Ik zit nu in Havo 4, en mijn vader woont in Oldenburg (Duitsland).
Nu zit ik er over na te denken om na de Havo in Duitsland te gaan studeren, in Oldenburg dus. (Op HBO niveau dus)
Is dit een beetje goed mogelijk, en is er misschien iemand die hier ervaring mee heeft? En hoe zit het met de studiefinanciering? Sluit het ook een beetje aan op de Havo?
Alvast bedankt.
quote:Thanks
Op zaterdag 3 januari 2004 17:48 schreef wasda het volgende:
kijk hier eens:http://www.wilweg.nl/default.asp?menudir=document&menunumber=5&contenttype=3&contentid=577
Allereerst 't begint met aanmelden:
In Münster kennen ze niet de geavanceerde automatiserings systemen zoals hier in Nederland, alles gaat met papier en archiefmappen en rijen en 't mooiste van allemaal: Stempels. Ik heb een hele dag in de rij gestaan en ben van het ene kantoortje naar het andere gestuurd om maar een paar formuliertjes afgestempeld te krijgen. Dat was echt de meest bureacratische ervaring van mijn leven
Daarna de Studie:
De manier van studeren is heel anders als in NL, het niveau ligt wat lager maar over het algemeen is het wel goed. Je moet wel tegen de veel strakkere hierarchie kunnen en zeker tegen Vorlesungen van anderhalf uur onafgebroken gemompel van een of andere prof. Nadeel is dat ze niet zoals in NL met voorgeschreven literatuur werken en dat je alles moet noteren uit de mond van die prof. dat betekend anderhalf uur echt opletten en zelfstudie is er niet echt bij.
De Kosten:
Studeren in Duitsland kost geen drol, waar je hier in NL ¤1400 collegegeld betaald betaal ik in Duitsland 2 x ¤ 100 per jaar en dat is inclusief Trein vervoer vanaf Gronau naar Münster.
Hoop dat je hier wat aan hebt
quote:Thanks
Op zondag 4 januari 2004 15:13 schreef xxMatrix het volgende:
Ik doe zelf een deel van mijn studie in Duitsland (Münster om precies te zijn) 't is wel een WO studie maar zal toch wat van mijn ervaringen hier neer zetten.Allereerst 't begint met aanmelden:
In Münster kennen ze niet de geavanceerde automatiserings systemen zoals hier in Nederland, alles gaat met papier en archiefmappen en rijen en 't mooiste van allemaal: Stempels. Ik heb een hele dag in de rij gestaan en ben van het ene kantoortje naar het andere gestuurd om maar een paar formuliertjes afgestempeld te krijgen. Dat was echt de meest bureacratische ervaring van mijn levenDaarna de Studie:
De manier van studeren is heel anders als in NL, het niveau ligt wat lager maar over het algemeen is het wel goed. Je moet wel tegen de veel strakkere hierarchie kunnen en zeker tegen Vorlesungen van anderhalf uur onafgebroken gemompel van een of andere prof. Nadeel is dat ze niet zoals in NL met voorgeschreven literatuur werken en dat je alles moet noteren uit de mond van die prof. dat betekend anderhalf uur echt opletten en zelfstudie is er niet echt bij.De Kosten:
Studeren in Duitsland kost geen drol, waar je hier in NL ¤1400 collegegeld betaald betaal ik in Duitsland 2 x ¤ 100 per jaar en dat is inclusief Trein vervoer vanaf Gronau naar Münster.Hoop dat je hier wat aan hebt
quote:Haha
Op zondag 4 januari 2004 17:16 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan je alleen maar aanraden om je internationaal te ontwikkelen. Studeren in het buitenland, werken in het buitenland, heel erg leuk en je leert met meer afstand naar dingen kijken. Heeft slechts een nadeel, je kan, als je een paar jaar weg bent geweest, niet terugkomen, je gaat altijd opnieuw weg.
quote:Aangezien dit een redelijk regulier uitwisselingsprogramma is zijn er nog 4 anderen die het zelfde programma volgen als ik + zo af en toe kom je wel een andere Nederlandse studenten tegen maar die volgen over het algemeen een ander programma.
Op zondag 4 januari 2004 17:13 schreef KiwiTjuHh het volgende:[..]
Thanks
Zijn er meer Nederlanders daar bij jou?
Word je beetje geaccepteerd?
En je hebt geen problemen met het Duits? Kon je van te voren al goed Duits?
quote:Voor hoelang zit je in Duitsland dan?
Op zondag 4 januari 2004 20:25 schreef xxMatrix het volgende:[..]
Aangezien dit een redelijk regulier uitwisselingsprogramma is zijn er nog 4 anderen die het zelfde programma volgen als ik + zo af en toe kom je wel een andere Nederlandse studenten tegen maar die volgen over het algemeen een ander programma.
Verder wordt je gewoon geaccepteerd, als je ziet wat daar allemaal en een collegezaal zit dan zul je snel merken dat het niet uit maken wie of wat je bent.
Mijn Duits is op zijn zachtst gezegd belabberd, ik versta het goed maar spreken is niet echt een succes evenals schrijven (zeker aangezien ik ook nog eens dyslectisch ben) Maar met verstaan en een stukje spreken kom je wel een heel eind. En dan te bedenken dat ik nadat ik 2 jaar Duits heb gehad op het VWO het zo snel mogelijk uit m'n pakket heb gegooit. Wel merk je dat je erg snel leert, verstaan gaat al stukken makkelijker sinds het eerste college en spreken ook al een stuk beter, probleem blijft wel het schrijven.
Taal is voor mij niet zo'n probleem.. heb nu al vanaf klas 1 duits, en zit nu voor de 2e keer in de 4e.. en ook woont mijn vader nog eens in duitsland, en heeft daar een duitse vriendin Daar praat ik ook mee enzo..
Het lijkt me echt leuk om daar te studeren, en wonen is ook niet zo'n probleem dan.. al moet ik even kijken of het allemaal mogelijk is natuurlijk.
Heb je daar dezelfde studies als in Nederland?
quote:Haha
Op zondag 4 januari 2004 20:35 schreef Viking84 het volgende:
Bij mij op de opleiding zitten ook wel studentjes uit Uppsala (Zweden). Lijkt mij wel weer cool om een jaartje Uppsala te doen
quote:succes ermee. ik zou het niet durven.
Op zondag 4 januari 2004 20:38 schreef KiwiTjuHh het volgende:[..]
Haha
Maar mijn bedoeling is dus alle jaren, en geen uitwisseling
quote:Lijkt me een geweldige uitdaging juist
Op zondag 4 januari 2004 20:39 schreef Viking84 het volgende:[..]
succes ermee. ik zou het niet durven.
zeker niet omdat je echt 1,5 uur moet luisteren (volgens dat verhaal van diegene die er al studeert) en dat is niet mijn sterkste kant. ik heb een hekel aan hoorcolleges. blijf liever weg en dan lekker alles uit de boeken halen...
quote:Je kan in Duitsland prima studeren en de studies zijn volgens mij net zo talrijk en divers als in NL. Het studeren is alleen goedkoper daar. Verder is het leven erg goed in Duitsland, veel bourgondischer als in NL en het bier is beter
Op zondag 4 januari 2004 20:32 schreef KiwiTjuHh het volgende:
Taal is voor mij niet zo'n probleem.. heb nu al vanaf klas 1 duits, en zit nu voor de 2e keer in de 4e.. en ook woont mijn vader nog eens in duitsland, en heeft daar een duitse vriendinDaar praat ik ook mee enzo..
Heb je daar dezelfde studies als in Nederland?
quote:Het leven in Duitsland bevalt me ook erg goed
Op zondag 4 januari 2004 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:[..]
Je kan in Duitsland prima studeren en de studies zijn volgens mij net zo talrijk en divers als in NL. Het studeren is alleen goedkoper daar. Verder is het leven erg goed in Duitsland, veel bourgondischer als in NL en het bier is beter
Ik woon tegenwoordig weer 50/50 in Duitsland, bij mijn Duitse Vriend. Ik heb jarenlang in D gewoont, en het terugkomen in NL viel tegen.
Gedoe met Pim Fortuyn enzo,
Verder, zoals ik al eerder zei, is het goed je internationaal te ontwikkelen.
Maar goed, ik moet eerst nog anderhalf jaar Havo.. eerst dat maar eens halen Maar ik wil me alvast beetje orienteren
quote:Zo is dat! laat je maar goed informeren! Je praat wel over je toekomst! Misschien is er op school een decaan waarmee je kunt praten? Misschien kan hij je ook nog meer vertellen.
Op zondag 4 januari 2004 20:45 schreef KiwiTjuHh het volgende:[..]
Het leven in Duitsland bevalt me ook erg goed
Als ik bij mijn vader ben, heb ik het erg naar mijn zin..
Maar goed, ik moet eerst nog anderhalf jaar Havo.. eerst dat maar eens halen
Maar ik wil me alvast beetje orienteren
quote:Heb ik geprobeerd, maar hij weet niet zoveel over het buitenland. Blijkbaar zijn er nog niet zoveel op het idee gekomen om dat te gaan doen bij ons op school
Op zondag 4 januari 2004 20:50 schreef DaFrenk het volgende:[..]
Zo is dat! laat je maar goed informeren! Je praat wel over je toekomst! Misschien is er op school een decaan waarmee je kunt praten? Misschien kan hij je ook nog meer vertellen.
quote:Hij is er toch voor je om het uit te zoeken neem ik aan? Als hij dat voor je over heeft tenminste.. lijkt me wel he
Op zondag 4 januari 2004 20:52 schreef KiwiTjuHh het volgende:[..]
Heb ik geprobeerd, maar hij weet niet zoveel over het buitenland. Blijkbaar zijn er nog niet zoveel op het idee gekomen om dat te gaan doen bij ons op school
Overigens hier op mijn school in Heerlen studeren weer heel veel duitsers, best grappig
quote:Ik zal nog eens informeren ja
Op zondag 4 januari 2004 20:54 schreef DaFrenk het volgende:[..]
Hij is er toch voor je om het uit te zoeken neem ik aan? Als hij dat voor je over heeft tenminste.. lijkt me wel he
Overigens hier op mijn school in Heerlen studeren weer heel veel duitsers, best grappig
Voor de rest kan ik altijd eens gaan informeren op de school in Duitsland natuurlijk als ik daar ben Bedenk ik me net.. maar eens met me vader over hebben.
Het is nu idd zo dat je bijna niks hoefte te betalen. Maar in het parlement zijn er nu druk mee bezig om dat te gaan veranderen.
In duitsland heb je een ook soort stufie dacht ik waar je recht op had als 1 van je ouders duits was of in duitsland geboren. Maar dat weet ik allemaal niet meer precies, je moet er ook ff naar kijken of je nederlandse stufie gaat ontvangen.
Wat wel zo is is dat het niveau van het onderwijs daar op een wat lager niveau ligt.
Maar ik zou gewoon eens brochures gaan bestellen van hogere scholen in dld. HBO is in het duits trouwens ""fachhochschule".
quote:Ja hier in NL ben ik ook niet zo'n fan van hoorcolleges, zeker omdat je alles vaak zo uit een boekje kan lepelen. Maar in Duitsland moet je wel opletten, tenzij je graag tientallen boeken wil gaan doorspitten om aan de zelfde kennis te komen. Je motivatie ligt dus anders als in Nederland, bijkomend voordeel is dat je naar hoorcollege gaat aantekeningen maakt en daarmee ook klaar bent, zorgt wel voor een goed studieritme.
Op zondag 4 januari 2004 20:39 schreef Viking84 het volgende:[..]
succes ermee. ik zou het niet durven.
zeker niet omdat je echt 1,5 uur moet luisteren (volgens dat verhaal van diegene die er al studeert) en dat is niet mijn sterkste kant. ik heb een hekel aan hoorcolleges. blijf liever weg en dan lekker alles uit de boeken halen...
Dit semester zit ik trouwens 1 dag per week in Münster, rest in Enschede, volgend semester waarschijnlijk veel meer in Duitsland.
Schooljaar begint in Duitsland half oktober en eindigd half juli dus dat is wel even iets anders als in Nederland.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |