FOK!forum / Fotografie en Digital Art / Het grote Digitale Video Camera topic
r0ck3tvrijdag 15 augustus 2003 @ 13:25
Ik zie hier zo nu en dan vragen of dv camera's voorbij zoeven. Dus misschien idee om een centrale draad er voor te maken.
Ook leuk als mensen hier vertellen welke camera ze hebben en hoe hij bevalt.

Ik wil een video camera kopen, maar welke?

Er zijn er zo ontzettend veel dat de keus soms erg moeilijk is, maar je moet eerst jezelf een aantal dingen gaan af vragen.

- Wil je video materiaal op de pc bewerken?
Zo ja dan valt een analoge camera dus al af, omdat het bewerken op de pc daarmee heel moeilijk is, je zal speciale capture kaarten moeten aanschaffen.

- Wil je bewerkt materiaal terug op tape zetten?
Dan moet je iig een camera hebben met een dv ingang, dan zit je meestal weer een prijsklasse hoger (zeg 600/700 euro)

- Vind je filmen onder lage lichtomstandigeheden belangrijk?
Dan zou je aan een sony moeten gaan denken, sony maakt dv cams die in het donker kunnen filmen met behulp van infrarood. Laat je nooit verleiden door JVC's slow color shutter praatjes want hierbij word alleen de sluitertijd verlaagd en krijg je komeetstaarten als je je camera beweegt.

Ik heb van http://www.kieskeurig.nl een aardig stukje tekst over wat begrippen gehaalt. Misschien wel handig

Achtergrond videocamera's

Een videocamera biedt u ontelbaar veel mogelijkheden. Zo kunt u onvergetelijke vakanties vastleggen of de eerste stapjes van uw kinderen vereeuwigen. Een videocamera biedt veel meer vrijheid en mogelijkheden dan een fotocamera. Want bewegende beelden zijn natuurlijk veel leuker om te bekijken dan foto's. Daarnaast maken veel videocamera's een fotocamera overbodig door een zgn. fotomode. Hiermee kunt u de foto's apart opslaan en later op de computer bewerken. Zo is het mogelijk om de kleuren van een foto te veranderen in zwart-wit, of plaatjes helemaal te veranderen door het invoeren van andere afbeeldingen of tekst.
De eerste en belangrijkste overweging die u moet maken voor het aanschaffen van een videocamera is of u een digitale of een analoge camera wilt. Digitale camera's zijn in het gebruik een stuk makkelijker en de kwaliteit van de opnames is veel beter. U kunt het kwaliteitsverschil in beeld vergelijken met het verschil in geluidskwaliteit tussen een cd en een cassettebandje. Digitale camera's zijn een stuk duurder dan analoge camera's. De prijzen van analoge camera's beginnen bij +/- ¤ 400,-, digitale camera's zijn al snel twee keer zo duur. De prijs kan dus ook de doorslag geven.

Als u een opname wilt bewerken op uw PC dan is het zeker te overwegen om een digitale camera aan te schaffen. Dit omdat een digitaal opgeslagen video zich veel makkelijker laat bewerken dan een analoog opgeslagen video. Bij sommige combi- of analoge camera's kunt u de opnames later ook bewerken maar de mogelijkheden en kwaliteit zijn vaak een stuk minder.

Hieronder staan nog een aantal eigenschappen die van belang zijn bij de keuze van een camera. Zowel digitale als analoge camera's kunnen beschikken over ondergenoemde opties.


Type camera
Er zijn drie soorten camera's: analoog, digitaal en combi. Bij een analoge camera worden de beelden analoog opgeslagen op een videoband (Hi8, video 8, VHS, enz). Bij een digitale camera (digital-8, mini-DV, enz.) worden de beelden digitaal opgeslagen op een band. Het verschil is te vergelijken met het verschil tussen een cassettebandje en een CD. Grote voordeel van een digitale camcorder is dat het videomateriaal minder storingen geeft en geen generatieverlies geeft bij kopieren en montage. Net zoals een cassetebandje is namelijk de analoge videoband gevoeliger voor slijtage.
Bij een combi kunnen zowel analoge tapes worden afgespeeld als digitale worden opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld sommige typen digital-8 en D-VHS.

CCD
CCD is een chip die in de camera zit. De grootte van de chip wordt gegeven in pixels. Voor een opname worden nooit meer dan 417.000 pixels gebruikt, stomweg omdat je tv er niet meer kan laten zien. Laat je ook dus nooit aanpraten dat een 2 megapixel een beter beeld geeft omdat hij meer pixels heeft.. Een CCD met 800.000 pixels is vrij gangbaar.

Firewire
FireWire is de benaming voor een compatible DV-aansluiting die internationaal momenteel wordt toegepast op videocamera's en PC's. Internationaal heeft deze aansluiting de code: IEEE 1394. Naast deze twee benamingen gebruiken fabrikanten ook de benaming i.link.
Deze interface heeft slechts een kabel nodig om uw videobeelden digitaal over te zetten, of te kunnen kopieren naar een computer of een andere videocamera. Sommige pc's zijn al reeds in het bezit van een firewire aansluiting, zo niet dan kun je een goedkoop kaartje kopen van rond de 20/30 euro. Om beelden op te slaan moet je capture software gebruiken, adobe premiere heeft hier een mooie functie voor.

Lichtgevoeligheid
De lichtgevoeligheid wordt gemeten in Lux. (Dit is een internationaal aanvaarde eenheid verlichtingssterkte, veroorzaakt door een lichtstroom van 1 lumen op 1 vierkante meter) De lichtgevoeligheid van videocamera's wordt in het aantal Lux uitgedrukt wat nodig is om een goede opname te kunnen maken. Wilt u ook binnenshuis opnamen kunnen maken zonder gebruik van extra lampen dan is het van belang om een camera te gebruiken met een zo laag mogelijk Lux-waarde.
Let erop welke Lux-waarde de fabrikant hanteert. In veel gevallen wordt namelijk enkel de waarde met de nachtzicht-functie vermeld, waardoor een camera bijzonder lichtgevoelig kan lijken maar dat in de praktijk niet is.

Nachtzicht
Er zijn een tweetal types Nachtzicht. Bij de eerste wordt het beeld digitaal versterkt zodat het beeld 'beter' zichtbaar wordt. Dit resulteert altijd in een beeld wat minder mooi is kwa kleur, scherpte en contrast. Bovendien maken een aantal camera's bij deze techniek tevens gebruik van een langere sluitertijd waardoor bij het volgen van bewegende objecten of personen een 'komeetstaart' ontstaat.
Bij de tweede beschikt de camera over infrarood-licht vlak bij de lens (dit zijn meestal een aantal kleine LED'jes) en wordt de kleurencamera omgeschakeld naar een infrarood-camera. Hierdoor ontstaat in de meeste gevallen een zwartwit beeld en is filmen in absolute duisternis op korte afstand mogelijk.
Een aantal camera's hebben beiden soorten techniek maar vooral sony camera's.

Bewerken met PC
Afhankelijk van uw PC is het tegenwoordig met elke videocamera mogelijk om uw videomateriaal te monteren en te bewerken op de computer. De meest gebruikte en gangbare optie op zowel de videocamera en PC waardoor digitale overdracht tussen beide apparaten mogelijk is, en waardoor er geen verlies optreedt, is de zogenaamde firewire-aansluiting. De meeste digitale camcorders zijn standaard voorzien van deze uit- en/of ingang.

Mocht u een PC willen aanschaffen om uw films te kunnen monteren, ga niet over een nacht ijs, maar laat u goed informeren. Er bestaat tegenwoordig een scala aan montage-software die in de meeste gevallen zelfs al standaard geinstalleerd is.

Beschikt uw PC niet over een firewire-ingang dan is het verstandig bij de aanschaf van een nieuwe PC of videokaart op de aanwezigheid hiervan te letten.

Fotomode
Met Fotomode kunt met uw videocamera digitale foto's maken. Met de duurdere camera's kunt u dit ook tijdens het filmen doen en met sommige modellen zelfs achteraf. De digitale foto's kunt u over het algemeen later op de PC bewerken en eventueel uitprinten. Een groot aantal camera's maakt ook gebruik van een apart opslagmedium (memorystick, compactflash, etc) voor digitale foto's waardoor uitwisseling en uitprinten nog makkelijker is. Deze kunt u namelijk via het internet en in de fotospeciaalzaken laten afdrukken.

Koop nooit een digitale videocamera om foto's mee te maken, de foto's zijn in 9 van de 10 gevallen ontzettend slecht, lage resolutie, veel ruis en slechte kleuren.

Steady shot
Steady shot zorgt ervoor dat trillingen die worden veroorzaakt door de gebruiker electronisch en/of optisch worden gecorrigeerd. Dit zorgt voor een stabieler en rustiger beeld. Naast de term steadyshot zult u voor deze optie o.a. de term 'image stabilizer' tegen kunnen komen.

Video in
Een aantal videocamera's heeft naast een video-uitgang ook een video-ingang. Deze optie is vooral van belang als u videobeelden op uw PC wil monteren en ze terug wil zetten op een videoband, of als u kopieen wil kunnen maken.

Bij zowel in- als uitgangen maakt met onderscheid tussen digitaal, composiet en Y/C.

Digitaal: het signaal wordt digitaal verzonden. Net zoals dat bijvoorbeeld bij computers gebeurd. Hierdoor is het signaalverlies en storingsgevoeligheid tot een absoluut minimum beperkt. Dit is de hoogste norm wat betreft video-kwaliteit.

Composiet (ook wel aangeduid als A/V): Hierbij wordt alle video-informatie (bestaande uit de verschillende kleur, contrast en brightness-informatie) door 1 kabel verzonden. Dit signaal is het meest gevoelig voor storingen en signaalverlies. Een tweede generatie kopie hiervan is goed te onderscheiden van het originele materiaal. Dit signaal is in principe alleen geschikt voor het direkt weergeven op een televisie en de laagste norm wat betreft video-kwaliteit.

Y/C (ook wel aangeduid als S-video): Is een videosignaal waarbij de signaalinformatie gedeeltelijk gescheiden is. Dit signaal is in alle opzichten daardoor kwalitatief veel beter dan een composiet-signaal en beter te kopieren en bewerken. Een bekend voorbeeld van een Y/C-signaal is Super VHS.

Video uit
Het soort uitgang bepaalt in hoge mate de beeldkwaliteit die u uit uw opnamen terug ziet. Wilt u enkel de videobeelden vanaf de camera op een TV terug kunnen kijken dan is een 'gewone' video-uitgang (die meestal een verloop heeft naar een scartkabel) voldoende. Wilt u echter videobeelden kunnen kopieren of monteren dan is een digitale uitgang nodig.
Een aantal videocamera's heeft naast een video-uitgang ook een video-ingang. Deze optie is vooral van belang als u videobeelden op uw PC wil monteren en ze terug wilt zetten op een videoband, of als u kopieen wil kunnen maken.

Bij zowel in- als uitgangen is er onderscheid tussen digitaal, composiet en Y/C.

Digitaal: het signaal wordt digitaal verzonden. Net zoals dat bijvoorbeeld bij computers gebeurd. Hierdoor is het signaalverlies en storingsgevoeligheid tot een absoluut minimum beperkt. Dit is de hoogste norm wat betreft video-kwaliteit.

Composiet (ook wel aangeduid als A/V): Hierbij wordt alle video-informatie (bestaande uit de verschillende kleur, contrast en brightness-informatie) door 1 kabel verzonden. Dit signaal is het meest gevoelig voor storingen en signaalverlies. Een tweede generatie kopie hiervan is goed te onderscheiden van het originele materiaal. Dit signaal is in principe alleen geschikt voor het direkt weergeven op een televisie en de laagste norm wat betreft video-kwaliteit.

Y/C (ook wel aangeduid als S-video): Is een videosignaal waarbij de signaalinformatie gedeeltelijk gescheiden is. Dit signaal is in alle opzichten daardoor kwalitatief veel beter dan een composiet-signaal en daardoor beter te kopieren en bewerken. Een bekend voorbeeld van een Y/C-signaal is Super VHS.

Digitale zoom
Digitaal zoomen houdt in dat de camera elektronisch gaat zoomen. De beeldpunten die worden opgenomen worden door de camera digitaal vergroot. De scherpte van de opname gaat hierdoor sterk achteruit.

Optische zoom
Optische zoomen wordt veroorzaakt door het lenzenstelsel wat in de camera zit. De sterkte van de lens geeft de zoomsterkte weer. Optische zoom gebruikt u net als digitale zoom d.m.v. een schuifje of knopje. Een camera zal eerst optisch gaan zoomen en dan overgaan op digitaal zoomen.

Aantal aardige camera's

Sony dcr trv 22

Canon MV650i

JVC GR-DX 25

Een link naar een aantal camera's die gereviewed worden
http://www.tomshardware.com/video/20030728/index.html

barst maar los!

Lucillezaterdag 16 augustus 2003 @ 12:25
Met toestemming van Vork kick ik deze naar FOT.
r0ck3tmaandag 18 augustus 2003 @ 18:09
hmms shit
niet interessant genoeg
JeroenHmaandag 18 augustus 2003 @ 18:13
Oh zeker wel, ik heb je monsterpost met veel interesse gelezen. Dit is eigenlijk wel FAQ-materiaal

Maar misschien dat de interesse voor digitale fotocamera's momenteel wat groter is dan videocamera's. Als ik nieuwe topics zie met vragen over digitale videocamera's dan zal ik ze sluiten en hierheen verwijzen.

JeroenHmaandag 18 augustus 2003 @ 18:18
Ik wil mijn persoonlijke mening over digitale videocamera's ook nog wel even geven.

Ik vind fotografie veel leuker dan videografie, en wel hierom: stel je bent een dagje uit, naar Six Flags of whatever. Als je een videocamera bij je hebt moet je heel veel materiaal schieten om er later wat leuks uit te kunnen destilleren, daar ben je dus lang mee bezig en de tijd dat je dat aan het doen bent maak je het evenement niet echt mee.

Neem je je fototoestel mee (en het maakt dan niets uit of dat digitaal dan wel conventioneel is), dan kun je een leuke impressie maken van een dagje uit zonder daar op de dag zelf veel tijd in te steken. Je maakt af en toe eens een foto, en je steekt hem weer weg en je gaat weer meedoen.

Daar komt ook nog bij dat veel mensen niet kunnen monteren (zowel technisch als creatief). Ik heb wel eens reisvideo's van 2 uur gezien met pan-shots van 3 minuten en zo Daar wordt je echt niet vrolijk van.
Foto's kun je in je eigen tempo doorkijken, als een foto niet leuk is ga je gauw naar de volgende, en interessante foto's bekijk je langer.

Maar aan de andere kant zie ik ook wel dat video een extra dimensie toevoegt aan een registratie, bewegend beeld en geluid. Als je een video terugkijkt, en hij is een beetje kundig gemaakt/gemonteerd kan dat misschien iets meer voldoening geven dan het bekijken van statische plaatjes.

Maar voor mij persoonlijk weegt het niet op tegen de moeite die je moet doen om een leuk resultaat te krijgen.

RubDubwoensdag 20 augustus 2003 @ 14:44
sorry JeroenH en r0ck3t, had dit draadje nog niet gezien toen ik een nieuw topic aanmaakte...excuus. Het software draadje mag hier uiteraard naar toe gekickt worden....
r0ck3tzondag 31 augustus 2003 @ 15:13
Zo om het topic maar eens wat nieuw leven in te blazen hier een vraag. Ik heb van school een digital 8 camera mee gejat om eens even te proberen met dat filmen enzo. Werkt allemaal prachtig (is toch al een oud ding), heeft firewire en het capturen op de pc gaat als een tiet. En de kwaliteit is om van te smullen. Dus ik vroeg me af wat nou het grote verschil is tussen de dv-tape standaard en digital 8, en of je echt groot verschil merkt want ik zie zo nu en dan eens wat digital 8 camera aanbiedingen. Dat zijn gewoon complete camera's meestal met grote optische zoom (25x) en firewire maar dan meestal wel 300 euro goedkoper dan een verglijkbaar dv-tape model.

Ik heb van school de sony trv 125e digital 8 meegenomen,
de specs weet ik niet helemaal precies maar dit is wat ik weet

- 800.000 pixels
- 25 x optische zoom
- nightmode met infrarood ledjes voorop
- stamina accu voor circa 200 min filmen
- digitale effecten
- firewire out, a/v out, s-video out
- afstandsbediening
- microfoon ingang
- 930 gram

Filmpjes er bij (let wel dit is zwaar deinterlaced en hard gecompressed met Xvid!)

http://members.lycos.nl/pantherswanz/wespjedigital8.avi

http://members.lycos.nl/pantherswanz/ijsdigital8.avi

http://members.lycos.nl/pantherswanz/nightmodedigital8.avi

http://members.lycos.nl/pantherswanz/bijbloemdigital8.avi


pics

maar goed, dit ding filmt dus best goed en het is digitaal,
maar kan iemand mij vertellen waarom je beter een dv cam zou kunnen kopen?

anisubsvrijdag 27 januari 2006 @ 21:34
Omdat het (Mini-DV) veeeeeeel beter is dan VHS en Video 8.
Je kan bij mini-dv het ook op de com bewerken.


P.S wat is trouwens eigelijk het verschil tussen DIGITAL8 en mini-dv?
En kan iemand mij iets vertellen over DIGIBETA?
Is dit goed? Is dit te bewerken op de computer?
Kouwekletserzondag 29 januari 2006 @ 08:16
Hetgeen TS in het begin stelt dat , om bewerkt materiaal terug te zetten in je camera, je een duurdere camera moet kopen is niet helemaal correct. Vorr veel types is op internet een Eeprom manager te vinden waarmee je je DV-in funktie weer kunt activeren . Bijna alle camera's hebben vanuit de fabriek deze funktie maar wordt softwarematig uitgeschakeld. Reden hiervoor is dat met ingeschakelde DV-in het voor de wet een videorecorder is en onder een hoger tarief voor de invoerrechten valt, tevens valt het dan onder het toegestane invoerquotum van videorecorders.
Pietverdrietzondag 19 maart 2006 @ 20:56
* Pietverdriet zit er aan te denken een camcorder te kopen, maar weet nog niet welke..
aapstokzondag 19 maart 2006 @ 21:10
wat doet een 2,5 jaar oud topic over camcorders op FOT?
RonaldVzondag 19 maart 2006 @ 21:22
Video is ook een onderdeel van FOT, zij het niet zo veel gebruikt.
Schanullekezondag 19 maart 2006 @ 21:35
Weten ze dat in DIg ook? Volgens mij gaat het daar vaker over video dan hier.
anisubsdonderdag 20 juli 2006 @ 18:41
Die kleine videocamera's zijn slecht.
Koop een HDTV camera, dat is gewoon het beste van alles.
Ik vraag me af waarom Xdcams of andere professionele apperatuur duurder zijn dan een HDcamera.
Terwijl een HDcamera veel betere kwaliteit geeft dan een 'normale kwaliteit'camera.
TechXPmaandag 23 april 2007 @ 23:16
Ik heb wat vragen. Ik zit te kijken/zoeken naar een videocamera. Deze mag niet te duur zijn, maar moet wel goede kwaliteit leveren dat de beelden zowel op internet kunnen alswel gebruikt kan worden op TV.
Kortom voor het laatste is goed beeld nodig en scherp. Heeft iemand een tip daarvoor?

Momenteel heb ik nog een oude camera welke mini-DV bandjes gebruikt. Er zijn nu ook camera's met bijvoorbeeld een harddisk erin. Wat biedt dat voor voordeel? Of wat is het nadeel?

HDTV camera klinkt goed, maar die zitten denk wel veel hoger qua prijs.

Budget... tsja.. zo laag mogelijk Maar ik denk dat je wel kan denken aan een bedrag dat rond de 800 a 1000 euro zit. Misschien wat hoger. (liefst lager ).
Schanullekedinsdag 24 april 2007 @ 09:36
Een mini-DV camera is nog niet zo heel erg oud, wat bevalt je niet meer aan die camera? Nadeel van een camera met harddisk is dat je, als je bijvoorbeeld langer op vakantie gaat, niet even een band kan verwisselen. Vol is ook echt vol.
TechXPdinsdag 24 april 2007 @ 10:01
quote:
Op dinsdag 24 april 2007 09:36 schreef Schanulleke het volgende:
Een mini-DV camera is nog niet zo heel erg oud, wat bevalt je niet meer aan die camera?
Het is volgens mij eentje uit de eerste reeks mini-dv camera's. Dus al wel redelijk oud (denk al zo een 6 a 7 jaar oud). Beeldkwaliteit vind ik niet genoeg voor TV. Het lijkt soms een beetje webcam kwaliteit.. en ik wil echter haarscherpbeeldkwaliteit.
quote:
Nadeel van een camera met harddisk is dat je, als je bijvoorbeeld langer op vakantie gaat, niet even een band kan verwisselen. Vol is ook echt vol.
Nou het zal niet voor vakantie gebruikt worden. Meer voor reportages. Ik weet niet hoeveel uur je kan opnemen met een harddisk eigenlijk. Kan denk wel redelijk wat uren zijn denk ik.

Maar bovenstaande is natuurlijk een nadeel als je inderdaad wat langer gebruik er van maakt.
TechXPvrijdag 11 mei 2007 @ 12:56
Iemand die een tip heeft voor een goede camera rond de 900/1000 euro die ook HDTV kwaliteit kan opnemen?
mig29zaterdag 12 mei 2007 @ 12:00
De tip in HDV segment rond de 1000 euro is de Canon HV20. Op camcorderinfo.com staat momenteel een camcorder shootout voor HDTV modellen. Werkt wel met een miniDV cassette, maar als je dat geen nadeel vindt dan is het een prima keuze.
ebeaydojraeszaterdag 12 mei 2007 @ 12:39
HV20 is zekers top. Alleen extreem slecht leverbaar helaas. Eerste zending 9 stuks binnen gehad. hadden er 30 kunnen verkopen. Beetje jammer.

overigens is AVCHD inmiddels ook te bewerken (nieuwe Ulead en nieuwe Vegas en Pinnacle via update)
TechXPzaterdag 12 mei 2007 @ 15:22
Ok bedankt. De HV20 heb ik gezien. Zal daar even verdere info over zoeken.

Belangrijk is dat de camera goed in de hand ligt en je stabiel beelden kan maken. Lukt dat met de HV20? Ik heb altijd het idee dat die compacter zijn, maar dat je deze dan niet goed stabiel kan vasthouden.

Wat is AVCHD precies? MiniDV is geen probleem. Als ik maar ook de HDTV beelden er af kan krijgen. Maar zag speciale miniDV bandjes daarvoor..

[ Bericht 17% gewijzigd door TechXP op 12-05-2007 15:49:57 ]
Pietverdrietzaterdag 12 mei 2007 @ 15:26
quote:
Op dinsdag 24 april 2007 09:36 schreef Schanulleke het volgende:
Een mini-DV camera is nog niet zo heel erg oud, wat bevalt je niet meer aan die camera? Nadeel van een camera met harddisk is dat je, als je bijvoorbeeld langer op vakantie gaat, niet even een band kan verwisselen. Vol is ook echt vol.
Kwestie van een groot genoeg HD erin, iets wat tegenwoordig geen probleem meer mag zijn.
Nadeel van bandjes is, teveel mechaniek, tandwielen, koppen, allemaal heel teer en gevoelig voor stoten en stof.
TechXPzaterdag 12 mei 2007 @ 16:05
Is het ook zo dat wanneer je een camera hebt met een harddisk erin dat als je opneemt met HD-kwaliteit dat er dan geen kwaliteitsverlies is? Of in ieder geval minder dan als je het opslaat op een mini-DV?
Pietverdrietzaterdag 12 mei 2007 @ 16:23
quote:
Op zaterdag 12 mei 2007 16:05 schreef TechXP het volgende:
Is het ook zo dat wanneer je een camera hebt met een harddisk erin dat als je opneemt met HD-kwaliteit dat er dan geen kwaliteitsverlies is? Of in ieder geval minder dan als je het opslaat op een mini-DV?
Het medium waarop maakt niet uit, het gaat om de compressie standaard. Een mini DV is optisch, dus gevoeliger dan een HD.
Wytzedonderdag 11 oktober 2007 @ 17:49
Zojuist mijn HDR-SR5 in ontvangst mogen nemen. Nu wil ik mijn HD materiaal op de computer editen. Al is het alleen maar om te exporteren naar ander formaat, maar geen idee met welke applictatie.

Sony Vegas Pro 8 zegt Unsupported file format.

Premiere ook.

Wat doen jullie ?
Kamermansdonderdag 11 oktober 2007 @ 18:43
ik ben opzoek naar een video camera die 24 frames per seconde kan,.. kan iemand mij helpen met een goed product te vinden
mantadonderdag 11 oktober 2007 @ 18:54
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 17:49 schreef Wytze het volgende:
Zojuist mijn HDR-SR5 in ontvangst mogen nemen. Nu wil ik mijn HD materiaal op de computer editen. Al is het alleen maar om te exporteren naar ander formaat, maar geen idee met welke applictatie.

Sony Vegas Pro 8 zegt Unsupported file format.

Premiere ook.

Wat doen jullie ?
Final Cut Pro
Wytzedonderdag 11 oktober 2007 @ 19:31
quote:
Op donderdag 11 oktober 2007 18:54 schreef manta het volgende:

[..]

Final Cut Pro
Ik heb geen Apple

Sony Vegas, zegt "This File is an unsupported Format" en Premiere wilt hem nog steeds niet importeren, zelfs niet na het installeren van (demo) mainconcept mpeg pro HD 2 plugin
mantadonderdag 11 oktober 2007 @ 20:01
Nee, je vroeg ook alleen maar waar ik het mee vooor elkaar kreeg

Welke versie van premiere trouwens?
Wytzedonderdag 11 oktober 2007 @ 22:08
hehe beetje jaloers nu

Uehm Premiere 2.0
YuckFouzaterdag 5 april 2008 @ 23:31
*schop!*
Hoi!

Ik ben sinds eergister de blije eigenaar van een Panasonic HDC-SD5 videocamera, en da's een hoop letters die vrij vertaald 3CCD, full HD & gebruikmakend van SD-cards betekend!
Het was een koopie bij de MediaMarkt, 8Gb kaartje erbij en schieten maar!
Nou gaat het filmen en kloten met t cameraatje heel aardig, alleen de beelden worden in het veels te nieuwe .m2ts formaat op mn laptop gekwakt en daarna kan ik er vrijwel niks mee
Ik heb half tweakers afgelezen (en da's echt saai...35 pagina's nerd-talk over codecs...) en hier en daar wat nuttige tips gevonden over codecs en editorprogramma's maar kom eigenlijk niet veel verder dan converteren naar Mpeg2 wat een bedenkelijk slechte kwaliteit heeft vergeleken met de originele beelden.
Panasonic levert er wel een tool bij om de beelden over te zetten, naar mpeg2 te converteren en DVD'tjes mee te branden maar editten ho maar.
Dus alhier mijn vragen:
1)nog meer fokkers met HD cammetjes?
2)ook troubles met de .m2ts (H264) codec?
3)zo ja, al een oplossing gevonden?
4)zo nee, waar edit je de zaak mee?
That's all for now, ik ga weer spielberg in de dop spelen en hoop op wat zinvolle reakties
Kamermanszaterdag 5 april 2008 @ 23:55
Ik heb sinds kort de Canon HV 30 is een 3CCD, FullHD, 25P camera, en wat zo handig aan deze is, is dat die op tape schiet en niet op een hardeschijf of DVDtje.. eerst zat ik te twijfelen over de JVC HD7E die is optisch heel goed en is prachtige camera, maar omdat die op hardeschijf schiet verliest die veel kwaliteit door de codec gedoe.
Ik heb verder geen goede oplossingen gevonden om er voor te zorgen dat je alsnog het beeld goed krijgt, alleen heb nergens een oplossing gevonden dus had toen besloten om toch maar een camera met tape te kopen.
YuckFouzondag 6 april 2008 @ 00:10
quote:
Op zaterdag 5 april 2008 23:55 schreef Kamermans het volgende:
Ik heb sinds kort de Canon HV 30 is een 3CCD, FullHD, 25P camera, en wat zo handig aan deze is, is dat die op tape schiet en niet op een hardeschijf of DVDtje.. eerst zat ik te twijfelen over de JVC HD7E die is optisch heel goed en is prachtige camera, maar omdat die op hardeschijf schiet verliest die veel kwaliteit door de codec gedoe.
Ik heb verder geen goede oplossingen gevonden om er voor te zorgen dat je alsnog het beeld goed krijgt, alleen heb nergens een oplossing gevonden dus had toen besloten om toch maar een camera met tape te kopen.
Tja ik wilde juist graag SD of HDD omdat ik geen zin heb met dozen vol tape terug van vakantie te komen en die dan te moeten capturen naar mn laptop, nu is t een kwestie van kaartje erin en kopiëren wat natuurlijk wel makkelijk is.
Daarnaast, als ik me niet vergis, is de H.264 codec redelijk superieur aan alles wat er verder aan HD formaat ronddoolt, zelfs ten opzichte van DV tapes alhoewel ik daar nogmaals niet zeker van ben, ik lul vooral na wat ik daarstraks op tweakers heb gelezen.
Maar goed, ik ben juist op zoek naar editor programma's die met dit formaat overweg kunnen....
Kamermanszondag 6 april 2008 @ 00:20
volgens mij kan adobe after effects dan wel
YuckFouzondag 6 april 2008 @ 01:57
quote:
Op zondag 6 april 2008 00:20 schreef Kamermans het volgende:
volgens mij kan adobe after effects dan wel
Ik heb nu Premiere Pro CS2 met een of andere codec plugin die H.264 zou ondersteunen maar dan herkend Premiere de file nog niet
YuckFouzondag 6 april 2008 @ 01:57
dubbelpost
kvdvzondag 6 april 2008 @ 02:16
tvp
YuckFouzondag 6 april 2008 @ 16:59
Christus wat een ellende, ik ben bijna in staat mn cam terug te brengen en er een voor te kopen die wel met tapes en firewire werkt...ik heb zo'n beetje iedere decoder van t net geplukt die er bestaat tot aan Premiere pro CS3 toe, ben alleen nero 8 nog aan t downen om die te proberen, maar t valt tot nu toe zwaar tegen...
Wat een kut vooruitstrevend formaat is dat H.264 zeg!

edit: ik heb net via niet geheel legale weg "Elecard Converter Studio ProHD" geinstalleerd en dat ziet er veelbelovend uit, het converteren ging vrij rap, de VCD was niet om aan te zien zo lelijk maar het las de .m2ts bestanden zonder moeite in en kan dat naar van alles en nog wat converteren

[ Bericht 33% gewijzigd door YuckFou op 06-04-2008 17:42:13 ]
ebeaydojraeszondag 6 april 2008 @ 19:13
Tsja. niet alle H.264 zijn hetzelfde. Zo worden de nieuwe MPEG bestanden van Sony ook niet meer door Apple ondersteunt. Sowieso geldt voor Apple dus dat je een ander programma nodig hebt. Studio 11 en Vegas 8 zouden in principe alle huidige bestanden moeten kunnen gebruiken.
Wat de compressie überhaupt betreft kan er nog steeds niets tippen in kwaliteit aan HDV-tape. Alleen als ik camcorderinfo.com moet geloven komt de HF100 van Canon die deze maand hier moet uitkomen en de SR11 er wel gevaarlijk dicht bij komen (alleen de scherpte valt wat tegen en is nog iets beter bij HDV).
Daarnaast moet natuurlijk je computer videokaart ook HD aankunnen (het liefst een radeon 2600Pro danwel XT) om het echte resultaat te kunnen onderscheiden.
YuckFouzondag 6 april 2008 @ 20:05
quote:
Op zondag 6 april 2008 19:13 schreef ebeaydojraes het volgende:
Tsja. niet alle H.264 zijn hetzelfde. Zo worden de nieuwe MPEG bestanden van Sony ook niet meer door Apple ondersteunt. Sowieso geldt voor Apple dus dat je een ander programma nodig hebt. Studio 11 en Vegas 8 zouden in principe alle huidige bestanden moeten kunnen gebruiken.
Dat aplle andere software gebruikt is natuurlijk een vaststaand gegeven, maar wat me verbaast is dat ondanks de opgegeven 'native formats' waar H.264 ook tussen staat, er op fora toch word "geklaagd" dat mac's er niet mee overweg kunnen, eigenlijk tot mn grote verbazing omdat ik dacht dat bijv. Final Cut Pro eigenlijk wel alles aankon.
Ik heb hier de afgelopen dagen o.m. Premiere Pro CS2&CS3 met extra H.274 plug-ins, Sony Vegas 8, Pineacle studio 11 en talloze converters geprobeerd waarbij alleen Pineacle de .m2ts kon inlezen en editten, maar dat pakket vraagt min. core2duo 2.66Ghz en liefst 4Gb ram en ook nog es min. 256Mb VGA, 3 dingen die ik niet heb
quote:
Op zondag 6 april 2008 19:13 schreef ebeaydojraes het volgende:
Wat de compressie überhaupt betreft kan er nog steeds niets tippen in kwaliteit aan HDV-tape. Alleen als ik camcorderinfo.com moet geloven komt de HF100 van Canon die deze maand hier moet uitkomen en de SR11 er wel gevaarlijk dicht bij komen (alleen de scherpte valt wat tegen en is nog iets beter bij HDV).
Tja wat nou de beste is durf ik niet te zeggen, van wat ik zo'n beetje gelezen heb schijnt het elkaar niet echt meer te ontlopen, zeker in de home-user tot semi-prof markt begint het te lijken alsof alles dezelfde kwaliteit levert, de budgetcammetjes dan even uitgesloten, en van wat ik over de prof markt weet is dat er zeker nog veel DV en miniDV gebruikt word maar dan in combinatie met echte camera's en lenzen waarbij zo'n setje dan al gauw tegen de ¤120.000 euro loopt, niet echt budget dus...
quote:
Op zondag 6 april 2008 19:13 schreef ebeaydojraes het volgende:
Daarnaast moet natuurlijk je computer videokaart ook HD aankunnen (het liefst een radeon 2600Pro danwel XT) om het echte resultaat te kunnen onderscheiden.
Tja...C2D@2,2Ghz, 2Gb ram en een Intelx3100, daar moet ik het mee doen voorlopig, meer zit er niet in mn laptop gepropt, maar wat ik al schreef, ik heb eindelijk een converter gevonden die vlot en goed z'n werk doet en ik ben errug benieuwd hoe de beelden er via HDMI op mn TV uitzien, t schijnt dat dat heel erg indrukwekkend is!
ebeaydojraesmaandag 7 april 2008 @ 04:18
Wat Pro betreft ... XD-CAM is nog relatief goedkoop en goed genoeg voor de gemiddelde docu-maker. Zelfs een XM-2 wat inde semi-pro markt ligt is daar nog voor te gebruiken (nog niet HD maar leuk 3ccd voor maar 2000 euro). EN wat echt Pro betreft (Cine-video), daar wordt momenteel nog 99,99 procent op film geschoten, maar daar komt rond deze tijd eindelijk verandering in. Maar wat dat betreft zou ik zeggen lees ww.red.com en Luminous-Landscape er op na. Erg interessant leesvoer al is het voor de consument natuurlijk onbetaalbaar.

[ Bericht 0% gewijzigd door ebeaydojraes op 07-04-2008 19:09:11 ]
freudmaandag 7 april 2008 @ 08:37
quote:
Op maandag 7 april 2008 04:18 schreef ebeaydojraes het volgende:
Wat Pro betreft ... XD-CAM is nog relatief goedkoop en goed genoeg voor de gemiddelde docu-maker. Zelfs een XM-2 wat inde semi-pro markt ligt is daar nog voor te gebruiken (nog niet HD maar leuk 3ccd voor maar 2000 euro). EN wat echt Pro betreft (Cine-video), daar wordt momenteel nog 99,99 procent op film geschoten, maar daar komt rond deze tijd eindelijk verandering in. Maar wat dat betreft zou ik zeggen lees ww.red.com en Luminous-Landscape er op na. Erg interessant lessvoer al is het voor de consument natuurlijk onbetaalbaar.
En ook die disclaimer... GENIAAL!!