FOK!forum / Lifestyle / Eten buiten de koelkast laten staan
Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:04
Gisteravond heb ik een heerlijke ovenschotel gemaakt . Ik heb de helft afgedekt en laten staan om even af te koelen. Maar nou ben ik dus vergeten om hem nog in de koelkast te zetten.
Nou heeft hij dus van 7 uur gisteravond tot 10 uur vanmorgen buiten de koelkast gestaan. Kan ik hem nog zonder gevaar voor eigen leven opeten?
Copycatdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:06
Neem aan dat je de verwarming niet aan hebt staan, nu?
Volgens mij kan het dan makkelijk, het is verre van hoog zomer, tenslotte.
Xlargedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:06
zeker wel,, tis toch geen 35 graden buiten of in je huis, dat zal wel goedkomen hoor
Lucilledonderdag 30 oktober 2003 @ 11:06
Ja hoor, dit overkomt mij ook wel eens. En ik leef nog. In 15 uur tijd gaat een afgedekte maaltijd echt niet compleet schimmelen dat het oneetbaar wordt.
Ablazedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:07
Moet kunnen denk ik? Je ziet, ruikt of proeft het wel, als het anders is.
Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:08
Ja, de verwarming zal niet op volle toeren hebben gedraaid. Het zal vannacht ongeveer 17/18 graden in de keuken zijn geweest.
Flashgordondonderdag 30 oktober 2003 @ 11:10
Als ie niet weggelopen is kun je hem gewoon eten.
Jaggunsudonderdag 30 oktober 2003 @ 11:14
Don't worry, als het echt niet meer goed is proef je het wel, en anders merk je het wel doordat het versneld door je mond cq anus weer terug naar buiten komt.
klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:14
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:04 schreef Lexie het volgende:
Gisteravond heb ik een heerlijke ovenschotel gemaakt . Ik heb de helft afgedekt en laten staan om even af te koelen. Maar nou ben ik dus vergeten om hem nog in de koelkast te zetten.
Nou heeft hij dus van 7 uur gisteravond tot 10 uur vanmorgen buiten de koelkast gestaan. Kan ik hem nog zonder gevaar voor eigen leven opeten?
TUURLIJK.
smaakt misschien zelfs lekkerer dan waneer je em in de koelkast had gedaan.

en anders laat je iemand anders even voorproeven

JMurcdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:16
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:06 schreef Lucille het volgende:
Ja hoor, dit overkomt mij ook wel eens. En ik leef nog. In 15 uur tijd gaat een afgedekte maaltijd echt niet compleet schimmelen dat het oneetbaar wordt.
hmm.. ik dacht dat jullie tv-sterren alleen maar in dure restaurants aten?
Anjadonderdag 30 oktober 2003 @ 11:17
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:04 schreef Lexie het volgende:
Gisteravond heb ik een heerlijke ovenschotel gemaakt . Ik heb de helft afgedekt en laten staan om even af te koelen. Maar nou ben ik dus vergeten om hem nog in de koelkast te zetten.
Nou heeft hij dus van 7 uur gisteravond tot 10 uur vanmorgen buiten de koelkast gestaan. Kan ik hem nog zonder gevaar voor eigen leven opeten?
Wat voor vlees zit er in?
Gelukdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:19
Volgens mij, als je hem vandaag of morgen eet, en goed verwarmt (door de hele schotel boven de 70 graden, zie http://www.veiligvoedsel.org/tips.html ) is er niets aan de hand.

Natuurlijk moet je het altijd even controleren, op reuk en smaak.
Daar kan je het grootste gedeelte van de bedorven gevallen er al mee uithalen.

Krulliedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:19
Ik zou hem niet meer eten, bederven gaat zo onwijs snel en zeker bij temperaturen boven de 7 graden. Het moet zo snel mogelijk gekoeld en daarna meteen in de koelkast omdat op het moment dat jij het 10 minuten af hebt laten koelen er al bacterieën opzitten die zich op dat moment prima vermaken. Gaat het niet de koelkast in dan heb je er al duizenden opzitten. Schimmel is niet het enige waar je ziek van kan worden.

Ik zou het er niet op wagen, maar succes!

Copycatdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:21
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:19 schreef Krullie het volgende:
Ik zou hem niet meer eten, bederven gaat zo onwijs snel en zeker bij temperaturen boven de 7 graden. Het moet zo snel mogelijk gekoeld en daarna meteen in de koelkast
HACCP cursus gevolgd?
Denk dat het wel meevalt hoor. Ik doe het zelf ook heel vaak, nooit problemen mee gehad.
Krulliedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:25
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:21 schreef Copycat het volgende:

[..]

HACCP cursus gevolgd?
Denk dat het wel meevalt hoor. Ik doe het zelf ook heel vaak, nooit problemen mee gehad.


Ik ben nog nooit ziek geweest van eten maar dat is omdat ik er erg mee oppas. Heb net ook even gekeken op de site die Geluk aangaf en daar stond;

"Hoe warmer bijvoorbeeld voedsel ligt, hoe sneller bacteriën vermenigvuldigen. Eén Listeriabacterie, bijvoorbeeld, verdubbelt zich bij 7 graden (dit is koelkasttemperatuur) al na 6 uur."

Ik pas dus wel op!! Maar je kan het natuurlijk altijd proberen, je gaat er natuurlijk niet meteen dood aan.

Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:25
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:17 schreef Anja het volgende:

[..]

Wat voor vlees zit er in?


Gehakt, dat is dan een risicofactor.
klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:26
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:21 schreef Copycat het volgende:

[..]

HACCP cursus gevolgd?
Denk dat het wel meevalt hoor. Ik doe het zelf ook heel vaak, nooit problemen mee gehad.


ovenschotel was gisteren toen het uit de oven kwam steriel.

de bovenlaag is helemaal uitgedroog ( dat overheerlijke korstje )

dus het is dikke prima te eten
-> waar schijnlijk is je aanrecht,bestek,vaatdoek, smeriger.<- (en daar wordt je ook niet ziek van.

Copycatdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:28
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:26 schreef kless het volgende:

[..]
-> waar schijnlijk is je aanrecht,bestek,vaatdoek, smeriger.<- (en daar wordt je ook niet ziek van.


En daarbij, van wat bacteriën krijg je ook weer weerstand. Bacteriën zijn zo slecht nog niet
avaatjeuhdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:28
net alsof je dood gaat van paar miljoen bacterien?!?

als je slaapt, en je ligt op je kussen, dan zwermen daar ook ontzettend veel bacterien niemand die daar over klaagt

Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:29
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:26 schreef kless het volgende:

[..]

ovenschotel was gisteren toen het uit de oven kwam steriel.

de bovenlaag is helemaal uitgedroog ( dat overheerlijke korstje )

dus het is dikke prima te eten
-> waar schijnlijk is je aanrecht,bestek,vaatdoek, smeriger.<- (en daar wordt je ook niet ziek van.


Nou, daar zou ik niet op rekenen, je hebt het aanrecht en het vaakdoekje op onze studentengang nog niet gezien .
Maar ik denk dat ik het erop waag, ik ben sowieso te zuinig om het weg te gooien .
klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:29
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:28 schreef Copycat het volgende:

[..]

En daarbij, van wat bacteriën krijg je ook weer weerstand. Bacteriën zijn zo slecht nog niet


moeten jou kids ook al verplicht in de zandbak slepen (voor de weerstand)
nappeldonderdag 30 oktober 2003 @ 11:30
Als het nog smaakt..
..gewoon opeten!

Als dat niet zou kunnen, kijk je nu naar de tekst van een dooie..

klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:31
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:29 schreef Lexie het volgende:

[..]

Nou, daar zou ik niet op rekenen, je hebt het aanrecht en het vaakdoekje op onze studentengang nog niet gezien .
Maar ik denk dat ik het erop waag, ik ben sowieso te zuinig om het weg te gooien .


vaatdoekjes moet je ook optijd wassen...
Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 11:32
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:31 schreef kless het volgende:

[..]

vaatdoekjes moet je ook optijd wassen...


Die worden hier gewoon even onder de warme kraan gehouden. Maar goed, ik raak die dingen dan ook met geen tang aan .
klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:36
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:32 schreef Lexie het volgende:

[..]

Die worden hier gewoon even onder de warme kraan gehouden. Maar goed, ik raak die dingen dan ook met geen tang aan .


even onder de warme kraan? Dan gaan het alleen maar beter met het leven van die "monstertjes "
Anjadonderdag 30 oktober 2003 @ 11:37
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:25 schreef Lexie het volgende:

[..]

Gehakt, dat is dan een risicofactor.


Hmm, misschien nog altijd beter dan kip.
De temperaturen zijn natuurlijk perfect voor de bacterien.
En was de ovenschaal afgedekt? Er kan natuurlijk ook nog vanalles over heen kruipen. En je wil niet weten waar die beestjes allemaal met hun pootjes zitten.
Ik zou zo de aantallen van de bacterien niet uit mijn hoofd weten.
Ik zie op mijn werk wel es tabellen van gegaard vlees dat bij de juiste temp bewaard wordt. En dan groeit het al behoorlijk. Kun je nagaan als het op je aanrecht ligt/staat.
Ik persoonlijk zou het niet opeten maar je moet het zelf weten.

Ik heb 1 ding nooit meer vergeten wat ik tijdens cursus heb geleerd. Dat zegt misschien wel iets over hoe snel het allemaal kan gaan:
Als je melk uit de koelkast hebt staan is die ieder uur dat ie uit de koelkast staat een dag korter houdbaar.

Smakelijk!

klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:39
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:29 schreef Lexie het volgende:
Maar ik denk dat ik het erop waag, ik ben sowieso te zuinig om het weg te gooien .
vertel straks maar even of het lekker was

en over 3 dagen of je er ziek van bent geworden... OH ney.. dan ben je brak..op zondag:P

Copycatdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:40
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:29 schreef kless het volgende:

[..]

moeten jou kids ook al verplicht in de zandbak slepen (voor de weerstand)


Kinderen? De grootste bacteriën ter wereld... Nee, daar begin ik niet aan .
Lucilledonderdag 30 oktober 2003 @ 11:42
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:16 schreef JMurc het volgende:

[..]

hmm.. ik dacht dat jullie tv-sterren alleen maar in dure restaurants aten?


Ik ben net terug van een vakantie waar ik soms voor 4 euro heb zitten eten.
klessdonderdag 30 oktober 2003 @ 11:45
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:37 schreef Anja het volgende:

[..]

Als je melk uit de koelkast hebt staan is die ieder uur dat ie uit de koelkast staat een dag korter houdbaar.

Smakelijk!


die melk is ook niet steriel.->zitten als heel veel bacterien in. en ja die groeien met .. verdubbelen per uur/2 uur, in de koelkast is dat per dag ofzodat het verdubbeld.

Melk hoort ook vanuit de tepel direct naar de mond en naar de maag. maargoed.

Anjadonderdag 30 oktober 2003 @ 11:49
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:45 schreef kless het volgende:

[..]

die melk is ook niet steriel.->zitten als heel veel bacterien in. en ja die groeien met .. verdubbelen per uur/2 uur, in de koelkast is dat per dag ofzodat het verdubbeld.

Melk hoort ook vanuit de tepel direct naar de mond en naar de maag. maargoed.


Zucht.....maar goed idd.
Je bedoeling is waarschijnlijk goed maar ik kan er geen touw aan vast knopen....
Gelukdonderdag 30 oktober 2003 @ 15:37
We willen natuurlijk nu wel even weten:
1- heb je de maatlijd weggegooid of alsnog gegeten?
2- en als je hem opgegeten hebt, hoe lang heb je hem nog bewaard, hoe heb je hem opgewarmd en hoe smaakte het?
Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 17:15
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 15:37 schreef Geluk het volgende:
We willen natuurlijk nu wel even weten:
1- heb je de maatlijd weggegooid of alsnog gegeten?
2- en als je hem opgegeten hebt, hoe lang heb je hem nog bewaard, hoe heb je hem opgewarmd en hoe smaakte het?
Hoe vroeg denk je dat ik eet

Nee, the moment is now , ik zet hem zometeen even in de manetron, en kom het resultaat erna wel melden .

Copycatdonderdag 30 oktober 2003 @ 17:18
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 17:15 schreef Lexie het volgende:

[..]

Hoe vroeg denk je dat ik eet

Nee, the moment is now , ik zet hem zometeen even in de manetron, en kom het resultaat erna wel melden .


Eet smakelijk!!!
Ablazedonderdag 30 oktober 2003 @ 17:38
En, ben je eraan dood gegaan?
Anjadonderdag 30 oktober 2003 @ 17:59
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 17:15 schreef Lexie het volgende:

[..]

Hoe vroeg denk je dat ik eet

Nee, the moment is now , ik zet hem zometeen even in de manetron, en kom het resultaat erna wel melden .


En vertel es, had je het nou in de koelkast gezet na vanmiddag?
Chayenndonderdag 30 oktober 2003 @ 18:03
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 11:06 schreef Lucille het volgende:
Ja hoor, dit overkomt mij ook wel eens. En ik leef nog. In 15 uur tijd gaat een afgedekte maaltijd echt niet compleet schimmelen dat het oneetbaar wordt.
Het hoeft niet te gaan schimmelen, maar de micro-organismen kunnen zich wel dramatisch vermenigvuldigen zonder dat je het ziet.

Ik denk niet dat het veel kwaad kan. Als het er anders uit ziet of anders ruikt, dan zou ik het laten staan.

Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 18:31
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 17:59 schreef Anja het volgende:

[..]

En vertel es, had je het nou in de koelkast gezet na vanmiddag?


Neenee, ik heb hem vanmorgen meteen in de koelkast gezet toen ik het zag .

Maar ik heb hem dus net opgegeten. Er zaten wel een paar vreemd smakende stukjes in, maar dat kan ook aan mijn kookkunsten liggen . Tot nu toe ben ik in ieder geval nog niet misselijk, wel overvol gegeten. Hij was namelijk voor 3/4 personen, en ik heb er 2 dagen van gegeten .

Megumidonderdag 30 oktober 2003 @ 18:37
Gewoon goed opbakken sq nukken in de magnetron. Geen probleem dan. Kill the germs with heat.
Lexiedonderdag 30 oktober 2003 @ 18:38
quote:
Op donderdag 30 oktober 2003 18:37 schreef Megumi het volgende:
Gewoon goed opbakken sq nukken in de magnetron. Geen probleem dan. Kill the germs with heat.
Ja, maar als ze mijn hele maaltijd al hebben ondergescheten, dan heb ik er weinig aan als ik ze daarna vermoord.
Megumidonderdag 30 oktober 2003 @ 18:41
Ach dat valt wel mee. Een paar uur buiten de ijskast kan wel. Veel linker is het gek genoeg om warm voedsel gelijk binnen de ijskast te zetten.
miss_dynastiedonderdag 30 oktober 2003 @ 18:45
Ja hoor, is mij ook weleens overkomen... gewoon opgegeten en niets aan overgehouden