quote:Pos-ten! Pos-ten!
Op vrijdag 19 december 2003 16:25 schreef YPPY het volgende:
Maar ik heb dus wel wat recepten voor je liggen.
quote:Wil je me een nieuw mailtje sturen met je adres? Dan schrijf ik het meteen op de envelop. Die ligt hier namelijk al wel gefrankeerd en al.
Op vrijdag 19 december 2003 16:52 schreef Oxymoron het volgende:
Ehm
Tja
Hoe regelen we dat?!
---
Hee Oxymoron, heb je al meer van de recepten uitgeprobeerd die hier stonden?
Welke vond je moeilijker/makkelijker?
Lekkerder/minder lekker?
Welke zou je nog graag willen hebben?
quote:Zeker weten!
Op zondag 21 december 2003 03:20 schreef Biancavia het volgende:
*terugvindpost*
Mooi topic!!!
Wentelteefjes zijn witte boterhammen, gebakken in een mengsel van ei, melk en kaneel.
Benodigdheden:
Een koekenpan
Een beslagkom
Een diep bord
Een garde of een vork
Twee houten spatels (één kan ook, twee is minder geklooi)
Een maatbeker
Een plat bord
Keukenpapier
Ingrediënten:
2 eieren
1 deciliter melk
2 theelepels kaneel
Suiker
Een halfje wit brood
Bakboter
Bereidingswijze:
1. Breek de eieren. Gooi de inhoud in de beslagkom en gooi de schillen in de prullenbak.
2. Meet 1 deciliter melk af in de maatbeker. Doe de melk bij de eieren in de beslagkom.
3. Doe de twee theelepels kaneel in de beslagkom.
4. Roer met de garde (of de vork) alles goed door elkaar tot het een egaal beslag is.
5. Giet dit beslag in een diep bord. (Dit is niet noodzakelijk, maar veel handiger om het brood door te halen.)
6. Zet het platte bord klaar met daarop een velletje keukenpapier.
7. Doe een klontje boter in de koekenpan. Steek het gas onder de koekenpan aan. Het gas staat hoog.
8. Pak een sneetje wit brood en haal dat aan weerskanten door het beslag, zodat de hele boterham onder zit. (En je handen )
9. Leg de boterham in de pan. Zet het vuur halfhoog.
10. Als de onderkant van de boterham mooi bruin is, draai je hem om met de spatels.
11. Als ook de andere kant mooi bruin is haal je de boterham uit de pan. Leg het wentelteefje op het platte bord met keukenpapier. (Anders wordt het zo'n vette rommel.) Leg op het wentelteefje weer een velletje keukenpapier.
12. Zo, je hebt een wentelteefje gebakken. Ga nu weer verder met punt 7. Ga zo door tot het beslag op is. (Of tot het brood op is, maar zo ver zal het niet komen.)
Als je alle wentelteefjes gebakken hebt kun je lekker gaan smullen. Leg een wentelteefje op je bord, strooi er naar smaak suiker over...
quote:- chili con carne (recept van sushi-nori)
Op zondag 21 december 2003 02:43 schreef sushi-nori het volgende:
hee Oxymoron, heb je al meer van de recepten uitgeprobeerd die hier stonden?
Welke vond je moeilijker/makkelijker?
Lekkerder/minder lekker?
Welke zou je nog graag willen hebben?
Ik heb me nog niet gewaagd aan de rest, maar de map waar ik de recepten in doe begint al lekker vol te geraken en dat is heel leuk! Misschien wordt het ooit nog wat met me
Mexicaanse Pasta a la inkie1010
nodig
- wok
- pan waarin je pasta kookt
- spatel
- kopje of klein glas
kopen:
- Mexicaanse wokgroenten (bij Albert Heyn in het vriesvak) (die hoef je niet te ontdooien!)
- 250 gram rundergehakt
- macaroni (elleboogjes) van albert heyn
- olie om in te bakken
- zout
- zakje geraspte kaas
stappenplan
1. Doe water in de pan.
2. Zet de pan op het fornuis
3. Doe een eetlepel zout in de pan
4. Zet het fornuis aan (hoge stand) en wacht tot het water kookt.
5. In de tussentijd zet je de wok op het fornuis.
6. Giet een beetje olie in de wok
7. Zet het de pit onder de wok aan (hoge stand).
8. Haal het gehakt uit de verpakking
9. Doe het gehakt in de wok.
10. Gooi de verpakking van het gehakt weg.
11. Roer met de spatel door het gehakt totdat je geen rood meer ziet.
12. Intussen zal het water van de pasta koken.
13. als het water kookt open je het pak macaroni
14. vul het kopje of kleine glas met macaroni
15. gooi de macaroni uit het kopje of glas in de pan met kokend water
16. Zet de kookwekker op 8 minuten.
17. Open het pak mexicaanse wokgroenten
18. Doe de mexicaanse wokgroenten in de wok bij het gehakt
19. Gooi de verpakking van de groenten weg.
20. Roer goed met de spatel door de groenten + gehakt.
21. Wacht nu tot het belletje van de pasta gaat.
22. Als het belletje gegaan is zet je beide kookpitten uit.
23. Pak 2 pannenlappen of een doekje en giet de macaroni af.
24. Pak nu je bord en doe er wat macaroni op.
25. Doe ook een flinke schep van het gehakt-groentenmengsel op je bord.
26. Pak het pakje geraspte kaas en maak het open.
27. Strooi wat geraspte kaas op je bord!
Smakelijk eten!!!!
Het is heel makkelijk en snel klaar! Ik hoop dat je het net zo lekker vindt als ik In de mexicaanse groente zitten ook kidney beans, ik las dat je van bonen houdt dus dat moet goed zijn
PS: Je zult wat overhouden van het gehakt-groenten mengsel. Dit kun je in een bakje of plastic zak doen en invriezen! Kun je het een andere keer opwarmen!
En ik print fijn verder,
want voor iemand die niet autistisch is maar gewoon een ramp in de keuken is dit ook ontzettend handig
Ga zo door!
quote:Ben het helemaal met Razztwizzle eens.
Op maandag 22 december 2003 22:11 schreef Razztwizzle het volgende:
Wat een geweldig topic is dit
Echt lief gewoon!En ik print fijn verder,
want voor iemand die niet autistisch is maar gewoon een ramp in de keuken is dit ook ontzettend handig
![]()
Ga zo door!
Het koken gaat prima. Ik kan moeilijk zelf iets bedenken wat ik wil eten, maar in de vakantie heb ik elke dag meegeholpen met koken (ik was bij mijn ouders).
Langzaam leer ik een beetje inzicht te krijgen in handelingen die bij elkaar horen.
We gaan doooooor!
[oproep]
Recept gezocht: rijst met ragout ofzo? Hoorde ik ergens zeggen deze week.
[/oproep]
Ik heb weer iets te doen!
quote:Hee daar is ze weer.
Op zaterdag 3 januari 2004 20:56 schreef Oxymoron het volgende:
Update [en kick omhoog]:Het koken gaat prima. Ik kan moeilijk zelf iets bedenken wat ik wil eten, maar in de vakantie heb ik elke dag meegeholpen met koken (ik was bij mijn ouders).
Langzaam leer ik een beetje inzicht te krijgen in handelingen die bij elkaar horen.
We gaan doooooor![oproep]
Recept gezocht: rijst met ragout ofzo? Hoorde ik ergens zeggen deze week.
[/oproep]
jij leert wat van ons. En wij van jou
Kipragout met ui, kerrie en peer
Boodschappenlijstje
300 g gaar kippenvlees of gerookte kip
30 g boter of margarine
1 grote gehakte ui
1 theel. kerriepoeder
200 g kastanjechampignons in plakjes
30 g bloem
2 dl kippenbouillon (van soepkip vantevoren trekken)
1 dl perensap
2 Hollandse geschilde peren in blokjes
zout en peper
8 sneetjes Twents volkorenbrood
Nodig in de keuken:
plank, mes, kommetjes, braadpan, warmtebron, garde en bestek
Bereiding
Snijd de kip klein en bewaar die tot gebruik in de koelkast
Zet de pan op het vuur
Verwarm de boter in de pan
roerbak hierin de ui met de kerrie
Voeg de champignons toe en verwarm zo´n 10 minuten
Bestrooi met de bloem en laat dit heel licht kleuren
Maak er een saus van door de bouillon in scheutjes toe te voegen
Blijf roeren en voeg ook het perensap toe
Roer de kip en de peren door de ragout
Maak op smaak af met zout en peper
Schep de ragout op het brood
Eet smakeljk
---------------------------------------------------------------------------------------------
Hier nog een 4 persoons recept
Franse ragout met rijst
boodschappen:
500 gr. (kastanje)champions
1 blik championroomsoep
500 gr. kipfilet
1 pakje boursin knoflook
250 gr. cashewnoten
3 uien
rijst
Bereiding:
Snipper de uien
snijd de champions in plakjes
snijd de kipfilet in blokjes.
Braad de kipfilet aan
voeg de ui en champions toe.
Als alles goed is aangebraden, voeg je de championsoep toe (niet verdunnen) en roer goed door.
Voeg de boursin toe en laat de kaas smelten.
Voeg vlak voor het opdienen de cashewnoten toe.
Rijst: volgens verpakking gaar koken met een snufje zout.
[Dit bericht is gewijzigd door MissyMirjaM op 05-01-2004 11:25]
quote:Weet je, ik heb gigantisch veel respect voor je
Op maandag 8 december 2003 19:07 schreef Oxymoron het volgende:[..]
Ja wel jammer. Maar als je al genoeg geleerd hebt is het oké hoor. Het was me een waar genoegen, ook_gek. Dat meen ik echt. Bedankt voor de originele vragen.
Weet je wat ik nu eigenlijk een beetje hoop [stiekem] dat je niet alleen zo positief op mij reageert, maar dat ook andere mensen met autisme in jouw omgeving kunnen merken dat je er nu een beetje meer vanaf weet, en dat het Rainman-stigma eindelijk eens de wereld uit geholpen wordt. Als je nog vragen hebt: stel ze maar!En voor alle anderen: ik zou het leuk vinden als er nog meer recept-ideeën worden gepost. Ik heb de smaak te pakken.
P.S. mijn begeleiders zullen ervan opkijken dat ik al twee keer een 'normaal' gerecht zelf heb bereid zonder een voedselvergiftiging, een brand, een ramp of een zenuwinzinking te veroorzaken bij mijzelf of anderen.
Zo zou ik me kunnen voorstellen dat je de basisingredienten voor een gemiddelde maaltijd in kaart brengt, én de bereidingstijd.
Bijv :
1.pak een pan.
2.doe water in de pan.
3.pak aardappels.
4 schil aardappels en stop in pan (zie stap2 )
5.pak groente ( paprika/ ui/ knoflook/ wortels/ kool/ bonen/ enz )
6.was groente
7.schil of snij groente
8.pak bakpan.
9.doe boter of olie in bakpan
10.Zet bakpan op hittebron en verhit boter/ olie.
11 Zet hitte onder bakpan LAAG
12 zet pan met aardappels op hittebron
13 zet hittebron van aardappels HOOG
14 Pak Vlees uit ijskast
15 Doe vlees in bakpan.
16 Zet hitte van bakpan MIDDEL
17 Als aardappels koken, zet hittebron MIDDEL, en laat doorkoken.
18 Zet kookwekker op 11 minuten voor aardappels
19 Bak vlees mooi bruin.
20 Voeg gesneden groente toe aan vlees
21 Zet hittebron van vlees LAAG
22 doe deksel op vleespan.
23 wacht tot kookwekker afloopt
24 Zet hittebron vleespan UIT
25 Zet hittebron Aardappels UIT
26 giet aardappels AF
27 schenk glas BIER in
28 Zet glas bier alvast op tafel
29 Doe vlees/groentemengsel op bord.
31 Doe water in de lege pan, ( wast straks makkelijk af )
32 Doe aardappels erbij op bord.
33 Doe water in lege aardappelpan ( wast makkelijk af straks )
34 CONTROLEER of hittebronnen UIT zijn
35 neem bord mee naar kamer
36 eet smakelijk !
37 loop terug naar keuken om bestek te pakken
quote:Dat valt hartstikke mee, de meeste handelingen zijn voor ons heel vanzelfsprekend, alleen voor de TS niet.
Op woensdag 7 januari 2004 03:59 schreef I.R.Baboon het volgende:
O man, als ik zo'n lijst zie van 50 verschillende handelingen die ik moet uitvoeren bij het koken heb ik helemaal nooit meer zin om ooit wat zelf te gaan produceren.
* sindell haar dag is helemaal goed!
Aan Oxymoron: hou je ook van kapucijners? Dit zijn een soort bruine bonen, maar wat kleiner en steviger met een ander smaakje. Als je hiervan houdt weet ik nog wel een recept voor je wat errug lekker is! Maar dan moet ik nog wel even nadenken hoe ik dat het beste kan neerzetten. Maar ik hoor wel of je dat lekker vindt en dan zal ik eens een poging doen
Toch vraag ik me af hoe je dan een oplossing bedenkt voor het volgende:
quote:Je schrijft namelijk dat je ook gewoon mensen opbelt om te vragen over verhoudingen, kleuren en groottes van pannen en dergelijke. Toch staan hierboven een aantal onzekere factoren in het recept. Welke kleur paparika heb je nou uiteindelijk gekocht? Wat versta jij onder een 'tros' en dreef je chili in de olijfolie omdat je niet meteen kunt bepalen wat een 'scheut' olijfolie is, laat staan een 'flinke scheut'?????
Op dinsdag 2 december 2003 20:38 schreef sushi-nori het volgende:1 gele paprika (liefst rood, andere kleur mag ook)
1 tros bananen
Doe een flinke scheut olijfolie in de pan
Ik ben benieuwd hoe je dan nog met zulke onzekerheden omgaat.
Verder alle lof voor je doorzettingsvermogen om allerlei zaken zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.
Is het zo dat als je een aantal dagelijkse dingen door repetatief behandelen uiteindelijk dusdanig gaat beheersen dat je er geen echte omschrijving meer voor nodig hebt? Of is dit met de recepten een blijvend iets??
Hm, ik hou maar effe op met vragen. Dit lijkt me al voldoende, hoewel ik nog meer zou willen weten. Je komt niet iedere dag een persoon tegen op internet die zo open over zichzelf en haar 'handicap' schrijft, en ik vind het erg leuk en interessant om op deze manier beter te leren begrijpen hoe iemand met een redelijke vorm van autisme omgaat met de dagelijkse gang van zaken.
quote:Graag! Kapucijners lijken me best lekker!
Op zaterdag 10 januari 2004 11:28 schreef sindell het volgende: Aan Oxymoron: hou je ook van kapucijners? Dit zijn een soort bruine bonen, maar wat kleiner en steviger met een ander smaakje. Als je hiervan houdt weet ik nog wel een recept voor je wat errug lekker is!
quote:Ja, ik snap wat je bedoelt. Ben vaak al blij genoeg met een richtlijn in het recept, en als er bijv. staat 'neem een paprika' dan is dat wel even lastig, maar daar kom ik wel uit, door bijv. altijd dezelfde kleur te nemen behalve als het expliciet vermeldt wordt en de mensen in de supermarkt helpen me ook vaak met dingen als 'tros' en 'rijst' (daar zijn echt veel soorten van!). Vaak bel ik idd mensen op die me tips geven.
Op zaterdag 10 januari 2004 12:40 schreef Tronica het volgende:
Je schrijft namelijk dat je ook gewoon mensen opbelt om te vragen over verhoudingen, kleuren en groottes van pannen en dergelijke. Toch staan hierboven een aantal onzekere factoren in het recept.
quote:Ik heb geen idee of het een blijvend iets is of niet. Wel weet ik dat het me veel houvast geeft alles op papier te hebben. Van een andere poster (YPPY) heb ik recepten gekregen met plaatjes erbij, en het scheelt een hoop stress. Waarschijnlijk werkt het wel zo dat ik door ervaring meer soepelheid krijg en veel dingen een soort automatisme worden. Maar dat kan ik nu nog niet zeggen.
Is het zo dat als je een aantal dagelijkse dingen door repetatief behandelen uiteindelijk dusdanig gaat beheersen dat je er geen echte omschrijving meer voor nodig hebt? Of is dit met de recepten een blijvend iets??
quote:Nou vraag maar hoor.
Hm, ik hou maar effe op met vragen. Dit lijkt me al voldoende, hoewel ik nog meer zou willen weten.
Ik hoor het wel van je!
En wat een hoop lekkere recepten
Nodig:
- 2 tomaten
- fetakaas (gewoon te koop bij de kaasafdeling in een pakje)
- een krop sla (of voorgesneden sla uit een zakje, die staan in de koeling naast de groente-afdeling)
- een komkommer
- olijven (kleur maakt niet uit) uit de pot of uit een zakje
- olijfolie
- Snijplaat
- Saladekom
- Scherp mes om de groente en feta mee te snijden
- Saladevork
- Bestek
- Borden
Wat te doen:
1. Was de tomaten en leg ze op de snijplank om ze vervolgens te snijden (vergeet niet het kroontje, dat groene bovenop de tomaat, eruit te halen). Of je de tomaten in schijfjes of blokjes snijd maakt niets uit .
2. Was de komkommer en snijd 'm vervolgens in schijfjes of blokjes. Ik wissel vaak van grootte voor de afwisseling.
3. Maak het pakje van de feta open en snijd de helft van het pakje in kleine blokjes. Maak het pakje weer dicht en stop het in de koelkast (zodat je 't later nog eens kan gebruiken. Als je HEEL veel van feta houdt kan je alles ook in de salade kieperen .)
4. Haal de olijven uit de pot (of het zakje) en leg er zo'n 5 tot 10 (hangt er vanaf hoeveel je van olijven houdt .) naast de tomaten, komkommer en feta.
5. Was de krop sla (of de voorgesneden sla uit het zakje). Als je een krop sla hebt snijd je de sla vervolgens zodat je niet al te grote stukken overhoudt. Het grootste gedeelte van de salade bestaat uit sla dus doe maar flink veel. Naar eigen smaak de hoeveelheid bepalen.
6. Pak de saladekom
7. Gooi alles (tomaat, komkommer, sla, feta en olijven) in de saladekom
8. Roer nu alles door mekaar met een lepel
9. Sprenkel een klein beetje (theelepeltje) olijfolie over de salade heen.
10. Zet de saladekom, je bord en het bestek op tafel
11. Genieten maar!
Veel succes (ookal denk ik dat je dit ook wel zonder hulp kan .) en smakelijk!
[Dit bericht is gewijzigd door BlaatschaaP op 25-01-2004 21:08]
Olie, azijn, peper, zout? Of zoiets
quote:Whoops, ja, ik was stap 10 vergeten
Op zondag 25 januari 2004 21:07 schreef Rewimo het volgende:
Blaatschaap, vergeet je niet iets in dat recept? Ik zie olijfolie in je lijstje ingrediënten staan, maar dat komt niet terug in het recept. Ik denk dat je nog even het aanmaken van de salade moet toevoegenOlie, azijn, peper, zout? Of zoiets
Zelf doe ik er altijd alleen wat olijfolie overheen uiteindelijk. Geen zout, peper of iets in die richting . Maar iedereen kan naar hartelust toevoegen natuurlijk.
quote:Okee
Op zondag 25 januari 2004 21:09 schreef BlaatschaaP het volgende:[..]
Whoops, ja, ik was stap 10 vergeten
.
Zelf doe ik er altijd alleen wat olijfolie overheen uiteindelijk. Geen zout, peper of iets in die richting
. Maar iedereen kan naar hartelust toevoegen natuurlijk.
*kruipt weer terug in lurkstand in dit geweldige topic*
Dus met behulp van een eerder recept die iets veranderd, en zo het recept voor kaassaus gemaakt.
Dit is heel lekker bij gekookte groentes, bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, bleekselderij!
Je hebt nodig:
bakboter
bloem
melk
geraspte kaas
nootmuskaat
steelpan
garde
houten spatel
1. zet een steelpan op heel laag vuur
2. snij een flinke klont bakboter af
3. gooi de boter in de pan
4. wacht tot de boter gesmolten is
5. voeg een eetlepel bloem toe
6. klop de bloem goed door het mengsel, zodat er geen klontjes in zitten
7. voeg voorzichtig nog wat bloem toe en blijf kloppen, tot je een papperig mengsel hebt
(de vuistregel voor een roux is dat je in gewicht evenveel boter als bloem gebruikt)
8. giet voorzichtig een beetje melk in de pan
9. goed roeren, anders krijg je klontjes!
10. als je geen klontjes meer hebt kan je er meer melk bij doen. (uiteindelijk gebruik je een halve liter)
11. goed blijven roeren!
12. je kunt nu de geraspte kaas erbij doen (in kleine beetjes)
13. proef stiekem de saus
14. rasp een klein beetje nootmuskaat over de saus.
15. eet smakelijk!
quote:Nee, met Internet heb ik geen moeite. Ik kan iedereen wegklikken op MSN die ik niet wil spreken, ik kan mijzelf op 'off-line weergeven'' zetten.. Prima uitvinding!
Op zondag 25 januari 2004 21:04 schreef BlaatschaaP het volgende:
PS: Heb je nooit moeite met internet eigenlijk? Als er iets onvoorspelbaar is, is 't internet wel. Raak je niet in paniek als mensen je opeens aanspreken via MSN oid? Ik ben erg benieuwd.
quote:Thank you!
Op maandag 26 januari 2004 09:15 schreef Troel het volgende: recept voor kaassaus
quote:Nou, ik heb alle recepten die op de vorige bladzijden genoemd zijn plus aanvullingen van YPPY op papier (dat werkt trouwens als een tierelier!
Op zaterdag 24 januari 2004 16:18 schreef Twisted_TpaU het volgende: Ik heb hier nl nog een aantal recepten liggen die ik wel voor je kan uittypen.
Ik maak meestal italiaans eten, heb je meestal niet veel spullen voor nodig en het is relatief gezien snel te maken.
voor je de nootmuskaat erin doet moet je wat ham erdoor doen.
De ham snijdt je in blokjes. Dat snijden doe je wel voor je de saus maakt, want je moet goed blijven roeren!
Wanneer mag ik komen proeven
quote:Fijn dat die recepten goed zijn. Ik wist niet zeker of ze duidelijk genoeg waren, maar dat is dan gelukkig wel het geval.
Op dinsdag 27 januari 2004 20:52 schreef Oxymoron het volgende:[..]
Nou, ik heb alle recepten die op de vorige bladzijden genoemd zijn plus aanvullingen van YPPY op papier (dat werkt trouwens als een tierelier!
)
Heb je nog behoefte aan wat recepten, ook wat die wat ingewikkelder zijn?
Want ik kook erg graag en als ik tijd heb wil ik ze wel voor je uitschrijven
[Dit bericht is gewijzigd door BBQ-kip op 04-02-2004 18:50]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |