abonnement Unibet Coolblue
pi_14025831
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:36 schreef tvlxd het volgende:

[..]

En dat is dus het gevaarlijke van het etiketje "hoogbegaafdheid". Geen initiatief tonen, omdat er toch niets tegen gedaan kan worden.
Dit komt natuurlijk ook voor bij andere luxe psychische 'problemen'.


Inderdaad. Dat je aan een bepaald lijstje voldoet wil natuurlijk niet zeggen dta je niets aan bepaalde dingen kunt doen. Misschien moet je je wat meer inspannen voor bepaalde dingen, omdat je van nature iets heb meegekregen dat het moeilijker maakt om bijvoorbeeld geboeid te blijven door iets. Maar dat wil niet zeggen dat je je er maar bij neer moet leggen. Een beetje karakter en doorzettingsvermogen kan geen kwaad.
Frankly my dear, I don't give a damn. Smike. O+.
pi_14026095
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:48 schreef Borknagar het volgende:
Hoogbegaafde mensen zijn wel VAAK sociaal zwakker, omdat vele van hen de illusie hebben dat ze beter zijn dan minder hoog begaafde mensen.
Hm, bij mij is dat juist andersom.
Omdat ik toch al het liefst alleen werk aan bepaalde dingen voor school etc., graag mijn eigen tijd indeel en niet zo hou van bijv. uitgaan waar veel mensen zijn ofzo (doe mij maar een rustig avondje thuis met vrienden), ben ik van mezelf al niet zo'n social animal. Oeh, Aristoteles! *wijsneus*
Verder merk ik dat ik vaak veel te ver doordenk of veel te diep ergens op inga (althans, voor mij is dat niet te, maar voor anderen wel), dat vinden andere mensen helemaal niet leuk of ze begrijpen het niet en dan krijg je van die opmerkingen als "doe toch niet zo moeilijk". Ideeën over dingen moet je tot in den treure uitleggen omdat anderen ze op het eerste gezicht raar vinden terwijl er een hele gedachtengang achter zit waar zij niet eens aan denken/die hun niets boeit. Zo diep denken ze niet eens over hun eigen mening na.
Daarnaast wil je alles, dus ook sociale situaties, te ver dooranalyseren. Als iemand een keer te kennen geeft dat ze het niet zo interessant vinden wat je vertelt, ga je daar een hele tijd over doordenken. Waarom vinden ze dat, ligt het aan mij, ligt het aan hun, wat kan ik eraan doen? Doordat je er zo mee bezig bent, krijg je nog meer het idee dat er iets vreselijks is gebeurd en dat ze je helemaal niet mogen, terwijl je als je gewoon ff logisch nadenkt wel inziet dat je simpelweg niet altijd met iedereen overweg kunt.
Ik overdrijf nu een beetje, maar dat is ter illustratie.

Kortom, door dat soort dingen kreeg ik zelf steeds meer het gevoel dat ik niet sociaal was, dat ik heel anders was dan al die andere mensen (maar dan niet beter) en dat ik niet leuk was om mee te praten. Daardoor ga je uiteindelijk uit onzekerheid steeds minder zeggen, ook als je wel iets te melden hebt, en uiteindelijk word je inderdaad sociaal zwakker. Niet omdat je echt niet leuk/aardig/gezellig bent, maar omdat je dat van jezelf denkt.

Inmiddels gaat het een stuk beter, maar dat ging ook niet van vandaag op morgen. Het helpt in ieder geval een stuk als de onzekerheid en verlegenheid van de puberteit al eens uit de weg is.
Verder zit ik nu op een opleiding met allemaal mensen die redelijk intelligent zijn en redelijk breed geïnteresseerd, dus de kans dat je niks te bespreken hebt of dat je totaal niet op één lijn zit is een stuk kleiner. Daarnaast heb ik me maar aangewend om over koetjes en kalfjes te praten. Dat kon ik vroeger helemaal niet, en als ik het nu doe voelt het nog niet als 'mij', maar goed. Het is een begin, uiteindelijk kom je toch wel op een interessanter onderwerp.

Are you pondering what I'm pondering?
pi_14026111
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:51 schreef Ripley het volgende:
Begrijp me goed, ik wil jou niet naar beneden halen of overdreven bekritiseren. Ik krijg alleen de indruk dat je misschien voor jezelf te veel nadruk op je hoogbegaafdheid legt, waardoor het meer een big deal wordt dan het eigenlijk is.
Dat idee heb ik ook. Past ook wel bij de puberteit, ontdekken wie je bent en bla bla, maar dan nog: relax, Mini! Als 2% van de Nederlanders hoogintelligent is (ik ga nu even uit van Mensa, die alleen het IQ meten en niet naar andere eigenschappen kijken), reken eens uit hoe ontzettend veel mensen dat eigenlijk zijn, en bedenk je dat het merendeel daarvan er bepaald geen noemenswaardige problemen mee heeft
pi_14026130
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:48 schreef Borknagar het volgende:
Hoogbegaafde mensen zijn wel VAAK sociaal zwakker, omdat vele van hen de illusie hebben dat ze beter zijn dan minder hoog begaafde mensen.
Dat is imho zelden het geval. Veel hb'ers hebben een behoorlijk negatief zelfbeeld en vinden de gevoelens van mensen in hun omgeving vaak belangrijker dan die van zichzelf. Het idee van sociale zwakte ontstaat wanneer bescheidenheid, afwachtendheid en door verlegenheid ontstane afstandelijkheid verward wordt met arrogantie.
pi_14026219
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:51 schreef Ripley het volgende:

[..]

Ja maar dan nog: als het al iemand opvalt, zeg ik gewoon "ach ja, ik heb een klas overgeslagen". Dat mond nooit echt uit in een gesprek over hoogbegaafdheid.

Begrijp me goed, ik wil jou niet naar beneden halen of overdreven bekritiseren. Ik krijg alleen de indruk dat je misschien voor jezelf te veel nadruk op je hoogbegaafdheid legt, waardoor het meer een big deal wordt dan het eigenlijk is.


Bij mij komt het ook niet vaak ter sprake hoor, maar het gebeurt wel eens en dan zeg ik het gewoon. Ik wil ook niet beweren dat ik elke dag merk dat ik hoogbegaafd ben ofzo hoor. Normaal gesproken ben ik er helemaal niet mee bezig, ik heb het eigenlijk nooit iets bijzonders gevonden omdat ik er niets van merkte. Anderen deden er moeilijker over dan ik zelf.
Het is nu alleen zo dat ik tegen bepaalde problemen aanloop en er opeens achter kom dat ik niet de enige ben met die problemen, en dat het best wel eens samen kan hangen met die hoogbegaafdheid. Als je weet waar het vandaan komt, kun je makkelijker anderen vinden met dezelfde problemen, die misschien een oplossing weten. Hoort voor mij bij het aan mezelf werken om van die problemen af te komen.

[Dit bericht is gewijzigd door Mini_rulez op 21-10-2003 11:09]

Are you pondering what I'm pondering?
pi_14026247
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 11:05 schreef Scrutinizer het volgende:

[..]

Dat is imho zelden het geval. Veel hb'ers hebben een behoorlijk negatief zelfbeeld en vinden de gevoelens van mensen in hun omgeving vaak belangrijker dan die van zichzelf. Het idee van sociale zwakte ontstaat wanneer bescheidenheid, afwachtendheid en door verlegenheid ontstane afstandelijkheid verward wordt met arrogantie.


Inderdaad...
Hè, had ik daar nou zo'n lang verhaal voor moeten typen?
Are you pondering what I'm pondering?
pi_14028061
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 10:38 schreef Mini_rulez het volgende:

[..]

Nou, aangeleerd zou ik niet willen zeggen. Het is een capaciteit, die hoef je niet te ontwikkelen. Of je er iets mee doet moet je zelf weten.
Ik weet ook niet precies op welk gebied jij bedoelt dat ze dommer zijn, maar ik merk dat ik zelf op school soms ook niet al te veel van wiskunde snapte omdat het niet fatsoenlijk uitgelegd werd, terwijl ik het meteen begreep toen iemand het me in één keer uitlegde. Bepaalde kennis en inzichten zitten er nou eenmaal niet bij de geboorte in, die moet je een keer krijgen. Bij hoogbegaafden is alleen de capaciteit om dat soort dingen te 'zien' en te begrijpen meer aanwezig.
Daarnaast hebben natuurlijk niet alle hoogbegaafden talenten op hetzelfde gebied, er zijn er ook genoeg die bijv. geniaal zijn met muziek maar niet zo'n held in wiskunde, of andersom. HB betekent niet dat je gelijk een homo universalis bent oid.


Hoogbegaafdheid is zeker wel iets dat je moet ontwikkelen. Ik merk bij de leerlingen die ik zelf train dat ze gewoon veel minder in staat zijn nieuwe stof op te pikken dan enkele jaren geleden. Waarschijnlijk omdat middelbare school zich tegenwoordig minder op zuiver denken richt.
pi_14028304
Tuurlijk moet je logisch denken en wiskundig inzicht ontwikkelen. Er zijn alleen mensen die dat niet kunnen, ook al proberen ze het, en er zijn mensen die dat redelijk snel kunnen als ze er wat moeite in steken maar het gaat nooit vanzelf. Hoogbegaafden vallen dus onder die laatste groep. Tenminste, zo zie ik het.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_14029214
quote:
Op maandag 20 oktober 2003 23:48 schreef G.deVader het volgende:
Zijn er hier geen Hb'ers waarmee het compleet de verkeerde kant is opgelopen, qua school en drugs en dergelijke? Als hoogbegaafde kan je ook verkeerde dingen doen. Ik zie dat jullie hier allemaal VWO hebben gedaan en dat het voor de rest behoorlijk meezit allemaal.
Ik heb geen zin om zijn levensverhaal te posten op dit forum. Nu niet in ieder geval. Iemand anders waarmee het echt "fout" is gegaan?

Bwah, ben kapot.


Ik kan niet geloven dat ik zo moe was dat ik zijn opgeschreven heb in plaats van mijn.
Ik hoop dat er nog wat van mijn hoogbegaafdheid over is. Ik begin mijn leven nu weer op de juiste weg te krijgen, ik zal het wel gauw genoeg merken.
pi_14030095
Ik bedoel er ook niks mee en ik zeg ook niet dat een hb'er niet sociaal normaal of begaafd kan zijn, maar ik bedoel dat ze toch vaak een bepaalde afschuw hebben naar minder begaafde mensen. Van de 9 hb'ers die ik ken, zijn er 7 die een afschuw hebben voor alles en iedereen die het VWO met een gemiddelde van een 8 hebben afgesloten.

Dat was voor mij de aanleiding om te zeggen dat ze vaak sociaal zwakker zijn.

Demon to some, angel to others
  dinsdag 21 oktober 2003 @ 13:43:45 #36
58024 Rider_on_the_storm
The killer on the road
pi_14030144
Je kan het beter niet zijn.
"The main thing I have in common with Spongebob, is that we both have a knack for getting into all kinds of trouble, without really trying."
pi_14030651
Tegenwoordig worden mensen wel snel hoogbegaafd genoemd trouwens. Het valt me op dat veel mensen die ik zelf helemaal niet zo intelligent vind toch opeens hoogbegaafd blijken te zijn.
  dinsdag 21 oktober 2003 @ 14:14:11 #38
58024 Rider_on_the_storm
The killer on the road
pi_14030925
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:03 schreef thabit het volgende:
Tegenwoordig worden mensen wel snel hoogbegaafd genoemd trouwens. Het valt me op dat veel mensen die ik zelf helemaal niet zo intelligent vind toch opeens hoogbegaafd blijken te zijn.
Hoe peil jij iemand's begaafdheid dan.
"The main thing I have in common with Spongebob, is that we both have a knack for getting into all kinds of trouble, without really trying."
pi_14030981
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:14 schreef Rider_on_the_storm het volgende:

[..]

Hoe peil jij iemand's begaafdheid dan.


Wat betreft wiskunde heb ik vrij snel door wat iemand z'n niveau is en hoe goed hij nieuwe stof op kan pikken. Dus begaafdheid op dat gebied kan ik wel goed peilen.
  dinsdag 21 oktober 2003 @ 14:18:39 #40
58024 Rider_on_the_storm
The killer on the road
pi_14031017
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:16 schreef thabit het volgende:

[..]

Wat betreft wiskunde heb ik vrij snel door wat iemand z'n niveau is en hoe goed hij nieuwe stof op kan pikken. Dus begaafdheid op dat gebied kan ik wel goed peilen.


Dat is één van de x talenten.

Conclusie lijkt me dus vrij kort door de bocht.

"The main thing I have in common with Spongebob, is that we both have a knack for getting into all kinds of trouble, without really trying."
  dinsdag 21 oktober 2003 @ 14:19:57 #41
11923 I.R.Baboon
Schaterlachend langs ravijnen.
pi_14031047
Na overleg met mede-hoogbegaafden ben ik tot de conclusie gekomen dat ik ook hoogbegaafd ben.

Helaas impliceert dat ook dat ik te lui ben om dit hele topic door te lezen.

Het gaat slecht, verder gaat het goed.
pi_14031109
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:18 schreef Rider_on_the_storm het volgende:

[..]

Dat is één van de x talenten.

Conclusie lijkt me dus vrij kort door de bocht.


Er zijn dus behoorlijk veel mensen van wie wordt beweerd dat ze wiskundig talent hebben terwijl dat eigenlijk helemaal niet waar is.
  dinsdag 21 oktober 2003 @ 14:23:39 #43
58024 Rider_on_the_storm
The killer on the road
pi_14031140
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:22 schreef thabit het volgende:

[..]

Er zijn dus behoorlijk veel mensen van wie wordt beweerd dat ze wiskundig talent hebben terwijl dat eigenlijk helemaal niet waar is.


Ongetwijfeld.
"The main thing I have in common with Spongebob, is that we both have a knack for getting into all kinds of trouble, without really trying."
pi_14031669
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:22 schreef thabit het volgende:

[..]

Er zijn dus behoorlijk veel mensen van wie wordt beweerd dat ze wiskundig talent hebben terwijl dat eigenlijk helemaal niet waar is.


Probeer je hier nou mee te zeggen dat hoogbegaafden wiskundig talent moeten hebben?

Want op wiskundig gebied ben ik namelijk stupide.

pi_14032267
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:42 schreef Takumi het volgende:

[..]

Probeer je hier nou mee te zeggen dat hoogbegaafden wiskundig talent moeten hebben?

Want op wiskundig gebied ben ik namelijk stupide.


Op het gebied van leesvaardigheid blijkbaar ook.
pi_14032998
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:14 schreef Rider_on_the_storm het volgende:

[..]

Hoe peil jij iemand's begaafdheid dan.


Aan iemands sociale vaardigheden, gevoel voor humor, gevatheid, manier van emoties tonen en oplossingsgerichtheid.

Maar goed ik ben dan ook niet hoogbegaafd, ik heb gewoon altijd gelijk

  dinsdag 21 oktober 2003 @ 15:42:48 #47
37431 Lemmeb
accountabilabuddiable
pi_14033220
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 07:29 schreef Takumi het volgende:
Signalen bij volwassenen:
een sterk gevoel van "anders" zijn
moeite met autoriteit hebben
u heeft een zeer sterk rechtvaardigheidsgevoel
u functioneert het beste 'solo'
anderen snappen uw grapjes nooit
snel oplossingen voor problemen zien
overgevoeligheid
anderen kunnen u vaak niet volgen
u bent zeer trouw en loyaal
u verveelt zich meestal vreselijk op verjaardagen en feestjes
u stelt hoge eisen, vooral aan uzelf
een gruwelijke hekel hebben aan herhalingen van wat net gezegd is
op school hoorde u er nooit bij
als u met een project bezig bent, vergeet u alles om u heen en werkt hier dubbele uren aan
vaak moet u uw denkbeelden uitleggen, cq verdedigen of ze worden gewoon genegeerd
u hoort nogal eens: 'doe toch niet altijd zo ingewikkeld', 'ga je altijd zo diep', 'ben je altijd zo serieus?' 'wat lees je nu weer voor 'n ingewikkeld boek' etc.
u bent non-conformistisch
u heeft een hekel aan groepen
u bent het type wereldverbeteraar
u denkt dat u ongelijk heeft omdat alle anderen iets anders denken
gevoel van onderprestatie
problemen met organiseren van je leven
chronisch uitstellen
problemen met starten
vele versmipperde projecten
problemen met voortzetten en afmaken
sterke drang naar prikkels
neiging tot verslavingen
snel verveeld
snel geprikkeld
creatief (muziek en toneel, schrijven
intuïtief
vaste procedures
snel geïrriteerd en ongeduldig
innerlijke onrust
tobben
soms alles durven, dan weer niets (kluizenaarsperiode wisselt zich af met sociale periode, stemmingswisselingen)
laag zelfbeeld (laat je absoluut niet zien aan de buitenwereld!) "Als ik het soms eens durf te zeggen, snapt toch niemand het!"
Mjah, dit ben ik!

Maareh, vertel eens, wat is dit voor lijstje? Wat stelt het voor?

/edit Je ondertitel spreekt me trouwens ook erg aan. Gheh, tis net of ik mezelf tegenkom!

Money is short, times are hard, here's my fucking business card!
"I never let my schooling interfere with my education." — Mark Twain
pi_14033660
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 13:42 schreef Borknagar het volgende:
Ik bedoel er ook niks mee en ik zeg ook niet dat een hb'er niet sociaal normaal of begaafd kan zijn, maar ik bedoel dat ze toch vaak een bepaalde afschuw hebben naar minder begaafde mensen. Van de 9 hb'ers die ik ken, zijn er 7 die een afschuw hebben voor alles en iedereen die het VWO met een gemiddelde van een 8 hebben afgesloten.

Dat was voor mij de aanleiding om te zeggen dat ze vaak sociaal zwakker zijn.


Volgens mij ben jij dan net de verkeerde mensen tegengekomen.
Het kan hooguit zo zijn dat je op gegeven moment niet meer zo graag met mensen omgaat die heel anders zijn dan jijzelf, omdat je dan steeds weer dezelfde problemen tegenkomt, maar een afschuw vind ik wel erg ver gaan.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_14033756
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:16 schreef thabit het volgende:

[..]

Wat betreft wiskunde heb ik vrij snel door wat iemand z'n niveau is en hoe goed hij nieuwe stof op kan pikken. Dus begaafdheid op dat gebied kan ik wel goed peilen.


Begaafdheid op het gebied van wiskunde is één talent, dat zegt niets over hoogbegaafdheid in het algemeen. Er zijn zat hoogbegaafden die totaal geen wiskundig inzicht hebben en dat ook nooit zullen krijgen, en er zijn briljante wiskundigen die niet hoogbegaafd zijn.
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 14:22 schreef thabit het volgende:

[..]

Er zijn dus behoorlijk veel mensen van wie wordt beweerd dat ze wiskundig talent hebben terwijl dat eigenlijk helemaal niet waar is.


Dit vind ik een rare conclusie. Of iemand wiskundig talent heeft, merk je namelijk snel genoeg als je met diegene wiskunde gaat doen.
Er zijn waarschijnlijk wel veel mensen van wie (naar aanleiding van hun goede prestaties bij bijv. wiskunde) wordt beweerd dat ze hoogbegaafd zijn terwijl ze dat niet zijn.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_14034510
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2003 16:02 schreef Mini_rulez het volgende:

Dit vind ik een rare conclusie. Of iemand wiskundig talent heeft, merk je namelijk snel genoeg als je met diegene wiskunde gaat doen.


Het punt is dus dat dat door behoorlijk veel mensen verkeerd wordt ingeschat.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')