DarkElf | woensdag 17 september 2003 @ 02:33 |
Ganzen Onder dwang eten- De feiten achter de productie van ganzenlever (foie gras) Dit voedingsregime heeft rampzalige gevolgen voor het welzijn van ganzen en eenden. Meer dan 90% van de vogels die tegenwoordig gebruikt worden voor de productie van ganzenlever, zijn eenden. Dit komt omdat ze goedkoper zijn om te houden en te voeren. Om de productie snel, hoog en efficiënt te houden, worden de meeste eenden permanent opgesloten in aparte kooitjes, die zo klein zijn dat de eenden er niet eens in kunnen staan of hun vleugels strekken. Alleen de nek van de vogels steekt uit de kooi, zodat degene die hen voedt ze bij de kop kan pakken om hun snavel open te krijgen. Op de meeste bedrijven wordt gebruik gemaakt van een luchtdrukpomp om de grote hoeveelheid voedsel bij de vogels naar binnen te krijgen. Een buisje dat is vastgemaakt aan de pomp wordt bij de vogels in de slokdarm gestoken en het voedsel wordt in twee tot drie seconden naar binnen gespoten. Op deze manier kan één persoon in een uur tijd meer dan duizend vogels voeren. Uit onderzoek is gebleken dat deze manier van voeren ernstige verwondingen kan veroorzaken bij de ganzen en eenden, zoals kneuzingen en verwondingen aan de nek. Vogels sterven ook vaak door verstikking wanneer de voeder het voedsel per ongeluk in de luchtpijp spuit. Doordat ze opgesloten zitten kunnen de vogels zich niet natuurlijk gedragen. In de natuur leven ze in groepen, zijn heel sociaal en brengen een deel van de tijd in het water door. Een groot deel van de dag zijn ze bezig met voedsel zoeken, badderen en hun veren gladstrijken. In een kooi kan een eend niet lopen, omdraaien of zijn veren schoonmaken. Tijdens het geforceerde voeren wordt het leed dat de vogels wordt aangedaan steeds ernstiger. Na één week krijgen velen last van acute darmslijmvliesontsteking en diarree. Hun nekveren krullen om, worden vies en plakkerig. Geleidelijk aan zwelt hun lever op totdat de dieren zich nauwelijks meer kunnen bewegen en moeite krijgen met ademhalen. Waarnemers op de ganzenlever boerderijen hebben gerapporteerd dat de eenden aan één stuk door hijgen in het laatste stadium van dwangmatig voeren. Doordat hun gewicht toeneemt kunnen ze ook blaren krijgen op hun borst doordat ze ermee schuren over de vloer van de kooi. Behalve het feit dat ze veel te veel te eten krijgen, mist hun dieet opzettelijk de noodzakelijke voedingsstoffen. Zo is men er zeker van dat de lever zo erg zal vervetten totdat deze niet goed meer functioneert. Een verminderde toediening van calcium draagt waarschijnlijk bij aan het feit dat 30 tot 70 procent van de vogels die onderzocht zijn in het slachthuis meerdere botbreuken heeft. Een onderzoeker kwam tot de conclusie dat een vakkundig voeder precies op het juiste moment weet om te stoppen met voeden voordat de vogel sterft door ziekte. Uit autopsies is gebleken dat vogels leden aan hart -en nierfalen en leverbloedingen. Kortom, de vogels verkeren in een vergevorderd stadium van ziekzijn.
Ondanks de mening van dit Comité van experts, heeft de EU nog steeds geen wet uitgevaardigd om het gedwongen voeren te stoppen of te beperken. In 1999 heeft de Raad van Europa (die meer leden heeft dan de EU, maar geen wettelijke macht heeft) aanbevolen dat er in 2010 gestopt moet worden met het plaatsen van eenden in individuele kooien. Vanwege de druk van gevestigde belangen hebben zij geen aanbevelingen gedaan wat betreft het dwangmatig voeren.
Veel chef-koks en restaurateurs die ganzenlever een uniek en smakelijk product vinden, willen wellicht liever niet weten hoe het geproduceerd wordt. Maar iedereen die de tijd neemt om te achterhalen hoe de dieren behandeld worden, zal het erg moeilijk vinden zulk leed te rechtvaardigen. Advocates for Animals en de WSPA voeren gezamenlijk een campagne tegen het dwangmatig voeren. Zij verzoeken cateraars, restaurateurs, koks en consumenten dringend ganzenlever van hun menu te schrappen. Te veel om te slikken
Maar de ganzen: ik heb 1 x in mijn leven ganzelever gegeten, vond het lekker maar wist niet wat het was. Toen ik het hoorde vond ik het nog steeds lekker maar wist toen dat ik het nooit meer zou eten. Ik heb teveel info gezien van hoe dat gaat en het breekt mijn hart. Hoe denken jullie erover? | |
ilona-scuderia | woensdag 17 september 2003 @ 02:34 |
Wist ik al En nee, ik eet het niet... | |
DarkElf | woensdag 17 september 2003 @ 02:38 |
quote:zullen wel meer mensen het weten maar het kan geen kwaad om het af en toe eens onder de aandacht te brengen | |
ilona-scuderia | woensdag 17 september 2003 @ 02:39 |
quote:Zo is dat, er zijn zelfs (dure) restaurants in Nederland die dit nog op de menukaart hebben staan... ![]() | |
DarkElf | woensdag 17 september 2003 @ 02:42 |
quote:Klopt wij gaan graag eten in goede restaurants en bijna altijd zie je het op de kaart staan. | |
Don_Tom | woensdag 17 september 2003 @ 02:42 |
Ben absoluut geen dierenactivist en geniet dagelijks van een lekker stuk vlees, maar dit gaat mij inderdaad te ver. Verbieden die hap! (had wel al eerder hiervan gehoord trouwens). | |
MaartenGrendel | woensdag 17 september 2003 @ 02:44 |
quote:Waarom niet? Wmb mogen mensen weleens met hun neus op de feiten gedrukt worden. Natuurlijk moet je zoiets niet overdag op tv laten zien, maar helemaal verbieden vind ik een vorm van censuur en struisvogelgedrag. Ik ben zelf wel op de hoogte van veel van zulke dingen, ook hoe er met vogels omgegaan wordt voor de productie van 'ganzen'leverpaté, maar hoe zielig het ook is, zolang er vraag naar is zullen zulke praktijken niet verdwijnen. | |
Pearson | woensdag 17 september 2003 @ 02:45 |
quote:ik ook niet | |
DarkElf | woensdag 17 september 2003 @ 02:49 |
beelden die te schokkend zijn mogen niet worden uitgezonden. Ik heb die beelden gezien en alles wat ik kon doen was alleen maar huilen, en nee ik huil niet snel of makkelijk. Het was gewoonweg te wreed, te duidelijk, te indringend.... Deze beelden worden echter niet weggelegd maar gebruikt bij besprekingen met regeringsfunctionarissen bijv... | |
What | woensdag 17 september 2003 @ 02:50 |
quote:Dito. | |
DarkElf | woensdag 17 september 2003 @ 02:57 |
Zo hebben ze die beelden gebruikt bij het beer-pitbull gevecht. De regeringsfunctionaris die zou helpen om bij de bevolking door te laten dringen dat dit niet zo langer kon stond namelijk ook op de band die illegaal was opgenomen bij 1 van die gevechten hoewel de man altijd ontkende er iets mee te maken te hebben gehad. Ja jammer joh je staat op de tape ![]() | |
boeiend007 | woensdag 17 september 2003 @ 03:09 |
ik Weet / Wist het En waar vraag is zal aandbod blijven. Met buikje dik etende groet | |
francia | woensdag 17 september 2003 @ 03:20 |
DarkElf Ik vind dit ook vreselijk wat n kutberichten allemaal, dat dierenleed waarom doen mensen dieren zoveel pijn?? Non capisco.. aan de andere kant zijn deze berichten goed, want nu weet ik wat ik voortaan NIET en NOOIT meer eet!! Ik heb het ooit gegeten en ik kan nu wel kotsen!
| |
boeiend007 | woensdag 17 september 2003 @ 03:23 |
Zolang alles duur blijft, zal een eend niet vrij gefokt worden. Reden PRIJS | |
boempa | woensdag 17 september 2003 @ 03:32 |
Schokkende beelden kunnen wat mij betreft bechikbaar zijn voor het publiek. Hoe schokkender de beelden, hoe misselijker mensen worden bij het idee om zulke dingen te gaan eten. Zolang de schokkende beelden onder censuur vallen zullen mensen het eerder kopen omdat ze geen goed beeld hebben van hoe en wat. Oftewel mensen worden niet genoeg met de neus op de feiten gedrukt. | |
DarkElf | woensdag 17 september 2003 @ 03:36 |
maar hoe schokkend moet het zijn?Ik bedoel, als je dit leest dan weet je toch al genoeg moeten daar dan live beelden bij van verstikkende eenden en ganzen die zwaargewond zijn en opnames van de lever? | |
boempa | woensdag 17 september 2003 @ 04:29 |
quote:Iemand die dat spul eet terwijl die dit gelezen heeft kan nog doen alsof ie het niet gelezen heeft, oftewel vergeten. Maar hartverscheurende beelden zullen op het netvlies worden gebrand, zoiets vergeet je niet zo snel. Dus zullen veel mensen eerder geneigd zijn dat niet meer te kopen. Hoe erger de beelden, hoe groter het effect. Alleen tekst is toch een stuk minder effectief. (Ik bedoel te zeggen dat mensen zich eerder kunnen inleven in de situatie als ze zien wat dieren echt meemaken, het laat een veel realistischere indruk achter dan slechts een stuk tekst evt. met foto's.) | |
MikeyMo | woensdag 17 september 2003 @ 06:06 |
ik eet het ook niet... | |
Amrod | woensdag 17 september 2003 @ 08:17 |
Eet smakelijk ![]() | |
Yamyam | woensdag 17 september 2003 @ 08:18 |
Ik eet dat absoluut niet. Heb al eens informatie opgezocht, en zeg er inmiddels standaard wat van als ik een winkel/restaurant foie gras zie verkopen. | |
Yamyam | woensdag 17 september 2003 @ 08:19 |
quote:vooral bij de franse. En in Frankrijk staat het standaard op het menu, zelfs in een luxe snackbar. | |
Rica | woensdag 17 september 2003 @ 08:21 |
Dit is heel erg, maar wat wij bijvoorbeeld de kippen aandoen is ook verschrikkelijk. Maar als je ziet waar er allemaal ei in verwerkt wordt kun je niet anders dan concluderen dat je er zelf ook aan meewerkt. (vlees en ei eet ik erg weinig trouwens) | |
Troel | woensdag 17 september 2003 @ 08:24 |
Ik hou niet van lever, eet het dus niet. Helaas hebben deze ganzen daar weinig aan. Zelfs als het verboden zou worden, zal het nog wel gebeuren. | |
Zw0rld | woensdag 17 september 2003 @ 08:26 |
![]() ![]() Ziek gewoon, en zo lang het gevreten wordt blijft het doorgaan Bah | |
bondgirl | woensdag 17 september 2003 @ 08:27 |
quote: | |
Troel | woensdag 17 september 2003 @ 08:28 |
quote: ![]() | |
Dr_Flash | woensdag 17 september 2003 @ 08:36 |
quote:Same here. Maar idd het kan geen kwaad om dat eens van tijd tot tijd onder de aandacht te brengen. Hoewel het wel makkelijk een soort scheurkalender-effect wordt denk ik: "Kom ook politiek correct over! Download hier uw dagelijkse portie andermans leed!" just my 2 cents | |
ramsesii | woensdag 17 september 2003 @ 09:12 |
Ik wist het al, heb het geprobeerd maar is niet te vreten, oh en alle koks in elk restaurant weten dat het zo word gedaan. | |
JediMasterLucia | woensdag 17 september 2003 @ 09:47 |
Ik ben al geen liefhebber van lever ![]() Dus ik zal het niet eten, wel triest dat die beesten zo moeten lijden voodat dat stukje dure lever bij iemand op zijn bord ligt. ![]() Van mij mag het ook verboden worden | |
Mr-Mackey | woensdag 17 september 2003 @ 13:15 |
Ik lust geen orgaanvlees ![]() Het enige orgaan da'k lekker vind, daar lik ik aan (bijten wordt niet gewaardeerd ![]() Afgezien daarvan, word ik niet goed van al dat 'Dierenleed-gezeik'. | |
SunChaser | woensdag 17 september 2003 @ 13:16 |
Sja, als je het zo gaat bekijken kun je niets meer eten. Het blijft altijd zielig, als ze koeien, lammetjes of kippen moeten doodmaken. | |
Cart_man | woensdag 17 september 2003 @ 13:37 |
Eendelever, een ware delicatesse ![]() Wordt veel gegeten in Frankrijk. Is lekker met een salade. Wat walnoten, saladesaus...mmm | |
SunChaser | woensdag 17 september 2003 @ 13:39 |
Ik zou het ook gewoon eten als ik het krijg voorgeschoteld. | |
Vision | woensdag 17 september 2003 @ 13:43 |
heb 't wel eens gegeten. volgende keer bedank ik. | |
piere | woensdag 17 september 2003 @ 14:32 |
ik eet het ook gewoon. het is errug lekker. en koeien, varkens, kippen etc hebben ook geen lekker leven hoor... | |
heerder | woensdag 17 september 2003 @ 14:41 |
hmm ik vind het heerlijk, maakt me geen moer uit wat er met die ganzen gebeurt als het maar lekker smaakt | |
Pokkehontas | woensdag 17 september 2003 @ 18:48 |
Walgelijke praktijken en ik eet het daarom ook niet. Wat niet wil zeggen dat ik roomser dan de paus ben, want ik haal m'n kippetjes wel gewoon bij de supermarkt en dat is eigenlijk ook niet best. Maar ik eet wel bijna alleen maar scharrel ![]() | |
Pizza_Shooter | woensdag 17 september 2003 @ 18:58 |
Afgrijselijk! Ik weet alweer waarom ik (partieël | |
NorthernStar | woensdag 17 september 2003 @ 19:06 |
quote:Dus omdat je op de snelweg wel eens 10 kilometer te hard rijdt, kun je net zo goed in de bebouwde kom 120 gaan rijden. Want sja, grenzen stellen doen we niet aan. | |
Faithy | woensdag 17 september 2003 @ 19:12 |
nooit gegeten, maar ook nooit geweten... pure dierenmishandeling... | |
Mindlight | woensdag 17 september 2003 @ 19:12 |
Heb het nog nooit gegeten en ga het ook niet doen als het aan mij ligt ![]() | |
SunChaser | woensdag 17 september 2003 @ 19:47 |
quote:Dat is alle vleeswaren hoor. | |
Fronsertje | woensdag 17 september 2003 @ 19:54 |
niet dat ik die meuk ooit zou eten maar het is natuurlijk wel zo dat er voor iedere geforceerde gans , 6 andere niet hoeven te worden geslacht om toch dezelfde hoeveelheid lever te krijgen en daarbij worden die beestjes gefokt en niet zomaar uit een weiland of sloot worden getrokken blijft al met al natuurlijk niet prettig voor de gansjes in kwestie | |
DJ-Maurits | woensdag 17 september 2003 @ 20:03 |
Ik eet het niet.. mede omdat ik hier idd al van afwist. Ik ben jaren vegetariër geweest... maar eet het nu weer mondjesmaat. Maar dit zet je wel weer even aan het denken... ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 17 september 2003 @ 20:06 |
Ik weet het, en ik eet het. | |
SunChaser | woensdag 17 september 2003 @ 20:07 |
quote:Kijk, zo is het maar net! | |
BL_Henkie | woensdag 17 september 2003 @ 20:31 |
quote: ![]() Precies. Wat is nou de bedoeling van dit "Kijk eens wat zielig?" topic? You're only preaching before your own choir. Niemand zal je tegenspreken op een paar grapjassen na. What's next? Topics over Kistkalveren? Biokippen? Kreeften die levend worden gekookt in restaurants? Honden en katten in Korea en China? en een hoog knuffelgehalte | |
Vivi | woensdag 17 september 2003 @ 20:39 |
Ik vind het zielig maar ik eet het wel want ik vind het; a) erg lekker Alleen paard kan ik om de een of andere reden nietnaar binnen krijgen, daar heb ik iets, wat natuurlijk ook volledig irrationeel is. | |
MallePall | woensdag 17 september 2003 @ 20:40 |
1 keer gegeten en ik vond het niet eens lekker.... ![]() ![]() | |
GoLLeM | woensdag 17 september 2003 @ 20:40 |
Nooit gehad. | |
303 | donderdag 25 september 2003 @ 22:14 |
Ik eet het weleens (zelden eigenlijk), maar kan er niet zo mee zitten hoe die beesten gevoed worden. Je wilt ook niet zien hoe een koe geslacht wordt en dergelijke. Echt dierenmishandeling kan ik het ook niet noemen. | |
Darkinforcer | donderdag 25 september 2003 @ 22:16 |
ik ook niet, af en toe leverpastei ofzo (varkens) maar ja liever niet eigenlijk ![]() | |
StarGazer | donderdag 25 september 2003 @ 22:23 |
Ik walg sowiezo al van lever, maar na het lezen van dit walg ik er nog meer van. Wat ongelooflijk ziek zeg ![]() | |
Tristessa | donderdag 25 september 2003 @ 22:39 |
Nee ik eet GEEN ganzenlever. Het is belachelijk hoe ze met die beesten omgaan. ![]() | |
Yamyam | vrijdag 26 september 2003 @ 09:13 |
quote:nahjah zeg, heb je wel eens goed gelezen hoe die pate gemaakt wordt! En OF dat dierenmishandeling is! | |
Masta-t | vrijdag 26 september 2003 @ 09:20 |
ik wist het EN ik eet het gewoon errug he? | |
ook_gek | vrijdag 26 september 2003 @ 09:24 |
Wat wil je hier nou mee bereiken dan?? Dit is bij bijna iedereen bekend dat het zo gebeurd. Zelfde verhaal met kist kalveren. Ik eet het gewoon en denk niet na over dit soort dingen. En dan heb je ook een groep mensen die roepen. Ja maar ik eet scharrel vlees. Nou oooooh daar maak je alles goed mee ![]() het fokken en de hokjes zijn nog NIKS vergeleken met het vervoer naar het slachthuis. Dat is een keer of 10 erger dan het hele leven dat ze achter de rug hebben | |
Doezelhaar | vrijdag 26 september 2003 @ 10:18 |
Wist ik niet maar ik eet zo ie zo geen leven omdat het gewoonweg superranzig is. Ja ik ben verwend ![]() | |
Aaargh! | vrijdag 26 september 2003 @ 10:23 |
Ik eet 't niet want ik houdt niet van lever, maar als ik dit zo lees moet ik er misschien maar mee beginnen. | |
boeiend007 | vrijdag 26 september 2003 @ 16:50 |
quote:* boeiend007 Mee eens is |