcept zonder al te ingrijpende wijzigingen in de toekomst te kunnen voortzetten. Naast het Sportpaleis zijn er in Ahoy’ meerdere grote en kleine zalen en kunnen er op het buitenterrein tenten geplaatst worden. Hierdoor blijft het mogelijk naast grote namen, die veel bezoekers trekken, ook jazzacts te programmeren voor een meer selectief publiek. Bijkomend voordeel is dat de bereikbaarheid van Ahoy’ per openbaar vervoer uitstekend is, en dat er een zeer groot aantal parkeerplaatsen aanwezig is. Voor het publiek betekent dit dus een nog betere serviceverlening.
Seborikwoensdag 17 maart 2004 @ 22:58
Dat is wel mooi qua vervoer e.d., maar het idee van jazz in de Ahoy werkt enigs afstotelijk.
fripperwoensdag 17 maart 2004 @ 23:02
Ach, van die concerten in de statenhal heb ik dit jaar ook niks gezien, dus wat dat betreft maakt het mij niet uit. Ik hoop dat de kleine zaaltjes wel wat groter zijn dan in Den Haag, daar heb ik te vaak meegemaakt dat je er gewoon niet meer in kon.
Zanderdonderdag 18 maart 2004 @ 00:21
Ik ben zelf absoluut geen fan van de Ahoy (het "Sportpaleis" is wat betreft de akoestiek helaas bepaald geen "Muziekpaleis"), maar goed: als het essentieel is voor het voortbestaan van het festival, dan moet het maar zo...

Ik hoop alleen dat het verder niet ten koste gaat van de festivalsfeer, want het Congresgebouw beviel me verder altijd uitstekend als locatie, al was het soms ook wel iets te druk om makkelijk tussen zalen heen en weer te lopen.
fripperzaterdag 20 maart 2004 @ 20:28
quote:
Op zaterdag 6 maart 2004 18:00 schreef Zander het volgende:
En zondag 21 maart is er een documentaire over jazzpianist Bill Evans (my favorite) te zien bij Vrije Geluiden.
Morgen dus : 11:00 , ned 3 . Ik ben wel benieuwd , ik ken eigenlijk niet zoveel van Bill Evans
( zelfs die Village Vanguard cd's uit 61 heb ik niet )
Beathovenzaterdag 20 maart 2004 @ 22:34
Van de week de CD "Out to Lunch" van Eric Dolphy besteld en binnengekregen.

quote:
Out to Lunch stands as Eric Dolphy's magnum opus, an absolute pinnacle of avant-garde jazz in any form or era. Its rhythmic complexity was perhaps unrivaled since Dave Brubeck's Time Out, and its five Dolphy originals -- the jarring Monk tribute "Hat and Beard," the aptly titled "Something Sweet, Something Tender," the weirdly jaunty flute showcase "Gazzelloni," the militaristic title track, the drunken lurch of "Straight Up and Down" -- were a perfect balance of structured frameworks, carefully calibrated timbres, and generous individual freedom. Much has been written about Dolphy's odd time signatures, wide-interval leaps, and flirtations with atonality. And those preoccupations reach their peak on Out to Lunch, which is less rooted in bop tradition than anything Dolphy had ever done.
Het eerste nummer "Hat and Beard" wat een ode is aan Thelonious Monk, is werkelijk een schitterend nummer. Hoe vaker ik 'm beluister hoe beter hij wordt. Ik had sporadisch weleens wat van Dolphy gehoord maar na dit album ben ik toch wel geinteresseerd geraakt in meer platen van 'm
Tijnzaterdag 20 maart 2004 @ 23:52
Ik ben echt compleet niet thuis in jazz, maar ik heb een fragmentje gekregen van een nummer wat "Preacher" heet en dat klinkt echt ontzettend grappig. Het klinkt best oud, maar wel catchy en ik wil eigenlijk wat meer muziek in deze richting hebben. Kent iemand het nummer (ik vermoed dat het een standard is binnen de jazz-wereld, maar ik weet het niet zeker) en kan iemand me wat namen geven van artiesten en/of albums waar ik dit soort dingen op terughoor?
fripperzondag 21 maart 2004 @ 08:26


Ik denk dat het de compostitie van Horace Silver is, waarvan het origineel op deze cd staat; Horace Silver and the Jazz Messengers uit 1955.
quote:
A true classic, this CD found pianist Horace Silver and drummer Art Blakey co-leading the Jazz Messengers; Silver would leave a year later to form his own group. Also featuring trumpeter Kenny Dorham, Hank Mobley on tenor, and bassist Doug Watkins, this set is most notable for the original versions of Silver's "The Preacher" and "Doodlin'," funky standards that helped launch hard bop and both the Jazz Messengers and Silver's quintet. Essential music. — Scott Yanow
Probeer de rest van de cd te vinden, prima muziek

linkje


Maar het is inderdaad een nummer dat heel vaak is opgenomen, dus wellicht heb jij een andere uitvoering.

[ Bericht 4% gewijzigd door fripper op 21-03-2004 10:09:36 ]
Doffzondag 21 maart 2004 @ 10:56
Zometeen op nederland 3 bij Vrije Geluiden een documentaire over jazzpianist Bill Evans

Ik ben benieuwd

edit:
Had Fripper al aangegeven, niet gezien
was leuke documentaire trouwens. Ik ken Bill Evans ook helemaal niet goed. De enige cd die ik heb waar hij ook op meespeelt is Kind of Blue. Die opnames met Lafaro en zo'n drummer die ik niet ken klonken heel leuk, misschienw el de moeite waard om es achteraan te gaan.

Heb vrijdag ook Out to Lunch gekocht, gave cd
Ook Point of Departure van Andrew Hill,
Left Alone Revisited van Mal Waldron en Archie Shepp,
On the Corner van Miles Davis en
Kind of Cool van Gare du Nord gekocht

[ Bericht 65% gewijzigd door Doff op 21-03-2004 15:00:16 ]
fripperzondag 21 maart 2004 @ 20:46
Ik ken van Evans ook niet meer dan Kind of Blue, en een een of ander wazig verzamelaartje ( waarop verder niet staat wanneer het opgenomen is en zo ).

Het concert van 25 juni 61 met ' het trio' is verdeeld over 2 cd's : Waltz for Debby en Sunday at the Village Vanguard.

Vraag aan Zander : Waarom staat Waltz for Debby hoog in je jazz top 50 , terwijl die andere cd niet wordt genoemd ? Is het verschil zo groot, of ken je er gewoon maar een ?
Doffzondag 21 maart 2004 @ 22:53
Zojuist 'Puttin' it together' van Elvin Jones besteld bij bol.com, ben benieuwd of ze em nog kunnen leveren. Hoorde dat die cd helemaal niet meer verkrijgbaar is namelijk .
Maar kent iemand de cd?

Yanow van AMG is er ieder geval flink positief over:
AMG REVIEW: Joe Farrell (heard on this CD reissue on tenor, soprano and flute) did some of his finest playing while with drummer Elvin Jones' trio during 1968-69. Joined by bassist Jimmy Garrison (in one of his first post-Coltrane recordings), Farrell really digs into group originals, obscurities, "For Heaven's Sake," and Jimmy Heath's "Gingerbread Boy." With Jones pushing him and Garrison sounding quite advanced, Farrell was consistently inspired to play at the peak of his creativity. — Scott Yanow
fripperzondag 21 maart 2004 @ 22:59
M'n vader heeft de plaat in de kast staan. Ik heb hem vroeger regelmatig gedraaid , maar de laatste 15 jaar niet meer gehoord. Met Joe Farrell en Jimmy Garrison
Doffzondag 21 maart 2004 @ 23:13
quote:
Op zondag 21 maart 2004 22:59 schreef fripper het volgende:
M'n vader heeft de plaat in de kast staan. Ik heb hem vroeger regelmatig gedraaid , maar de laatste 15 jaar niet meer gehoord. Met Joe Farrell en Jimmy Garrison
Dát is gaaf , ik ben jaloers op je...
Is het een mooie plaat? Wat voorn soort muziek is het precies, vergelijkbaar aan?
fripperzondag 21 maart 2004 @ 23:33
Lang geleden dat ik hem gehoord heb , maar wat ik me herinnerer was een typische drummers-plaat; Jones en Garrison houden er flink de vaart in. Als Farrell sax speelt heb je een soort van Coltrane-band , maar dan zonder Coltrane. De nummers waar Farrell fluit speelt vond ik toen minder, ik weet niet of die fluiten zo goed bij de stijl van Jones passen.

Hier staan nog wat recenties van zijn cd's

[ Bericht 17% gewijzigd door fripper op 21-03-2004 23:37:57 (linkje toegevoegd) ]
Zandermaandag 22 maart 2004 @ 12:24
quote:
Op zondag 21 maart 2004 20:46 schreef fripper het volgende:
Vraag aan Zander : Waarom staat Waltz for Debby hoog in je jazz top 50 , terwijl die andere cd niet wordt genoemd ? Is het verschil zo groot, of ken je er gewoon maar een ?
Ik heb ze wel alletwee, en het verschil is niet erg groot: als je de een goed vindt, dan kun je aan de andere plaat ook zeker geen buil vallen. Ik had mezelf voor mijn top 50 alleen de beperking opgelegd dat er, Miles en Coltrane uitgezonderd, maar 1 plaat per artiest in mocht, en dan heb ik toch een lichte voorkeur voor Waltz for Debby vanwege o.m. het titelnummer en de versie van Milestones die daar op staat. Een andere goede studio-cd van het trio met LaFaro en Motian is "Explorations".

Wat ik wel een beetje jammer vind van mijn 'Village Vanguard'-cd (en ik heb nog wel meer jazz-cds waar dat zo is) is dat men voor de cd-versie alternatieve takes van de nummers direct achter de lp-versie heeft gezet, waardoor je de meeste nummers 2x direct achter elkaar hoort. Om het nog ingewikkelder te maken, is In de AMG is de tracklist weer anders dan op mijn cd, dus er zullen wel verschillende versies bestaan. Had liever gewoon die bonus-takes aan het einde gezien, eigenlijk...
Doffdinsdag 23 maart 2004 @ 20:11
Sonny Rollins - Sax
Bob Cranshaw - Electric Bass
Steve Jordan - Drums
Kimati Dinizulu - Percussion
Clifton Anderson - Trombone

Dit is de line up van het concert van Rollins op 6 mei in A'dam concertgebouw waar ik heen ga .
Nu ken ik alleen Rollins zelf en Cranshaw (wist niet dat hij nog leefde). Kent iemand een van de andere drie artiesten. Ik ben best wel benieuwd wat voorn soort optreden het gaat worden. Het wordt zo te zien ieder geval niet de hard bop wat ik van Rollins ken. Wie oh wie
Echoeszaterdag 27 maart 2004 @ 13:42
Ik kan een verzameling van 41 jazz platen kopen voor 90 euro

met o.a.:

- Louis Armstrong Favorites
- Billy Holiday sings Erroll Garner
- Erroll Garner Solo flight
- Louis Armstrong & Ella Fitzgerald Can anywone explain (bakeliet)
- Family Frolics
- Lunceford Special
- Bunk Johnson and his band
- Eddie Condon and his allstars Jamsession coast-to-coast
- Harry James and his orchestra 'Softlights sweet trumpet
Harry James and his orchestra 'One night stand'-
- Dutch swing college orchestgra 'Jazz party'
- Ravel 'Bolero' Philadelphia orchestra
- Coleman Combo Concerts
- The Modenaires ' Tributeds in tempo'
- Kay Keyser 'Danceparade'
- Bill Coleman 'Jazz at pleyl'
- Paul Weston 'Melodies for Moonlight'
- Populair favorites volume 3
- Billy Holiday 'Favorites'
- Small combo concert part 2 (boogie woogie)
Duke Ellington (Mood Ellington Liberian Suite, Uptown)
- Frank Sinatra (Sing and dance with Frank Sinatra)
-Robin's nest
- Buck Clayton
- The Bix Beidebecker Story
- Mahalya Jackson and the False Johnes ensemble
- Bessy Smith (Volume 1 t/m 4)
- Benny Goodman with Peggy Lee
- Benny Goodman with Strings (Let's hear the melody 'monster')
- Benny Goodman Carnegie Hall Jazz Concert (volume 1 en volume 2)
- Benny Goodman 1937, 1938 Jazzconcert
- Benny Goodman presents Eddy Sauter arrangements
- Benny Goodman presents Fletcher Handerson arrangements
- Lionel Hampton Apollo Hall concert 1954

het zijn originele platen uit de jaren 30, 40 en 50 in goede kwaliteit.

doen?
fripperzaterdag 27 maart 2004 @ 13:48
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:42 schreef Echoes het volgende:
Ik kan een verzameling van 41 jazz platen kopen voor 90 euro


het zijn originele platen uit de jaren 30, 40 en 50 in goede kwaliteit.

doen?
Originele 78 toeren platen ?? De eerste lp's zijn uit 1956 of zo ...
quote:
Louis Armstrong & Ella Fitzgerald Can anywone explain (bakeliet)

deze is dus wel origineel denk ik
Scrutinizerzaterdag 27 maart 2004 @ 13:49
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:42 schreef Echoes het volgende:
Ik kan een verzameling van 41 jazz platen kopen voor 90 euro


doen?
Heel kort: Ja! Is een hele goede deal!
Echoeszaterdag 27 maart 2004 @ 14:00
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:48 schreef fripper het volgende:

[..]
Originele 78 toeren platen ?? De eerste lp's zijn uit 1956 of zo ...
owja? dat wist ik niet.
Een normale plaat is 78 toeren?]

ik zal eens informeren
fripperzaterdag 27 maart 2004 @ 14:15
Het zijn zo te zien allemaal heruitgaves op lp van oude jazz. Niks mis mee, alleen het woord 'origineel' lijkt mijn niet correct. En duur is het inderdaad niet.

Originele platen van voor ongeveer 1948 zijn 78 toeren platen, tot eind jaren 50 heb je ook 10 inch platen (33 toeren) , en pas daarna lp's. Bij jazzopnames van voor 1950 heb je dus ook zelden nummers van langer dan 3 minuten , er paste namelijk niet meer op een plaat.

Maar ... persoonlijk zou ik liever wat oude dingen op cd kopen. Veel recente cd's van oude opnames klinken veel beter dan de lp-uitgaves van een jaar of 20 tot 40 geleden. Dan betaal je wel iets meer, maar echt duur zijn ze meestal ook niet.

Het kan overigens best zijn dat sommige lp's uit de jaren 50 origineel zijn. Dat is dan helemaal niet niet verkeerd ( en niet duur ).

Als je bijvoorbeeld de 10 inch lp van Sing and dance with Frank Sinatra kunt kopen zou ik dat zeker doen .

[ Bericht 7% gewijzigd door fripper op 27-03-2004 15:05:32 ]
Echoeszaterdag 27 maart 2004 @ 15:14
ik kan het wel allemaal afspelen met mijn gewone platen speler?
fripperzaterdag 27 maart 2004 @ 15:20
Ja hoor, alleen als er echt een 78 toeren plaat tussen zit heb je daar een probleempje. Maar de 10 inch platen zijn ook 33 of 45 toeren.
Zanderzaterdag 27 maart 2004 @ 15:32
quote:
Op donderdag 11 maart 2004 15:19 schreef Zander het volgende:
Ik ga waarschijnlijk idd naar Henry Grimes met David Murray & Hamid Drake.
Vanavond dus, in het SJUhuis. Ben benieuwd.

Ik ben alleen vergeten te reserveren, hoop niet dat het nodig was.. (zal toch niet?)
Beathovenzondag 28 maart 2004 @ 22:37
Ik kwam op Soulseek "Dave Brubeck Quartet & John Coltrane - Take Five" tegen toen ik naar verschillende versies van het nummer zocht. Helaas was de host nogal bezet dus ik denk niet dat het 'm voorlopig gaat worden.

Is deze combinatie er ooit geweest of gaat het misschien om een soort van hoax of gewoon een foutieve naamgeving
fripperzondag 28 maart 2004 @ 22:54
Ik kan me niet herinneren dat die 2 ooit samen hebben gespeeld. Het zou me verbazen als zo'n opname inderdaad bestond.

Misschien is de mp3 van deze dvd geripped ( waar ze ook niet samen spelen ) ??
Beathovenzondag 28 maart 2004 @ 23:42
quote:
Op zondag 28 maart 2004 22:54 schreef fripper het volgende:
Ik kan me niet herinneren dat die 2 ooit samen hebben gespeeld. Het zou me verbazen als zo'n opname inderdaad bestond.

Misschien is de mp3 van deze dvd geripped ( waar ze ook niet samen spelen ) ??
[afbeelding]
Dat zal het vast geweest zijn

Ik ga 'm toch nog ff proberen te pakken te krijgen...
Noliusmaandag 29 maart 2004 @ 00:50
Ik luister tegenwoordig best wel regelmatig naar die nieuwe Jazz-zender (Arrow). Klinkt aangenaam moet ik eerlijk zeggen!

Ik kwam voorheen niet verder dan Hans Dulfer
Beathovenmaandag 29 maart 2004 @ 01:07
quote:
Op maandag 29 maart 2004 00:50 schreef Nolius het volgende:
Ik luister tegenwoordig best wel regelmatig naar die nieuwe Jazz-zender (Arrow). Klinkt aangenaam moet ik eerlijk zeggen!

Ik kwam voorheen niet verder dan Hans Dulfer
Traditionele jazz klinkt toch anders dan wat ze op Arrow uitzenden, een heleboel is toch voornamelijk gewone popmuziek. Soms wel wat met wat jazz-achtige invloeden, maar goed..

probeer dit eens

http://www.di.fm/mp3/jazz96k.pls

Fripper: Het was de "gewone" uitvoering van Take Five, die op het album Time Out staat. Blijkbaar komt het dan toch misschien van die DVD
Mister_Slidemaandag 29 maart 2004 @ 10:09
Hier ga ik woensdag heen in het BIMhuis.
quote:
CORRIE VAN BINSBERGEN PRESENTEERT KEES VAN KOOTEN, REMCO CAMPERT, MANON UPHOFF, TOON TELLEGEN IN CONCERT

Angelo Verploegen-trompet, Joost Buis-trombone, lapsteel, Jan Willem van der Ham-fagot, altsax, Rutger van Otterloo-baritonsax, sopraansax, Albert Van Veenendaal-(prepared) piano, Alan Purves-percussie, Hein Offermans-contrabas, Tineke de Jong-viool, Baptist Kurvers-altviool, Michiel Weidner-cello, cimbalon, Corrie Van Binsbergen-gitaar, composities, muzikale regie, Remco Campert, Toon Tellegen, Manon Uphoff, Kees van Kooten-vertellers

Op vier woensdagavonden in februari vorig jaar presenteerde Corrie van Binsbergen in het Bimhuis een spectaculaire serie van literaire concerten met Remco Campert, Toon Tellegen, Manon Uphoff en Kees van Kooten. De schrijvers droegen voor uit eigen werk. Daarachter, -over, -onder en tussendoor speelde Corrie's elftal van musici. De verrassende en succesvolle combinatie bracht een tour langs de Nederlandse theaters teweeg, die nu weer afsluit in het Bimhuis, met alle vier de schrijvers, in een 'best of' concert.
Vorig jaar met Remco Campert was het heel erg goed!
Zandermaandag 29 maart 2004 @ 12:32
Klinkt leuk. Ik heb Corrie van Binsbergen wel een paar keer met de Grote Brokken gezien, dat was ook wel erg vermakelijk.
Beathovendinsdag 30 maart 2004 @ 15:34
Donderdag 23.45 - 00.30 "de Jazzkelder" bij de NPS

Met vers opgedoken archiefbeelden van veel bekende Jazz muzikanten. Helaas is het optreden van Miles Davis in het Kurhaus niet bewaard gebleven.
quote:
daar is waarschijnlijk ooit eens Benny Neyman overheen genomen
Aldus de Vara TV gids...

Gru-we-lijk!
fripperdinsdag 30 maart 2004 @ 19:34
Met in de eerste aflevering oa The Ramblers, Coleman Hawkins, Roland Kirk, Sonny Rollins, Duke Ellington en Louis Armstrong.

Aldus de Vpro TV gids...

ROLAND KIRK !
Beathovendinsdag 30 maart 2004 @ 23:01
Van Louis Armstrong weet ik eigenlijk vrij weinig behalve dat hij een uitstekende trompettist was en volgens mij ook een redelijk goeie zanger / scatter.
Doffwoensdag 31 maart 2004 @ 15:43
Ik lees hier op het forum van NSJ dat Wayne Shorter en Harbie Hancock naar alle waarschijnlijkheid samen zullen optreden. Lijkt me erg gaaf , ze hebben ten slotte met elkaar al heel wat legendarische albums gemaakt. Als Reggie Workman (leeft die nog?) en Tony Williams nou ook ff mee komen spelen...
fripperwoensdag 31 maart 2004 @ 16:01
Reggie Workman leeft nog ; Tony Williams wordt wat lastiger vrees ik
Grobbelwoensdag 31 maart 2004 @ 16:51
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 15:32 schreef Zander het volgende:

[..]

Vanavond dus, in het SJUhuis. Ben benieuwd.

Ik ben alleen vergeten te reserveren, hoop niet dat het nodig was.. (zal toch niet?)
En, hoe was het?
Ik heb ze afgelopen zondag in de Effenaar gezien, was echt geweldig! Nou was dit dan wel de eerste keer dat ik naar een jazz-gerelateerd optreden gegaan ben, dus wellicht ben ik nog niet echt veel gewend... Alleen jammer dat de CD's die ze daar verkochten zo duur waren.
fripperwoensdag 31 maart 2004 @ 18:20
Van de NSJ site :

Vandaag is het definitieve besluit genomen dat het North Sea Jazz Festival vanaf 2006 van Den Haag naar Rotterdam verhuist. Zalencomplex Ahoy’ wordt de nieuwe festivallocatie. De betrokken partijen hebben er alles aan gedaan het festival te behouden voor de stad Den Haag, maar uiteindelijk is men tot de conclusie gekomen dat het toch beter is dat het festival naar een andere stad verhuist.

Vorige week heeft de gemeente Den Haag in samenwerking met het Nederlands Congres Centrum tekeningen gepresenteerd voor de alternatieve huisvesting van het jazzfestival in Den Haag. Een aantal tenten rondom het Congres Centrum zou volgens dit plan als vervanging dienen voor de Statenhal en een aantal kleinere zalen die in 2005 worden afgebroken. Het voorstel is door de festivalorganisatie afgewezen, omdat het niet voldoet aan de kwaliteitseisen en conceptuele randvoorwaarden die de organisatie aan het festival stelt. Zo houdt het plan te weinig rekening met de noodzakelijke bezoekerscapaciteit, publiekstromen en geluidsoverlast. Daarnaast wordt er geen zekerheid geboden omtrent het gebruik van het Paul Acket-paviljoen en de Catsheuvel in de toekomst.
fripperwoensdag 31 maart 2004 @ 23:32
quote:
Op dinsdag 30 maart 2004 23:01 schreef Beathoven het volgende:
Van Louis Armstrong weet ik eigenlijk vrij weinig behalve dat hij een uitstekende trompettist was en volgens mij ook een redelijk goeie zanger / scatter.
Ik denk dat je rustig kunt stellen dat er weing mensen zoveel invloed op de jazz muziek hebben gehad als Louis Armstrong. Voor (ongeveer) 1925 was de rol van solisten minimaal, er werd bijna niet geimproviseerd; Louis Armstrong veranderde dit. Wat dat betreft mag je de opnames van Armstrong met The Hot Fives & Hot Sevens ( 1925 - 1928 ) wel rekenen tot de balangrijkste jazzmuziek.

Ik draai dat altijd met veel plezier. Je moet wel een beetje letten op een uitgave met een redelijke geluidskwaliteit, er zijn ook wat zeer matige uitgaves in omloop. Ik ben wel tevreden met dit boxje.



Wat ik je verder kan aanraden is Louis Armstrong Plays W.C. Handy, een plaat uit 1954 waarop Armstrong blues-klassiekers van W.C. Handy speelt ( nummers als Beale Street Blues, St. Louis Blues en Long Gone ).



-Hier- kan je nog wat stukjes luisteren.
Mister_Slidedonderdag 1 april 2004 @ 01:21
Het BIMhuis was vanavond geweldig!
Nederlandse jazz is gewoonweg geweldig!
Remco Campert, Kees van Koten en Toon Tellegen waren erg goed! Vooral de laatste.
frippervrijdag 2 april 2004 @ 00:49
quote:
Op dinsdag 30 maart 2004 19:34 schreef fripper het volgende:
Met in de eerste aflevering oa The Ramblers, Coleman Hawkins, Roland Kirk, Sonny Rollins, Duke Ellington en Louis Armstrong.

Aldus de Vpro TV gids...
Bovenstaande namen komen we vast ergens in de volgende weken wel tegen. En Dexter Gordon was ook erg leuk
fripperzaterdag 3 april 2004 @ 23:00
quote:
Op dinsdag 30 december 2003 21:53 schreef Zander het volgende:
Ik ben geen kenner van Pharoah Sanders' solo-werk (en ik moet eerlijk zeggen dat zijn spel op sommige Coltrane-platen mij ook een beetje afschrikt om zijn solo-catalogus eens dieper uit te spitten), maar ik hoorde laatst een opname van een live-concert uit 1994 waarin hij een geweldige versie speelde van John Coltrane's "Ole". Die hele show was erg goed, trouwens, weet alleen niet of het van een cd afkwam of alleen een radiouitzending was. Verder vind ik zijn spel op Alice Coltrane's "Journey in Satchidananda" (sp?) ook wel erg aangenaam.
Vandaag eindelijk Journey in Satchidananda gekocht. Ik heb hem nu voor de 4e keer achter elkaar opstaan. Kortom : zeer tevreden En sinds vandaag ook de gelukkige bezitter van Pharoah's Thembi .
Beathovenzaterdag 3 april 2004 @ 23:29
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 23:32 schreef fripper het volgende:

[..]

Ik denk dat je rustig kunt stellen dat er weing mensen zoveel invloed op de jazz muziek hebben gehad als Louis Armstrong. Voor (ongeveer) 1925 was de rol van solisten minimaal, er werd bijna niet geimproviseerd; Louis Armstrong veranderde dit. Wat dat betreft mag je de opnames van Armstrong met The Hot Fives & Hot Sevens ( 1925 - 1928 ) wel rekenen tot de balangrijkste jazzmuziek.
top, daar heb ik wat aan

Ik zal er binnenkort eens wat van opzoeken
Zandermaandag 5 april 2004 @ 09:24
quote:
Op zaterdag 3 april 2004 23:00 schreef fripper het volgende:
Vandaag eindelijk Journey in Satchidananda gekocht. Ik heb hem nu voor de 4e keer achter elkaar opstaan. Kortom : zeer tevreden En sinds vandaag ook de gelukkige bezitter van Pharoah's Thembi .
Zeer fraaie platen.

Ik ben me sinds die post ook wat meer in Pharoah Sanders' solo-werk gaan verdiepen, moet zeggen dat wat ik nu heb gehoord me eigenlijk uitstekend bevalt.
fripperdonderdag 8 april 2004 @ 21:43
vanavond deel 2 van de jazzkelder
quote:
Jazzkelder 8 april
Ook deze week weer een aantal echte jazzjuweeltjes: we zien de zangeressen Ella Fitzgerald en Dinah Shore, pianist Errol Garner. Het programma wordt afgesloten met de Big Band van trompettist Dizzy Gillespie.
23:45 op ned 3
Zandervrijdag 9 april 2004 @ 01:16
Leuke uitzending, vond ik. Volgende week dus eindelijk Roland Kirk.
Echoesvrijdag 9 april 2004 @ 14:41
shit, Ella gemist! Wordt het nog herhaald?
Zandervrijdag 9 april 2004 @ 16:47
Ik vrees van niet, eigenlijk. Ik zie het niet in de gids staan, in ieder geval. Ik wil het verder niet inwrijven, maar dat was trouwens wel echt een mooie opname, met Ella, Oscar Peterson en Herb Ellis die mooie solo'tjes uitwisselden.

Ik verheug me alweer op de volgende uitzending, al kan ik die tenenkrommende presentatie eigenlijk wel missen. Kunnen ze het niet voortaan laten presenteren door die Hans Mantel die te gast is? Die man weet tenminste waar hij het over heeft.
autocuevrijdag 9 april 2004 @ 17:26
Naar aanleiding van het door mij geopende topic (welke helaas reeds alweer gesloten is ), weet iemand welk nummer Errol Garner speelde in het fragment dat werd getoond in NPS Jazzkelder (8 april 2004) ? Bij voorbaat dank dus
Zanderzaterdag 10 april 2004 @ 10:59
Volgens mij lieten ze twee nummers van Garner zien, als ik het me goed herinner was "Misty" een van die twee, maar de andere titel kan ik me niet meer herinneren. Misschien zou je een oproep in het gastenboek van de NPS jazz-site kunnen zetten, ik geloof dat de samenstellers van het programma daar ook weleens op reageren.

Anyway, check Garner's lp "Concert by the sea" als je nog meer van zijn aparte pianospel wil horen.
autocuezaterdag 10 april 2004 @ 12:38
quote:
Op zaterdag 10 april 2004 10:59 schreef Zander het volgende:
...
Dank je (het nummer waar ik overigens op doelde was overigens het nummer waar hij eerst wat begon te pingelen en toen overging op de Jazz )
autocuezondag 11 april 2004 @ 12:15
Hulde aan de mensen van NPS Jazzkelder, ongeveer een dag na het plaatsen van de vraag kreeg ik een mailtje van Hans Mantel waarin hij mij vertelde dat de twee uitgezonden nummers 'Where Or When' en 'My Silent Love' waren . Nu nog even kijken of ik ze ergens kan vinden.
Mister_Slidezondag 11 april 2004 @ 14:11
Ik luister nu naar de cd Aan & Uit van ICP Orchestra. Echt geweldig
Misha Mengelberg die 'zingt'
fripperdonderdag 15 april 2004 @ 19:51
Vanavond om 00:13 deel 3 van de Jazzkelder
quote:
Een speeldoosje en een neusfluit, 5 saxofoons en 1 dwarsfluit…allemaal bespeeld door 1 muzikant: de blinde Amerikaanse jazz saxofonist/fluitist Rahsaan Roland Kirk. Naast Kirk passeren ook saxofonisten Stan Getz, Sonny Rollins en The Gerald Wilson Big Band de revue.
Rahsaan Roland Kirk , gaat dat zien !

Zandervrijdag 16 april 2004 @ 00:49
Ha, en 't was ook echt geweldig om te zien.

Mooie uitzending weer, in ieder geval.
el_bariomaandag 19 april 2004 @ 14:24
Ik heb v d week het Greatest Hits album van Sun Ra gekocht (easy listening for intergalactic travel) omdat ik nog helemaal niets van de goede man en zijn companen had.
Nu bevalt deze CD me erg goed en wil ik mijn colectie uitbreiden met wat normale albums, maar hij heeft zoveel uitgebracht dat ik niet goed weet waar ik het best kan beginnen.
Weet iemand welke albums absoluut of helemaal niet de moeite waard zijn?
Schorpioenmaandag 19 april 2004 @ 14:42
quote:
Op maandag 19 april 2004 14:24 schreef el_bario het volgende:
Ik heb v d week het Greatest Hits album van Sun Ra gekocht (easy listening for intergalactic travel) omdat ik nog helemaal niets van de goede man en zijn companen had.
Nu bevalt deze CD me erg goed en wil ik mijn colectie uitbreiden met wat normale albums, maar hij heeft zoveel uitgebracht dat ik niet goed weet waar ik het best kan beginnen.
Weet iemand welke albums absoluut of helemaal niet de moeite waard zijn?
Supersonic Jazz is erg de moeite waard imho, erg cool. Atlantis heb ik ooit gedownd maar dat vind ik onbeluisterbaar gepiel. Voor de rest ken ik nog niks van hem.
Zandermaandag 19 april 2004 @ 17:57
'Atlantis' vind ik inderdaad ook een vreselijke plaat, dat keyboard-gepriegel is mij allemaal ook iets te bizar. Ik vind zelf de 2-op-1 cds "Angels and Demons at Play / Nubians of Plutonia" en "Sun Ra Visits Planet Earth / Interstellar Low Ways" erg aangenaam (beiden op het "Evidence" label uitgegeven). "Space is the Place" (zowel het studioalbum als de soundtrack van de film) vind ik zelf ook wel erg okee, al kan ik me voorstellen dat die platen misschien ook niet iedereen even makkelijk in het gehoor liggen. "Lanquidity" vind ik ook een leuke cd, beetje jazzfunk-achtig en daarmee wel een beetje afwijkend van de rest van zijn oeuvre.

Ik geloof dat ik in een van de vorige delen van dit topic nog een wat uitgebreider verhaaltje over de Sun Ra-platen die ik ken had geschreven, ik kijk nog wel ff of ik 'm terug kan vinden.
el_bariomaandag 19 april 2004 @ 20:07
tnx both.
Had je post over Sun Ra in het vorige topic gevonden, Zander. Hier moet zeker nog wat meer van aangeschaft worden!
fripperdonderdag 22 april 2004 @ 19:29
Vanavond weer de Jazzkelder, rond middernacht op nederland 3 . In deze aflevering: pianist Horace Silver, gitarist Wes Montgomery, saxofonist Cannonball Adderley en pianist Thelonious Monk

Dat belooft weer mooi te worden
Schorpioendonderdag 22 april 2004 @ 20:11
quote:
Op donderdag 22 april 2004 19:29 schreef fripper het volgende:
Vanavond weer de Jazzkelder, rond middernacht op nederland 3 . In deze aflevering: pianist Horace Silver, gitarist Wes Montgomery, saxofonist Cannonball Adderley en pianist Thelonious Monk

Dat belooft weer mooi te worden
Hmm ik ga er nu toch maar eens voor opblijven.
Zanderdonderdag 22 april 2004 @ 20:14
Ik had eigenlijk de videorecorder mee moeten laten draaien, de afgelopen weken. Het zal wel weer 50 jaar duren voordat ze nog iets van Roland Kirk uitzenden. Maar goed, het programma van vanavond ziet er ook weer erg goed uit.
fripperdonderdag 22 april 2004 @ 20:23
Ik hoop dat er nog eens wat Kirk op DVD wordt uitgebracht. Ik heb bijvoorbeeld I, Eye, Aye: Live at the Montreux Jazz Festival, 1972 op cd, maar hij schijnt ook op video te zijn uitgebracht als The One Man Twins.

Zou ik wel erg leuk vinden om te hebben
Zanderwoensdag 28 april 2004 @ 17:28
Morgen helaas alweer de laatste aflevering van Jazzkelder:
quote:
In deze uitzending trompettist Louis Armstrong, pianist Dave Brubeck en saxofonist Dexter Gordon.
Hopelijk volgend jaar (?) nog eens een duik in de jazz-archieven van de Nederlandse televisie. De komende weken is het "Metropool orkest"-maand bij de NPS, niet echt iets waar ik zelf in eerste instantie voor warmloop.

(deze mededeling is tevens een verkapte topic-schop )
Echoeswoensdag 28 april 2004 @ 19:08
ik ben gisteren naar het optreden van gitarist Mike Stern geweest in de Melkweg. Was op zich erg goed, alleen wel erg veel (snel) gepiel en gesoleer. Tis niet echt jazz, meer een combinatie van Fusion en funk ofzo.
Beathovendonderdag 29 april 2004 @ 15:56
Ik heb dit album in bestelling staan

Ornette Coleman - Free Jazz (a Collective Improvisation)


Summoner raadde mij deze plaat zeer aan.Ik had wel sporadisch wat van Coleman gehoord, maar ik heb nog geen album van 'm. Lijkt me wel een mooie om mee te beginnen.
Zanderdonderdag 29 april 2004 @ 16:43
Heheh, 'free jazz' is wel taaie kost hoor, maar wel de moeite waard.
Mahavishnudonderdag 29 april 2004 @ 19:57
quote:
Op donderdag 29 april 2004 16:43 schreef Zander het volgende:
Heheh, 'free jazz' is wel taaie kost hoor, maar wel de moeite waard.
Inderdaad, misschien had je beter met iets als Change of the Century of The Shape of Jazz to Come kunnen beginnen. Maar Free Jazz is als je het even de tijd geeft wel gaaf.
Summonervrijdag 30 april 2004 @ 00:00
"Free Jazz" vind ik eigenlijk helemaal niet zo taai. De opname communiceert een sterk gevoel van plezier en daardoor vind ik het erg gemakkelijk luisterbaar. Er zitten best harmonische elementen in, evenals het wat conventionelere spel van Freddie Hubbard en Scott Lafaros.

Even wat anders: welke platen van Eric Dolphy zijn vergelijkbaar met "Out to Lunch"? Die heb ik vandaag aangeschaft en het smaakt zeker naar meer!
frippervrijdag 30 april 2004 @ 00:19
quote:
Op vrijdag 30 april 2004 00:00 schreef Summoner het volgende:
Even wat anders: welke platen van Eric Dolphy zijn vergelijkbaar met "Out to Lunch"? Die heb ik vandaag aangeschaft en het smaakt zeker naar meer!
Wat wel redelijk in de buurt zit is Point of Departure van Andrew Hill waarop Dolphy meespeelt.
Niet onder Dolphy's naam uitgebracht, maar ook een Blue Note plaat , opgenomen een maand na Out to Lunch.
Zandervrijdag 30 april 2004 @ 00:58
"Point of Departure" is inderdaad een goede. Van Dolphy vind ik "Live at the Five Spot volume 1" ook erg okee. Volume II ken ik zelf eigenlijk ook niet, maar als die van hetzelfde optreden is, dan zal die ook wel de moeite waard zijn. Ik heb ook nog "Outward Bound", een van zijn eerste platen als leider, geloof ik. Wat conventioneler dan "Out to lunch", maar wederom de moeite waard.
Summonervrijdag 30 april 2004 @ 01:04
Deze titels noteer ik, bedankt.

Op AMG staat een enorme waslijst aan albums, en hoe handig de allmusic guide ook is, het kan niet op tegen gewoon even vragen aan een stel kenners. Ik ben voornamelijk geinteresseerd in meer van zijn avantgardische werk.
Beathovenvrijdag 30 april 2004 @ 01:05
Summoner is alvast in het oranje gestoken voor vandaag
quote:
Op vrijdag 30 april 2004 00:00 schreef Summoner het volgende:
"Free Jazz" vind ik eigenlijk helemaal niet zo taai. De opname communiceert een sterk gevoel van plezier en daardoor vind ik het erg gemakkelijk luisterbaar. Er zitten best harmonische elementen in, evenals het wat conventionelere spel van Freddie Hubbard en Scott Lafaros.
Lijkt me ook wel te doen, ik ben inmiddels wel aardig gewend geraakt aan de wat extremere Jazz. Bepaalde platen moet je gewoon eens wat vaker draaien om ze goed te vinden. Albums die meteen goed in het gehoor liggen verliezen vaak hun kracht naarmate ze vaker gedraait worden.

op een paar uitzonderingen na..

[ Bericht 38% gewijzigd door Beathoven op 30-04-2004 01:36:24 ]
Summonervrijdag 30 april 2004 @ 01:10
En ik ben al zo koningsgezind.
Zandervrijdag 30 april 2004 @ 01:10
Heb je net nog Brubeck op tv gezien met Take Five, Beathoven? Had er nog nooit live-beelden van gezien, leuk.
Beathovenvrijdag 30 april 2004 @ 01:34
Oh, gemist.. op welke zender was het?

Ik heb ze een paar weken terug op de archiefbeelden van NPS jazz gezien, toen speelden ze St. Louis Blues. Paul Desmond stond er niet bepaald los bij, een heel verschil met Sonny Rollins in het volgende filmpje

Hier is iig een online fragment (in Quicktime) van Joe Morello in actie

http://www.drummerworld.com/Videos/joemorello.html
Zanderzondag 2 mei 2004 @ 17:35
quote:
Op maandag 19 april 2004 17:57 schreef Zander het volgende:
Ik geloof dat ik in een van de vorige delen van dit topic nog een wat uitgebreider verhaaltje over de Sun Ra-platen die ik ken had geschreven, ik kijk nog wel ff of ik 'm terug kan vinden.
Ik heb vanmiddag de DVD van 'Space is the Place' aangeschaft, ben benieuwd wat het is. Het schijnt in ieder geval wel een vreemde film te zijn, en de soundtrack vind ik sowieso wel okee

http://www.imdb.com/title/tt0072195/
fripperzondag 2 mei 2004 @ 17:49
Nooit geweten dat daar een dvd van is. De muziek is wel fijn inderdaad; afgaande op de muziek moet de film inderdaad wel bijzonderd zijn.
dscxzondag 2 mei 2004 @ 18:57
quote:
Op woensdag 28 april 2004 17:28 schreef Zander het volgende:
Morgen helaas alweer de laatste aflevering van Jazzkelder:
Pas m'n langverwachte, en eerder onvindbaar gewaande, Daddy plays the horn (Gordon) binnengekregen...

Blij als een kind

DSCX
Scrutinizermaandag 10 mei 2004 @ 17:11
En weer één van de groten die het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild

Ik heb hem zo'n 20 jaar geleden in De Spiegel in Groningen zien optreden. In de kelder voor een man of 80. De hond van de recensent van het Nieuwsblad van het Noorden scharrelde gewoon rond op het podium en ging op een gegeven moment tegen Barney aanliggen slapen. Lang geleden, maar een goed concert.
Doffdinsdag 11 mei 2004 @ 13:36
Tipje voor Elvin Jones fans: http://www.jdgm.freeserve.co.uk/
wel moeite waard

Ik ben donderdag naar Sonny Rollins geweest in A'dam Concertgebouw.
Gaaf concert alleen jammer van die akoestiek....

Ik las dr de dag erop een recensie over in de NRC. Nou was die recensie sowieso al zo een waar ik het niet mee eens ben maar nou bleef die recensent ook nog eens structureel de naam van Coltrane verkeerd spellen ('John Coletrane'). Die heeft zichzelf bij mij ieder geval onsterfelijk belachelijk gemaakt...

Ook weer paar nieuwe cd's gehaald bij Concerto (ook altijd leuk)
Elvin Jones & Jimmy Garrison - Heavy Sounds
Bill Evans trio - Sunday at Village Vanguard
John Coltrane - The Paris Concert
Monk Quartet - Misterioso
McCoy Tyner - Live at Newport
Archie Shepp & Roswell Rudd - Live in New York

Verder nog :
Archie Shepp - The Way Ahead
Charles Mingus - Oh yeah
John Coltrane - Olé
Jackie McLean - Hat Trick

en nog wat... allemaal wel gave cd's

ben trouwens al hele tijd op www.northseajazz.nl aant wachten op die verdomde lin up, ze schieten dr niet echt mee op
fripperdinsdag 11 mei 2004 @ 13:55
Het stukje in de volkskrant over Rollins was erg positief.

Heb je trouwens 'Puttin' it together' van Elvin Jones ooit nog van Bol binnengekregen ??
Doffdinsdag 11 mei 2004 @ 14:57
quote:
Op dinsdag 11 mei 2004 13:55 schreef fripper het volgende:
Het stukje in de volkskrant over Rollins was erg positief.

Heb je trouwens 'Puttin' it together' van Elvin Jones ooit nog van Bol binnengekregen ??
Ik heb em binnen ja (tegen mn verwachtingen in ).
Erg gaaf cd'tje. Alleen dat nummertje waar je het over had met Farrell op fluit is inderdaad beetje maf. Maar vooral die nummers met Farrell (op z'n Coltrane's) op de tenor zijn zeker de moeite waard.
T was trouwens een of ander raar japans importgevalletje, inclusief onleesbaar albumboekje
Seborikwoensdag 12 mei 2004 @ 20:35
Kent iemand hier het solo-album van Trevor Dunn? Hij heeft er maar eentje.
Mahavishnuzondag 16 mei 2004 @ 11:25
Twee maanden geleden opnieuw uitgebracht door Blue Note en zeer zeker de moeite waard:

Mister_Slidemaandag 17 mei 2004 @ 10:43
quote:
Op dinsdag 11 mei 2004 13:36 schreef Doff het volgende:
Ik ben donderdag naar Sonny Rollins geweest in A'dam Concertgebouw.
Gaaf concert alleen jammer van die akoestiek....
Jammer van die akoestiek?
Het wereldberoemde Concertgebouw, met de wereldberoemde akoestiek. Wat was er niet goed aan?
JazzLuvawoensdag 19 mei 2004 @ 16:02
Mijn favoriete drummer is niet meer

Van de New York Times :

Percussion powerhouse Elvin Jones dies at 76


NEW YORK — Elvin Jones, whose explosive drumming powered the John Coltrane Quartet, one of the most influential jazz ensembles of the 1960s, died Tuesday at age 76.

Jones' death, which came after several months of failing health, was announced by John DeChristopher, director of artist relations for the Avedis Zildjian Co., maker of Jones' cymbals.

Jones continued to perform until a few weeks ago.

Jones was a fixture of saxophonist Coltrane's group from late 1960 to early 1966, then for more than three decades led noteworthy groups of his own.

Building on the innovations of the jazz modernists Kenny Clarke and Max Roach, who liberated the drum kit from a purely time-keeping function in the 1940s, he paved the way for a later generation of drummers who dispensed with a steady rhythmic pulse altogether in the interest of greater improvisational freedom.

Coltrane's quartet helped redefine the concept of the jazz combo. Jones and the other members of the rhythm section, the pianist McCoy Tyner and the bassist Jimmy Garrison, did not accompany Coltrane so much as engage him in a four-way conversation.

But despite its popularity, the group divided the jazz world. John Tynan of Down Beat magazine dismissed its music as “anti-jazz,” and others agreed. Jones' drumming, a revelation to some listeners, was dismissed by others as overly busy.

Jones left the group in March 1966, shortly after Coltrane began adding musicians. He continued to lead small groups for the rest of his life.

The youngest of 10 children, he was the third Jones brother to become a professional musician.

Zanderwoensdag 19 mei 2004 @ 16:03


Heb 'm twee jaar geleden gelukkig nog een keer live kunnen zien. Bedankt voor de muziek, Elvin.



Dit vind ik wel mooi, trouwens:
quote:
Although ailing so badly in recent months that he sometimes required an oxygen tank on stage, Mr. Jones performed with his band as recently as late last month in the Bay Area. He did so, his wife told an audience at Yoshi's in Oakland on April 26, because it was his wish to spend his last moments doing what he loved best: drumming with his band.


[ Bericht 33% gewijzigd door Zander op 19-05-2004 16:55:39 ]
Beathovenwoensdag 19 mei 2004 @ 17:36
M'n bestelde CD "Free Jazz" van Ornette Coleman is eindelijk binnen. Had 2 weken vertraging bij Bol.com, maar na m'n mailtje eergisteren is het nu ineens wel heel snel binnen.

Ik zal 'm vanavond eens uitgebreid beluisteren.

Als ik trouwens nog ff met een eigen topic mag spammen, ik heb nog wat lijsten nodig voor een betrouwbare top 100 die ik denk ik ook maar eens ga 'uitzenden' via een audiostream

De Fok! Jazz Top 100 (lever hier je lijsten in) :)

ik geloof dat ik nog een lijst moet krijgen van o.a. OProg en Teknomist

[ Bericht 4% gewijzigd door Beathoven op 19-05-2004 17:42:42 ]
Mahavishnuwoensdag 19 mei 2004 @ 19:31
Elvin Jones! Heb hem vorig jaar nog gezien!
Doffdonderdag 20 mei 2004 @ 17:30
Erg jammer van Elvin Jones. Ik heb hem nooit live bezig gezien en dat zal er dus ook niet meer van komen. Ik schrok er echt van toen ik het bericht over zijn overlijden las.
Ik zal ieder geval blijven genieten van zijn mooie muziek
quote:
Op maandag 17 mei 2004 10:43 schreef Mister_Slide het volgende:

[..]

Jammer van die akoestiek?
Het wereldberoemde Concertgebouw, met de wereldberoemde akoestiek. Wat was er niet goed aan?
Denk niet dat het Concertgebouw bekend staat om zijn uitmuntende akoustiek bij de wat snellere hardbop nummers . Tonen vervaagden, dat was nogal jammer. Maar inderdaad, bij de ballads (sowieso de wat langzamere nummers) klonk het wel erg gaaf.
Wat betreft die reputatie dus zal hetw el meer om klassieke concerten gaan, daar kan ik me wle in vinden.
Beathovendonderdag 20 mei 2004 @ 18:02
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 17:30 schreef Doff het volgende:
Erg jammer van Elvin Jones. Ik heb hem nooit live bezig gezien en dat zal er dus ook niet meer van komen. Ik schrok er echt van toen ik het bericht over zijn overlijden las.
Ik zal ieder geval blijven genieten van zijn mooie muziek
[..]
Triest, maar hij is iig op een respectabele leeftijd gestorven. Ik zag net dat hij o.a. meespeelde op My Favorite things van Coltrane. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van 'm gehoord had, maar onopgemerkt toch ook weer wel want MFT is een van de beste platen die Coltrane ooit uitgebracht heeft en die draai ik nog geregeld.

Een tijdloos meesterwerk
teknomistvrijdag 21 mei 2004 @ 02:21
* teknomist luistert naar DJ Food - Live @ The Reverb 27.01.2001 (Toronto)
Seborikvrijdag 21 mei 2004 @ 02:22
Heb wat cd'tjes van Hasidic New Wave 2de hands gevonden. Klinkt goed.
Doffvrijdag 21 mei 2004 @ 08:51
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 18:02 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Triest, maar hij is iig op een respectabele leeftijd gestorven. Ik zag net dat hij o.a. meespeelde op My Favorite things van Coltrane. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van 'm gehoord had, maar onopgemerkt toch ook weer wel want MFT is een van de beste platen die Coltrane ooit uitgebracht heeft en die draai ik nog geregeld.

Een tijdloos meesterwerk
Elvin Jones vormde samen met Jimmy Garrison en McCoy Tyner de rytmesectie van het legendarische kwartet van John Coltrane in de jaren '60. Ze hebben veel meer mooie dingen opgenomen buiten My Favourite Things. Moeite waard om es wat meer van het kwartet op te zoeken, Beathoven
Echoesvrijdag 21 mei 2004 @ 11:35
kent iemand John Scofield? Best aardige muziek. Heb een live cd'tje geleend van mijn gitaarleraar. Klinkt wel lekker. Tis niet helemaal keiharde jazz, maar wel goed!
Werner_Koekoeksklokvrijdag 21 mei 2004 @ 12:42
quote:
Op donderdag 20 mei 2004 18:02 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Triest, maar hij is iig op een respectabele leeftijd gestorven. Ik zag net dat hij o.a. meespeelde op My Favorite things van Coltrane. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van 'm gehoord had, maar onopgemerkt toch ook weer wel want MFT is een van de beste platen die Coltrane ooit uitgebracht heeft en die draai ik nog geregeld.

Een tijdloos meesterwerk
Eerste nummer wat ik opzette na het horen van het overlijden van Elvin! Blijft schitterend, hoewel ik het idee heb dat Coltrane er lang aan geschaafd heeft. In de live-uitvoering die ik heb lijkt het alsof het refrein van het nummer nog niet helemaal bij de rest van de band bekend was.
Scrutinizervrijdag 21 mei 2004 @ 13:50
quote:
Op vrijdag 21 mei 2004 11:35 schreef Echoes het volgende:
kent iemand John Scofield? Best aardige muziek. Heb een live cd'tje geleend van mijn gitaarleraar. Klinkt wel lekker. Tis niet helemaal keiharde jazz, maar wel goed!
Ben niet zo'n fan van Scofield, ik vind dat hij een wat eigenaardige, bijna houterige stijl van spelen heeft. Die stijl past overigens wel weer perfect bij de muziek van Medeski, Martin and Wood. Met hen heeft hij ook een cd ("A go go" 1998) gemaakt en dat is zeker een aanrader!!