FOK!forum / Lifestyle / Brood dat weer aangroeit
Boudidonderdag 1 januari 2004 @ 21:42
Ik hoorde laatst van verschillende mensen een verhaal over een soort brood, dat begon in een klein bakje en dat moest je water ofzo geven, en dan na een tijdje dan werd het heel groot. Dan kon je het opeten, maar eerst haalde je er een stukje af (of meerdere) om verder te kweken, of aan iemand anders te geven. Het werd ook wel 'Herman' genoemd, of 'Vriendschapsbrood'

Wie kent dit nog meer en weet hoe ik hier aan zou kunnen komen?

Hounietdonderdag 1 januari 2004 @ 21:44
TechXPdonderdag 1 januari 2004 @ 21:45
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:42 schreef Boudi het volgende:
Ik hoorde laatst van verschillende mensen een verhaal over een soort brood, dat begon in een klein bakje en dat moest je water ofzo geven, en dan na een tijdje dan werd het heel groot. Dan kon je het opeten, maar eerst haalde je er een stukje af (of meerdere) om verder te kweken, of aan iemand anders te geven. Het werd ook wel 'Herman' genoemd, of 'Vriendschapsbrood'

Wie kent dit nog meer en weet hoe ik hier aan zou kunnen komen?


Ja, dat had mijn moeder laatst. Soort kettingbrief-idee ofzo. Geen idee hoe je er aan komt.

[Dit bericht is gewijzigd door TechXP op 01-01-2004 21:45]

dr.dunnodonderdag 1 januari 2004 @ 21:45
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:42 schreef Boudi het volgende:
Ik hoorde laatst van verschillende mensen een verhaal over een soort brood, dat begon in een klein bakje en dat moest je water ofzo geven, en dan na een tijdje dan werd het heel groot. Dan kon je het opeten, maar eerst haalde je er een stukje af (of meerdere) om verder te kweken, of aan iemand anders te geven. Het werd ook wel 'Herman' genoemd, of 'Vriendschapsbrood'

Wie kent dit nog meer en weet hoe ik hier aan zou kunnen komen?


dude, dat is een plant, geen echt brood
Ypedonderdag 1 januari 2004 @ 21:45
Dat is volgens mij met een soort deeg. Maar dan moet je er wel spul bijgooien natuurlijk. Of dacht je dat het van bovenhand werd bijgevuld?
Dezzdonderdag 1 januari 2004 @ 21:46
Dat heb ik ook met mijn tenenkaas, vreemd is dat he
TheWilliedockSaintsdonderdag 1 januari 2004 @ 21:46
Brood dat Herman heet?
TechXPdonderdag 1 januari 2004 @ 21:47
Via google 'vriendschapsbrood' vind je het recept.
DzjieDubdonderdag 1 januari 2004 @ 21:51
...en je moet het deeg vernoemen naar degene van wie je 'm krijgt... dus als je 'm van een Herman hebt gekregen noem je 'm Herman, heb je 't gekregen van Pieternel dan noem je 't Pieternel.
Boinkdonderdag 1 januari 2004 @ 21:53
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:45 schreef TechXP het volgende:

[..]

Ja, dat had mijn moeder laatst. Soort kettingbrief-idee ofzo. Geen idee hoe je er aan komt.


Ja duh!, dat krijg je dan toch!!!
gargameldonderdag 1 januari 2004 @ 21:53
uiteindelijk zit je gewoon een gist in leven te houden, je flikkert regelmatig nieuw voer erin daardoor kun je er steeds wat afhalen.
T1andonlydonderdag 1 januari 2004 @ 21:53
als je macaroni heel lang bewaart dan groeit het ook aan en da's NIET lekker om te zien
ZozoVIIdonderdag 1 januari 2004 @ 21:54
Heet in sommige kringen "Hermancake", staat ook wel bekend als "amish friendship bread".

Je krijgt een stukje gezuurd deeg (dat werkt als gist), voegt daar allerlei ingrediënten aan toe zodat je brooddeeg krijgt, en van het gerezen deeg neem je een klein stukje, dat je zuur laat worden en doorgeeft. Van de rest bak je brood.

Vavadonderdag 1 januari 2004 @ 21:55
Mijn moeder heeft dat idd jaren geleden een keer gehad, ik was het helemaal vergeten

Wat ik me nog wel herinner is dat ik het heel erg lekker brood vond.

Virus.NLdonderdag 1 januari 2004 @ 21:57
Ja, dat klopt. En Jezus heeft de 4 andere broden en 2 vissen
Boudidonderdag 1 januari 2004 @ 21:57
Ik begrijp ook wel dat het geen normaal brood is... en dat je er spullen bij moet gooien om het aan te laten groeien. En dat het gek is dat het 'toevallig' herman genoemd wordt. Maar ik hoorde verschillende mensen erover praten, en ze wilden het allemaal wel weer eens hebben. Dus vandaar dat ik de informatie geef dit ik heb. Misschien dat iemand er wel eens van gehoord heeft, en wat meer informatie heeft hierover. Maar dus niet om bijdehand commentaar te krijgen....

maar voor de rest: bedankt... ik ga wel es even verder zoeken (had wel al gezocht op 'brood herman schimmel' maar nog niet op vriendschapsbrood...)

Badharingdonderdag 1 januari 2004 @ 21:59
Lang geleden heb ik ook ooit zoiets gezien van een yoghurtplantje. Dat moest je in een schaal melk leggen ... als ik het me nog goed herinner.
P-Styledonderdag 1 januari 2004 @ 22:02
Haha. INDERDAAD. Herman ja. Die had m'n zus ooit. Best een lekker brood! en je kunt 'm best vaak weer opnieuw maken.
gargameldonderdag 1 januari 2004 @ 22:06
Ik heb het hier als cake in de vriezer liggen (anders blijf je bezig en daarna doet tie het gewoon weer).
Ik meen dat je het ook wel kunt kopen
rabartelsdonderdag 1 januari 2004 @ 22:07
Ik kan het ook nog van vroeger (ca 17 jaar geleden) en dat het brood lekker smaakte. Leek een beetje op cake. Volgens mij moet je van een aantal ingredienten een kopje toevoegen. Laten staan, een kopje uitnemen voor de nieuwe kweek, van de rest een broodbakken.
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:55 schreef Vava het volgende:
Mijn moeder heeft dat idd jaren geleden een keer gehad, ik was het helemaal vergeten

Wat ik me nog wel herinner is dat ik het heel erg lekker brood vond.


MarkPetersedonderdag 1 januari 2004 @ 22:14
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:59 schreef Badharing het volgende:
Lang geleden heb ik ook ooit zoiets gezien van een yoghurtplantje. Dat moest je in een schaal melk leggen ... als ik het me nog goed herinner.
Das kefir, erg lekker, maar je moet het leren drinken.....
Fixersdonderdag 1 januari 2004 @ 22:17
Is een gewoon zuurdesem brood, even een korte uitleg:

Zuurdesem is een broodsoort waar je geen gist aan toevoegd. Het rijst door wilde sporen/gisten/bacteriën. Als je nieuwe zuurdesem maakt moet je het ook altijd een paar dagen buiten laten staan. Daarom wordt er aangeraden als je eenmaal zuurdesem hebt, om wat deeg te bewaren (of door te geven). De volgende keer dan hoef je niet al het deeg een week te laten fermenteren voor je het brood kan bakken.

Ook zal je niet altijd zoveel geluk hebben dat je een goed (en smakelijk) organisme vangt. Soms zal het brood niet rijzen of niet lekker smaken. Dit is ook de reden dat bierbrouwers altijd trots zijn op hun giststammen en er alles aan doen om deze stam te laten overleven. De gist is namelijk smaakbepalend voor het bier (of brood). Ook yoghurt fabrikanten werken op een zelfde manier (maar dan met de Lactobacillus bulgaricus)

hallo_mensendonderdag 1 januari 2004 @ 22:19
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:46 schreef TheWilliedockSaints het volgende:
Brood dat Herman heet?
herman brood is dood
Vavadonderdag 1 januari 2004 @ 22:30
Had het niet iets met de Amish te maken?
yogidrinkdonderdag 1 januari 2004 @ 22:34
In de bijbel hadden ze dat !!
DuchessXvrijdag 2 januari 2004 @ 16:24
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:45 schreef TechXP het volgende:

[..]

Ja, dat had mijn moeder laatst. Soort kettingbrief-idee ofzo. Geen idee hoe je er aan komt.


Waah dit is écht iets van vroeger!!! Ik kan me herinneren dat mijn moeder ook met iets dergelijks aan kwam zetten

Ik zal haar er eens naar vragen als ik d'r spreek. Even geduld aub.

Olevrijdag 2 januari 2004 @ 16:28
Ik ken het ook als Herman.

Je krijgt van iemand een bakje deeg, daar gooi je allerlei dingen bij, laat het rijzen.
Een gedeelte van het deeg hou je (en bak je brood/cake van) en een gedeelte geef je weg.

miss_dynastievrijdag 2 januari 2004 @ 16:54
Inderdaad een soort kettingbrief. Moet er niet aan denken
Oesievrijdag 2 januari 2004 @ 17:05
Wij hebben hier nog Herman liggen, heb het laatste stukje op gegeten dus kunnen er geen nieuwe mee van maken
I.R.Baboonvrijdag 2 januari 2004 @ 17:06
Je moet er natuurlijk wel iets bijgooien, maar het is bijzonder lekker.

Maar het is geen brood, eik soort van cake.

Martijn_77vrijdag 2 januari 2004 @ 17:13
Nog nooit tegen gekomen.
Aventuravrijdag 2 januari 2004 @ 17:25
Ja, ik ken het van vroeger. Kreeg je weer eens zo'n bak met een vreemd ruikend drabje erin. Je moet er geloof ik zelf een ei, en meel en suiker bijmikken. Staat me bij dat ze er een keer een onderzoekje naar gedaan hebben, en de bevindingen waren dat zo'n Herman wemelt van de bacterieen. Ik vind dat niet zo vreemd, het gaat van bakje tot bakje, iedereen zit er met vingers en/of niet zulke schone lepels in te peuren.
Het is niet voor niets dat je er zoveel suiker bij moet mikken, dat conserveert de boel nog een beetje. Ik vond het iig best wel vies smaken.
Jzzvrijdag 2 januari 2004 @ 17:44
*van wc afkomt*

*herman klaarmaakt en doorgeeft*


Fixersvrijdag 2 januari 2004 @ 18:47
quote:
Op vrijdag 2 januari 2004 17:25 schreef Aventura het volgende:
Ja, ik ken het van vroeger. Kreeg je weer eens zo'n bak met een vreemd ruikend drabje erin. Je moet er geloof ik zelf een ei, en meel en suiker bijmikken. Staat me bij dat ze er een keer een onderzoekje naar gedaan hebben, en de bevindingen waren dat zo'n Herman wemelt van de bacterieen. Ik vind dat niet zo vreemd, het gaat van bakje tot bakje, iedereen zit er met vingers en/of niet zulke schone lepels in te peuren.
Het is niet voor niets dat je er zoveel suiker bij moet mikken, dat conserveert de boel nog een beetje. Ik vond het iig best wel vies smaken.
Dat is wel de bedoeling dat er zoveel bacterien en andere micro-organismen inzitten. Daardoor rijst het nu juist. En van een beetje bacterien ga je niet dood hoor, daar wordt je alleen maar sterker van.

Overigens voor de kaas liefhebbers. Zuurdesem smaakt prima bij de sterke kazen samen met wat walnoten. En die kaas is ook weer een natuurproduct getuige de witte/rode/blauwe schimmel die erop zitten.

ZozoVIIzondag 4 januari 2004 @ 13:12
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 22:34 schreef yogidrink het volgende:
In de bijbel hadden ze dat !!
Je bent in de war met de ongezuurde broden uit het verhaal van de uittocht uit Egypte- daar was juist géén zuurdesem aan toegevoegd, waardoor het platte koeken werden. (Denk aan Matzes/ Hollandia Crackers).
bofkontmaandag 5 januari 2004 @ 12:55
Haha, wat leuk! Ik was echt onwijs verbaasd toen ik hier een topic over HERMAN zag!! Om precies te zijn hadden wij dat nu 9 jaar geleden thuis ook, van onze buurvrouw gekregen! Ik dacht dat herman allang dood was, maar hij leeft dus nog! JOEHOE
Badharingdinsdag 6 januari 2004 @ 18:04
quote:
Op zondag 4 januari 2004 13:12 schreef ZozoVII het volgende:

[..]

Je bent in de war met de ongezuurde broden uit het verhaal van de uittocht uit Egypte- daar was juist géén zuurdesem aan toegevoegd, waardoor het platte koeken werden. (Denk aan Matzes/ Hollandia Crackers).


Hahaha, Mozes met een doos Hollandia Crackers!!
The_Lizard_Queendinsdag 6 januari 2004 @ 18:31
Daar heb ik ook weleens van gehoord. Je krijgt van iemand een "Herman", een klein stukje deeg dus. Aan dat stukje deeg moet je allemaal ingredienten toevoegen, zodat je een groter stuk deeg krijgt. Je verdeelt dat deeg in dan vier stukken. Een stuk hou je zelf, om te bakken en op te eten.
De andere drie stukken geef je door aan andere slachtoffers, die op hun beurt weer ingredienten moeten toevoegen om weer stukjes door te geven.

Op een gegeven moment heb je dus in je stuk deeg ingredienten zitten van tientallen jaren oud.

speedfreakssjwoensdag 7 januari 2004 @ 03:30
quote:
Op donderdag 1 januari 2004 21:53 schreef T1andonly het volgende:
als je macaroni heel lang bewaart dan groeit het ook aan en da's NIET lekker om te zien
moet dat gekookt zijn of niet? Niet neem ik aan?