FOK!forum / Lifestyle / Afgekoelde gekookte aardappelen veel gezonder (sui
Akkerslootdinsdag 9 september 2003 @ 18:56
Gezien op Discovery Channel for kids.

In onze mond en maag verteren (gekookte) aardappelen met de hulp van het enzym amylase. Amylase breekt zetmeel af tot suiker. Suiker wordt in de darmen in het bloed opgenomen.

Veel suiker in eens geeft kans op een te hoog suiker gehalte in het bloed en op termijn ouderdoms suiker ziekte en andere symptomen. Een hoog suikergehalte is gewoon ongezond.

Maar als je je gekookte aardappelen (of gebakken friet) echter laat afkoelen wordt de weerstand van het zetmeel hoger. In plaats van door enzymen in de mond en de maag wordt het zetmeel dan afgebroken door bakterien in de darmen.

1. Het suiker komt daardoor veel langzamer vrij.
2. Die bakterien die ontstaan gaan ook weer dood. Daardoor ontstaan er bepaalde gezonde vetzuren die ook in het bloed worden opgenomen.

Het zelfde geldt ook voor rijpe bananen (ongezond) en bananen met een iets groene schil (zetmeel wordt dan ook door bakterien afgebroken waardoor het suiker veel langzamer vrij komt).

Jordy-Bdinsdag 9 september 2003 @ 18:58
maar 't smaakt nergens naar...
jurndinsdag 9 september 2003 @ 18:59
te weinig suiker is ook niet goed,zolang je maar niet teveel snoep en dat soort zooi binnenkrijgt
Qarinxdinsdag 9 september 2003 @ 19:00
quote:
Op dinsdag 9 september 2003 18:58 schreef Jordy-B het volgende:
maar 't smaakt nergens naar...
Ik vind koud patat dat een dag oud is best lekker

Ik weet nog wel dat m'n moeder het altijd bewaarde om een omelet ervan te maken en dat ik dan de stukjes uit de pan aan het vissen was vorodat ze er ei bij gooide.

Akkerslootdinsdag 9 september 2003 @ 19:00
quote:
Op dinsdag 9 september 2003 18:58 schreef Jordy-B het volgende:
maar 't smaakt nergens naar...
Aardappelsalade zou dan heel gezond zijn en toch lekker.

Overigens zou de weerstand van het zetmeel al heel ver toegenomen zijn als het afgekoeld is tot 30 0C

BSEBEESTdinsdag 9 september 2003 @ 19:04
Ik wist niet dat een zak chips zo gezond was
Akkerslootdinsdag 9 september 2003 @ 19:04
quote:
Op dinsdag 9 september 2003 18:59 schreef jurn het volgende:
te weinig suiker is ook niet goed,zolang je maar niet teveel snoep en dat soort zooi binnenkrijgt
Maar warme gekookte aardappelen en overrijpe bananen zijn ook suikerbommen.

Te weinig suiker bestaat niet zolang je suiker/glycogeen systeem en lichaamsvetverbranding in orde is. Bij een gezond iemand die voor een lange tijd niet eet wordt het glycogeen in de spieren en lever omgezet in suiker (dankzij het hormoon insuline)

Akkerslootdinsdag 9 september 2003 @ 19:05
quote:
Op dinsdag 9 september 2003 19:04 schreef BSEBEEST het volgende:
Ik wist niet dat een zak chips zo gezond was
Voor je tanden is het in elk geval heel slecht. Continu is er dan verzuring op je tanden.
Chayenndinsdag 9 september 2003 @ 19:09
groene(re) bananen zijn ook lekkerder
Akkerslootdinsdag 16 september 2003 @ 18:24
quote:
Op dinsdag 9 september 2003 18:58 schreef Jordy-B het volgende:
maar 't smaakt nergens naar...
Misschien ook een kwestie van aardappelras keuze ? Afgekoelde gekookte koude bintjes vind ik best smaken.