abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 10 december 2003 @ 00:50:56 #101
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15292251
quote:
Op woensdag 10 december 2003 00:00 schreef Ils het volgende:

[..]

je hebt de smaak wel te pakken he? Hardstikke goed
Ik zal morgen ook eens kijken of ik wat recepten kan opschrijven


doet me goed om zo iemand vrolijk te zien
hier is fok eigelijk voor bedoeld. Mensen elkaar helpen
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
pi_15292910
Lichtelijk offtopic:

Ik zag in je dagbeschrijving staan dat je een boek per dag leest . Kun je zoveel lezen omdat je autistisch bent, of zijn het gewoon wat makkelijkere, en vooral dunnere boeken?

pi_15293623
Okee dus je houdt van spaghetti.
Ik zal ook een recept voor spaghetti geven. Een wat "klassieker" recept dan de andere die ik hier al zag, dit is namelijk gewoon op basis van tomatensaus en gehakt, oftewel "bolognese".

Maar wel een recept waarbij je alles zelf maakt. Verser, leuker, lekkerder, goedkoper en niet te vergeten stoerder dan koken met een pot kant en klare saus merk Pipo :-)

Grappig trouwens wel, spaghetti is meestal het eerste wat mensen leren maken als ze voor het eerst gaan koken.

Let op, het is wel een stuk ingewikkelder recept dan die chili con carne van een paar dagen geleden.
(maar je hebt niet meer dan twee gaspitten tegelijk nodig)


Welke ingrediënten moet je kopen?
(ik schrijf het even op als een boodschappenlijstje hoor; je hebt natuurlijk geen heel pak bloem nodig, maar minder kun je nou eenmaal niet kopen..)

Voor de roux:
(strikt genomen maak je een roux van alleen even delen boter en bloem, maar ik neem het maar wat ruimer :-)
- 1 pak bloem
- 1 pakje bakboter (blue band margarine is goed. Koop maar liever niet van die hele goedkope, dat proef je echt)
- 1 pakje bouillonblokjes (smaak maakt niet uit, als je kunt kiezen, neem dan maar rundvlees)
- 1 pak volle melk
- water
- zout
- zwarte peper

(Zwarte peperkorrels komen van dezelfde plant als witte en groene peperkorrels; het verschil is dat groene peper nog niet rijp is, en witte wel - zwarte peper is gefermenteerde groene peper. Het is sterker van smaak dan groene, en minder fijn van smaak dan witte peper.
"Fermenteren" betekent rijpen door processen waar gisten, schimmels en/of bacteriën bij betrokken zijn.)

Voor de saus:
- 3 blikken pomodori (gepelde tomaten)
- 4 kleine blikjes tomatenpuree
- 2 vleestomaten

Vlees:
- 1 pond (500g) half om half gehakt (h.o.h. is half varkens-, half rundergehakt. Rundergehakt mag ook, dat is iets duurder, gezonder en lekkerder)

Groente:
- 3 middelgrote uien
- 1 flinke winterpeen (of 5 waspenen als je echt geen winterpeen kunt krijgen)
- 1 stronk bleekselderij (zijn per stuk verpakt in zakjes)
- 1 prei
- als je het nog hebt liggen, nog wat stukken bloemkool. Maar het is een beetje zonde om speciaal hiervoor een hele bloemkool te kopen waar je maar een klein stuk van gebruikt. Je kunt het weglaten.)

In plaats van wortel, selderij, prei, en bloemkool te kopen, kun je ook een pond soepgroente kopen (bijvoorbeeld 2 zakjes van 250g) Dat is meestal een mengsel van de hierboven genoemde groente. Het scheelt een hoop werk (schoonmaken en snijden), maar het is natuurlijk niet zo vers en ook niet zo lekker..
Wat de prijs betreft, scheelt het niet veel of je hele groenten koopt of zakjes.

Pasta:
- 1 pak spaghetti. Of wat voor pasta je maar lekker vindt, dat maakt niet uit. Zelf vind ik fusilli tricolore (wit, groen en oranjekleurige wokkels) altijd wel gezellig staan. Dat is wat duurder, dus dat neem ik als ik er een hoop werk van maak, zoals met dit recept.

Kruiden en specerijen:
Maak je eigen mengsel van de volgende kruiden en specerijen;
- basilicum
- oregano
- thijm
- rozemarijn
- knoflook
- sambal oelek

("Kruiden" zijn alle inheemse planten: planten die ook bij ons buiten willen groeien, zoals basilicum, oregano, thijm, rozemarijn en knoflook. "Specerijen" zijn alle exotische planten, zoals bijvoorbeeld rode pepers, waar sambal oelek van wordt gemaakt.)

Basilicum en oregano horen echt bij pasta.
Thijm combineert daar goed mee, maar basilicum en oregano zijn de basissmaken: zorg dat de thijm niet gaat overheersen.
Een klein snufje rozemarijn kan er ook bij (is niet per se nodig).
Deze vier samen zijn min of meer de "vaste" Italiaanse kruiden.
Dan veel knoflook, minstens een teentje of vier.
En sambal oelek naar smaak om het lekker pittig te maken. Sambal oelek (van "oelekan", Indonesisch voor "malen") is de simpelste en goedkoopste sambal die er is. Het is gewoon rauwe, gemalen rode pepers.

In welke vorm koop je de kruiden?

1. Het liefst verse, hele takjes/bladeren uit de tuin, of uit de koeling van de supermarkt (duur!! maar wel het lekkerst. Soms kun je zakjes "Italiaanse kruiden" kopen. Dan heb je alles wat je nodig hebt in één zakje en valt de prijs nog mee.)
2. Anders zijn potjes gemalen kruiden op olijfolie een goed alternatief (redelijk duur, en na openen beperkt houdbaar)
3. Soms kun je kruiden ook gevriesdroogd in pakjes kopen, uit de diepvries van de supermarkt. Dat is lekkerder dan gedroogde kruiden.
4. En als het echt niet anders kan, koop dan potjes/zakjes gedroogde, gemalen kruiden (het goedkoopst en het beste houdbaar, maar het minste smaak)

Je hoeft natuurlijk niet alle kruiden in dezelfde vorm te kopen!
Je kunt ook verse basilicumbladeren kopen, omdat die smaak erg belangrijk is, en dan gesneden thijm op olijfolie met een snufje gedroogde, gemalen rozemarijnnaaldjes.

Gedroogde knoflookbollen kun je natuurlijk gewoon in een netje kopen.
Sambal oelek zit in goedkope potjes/potten.

Tips:
- Proef eerst je eigengemaakte mengsel voor je het toevoegt.
- Wees niet zuinig met kruiden!
Met name oregano en knoflook zijn overigens heel gezond.

Als je geen zin hebt om veel verschillende kruiden te kopen en te experimenteren met mengsels, kun je altijd nog een pot pesto kopen.
Pesto is een saus op basis van olijfolie en basilicum, die oorspronkelijk uit Genua komt.
Er zijn veel verschillende recepten voor, maar over het algemeen zit er in groene pesto tenminste dit: basilicum, olijfolie, oregano, pecorinokaas, knoflook, zout en pijnboompitten.
Pesto is prima geschikt om je pastasaus mee te kruiden, daar kun je je geen buil aan vallen. Voeg alleen wel wat extra knoflook toe.

Als je zin hebt in experimenteren, kun je er ook kruiden of specerijen doorgooien die helemaal niet bij dit gerecht "horen", zoals bijvoorbeeld kerrie. Dat pakt soms verrassend lekker uit, maar wees voorzichtig, want het kan ook een fiasco worden..

Verder:
- olijfolie (goedkope, geen extra vergine)
Extra vergine is de duurste olijfolie; de eerste olijfolie die uit de olijven komt als ze geperst worden. Het smaakt het lekkerst en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor over salades. Maar je gaat de olie nu toch alleen gebruiken om te bakken, dus kun je volstaan met goedkopere olie.
Desnoods kun je ook slaolie (mengsel van goedkope dierlijke/plantaardige oliën) of zonnebloemolie (beter) gebruiken, als hele goedkope alternatieven. Maar dat is veel minder gezond en minder lekker.

- als je er van houdt, eventueel een zakje geraspte kaas voor over de pasta

Heb je dat? Okee. Wat voor keukengerei heb je nodig?

Pannen:
- hele grote (soep)pan voor de saus
- grote pan voor de pasta
- grote pan voor de groente
- grote koekepan voor het vlees

Schalen (of borden, met een beetje goede wil):
- schaal/bord om het vlees in/op te kneden
- schaaltje om olie in op te vangen
- schaal/bord voor de groente
- schaal/bord voor de uien
- schaal voor de tomatensaus
- schaaltje voor de kruiden

- scherp aardappelschilmesje
- eventueel een groter mes, als je dat prettiger vindt om bijvoorbeeld winterpeen of selderij mee te snijden
- grote snijplank
- pollepel
- pannelappen
- blikopener
- garde
- vork
- mes
- eetlepel
- theelepeltje
- vergiet

Okee, heb je je handen goed gewassen?
Heb je het liefst ook je nagels kort? Je gaat knoflook snijden zometeen, dus dat is wel zo fris voor jezelf..
Dan kun je beginnen.

Eerst doe je de groente:
(als je zakjes soepgroente hebt, kun je dit hele gedoe overslaan, eerst de saus maken, en dan de zakjes groente er doorheen gooien. Wel nog een poosje meewarmen met de saus, zodat de groente zacht wordt.)

1. was de wortel grondig schoon
2. snij de onderkant er vanaf en gooi die weg
3. snij de wortel in vier repen
(als je waspeentjes gebruikt in plaats van een winterpeen, snij je ze niet in vieren maar door de helft)
4. snij de repen in dunne plakjes
5. doe de plakjes in de pan

6. snij het onderste stuk van de stronk bleekselderij af
7. snij het blad van de bleekselderij af
8. gooi het afval van de selderij weg
9. was de overgebleven selderij goed
10. snij de stelen in kleine stukjes (dikke stelen eerst doormidden snijden)
11. doe ze in de pan met de plakjes wortel

12. snij de onderkant van de prei af (hooguit een paar centimeter)
13. snij de bladeren van de prei af (niet meteen waar het groene begint, maar een centimeter of vijf daarboven)
14. eventueel kun je ook nog de buitenste laag van de prei weggooien die je nu overhebt, als hij droog is of lelijk. Maak dan een heel ondiep sneetje over de lengte van de prei en haal de buitenste laag eraf
15. gooi het afval van de prei weg
16. was de prei goed, spoel vooral de bovenkant goed, tussen de bladeren zit soms aarde
17. snij de prei in dunne plakjes
18. doe de plakjes in de schaal

als je een bloemkool hebt (dit heb je niet per se nodig):
19. neem ongeveer een kwart van de bloemkool
20. "pel" de roosjes van de bloemkool af (in kleine stukjes) tot je alleen de dikke stam nog overhoudt
21. doe de roosjes in het vergiet
22. gooi de stam van de bloemkool weg
23. was de bloemkoolroosjes
24. eventueel kun je de bloemkool nog wat kleiner snijden, als je grote stukken hebt. Bedenk dat het zo door de saus heen gaat!
25. doe de bloemkool in de pan bij de wortel en selderij

De "harde" groenten zitten nu bij elkaar in een pan, de tere groente (prei) in een schaal.

Dan doen we de uien, knoflook en het vlees:

26. snij een stukje van de bovenkant en een stukje van de onderkant van de uien af
27. schil de uien (neem ook de buitenste laag mee, die is taai en droog)
28. gooi het afval van de uien weg
29. snij de uien in vieren
30. snij ze in kleine stukjes
31. doe de stukjes in een schaal

32. neem een knoflookbol uit het netje
33. trek vier teentjes (of meer/minder naar je eigen smaak) van de bol af
34. snij een klein stukje van de bovenkant en van de onderkant van de teentjes af
35. schil de teentjes
36. als je al groenigheid ziet binnenin de teentjes, snij ze dan doormidden en haal het groene er met je mesje uit. Dat is een kiemend knoflookplantje, een teken dat het teentje niet meer zo vers is. Als je het eruit snijdt, schijnt het te schelen in de beruchte "knoflookadem"
37. gooi het knoflookafval weg
38. snij de teentjes knoflook in dunne plakjes, zo fijn als je kunt
39. doe de plakjes in de schaal bij de uiensnippers

40. doe het gehakt in een schaal
41. voeg naar smaak zout toe
42. voeg naar smaak peper toe
(de saus wordt gekruid genoeg, maar toch is het niet lekker als het gehakt zelf flauw is)
43. kneed het vlees

Dan de tomatensaus:

44. maak de blikken gepelde tomaten open
45. gooi de inhoud (met sap) in een schaal
46. gooi de blikken weg
47. maak de kleine blikjes tomatenpuree open
48. haal de inhoud er met een theelepel uit en gooi het in de schaal
49. gooi de blikjes weg
50. pak de vleestomaten
51. trek het groene kroontje van de tomaten af
52. was de tomaten goed
53. snij de tomaten doormidden
54. snij het witte binnenste uit de tomatenhelften
55. snij de tomaten in blokjes
56. doe de blokjes in de schaal

De kruiden en specerijen:

heb je hele bladeren/takjes:
57. was deze dan
58. en snij ze fijn
(hele bladeren basilicum en andere kruiden zijn in sommige gerechten lekker, maar niet in deze saus)
59. doe een flinke schep sambal oelek in een schaaltje
60. voeg hieraan naar eigen smaak toe de (verse of gedroogde) basilicum, oregano, thijm, rozemarijn of pesto, en wat je eventueel verder nog wilt toevoegen
61. meng alles door elkaar
62. proef een mespuntje van het prutje
63. voeg eventueel meer kruiden toe tot het je bevalt

Nu heb je alles klaarstaan, en kun je beginnen met koken.

64. zet de koekepan op middelhoog vuur
65. doe er een flinke scheut olijfolie in
66. beweeg de pan om de olie over de bodem van de pan te verdelen
67. doe de uien en knoflook in de pan
68. fruit de uien+knoflook terwijl je ze flink blijft omscheppen
69. als de uien glazig zien, doe je het gehakt in de pan
70. bak het gehakt, terwijl je het voortdurend goed blijft losprakken
(als je het gehakt niet goed losprakt, krijg je straks van die grote klonten gehakt in je saus en dat is niet de bedoeling)
71. als het gehakt bruin is, schep je alles nog een keer om
72. zet het vuur laag
73. laat nog een paar minuten zo staan
74. neem de pan van het vuur
75. giet de olie uit de pan af in een schaaltje
(hou het uien+knoflook+gehakt-mengsel ondertussen tegen met een pollepel)
76. zet het vuur uit
77. wacht tot de olie is afgekoeld
78. gooi de olie in de vuilnisbak
(als je olie door de gootsteen gooit, raakt hij verstopt)

Let op! Zoveel mogelijk olie afgieten! Als je niet zoveel mogelijk olie van het vlees/uien/knoflookmengsel afgiet, krijg je straks hele vette, glibberige saus!

De "harde" groente:

79. doe zoveel water in de pan met groente dat de groente bijna onder water staat
80. doe een deksel op de pan
81. zet de pan op hoog vuur

Ondertussen ga je een "roux" maken, een bindende basis voor de saus.
(zoals ik al zei, bestaat een roux officieel alleen uit even delen boter en bloem, maar dit is iets uitgebreider)

82. zet de grote soeppan op heel laag vuur
83. snij een flinke klont bakboter af
84. gooi de boter in de pan
85. wacht tot de boter gesmolten is
86. voeg ongeveer een half kopje water toe
87. klop dit mengsel licht door elkaar met een garde
88. wacht tot het begint te borrelen
89. doe twee bouillonblokjes in de pan
90. prak de bouillonblokjes goed fijn met een vork
91. voeg zout naar smaak toe
92. voeg peper naar smaak toe
93. voeg een half kopje volle melk toe
94. klop licht door elkaar
95. voeg een eetlepel bloem toe
96. klop de bloem goed door het mengsel, zodat er geen klontjes in zitten
97. voeg voorzichtig nog wat bloem toe en blijf kloppen, tot je een papperig mengsel hebt
(de vuistregel voor een roux is dat je in gewicht evenveel boter als bloem gebruikt)

De basis voor de saus is nu klaar.

98. voeg de schaal met tomatenpuree+tomatensap+tomaten toe aan de roux
99. roer goed door elkaar
(het mengsel wordt nu een beetje oranje, in plaats van knalrood zoals je misschien verwacht had, maar dat maakt niet uit)
100. als het mengsel te dik is naar je zin, kun je nu nog wat water toevoegen. Maar pas op! Als je teveel water toevoegt, wordt het net soep, en krijg je straks hele waterige saus.

101. voeg het uien+knoflook+gehaktmengsel toe
102. roer alles goed door elkaar

103. wacht tot de groente (wortel, selderij, evt. bloemkool) in de andere pan kookt
104. laat de groente een paar minuten koken, terwijl je er ondertussen af en toe met je vork in prikt
105. als de groente een klein beetje zacht begint te worden (beetgaar), pak je de pan van het vuur
106. giet het kookwater van de groente over in de pan waar je de pasta in gaat koken (hou het deksel op de pan met groente, en laat een klein kiertje open tussen het deksel en de pan, waardoor je het vocht laat weglopen maar de groente erin houdt)
107. voeg de beetgare groente toe aan de saus
108. voeg ook de prei toe aan de saus
109. meng alles goed door elkaar

De "harde" groente (wortel, bleekselderij en evt. bloemkool) moest even voorgekookt worden, om te voorkomen dat je keiharde stukken groente hebt in een mengsel dat verder zacht is, snap je?

Tenslotte de pasta.

Wil je de pasta "gaar" koken of "beetgaar" ("al dente")?
Beetgaar is Italiaanser en gaar is Hollandser, maar iedereen heeft zijn eigen smaak. Kijk zelf maar wat je lekker vindt..
110. kijk even op de verpakking van de pasta; daarop staat meestal hoeveel minuten het moet koken voor "gaar" en hoeveel voor "al dente".

111. neem de hoeveelheid pasta uit de verpakking die je nodig hebt (reken ongeveer honderd gram pasta per persoon)
Je hebt het kookvocht van de groente net in de pan gedaan waar je de pasta in gaat koken:
112. vul de pan zonodig bij met water tot hij voor ongeveer driekwart vol kookvocht+water zit
113. doe een bouillonblokje in het water
114. zet de pan op hoog vuur
115. maak het bouillonblokje los met een vork
116. als het water kookt, doe je de pasta in de pan
117. doe er een scheutje olijfolie bij
(dat zorgt ervoor dat de pasta straks niet aan elkaar plakt)
118. voeg zout naar smaak toe
119. als je spaghetti gebruikt, duw de stelen dan goed onder water
120. wacht tot het water weer kookt (het deksel hoeft niet op de pan)
121. kijk nu op de klok zodat je weet wanneer je de pan van het vuur moet halen
122. als de pasta genoeg gekookt heeft, haal je hem van het vuur
123. giet de pasta in een vergiet
124. spoel de pasta even af in het vergiet

(het kookvocht van de groente heb je nu dus als een lichte "groentebouillon" gebruikt om de pasta in te koken, met nog een extra bouillonblokje erin voor meer smaak)

Als je je pasta "al dente" wilt hebben, is er een simpel trucje om te testen of hij goed is:
Neem een sliert pasta uit de pan en gooi die tegen een gladde stenen muur. Blijft hij plakken, dan is de pasta perfect. Doe maar niet waar anderen bij zijn, want dan denken ze dat je knettergek bent!

125. doe de pasta terug in de lege pan

126. voeg het kruidenmengsel toe aan de saus
(als je dat pas op het laatst doet, blijft de smaak van de kruiden het beste behouden. Voor sambal oelek maakt het niet uit of je het meekookt, maar voor de basilicum bijvoorbeeld wel)
127. meng de saus heel goed door elkaar
128. laat de pan nu op laag vuur staan (zonder deksel) en blijf roeren tot de saus heet genoeg is

En klaar ben je. Zet de pan pasta en de pan saus op tafel, en serveer eventueel met geraspte kaas als je er van houdt (ikzelf vindt dat trouwens smerig, blegh!)

Als je dit recept wat vaker maakt, kun je experimenteren met de verhoudingen om erachter te komen wat je het lekkerst vindt.
Een iets dikkere roux? Iets minder gepelde tomaten en meer tomatenpuree? Meer gehakt? De sambal weglaten? Sambal brandal in plaats van oelek? Kan allemaal..

Je kunt hier met zes mensen goed van eten.
Wat het kost, hangt heel erg af van wat voor ingrediënten je koopt, dus dat kan ik zo niet goed schatten.

Veel succes ermee, laat even weten of je het geprobeerd hebt, en zo ja, of het lekker was!

[Dit bericht is gewijzigd door sushi-nori op 11-12-2003 03:10]

pi_15293853
En iedereen maar zeggen dat niemand iemand anders helpt.
Op donderdag 31 mei 2007 12:24 schreef Daywalk3r het volgende:
Heb je daar ook nog een client voor nodig.. godver... dat moet tegenwoordig overal voor
pi_15294149
Een heerlijke nasi schotel!

Benodigdheden

1 hapjespan
1 soeppan
1 steelpan
1 spatel
1 bord
1 aardappelschilmesje
1 mes
1 vork
1 lepel
1 vergiet

Ingedienten

Ga naar de winkel en koop:

1. 125-150 gram kipfilee
2. 1 pak lassi witte toverrijst (500gr)
3. 1 kleine prei
4. 1 zakje conimex nasi kruiden
5. 1 pakje Knorr satesaus
6. blokje groente bouillon van Maggi
7. Kipkruiden

Voorbereidingen

1. Ze de soeppan met water op de electrische kookplaat en zet deze op de hoogste stand aan.

2. Pak de prei en snij met het aardappelschilmesje de onderkant van de prei en gooi deze weg.

3. Maak in de lengte van de prei een ondiepe snee met het aardappelschilmesje, zodat je de buitenste laag eraf kan halen, en gooi deze weg.

4. Snij de rest van de prei in kleine ringen. Doe deze ringen in de vergiet. Zet de vergiet onder de kraan, en spoel de prei af.

5. Snij de kipfilee in kleine stukjes en bestrooi deze met een beetje kipkruiden. Meng daarna de kruiden goed met het vlees.

6. Het water in de pan van stap 1. kookt nu ongeveer. Doe het maggi bouillon blokje erbij en roer het goed door. Doe een kwart van de rijst erbij en laat dit 10 minuten opstaan.

7. Verhit in de hapjespan wat olie en gooi als de olie warm is de kip erbij. Bak nu in ongeveer 10 minuten de kip goed bruin en gooi de prei erbij en schep het geheel een beetje om.

8. De rijst moet nu ongeveer klaar zijn, proef voorzichtig een klein beetje of het goed smaakt, en indien dat zo is, giet dan het water af in de gootsteen. En zet de pan met afgegoten rijst op het aanrecht.

9. Kijk of de kip en prei goed gebakken zijn. Als dit zo is, gooi dan de afgegoten rijst in de hapjespan met de kip en de prei.

10. Gooi ongeveer een kwart van de conimex nasi kruiden over de pan met rijst prei en kip, en schep alles goed om, zodat de kruiden goed met de rijst, prei en kip zijn vermengt.

11. Zet je gaspit op de laagste stand, zodat de pan met de rijst, prei, kip en kruiden alleen nog verwarmt wordt.

12. pak het steelpannetje en doe hier 125-150ml water in. En zet deze op de andere gaspit en zet het vuur hieronder hoog.

13. Zodra het water in het steelpannetje kookt, open dan het pakje Knorr satesaus, en haal 1 van de zakjes eruit. Scheur het zakje open, en gooi de inhoud in het steelpannetje met het kokende water. Zet het pitje op de laagste stand.

14. Roer gedurende een paar minuten met een lepel goed in het steelpannetje met saus en zorg dat er geen klontjes meer inzitten.

15. Pak een bord, neem wat rijst, prei en kip mengsel uit de hapjespan en gooi er een beetje satesaus bij uit het steelpannetje.

16 En nu is het tijd om heerlijk te smikkelen!!!

Eet smakelijk!

(iemand die nog even wil checken of ik niets vergeten ben?)

Ik hoop dat het duidelijk voor je is!

  woensdag 10 december 2003 @ 09:40:11 #106
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15294882
quote:
Op woensdag 10 december 2003 01:48 schreef Lexie het volgende:
Ik zag in je dagbeschrijving staan dat je een boek per dag leest . Kun je zoveel lezen omdat je autistisch bent, of zijn het gewoon wat makkelijkere, en vooral dunnere boeken?
Ik heb geen idee of het met autisme te maken heeft, maar ik lees best veel en dat doe ik dan best snel, dus zo kom je wel aan een boek per dag. Met het aantal bladzijden van een boek heeft het niets te maken, want ik ken boeken van 30 blz. die onbegrijpelijk moeilijk zijn. Nee, ik denk dat ik middel- tot dikke boeken lees. De een gaat wat makkelijker dan de ander, maar dat maakt niet uit.

Sushi-nori: bedankt voor het recept! Ik denk dat ik dit moeilijkere recept ga bewaren tot volgende week, want dan ga ik naar iemand toe en dan gaan we samen koken . Je zou kunnen zeggen dat ik de smaak te pakken heb!

ToBe: bedankt voor het recept voor de nasi -schotel. Ook deze heb ik uitgeprint en bewaard!

Ook_Gek: Ik ben niet vergeten je op mijn lijstje te zetten, maar als ik geen reactie heb op wat je schijft kan ik moeilijk alleen maar ''.....'' doen, da staat zo stom!

Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_15295548
Je kan proberen te koken in losse stappen. Dit is ongeveer wat Chinezen bijvoorbeeld doen:

-Rijst koken, het liefst met een rijstkoker
-Vlees bakken met kruiden en dan op een bord
-Groente maken en dan weer apart op een bord
-Eieren bakken
-Etc...

Het kost wel wat meer tijd, maar het is in ieder geval duidelijk te overzien.

BTW, je hebt echt een mooi geschreven weblog

[Dit bericht is gewijzigd door Mr.Smiley op 10-12-2003 10:24]

pi_15297244
Hoi Oxymoron

Ik volg dit topic (dankzij ook_gek) en zie dat jij ondanks je (onzichtbare) handicap zo toch op jezelf leeft. Daar heb ik heel veel respect voor.

Ik vind het heel knap dat je, jezelf zo staande probeert te houden, en dat het lukt. Ook dat je hier om recepten e.d. vraagt, terwijl ik eerder zou denken dat je door je handicap heel verlegen zou zijn.

veel succes en ik blijf dit topic zeker volgen.

"Do me a favor, try not to think, you're going to hurt yourself"
"You go to heaven for the climate and hell for the company"
  woensdag 10 december 2003 @ 11:35:03 #109
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15297512
Nou bedankt voor alle positieve opmerkingen .

Ik ben trouwens helemaal niet verlegen!

Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  woensdag 10 december 2003 @ 11:39:05 #110
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15297646
quote:
Op woensdag 10 december 2003 11:35 schreef Oxymoron het volgende:
Nou bedankt voor alle positieve opmerkingen .

Ik ben trouwens helemaal niet verlegen!


dat dacht ik al
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
pi_15297727
quote:
Op woensdag 10 december 2003 11:35 schreef Oxymoron het volgende:
Nou bedankt voor alle positieve opmerkingen .

Ik ben trouwens helemaal niet verlegen!


Dat merk ik ja, end at verbaast me een beetje. Ik zou namelijk verwachten dat je met autisme snel verlegen zou worden.
"Do me a favor, try not to think, you're going to hurt yourself"
"You go to heaven for the climate and hell for the company"
  woensdag 10 december 2003 @ 11:50:56 #112
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15298018
quote:
Op woensdag 10 december 2003 11:41 schreef PeuRac het volgende:
Ik zou namelijk verwachten dat je met autisme snel verlegen zou worden.
Ja dat heeft ook een beetje met je persoonlijkheid te maken denk ik. Ik ben niet verlegen, misschien juist helemaal niet! Maar voor mij is het moeilijk om mijn reactie aan te passen aan de situatie en aan de ander (non-verbaal gedrag, de boodschap achter de boodschap, in welke 'relatie' sta ik tot de ander) etc. En hoewel ik me soms heel erg terug kan trekken en ontwijkend kan doen, wil ik ook heel graag contact.
Oja, in de autisme-literatuur noemen ze dat 'active but odd'.
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_15298268
quote:
Op woensdag 10 december 2003 11:50 schreef Oxymoron het volgende:

[..]

Ja dat heeft ook een beetje met je persoonlijkheid te maken denk ik. Ik ben niet verlegen, misschien juist helemaal niet! Maar voor mij is het moeilijk om mijn reactie aan te passen aan de situatie en aan de ander (non-verbaal gedrag, de boodschap achter de boodschap, in welke 'relatie' sta ik tot de ander) etc. En hoewel ik me soms heel erg terug kan trekken en ontwijkend kan doen, wil ik ook heel graag contact.
Oja, in de autisme-literatuur noemen ze dat 'active but odd'.


Dat is eigenlijk best tegenstijdig, hoewel, misschien ook wel niet.

Het lijkt me best frustrerend om zo beperkt te worden. Of is het normaal voor jou?

"Do me a favor, try not to think, you're going to hurt yourself"
"You go to heaven for the climate and hell for the company"
pi_15298826
Ik had ook even zin, om een gerecht voor je uit te schrijven. Het is een miegerecht, altijd erg lekker, niet heel ingewikkeld.

Mie - gerecht (2 personen).

Benodigheden:

2 kipfilets (250-350 gram)
Ketjapmarinade
Honig Roerbakmie
Honig Mix voor Roerbakmie
1 netje knoflook
1 klein zakje italiaanse groentemix (zakje met verschillende soorten gesneden groenten)
bakje champignons


Voorbereidingen:

Pak een grote kom (er komt later kip en champignons bij), doe hier 4 eetlepels ketjapmarinade in.

Pel de knofook, neem 4 partjes, of 3 grotere partjes, snij de puntjes eraf, en pel ze nog verder af, totdat je de knoflook helemaal schoon hebt. (alleen het binnenste).Snij deze in hele kleine stukjes, à een paar milimeter. Gooi dit in de kom met marinade. Even roeren, zodat het marinade met knoflook wordt.

Snij de kip in blokjes van 1 à 2 centimeter, en leg de blokjes in de kom met marinade. Roer met een vork de kip in de marinade, zodat de kip besmeurt wordt met marinade.

Spoel alle champignon onder lauwwater schoon. Snij de champignons in kruisvorm verticaal (of iets anders, eigen creativiteit). Stop ze in de kom met marinade en kip, roer (wat voor zichtiger) de champignons en de kip om. Alles mag gewoon wat bruiner zijn van de marinade, maar hoeft niet helemaal "gemalen".

Pak een grote pan, doe deze halfvol met water en laat deze koken.
Wacht tot het kookt, als dat zo is, zet de stand lager, zodat het stopt met koken, maar wel warm blijft.

Pak een maatbeker en doe hier 1.5 dl water in. Neem de Mix voor roerbakmie en doe dit erbij. Roeren, zodat de water en de mix gemixt wordt.

Koken:

Pak een grote koekepan of wok, zet de andere kookplaat op half (voor deze pan), doe hier de inhoud van de kom (kip, marinade, knoflook, champignons) en bak totdat de kip goed bruin is (er hoeft geen olie of boter bij). Bak dan nog 2 minuten door. Schep met een lepel het vocht/vet uit de pan. Laat de rest erin zitten.

Doe de italiaanse groentemix in de koekepan bij de kip en het andere spul en roerbak dit 5 minuten. Zet de kookplaat nu op zacht.

Neem de maatbeker met inhoud en doe dit in de koekepan bij de rest. Roer dit even om.

Op de andere kookplaat-pit zet de stand omhoog, zodat het water weer gaat koken. Als het kookt, doe ongeveer 50% van het pak Roerbakmie erin. Laat het 2 minuten koken. Na de 2 minuten, afgieten in een vergiet en (eenmaal afgegoten) in de koekepan doen.

Als het goed is, heb je nu een koekepan met kip, ergens nog een beetje knoflook, groente, champignons en mie. Dit allemaal nog een paar minuten omscheppen op middele hoge stand van de kookplaat. En dan is het klaar! Verdeel het hele geheel over 2 borden, en serveer. Niet vergeten, kookplaat uitdoen !

Je kan het ook rustig een dagje bewaren, dus voor 1 persoon opscheppen en de andere laten afkoelen en in een kom, afgedekt met plastic in de koelkast stoppen. De volgende dag in de koekepan 8 minuten op middelstand weer verwarmen. Je kan tussendoor even proeven of het wel warm genoeg is.

pi_15298988
Wat een gaaf topic! Ik ga er ook eens eentje proberen!

Pannekoeken

Benodigd keukengerei

1 Bakpan (lage pan waar je onder andere vlees in kan bakken)
1 Spatula/Pannekoekenmes. Dit ding kan er anders uit zien, of anders heten. Als je er maar de pannekoeken mee kan omkeren.
1 Beslagkom of schaal, eventueel met mixer. Hier gaat straks het beslag in gemaakt worden.
1 Maatkan, om de hoeveelheid melk/water te meten.
1 Soeplepel om het beslag uit de kom in de pan te scheppen.

Benodigde ingredienten

Ik noem hier alles op, wat je al hebt hoef je natuurlijk niet nog een keer extra te kopen!

1 Pak Pannenkoekenmix (diverse soorten en smaken beschikbaar bij de supermarkt, kies uit welke je lekker lijkt).

Op het pak staan nog een aantal ingredienten die je nodig hebt voor de pannekoeken, bijvoorbeeld eieren of melk. Koop die ook.

1 Pakje bakboter
1 Fles Stroop of wat suiker, wat je zelf net lekker vind om er op te doen.

Voorbereiding

1. Doe de pannekoekenmix in de beslagkom
2. Doe de melk in de beslagkom (hoeveelheid staat op het pak pannenkoekenmix vermeld)
3. Doe de eieren zonder schil in de beslagkom (hoeveelheid staat op het pak pannenkoekenmix vermeld. Voor sommige mixen zijn er GEEN eieren nodig!)
4. Met de mixer of garde of lepel kluts je dit mengsel net zolang tot het glad is en er geen klonten meer zijn. Een paar klontjes kunnen best, maar probeer zo goed mogelijk te mixen.

Bereiding

5. Stel de kookplaat in op middelhoog (niet voluit in ieder geval)
6. Zet de bakpan op de kookplaat zodat deze warm word. Wacht ongeveer 20 tot 30 seconden.
7. Doe een klontje boter in de pan, als het goed is begint dit meteen te sissen en te smelten.
8. Beweeg de pan een beetje, zodat de boter goed verdeeld is over de pan.
9. Wacht even tot de boter een beetje kleur begint te krijgen en volledig gesmolten is.
10. Schep met de soeplepel (of een andere lepel) wat beslag in de pan. De hoeveelheid zul je even moeten uitproberen.
11. Kantel de pan een beetje alle kanten op, zodat het beslag mooi over de bodem verdeeld raakt.
12. Wacht rustig tot het beslag stolt bovenop.
13. Probeer met het pannekoekenmes/spatula of ander gereedschap de pannekoek voorzichtig los te steken en om te keren. Waarschijnlijk mislukt dit de eerste keer een beetje, maar ga niet bij de pakken neer zitten. Er is nog meer dan genoeg beslag over!
14. Wacht rustig tot de pannekoek ook aan de onderkant een lekker lichtbruin kleurtje heeft.
15. Schep de pannekoek uit de pan op een bord.
16. Je kunt nu nog meer pannekoeken bakken door bij stap 7 te beginnen. Uit een pak pannekoeken mix komen ongeveer 10 a 15 pannekoeken, afhankelijk van de dikte van de pannekoek, en de grootte van de pan.

17. Pak een pannekoek, leg deze op je bord, en doe er wat stroop of suiker op. Of misschien vind je Jam wel heel lekker. Dat zul je zelf moeten kiezen.

Eet Smakelijk

pi_15299111
Khadgar, het is pannenkoek .
pi_15300690
* sushi-nori heeft het spaghettireceptje nog even aangepast..

[Dit bericht is gewijzigd door sushi-nori op 10-12-2003 14:35]

  woensdag 10 december 2003 @ 17:39:54 #118
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15307220
quote:
Op woensdag 10 december 2003 12:00 schreef PeuRac het volgende:

[..]

Dat is eigenlijk best tegenstijdig, hoewel, misschien ook wel niet.

Het lijkt me best frustrerend om zo beperkt te worden. Of is het normaal voor jou?


Als je niks ander gewent bent. Dan zal het normaal zijn voor je denk ik.
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
  woensdag 10 december 2003 @ 19:54:31 #119
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15311240
quote:
Op woensdag 10 december 2003 17:39 schreef ook_gek het volgende:
Als je niks ander gewent bent. Dan zal het normaal zijn voor je denk ik.
Klopt!
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  woensdag 10 december 2003 @ 20:00:50 #120
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15311483
quote:
Op woensdag 10 december 2003 19:54 schreef Oxymoron het volgende:

[..]

Klopt!


Zo te zien begin ik het door te krijgen
Ik denk ook wel weet hoe jou leven er uit ziet.
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
  woensdag 10 december 2003 @ 20:13:07 #121
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15311881
quote:
Op woensdag 10 december 2003 20:00 schreef ook_gek het volgende:
Zo te zien begin ik het door te krijgen
Ik denk ook wel weet hoe jou leven er uit ziet.
Ja, duh, dat heb ik net 5 pagina's lang uit zitten leggen..
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  woensdag 10 december 2003 @ 20:15:29 #122
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15311945
quote:
Op woensdag 10 december 2003 20:13 schreef Oxymoron het volgende:

[..]

Ja, duh, dat heb ik net 5 pagina's lang uit zitten leggen..



Mooi he
laat ik het anders zeggen. Ik denk dat ik me een goed beeld kan vormen over jou leven. Zo beter dan
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
  woensdag 10 december 2003 @ 20:34:31 #123
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15312524
quote:
Op woensdag 10 december 2003 20:15 schreef ook_gek het volgende:
laat ik het anders zeggen. Ik denk dat ik me een goed beeld kan vormen over jou leven. Zo beter dan
Prima!
En alle andere mensen bedankt weer voor het posten van de recepten! Ik heb vandaag een map gekocht om alles in te doen. En mijn begeleiders waren trouwens helemaal verrast en blij dat ik begonnen ben met koken!
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
  woensdag 10 december 2003 @ 20:36:58 #124
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15312597
quote:
Op woensdag 10 december 2003 20:34 schreef Oxymoron het volgende:

[..]

Prima!
En alle andere mensen bedankt weer voor het posten van de recepten! Ik heb vandaag een map gekocht om alles in te doen. En mijn begeleiders waren trouwens helemaal verrast en blij dat ik begonnen ben met koken!


Hahaha jij ook al een map
Ik heb ook alles hier liggen hahah. Dit omdat ik ZO slecht ben ik koken Dus wie weet ga ik het ooit eens proberen. Als het NU nog mis gaat weet ik het ook niet meer
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
pi_15313118
Wat een geweldig en zelfs licht ontroerend topic zeg.

Met verbazing heb ik gelezen hoe het ook kan.....en dat op fok!

Ik ken zelf iemand die ook lichtelijk autistisch is en herken wel dingen.

pi_15313911
Het leuke van recepten op zo'n manier opschrijven is dat je zelf heel goed moet nadenken wát je nou precies doet in de keuken. Tis echt een uitdaging om uit te leggen hoe je iets (relatief) simpels maakt als bijvoorbeeld Pannekoeken, zonder ook maar een klein dingetje te vergeten...

Oxymoron, heb je al eens eieren gebakken? Of een roerei gemaakt? Heerlijk voor een speciaal ontbijtje... Of als lunch... Verzin wat je wilt maken binnenkort, en er zijn vast mensen die je graag helpen!

pi_15314101
Trouwens, Oxymoron, lust je ook vegetarisch eten?
Ik zelf eet namelijk vegetarisch dus heb niet veel recepten met vlees o.i.d
Geef maar een gil als ik wat voor je kan neerpennen hier
  donderdag 11 december 2003 @ 19:09:42 #128
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_15336960
Nou dan geef ik toch even nog wat dingen op die ik lekker vind? Helaas is deze lijst niet oneindig, want in sommige dingen ben ik nogal eenzijdig, en kan ik makkelijk een week elke avond hetzelfde eten. Maar goed.

- gerechten met kip (rijstachtige schotels ofzo)
- vegetarisch eten is ook prima
- gerechten die niet teveel vet bevatten omdat er geen jus nodig is of klonten boter niet noodzakelijk zijn (ik heb geen concreet voorbeeld maar ik moet een paar kilo afvallen )
- gerechten met bonen (witte, bruine, rode)

Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
pi_15337086
quote:
Op woensdag 10 december 2003 20:57 schreef cyberbull het volgende:
Wat een geweldig en zelfs licht ontroerend topic zeg.

Met verbazing heb ik gelezen hoe het ook kan.....en dat op fok!



Je haalt me de woorden uit het toetsebord.. echt
  donderdag 11 december 2003 @ 19:31:54 #130
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15337492
quote:
Op donderdag 11 december 2003 19:16 schreef Bluezz het volgende:

[..]


Je haalt me de woorden uit het toetsebord.. echt


Ja en het ergste is dan nog. Dat er een bepaalt persoon in mee doet waar van dit nooit verwacht werd
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
pi_15337541
quote:
Op donderdag 11 december 2003 19:09 schreef Oxymoron het volgende:

- gerechten met kip (rijstachtige schotels ofzo)


Ik zal zo eens even iets lekkers posten!
pi_15338332
Voor de standen van je kookplaat moet je maar even kijken, onze heeft twaalf standen, als die van jou er 10 heeft, is het natuurlijk makkelijk om te rekenen, bel anders weer even je huisbaas ofzo, of kijk in het boekje van de kookplaat

Ok daar gaat ie dan.

Je gaat naar de winkel en koopt:
- 1 pak rijst, goed kijken, 1tje die je acht minuten moet koken ongeveer
- 1 potje Uncle Ben's zoetzuur (-aigre-doux) (met extra ananas )
- 400 gram kip in blokjes

Verdere benodigdheden:
- 1 pan om kip in te bakken, met een minimum inhoud van een liter Dit komt neer op een doorsnee van ongeveer 30 cm.
- 1 pannetje om rijst in te kunnen maken, gewoon, een klein steelpannetje ofzo, 3 liter inhoud is groot zat.
- Beetje olie (olijfolie) of boter (75 gram ong.) om kip mee te bakken
- Water, maar da's geen probleem neem ik aan

Stappenplan:
1. Doe rijst in het pannetje. Ongeveer 2 normale koffiekopjes is meer dan voldoende. Iets minder mag ook.

2. Doe er voldoende water bij, rijst wordt redelijk veel groter, dus je hebt meer nodig dan je denkt. zeker 4/5 cm water in het pannetje

3. Breng het water met de rijst aan de kook, hoogste stand van je kookplaat is wel Ok.

4. Als het water kookt, stel je een timer in op 8 minuten. Stel de kookplaat zo in dat het water langzaam aan de kook blijft (bij ons stand 3 of 4, uit de 12 standen) (deksel op de pan)

5. als je timer nog 4 minuten aangeeft, smelt je de boter in de pan. Een beetje bruin laten worden, maar niet té want dat is niet lekker.

6. als de boter gesmolten is, de boter zo veel mogelijk te verspreiden in de pan. even kijken. Is het hele oppervlak van de pan bedekt met boter? zo ja, dan is het ok. Zo nee, iets meer boter toevoegen tot dit wel het geval is.

7. zet je kookplaat redelijk hoog (bij ons stand 9 uit de 12 standen) en doe de kipstukjes in de pan. beetje omroeren enzo, dat ze niet aanbranden aan 1 kant.

8. gaat je timer? haal de pan met rijst van de kookplaat en giet het water af, zo goed mogelijk.

9. zet dat pannetje ergens neer. (deksel er op) waar je er geen last van hebt, niet op de kookplaat terug, of op een pit die niet aan staat/stond.

10. bak de kipjes tot ze mooi aan alle kanten bruin zijn. beetje veel omroeren enzo maakt ze mooi egaal bruin. snij er 1 doormidden met een mesje, is de kip helemaal goed wit van binnen? dan is de kip klaar. zet de kookplaat lager (bij ons stand 5 uit de 12 standen)

11. doe de inhoud uit het potje van uncle ben's bij in de pan met kipjes. beetje verspreiden door de hele pan. wacht even tot ie een beetje kookt.

12. Roer met een pol-lepel (zo'n houten) de rijst een keer goed om, dit om hem een beetje los te maken.

13. Doe een portie rijst op een bord en doe er flink veel saus over! je hebt toch te veel saus! haha heb ik ook altijd last van, je kunt het (de saus die over is) invriezen in een bakje, hoef je de volgende keer alleen rijst te koken en de saus warm te maken....... (voor een beschrijving meld je hier maar even).


Eet smakelijk. Ik denk niet dat ik iets vergeten ben, mocht dit zo zijn, moet iemand het wel even melden natuurlijk.

Dit is echt ontzetttend lekker en het is vet arm, en gezond want veel groente enzo...

pi_15338978
quote:
Op donderdag 11 december 2003 19:31 schreef ook_gek het volgende:
Ja en het ergste is dan nog. Dat er een bepaalt persoon in mee doet waar van dit nooit verwacht werd
Ja wrijf het er nog effe in
pi_15339246
quote:
Op donderdag 11 december 2003 19:16 schreef Bluezz het volgende:

Je haalt me de woorden uit het toetsebord.. echt
Kan een mod even dat sippe icoontje bij de topictitel veranderen dan?

voorstel

" Koken is moeilijk door autisme (tips?)"

pi_15339360
quote:
Op donderdag 11 december 2003 20:28 schreef sushi-nori het volgende:

[..]

Kan een mod even dat sippe icoontje bij de topictitel veranderen dan?

voorstel

" Koken is moeilijk door autisme (tips?)"


Dat gaat helaas niet.

Maar dat doet niets af aan dit geweldige topic.

Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_15340725
quote:
Op vrijdag 5 december 2003 10:56 schreef Oxymoron het volgende:

[..]
computer aan. Surfen op het internet en msn'en.


maar wat ik me nou afvroeg he.. wat nou als iemand iets "onverwachts" zegt op bijvoorbeeld msn. gewoon iets wat je helemaal niet verwacht of aan zag komen.. reageer je daar ook anders op?
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_15341006
Ik ga er ook een proberen.
Dit heb je nodig:

Verder heb je nodig:
Bak- en braadboter, of olie. Misschien heb je dit al. Kijk in de koelkast of je dit al hebt. Als dat zo is hoef je dit niet te kopen.

Een koekenpan. Het maakt niet zo veel uit hoe groot. Als de saus er straks maar in past.

Dat papier moet je wegdenken hoor, da's de verpakking.

Een pan om de rijst in te koken. Niet te klein, want de rijst zet uit.
Hier heb ik even geen plaatje van kunnen vinden, maar ik denk dat een diameter van 20-25 centimeter wel goed is.

Een vergiet. Zet deze alvast in de gootsteen.

Een theekopje. Als je die niet hebt kun je ook een mok nemen.

Een houten spatel om de kip zo te roeren, en een houten lepel om in de rijst te roeren.

We gaan beginnen!

Vul de pan waar je rijst in gaat koken tot de helft met water.

Steek het gas aan. (Ik weet niet of je gas hebt, maar ik neem aan dat je dit wel kan.)

Zet de pan met het water op het gas dat je net hebt aangestoken.

Doe de deksel op de pan. (Hierdoor kookt het water sneller, het is niet strikt noodzakelijk, als je geen deksel hebt.)

Het gas moet hoog staan.

Doe nu het theekopje vol met ongekookte rijst. Als je een mok hebt, moet je hem tot iets over de helft vullen. Dit is genoeg voor één persoon. Als je meerdere mensen te eten hebt, doe je deze hoeveelheden dus vermenigvuldigd met het aantal mensen dat je te eten hebt.

Wacht tot het water kookt. Als het water kookt moet je de rijst er in doen. De deksel hoeft er nu niet meer op. Als het water weer begint te borrelen moet je het gas half hoog zetten. Neem nu de tijd op. De rijst moet 8 minuten koken. Als je een kookwekker hebt, zet die dan nu.

Steek nu een andere gaspit aan.

Zet de koekenpan er op.

Doe een klontje boter in de pan, of olie, wat jij wil. Zorg dat het genoeg is, anders bakt de kip aan.

Zet het gas hoog.

Maak de verpakking van de kip open.

Wacht tot de boter bruin is, en gooi dan de kip er in.

Blijf de kip goed omscheppen tot deze er mooi gaar uitziet.

Maak nu de pot Chicken Tonight open, en gooi de inhoud in de pan met de kip.

Zet het gas halfhoog.

Roer even in de rijst, en kijk of het nog gezellig bubbelt. Zo niet, zet het gas wat hoger.

Roer af en toe wat in de kip met saus.

Als de 8 minuten verstreken zijn, doe je het vuur onder de rijst uit. Pas op, de oren kunnen heet zijn! Zo ja, gebruik pannenlappen of een handdoek om de pan vast te houden.

Gooi de rijst in de vergiet.

Schud de vergiet uit. De rijst is nu klaar.

Doe het vuur onder de pan met de kip en de saus uit. Dit is nu ook klaar.

pi_15341218
En wat zo leuk is van Chicken Tonight:
Het werkt hetzelfde met elke smaak.
En ze zijn allemaal lekker!
pi_15348670
Deze link is echt wat voor jou Oxymoron

Basisrecepten

Hoe maak je mayonaise? Hoe rook je vis? Hoe maak je marsepein? Hoe behandel
je rode pepertjes? enzovoort.

Quote:
"Onderstaande recepten zijn basisrecepten. De instructies zijn
uitgebreid, zodat ook iemand die helemaal niets van koken afweet het kan
snappen."

En dit is een linkje dat je kunt gebruiken tegen de tijd dat je de patser
wilt gaan uithangen met interessante, ingewikkelde, chique gastronomische
termen.

Keukentermen

of, nog veel uitgebreider:

[url="http://www.devlamindepan.nl/index.html?kookwoordenboek/windex.htm"]Koo
kwoordenboek[/url]


Ik was nog wat vergeten te zeggen over de roux (sausbasis voor de
spaghettisaus)

Mocht je roux een beetje aangebrand zijn, gooi hem dan meteen weg. Uithuilen
en opnieuw beginnen. Een klont boter en een beetje bloem zijn het niet waard
om je hele saus door te laten bederven.

(dit gaat vaak fout als je het voor het eerst doet, vandaar)


Trouwens, je hebt nog geen enkel recept voor een toetje, dus hierbij..

Lekkere perenbavarois waarmee je de blits kunt maken
(gejat uit de volkskrant)

Dit is een toetje (of moet ik zeggen een dessert) voor 4-5 personen
Let op! De bavarois heeft flink de tijd nodig om stijf te worden. Begin dus
minimaal vier uur van tevoren aan het maken van dit gerecht.

Koop:
- 4 rijpe zoete handperen, bijvoorbeeld Doyenné du Comice of
Conference
(test of de peren rijp zijn: als je er op duwt en hij geeft een beetje mee,
is hij rijp)
- 1 pakje gelatineblaadjes
(Gewone, pure, kleurloze gelatine, niet die gekleurde die ze tegenwoordig
ook verkopen. Dit kun je in de supermarkt vinden bij de bakproducten.)
- pakje(s) slagroom (je hebt minstens 3 dl nodig)
- 1 bus poedersuiker
- zout
- 1 citroen
(als je alleen maar bakjes met een paar citroenen kunt kopen, kun je ook een
busje citroensap kopen, want je hebt alleen maar het sap van een halve
citroen nodig)
- doosje scharreleieren (je hebt er minstens twee nodig)

De eieren gebruik je voor de rauwe eiwitten. Als je liever geen rauw ei eet
i.v.m. de eventuele salmonella-besmetting die je daardoor kunt oplopen, kun
je bij Albert Heijn sinds kort ook cupjes gepasteuriseerd eiwit kopen.
Pasteuriseren betekent iets ongeveer een half uur verhitten bij ongeveer 90
graden celcius, waardoor alle bacteriën gedood worden.
Het risico dat een gezond, jong iemand als jij ziek wordt van het eten van
een vers rauw ei uit een Nederlandse supermarkt, is trouwens heel erg klein.
Als je kookt voor jonge kinderen, zieke mensen, bejaarden of zwangere
vrouwen zou ik geen rauw eiwit gebruiken. (alles hierover weten?
[url="http://www.veevleesei.nl/voedselveiligheid/salmonella_kip.html"]clicky
[/url].)

Keukengerei dat je nodig hebt:
- staafmixer met bijpassende beker
- gewone mixer of een garde
- citruspers
- keukenweegschaal
- waterkoker of fluitketel
- maatbeker
- eventueel een eiersplitser (kan ook zonder)
- aardappelschilmesje
- eetlepel
- grote schaal voor de peren
- diep bord voor de gelatine
- 2 kommetjes voor de eieren
- 2 grotere kommen waarin je kunt mixen of kloppen
- schaal voor de bavarois
- glazen of puddingvorm om de bavarois in te serveren

Handen goed gewassen? Okee gaan we.

1. snij de citroen over de breedte doormidden
2. pers een halve citroen uit met de citruspers
3. gooi het sap in de grote schaal voor de peren
4. gooi de lege halve citroen weg
5. leg de andere helft van de citroen in de koelkast
(of, als je citroensap hebt gekocht:
meet in de maatbeker 4 centiliter citroensap uit, en schenk dat in de grote
schaal voor de peren. 4 cl is ongeveer de hoeveelheid sap die er uit een
halve citroen komt.)

6. schil de peren, en let op:
7. gooi elke peer die je geschild hebt, meteen in het citroensap en zorg dat
hij helemaal onder het citroensap zit. Dat voorkomt namelijk dat hij bruin
kleurt.
8. snij de peren in vieren (tweemaal over de lengte)
9. snij de klokhuizen eruit
10. gooi de stukken klokhuis weg
11. snij de stukken peer in kleine stukjes
12. gooi de kleine stukjes ook meteen weer allemaal in het bodempje
citroensap en hussel ze goed door elkaar, zodat ze niet bruin worden

13. kook een heel klein beetje water in de waterkoker of fluitketel
14. neem vier blaadjes gelatine uit het pakje
(Gelatine is een middel dat, zoals je uit de naam kunt afleiden, bedoeld is
om een andere stof in een dikke "gel" te veranderen. Het is een eiwit dat
wordt gewonnen uit de gekookte beenderen en het bindweefsel van slachtvee
(blegh!))
15. doe koud water in het diepe bord
16. leg de blaadjes gelatine in het koude water
17. als je voelt dat de blaadjes zacht geworden zijn, vis je ze weer uit het
bord
18. gooi het koude water weg
19. knijp de blaadjes gelatine uit boven het bord
20. leg de blaadjes gelatine weer op het bord
21. pak het kokende water (fluitketel of waterkoker,) en een eetlepel
22. giet vijf eetlepels van het hete water over de blaadjes gelatine
(de gelatine lost hierin op)

23. doe driekwart van de stukjes peer in de beker van de staafmixer
(waarschijnlijk past het er niet in een keer in; doe het dan in delen tot je
driekwart van de stukjes peer gepureerd hebt)
24. pureer de stukjes peer met de staafmixer
25. doe de perenpuree in de schaal voor de bavarois (niet weer teruggooien
bij het citroensap dus!)
26. laat een kwart van de stukjes peer in de schaal met het citroensap
liggen

27. weeg op de weegschaal 50 gram poedersuiker af
28. doe de poedersuiker bij de perenpuree
29. doe ook de opgeloste gelatine bij de perenpuree
30. giet het citroensap uit de schaal met stukjes peer af in de gootsteen
31. voeg de stukjes peer toe aan de perenpuree
32. meng de puree+poedersuiker+gelatine+stukjes peer goed door elkaar met
een lepel
33. laat de puree zo minstens een kwartier staan (tot hij dik aanvoelt)

Nu heb je twee eiwitten nodig, dus moet je de eieren splitsen.

34. was je handen nog eens goed
35. neem een klein schaaltje
36. breek een ei op de rand van het schaaltje
37. hou je hand boven het schaaltje met je vingers gespreid
38. laat met je andere hand de inhoud van het ei voorzichtig over je ene
hand lopen en vang de dooier op. Laat alleen het eiwit in het kommetje
terechtkomen!

(als je een eiersplitser (simpel plastic ding) hebt, gaat het makkelijker;
dan laat je het ei gewoon over de eiersplitser lopen, die de dooier opvangt)
Als de dooier per ongeluk breekt, en er een deel van de dooier in het eiwit
terecht komt, kun je het eiwit niet meer gebruiken. Gooi dan de hele dooier
er maar bij en maak er een omelet van ofzo.

39. als het gelukt is, gooi dan de dooier weg.
40. als er per ongeluk kleine stukjes eierschaal in het eiwit terecht
gekomen zijn, vis die er dan uit met je vingers

41. herhaal stap 35-40 nog een keer met het tweede ei, boven een ander
schaaltje
(Waarom boven een ander schaaltje? je zult zien dat de dooier van het tweede
ei breekt, en dat je dan allebei de eieren niet meer kunt gebruiken..)

42. doe nu de twee eiwitten samen in een grotere kom waarin je kunt mixen of
kloppen met een garde
43. doe er een heel klein snufje zout bij
44. klop de eiwitten stijf met de mixer of met de garde
(Let op! Zorg dat de mixer of garde schoon is.
Eiwit stijfkloppen met de garde is trouwens een heel werk, dus ik hoop voor
je dat je een mixer hebt..)

45. meet in de maatbeker 1 dl slagroom af
(als je pakjes van 1 dl hebt, is het natuurlijk makkelijker..)
46. giet de slagroom in een diepe kom, en klop hem stijf met een mixer of
garde
47. voeg de geklopte slagroom al roerend toe aan de perenpuree
48. voeg de geklopte eiwitten al roerend voorzichtig in 2-3 keer toe aan de
perenpuree

Als de bavarois goed doorgeroerd is, kun je hem in vormen gaan gieten.
Misschien heb je een leuke puddingvorm, misschien wil je de bavarois
verdelen over een aantal glazen voor je gasten aan het diner.
Tip: wat er erg leuk en chique uitziet, is als je de bavarois in wijnglazen
(glazen op een steeltje) doet; voor iedereen eentje

49. spoel de vorm(en)/glazen die je hebt gekozen af met koud water
50. droog de vorm(en)/glazen niet af
51. verdeel de bavarois over de vorm(en)/glazen
52. zet de vorm(en)/glazen in de koelkast
53. laat de bavarois daar minstens drie uur staan om stijf te worden

54. doe 2 dl slagroom in een kom
55. voeg een eetlepel suiker toe aan de slagroom
56. klop de slagroom stijf met een mixer of garde
57. zet de slagroom in de koelkast

En na drie uur...

58. stort de bavarois (als je hem in een puddingvorm hebt gedaan) of
59. dien de bavarois op in de glazen waarin je hem had uitgeschonken
60. serveer met een toef slagroom eroverheen

Voor als je het overzicht verloren was, dit gerecht is dus samengesteld uit
de volgende ingrediënten:
perenpuree, stukjes peer, poedersuiker, gelatine, geklopt eiwit, een snufje
zout en geklopte slagroom.

Het is een hoop werk, maar dan heb je ook een gerecht waar je trots op kunt
zijn.
Je helemaal eigengemaakte perenbavarois
Dat kunnen niet veel mensen!

edit: post een beetje gewijzigd op verzoek van sushi-nori

[Dit bericht is gewijzigd door shmoopy op 13-12-2003 11:03]

pi_15382947
even een aanvulling op het recept van toeps (chicken tonight)

Doe in het water voor de rijst een theelepel zout ( of 1 maggieblokje). Dat is lekker voor de smaak.

En een andere tip: koop een pak met bami-groente of een zakje soepgroente en doe dat nadat de kip klaar is in de pan.
Dit goed doorroeren en dan 5 minuten laten staan (totdat het zachter is).

Voeg dan de Chicken Tonight-saus toe.


Wat betreft de rijst .... vaak moet deze nadat hij 8 minuten gekookt heeft en afgegoten is ... nog 15 minuten staan met de deksel op de pan (niet op het vuur) Het ligt eraan watvoor rijst je gekocht hebt

Succes en eet smakelijk !!!

hoezo overvloed aan tijd? in mijn dromen zeker !
pi_15383650
quote:
Op zaterdag 13 december 2003 17:59 schreef loezzie het volgende:
Wat betreft de rijst .... vaak moet deze nadat hij 8 minuten gekookt heeft en afgegoten is ... nog 15 minuten staan met de deksel op de pan (niet op het vuur) Het ligt eraan watvoor rijst je gekocht hebt
Ik ken echt niemand die dat doet. Nergens voor nodig.
pi_15385586
Fok!kers, respect vanuit hier. Ik vind het super dat jullie mensen proberen te helpen die enigzins moeite hebben met voor jullie relatief makkelijke handelingen. Waarschijnlijk besef je niet wat voor invloed je door deze posts uitoefent op het leven van iemand anders .

Jullie maken een verschil voor anderen, keep 'm coming!

Op maandag 29 maart 2004 21:36 schreef funmaster het volgende:
Jij bent DE MAN _O_ _O_ _O_
pi_15388577
quote:
Op donderdag 11 december 2003 20:20 schreef sushi-nori het volgende:

[..]

Ja wrijf het er nog effe in


Hij bedoelde zichzelf.

Oxymoron, het kan zijn dat ik wat heb gemist, mmar ik begreep dat je niet werkt? Wat zorgt er voor dat jij je dag doorkomt?

"Do me a favor, try not to think, you're going to hurt yourself"
"You go to heaven for the climate and hell for the company"
  zaterdag 13 december 2003 @ 22:22:44 #144
17337 ook_gek
doet ie anders nooit
pi_15389947
quote:
Op zaterdag 13 december 2003 21:41 schreef PeuRac het volgende:

[..]

Hij bedoelde zichzelf.

Oxymoron, het kan zijn dat ik wat heb gemist, mmar ik begreep dat je niet werkt? Wat zorgt er voor dat jij je dag doorkomt?


school
Alle hoeren kunnen vertrekken, zolang de man nog z'n handen heeft om zelf te kunnen trekken.
Never underestimate the power of stupid people in a large group
pi_15394967
Rijst een kwartiertje laten afdampen is een goede gewoonte.
Het voorkomt dat je met van die kleffe, natte bonken rijst komt te zitten, in plaats van een nette, losse korrel.
(voor paprijst wil je juist dat het klef is, dus dan geldt het niet..)

In een paar recepten komt nu bloem voor, daarom even het volgende.
Als je bloem opbergt, zet het pak dan niet open in de kast, maar berg het op in een luchtdichte bus of blik.
Als je bloem open weg zet, komen er binnen de kortste keren van die meelwormpjes in en kun je het hele pak weggooien.

@peurac:
Ze studeert journalistiek.

  maandag 15 december 2003 @ 20:57:31 #146
62182 Georges
That's the shit
pi_15438669
Mooie ondertitel Oxymoron
Volgens de policy worden proletarische discussies niet aangegaan
  † In Memoriam † dinsdag 16 december 2003 @ 02:05:40 #147
34726 Fratz
Max
pi_15446545
ok, laat ik ook een recept voor je bedenken!
ik hoop dat je een oven hebt en anders kun je het recept bewaren tot je wel een oven hebt!

Benodigdheden:

1.Pot aardappel anders van Campbell's (kruiden-knoflook is erg lekker).
2.Gesneden groenten, bijvoorbeeld italiaanse roerbakgroenten.
3.Champignons, in plakjes.
4.Klein blikje mais.
5. Een zakje aardappeltjes in dobbelsteentjes gesneden.

Keukenbenodigdheden:

1.Eénpersoonsovenschaal.
2.Eventueel een snijplank voor je groenten.
3.Een kom of schaal.
4.Blikopener.
5. Grote lepel.

Was nu je handen goed!

1.Verwarm de oven voor op 200 graden.
2.Pak de ovenschaal.
3.Pak het blikje mais en maak het open met de blikopener.
4.Laat het blikje mais uitlekken boven de gootsteen.
5.Pak de schaal.
6.Doe de mais in de schaal.
7.Doe de champignons, aardappeltjes en gesneden groenten bij de mais in de schaal.
8.Schep de ingrediënten in de schaal met de lepel wat rond zodat alles goed wordt gemengd.
9.Pak de ovenschaal.
10.Doe de ingrediënten die je gemengd hebt in de ovenschaal.
11.Pak de pot aardappel anders.
12.Maak de pot open en maak deze leeg boven de ovenschaal.
13.Maak met de lepel de bovenkant egaal.
14.Kijk of de oven goed is voorverwarmd.
15.Als de oven warm is doe je de ovenschaal in de oven.
16.Stel oven in op 45 minuten.

En na 45 minuten is je gerecht klaar!
Het gerecht is nu vegetarisch, je kan er ook spekjes in doen, of er een stukje vlees bij bakken naar keuze, maar het hoeft niet. Als je er spekjes bij doet dan komen de spekjes erbij bij stap 7.

Kan er weer even een Fok!er een controle uitvoeren?
Bedankt!

There are no secrets in life, just hidden truths that lie beneath the surface.
  dinsdag 16 december 2003 @ 03:33:10 #148
67385 ROG
Go on, say it.
pi_15446808
quote:
Op woensdag 10 december 2003 20:57 schreef cyberbull het volgende:
Wat een geweldig en zelfs licht ontroerend topic zeg.

Met verbazing heb ik gelezen hoe het ook kan.....en dat op fok!


* ROG mee eens is

Hartverwarmend topic

Helaas ben ik zelf niet zo'n goede keukenprins, zoals veel receptenposters hier máár ik ben wel een keukenprins.. ok prinsje dan. dus helaas van mijn kant (nog) geen recepten. Misschien is het een tip om inderdaad de kant van kookboeken for dummies (die gele reeks boeken met alles for dummies) op te zoeken, of kinderkookboeken voor de wat oudere kinderen, pak 'em beet 10-jarigen (mét alle respect voor de TS overigens!)?

Nogmaals, een geweldig en hartverwarmend topic!

pi_15450581
quote:
Op maandag 1 december 2003 20:30 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Reageer even normaal, zeg.


Wat is hier niet normaal aan, ik eet die ook als ik uitgegaan ben en smaken dan best goed
pi_15493532
echt een geweldig topic!
TS: houd je ook van macaroni? Dan kan ik maybe ook nog een bijdrage leveren! (ik ben een kluns in de keuken, maar macaroni kan ik wel)

en heeft iemand al een aardappels met groenten gerecht gedaan?

PS: ook_gek wat kan je soms toch lief zijn

Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')