Ik ga gewoon oefenen Elke dag een aantal woordjes en een spellingsregeltje, dan moet het toch lukken om weinig fouten te maken. Wie doen er mee?
De woordjes van vandaag:
quote:Regel van de dag:
antichrist
naoorlogse
langzaamaan
katheter
kilometerslange
kroket
hogesnelheidstreinen
te zijner tijd
dioxide
Jan en alleman
quote:
Trema ( ¨ ) en koppelteken (-)Hoofdregel:
Het trema is afgeschaft tussen de delen van een samenstelling. Woorden als zeeëgel, zoëven en naäpen worden geschreven als zee-egel, zo-even en na-apen. Het trema blijft wel bestaan in woorden als reëel, kopieën, knieën, coördinatie en geïnd. Deze woorden zijn namelijk geen samengestelde, maar afgeleide woorden.
Uitzondering
In cijfers en getallen is het trema gehandhaafd. Het blijft bijvoorbeeld tweehonderddrieënveertig, ondanks het feit dat dit een samengesteld woord is. Tweehonderddrie-enveertig zou er te vreemd uitzien.
ik weet niet of dit de titel zal zijn, het gaat iig over afgelopen zomer in holland.. (waarmee we meteen het eerste probleem te pakken hebben: 'recordzomer': met of zonder streepje?)
kortom: doe er je voordeel mee tijdens je voorbereidingen
Maar zal wel over pootjebadende (pootje badende) Nederlanders etc. gaan.
quote:
elektrocuteren/elektrocutie
fotokopie/fotokopiëren
harmonica
insect
complot/complotteren
corpus
lambriseren/lambrisering
macrokosmos/microkosmos
mediëvist
oxidatie/oxide/oxideren
quote:Ik had insect dus absoluut met een k geschreven
Aardrijkskundige namenAardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Hieronder vallen ook de namen van gebouwen, schepen en vliegtuigen. Amerika, Amsterdam, Betuwe, Lage Zwaluwe, Molenweg, Oosterpark, Westertoren, Statendam, de Pelikaan.
Als de naam een koppelteken bevat, begint het deel na het koppelteken met een hoofdletter. Sovjet-Rusland, Nationalistisch-China, Zuid-Holland, Oud-Beierland, Almere-Haven, Amsterdam-Centrum.
Voorzetsels, lidwoorden en voegwoorden die niet aan het begin van de naam staan, krijgen een kleien letter. Bergen op Zoom, Capelle aan de IJssel, Berg en Bosch.
Aardrijkskundige namen met een persoonsnaam krijgen hoofdletters volgens de regels van persoonsnamen. Hugo de Grootplein, Baron Van Slingelandtlaan.
Ook namen van planeten en sterren(beelden) krijgen een hoofdletter. Uranus, Poolster, de Grote Beer. De woorden 'aarde', 'zon', en 'maan' krijgen alleeen een hoofdletter als ze als naam fungeren in bijvoorbeeld de sterrenkunde en ruimtevaart. (wist ik helemaal niet!)
Namen van windrichtingen krijgen alleen een hoofdletter als ze figuurlijk worden gebruikt. Het ontwapeningsoverleg tussen Oost en West.
Afleidingen van aardrijkskundige namen krijgen een hoofdletter. Amerikaan, het Palestijnse volk, Groningers, de Duitse taal, Nederlandse kaas, Franstalig.
Aardrijkskundige namen krijgen een kleine letter wanneer ze gebruikt worden als soortnaam, als naam voor een studierichting, en in een figuurlijke betekenis. Dit geldt ook voor de samenstellingen en afleidingen. een glas cognac, moezelwijn, germanist, neerlandistiek, europeaniseren.
Op grond van deze regel verkopen Edammers edammers, drinkt met in Bordeaux bordeaux en rookt met in Havanna havanna's.
Tussen delen van samengestelde en afgeleide aardrijkskundige namen staat een koppelteken. Voor-Indië, Midden-Amerika, Opper-Volta, Nieuw-Zeeland, Zuidoost-Groningen, groot-Amsterdam, Voor-Indisch, Midden-Amerikaans, Nieuw-Zeelander, Zuidoost-Gronings, Oost-Vlaams, Noord-Hollands.
Het koppelteken wordt alleen gebruikt als het eerste deel een niet-gebogen woord is en het tweede deel een echte naam. Het woord Oosterschelde krijgt geen koppelteken omdat het woord Oost wel verbogen is. Na een verbogen woord volgt meestal een spatie. Verenigde Staten, Latijns Amerika, Blauwe Nijl.
In de volgende woorden ontbreekt het koppelteken omdat het tweede deel geen echte naam is. Westland, Noordoostpolder, Lelystad, Heveadorp.
Deze laatste twee regels zijn niet bedoeld om ingeburgerde schrijfwijzen te evranderen. Amsterdam-Noord, Westraven, Midden-Oost, Sovjet-Unie.
* Nieuwe spellingsregel uit 1996:
Woorden, afgeleid van een aardrijkskundige naam met een koppelteken, krijgen nu zelf ook een koppelteken. Het wordt bijvoorbeeld Zuid-Hollands, Oost-Duits en Noord- en Zuid-Amerikaans.
Het voorheen, moeilijk uit te leggen, verschil tussen bijvoorbeeld Zeeuws-Vlaams en Westvlaams is verdwenen.
En dan al die vormen om een plaatsnaam te schrijven. Jeetje. En er zitten er altijd wel een paar in Het Groot Dictee, dus wel even leren.
[Dit bericht is gewijzigd door Isabeau op 24-09-2003 19:46]
quote:
Op dinsdag 23 september 2003 09:31 schreef Seborik het volgende:
Ik doe alleen maar mee, omdat ik minder fouten wil maken dan Isabeau en yvonne Yvonne.
quote:Yvonne is inmiddels verworden tot een begrip, daar heeft zij bij haar registratie rekening mee gehouden door haar naam met een kleine letter te registreren.
Op dinsdag 23 september 2003 09:32 schreef Isabeau het volgende:[..]
quote:Bij mij dus elk jaar weer bedroevend, dus ik ga er nu wat aan doen waardoor ik er meerdere jaren (hopenlijk) profijt van zal hebben
Op dinsdag 23 september 2003 09:39 schreef Mini_rulez het volgende:
Het Dictee doe ik elk jaar, maar ik bereid me eigenlijk nooit voor. Ik vind het juist leuker om te zien hoe het met mijn parate kennis gesteld is.
(Oh, je bedoelde de usernaam yvonne, ik dacht haar eigennaam.)
En is het in het Nederlands 'Oh' of is het 'O'?
"O, de zon straalt weer prachtig!"
"Oh, de zon straalt weer prachtig!"
quote:In Nederland zijn overal regels voor, dus wat denk je?
Op dinsdag 23 september 2003 09:59 schreef Seborik het volgende:
Mag "Oh" en "O" niet gewoon allebei? Zouden daar echt regels voor zijn?
quote:Dat de mensen die regeltjes verzinnen voor "O" en "Oh" hun tijd wel nuttiger kunnen besteden.
Op dinsdag 23 september 2003 10:04 schreef Isabeau het volgende:[..]
In Nederland zijn overal regels voor, dus wat denk je?
ik had macro geschreven ipv makro! makro... dat staaat toch niet! net zomin (hoe schrijf je net zo min?) als ehm..... de tussen N ! koeieNuier
quote:uiteraard blijft mijn bron anoniem
Op maandag 22 september 2003 19:36 schreef Isabeau het volgende:
Ik ben wel benieuwd hoe je aan die informatie komt![...]
bedenk: zo'n dictee wordt ieder jaar weer bedacht door een dicteedenktank en dat zijn ook maar mensen
quote:Ik niet , mijn pre historische spelling en grammatica komt niet door de sencuur heen.
Op woensdag 24 september 2003 12:05 schreef yvonne het volgende:
Natuurlijk doe ik weer mee
quote:Het nieuwe spellingsregeltje van vandaag (niet zoveel, gisteren was een enorme waslijst):
preses
prakkiseren
praktiseren
predicatief
product/productie/productief
propedeuse/propedeutisch
publicatie
kwantum
vulkanisatie/vulkaniseren
columnist
quote:
Accent circonflexe ( ^ )Hoofdregel
De letters a, o en u krijgen geen 'dakje' (accent circonflexe). Woorden als debâcle, pâté, ragoût en entrecôte worden vanaf 1996 geschreven als debacle, paté, ragout en entrecote. De letter e houdt zijn dakje. Zo blijft het gêne, fêteren en enquête.Uitzondering
Wanneer Franse woorden nog helemaal niet zijn vernederlandst, wordt het dakje ook op de a, o of u gehandhaafd. Het blijft bijvoorbeeld coûte que coûte.Het accent aigu (é)
Het accent aigu in de uitgang ée is overbodig. Voor 1996 werden woorden als logé en prostitué nog geschreven als logée en prostituée wanneer het gaat om de vrouwelijke vorm. Volgens de nieuwe regels wordt het: logee en prostituee.
De mannelijke vorm blijft logé en prostitué.
* met spanning wacht op de '-s-' regel
Ik ga trouwens zo verschrikkelijk slecht scoren, ben altijd slecht in dictee geweest.
[Dit bericht is gewijzigd door Trence op 24-09-2003 21:16]
Woordjes van de dag:
quote:Vandaag ook iets over de voorkeurspelling zoals we dat sinds 1996 behoren uit te voeren:
bij tijd en wijle
stoïcijns
relaxed
beemd
bosschage
zonneschijn
T-shirt
kakibroek
dichtbegroeid
haviken
quote:
Er bestond in de spelling van 1954 een voorkeurspelling en een toegelaten spelling.
Nu bestaat er nog maar één erkende spelling.Hoofdregel
Veel woorden konden op twee manieren worden geschreven: in de voorkeurspelling en in de zogenoemde toegelaten spelling (bijvoorbeeld consequent en konsekwent, apotheek en apoteek, exemplaar en eksemplaar). Volgens de nieuwe regels is er nog maar één officiële spelling: de oude voorkeurspelling. Dus: consequent, exemplaar en apotheek.Uitzonderingen
Bij een klein aantal woorden (39 in totaal, waarvan ik veel al in de afgelopen drie dagen in de groepjes met woorden heb gezet) is niet gekozen voor de voorkeurspelling, maar voor de 'oude' toegelaten spelling.Het gaat om drie groepen woorden:
Woorden die in een samenstelling anders werden geschreven dan in niet-samengestelde vorm. Het was altijd kopie en fotocopie, kosmos en microcosmos. Die tegenstrijdigheid is opgeheven. Volgens de nieuwe spelling is het: kopie en fotokopie, kosmos en microkosmos. Woorden die, ten opzichte van vergelijkbare woorden, een onlogische vorm hebben. Insekt werd bijvoorbeeld geschreven naast project, dialect, effect en direct. In de 'oude' spelling was het publikatie, maar indicatie, abdicatie, identificatie en locatie. Produkt, produktie en produktief bestonden naast viaduct, reductie en inductief. Ook deze tegenstrijdigheden zijn opgeheven. Het is: insect, publicatie en product. Woorden die door vrijwel niemand in de voorkeurspelling werden geschreven. Het is nu bijvoorbeeld kroket in plaats van croquet en propedeuse in plaats van propaedeuse. NB: In bepaalde gevallen blijven twee spellingen naast elkaar bestaan. Het gaat om woorden die op verschillende manieren kunnen worden uitgesproken: cinema en kinema, destilleren en distilleren, transitoir en transitoor, bloes en blouse. Beide varianten zijn gelijkwaardig. Er is dus ook in deze gevallen geen onderscheid tussen voorkeurspelling en toegelaten spelling.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |