PankPinther | woensdag 10 december 2003 @ 18:53 |
waarom drijven frikandellen en ander frituursel eigenlijk als ze gaar zijn? ik neem aan omdat ze lichter worden, maar hoe/waarom worden ze lichter? | |
Fretti | woensdag 10 december 2003 @ 18:54 |
Interessant!! Ik kijk met je mee ![]() | |
Kos | woensdag 10 december 2003 @ 18:54 |
quote:IJs smelt, verdampt... denk ik | |
LuVyA | woensdag 10 december 2003 @ 18:55 |
Alleen frikandellen en kaaassouffles gaan drijven Maar waarom groot raadsel | |
Fretti | woensdag 10 december 2003 @ 18:55 |
Patat ook toch? ![]() | |
mazaru | woensdag 10 december 2003 @ 18:55 |
Ik denk omdat er vocht verdampt, waardoor ze lichter worden. | |
registered.copyright | woensdag 10 december 2003 @ 18:57 |
ze drijven zodat je weet dat ze klaar zijn... | |
MadMarine | woensdag 10 december 2003 @ 18:58 |
als ik ze er net in doe drijven ze ook hoor ![]() | |
wouswous | woensdag 10 december 2003 @ 19:00 |
quote:Dát denk ik ook Eigenlijk zijn frikandellen dus ontzettend Intelligent .... [Dit bericht is gewijzigd door wouswous op 10-12-2003 19:15] | |
kwib | woensdag 10 december 2003 @ 19:00 |
quote:Zo simpel, zo correct ![]() | |
-CRASH- | woensdag 10 december 2003 @ 19:01 |
Wel eens goed gekeken..... Volgens mij komt het door het "luchtbelletjes" die de frikandel omhoog duwen. | |
kwib | woensdag 10 december 2003 @ 19:02 |
quote:"Slimmer dan sommige users" ![]() Intelligent | |
E- | woensdag 10 december 2003 @ 19:02 |
alles komt wel boven als het klaar is | |
Bastard | woensdag 10 december 2003 @ 19:02 |
Omdat ze aan jou willen zeggen dat ze klaar zijn. | |
halleekes | woensdag 10 december 2003 @ 19:02 |
quote:mexicano's, gigantico's, hamburgers, viandellen en zo kan ik nog wel ff doorgaan, die drijven allemaal ![]() | |
registered.copyright | woensdag 10 december 2003 @ 19:04 |
eigenlijk moeten we ons afvragen wat er niet gaat drijven in de frituur.... (baksteen...) | |
kwib | woensdag 10 december 2003 @ 19:05 |
quote:Alles wat een hogere dichtheid heeft dan vloeibaar frituurvet op 180 graden en 1 atmosfeer ![]() | |
MadMarine | woensdag 10 december 2003 @ 19:06 |
quote:laat ik deze intelligente opmerking nog maar eens nadrukkelijk onderstrepen ![]() | |
NoE | woensdag 10 december 2003 @ 19:06 |
De dichtheid van de "stof" veranderd. | |
-CRASH- | woensdag 10 december 2003 @ 19:06 |
quote:Bitterballen | |
MAXTIJN | woensdag 10 december 2003 @ 19:08 |
Omdat hij uitzet door de hitte, verandert de dichtheid, en gaat hij drijven | |
wouswous | woensdag 10 december 2003 @ 19:15 |
quote:komt door het snelle typen ![]() | |
woediewokkie | woensdag 10 december 2003 @ 19:18 |
de frikandel gaat niet drijven,maar de olie kruipt onder de vleesrol....relatieviteitstheorie,wat beweegt t.o v wat ![]() | |
Alicey | woensdag 10 december 2003 @ 20:20 |
quote:varkens zijn inderdaad intelligente beesten | |
Syl68 | woensdag 10 december 2003 @ 21:58 |
Een frikandel drijft omdat ie daar gewoon zin in heeft en trots is op zichzelf dat ie KAN drijven. Nou, en dat wil ie gewoon even laten zien. ![]() | |
Syl68 | woensdag 10 december 2003 @ 22:02 |
quote:Goed en dan nu even serieus. De samenstelling van een bevroren frikandel veranderd gewoonweg wanneer het gefrituurd wordt. Just as simpel as that! Het koude vocht verdampt waardoor frikandel lichter wordt (meer lucht doordat er een "lichte" vleesmassa in zit) en dus gaat drijven. Neem je echter een kroket, daar zit weer ragout in waardoor ie niet gaat drijven wanneer het gefrituurd wordt. Ragout is zwaarder dan het vlees van een frikandel. | |
Goof | dinsdag 16 december 2003 @ 12:59 |
quote:Behalve Nasiballen en Bamischijven. Die blijven op de bodem liggen. (gisteravond nog geconstateerd) Althans, die kleintjes. Zegmah formaat bitterbal. | |
doraantje | dinsdag 16 december 2003 @ 22:49 |
een ontdooide frikandel drijft ook pas alstie een paar minuten in 't vet zit. en kroketten gaan ook drijven hoor...alleen dan hebben ze er 10 minuten te lang in gezeten ![]() wat ook bijzonder is aan een frikandel, is dat ie onder 0 ook zacht is. bij -18 istie hard...en bij -1 of eerder al istie al zacht. dus niet pas bij 0 graden. vond ik wel grappig om te ontdekken. maar ik vraag me af of het te maken heeft met water wat in de frikandel zit. dat verdampt al voordat je frikandel gaar is lijkt me. het komt eerder doordat de frikandel in volume toeneemt, maar in gewicht hetzelfde blijft. eerst is de dichtheid groter dan die van het vet, en alstie gaar word is de dichtheid kleiner, en gaat ie dus drijven.. | |
gijsbert2002 | vrijdag 19 december 2003 @ 16:13 |
quote:Bijna helemaal goed, maar als je het water weghaalde zou de frikandel te eerste in elkaar krimpen vanwege de druk van de olie en ten tweede heel hard worden. Het ontstsaat echter wel doordat het water in de frikandel in damp overgaat. Daardoor zwelt de frikandel echter op en wordt de dichtheid kleiner. Aan het feit dat hij drijf kun je zien dat de frikandel vanbinnen meer dan 100 graden is. (wat een gemis, er is geen ete smiley) | |
KlaPMonGooL | zaterdag 20 december 2003 @ 14:21 |
Dit is nou een nuttig topic! al kan iedereen die eens gefrituurd heeft dit wel zelf bedenken natuurlijk! | |
Ozzi | zondag 21 december 2003 @ 14:22 |
quote:dat komt door alle hersenen die erin verwerkt zitten ![]() | |
Lamer_Deluxe | zondag 21 december 2003 @ 14:24 |
En oliebollen draaien zichzelf om tijdens het frituren, echt heel handig ![]() | |
PassdaSpliff | woensdag 24 december 2003 @ 18:22 |
Er zijn schepen die zinken als het gaat bubbelen in het water (bijv. bij vulkanische activiteiten).Dus de bubbels helpen niet bij het drijven !! | |
Cellar | vrijdag 26 december 2003 @ 13:14 |
Dat laatste komt omdat ze dan in een soort van luchtzak terecht komen en dus heel snel naar beneden zakken en onder water terecht komen. De bubbels zijn te groot. Dit is overigens geen lucht waar ze in terecht komen, maar methaan. Het zou dus beter zijn om van een methaanzak te spreken. Ga zelf maar eens in een bubbelbad zitten. Dan merk je dat er opwaartse kracht is aan je armen. Het is echter niet de verkaring voor het drijven van de frikandellen. Die is eerder te zoeken in het uitzetten van de frikandel. Volgens mij zet een frikandel iets uit als ie gefrituurd wordt. Het gewicht blijft echter hetzelfde | |
Alleycat | vrijdag 26 december 2003 @ 13:16 |
quote:Als je die lang genoeg laat liggen, drijven die ook wel :p | |
PassdaSpliff | donderdag 8 januari 2004 @ 02:58 |
Dode lijken ook. whohahhaa dode lijken... Echte floaters. De duitse man die de andere duitser had geslacht, had ie ook niet het geslachte geslachtsdeel gefrituurd ?
[Dit bericht is gewijzigd door PassdaSpliff op 08-01-2004 03:10] | |
PankPinther | donderdag 8 januari 2004 @ 03:22 |
quote:belangrijker nog, ging het drijven? | |
mighty_myte | donderdag 8 januari 2004 @ 03:35 |
ik mis het idee dat een hogere temperatuur dingen doet stijgen. bv melk in je beker is bovenin warmer dan onderin als je het effe laat zo gaat ook lucht van je radiator naar boven in je kamer. nu neem je ipv vloeistoffen en lucht ook nog een frikandel. een fricandel moet dus al een redelijk drijfvermogen hebben, | |
Termietje | donderdag 8 januari 2004 @ 05:57 |
Volgens mij is een frikandel stiekem een duikboot. Na een poosje is er geen zuurstof meer en komt hij naar boven toe om zuurmstof te happen... Lijkt me duidelijk... | |
Choices | donderdag 8 januari 2004 @ 10:14 |
quote:geheim project van de overheid waar micro mannetjes in zitten, om alle friteuses te inspecteren op sporen van terroristische aanslagen. | |
Eye_of_god | donderdag 8 januari 2004 @ 12:14 |
Wet van Archimedes. | |
Alleycat | zaterdag 4 september 2004 @ 11:40 |
Ik denk dat een frikandel gewoon liever drijft dan zinkt. Dat vindt ie fijn. | |
meranto | zaterdag 4 september 2004 @ 13:47 |
Ze zwellen gewoon op als ze warm worden, dichtheid minder dus gaat ie drijven, als je een fricandel er 10 minuten in laat liggen is het net een stokbrood zo groot, en na het afkoelen is het weer gewoon een in elkaar geschrompeld vleesstaafje. | |
Kaalhei | zondag 5 september 2004 @ 17:14 |
De in de frikandel ingebouwde Pentium stuurt automatisch een paar ingebouwde luchtpompen aan die ervoor zorgen dat de frikandel lichter wordt als hij klaar is. Door het lichter worden gaat ie drijven. |