Nou vraag ik me af of achter zelfs 0.6 te veel problemen oplevert en ik dit zsm moet verlagen?
Het was wel nodig btw ... links voor en beide achter waren 1.2 en rechts voor was 1.8
anyway banden schema moe je nie kijken denk ik eerder wat de auto vraagt dus ff kijken in je boekie of bij je tankdop of in je deur .. staat soms de spanning van je banden ook aangegeven
quote:niet beter!
Op woensdag 22 oktober 2003 19:41 schreef Smorlez het volgende:
Nee hoor, is juist beter voor je wegligging.
Als de bandespanning te hoog is, staan de banden boller, het nuttige oppervlak wordt niet gebruikt, waardoor je minder grip hebt, vooral bij slecht weer en hoge snelheden.
De banden- en autofabrikanten geven niets voor niets de normen aan.
quote:te hoge bandenspanning.
Op woensdag 22 oktober 2003 19:59 schreef Webby het volgende:
Het zit er dik in dat ik morgen bij de pomp sta om het iets te verlagen, maar voor mijn gevoel schommelt de auto nogsteeds erg. En als ik een bocht maak waarbij de auto rechts hangt heb ik toch nog het idee dat hij meer glijd, alhoewel dat vast een illusie is (1.2 en 1.8 merk je wel denk ik). Ze zijn voor nu beide 2.4 dus dat zou niet raar moeten voelen op het feit na dat ik hem toch eng licht vind sturen, alsof ik bekrachtiging heb (meer dan) terwijl dit niet zo is ...
Van de andere kant moet je als je banden met binnenband hebt wel oppassen. Ik vond dat mijn Peugeot wat vreemd reed. Hij kwispelde nogal met de achterkant. Bleek dat er 2.5 bar in de banden zat!! Op de buitenband staat '36 psi max press' en 36 psi is 2,44 bar.
Ter info: volgens het boekje moet er 1,6/1,7 bar in.
Dat ga ik de garage zeker even vertellen. Zij moetten het geweest zijn die die druk erop hebben gezet.
quote:..of typ in bij Google
Op woensdag 22 oktober 2003 20:09 schreef verschoor het volgende:
http://www.ferry.nl/motor/vorkbadb.htm
suc6, of typ in bij google.........te hoge bandenspannig.
Ik heb wel eens door omstandigheden met een te lagen spanning op eenmotorfiets gereden, het voorwiel was meer dan 1 bar onder de juiste spanning
Met een auto luistert het een stuk minder nauw kan ik je vertellen.
[Dit bericht is gewijzigd door Patrick281 op 22-10-2003 21:39]
Ik doe altijd iets hoger trouwens want als je vaak hoge snelheden rijdt moet de spanning anders zijn dan bij gemiddeld burgergebruik.
De max psi is btw 50 zag ik op de banden. Het zijn gewoon de originele banden, maar ik kan nergens in de auto iets vinden waar het staat, want die tabellen verschillen dus nogal. Iemand enig idee waar ik zoiets eventueel zou kunnen vinden?
quote:bij een Opel dealer?
Op woensdag 22 oktober 2003 22:26 schreef Webby het volgende:
-knip-
Iemand enig idee waar ik zoiets eventueel zou kunnen vinden?
Grofweg een cm of 5. Daar heb je geen tabellen voor nodig.
Er wordt wel eens gezegd dat je voor een iets directere besturing 0,2 bar meer in alle banden kunt doen, maar de voorgeschreven bandenspanning is toch het beste.
De auto stuurt nu een stuk lichter en directer. De bobbels in de weg voel je wel beter en dat vind ik wel fijn. Het scheelt ook flink wat benzine. Het is wel opletten ivm iets minder grip.
Maar dit lijkt me toch wel beetje veel van het goede. En bij een motor moet je dit geintje niet uithalen. Ga je meteen voor onderuit.
Die stikstof is trouwens beetje verkooptruucje. Die verschil is net zoiets als je asbak er ff in of uitdoen. kVind trouwens maar heel raar dat een gast van een bandencentrum ff je banden op 4 bar zet. kWeet niet wat het standaard moet zijn voor je ideale wegligging, maar zeg 2.4 (kzeg maar wat), man, haal die spanning der eens snel af, probeer dan eerst eens 2.7 ofzo. Maar alssie echt 1.5 over de normale waarde heenzit. Erg vreemd bandencentrum. Misschien wilde die wel meer stikstof verkopen ofzo.
4 bar (of zelfs 5) is gekkenwerk. Dat die gozer bij een bandencentrum werkt zeg
Ik twijfel nogsteeds of 4 bar technisch gezien echt teveel is. De opgegeven waarden zijn er natuurlijk zodat iedere randdebiel die auto rijdt geen problemen krijgt. Misschien kan er wel véél meer in maar gaat dat ten koste van de veiligheid, en wordt het daarom afgeraden.
Ik blijf er bij dat veiligheid in de automobilist zit, en niet in de auto.
Extra bandenslijtage krijg je denk ik alleen bij onderspanning. Bij overspanning is het gedeelte dat contact heeft met de weg nog altijd plat.
Maargoed de tijd zal het leren.
quote:4 bar is teveel ja. Tenminste, dat ligt nog een beetje aan wat voor auto je hebt.
Op donderdag 23 oktober 2003 14:59 schreef creepy_stalker het volgende:Ik twijfel nogsteeds of 4 bar technisch gezien echt teveel is.
Extra bandenslijtage krijg je denk ik alleen bij onderspanning. Bij overspanning is het gedeelte dat contact heeft met de weg nog altijd plat.
Overspanning heeft dus wel als gevolg dat de banden sneller slijten. Het raakvlak met de weg is immers kleiner (banden staan boller), dus meer kg per cm^2. Ook is het minder veilig: er is minder band wat de weg raakt Tevens wordt de afwatering negatief beinvloed.
Dus als je slim ben zou ik de 4 bar (my god) ff wat laten zakken.
quote:Ik denk dat dit verschil al bijna net zo groot is als de afwijking van die meters ..
Op woensdag 22 oktober 2003 22:26 schreef Webby het volgende:
Ik moest nog met de auto weg en heb de spanning verlaagd naar 2.2 voor en 2.1 achter. Maar op die tabel stond er voor open corsa 165/80 13R 1.7 rondom terwijl de pdf van hetnieuwerijden.nl oid. 2.1 voor en 1.9 achter aangeeft?De max psi is btw 50 zag ik op de banden. Het zijn gewoon de originele banden, maar ik kan nergens in de auto iets vinden waar het staat, want die tabellen verschillen dus nogal. Iemand enig idee waar ik zoiets eventueel zou kunnen vinden?
Meest gangbare is wel tussen de 2 en 2,5 voor personenwagens.
quote:M'n mountainbike is ook 4 bar
Op donderdag 23 oktober 2003 17:09 schreef _VoiD_ het volgende:
Het ligt maar net aan het type auto wat je hebt. Je kan wel zeggen dat 4 bar teveel is, maar voor een zwaar busje moet je daar al dik overheen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |