FOK!forum / Lifestyle / Voedsel Deel II - Effect van voedingsstoffen
ToshitsuguTakamatsudonderdag 18 december 2003 @ 00:50
Voedsel Deel I - Gewichtscontrole voor Deel I.

hehe, dit is nog een stuk langer als deel I. Maargoed, ik wil alle info nu beschikbaar maken zodat ik niks meer hoef te posten in de toekomst.

Ik hoop dat er mensen zijn die met deze info hun lichamelijke problemen op kunnen lossen. Het kan vrijwal alles fixen aangezien het de meeste problemen van de mens bij de kern aanpakt. Verwacht (meestal) geen quick-fix. Zo werkt de natuur simpelweg niet. Succes.

----------------------- Deel II - Effect van verschillende voedingsstoffen

·De drie primaire voedingsstoffen voor het menselijk lichaam bestaan uit vet/eiwitten en koolhydraten. Vet is de primaire brandstof voor het lichaam en gaat naar de actieve weefsels, eiwitten bouwen en onderhouden de spieren. Koolhydraten laten je insuline waardes stijgen en worden hierna linea-recta omgezet in vet.

·Vet is dé brandstof voor het menselijk lichaam. Glucose (vanuit koolhydraten) is een backup. Een paar redenen volgen. Verderop in het stuk staan er meer:
1. 80-90% van de totale energie tijdens rust komt van vet. 50-75% van de totale energie tijdens het sporten komt van vet.
2. Vet dat wordt opgenomen via de darmen in het bloed, wordt getransporteerd naar de actieve weefsels (de spieren). Tenminste, zolang er niet teveel insuline in het bloed zit door het gebruik van koolhydraten.
3. Koolhydraten worden omgezet in glucose door de darmen en komen terecht in het bloed. Een klein deel komt terecht in de actieve weefsels maar binnen no-time stijgen de insuline levels en wordt dat proces stopgezet. Al de glucose wordt nu omgezet in verzadigd vet door de lever en door de vetcellen en opgeslagen als vetreserve. De gehypte glycemische index heeft vrijwel geen effect. Al helemaal niet wanneer voedsel door elkaar gegeten wordt. Het voedsel moet op dat moment toch nog ergens vandaan komen. Geen probleem denkt het lichaam en begint de spieren op te eten. (klinkt dat als een logisch, natuurlijk proces?)
4. Zelfs wanneer het lichaam ondervoedt raakt door dieten of andere oorzaken zal het lichaam onder invloed van insuline in het bloed geen vet verbranden en nog steeds spieren opeten. Dit gebeurd dus bij strenge vet-arme dieten.

Enkele studie resultaten:
* 2 groepen ratten kregen verschillende dieten. Groep 1 kreeg een normaal 66% koolhydraten dieet. Groep 2 kreeg 0% en dit werd allemaal vervangen door vet en eiwit. Groep 2 had uiteindelijk 13% minder lichaamsvet.
* Een groep sleedehonden uit Alaska kreeg verschillende hoeveelheden koolhydraten gevoerd. De groep met 0% koolhydraten presteerde het best.
* Ratten op een 0% koolhydraten dieet bleken tot 61% langer te kunnen door rennen dan hun soortgenoten op een 66% koolhydraten dieet.
* Onderzoek naar eskimo's op hun traditionele dieet lieten zien dat ze totaal geen diabetes, hartziekte of kanker kennen. Ze eten/aten nooit groente, nooit fruit. Alleen vet en vlees. Voor lappen, indianen en (nu verdwenen) groepen in Afrika gold allemaal hetzelfde. Ze hadden allemaal gemeen, veel vet, veel eiwitten, weinig tot geen koolhydraten. En helemaal niks geraffineerd.
* Mensen die alleen op vlees leefden. (gewoon rib-steak) voor enkele maanden bleken verlost te zijn van hun allergiën. (hierop waren ze geselecteerd) Geen van de personen had medische klachten of ontwikkelde een tekort aan vitamine C hoewel dat niet in vlees voorkomt. Een pemmikaan (gedroogd vlees en vet) dieet werd vroeger al maanden achtereen gegeten omdat het zoveel energie gaf. Ook werd toen verteld dat het scurvy (vitamine C tekort) zou genezen. Iets in vlees zorgt er dus voor dat we dit niet ontwikkelen, ook al zit er geen vitamine C in vlees.
* Mijn 4.5jr durende darmklachten zijn in enkele weken vrijwel 0. Alleen doordat ik uit sociale redenen nog af en toe wat voedsel eet dat ik eigelijk niet zou moeten eten kan ik nog niet zeggen dat ik het helemaal kwijt ben. Maargoed, een verbetering van 99% is geen overdrijving.

·Honger wordt pas gestild als de actieve weefsels verzadigd zijn. Dit gebeurd dus niet bij koolhydraten waardoor je veel sneller weer een honger gevoel krijgt. De hoeveelheid calorien of de hoeveel grammen die eet bepalen niet je honger, al kan het wel tot een korte verzadiging leiden.

·De voordelen van een low-carbohydrate dieet zijn:
1. Het verminderd het honger gevoel.
2. Het is veruit de beste manier om de lichaamsvet te verminderen en tegelijkertijd spiermassa te vergroten.
3. Het is erg gezond.
4. Na de aanpassingsfase vergroot het je energie waardoor je zowel in duursporten als krachtspoten beter gaat presteren.
Onder een echt low-carbohydrate dieet wordt bedoeld dat koolhydraten absoluut niet boven de 25% van het totaal aantal calorien komen maar dat het nog liever onder de 15% zit. Boven de 25% heeft het weinig effect. Helaas noemen veel onderzoekers 30-40% nog steeds een low-carbohydrate dieet.

·Het duurt een tijd voor het lichaam optimaal vet kan verbranden. Dit heeft voor een hoop negatieve publiciteit gezorgd. Mensen die in 1 keer overstapten naar zo weinig mogelijk koolhydraten waren de eerste dagen de uitputting nabij. (en gaven het dus gelijk op) Meestal functioneer je weer prima na 5-14 dagen. Maar na 4-24 weken zijn je enzymen om vet verteren pas weer op volle sterkte aanwezig. Nadat dit een feit is blaas je de koolhydaten eters omver.
Vandaar dus ook dat veruit de meeste studies naar low-carbohydrate dieten waardeloos zijn aangezien ze maar enkele dagen tot 1-1.5 week lang testen. Door dit soort onderzoeken (en door pure manipulatie) wordt nog steeds gedacht dat complexe zetmelen/koolhydraten het gezondst zijn en je het beste laten presteren.

·Ketonen worden als slecht gezien door bv het diabetes fonds, terwijl hier helemaal geen bewijs voor is. Het is zelfs de brandstof bij voorkeur voor de spieren. In meerdere experimenten werden spiercellen blootgesteld aan glucose, vrij vetzuren (verzadigd vet, opgelost in bloed) en ketonen om te kijken aan welk type brandstof ze hun voorkeur zouden geven. Dit bleek dus in alle gevallen ketonen te zijn.
Als er teveel vrije vetzuren in het bloed komen zet de lever ze om in ketonen waarvan een veel hogere concentratie kan bestaan in het bloed. Na 2 weken van een echt low carbohydrate dieet vormen ketonen al 75% van de brandstof voor de hersenen en spieren.

·Er is geen enkele studie geweest in de afgelopen 80 jaar (of verder terug) die bewijst dat dierlijke eiwitten de nieren beschadigen, hoewel dit weer 1 van die volkswijsheden is. Het tegenovergestelde is wel aangetoond. Zelfs honden met beschadigde nieren, die een dieet kregen van honderden eiwitten per dag (gewoon 100% vlees dieet dus) zorgden niet voor extra schade aan de nieren. Zelfs bij zoveel eiwitten gebruiken de nieren maar ongeveer 1/10 van hun capaciteit. Ze zijn hier dus op gebouwd.

·Kortweg zijn er 3 soorten vet. Verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Verzadigd vet is stevig dat flink verhit kan worden zonder dat het oxideert (bederven, ranzig worden). Dit heeft meestal een dierlijke oorsprong. Enkelvoudig onverzadigd vet is ook nog behoorlijk stabiel. Meervoudig onverzadigd vet werd veel minder gegeten door mensen de afgelopen 300.000 jaar ofzo. Het zit wel in noten die wel regelmatig door mensen werden gegeten. Onthoud, m.o.v. bederven snel door daglicht, warmte of het laten staan in de open lucht. Niet geschikt om te koken. Als het bederft ontstaan er grote hoeveelheden vrije radicalen die erom bekend staan schade aan cellen en DNA/RNA stringen te veroorzaken. (dit kan enigszins gecounterd worden door anti-oxidanten als vitamine C/E en nog veel krachtigergroene thee)
Ik laat de hedendaagse productie technieken van plantaardige oliën maar even buiten schot maar ik kan je vertellen dat daar veel hitte, druk en chemicaliën aan te pas komen. Net als margarine btw. Puur chemisch.

·Moedermelk bevat grote hoeveelheden cholesterol en verzadigd vet. Kinderen die langere tijd (bv 6 maanden) borstvoeding krijgen hebben veel minder kans op allergiën, darmklachten en hebben een steviger bottenstelsel. Ook lijken ze een hogere intelligentie te hebben. Koeien horen koeienmelk te drinken, geiten horen geitenmelk te drinken, mensen horen mensenmelk te drinken. En niemand hoort gepasteuriseerde melk te drinken. Wist iemand trouwens dat kalveren die gepasteuriseerde melk krijgen dood gaan of erg stijf in hun bewegingen worden? Zoek maar eens met google wat er allemaal mis is met koeienmelk. Er wordt steeds meer over geschreven.

·Cholesterol wordt net als temperatuur en pH gereguleerd door het lichaam. Er zijn grotere variaties mogelijk als de bovenstaande maar het is en blijft gereguleerd. Eet je bv minder cholesterol, maakt het lichaam gewoon extra aan. Is het te hoog zal het lichaam het gewoon weer op normaal niveau brengen na een tijdje.

De hele cholesterol hysterie (iig in de US) is gebaseerd op de volgende cijfers. In deze studie werden 360.000 mensen getest die een verhoogde kans op hartziekten hadden. Hun cholesterol werd gemeten en het aantal doden in de jaren erna bijgehouden:

Cholesterol | <182 | 182-202 | 203-220 | 221-244 | >244 |
Doden/1000 | 0.54 | 0.70 | 0.93 | 1.19 | 1.84 |
Doden in % | 0.054%| 0.07% | 0.093% | 0.119% | 0.184%|

Dit zijn de absolute verschillen in procenten. Waarom laten allerlei hartstichtingen ons dan allerlei tests zien waarbij het risico 100-200-300% meer is? Heel logisch, 1.19 is 220% meer dan 0.54. Hoppa, zet deze relatieve verschillen neer zonder de daadwerkelijke cijfers en je hebt mensen in paniek.

De onderzoeker Ancel Keys, die in de jaren 50 de hele cholesterol/verzadigd vet mythe begon door een beetje heel erg selectief te onderzoeken, (hij selecteerde netjes 7 van de 21 landen waar data van was om een mooie theorie te maken) is de afgelopen teruggekrabbeld van deze theoriën. Hij meldde dat een cholesterolwaarde tussen de 180-230 volkomen normaal is. Zelfs iemand die 25 eieren per dag consumeerde had een cholesterolwaarde die hiertussen lag.
Cholesterol lijkt dus niet meer dan een reactie op iets anders te zijn. Geraffineerde suiker is bijvoorbeeld een stof die je cholesterol waardes de lucht in laat schieten. (de LDL als je dat interessant vindt)

·In een ander onderzoek werd 1 groep van 9100 mensen op een 'prudent' gevolgd voor meerdere jaren. (mediterraan/aziatisch dieet dat als heel gezond wordt beschouwd) Het aantal doden aan hartziekte werd vergeleken met 4 groepen van 9000 mensen die het echte westerse dieet aten. De westerse mensen rookten 2.5x zoveel, bewogen de helft minder, aten veel minder fruit en groente, aten iets meer rood vlees en een tikje meer suikers. Vet uit zuivel wordt ongeveer evenveel geten. De mensen op het 'prudent' aten wel duidelijk meer vet van vee en vis. Dit waren de cijfers:

Westers dieet. doden per duizend aan hartziekte. 4 groepen. Cijfers in absolute procenten:
| 3.06 | 2.56 | 2.30 | 2.21 | tegenover 1 groep van het 'prudent' dieet: | 2.08|

Wow, wat een waanzinnig verschil. 0.13% tot 0.98%. Het is lastig conclusies trekken als je alle individuele cijfers leest. Wat wel duidelijk is, is dat de 2-3x hogere vetconsumptie van de 'prudent' gasten geen hoge hoeveelheid doden door hartziekten veroorzaakten. En dat wordt toch als dé oorzaak gezien van hartziekten tegenwoordig? (voor alle cijfers lees het boek onderop)
Persoonlijk vind ik dit voor alle groepen slechte cijfers als je ze gaat vergelijken met primitieve bevolkingsgroepen. Het feit dat beide groepen toch behoorlijk wat geraffineerde suiker eet zal wel een behoorlijke invloed hebben. De westerse dieten hadden ongeveer 30% meer gemiddeld.

·De Framingham Hart Studie begon in 1948 waaraan zo'n 6000 mensen van de stad Framingham in Massachusetts aan meededen. 2 groepen werden eens in de 5 jaar vergeleken. De 2 groepen waren verdeeld in mensen die veel cholesterol met veel verzadigd vet aten en mensen die weinig van deze 2 stoffen binnenkregen. Na 40 jaar moest de trok de opzichter van het project de volgende conclusie:

"In Framingham, hoe meer verzadigd vet iemand at, hoe meer cholesterol iemand at, hoe meer caloriën iemand at, de lager iemand zijn cholesterol was. Ook wogen deze mensen het minste en waren ze het meest fysiek actief."

Al wordt het caloriën/bewegingsverhaal van deel 1 hier niet verder genoemd. Dit neigt behoorlijk naar de metabolische adaptie theorie van de latere jaren. Mensen passen automatisch hun hoeveelheid beweging aan, aan de hoeveelheid calorien die ze binnenkrijgen, zolang er maar een minimum aan bewegng is en de opgenomen voedingstoffen naar de actieve weefsels gaan.

·In een meerdere jaren durende Britse studie waar een paar duizend mensen aan meededen, werd aan de helft van de mensen gevraagd of ze hun verzadigde vetten en cholesterol konden terugbrengen in hun dieet. Ook werd er gevraagd of ze wilden stoppen met roken en of ze meer onverzadigde oliën, zoals margarine en plantaardige olie, wilden consumeren. Erg werd dus gevraagd of ze het goededieet wilden gaan volgen.

Na 1 jaar hadden de mensen op het 'goede' dieet 100% (helaas weet ik niet of dit een relatief of absoluut verschil is. Ik neem aan relatief. Maargoed, dan nog is het erg 'raar') meer doden als de mensen op het 'slechte' dieet, ondanks het feit dat de mensen op het 'slechte' dieet bleven doorgaan met roken. Maar in de beschrijving van de auteur zien we dat hij deze resultaten negeerde om de politiek correcte versie neer te zetten: " Het ziet ernaar uit dat de policy voor publieke gezond in de UK zoals we hier hebben uitgeprobeerd effectief lijkt te zijn" (de policy is en was het vermijden van cholesterol en verzadigde vetten)

·Vandaag de dag is hartziekte verantwoordelijk voor zo'n 40% van de doden in Amerika. (In Nederland zo'n 33% in 2002. Halverwege jaren 90 nog zon 37%. De sterke reductie in gehydrolyleerde transvetten zou hier wel eens eens de oorzaak van kunen zijn) Als hartziekte wordt veroorzaakt door dierlijke vetten, dan zou je verwachten dat er een corresponderende toename is geweest in de comsumptie ervan. Helaas, het tegendeel is waar. Tijdens een periode van 60 jaar, van 1910 tot 1970, is de hoeveel dierlijk vet in het amerikaanse dieet afgenomen van 83% tot 62% en boter consumptie is afgenomen van 8.2 kilo p.p. naar 1.8 kg p.p.

Tijdens de laatste 80 jaar is de inname van cholesterol maar zon 1% toegenomen. Tijdens dezelfde periode is de hoeveelheid plantaardige olie in de vorm van margarine en de hoeveelheid geraffineerde (gezuiverde) olie met zon 400% toegenomen, terwijl de consumptie van suiker en verwerkt voedsel is toegenomen met ongeveer 60%. En voor de jeugd van tegenwoordig zal dat een stuk meer zijn.

·Geraffineerde suiker zorgt niet voor meer insuline als een appel of pasta hoe graag ze dat ook promoten. Het berooft wel het lichaam van allerlei vitaminen en mineralen aangezien het een gezuiverd, puur en dus bijna onverteerbaar produkt is.

·Atkins en alle andere low-carbohydrate promoters hebben behoorlijke fouten in hun theoriën zitten hoewel het dieet wel het beste is voor het menselijke lichaam. Vooral de assumptie dat je zoveel kan eten als je wil met zon dieet is onzin. Verder lijken ze niks van ketonen te snappen. Het wordt meestal gezien als een afvalprodukt wat dus alles behalve het geval is. Het boek van Gregory Ellis bespreekt ze allemaal en wat er evt goed en/of fout aan is. Hij legt ook (af en toe te) duidelijk uit hoe en waarom.

·Veel maag/darmklachten worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Deze kunnen alleen leven van glucose. Mensen zijn geevolueerd ondertussen en kunnen effienter draaien op vet-zuurstof. (of voor de twijfelaars, er in ieder geval op leven) Dit kunnen bacteriën en schimmels absoluut niet. Als je dus geen koolhydraten eet verhonger je deze bacteriën/schimmels dus. Waarschijnlijk worden ze in het begin van de starvatie (heb ik een nieuw woord bedacht?) wat agressiever maar hierna zullen ze afsterven. En daarna duurt het nog een lange tijd voor de darmwand en de enzymen zich herstellen.

·En als laatste, (Rauwe) knoflook doodt vrijwel alle (alleen kwade) bacteriën en schimmels die er zijn inc. Salmonella en E.coli terwijl alle voor ons vriendelijke bacteriën met rust gelaten worden. (in tegenstelling tot antibiotica die alles doodt) Hetzelfde geld in mindere hoeveelheden voor andere specerijen waarbij de krachtigste uien, oregano en alleskruid (= engels kruid als ik me niet vergis) zijn.

·En nu echt als allerlaatste, het ziet er naar uit dat vegetarisme is ontstaan door voedseltekorten in het verleden. Op het moment dat de dieren schaars werden door landbouw en overbevolking hebben regeringen icm. religieuze instellingen bepaalde diersoorten (of al het vlees) op de verboden-te-eten-anders-ga-je-naar-hel lijst gezet. Religieuze instellingen bleken de enige mogelijkheid te zijn om mensen over te halen zonder massale rellen. In het verleden zag je dus ook vaak dat de rijken en invloedrijke figuren wel fijn door aten terwijl het volk het als een zonde zag.
Over dit onderwerp heb ik nog geen nazoek gedaan. Ik moet nog een keer het boek "Cannibals and Kings" hierover lezen. Is op dit onderwerp gericht. Zal ik alleen voorlopig niet aan beginnen.

* ow,ow...nu echt de allerlaatste. Het slechtste dieet dat je kan hebben in het zog. 'supermarkt' dieet, Dat veel vet én veel koolhydraten heeft. (das de enige manier hoe vet wél vet maakt en helaas hoe de meeste wetenschappers hun vet-theorien testen). Dus dan beter weinig vet met veel 'high energy density' koolhydraten hebben (pasta's, aardappelen....ander overeet je in no-time).
En sorry, het echte, true, low carbohydrate diet (iig onder 25% kh) is bewezen het beste voor de mens.

Bronnen:

Dr. Gregory Ellis

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0970583249/qid=1069630252/sr=1-2/ref=sr_1_2/002-9645600-3379251?v=glance&s=books (is ook lite versie van)
Een interview met de auteur:
http://www.bodybuilding.com/fun/mahler11.htm" target="_blank"> http://www.bodybuilding.com/fun/mahler11.htm</a>
Zijn site:
http://www.ultimatedietsecrets.com/" target="_blank"> http://www.ultimatedietsecrets.com/</a>
laat je niet afschrikken door de amerikaanse peptalk en zijn fotos. Hij is zowel een wetenschapper als een die-hard body builder. Een unieke combinatie die hem alle praktijkervaring heeft gegeven die hij nodig had. Je kunt er trouwens 1 hoofdstuk van het boek in pdf lezen.

http://www.westonaprice.org/
http://www.newtreatments.org/" target="_blank"> http://www.newtreatments.org/</a>
http://www.scdiet.nl/" target="_blank"> http://www.scdiet.nl/</a>
www.google.nl (om de overige 30% te vinden en verhalen te verifieren)

'The cholesterol myth', 'neroushing traditions' en 'Cannibals & kings' zijn waarschijnlijk ook aan te raden boeken. Ik heb ze nog niet gelezen. Zoek op Amazon voor recencies. Van de W price foundation is er ook een boek dat alle onderzoeken uit de jaren 30 bespreekt. Is moeilijk verkrijgbaar maar erg waardevol.
Vitamineboeken en calorieboeken kunnen allemaal van pas komen.

That's it. Hopelijk heb je er wat aan gehad.