abonnement Unibet Coolblue
  maandag 22 december 2003 @ 23:02:32 #151
73742 fripper
"Call It Anything"
pi_15624715
Grappig, het was mij mij precies andersom. Mijn vader draaide vroeger altijd veel jazz. Dus toen ik naar pop/rock muziek ging luisteren kwam ik al snel uit bij muziek die daar enige connectie mee had. Inderdaad King Crimson en Zappa en zo ...
"We shall now tune our Mellotrons and attack culture once again"
  dinsdag 23 december 2003 @ 12:08:03 #152
49901 PogueMahone
Yapo N'Guema - Honé
pi_15634811
ik draai jazz dankzij fok
De Narcis van Gabon
pi_15638044
quote:
Op donderdag 18 december 2003 14:49 schreef Doff het volgende:
Kirks Work
samen met Jack McDuff (hammondorgel), Kirk zelf is te horen met meerdere saxofoons tegelijk, altijd leuk natuurlijk
album swingt behoorlijk, maar het ligt er niet al te dik bovenop, vrij subtiel. Een echte aanrader, vraag me alleen af of je er gemakkelijk aan komt, ik heb 'em zelf in Concerto (A'dam) gehaald.
Deze heb ik vandaag gekocht bij de Boudisque / Ear & Eye jazzwinkel in Utrecht. Het was zelfs zo'n beetje de enige Roland Kirk - cd die ze daar _wel_ hadden. Zo maar eens ff opzetten.

Hoop leuke kerst-aanbiedingen daar, trouwens. Veel Prestige en Blue Note in de uitverkoop, dus als jullie binnenkort in de buurt zijn..

Like a steam locomotive, rollin' down the track
He's gone, gone, and nothin's gonna bring him back
pi_15639220
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 13:50 schreef Zander het volgende:


Hoop leuke kerst-aanbiedingen daar, trouwens. Veel Prestige en Blue Note in de uitverkoop, dus als jullie binnenkort in de buurt zijn..


Goede tip, is toch al één van m'n vaste zaken voor jazz. Eerst bij Boudisque om vervolgens ook nog even een stukje verderop bij Plato de kelder in te duiken.
Welke albums van Sun Ra zou jij aanbevelen?

[Dit bericht is gewijzigd door Scrutinizer op 23-12-2003 14:35]

pi_15639669

Van de Sun Ra-albums die ik heb zijn mijn favorieten de 2-op-1 cds "Angels and demons at play / Nubians of Plutopia, "Sun Ra Visits Planet Earth / Interstellar Low Ways", "Fate in a Pleasant Mood / When Sun Comes Out" . "Space is the Place" is ook een classic. (het studioalbum dat zo heet, niet de filmsoundtrack, hoewel die ook best okee is). "The Singles Collection" is ook erg leuk, maar daar staat echt van alles op: jazz, doo-wop, blues, etc. De meeste van deze albums zijn z'n wat vroegere werk uit de jaren 50/60.

Die Sun Ra-catalogus is echt een onoverzichtelijke jungle, dus ik ken ook maar een fractie van alles wat er te krijgen is, maar in ieder geval kan ik bovenstaande platen allemaal wel aanraden.

[Dit bericht is gewijzigd door Zander op 23-12-2003 14:52]

Like a steam locomotive, rollin' down the track
He's gone, gone, and nothin's gonna bring him back
pi_15640024
Tnx Zander, ik zal tussen Kerst en nieuwjaar eens op zoek gaan. Ik heb hem twee keer live gezien, indrukwekkend, een lust voor het oor en het oog. Ik heb alleen maar een oud en versleten teepie van 'm: 'Hours After'.
  dinsdag 23 december 2003 @ 18:18:12 #157
3878 Vork
Manisch creatief
pi_15646060
quote:
Op maandag 22 december 2003 22:48 schreef Zander het volgende:
Ik moet zeggen dat mijn interesse in jazz eigenlijk gewekt werd door progrock-acts met jazz-invloeden, als Frank Zappa, Soft Machine, de eerste paar King Crimson-platen en ook inderdaad jaren 70 jazzrock en -funk. En een muziekleraar die me een beetje op het goede spoor heeft gezet, dat hielp ook wel. Misschien dat ik me daardoor nooit zo heb laten afschrikken door wat 'minder toegankelijke' klanken.
Hoe ben je eigenlijk via de bovenstaande progrockacts o.a. de jazz-kant ingerold, welke artiesten, wat sluit er een beetje op aan? Ik heb zelf best een hoop muziek (steeds meer ook) met jazz-invloeden, maar de stap naar Jazz heb ik eigenlijk nooit gemaakt. er is zoveel, ik weet niet waar ik moet beginnen, het is eigenlijk net een beetje als Klassiek, alhoewel klassiek voor mij een hele hoge ontoegankelijkheidsfactor (veel hoger als bij Jazz) heeft om een of andere reden.

Wat zijn dan de onvermijdelijke aanraders?

pi_15649072
Terje Rypdal/Miroslav Vitous/Jack DeJohnette (ecm)
Brian Blade Fellowship - 'Red River Revel'
Medeski, Mirtin & Wood - Combustication
The Sorts - Contemporary Music

.... vind ik mooi!


ps: goeie binnenkomers zijn de verzamelcd's van Blue Note!

[url]http://rotfeest.tk[/url]
pi_15649269
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 20:14 schreef saladz het volgende:
Medeski, Martin & Wood - Combustication
.... vind ik mooi!
Yeah! "Shackman"[1996] en vooral "Uninvisible"[2002] zijn ook erg goed!
pi_15654180
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 18:18 schreef Vork het volgende:
Hoe ben je eigenlijk via de bovenstaande progrockacts o.a. de jazz-kant ingerold, welke artiesten, wat sluit er een beetje op aan? Ik heb zelf best een hoop muziek (steeds meer ook) met jazz-invloeden, maar de stap naar Jazz heb ik eigenlijk nooit gemaakt. er is zoveel, ik weet niet waar ik moet beginnen,

Ik herken dit zelf ook zeker wel, ik ben ook nog steeds bezig om een beetje grip te krijgen op alle 'grote' namen en 'belangrijke' platen binnen de jazz. Ik vind het ook altijd moeilijk om andere mensen zomaar iets aan te raden, want smaken verschillen, natuurlijk.

Maar ik denk, aangezien ik jouw ook smaak wel een beetje ken, dat je met Miles Davis' jaren 70-fusionwerk een erg aardige introductie te pakken hebt, en helemaal als je al vertrouwd bent met Zappa en Soft Machine. Zo is het bij mij in ieder geval gegaan.

"Bitches Brew" en In a silent way zijn min of meer essentiele titels, maar een wat minder bekende Miles Davis-cd die naar mijn smaak ook een erg goed overzicht geeft van zijn 'elektrische' periode, is Panthalassa, waarin een aantal jaren 70 Miles-klassiekers (imo) smaakvol opnieuw gemixed zijn, waardoor het wat moderner en frisser klinkt, maar dan zonder de originelen geweld aan te doen. Puristen hebben het niet zo op deze schijf, maar zelf heb ik er wel een aantal Miles Davis-fans mee weten te maken. Niet te verwarren met de cd 'Panthalassa: the remixes", die heel wat minder eerbiedig met het originele materiaal omgaat. En sommige puristen vinden 'elektrische jazz' sowieso al niks of in ieder geval niet 'echt', maar daar reken ik mezelf dus niet toe.

Vanaf dit punt kun je twee kanten op: veel 'bekende' namen uit de jazz van de afgelopen 40/50 jaar (o.a. Herbie Hancock, Chick Corea, John McLaughlin of Joe Zawinul, maar eerder ook bijv. John Coltrane en Cannonball Adderley) werden in eerste instantie bekend in de band van Miles Davis en begonnen vervolgens hun eigen groepen of ensembles. Als je meer de modernere jazzrock / fusion-kant op wil, dan zijn bands als Weather Report, Mahavishnu Orchestra, Return to Forever en het jaren 70-werk van Herbie Hancock met de Headhunters min of meer 'verplichte' kost. Al moet ik zeggen dat de kwaliteit van die albums naar mijn smaak ook vaak wisselend is, dus de Allmusic Guide raadplegen voordat je iets koopt, dat kan zeker geen kwaad. Ik ben het niet altijd met de waarderingen daar eens, maar over het geheel genomen kun je zo de essentiele platen er wel uitpikken.

Ga je iets meer terug in de tijd, zeg maar vanaf halverwege de jaren 50 tot halverwege de jaren 60, dan kom je weer uit bij grootheden als John Coltrane, Charles Mingus, Sonny Rollins, Ornette Coleman, Thelonious Monk etc, al waren veel van deze namen jaren later ook nog steeds actief. In ieder geval wordt "Kind of Blue" van Miles Davis ook als een "verplichte" klassieker beschouwd, en verder staan er in dit topic en deel I ook nog een flink aantal album-tips.

En zodra je daar weer een beetje grip op hebt, dan kun je je weer in nog 'oudere' stijlen gaan verdiepen, maar eerlijk gezegd schort het bij mij zelf ook een beetje aan gedegen kennis van de jazz van voor 1950.

Het hangt denk ik ook van je voorkeur voor bepaalde instrumenten af: ik hou bijvoorbeeld veel van gitaarjazz (bijv. Wes Montgomery of Grant Green) en pianotrio's (bijv. Bill Evans Trio of Oscar Peterson), terwijl andere mensen juist misschien meer op bezettingen met veel blazers gericht zijn. Je moet, denk ik, ook een beetje voor jezelf uitzoeken welke klanken en bezettingen je het meeste aanspreken. Van vocale jazz weet ik bijv. weer vrij weinig, omdat dat toch wat minder mijn 'ding' is. In ieder geval is de Allmusic Guide ook hier weer een handig hulpmiddel.

Hmm, het is, vrees ik, een beetje een verwarrend ipv verhelderend verhaal geworden, maar ik hoop toch dat je er iets aan hebt. En natuurlijk mogen andere mensen (graag!) het nog verder aanvullen. Titels van jazzplaten die ik zelf verder goed vind, en natuurlijk nog de tips van anderen, kun je verder nog terugvinden in dit topic en in deel I. Hopelijk helpt het iig een beetje.

Like a steam locomotive, rollin' down the track
He's gone, gone, and nothin's gonna bring him back
  dinsdag 23 december 2003 @ 23:06:19 #161
18413 Summoner
Posterboy of the Apocalypse
pi_15654645
Mooie post, Zander.

Ik ben zelf als prille jazz-liefhebber nu voornamelijk bezig met Coltrane en Coleman. Ik heb niet een soort 'guide' gevolgd om bekend te raken met jazz, in plaats van (verstandig) eerst de temperatuur van het water te voelen met m'n tenen en van daaruit maar zien hoe verder te gaan, heb ik, met kleding nog aan, een blinde duik in het diepe genomen door meteen met de vrij zware free jazz periode van Coleman te beginnen. In eerste instantie schrok ik daar erg voor terug, maar het wende wel en ik ontwikkelde er een 'speciaal oor' voor. Van daaruit was luisteren naar minder hektische jazz een stuk gemakkelijker. Achteraf gezien had ik echter beter zo'n 'guide' kunnen volgen, volgens mij krijg je dan ook een beter begrip voor de reacties die de ontwikkelingen van de jazz bij mensen van die tijd losmaakten.

  dinsdag 23 december 2003 @ 23:08:51 #162
18413 Summoner
Posterboy of the Apocalypse
pi_15654751
Maar ik moet zeggen dat ik het jazz genre nog steeds behoorlijk intimiderend vind, met al die stijlen en uitgebreide discografieën.

Ik denk dat het wel scheelt als je zelf muzikant bent en wat kennis hebt van de theorie, de meeste jazz reviews die ik lees kan ik dan nog wel volgen, maar ik zou zelf nooit zo'n soort recensie kunnen schrijven omdat ik niet met muzikantenoren naar zo'n plaat luister.

pi_15655606
- even terzijde -

Kennen jullie het gedicht van Jules Deelder "Jazz is"

quote:
Jazz is...

Jazz is. Jazz leeft. Gebeurt. Beweegt. Jazz neemt. Jazz geeft. Jazz weet. Jazz spreekt. Jazz doet. Jazz laat. Jazz komt. Jazz gaat. Uniek. Muziek. Van vlees en bloed. Jazz waagt. Jazz wint. Breekt baan. Jazz bonkt. Jazz staat. Jazz valt. Is overal. Ontroert. Verwarmt. Grijpt bij de keel. Jazz knettert. Knalt. Ontketent. Heerst. Jazz heelt. Jazz zuivert. Lichaam. Geest. Jazz swingt. Jazz vecht. Is waar. Is echt. Geen loze kreet. Geen leeg gebaar. Jazz werkt. Versterkt. Ontwapent. Toont. Jazz laaft. Jazz loont. Is water. Brood. Jazz lacht. Jazz huilt. Jazz in. Jazz uit. Legt bloot. Daagt uit. Jazz kookt. Jazz bruist. Jazz troost. Jazz bijt. Jazz bloedt. Heeft schijt. Is zwart. Is wit. Is rood. Niet grijs. Jazz vloekt. Jazz moet. Verbroedert. Zoekt. Jazz vindt. Jazz wijst. Jazz schokt. Jazz eist. Jazz hoog. Jazz laag. Jazz voor. Jazz na. Jazz rookt. Jazz jaagt. Is eigen baas. Vereent. Verzoent. Begeestert. Woedt. Bevrijdt. Bewijst. Begrijpt. Vervoert. Jazz spreidt. Jazz sluit. Bezielt. Verrijkt. Geeft hoop. Verblijdt. Jazz shittert. Glanst. Jazz flitst. Jazz danst. Verhit. Zweept op. Bemint. Verleidt. Jazz roept. Jazz voelt. Jazz groeit. Jazz bloeit. Jazz blaakt. Jazz blijkt. Betovert. Geilt. Jazz ademt. Zweet. Jazz fluistert. Schreeuwt. Ontmaskert. Snijdt. Jazz glijdt. Jazz sluipt. Jazz slijpt. Jazz spuit. Jazz klinkt. Jazz dwingt. Jazz lonkt. Jazz blinkt. Jazz vraagt. Jazz raakt. Verlost. Verbaast. Viert feest. Verklaart. Is bitter. Zoet. Is hot. Is cool. Jazz ijlt. Vooruit. Voorbij. Ver weg. Dichtbij. Paraat. Bereid. Op weg. Altijd. Jazz was. Jazz is. Jazz blijft.


pi_15655758
Dat zou best eens kunnen, hoewel dat ook weer per instrument verschilt: ik hoor zelf sneller het verschil tussen een geweldige of 'gewoon' een goede gitarist of pianist, dan bij een saxofonist of trompettist, omdat ik wat meer verstand heb van die instrumenten en daarom ook beter onder woorden kan brengen wat (voor mij) het verschil maakt.

Veel luisterplezier in jazz gaat (voor mij) ook zitten in de manier waarop een bepaalde muzikant een 'jazzstandard' interpreteert. Als je een beetje bekend bent met de accoordenschema's van (ik noem maar iets) "Summertime", "So What" of "Giant Steps", dan is het ook juist weer interessant om te zien hoe verschillende muzikanten dat schema weer hun eigen invulling geven. Aan de andere kant moet ik mezelf soms ook wel weer dwingen om niet al te analytisch te luisteren en gewoon van de muziek te genieten, maar dat 'probleem' heb ik met alle muziek die ik luister, niet alleen met jazz.

Wat betreft de omvangrijke discografieen: ik probeer wel zo veel mogelijk albums op 'bekende' platenlabels te kopen en 'vage' uitgaves een beetje te vermijden. Op de een of andere manier zijn van veel opnames de auteursrechten raar verdeeld, waardoor je dezelfde opnames vaak ook onder letterlijk tientallen verschillende titels aantreft, en vaak is de geluidskwaliteit dan ook vrij dubieus. Aan de andere kant zijn sommige goede opnames weer alleen maar op obscure labels te krijgen, dus dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Zow, ik zit wel lekker op de praatstoel, vanavond Ik ben zelf ook meer liefhebber dan expert, trouwens, dus vrijwel alles wat ik schrijf is meer een mening dan een feit.

Like a steam locomotive, rollin' down the track
He's gone, gone, and nothin's gonna bring him back
  dinsdag 23 december 2003 @ 23:49:04 #165
73586 Evariste_Galois
Ce poignard, pour Louis!
pi_15656020
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 23:35 schreef T-o-m-a-a-t het volgende:
- even terzijde -

Kennen jullie het gedicht van Jules Deelder "Jazz is"
[..]


Ja, dat ken ik. . Het volgende "gedicht" gaat ook over Jazz.
quote:
Jazz.

I like being fucked up, it suits me.


Briljant. .
Tout voir, tout entendre, ne perdre aucune idée.
pi_15656046
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 23:35 schreef T-o-m-a-a-t het volgende:
- even terzijde -

Kennen jullie het gedicht van Jules Deelder "Jazz is"


Ja, gaaf. Ik ben ook een keer naar een theatervoorstelling van Deelder geweest, en toen speelde hij in de pauze met z'n jazzcombo. Zelf zat 'ie achter de drumkit, en in z'n bundels met korte verhalen schrijft hij ook regelmatig over jazz. Hij heeft trouwens ook een mooi kort verhaal over zijn ontmoeting met Jimi Hendrix geschreven (al weet ik niet of het nou feit of fictie is, maar wel leuk om te lezen).

Gave vent. Ik geloof dat er niet zo lang geleden ook twee jazz- verzamelcds zijn uitgekomen die door hem zijn samengesteld. Schijnen de moeite waard te zijn, maar ik heb ze zelf nog niet gehoord. Hij is wel duidelijk een kenner en liefhebber.

Like a steam locomotive, rollin' down the track
He's gone, gone, and nothin's gonna bring him back
  dinsdag 23 december 2003 @ 23:50:13 #167
18413 Summoner
Posterboy of the Apocalypse
pi_15656067
Inderdaad Zander, ik probeer me nu voornamelijk op de Blue Note en Atlantic releases te richten, als ik daar een beetje in gevorderd ben kan ik m'n horizon wel wat verbreden.
  woensdag 24 december 2003 @ 19:24:37 #168
15449 Philosocles
blogito ergo sum
pi_15676619
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 23:49 schreef Zander het volgende:
[..]
Ja, gaaf. Ik ben ook een keer naar een theatervoorstelling van Deelder geweest, en toen speelde hij in de pauze met z'n jazzcombo.
Ah, Trio Me Reet.
iedereen is uniek behalve ik
pi_15681646
Ik ben een beetje Jazz muziek aan het uit proberen, ik heb al wat van Miles Davis, Dave Brubeck en Oscar Peterson. Hebben jullie nog tips voor de Jazz-newbie?
pi_15681747
Check dit:

www.nps.nl/jazz

Jules Deelder praat over Jazz. Geweldig mooi.

pi_15682062
quote:
Op dinsdag 23 december 2003 13:50 schreef Zander het volgende:

[..]

Deze heb ik vandaag gekocht bij de Boudisque / Ear & Eye jazzwinkel in Utrecht. Het was zelfs zo'n beetje de enige Roland Kirk - cd die ze daar _wel_ hadden. Zo maar eens ff opzetten.


en hoe vind je 'em?
My dear, it's only a movie.
Miles Davis: "Mingus was something else, man. A pure genius. I loved him."
  woensdag 24 december 2003 @ 23:06:34 #172
3878 Vork
Manisch creatief
pi_15682451
Dankjewel voor deze hele grote informatie post Zander. HEt grappige is dat deze post vol staat met allemaal bekende namen, waarbij ik bij demeeste namen nog weinig tot niets heb gehoord, of wel nummers ken maar geen idee had dat dat bij die artiest hoorde.

Toevallig heb ik Weather Report en Mahavishnu Orchestra in de te-downloaden-wachtrij staan, waarvan ik van de laatst genoemde al enkele bijzonder goed in de smaak vallende dingen heb gehoord.

Ik denk sowieso dan ik wel aan de Coltrane en de Miles Davis moet gaan geloven, maar dat kan niet afgedaan worden als een schande. Het wordt een mooie kerst, maar niet voor m'n computer, die gaat het zwaar krijgen

pi_15682676
Pssst Vork

Vergeet je Thelonious Monk niet!!

En nog iets

Je kan beter kopen weet je wel. Op zon mooie grammafoon plaat

Downloaden is vies

  woensdag 24 december 2003 @ 23:19:15 #174
3878 Vork
Manisch creatief
pi_15682908
quote:
Op woensdag 24 december 2003 23:12 schreef T-o-m-a-a-t het volgende:
Pssst Vork

Vergeet je Thelonious Monk niet!!

En nog iets

Je kan beter kopen weet je wel. Op zon mooie grammafoon plaat

Downloaden is vies


Helemaal mee eens, maar als ik alles waar ik nu wil luisteren, wil ontdekken en wil horen zou moeten gaan kopen dan heb ik het slaris van een AH topman nodig en helaas ik moet het nu doen met een stagevergoeding dus dan wordt het downloaden, downloaden downloaden en bij de eerstvolgende gelegenheid dat ik geld heb komt de denkbeeldige nog-aan-te-schaffen lijst weer tevoorschijn die ervoor zorgt dat ik altijd over mijn te besteden budget heen ga omdat ik zo nodig weer niet kan kiezen. En dan te bedenken dat ik sinds vandaag nu ook de perfecte locatie heb gevonden voor al die wazige electronica die anders nooit te vinden valt.

Ooit komt het goed tot die tijd, moet ik maar een loterij zien te winnen ofzo.

Ps. Ik heb geen speler voor die mooie grammafoon platen, dus aanschaffen is een beetje zinloos.

pi_15683016
En dat te bedenken dat ik geen eens stagevergoeding krijg :-)
Das de romantiek he. Toch voorelkaar krijgen om die platen te kopen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')