FOK!forum / General Chat / Ganzenlever- eet jij het? Lees dit eens
DarkElfwoensdag 17 september 2003 @ 02:33
Ganzen

Onder dwang eten- De feiten achter de productie van ganzenlever (foie gras)
Ganzenlever is één van de meest dure, vette leversoorten en wordt gemaakt door ganzen en eenden gedwongen te voeren. De manier waarop dit gedaan wordt is erg wreed. Om de juiste smaak en samenstelling te verkrijgen, worden de eenden en ganzen twee tot drie maal per dag handmatig volgepropt met een pond graan en vet.
Na twee tot drie weken zijn de vogels klaar voor de slacht. Hun lever is dan zes à tien keer groter dan normaal. Uit een recent rapport van de Europese Unie blijkt dat de vogels vanzelf zouden sterven als het voeren nog langer was doorgegaan.

Dit voedingsregime heeft rampzalige gevolgen voor het welzijn van ganzen en eenden. Meer dan 90% van de vogels die tegenwoordig gebruikt worden voor de productie van ganzenlever, zijn eenden. Dit komt omdat ze goedkoper zijn om te houden en te voeren. Om de productie snel, hoog en efficiënt te houden, worden de meeste eenden permanent opgesloten in aparte kooitjes, die zo klein zijn dat de eenden er niet eens in kunnen staan of hun vleugels strekken.

Alleen de nek van de vogels steekt uit de kooi, zodat degene die hen voedt ze bij de kop kan pakken om hun snavel open te krijgen. Op de meeste bedrijven wordt gebruik gemaakt van een luchtdrukpomp om de grote hoeveelheid voedsel bij de vogels naar binnen te krijgen. Een buisje dat is vastgemaakt aan de pomp wordt bij de vogels in de slokdarm gestoken en het voedsel wordt in twee tot drie seconden naar binnen gespoten. Op deze manier kan één persoon in een uur tijd meer dan duizend vogels voeren. Uit onderzoek is gebleken dat deze manier van voeren ernstige verwondingen kan veroorzaken bij de ganzen en eenden, zoals kneuzingen en verwondingen aan de nek. Vogels sterven ook vaak door verstikking wanneer de voeder het voedsel per ongeluk in de luchtpijp spuit.

Doordat ze opgesloten zitten kunnen de vogels zich niet natuurlijk gedragen. In de natuur leven ze in groepen, zijn heel sociaal en brengen een deel van de tijd in het water door. Een groot deel van de dag zijn ze bezig met voedsel zoeken, badderen en hun veren gladstrijken. In een kooi kan een eend niet lopen, omdraaien of zijn veren schoonmaken.

Tijdens het geforceerde voeren wordt het leed dat de vogels wordt aangedaan steeds ernstiger. Na één week krijgen velen last van acute darmslijmvliesontsteking en diarree. Hun nekveren krullen om, worden vies en plakkerig. Geleidelijk aan zwelt hun lever op totdat de dieren zich nauwelijks meer kunnen bewegen en moeite krijgen met ademhalen. Waarnemers op de ganzenlever boerderijen hebben gerapporteerd dat de eenden aan één stuk door hijgen in het laatste stadium van dwangmatig voeren. Doordat hun gewicht toeneemt kunnen ze ook blaren krijgen op hun borst doordat ze ermee schuren over de vloer van de kooi.

Behalve het feit dat ze veel te veel te eten krijgen, mist hun dieet opzettelijk de noodzakelijke voedingsstoffen. Zo is men er zeker van dat de lever zo erg zal vervetten totdat deze niet goed meer functioneert. Een verminderde toediening van calcium draagt waarschijnlijk bij aan het feit dat 30 tot 70 procent van de vogels die onderzocht zijn in het slachthuis meerdere botbreuken heeft. Een onderzoeker kwam tot de conclusie dat een vakkundig voeder precies op het juiste moment weet om te stoppen met voeden voordat de vogel sterft door ziekte. Uit autopsies is gebleken dat vogels leden aan hart -en nierfalen en leverbloedingen. Kortom, de vogels verkeren in een vergevorderd stadium van ziekzijn.


Intensieve industrie
De ontwikkeling van intensieve ganzenleverboerderijen heeft ertoe geleidt dat nu meer vogels dan ooit te maken krijgen met de pijnlijke gevolgen van het geforceerd voeren. In 1998 werden meer dan 25 miljoen eenden en ganzen gefokt voor de productie van ganzenlever. Alhoewel sommige traditionele producenten een toeristenattractie zijn in Frankrijk, wordt 80 procent van alle eenden tegenwoordig in aparte kooien gehouden op intensieve boerderijen die gesloten zijn voor publiek. Door deze verandering zijn de kosten gedaald en is het productieniveau de afgelopen tien jaar met meer dan 100 procent gestegen.


Dierenartsen van de Europese Unie veroordelen ganzenlever
Een recent onderzoek dat is gedaan door het Wetenschappelijk Comité voor Dierenwelzijn veroordeelt de productie van ganzenlever, omdat het slecht is voor de het welzijn van de dieren. Ze ontdekten dat het sterftecijfer vier procent was tijdens de periode van gedwongen voeding. Dat is maar liefst 20 keer hoger dan het sterftecijfer van eenden op gewone boerderijen. Het Comité stelde voor om alternatieven te vinden waarbij dwangmatig voeren niet noodzakelijk is. Één lid van het Comité kwam tot de conclusie dat er gestopt moest worden met het dwangmatig voeren en dat dit het best bereikt kon worden door een verbod op de productie, distributie en verkoop van ganzenlever.

Ondanks de mening van dit Comité van experts, heeft de EU nog steeds geen wet uitgevaardigd om het gedwongen voeren te stoppen of te beperken. In 1999 heeft de Raad van Europa (die meer leden heeft dan de EU, maar geen wettelijke macht heeft) aanbevolen dat er in 2010 gestopt moet worden met het plaatsen van eenden in individuele kooien. Vanwege de druk van gevestigde belangen hebben zij geen aanbevelingen gedaan wat betreft het dwangmatig voeren.


Nee dank u, ik hoef niet!
Er mag geen nieuwe vorm van veehouderij ontstaan waarin dieren opzettelijk gefokt worden om misvormd en ziek te worden. Het gevangen zetten van eenden en ganzen, de methoden die gebruikt worden om hun grote hoeveelheden voedsel op te dringen en het doelbewust vernietigen van hun gezondheid en welzijn, is de extreemste vorm van dierenuitbuiting.

Veel chef-koks en restaurateurs die ganzenlever een uniek en smakelijk product vinden, willen wellicht liever niet weten hoe het geproduceerd wordt. Maar iedereen die de tijd neemt om te achterhalen hoe de dieren behandeld worden, zal het erg moeilijk vinden zulk leed te rechtvaardigen.

Advocates for Animals en de WSPA voeren gezamenlijk een campagne tegen het dwangmatig voeren. Zij verzoeken cateraars, restaurateurs, koks en consumenten dringend ganzenlever van hun menu te schrappen.

Te veel om te slikken
In vele landen heeft de bezorgdheid over de wreedheid die komt kijken bij de productie van ganzenlever geleid tot een verbod op dwangmatig voeren. Wetten voor de bescherming van dieren in Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Polen en Oostenrijk verbieden het specifiek. In Zwitserland is er een wet die wreedheid tegen dieren verbiedt, de productie van foie gras valt daar ook onder. En in Groot-Brittannië hebben verscheidene ministers gezegd dat het niet wordt toegestaan. Ondanks deze wetten importeren veel van deze landen ganzenlever uit Frankrijk.


De prijs van het lijden
Ganzenlever wordt in de oorspronkelijke vorm geleverd of als paté. De prijzen lopen soms op tot € 254,- per kilo. Een klein potje van de beste paté voor vier personen kan € 45,- opbrengen.


Als u een restaurant of een winkel bezoekt waar ganzenlever verkocht wordt, vertel ze dan dat ze deze website moeten bezoeken en verzoek ze vriendelijk om deze wreedheid van hun menu te schrappen.
Schrijf naar uw vertegenwoordiger in het Europese Parlement en vraag deze om een wereldwijde ban tegen het dwangmatig voeren van eenden en ganzen te steunen.

Bron: www.wspa.nl


Verschrikkelijk, dat is wat ik kan denken als ik dit zie en lees. Ik heb al vrijwlliger ooit voor de WSPA gewerkt en ook illegale opnamens gezien van o.a beren dansen, beer-pitbull gevechten, ganzen, het afmaken van zwerfdieren in Azië en ga zo maar door. Vooral de illegale tapes zijn verschrikkelijk schokkend en mogen niet aan het publiek getoond worden en ergens snap ik dat wel.

Maar de ganzen: ik heb 1 x in mijn leven ganzelever gegeten, vond het lekker maar wist niet wat het was. Toen ik het hoorde vond ik het nog steeds lekker maar wist toen dat ik het nooit meer zou eten. Ik heb teveel info gezien van hoe dat gaat en het breekt mijn hart.

Hoe denken jullie erover?

ilona-scuderiawoensdag 17 september 2003 @ 02:34
Wist ik al
En nee, ik eet het niet...
DarkElfwoensdag 17 september 2003 @ 02:38
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:34 schreef ilona-scuderia het volgende:
Wist ik al
En nee, ik eet het niet...
zullen wel meer mensen het weten maar het kan geen kwaad om het af en toe eens onder de aandacht te brengen
ilona-scuderiawoensdag 17 september 2003 @ 02:39
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:38 schreef DarkElf het volgende:

[..]

zullen wel meer mensen het weten maar het kan geen kwaad om het af en toe eens onder de aandacht te brengen


Zo is dat, er zijn zelfs (dure) restaurants in Nederland die dit nog op de menukaart hebben staan...
DarkElfwoensdag 17 september 2003 @ 02:42
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:39 schreef ilona-scuderia het volgende:

[..]

Zo is dat, er zijn zelfs (dure) restaurants in Nederland die dit nog op de menukaart hebben staan...


Klopt wij gaan graag eten in goede restaurants en bijna altijd zie je het op de kaart staan.
Don_Tomwoensdag 17 september 2003 @ 02:42
Ben absoluut geen dierenactivist en geniet dagelijks van een lekker stuk vlees, maar dit gaat mij inderdaad te ver. Verbieden die hap!
(had wel al eerder hiervan gehoord trouwens).
MaartenGrendelwoensdag 17 september 2003 @ 02:44
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:33 schreef DarkElf het volgende:
Verschrikkelijk, dat is wat ik kan denken als ik dit zie en lees. Ik heb al vrijwlliger ooit voor de WSPA gewerkt en ook illegale opnamens gezien van o.a beren dansen, beer-pitbull gevechten, ganzen, het afmaken van zwerfdieren in Azië en ga zo maar door. Vooral de illegale tapes zijn verschrikkelijk schokkend en mogen niet aan het publiek getoond worden en ergens snap ik dat wel.
Waarom niet? Wmb mogen mensen weleens met hun neus op de feiten gedrukt worden.

Natuurlijk moet je zoiets niet overdag op tv laten zien, maar helemaal verbieden vind ik een vorm van censuur en struisvogelgedrag.

Ik ben zelf wel op de hoogte van veel van zulke dingen, ook hoe er met vogels omgegaan wordt voor de productie van 'ganzen'leverpaté, maar hoe zielig het ook is, zolang er vraag naar is zullen zulke praktijken niet verdwijnen.

Pearsonwoensdag 17 september 2003 @ 02:45
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:34 schreef ilona-scuderia het volgende:
Wist ik al
En nee, ik eet het niet...
ik ook niet
DarkElfwoensdag 17 september 2003 @ 02:49
beelden die te schokkend zijn mogen niet worden uitgezonden. Ik heb die beelden gezien en alles wat ik kon doen was alleen maar huilen, en nee ik huil niet snel of makkelijk. Het was gewoonweg te wreed, te duidelijk, te indringend....

Deze beelden worden echter niet weggelegd maar gebruikt bij besprekingen met regeringsfunctionarissen bijv...

Whatwoensdag 17 september 2003 @ 02:50
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:45 schreef Pearson het volgende:
Ik ook niet
Dito.
DarkElfwoensdag 17 september 2003 @ 02:57
Zo hebben ze die beelden gebruikt bij het beer-pitbull gevecht. De regeringsfunctionaris die zou helpen om bij de bevolking door te laten dringen dat dit niet zo langer kon stond namelijk ook op de band die illegaal was opgenomen bij 1 van die gevechten hoewel de man altijd ontkende er iets mee te maken te hebben gehad. Ja jammer joh je staat op de tape
boeiend007woensdag 17 september 2003 @ 03:09
ik Weet / Wist het

En waar vraag is zal aandbod blijven.

Met buikje dik etende groet

franciawoensdag 17 september 2003 @ 03:20
DarkElf Ik vind dit ook vreselijk

wat n kutberichten allemaal, dat dierenleed

waarom doen mensen dieren zoveel pijn?? Non capisco..

aan de andere kant zijn deze berichten goed, want nu weet ik wat ik voortaan NIET en NOOIT meer eet!!

Ik heb het ooit gegeten en ik kan nu wel kotsen!

boeiend007woensdag 17 september 2003 @ 03:23
Zolang alles duur blijft, zal een eend niet vrij gefokt worden.

Reden PRIJS

boempawoensdag 17 september 2003 @ 03:32
Schokkende beelden kunnen wat mij betreft bechikbaar zijn voor het publiek.
Hoe schokkender de beelden, hoe misselijker mensen worden bij het idee om zulke dingen te gaan eten.
Zolang de schokkende beelden onder censuur vallen zullen mensen het eerder kopen omdat ze geen goed beeld hebben van hoe en wat.
Oftewel mensen worden niet genoeg met de neus op de feiten gedrukt.
DarkElfwoensdag 17 september 2003 @ 03:36
maar hoe schokkend moet het zijn?Ik bedoel, als je dit leest dan weet je toch al genoeg moeten daar dan live beelden bij van verstikkende eenden en ganzen die zwaargewond zijn en opnames van de lever?
boempawoensdag 17 september 2003 @ 04:29
quote:
Op woensdag 17 september 2003 03:36 schreef DarkElf het volgende:
maar hoe schokkend moet het zijn?Ik bedoel, als je dit leest dan weet je toch al genoeg moeten daar dan live beelden bij van verstikkende eenden en ganzen die zwaargewond zijn en opnames van de lever?
Iemand die dat spul eet terwijl die dit gelezen heeft kan nog doen alsof ie het niet gelezen heeft, oftewel vergeten.
Maar hartverscheurende beelden zullen op het netvlies worden gebrand, zoiets vergeet je niet zo snel.
Dus zullen veel mensen eerder geneigd zijn dat niet meer te kopen.
Hoe erger de beelden, hoe groter het effect.
Alleen tekst is toch een stuk minder effectief.

(Ik bedoel te zeggen dat mensen zich eerder kunnen inleven in de situatie als ze zien wat dieren echt meemaken, het laat een veel realistischere indruk achter dan slechts een stuk tekst evt. met foto's.)

MikeyMowoensdag 17 september 2003 @ 06:06
ik eet het ook niet...
Amrodwoensdag 17 september 2003 @ 08:17
Eet smakelijk
Yamyamwoensdag 17 september 2003 @ 08:18
Ik eet dat absoluut niet. Heb al eens informatie opgezocht, en zeg er inmiddels standaard wat van als ik een winkel/restaurant foie gras zie verkopen.
Yamyamwoensdag 17 september 2003 @ 08:19
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:42 schreef DarkElf het volgende:

[..]

Klopt wij gaan graag eten in goede restaurants en bijna altijd zie je het op de kaart staan.


vooral bij de franse. En in Frankrijk staat het standaard op het menu, zelfs in een luxe snackbar.
Ricawoensdag 17 september 2003 @ 08:21
Dit is heel erg, maar wat wij bijvoorbeeld de kippen aandoen is ook verschrikkelijk.

Maar als je ziet waar er allemaal ei in verwerkt wordt kun je niet anders dan concluderen dat je er zelf ook aan meewerkt. (vlees en ei eet ik erg weinig trouwens)

Troelwoensdag 17 september 2003 @ 08:24
Ik hou niet van lever, eet het dus niet. Helaas hebben deze ganzen daar weinig aan. Zelfs als het verboden zou worden, zal het nog wel gebeuren.
Zw0rldwoensdag 17 september 2003 @ 08:26

Ziek gewoon, en zo lang het gevreten wordt blijft het doorgaan

Bah

bondgirlwoensdag 17 september 2003 @ 08:27
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:34 schreef ilona-scuderia het volgende:
Wist ik al
En nee, ik eet het niet...
Troelwoensdag 17 september 2003 @ 08:28
quote:
Op woensdag 17 september 2003 08:26 schreef Zw0rld het volgende:

Ziek gewoon, en zo lang het gevreten wordt blijft het doorgaan

Bah


Zw0rld-beeb!
Dr_Flashwoensdag 17 september 2003 @ 08:36
quote:
Op woensdag 17 september 2003 02:34 schreef ilona-scuderia het volgende:
Wist ik al
En nee, ik eet het niet...
Same here. Maar idd het kan geen kwaad om dat eens van tijd tot tijd onder de aandacht te brengen. Hoewel het wel makkelijk een soort scheurkalender-effect wordt denk ik:

"Kom ook politiek correct over! Download hier uw dagelijkse portie andermans leed!"

just my 2 cents

ramsesiiwoensdag 17 september 2003 @ 09:12
Ik wist het al, heb het geprobeerd maar is niet te vreten, oh en alle koks in elk restaurant weten dat het zo word gedaan.
JediMasterLuciawoensdag 17 september 2003 @ 09:47
Ik ben al geen liefhebber van lever
Dus ik zal het niet eten, wel triest dat die beesten zo moeten lijden voodat dat stukje dure lever bij iemand op zijn bord ligt.
Van mij mag het ook verboden worden
Mr-Mackeywoensdag 17 september 2003 @ 13:15
Ik lust geen orgaanvlees
Het enige orgaan da'k lekker vind, daar lik ik aan (bijten wordt niet gewaardeerd )

Afgezien daarvan, word ik niet goed van al dat 'Dierenleed-gezeik'.
Als je er niet tegen kunt, ga dan lekker naar zo'n linzen-vretende linkse commune, o.i.d. en bespaar mij (ons?) dat geneuzel.

SunChaserwoensdag 17 september 2003 @ 13:16
Sja, als je het zo gaat bekijken kun je niets meer eten. Het blijft altijd zielig, als ze koeien, lammetjes of kippen moeten doodmaken.
Cart_manwoensdag 17 september 2003 @ 13:37
Eendelever, een ware delicatesse

Wordt veel gegeten in Frankrijk. Is lekker met een salade. Wat walnoten, saladesaus...mmm

SunChaserwoensdag 17 september 2003 @ 13:39
Ik zou het ook gewoon eten als ik het krijg voorgeschoteld.
Visionwoensdag 17 september 2003 @ 13:43
heb 't wel eens gegeten. volgende keer bedank ik.
pierewoensdag 17 september 2003 @ 14:32
ik eet het ook gewoon. het is errug lekker. en koeien, varkens, kippen etc hebben ook geen lekker leven hoor...
heerderwoensdag 17 september 2003 @ 14:41
hmm ik vind het heerlijk, maakt me geen moer uit wat er met die ganzen gebeurt als het maar lekker smaakt
Pokkehontaswoensdag 17 september 2003 @ 18:48
Walgelijke praktijken en ik eet het daarom ook niet. Wat niet wil zeggen dat ik roomser dan de paus ben, want ik haal m'n kippetjes wel gewoon bij de supermarkt en dat is eigenlijk ook niet best. Maar ik eet wel bijna alleen maar scharrel Mjammie!!
Pizza_Shooterwoensdag 17 september 2003 @ 18:58
Afgrijselijk!

Ik weet alweer waarom ik (partieël )vegetarisch ben....

NorthernStarwoensdag 17 september 2003 @ 19:06
quote:
Op woensdag 17 september 2003 13:16 schreef SunChaser het volgende:
Sja, als je het zo gaat bekijken kun je niets meer eten. Het blijft altijd zielig, als ze koeien, lammetjes of kippen moeten doodmaken.
Dus omdat je op de snelweg wel eens 10 kilometer te hard rijdt, kun je net zo goed in de bebouwde kom 120 gaan rijden. Want sja, grenzen stellen doen we niet aan.
Faithywoensdag 17 september 2003 @ 19:12
nooit gegeten, maar ook nooit geweten...

pure dierenmishandeling...

Mindlightwoensdag 17 september 2003 @ 19:12
Heb het nog nooit gegeten en ga het ook niet doen als het aan mij ligt
SunChaserwoensdag 17 september 2003 @ 19:47
quote:
Op woensdag 17 september 2003 19:12 schreef Faithy het volgende:
nooit gegeten, maar ook nooit geweten...

pure dierenmishandeling...


Dat is alle vleeswaren hoor.
Fronsertjewoensdag 17 september 2003 @ 19:54
niet dat ik die meuk ooit zou eten maar het is natuurlijk wel zo dat er voor iedere geforceerde gans , 6 andere niet hoeven te worden geslacht
om toch dezelfde hoeveelheid lever te krijgen
en daarbij worden die beestjes gefokt en niet zomaar uit een weiland of sloot worden getrokken
blijft al met al natuurlijk niet prettig voor de gansjes in kwestie
DJ-Mauritswoensdag 17 september 2003 @ 20:03
Ik eet het niet.. mede omdat ik hier idd al van afwist. Ik ben jaren vegetariër geweest... maar eet het nu weer mondjesmaat. Maar dit zet je wel weer even aan het denken...
#ANONIEMwoensdag 17 september 2003 @ 20:06
Ik weet het, en ik eet het.
SunChaserwoensdag 17 september 2003 @ 20:07
quote:
Op woensdag 17 september 2003 19:54 schreef Fronsertje het volgende:
niet dat ik die meuk ooit zou eten maar het is natuurlijk wel zo dat er voor iedere geforceerde gans , 6 andere niet hoeven te worden geslacht
Kijk, zo is het maar net!
BL_Henkiewoensdag 17 september 2003 @ 20:31
quote:
Op woensdag 17 september 2003 13:15 schreef Mr-Mackey het volgende:
Afgezien daarvan, word ik niet goed van al dat 'Dierenleed-gezeik'.
Als je er niet tegen kunt, ga dan lekker naar zo'n linzen-vretende linkse commune, o.i.d. en bespaar mij (ons) dat geneuzel.

Precies. Wat is nou de bedoeling van dit "Kijk eens wat zielig?" topic?
You're only preaching before your own choir. Niemand zal je tegenspreken op een paar grapjassen na.

What's next? Topics over Kistkalveren? Biokippen? Kreeften die levend worden gekookt in restaurants? Honden en katten in Korea en China?
Wacht!
Ik weet het al! Insekten worden in Thailand LEVEND in de frituur gegooid. Dat kan toch niet? Dat is zo ZIELUH! Insekten hebben toch ook gevoelens?

en een hoog knuffelgehalte

Viviwoensdag 17 september 2003 @ 20:39
Ik vind het zielig maar ik eet het wel want ik vind het;

a) erg lekker
b) andere beesten zijn net zo zielig en dan zou ik die ook niet moeten eten vind ik, en aangezien ik dat er niet voor over heb ga ik niet selectief te werk.

Alleen paard kan ik om de een of andere reden nietnaar binnen krijgen, daar heb ik iets, wat natuurlijk ook volledig irrationeel is.

MallePallwoensdag 17 september 2003 @ 20:40
1 keer gegeten en ik vond het niet eens lekker.... maarjah... als je dit zo leest hoef je het ook niet meer... maarjah zo word het ook gedaan met de biggetjes en enzo
GoLLeMwoensdag 17 september 2003 @ 20:40
Nooit gehad.
303donderdag 25 september 2003 @ 22:14
Ik eet het weleens (zelden eigenlijk), maar kan er niet zo mee zitten hoe die beesten gevoed worden. Je wilt ook niet zien hoe een koe geslacht wordt en dergelijke.

Echt dierenmishandeling kan ik het ook niet noemen.

Darkinforcerdonderdag 25 september 2003 @ 22:16
ik ook niet, af en toe leverpastei ofzo (varkens) maar ja liever niet eigenlijk
StarGazerdonderdag 25 september 2003 @ 22:23
Ik walg sowiezo al van lever, maar na het lezen van dit walg ik er nog meer van. Wat ongelooflijk ziek zeg
Tristessadonderdag 25 september 2003 @ 22:39
Nee ik eet GEEN ganzenlever. Het is belachelijk hoe ze met die beesten omgaan. .
Yamyamvrijdag 26 september 2003 @ 09:13
quote:
Op donderdag 25 september 2003 22:14 schreef 303 het volgende:
Ik eet het weleens (zelden eigenlijk), maar kan er niet zo mee zitten hoe die beesten gevoed worden. Je wilt ook niet zien hoe een koe geslacht wordt en dergelijke.

Echt dierenmishandeling kan ik het ook niet noemen.


nahjah zeg, heb je wel eens goed gelezen hoe die pate gemaakt wordt! En OF dat dierenmishandeling is!
Masta-tvrijdag 26 september 2003 @ 09:20
ik wist het EN ik eet het gewoon

errug he?

ook_gekvrijdag 26 september 2003 @ 09:24
Wat wil je hier nou mee bereiken dan??
Dit is bij bijna iedereen bekend dat het zo gebeurd. Zelfde verhaal met kist kalveren. Ik eet het gewoon en denk niet na over dit soort dingen. En dan heb je ook een groep mensen die roepen. Ja maar ik eet scharrel vlees. Nou oooooh daar maak je alles goed mee

het fokken en de hokjes zijn nog NIKS vergeleken met het vervoer naar het slachthuis. Dat is een keer of 10 erger dan het hele leven dat ze achter de rug hebben

Doezelhaarvrijdag 26 september 2003 @ 10:18
Wist ik niet maar ik eet zo ie zo geen leven omdat het gewoonweg superranzig is. Ja ik ben verwend
Aaargh!vrijdag 26 september 2003 @ 10:23
Ik eet 't niet want ik houdt niet van lever, maar als ik dit zo lees moet ik er misschien maar mee beginnen.
boeiend007vrijdag 26 september 2003 @ 16:50
quote:
Op vrijdag 26 september 2003 09:24 schreef ook_gek het volgende:
Wat wil je hier nou mee bereiken dan??
Dit is bij bijna iedereen bekend dat het zo gebeurd. Zelfde verhaal met kist kalveren. Ik eet het gewoon en denk niet na over dit soort dingen. En dan heb je ook een groep mensen die roepen. Ja maar ik eet scharrel vlees. Nou oooooh daar maak je alles goed mee

het fokken en de hokjes zijn nog NIKS vergeleken met het vervoer naar het slachthuis. Dat is een keer of 10 erger dan het hele leven dat ze achter de rug hebben


* boeiend007 Mee eens is