Aventura | zondag 20 juli 2003 @ 17:48 |
Gelezen in de HP de Tijd van deze week: artikel genaamd Leve de frietsaus. Kort samengevat gaat het erover dat mensen ondanks het advies van de voedingsvoorlichters (Let op Vet, eet ruimschoots aardappelen en brood) toch steeds dikker werden. Harvard-professor Willett heeft talloze studies gewijd aan dit verschijnsel en komt tot de conclusie dat de fixatie op de negatieve effecten van vet kan hebben bijgedragen tot de epidemie van overgewicht. Wetenschappers protesteerden 20 jaar geleden al dat er te weinig bewijs was op een anti-vet campagne te starten, maar tevergeefs. Willett en met hem vele anderen beweren ook dat aardappelen en andere koolhydraatrijke produkten juist de oorzaak zijn van overgewicht. De mens at van nature vlees, noten, groenten en fruit. Bijna geen koolhydraten dus. Teveel koolhydraten houden simpel gezegd de insulineprduktie hoog en dit in combinatie met weinig bewegen zorgt ervoor dat de koolhydraten niet worden verbrand maar meteen worden omgezet in vet. Het komt er dus op neer dat je ruim mag eten: volkoren granen, olie, groenten en frui (omdat het vult, niet perse omdat ze zo anti-kanker werken). Spaarzaam zijn met: vet vlees, zuivel, aardappels, producten met suiker. Eet veel noten, bonen, kip, vis of ei. Cholesterol is niet iets om je zorgen te maken. Verder adviseert hij een vitaminetablet. Ik geloof deze Willett meteen. Hij geeft zoveel goede argumenten. En het is weer een teken dat overheidsvoorlichting zo ontzettend de plan mis kan slaan. (Net zoals Joris Driepinter-melk is helemaal niet zo goed voor je en zeker geen 3 glazen per dag!). Ik ben altijd al sceptisch geweest over wat het Voedingscentrum en de overheid adviseren, ik informeer mezelf altijd. Doen jullie dat ook of laten jullie je klakkeloos leiden door wat je ouders of overheid je vertellen over voeding? | |
Zw0rld | zondag 20 juli 2003 @ 17:50 |
Hmmzz patatje gaat halen met Joppiesaus | |
zmn | zondag 20 juli 2003 @ 17:52 |
Als de mens dit van origine at, waarom dan nog een vitamine-tablet erbij nemen ![]() | |
Aventura | zondag 20 juli 2003 @ 17:52 |
quote:Heheh patat=piepers=koolhydraten=slecht | |
shmoopy | zondag 20 juli 2003 @ 17:53 |
quote:Misschien omdat de leefomgeving ongezonder is geworden, luchtvervuiling, stressfactoren, ik noem maar wat. | |
yvonne | zondag 20 juli 2003 @ 17:54 |
quote:Maar de frietsaus is zeer oke. Artikel gelezen, staan erg veel bekende dingen in, | |
micha | zondag 20 juli 2003 @ 17:54 |
Ik eet waar ik me goed bij voel. Soms is het een weekje niet echt gezond eten, dan weer lekker en gezond. Het scheelt dat ik me (nog?) niet druk hoef te maken om gewicht en figuur maar als je goed in je vel zit en je er gezond uitziet is er wat mij betreft geen probleem om je eigen eetpatroon aan te houden. ![]() | |
Aventura | zondag 20 juli 2003 @ 17:55 |
quote:Inderdaad, in het artikel is natuurlijk alles beter uiteengezet en onderbouwd dan wat ik hier heb neergezet. Iedereen zou het eens moeten lezen, erg interessant vind ik. Die vitaminetablet adviseert hij om aan de safe side te zitten. | |
zmn | zondag 20 juli 2003 @ 17:58 |
quote:Hmmmm, back to stone-age dan maar ![]() Ik heb het namelijk helemaal niet zo op voedings-supplementen ik vind dat als je genoeg gevarieerd eet met af en toe wel wat koolhydraten dat je dan ook heel goed gezond kan eten en zelf ben ik het levende voorbeeld | |
Jane | zondag 20 juli 2003 @ 18:00 |
Je moet nooit doorslaan naar welke kant dan ook, maar ik heb inderdaad nooit begrepen waarom zovele zogenaamde 'deskundigen' (en in aansluiting daarop vele anderen) altijd roepen dat je van brood/aardappelen enz. niet dik wordt. Van veel koolhydraten eten word je inderdaad veel sneller dik. Topsporters eten er niet voor niks zoveel van. Maar als je die 'energie' dus niet verbruikt, wordt het omgezet in vet. Vrij logisch. | |
Jane | zondag 20 juli 2003 @ 18:04 |
quote:Grappig dat ze het hier nu juist over frietsaus hebben. 'Mayonaise' en 'frietsaus' zijn (zoals bekend?) 2 verschillende dingen. In frietsaus (die je in de snackbar krijgt enz.) zitten normaal gesproken veel meer koolhydraten dan in 'echte' mayonaise. | |
skizmo | zondag 20 juli 2003 @ 18:04 |
quote:BAH !!! dat is niet lekker | |
303 | zondag 20 juli 2003 @ 18:05 |
Ik heb een tijd geleden eens op internet gezocht hoe het met de melk en voorlichting van de overheid daarover in het verelden zat, dan schrik je je dood! Maar omdat ik melk heel lekker vind neem ik af en toe nog wel een glaasje, maar ik wist niet dat het zo slecht voor je was. Maar voor de rest, ik eet gewoon waar ik zin in heb en ik laat me dus echt niet leiden door wie of wat dan ook (nouja, de portemonnee begint wel te brommen als ik weer eens lekker luxe wil doen)... Maar vitaminetabletten? Dat is juist de grootste rommel (leest winstmaker) van deze tijd. Wat een ontzettende onzin is dat toch! Eet gewoon normaal en je hebt die troep niet nodig. [Dit bericht is gewijzigd door 303 op 20-07-2003 18:07] | |
shmoopy | zondag 20 juli 2003 @ 18:05 |
Ik ken voorbeelden zat van mensen (vnl ouderen) die keurig elke avond aardappelen/groenten/vlees eten, en 's middags hun bammetje netjes beleggen, niks geen fastfood of chippies. Allemaal met flink wat geblubber, qua lichaam. Er is ook eens een onderzoek geweest dat als conclusie had dat het eten van patat, pizza en kant en klaarmaaltijden helemaal niet ongezond is. | |
303 | zondag 20 juli 2003 @ 18:10 |
quote:Onderzoekje dit... onderzoekje dat... en voila, weer een goede reden om niet gezond te eten toch? | |
paria_heemskerk | zondag 20 juli 2003 @ 18:41 |
tablet is voor de aanvulling van het dagelijkse voedsel...fruit word tegenwoordig niet meer zongerijpt (daar haalt een vrucht zijn voeding vandaan. zon=suikers enz enz) ook word het vaak gerijpt door middel van gas. dus om zeker er van te zijn dat je al de vitamine binnen krijgt......juist! ps winst wordt veelal geboekt op voedings suplementen en de hele was lijst die erbij komt kijken. whala!! | |
Najra | zondag 20 juli 2003 @ 19:00 |
Ik ben het er niet meteen mee oneens. Maar mensen moeten zich wel realiseren dat je vet hebt en je hebt VET. Vet in vis en noten naar mijn idee eerder gezond dan slecht. Koolhydraten is precies hetzelfde verhaal. De suikers die in snoep en frisdrank zitten. Slecht. Maar met een goed meergranen ontbijt is echter niks mis mee. | |
pinquit | zondag 20 juli 2003 @ 19:01 |
quote:ieuw ik vind joppiesaus zo smerig ![]() ![]() ![]() en wie heeft die naam bedacht | |
Claudia_x | zondag 20 juli 2003 @ 19:32 |
quote:Een tijd geleden heeft ook in HP de Tijd een dergelijk artikel gestaan. Het heette geloof ik "Vet, goed voor u". De boodschap was dat je niet dik wordt van je hamburger, maar het broodje erom heen. (Ik heb zelfs een link gevonden waar het artikel te lezen valt: http://www.jem7bsb.com/atkins/waarom.htm) Ik had er nooit over nagedacht. 'Vet is slecht' is inderdaad een dogma dat ons door de staat met de paplepel ingegoten wordt. Hopelijk wint de wetenschap het van de politiek. Ons drinken is tegenwoordig zo volgestampt met koolhydraten dat een hongerstaker die veel zoete drankjes plus de broodnodige vitaminen tot zich neemt het risico loopt om aan zwaarlijvigheid te overlijden. | |
Claudia_x | zondag 20 juli 2003 @ 19:36 |
quote:"Om de argumenten van politici en zakenlieden kracht bij te zetten, kreeg het Amerikaanse National Institute of Health (N.I.H.) honderden miljoenen dollars toegeschoven voor onderzoek dat vet in diskrediet moest brengen." | |
Zw0rld | zondag 20 juli 2003 @ 19:37 |
De tour de france is goed voorbeeld van voeding tot je nemen. De renners eten zo veel mogelijk koolhydraten als het maar kan. Sterker nog, in de morgen vlak na de start van die speciale drankjes die megazoet zijn. Daarna schakelen ze langzaam over op plain water om de maag wat rust te gunnen. In de avond borden vol met pasta worden er naar binnengewerkt. Vet levert te langzame energie. | |
Jarno | zondag 20 juli 2003 @ 19:38 |
quote:Net als het 'melk is slecht' verhaal dus. Daar loopt hier een topic over, lees maar eens hoe fanatiek mensen worden als 'men' aan hun oude vertrouwde melkje komt. Overigens wat Viola Holt pas op tv, die er dus echt *mager* uitzag en ook zij beweerde via dit dieet/levensstijl zoveel kilo's verloren te zijn. | |
Aventura | zondag 20 juli 2003 @ 19:38 |
Klopt, maar de meeste mensen zijn geen wielrenners en hebben die extra snelle energie die koolhydraatrijke voeding levert, niet nodig. Dat wordt toch maar omgezet in vet. | |
Aventura | zondag 20 juli 2003 @ 19:40 |
quote:Het melk-misverstand zit er zo diep in, ik was zelf vol ongeloof toen een vriendin van me, die geneeskunde(!) studeert, vertelde een pak melk per dag te drinken. | |
Jarno | zondag 20 juli 2003 @ 19:40 |
quote:Mensen met een 9-to-5 kantoorbaan hebben amper koolhydraten nodig, gok ik zo. | |
Aventura | zondag 20 juli 2003 @ 19:43 |
quote:Inderdaad, juist die mensen zouden in plaats van boterhammen met kaas en de vertrouwde piepers met vette karbonade eens smiddags een salade of gebakken eieren en dan savonds volkorenpasta of zilvervliesrijst moeten eten. Zou al een hoop schelen, denk ik. Dat zou al stukken schelen. | |
Claudia_x | zondag 20 juli 2003 @ 19:43 |
quote:Nog maar een stukje citaat dan: "Dus wie bang moet zijn voor een hongerklop, zoals Lance Armstrong voor de beklimming van de Mont Ventoux, kan beter pasta (vol met koolhydraten) eten dan een biefstuk (voornamelijk eiwitten en vet). De pasta is licht verteerbaar, dus Armstrong zit niet boerend op de fiets. Tijdens de beklimming jaagt hij er zoveel bloedsuiker doorheen, dat hij behoefte heeft aan een extra energiestoot; daarom neemt hij een sportdrankje. Wie niet zoals Armstrong gigantisch veel energie verbrandt, heeft geen sportdrankje nodig. Toch zie je zelfs zonaanbidders op het Zandvoortse strand dit suikerwater drinken, terwijl hun lichaam juist suikervrij water moet hebben." Ik weet dat het nogal wat leeswerk is, dat artikel, maar het is echt erg verhelderend. | |
Jarno | zondag 20 juli 2003 @ 19:47 |
Aan de andere kant vertrouw ik geen enkel onderzoek meer wat ook maar iets te maken heeft met gezondheid en voeding. Ze krijgen het allemaal voor elkaar om 't zo geloofwaardig mogelijk te vertellen, plus dat ik niet weet welke belangen er allemaal meespelen, etc. | |
Zw0rld | zondag 20 juli 2003 @ 19:48 |
Artikel lezen gaat. Nu gaat bikken,. | |
pos | zondag 17 augustus 2003 @ 13:12 |
quote:Sinds ik bijna geen koolhydraten meer eet spuit ik minder dan de helft insuline dan normaal en ik voel me veel beter. | |
Claudia_x | zondag 17 augustus 2003 @ 16:34 |
quote:Mag ik vragen hoe een gemiddelde dag er dan voor jou - voedselmatig - uitziet? En hoeveel koolhydraten krijg je nog ongeveer binnen? | |
nikky | zondag 17 augustus 2003 @ 16:50 |
en rijst dan? is dat wel "gezond"? | |
pos | zondag 17 augustus 2003 @ 18:14 |
quote:20 koolhydraten per dag ongeveer s'morgens kwark met bv diaran siroop of huttekase of roerei komt er eigenlijk op neer dat je kaas,vlees, vis en eieren mag en de meeste groente maar haast geen fruit [Dit bericht is gewijzigd door pos op 17-08-2003 18:21] | |
rooierooie | zondag 17 augustus 2003 @ 21:05 |
20 gram koolhydraten per dag, daar raakt je lichaam van in ketose (het gaat dan van een koolhydraatverbranding over in een vetverbranding). Volg je het Atkins-dieet, Pos? | |
pos | zondag 17 augustus 2003 @ 21:26 |
quote:Ja idd goed voor de lijn en zeker voor m'n diabetes maar het is meer een manier van leven geworden. | |
Morphs | zondag 17 augustus 2003 @ 22:34 |
Hoe zit het met gewoon volkorenbrood (Tarvo)? Is dat dan ook een 'dikmaker'? Er zitten wel veel koolhydraten in, net als andere zetmeelproducten. | |
Neel26 | zondag 17 augustus 2003 @ 22:40 |
www.atkinsdieet.nl Vind je alle info . | |
pos | zondag 17 augustus 2003 @ 22:42 |
quote:Als je een koolhydraatarm dieet volgt mag je dus geen brood ook niet volkoren en geen rijst, pasta, aardappels. De koolhydraten die je binnen krijgt zitten dus in kwark, hüttekäse, evt. slagroom en groente. | |
rooierooie | zondag 17 augustus 2003 @ 23:58 |
Ik ben al een tijdje veel over het Atkins-dieet aan het lezen en wil er volgende week (na m'n vakantie) mee gaan beginnen. Hoe lang volg jij het al, Pos? Kun je het goed volhouden? Ik ben niet zo'n zoetliefhebber, hou meer van hartig, dus wat dat betreft lijkt het me voor mij persoonlijk wel te doen. Maar het enige lastige lijkt me dat je geen brood meer mag eten en dat je ingewikkeld moet gaan doen met eten naar je werk meenemen en bij andere mensen te eten worden gevraagd enzo. | |
pos | maandag 18 augustus 2003 @ 09:39 |
quote:Ik doe het zo een 2 maanden en het is goed vol te houden hoor. Het is idd lastig om steeds weer wat anders te verzinnen ipv brood voor je ontbijt en lunch. Maar je kan na twee weken ook een atkins brood bakken ed. Je moet maar eens kijken op deze site, daar heb ik een hoop aan gehad. atkins | |
rooierooie | maandag 18 augustus 2003 @ 11:50 |
Ja, ik ken al die sites, ik heb er veel op gelezen, ook op zo'n forum. Er zijn ook recepten voor broden die je ook al in de eerste twee weken mag eten zelfs. Maar zeg eens eerlijk, is dat Atkinsbrood nou ook echt te eten? Het klinkt zo vies, hihi... ![]() | |
bingo | maandag 18 augustus 2003 @ 11:55 |
ik moet eten wat mijn vader kookt. | |
pos | maandag 18 augustus 2003 @ 16:34 |
quote:Het lijkt niet op gewoon brood maar met roomboter en kaas of ham is het best lekker hoor ![]() | |
Dodec | maandag 18 augustus 2003 @ 19:44 |
quote:Dat geloof je toch zelf niet. Volgens mij wil je je gewoon afzetten tegen je ouders. ![]() | |
Loezz | maandag 18 augustus 2003 @ 20:36 |
Ik laat mezelf liever lijden door wat ik zelf heb uitgezocht m.b.t voeding. | |
Claudia_x | maandag 18 augustus 2003 @ 20:47 |
quote:De sociale implicaties zijn inderdaad het vervelendst. Als je uit eten gaat, kun je de helft op je bord laten liggen. Eet je bij anderen, dan moet je ze instrueren wat te koken. Ga je kamperen, dan moet voor jou weer een uitzondering gemaakt worden. Je bent een dagje weg en iedereen eet wat op lokatie, maar er is niets voor jou. Je vader stopt even bij de benzinepomp om wat te snacken te halen, maar overal zit suiker in. Altijd maar weer doorvragen en verder kijken dan je neus lang is. De samenleving is gewoon ingesteld op suiker. In Amerika zie je een lowcarbcultuur op gang komen, waar bijvoorbeeld zelfs McDonalds op inspeelt. Hier moet je vaak naar een reformwinkel om wat behoorlijke producten te vinden. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee hoe ik mijn lunch overdag zou moeten regelen, dus ik eet vaak niet tot ik weer thuis ben. (Nu moet ik zeggen dat dat toch al een gewoonte van me was, hoewel ik dan tussendoor nog eens een stuk fruit at of een broodje kocht op het station. Maar ik zit ook niet van 9 tot 5 op kantoor.) Andere nadelen: gevoel van verzadiging en aanvankelijk je energieniveau. Het wordt even echt afkicken. | |
rooierooie | maandag 18 augustus 2003 @ 22:12 |
Jij volgt dus ook het Atkins-dieet, Claudia? Hoe lang doe jij dat al? Wegen de voordelen voor jou op tegen deze nadelen? | |
Claudia_x | dinsdag 19 augustus 2003 @ 07:55 |
quote:Ik volg niet het Atkins-dieet, maar het komt geloof ik wel op hetzelfde neer. Mijn doelstellingen zijn anders, dus ik meet het succes van m'n 'dieet' niet af aan m'n gewicht. Ook ik ben er nu zo'n 2 maanden mee bezig. En ja, de voordelen wegen op tegen de nadelen. Het vereist bijzonder veel tucht en discipline, maar dat is aan mij wel besteed. Ik voel me ontzettend goed. OK, het leven wordt een stukje minder vanzelfsprekend, maar dat is verstandelijk bezien enkel positief. En het scheelt me ook geld! ![]() Wat ik betreurenswaardig vind, is het uitblijven van erkenning van m'n huisarts. Die is nogal sceptisch, dus ik probeer haar te overtuigen middels mijn blakende gezondheid. Ik ben nu ook in de praktijk behoorlijk afgeknapt op de 'reguliere' wegen (overheid, huisarts, apotheek). | |
rooierooie | dinsdag 19 augustus 2003 @ 09:50 |
Er is een groot onderzoek geweest dat in de New England Journal of Medicine heeft gestaan en ze hebben in dat onderzoek een hele grote groep mensen getest, verdeeld in twee groepen, de mensen die wel Atkins volgden en een groep die dat niet deed. Bij de mensen die Atkins volgden was de bloeddruk gedaald en ook de slechte cholesterol in hun lichaam was verminderd. De goede, gezonde cholesterol was juist gestegen. In welk opzicht voel jij je beter, Claudia? Ik ben benieuwd of ik het ga volhouden, want tucht en discipline... Ik dacht altijd dat eten volgens Atkins juist duurder zou zijn dan 'gewoon' eten, maar als je het zo bekijkt (dat je niet meer zomaar iets op een station kunt kopen, wat ik ook best vaak doe), daar zit wel wat in. | |
stuifzand | dinsdag 19 augustus 2003 @ 17:52 |
Ik eet denk ik ook koolhydraat-arm, niet vanwege het afvallen maar vanwege chronische vermoeidheid. Dat ik er van afval is een prettige bijkomstigheid ![]() Ik eet geen aardappelen, witte pasta, witte rijst, koemelkprodukten, varkensvlees, gebak, snoep, chocola, ijs, frisdrank, citrusvruchten, druiven, kersen, witbrood, champignons, geraffineerde suiker, koffie (max. 2 kopjes per dag) en thee (zelfde als de koffie). Het is even (heel vreselijk) wennen, vooral het broodbeleg is moeilijk en ook het water drinken word je beu, maar ik voel me er wel beter bij, en ik val dus ook af. Op brood eet ik geitenkaas, kipfilet of runderrookvlees, of als ik in een gekke bui ben ( Met het idee dat we helemaal verkeerd eten voor ons lichaam ben ik het eens, ons lichaam is niet ingesteld op die constante verzadiging en overvloedige vet/suiker toevoer. | |
zwijntje | dinsdag 19 augustus 2003 @ 17:55 |
Dat koolhydraten potentiele dikmakers zijn en dat de meesten met heel wat minder toekunnen, dat wil ik wel geloven, maar om ze dan maar helemaal van je menu af te strepen, dat lijkt mij een geval van te ver doorslaan naar de andere kant. Waarom niet gewoon wat minderen? | |
stuifzand | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:00 |
quote:Heb je het over mij? Ik doe een hypoglecemie dieet, geen afval dieet. Ik word ziek van suiker... | |
Quack | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:16 |
quote:Weet je ook nog de achterliggende reden hier achter? Lijkt me wel interessant om te weten. Wat ik wet van melk is hetvolgende. Om melk te kunnen verteren heb je 2 enzymen nodig (weet ff niet meer welke, moet ik opzoeken). Die enzymen maak je in de eerste paar maanden van je bestaan als baby aan. Dan neem je melk tot je als totaal voeding en om je immuumsysteem te laten groeien. Maar na een tijdje maakt je lichaam die enzymen niet meer aan en kan je melk niet meer verteren. Dat merk ik zelf ook. Als ik veel zuivel heb gegeten/gedronken, wordt ik gigantisch moe en heb ik gigantisch gevuld gevoel (van teveel te hebben gegeten). Als je ook kijkt naar de natuur zie je ook dat alleen jongen (babies) melk drinken. Als melk zo supergezond voor je zou zijn je leven lang, waarom zie je dat in de natuur dan niet? Elk lichaam is anders, ik zelf reageer heel sterk op koolhydraten. Ik ben daar wat mee gemindert en ben nu vanzelf aan het afvallen (ongeveer 1 kilo per week). Terwijl ik verder mijn levensstijl niet heb aangepast (sporten doe ik al vrij fanatiek). Wellicht dat anderen weer sterker op suiker of vetten reageren. En neem zo min mogelijk zuivel tot me. [Dit bericht is gewijzigd door Quack op 19-08-2003 19:18] | |
zwijntje | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:17 |
quote:Nee, eigenlijk niet. Dacht je dat dan? Ik heb er wel vaker over gelezen recentelijk, het geen koolhydraten gebeuren komt mij een beetje drastisch over in zijn algemeenheid. Het verbaast me gewoon dat mensen ze zo radicaal afzweren ipv. gewoon wat minderen. Als je een ziekte onder de leden hebt waarbij je een bijzonder dieet moet volgen, is dat wel begrijpelijk, maar volgens mij is dat bij de meeste volgers niet het geval? Ik ben gewoon verbaasd en een beetje sceptisch, dus enlighten me | |
Melluh | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:29 |
quote:Da's wel een wat vage redenering, in de natuur zie je ook niet dat tijgers een helm voor de veiligheid op doen als ze gaan jagen. Hoe denk je dat dat moet gebeuren dan, dat melk drinken? Het punt van opgroeien is onafhankelijk van je ouders kunnen leven, als je tot je 70e melk moet hebben dan heb je dus tot die tijd een moeder nodig (of een vriendin ofzo). Maar iig zorgt het voor een afhankelijkheid die juist vermeden dient te worden. | |
Quack | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:39 |
quote:Ik probeer een verband te leggen tussen het melk gebruik van mensen en dieren (de mens is ook een onderdeel van de natuur). Een van de weinige dingen die alle zoogdieren met elkaar gemeen hebben. Is dat netgeborenen melk als voeding krijgen van hun moeder omdat ze zelf nog geen vast voedsel tot zich kunnen nemen en bepaalde stoffen nodig hebben die in melk zitten om te kunnen groeien in die levensfase, mensen babies hebben dat ook. Maar alleen de mens blijft zijn hele leven melk drinken terwijl je dat bij andere zoogdieren niet ziet. Mijn vraag is simpel. Waarom? Heb je dat nodig? Of valt het weer in het stukje indoctrinatie over wat zogenaamd wel en niet goed voor je is. | |
stuifzand | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:40 |
quote:mm ja, schijnbaar voelde ik me aangesproken ![]() quote:Nou ja, de redenen worden hier al talrijk genoemd denk ik zo. [Dit bericht is gewijzigd door stuifzand op 19-08-2003 19:41] | |
pos | dinsdag 19 augustus 2003 @ 19:53 |
quote:Bij mij heeft het verschillende redenen. De belangrijkste is dat ik nu ipv 4x per dag nog maar 2x per dag insuline moet spuiten en de hoeveelheid van die 2 keer is ook een stuk minder als met "normaal" eten. Ik voel me er veel beter bij en val nog af ook. | |
Claudia_x | dinsdag 19 augustus 2003 @ 22:54 |
quote:Ik heb net als stuifzand hypoglykemie, en de (fysieke) klachten die ik naar aanleiding daarvan had zijn volledig verdwenen. Ik voel me fitter dan ooit, hoewel ik het lastig vind om met zulk moeilijk verteerbaar voedsel intensief te sporten. Zelfs geestelijk voel ik me stabieler. Ik heb het idee dat ik meer controle uitoefen op mijn lichaam en geest. quote:Ik heb juist gemerkt dat vrije tijd vreselijk is. Je gaat je obsessief bezig houden met je eten. Wellicht is dat een fase. ![]() quote:Ik weet niet hoe je voedselpatroon er nu uitziet, maar als je alle frisdrank en snoep laat staan, dan bespaar je heel wat centen. En zoals ik al zei: je kunt niet meer even snel iets kopen bij een te dure zaak. | |
MNeMoNiCS | woensdag 20 augustus 2003 @ 14:56 |
quote:Wanneer je lichaam bijna geen koolhydraten meer binnenkrijgt schakel je over op vetverbranding (ik vergelijk het altijd met een dier in zijn winterslaap, die krijgt ook geen koolhydraten meer binnen en teert op zijn lichaamsvet). Je valt zo razendsnel af (ik ben zo 20 kg in 12 weken kwijtgeraakt) en je voelt je geweldig (vol energie). Edit: bij zo weinig koolhydraten (bij Atkins begin je met 20 gram per dag), heb je ook geen hongergevoel meer, je vergeet bijna dat je moet eten. Het is ongelooflijk makkelijk vol te houden, alleen even wennen. | |
Kroeltroel | woensdag 20 augustus 2003 @ 15:02 |
quote:De redenatie lijkt me prima, en dat je afvalt geloof ik gelijk. Maar na die periode; hoe ga je dan verder? Minderen met koolhydraten, stoppen met het eten van koolhydraten, normaal voedingspatroon??? Anders het zit het er toch zo weer aan... Bovendien lijkt het me niet echt gezond om zoveel in een korte periode af te vallen, krijg je dan geen last van loshangend vel? | |
MNeMoNiCS | woensdag 20 augustus 2003 @ 15:11 |
quote:Sinds ik niet meer hoef af te vallen eet ik zo'n 200 gram kh per dag (waaronder 8 volkoren boterhammen). Ik eet nog steeds minder koolhydraten en slechte vermijd ik helemaal (pure suikers). Er wordt gezegd dat snel afvallen slecht is, maar dat komt alleen maar omdat de overstap naar een normaal voedingspatroon zo groot is; val je langzaam af dan hoef je nog maar een beetje te veranderen om op gewicht te blijven. Bij het Atkins dieet ga je ook langzaam koolhydraten toevoegen tot je niet meer afvalt. Van dat loshangend vel heb ik gelukkig geen last (het vet zat mooi overal verdeeld). | |
zwijntje | woensdag 20 augustus 2003 @ 16:38 |
quote:Okay, dus je valt er van af. mooi. Maar ik hoef niet af te vallen, dus als dat de enige reden is om geen koolhydraten te gebruiken dan pas ik. Dus ik ben nog steeds niet overtuigd. Zijn er andere redenen waarom een persoon met een gezond BMI de koolhydraten zou moeten mijden? | |
MNeMoNiCS | woensdag 20 augustus 2003 @ 17:22 |
quote:Ik voelde mij voordat ik low carb ging eten veel vermoeider, dat is nu echt helemaal weg. Van couch-potato naar iemand die op 6 uur opstaat om te gaan hardlopen, heerlijk! Met mijn huidige voedings- en bewegingspatroon ben ik volgens "je echte leeftijd" geen 25, maar 18 jaar ![]() En als ik op de oude manier was blijven eten dan had ik over een jaar of 20 gegarandeerd diabetes type 2. Blijkbaar is het dieet ook erg goed voor je bloeddruk, het cholesterol en de tri-glyceriden in je bloed. | |
nikky | woensdag 20 augustus 2003 @ 23:01 |
quote:kun jij me nou eens vertellen wat je op een dag een eet? en wanneer. ik ben nu ook aan het opletten voor koolhydraten maar ja ik moet wel wat eten en het zit bijna overal in. ik zoiu graag wat tips krijgen van mensen die koolhydraatarm/vrij eten | |
MNeMoNiCS | woensdag 20 augustus 2003 @ 23:16 |
quote:Tegenwoordig eet ik 's ochtends en 's middags gewoon (volkoren) brood en 's avonds vlees en groente, voor echte low carb recepten kun je kijken op http://www.atkinsdieet.nl/, http://atkinsdieet.isgezond.nl/ en http://www.atkins.com | |
nein | donderdag 21 augustus 2003 @ 02:09 |
*volgt het atkins-dieet nu een maandje* en het bevalt me prima! Als je es rond gaat vragen op t forum van bv atkinsdieet.nl dan is er meestal wel iemand die je het boek wil opsturen als je er echt interesse in hebt. Het boek is namelijk nergens meer te verkrijgen, vandaar dat het een beetje underground via de mail verstuurd wordt. Alleen moet je je wel realiseren dat dit niet zomaar een tijdelijk dieet is, maar een totale ommezwaai van je oude levenswijze..en dat hebben veel mensen nog niet echt door, en dan is t echt zonde van alle moeite...+ voedingssupllementen zijn een must. En nog even dit: iedereen wordt maar dikker en dikker tegenwoordig, terwijl we veel minder vet eten...gek? Niet als je je realiseert dat we nu bijna een pond suiker per dag weg kunnen werken....en dat er enorm veel suikers in de lightproducten worden gebruikt...hopeloze zaak dus om af te vallen, maar lekker winstgevend voor de voedingsmiddelen/suikerindustrie... | |
nikky | donderdag 21 augustus 2003 @ 22:29 |
quote:dank je wel voor de link. ik geloof dat mijn moeder het atkins dieet boek heeft ![]() -------------------------------------
als ik het goed heb kan ik maar 3 boterhammen per dag eten met wat beleg en meer mag ik dus bijna niet hebben. maar als ik nou smorgens brood zou eten als ontbijt.... wat moet ik dan eten in de middagpauze? ik zie er wel overal leuk die koolhygraatgrammen staan maar dat betekend dat je dus zowat niks maar kan eten want het is er niet en waar zou ik het op moeten eten.... voorbeeldje brood volkoren 1 stuk is al 6 gram. [Dit bericht is gewijzigd door nikky op 21-08-2003 22:54] | |
MNeMoNiCS | vrijdag 22 augustus 2003 @ 00:09 |
quote:In het begin is het erg wennen die 20 gram (zelf zit ik nu op 100-200 gram kh). Wat ik in het begin at was 's ochtends een omelet, 's middags sla met mayo (zaanse), tomaat, kaas/ei, bieslook. 's avonds wat vlees met groente erbij gebakken, of groente in bouillon als soepje. Het gekke is dat je totaal geen honger hebt, je vergeet zelfs vaak dat je nog moet eten. Als je iets verder bent kun je 's ochtends bijv. kwark met aarbeien eten. Edit: en natuurlijk 2-3 liter water en in het begin een multivitamine pil omdat je dan nog erg beperkt eet. | |
Dark_Neve | vrijdag 22 augustus 2003 @ 19:05 |
Ik ben sinds een paar maanden ongeveer 10 kilo afgevallen en weeg nu ongeveer 73 kilo bij een lengte van 188 cm, helmaal niet zo zwaar dus maar ik heb het idee dat er nog steeds een laagje vet rond mijn buik zit en ook op andere plaatsen terwijl ik eigenlijk niet zoveel weeg voor mijn lengte. In de tijd dat ik zoveel ben afgevallen heb ik dit gedaan door zo weinig mogelijk vetten te eten en bijv. veel fruit veel aardappelen enzo. Zou ik dmv het Atkins-dieet dat laagje vet nou eens kwijt kunnen raken zonder nog heel veel kilo's te verliezen? En is de oorzaak van dit vet het teveel consumeren van koolhydraten? [Dit bericht is gewijzigd door Dark_Neve op 22-08-2003 19:07] | |
Claudia_x | vrijdag 22 augustus 2003 @ 23:36 |
quote:Waarom niet gewoon een gekookt eitje? Of roerei? Omelet met lente-ui en wat kaas (en bacon)? En waarom per se boterhammen? Je kunt 's ochtends "lichtgewicht" (oid) crackers eten van Wasa waar heel weinig koolhydraten in zitten. quote:Het hangt van je dagritme af. Als je een kantoorbaan hebt, zou ik de boterhammen voor je lunchpauze bewaren. Kun je thuis iets maken, dan zou ik voor sla gaan met iets erin. Verzin maar wat. Tonijn? Pos gooit er geloof ik wat salami in. quote:Het is inderdaad moeilijk om je nu nog voor te stellen dat je prima kunt eten zonder brood, pasta, aardappelen en rijst. Ze vormen zo'n "basis" voor je gevoel. Het is echter prima te doen. quote:Is dat echt maar 6 gram? Dan ga ik meteen weer brood eten! quote:Nootjes. ![]() | |
nikky | zaterdag 23 augustus 2003 @ 01:58 |
quote:ik heb nu ook een mooie kalorientabel van mijn ma gekregen en daar staan ook de koolhydraten in kan ik ze mooi bijhouden. ![]() ik ga maar wat proberen. ik ben alleen zo bang dat ik ook last ga krijgen van het jojo effeckt | |
pos | zaterdag 23 augustus 2003 @ 09:24 |
quote:Volgens mij is brood 15 Koolhydr. Volkoren beschuit is 6 Kijk maar: beschuit, volkoren 1stuks 6 brood, bruin 1snee 16 brood, volkoren 1snee 14 broodje, bruin 1stuks 23 broodje, volkoren 1stuks 21 knäckebröd, bruin/volkoren 1stuks 6 knäckebröd, lichtgewicht 1stuks 3 roggebrood, donker 1snee 20 roggebrood, licht 1snee 10 Sanovite 1stuks 10 | |
pos | zaterdag 23 augustus 2003 @ 09:29 |
quote:Dat krijg je alleen als je van de ene op de andere dag overstapt naar je oude eetpatroon. Rustig weer je koolhydraten opbouwen tot je ziet dat je er niet meer kan hebben omdat je anders aankomt. Kijk hier maar eens: http://www.angelfire.com/empire/atkinsdieet/informatie.html | |
pos | zondag 24 augustus 2003 @ 16:55 |
quote: -------------------------------------------------------------------------------- brood volkoren 1 stuk is al 6 gram. -------------------------------------------------------------------------------- Is dat echt maar 6 gram? Dan ga ik meteen weer brood eten! | |
Pietverdriet | zondag 24 augustus 2003 @ 17:28 |
hype hype hype altijd hetzelfde als het om eten gaat, dan weer geen eieren, dan weer geen vet. Alles onzin Je moet gewoon alles eten, gevarieerd en matig. en als je niet teveel snackt en snoept word je ook niet dik. | |
pos | zondag 24 augustus 2003 @ 19:59 |
quote:Geloof niet dat je erg veel van dit topic gelezen hebt. Dit is geen dieet topic. | |
Pietverdriet | zondag 24 augustus 2003 @ 20:02 |
quote:Geloof niet dat jij mijn posting begrijpt | |
Claudia_x | zondag 24 augustus 2003 @ 20:56 |
quote:Ik had het mailtje inderdaad voor je reactie gestuurd, want ik mis brood zo ontzettend. ![]() | |
Claudia_x | zondag 24 augustus 2003 @ 21:03 |
quote:Het zit hem ook in de mate, zowel van vet als van koolhydraten en suikers. Dat neemt niet weg dat er mensen zijn die suikers slechter kunnen verdragen dan anderen en dus méér moeten matigen. Het 'vet is slecht'-dogma was/is een hype. De wetenschap kan en zal aantonen waarom we ondanks een afname in vetconsumptie dikker zijn dan ooit, en waardoor welvaartsziekten als diabetes de kop opsteken. Zo'n theorie van een meneer Atkins is slechts een aanzet hiertoe. Vooralsnog kun je als simpele doch kritische burger niet meer doen dan op je eigen ervaringen af te gaan. quote:Het is niet alleen een gewichtskwestie, zoals je in de rest van deze thread kunt lezen. | |
pos | zondag 24 augustus 2003 @ 22:41 |
quote:Al het atkinsbrood gemaakt en de muffins? Laatst het brood gegeten met roomboter en ham, best lekker hoor. En anders neem je toch s'middags (bv op je werk) 1 boterham met beleg en voor de rest salade. Het is maar 15 koolhydraten dus als je er de rest van de dag rekening mee houd kom je heus niet over de 30 heen. | |
Claudia_x | zondag 24 augustus 2003 @ 22:55 |
quote:Nee, nog niet. Ik ben niet bepaald een keukenprinses en zit in een hectische periode. Komt ongetwijfeld nog wel. ![]() quote:Ja, ik zal incidenteel wel naar een boterham of een aardappel grijpen. Maar met zulk voedsel is het wel verleidelijk om méér te nemen. Het is dus zaak er geen gewoonte van te maken, want van die gewoontes ben ik juist afgeraakt. | |
pos | zondag 24 augustus 2003 @ 23:11 |
quote:Ja ik mis het eigenlijk helemaal niet. Alleen maakt de geur als ik een bakkerij in loop me wel gek ![]() Het is meer dat ik wel eens wat anders smidddags zou willen eten dan salade en ommelet. Oja en als ik tapas eet mis ik het ivm stokbrood met alioli. | |
roy4eva | woensdag 10 september 2003 @ 10:44 |
Ik volg sinds een paar maanden het Homo Optimus Dieet. Dit is ook een laag koolhydraten-hoog vet "dieet" Het gaat erom dat je de juiste verhouding hebt tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit gaat volgens de volgende methode. Je gewicht in kilo's is ruwweg het aantal gram eiwit wat je per dag kan eten. Dan volg je de volgende formule 1:2,5-3,5:0,5-0.8 Eerste getal is aantal gr eiwitten, 2e getal is het aantal gr. vet en laatste getal is het aantal koolhydraten. Dus bij 65kg is het 65 : 160-230 : 30-55 (afgerond) Dat wil dus zeggen dat je per dag ong 65gr eiwitten moet eten, ong 160-230gr vet en 30-55gr koolhydraten. En dan het liefst de beste vorm. Onderbouwing, uitleg enz enz enz op www.newtreatments.org (klik op NL voor nederlandstalig) Ik eet nu zo en weeg nu 63kg bij 1m79 bij 11% vet stabiel. Verder geen last van chronisch eczeem meer, betere concentratie, betere conditie en minder vaak ziek (als je veel koolhydraten eet schakel je tijdelijk je afweersysteem uit) Mocht je dit op voorhand al afdoen als bullshit of weetikveel wat nog meer, tja, je hebt alleen jezelf ermee, ik zet het hier alleen neer voor diegene die het intereseert en het eens wil proberen. nog meer info (betreffende sporten en voeding, engelstalig) op http://homodiet.netfirms.com/otherssay/athletic_diet.htm
Ontbijt: stukjes tomaat gebakken in veel roomboter met wat geraspte kaas en twee gebakken eieren. Lunch: Noten (macademia, pecan, walnoten enz) en ik eet per dag zo'n 2 crackers van wasa (wasa vezelrijk 4.7gr per stuk) op die crackers doe ik een enorme dikke laag boter (denk aan de verhoudingen) en daarboven wat roomkaas of plakken (runder)salami. Diner: Vlees, eieren, salade, groenten, kaasfondue kan ook, pastagerecht zonder pasta, nasi zonder rijst (of een HEEEEL klein beetje) en natuurlijk zondig ik heel af en toe met patat enz;) Roy. | |
DaBuzzzzz | woensdag 10 september 2003 @ 11:22 |
Het weinig koolhydraten eten lijkt me toch zo lastig, brood, rijst en pasta's zijn nou juist zo verotte lekker.....
| |
pos | zondag 14 september 2003 @ 19:58 |
quote:Het is raar maar je mist het na een tijdje echt niet meer. Alleen idd de geur in een bakkerij is heerlijk. | |
Claudia_x | maandag 15 september 2003 @ 12:58 |
Er staat overigens in een recente Elsevier een aardig geschreven stuk over meneer Atkins en zijn dieet. | |
Dodec | maandag 15 september 2003 @ 13:39 |
quote:Precies! Zielig gedoe aldoor. Hoe deden ze dat vroeger dan? | |
pos | maandag 15 september 2003 @ 14:33 |
quote:Leuk ga ik morgen even kopen dan. ![]() | |
pos | maandag 15 september 2003 @ 14:36 |
quote:Vroeger aten ze alleen vlees en groente. Dus geen koolhydraten. Het was pas veel later dat ze erachter kwamen dat er in bepaalde planten granen zaten waar je meel van kon maken en (een soort) brood kon bakken. | |
wendy-tje | maandag 15 september 2003 @ 14:56 |
Vroeger waren ook alleen de rijke mensen dik, dat was een statussymbool ![]() Armen konden toen net genoeg voedsel kopen om zichzelf in leven te houden... nu kan iedereen genoeg eten kopen, en zijn er steeds meer slechte combinaties gekomen (vette koolhydraten) waar je dus dik van wordt. Immers, als je langer op een laag kh dieet zit, kun je de hoeveelheid koolhydraten ook weer opvoeren, omdat je lichaam het dan weer aankan. Echter, door verkeerde voeding (veel suikers, snoep, aardappels etc) is ons lichaam zo in de war geraakt, dat het op de gekste momenten insuline produceert, waardoor je vet opslaat en dus dikker wordt. Ook krijg je daardoor die flauwtes, waarbij men dan denkt suiker te moeten eten... | |
-Soene- | maandag 15 september 2003 @ 15:04 |
quote: ![]() de egyptenaren (toch al weer zo'n 3000 jaar geleden) kenden immers het brood al. ![]() | |
roy4eva | maandag 15 september 2003 @ 16:11 |
quote:Ik antwoord ff... ca. 10.000 jaar geleden konden we al brood. 3000 jaar en dus ook 10.000 jaar is NIETS als je bedenkt dat wij al een paar miljoen jaar bestaan. In 10.000 jaar kan ons lichaam niet opeens evolueren naar een lichaam dat opeens geraffineerde koolhydraten, plantaardige olien, geraffineerde suikers enz; kan verteren. Toegegeven, brood uit de oudheid was natuurlijk niet geraffineerd en witte suiker, snickers, pizza e.d. konden we toen ook niet. Ook het fruit was veel minder zoet dan tegenwoordig. Ik hou het bij vlees, vette vis, noten, eieren, room, roomkaas, boter, groenten, low-carb fruit zoals aardbeien en bessen e.d. , en af en toe zondig ik met een patatje ofzo (moet kunnen) Sinds ik zo eet voel ik mij bijzonder goed. Gr | |
Claudia_x | maandag 15 september 2003 @ 16:15 |
quote:Ik weet alleen niet of het de nieuwste Elsevier is! Kijk maar even naar de voorkant/inhoudsopgaven. Er staat voor ons trouwens niets nieuws in. | |
pos | maandag 15 september 2003 @ 16:39 |
quote:Thnx ga het anders wel ff in de winkel vluchtig door kijken. Is het een positief artikel? | |
pos | maandag 15 september 2003 @ 16:47 |
quote:Hoi Roy, ik voel me ook veel beter bij deze manier van leven (eten). Ik spoot altijd 4x per dag insuline en nu nog maar 1 soms 2x. Ben minder moe heb ook niet zo vaak honger en val nog af ook. Doe het nu ongeveer 4 maanden en heb al heel wat mensen enthousiast gemaakt met dit "dieet". | |
MNeMoNiCS | maandag 15 september 2003 @ 17:15 |
Op de voorzijde van die Elsevier staat groot vermeld: "Het dieet dat werkt" en een foto van iemand die op een weegschaal stapt. Bijna niet te missen | |
Claudia_x | dinsdag 16 september 2003 @ 17:09 |
quote:Het laatste interview met Atkins staat er ook in. Het is inderdaad een positief artikel. Dat koolhydraten de boosdoener zijn ipv vet wordt door Simon Roozendeel plausibel geacht. Ook worden de juiste kanttekeningen geplaatst: wat doet het 'dieet' op langere termijn met je gezondheid? Daar moet onderzoek naar verricht worden. Ik heb overigens sinds m'n verhuizing niet meer gekookt en ik begin sla, nootjes en crackers met kaas flink zat te worden. | |
Akkersloot | dinsdag 16 september 2003 @ 18:36 |
Onverzadigde vetzuren moet je eten. Zelfs als koolhydraten vervetten ontstaan verzadigde vetzuren. | |
MNeMoNiCS | dinsdag 16 september 2003 @ 19:02 |
quote:En zijn de enkelvoudig onverzadigde vetten nu beter dan de meervoudig onverzadigde? | |
Tristessa | dinsdag 16 september 2003 @ 19:11 |
Hmm. Opzich lijkt me dit wel wat maar het lijkt me niet echt een geschikt dieet als je vegetariër bent... (Ik ben dus een vegetariër.) | |
roy4eva | dinsdag 16 september 2003 @ 19:15 |
quote:ja. Onverzadigde vetten (zoals o.a. in olijfolie) zijn beter voor je dan die meervoudig overzadigde troep (zoals zonnebloemolie, maisolie, slaolie enz) uitgezonderd de omega-3 vetzuren in (vette) vis en lijnzaadolie. (en overigens ook in eieren van hennen die een goed leven hebben gehad; zoals biologische of biologisch-dynamische eieren) Die zijn wel erg goed.
Ik zal hiervoor wel geflamed worden, ach... [Dit bericht is gewijzigd door roy4eva op 16-09-2003 23:00] | |
roy4eva | dinsdag 16 september 2003 @ 19:20 |
quote:tja, op zich niet zo erg. (veganisten zijn wel erg ongezond bezig overigens, (behoudens het respect dat ze van mij krijgen mbt het leefmilieu en de gezondheid van dieren) Als je geen vlees eet kun je bv nog wel eieren eten, roomkaas, roomboter, slagroom, (allemaal verzadigd vet) en natuurlijk noten, groenten en sommige fruitsoorten zoals aardbeien, grapefruit, citroen, bramen en bessen) Dat stukje vlees dat je niet eet wordt dan niet gemist door jouw lichaam ;-) Tip. Eet geen soya, want dit is erg ongezond (moeilijk verteerbare eiwitten, verkeerde koolhydraten, enz) http://www.newtreatments.org/Vegetarian%20Dangers/ga/390/Myths%20and%20Truths%20about%20Soy Gr, | |
Tristessa | dinsdag 16 september 2003 @ 19:27 |
quote:Bedankt voor je informatie. ![]() | |
Akkersloot | dinsdag 16 september 2003 @ 19:41 |
quote:De meervoudig onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld linol- en linoleenzuur) die zijn het beste. | |
Akkersloot | dinsdag 16 september 2003 @ 19:43 |
quote:In bepaalde vissen zitten juist erg gezonde vetzuren. | |
Killa_Bee | dinsdag 16 september 2003 @ 21:42 |
och, vetten zijn niet ongezond, mr te veel wel, en koolhydraten ook, enz. ... jij noemt dat mss een baanbrekend artikel, mr het is iig logisch en wordt in veel boeken al beschreven...mr natuurlijk gaan verschillende loby's, zoals snoepfabrikanten, tegen vet zijn omdat dat hun omzet omhoog helpt (snoep is gezond want er zit geen vet in...) | |
Tristessa | dinsdag 16 september 2003 @ 22:38 |
quote:Ik eet ook geen vis. | |
roy4eva | dinsdag 16 september 2003 @ 23:02 |
quote:ja, ik heb hetzelfde probleem. Ik woon ook nog thuis, maar laat mijn ouders vrij om te eten wat ze zelf willen natuurlijk. Eerst stonden ze er negatief tegenover, maar na een tijdje waren ze toch wel nieuwsgierig en zijn ze zelf ook iets bewuster aan het eten (minder aardappels en pasta bv) Gr | |
Akkersloot | woensdag 17 september 2003 @ 08:01 |
quote:Ik neem aan dan wel olijfolie, zonnebloemolie (margarine), noten, pinda's (zijn geen noten maar een peulvrucht, maar dat weet je wel). En de laatste eet je natuurlijk ook vanwege de eiwitten. Een mens heeft aan granen en peulvruchten genoeg voor zijn eiwitten. Alleen vitamine B12 moeten veganisten slikken. Een andere vetzuurbron zijn natuurlijk de bacterien die in onze darmen ontstaan en later zelf ook verteerd worden. Zoals de bacterien die koude gekookte en gefrituurde aardappelen en niet overrijpe bananen verteren Afgekoelde gekookte aardappelen veel gezonder (sui | |
#ANONIEM | woensdag 17 september 2003 @ 08:31 |
Ik heb net op zo'n website een test ingevuld of ik Hypoglykemie heb. Boven de 80 punten is de kans groot dat je het hebt, en ik had er 101 ![]() Ik herkende ook alles in de verhalen. Ik wist al dat ik iets niet goed deed met eten, ik wist alleen niet wat. Ik merkte wel dat ik na het eten een dip kreeg, ik heb vaak hoofdpijn, vermoeidheid en koude handen en voeten. Ik baal soms ook omtzettend van mezelf omdat ik niet alles kan doen wat ik wil omdat mijn energie op is. Toen ik laatst in Turkije op vakantie was voelde ik me echt super, maar toen ontbeet ik ook elke morgen met een omelet, en at ik 's avonds een groentepannetje of zo. Verder ook veel fruit. Toen ik daar ik de supermarkt een rolletje mentos had gekocht merkte ik meteen dat het slecht was. Ik kreeg hoofdpijn, duizeligheid... Ik vroeg me af of dat door de suikers of door de kleurstoffen kwam. Maar nu weet ik dat het dus de suikers waren. Ik heb als kind ontzettend veel suikers gegeten. Daar heb ik nu echt spijt van, want ik weet nu wat het veroorzaakt heeft. Ik at soms hele zakken snoep achter elkaar op. En daar krijg je alleen maar honger van. | |
gunhead | woensdag 17 september 2003 @ 08:36 |
hmmz, dit is toch ook al eens beweerd door ene Montignac? ctrl-f in dit topic levert niets op iig. naja, als je ziet hoeveel olijfolie er in zuid-europa wordt gebruikt, geloof ik het graag | |
#ANONIEM | woensdag 17 september 2003 @ 08:50 |
quote:Volgens mij ging het bij hem meer over de koolhydraten-vet combinatie of zo. Daar mag je 's ochtens wel koolhydraten en 's avonds niet of zo, omdat je suikerspeigel dan zo laag moet zijn dat je het vet niet opslaat geloof ik. Ik weet er niet veel van, mijn moeder doet het, en ik geloof niet dat het erg gezond voor je is. | |
wendy-tje | woensdag 17 september 2003 @ 09:52 |
quote:Ik doe het al anderhalf jaar, en ik eet gezonder dan menig mens om mij heen! 's morgens eerst fruit, dan brinta met magere melk en zoetstof 's middags vaak brood met suikervrije jam, of een salade met vis 's avonds vis of vlees met ongeveer 500 gram groenten... Uit verschillende testen bleek dat dit een gezond eetpatroon is, en ja, montignac beweert een aantal dingen die lijken op bijvoorbeeld Atkins, maar bij Atkins e.d. eet je dus bijna geen koolhydraten. | |
pos | woensdag 17 september 2003 @ 17:24 |
quote:Hoe komt het eigenlijk Roy dat je op deze manier bent gaan eten?, en hoelang doe je het al? | |
Goofup | woensdag 17 september 2003 @ 17:28 |
quote:tenzij je daarbuiten fanatiek sport... | |
roy4eva | woensdag 17 september 2003 @ 19:20 |
quote:Minder koolhydraten eten doe ik nu ongeveer een jaar. Ik heb last van een soort eczeem om m'n handen die maar niet weggaat (hele reguliere circuit doorgelopen en ook wat alternatieve behandelingen gehad) Ik voelde me altijd zo moe als ik veel koolhydraten at (na pizza of pasta bijvoorbeeld) ik wilde gewoon eens weten waarom. Toen kwam ik via het internet op www.newtreatments.org en daar werd heel uitvoerig op de koolhydraten-kwestie ingegaan. Nu eet ik max. zo'n 30-60gr carbs per dag, ik let niet op vet (behalve het soort vet natuurlijk), wel op eiwitten (max 65gr in mijn geval) en ik voel mij beter, mijn conditie is erop vooruit gegaan (bij dezelfde hoeveelheid beweging!) en mijn eczeem is zeker 75% minder geworden. Die laatste 25% zal ook wel verdwijnen, vergeet niet dat het lichaam na al die jaren (24 in mijn geval) veel tijd nodig heeft om alle troep eruit te krijgen en weer goed te functioneren. Groetjes, | |
pos | donderdag 18 september 2003 @ 21:14 |
quote:Roy ik let dus eigenlijk niet zo op het soort vet omdat ik er ook niet zoveel verstand van heb. Weet alleen dat olijfolie en vette vis goede vetten zijn. Maar wat voor vetten eet jij bv niet?, en mag slagroom en bv mascarpone wel? Die hebben nl maar 2 koolhydr. per 100 gram en je kunt er met cacao poeder (waar ook haast geen koolhdr. in zitten) lekkere toetjes mee maken. | |
roy4eva | vrijdag 19 september 2003 @ 10:05 |
quote:Olijfolie en vette vissen (respectievelijk Omega-9 en Omega-3 vetzuren) zijn idd goed voor je, alhoewel een teveel aan olijfolie ook niet goed is (met teveel bedoel ik dan een halve fles ofzo ;-)) Verder eet ik ook gewoon verzadigd vet, zowel dierlijk (boter, af en toe wat vlees, slagroom, roomkaas enz;) als plantaardig (kokosolie bv) Wat voor soort vet ik weinig eet is omega-6 vetzuren, dat zit bijna overal al in en we krijgen hiervan veel te veel binnen (vooral margarine is berucht). Een teveel hiervan (en dat heb je al snel) is erg slecht voor de gezondheid, ondanks wat de hartstichting e.d. beweert (daarom geef ik geen cent meer aan ze) Het zorgt er bv voor dat je imuunsysteem wordt ondermijnd. Ik haal het een beetje uit af en toe wat (bio) mayo en noten. Dat toetje van jou is prima, zorg er alleen wel voor dat er niet teveel suiker in de slagroom zit, dus geen "light" slagroom ofzo, want daar zit minder vet in maar wel meer koolhydraten. Groetjes, | |
th0r | vrijdag 19 september 2003 @ 10:12 |
www.atkinsdieet.nl duh | |
pos | vrijdag 19 september 2003 @ 17:03 |
quote:Ik eet nooit suiker en let altijd op de koolhydraten. Ik ben diabeet, dus weet precies wat waarin zit ![]() Mijn diabetes is ook de reden waarom ik op deze manier eet. Ik spoot toen ik "normaal" at 4x per dag en nu nog maar 1 en soms 2x. | |
pos | vrijdag 19 september 2003 @ 17:05 |
quote:Wat wil je hiermee zeggen?? | |
Mexoryl | vrijdag 19 september 2003 @ 20:44 |
quote:Inderdaad, margarine is niet zo best door de transvetzuren. Pas later toen ze achter waren dat transvetzuren slecht zijn, verlaagde ze het percentage aan transvetzuren in margarine. Bovendien is het smerig spul, dus ik eet het ook niet. Transvetzuren komen nog volop voor in allerlei bewerkte voedingsmiddelen waar vetten in worden verwerkt. Die eet ik ook niet. De voedingsmiddelenindustrie ziet haar verantwoordelijkheid blijkbaar niet in om mensen gezond te houden zo lang ze er maar aan verdienen Waar ik ook nog op wil wijzen is dat mensen (meervoudig) onverzadigde vetzuren verhitten, omdat ze denken dat het gezond is De enige vetzuren die verhit mogen worden zijn verzadigde vetzuren, omdat ze stabiel zijn. Verzadigde vetzuren zijn stabiel, dat ze geen dubbele bindingen hebben die kunnen reageren. | |
pos | vrijdag 19 september 2003 @ 21:18 |
quote:Kan je een voor me opschrijven wat voor vetten behalve margarine dan je beter niet kan eten? en welke je niet moet verhitten enzo. | |
kingmob | vrijdag 19 september 2003 @ 21:40 |
Nu op NET 5, de waarheid over alle afslankreclames! | |
Akkersloot | vrijdag 19 september 2003 @ 22:20 |
quote:Die trans vetzuren zijn volgens mij afbraak producten, dus gewoon vervuiling. Zoals je het nu schreef kan de lezer het gemakkelijk ver-ben het woord even kwijt met onverzadigde vetzuren. Volgens mij kan je nog altijd veel beter bakken in zonnebloemolie of olijfolie. De onverzadigde vetzuren dus. Op te hoge temperatuur bakken en olie niet op tijd verversen (ontstaan van vrije vetzuren) moet natuurlijk altijd voorkomen worden. Margarine met (meer)voudig onverzadigde vetzuren (zonnebloemolie, olijfolie, pindaolie) is gewoon gezond. Als een mens totaal geen meervoudige vetzuren eet neemt het vetgehalte in het bloed toe. Daar zijn proeven mee gedaan in Wageningen. Proef personen aten totaal geen onverzadigde vetzuren (kregen voor de lunch een lunchpakketje mee) en hun bloedvetgehalte nam toe. | |
Mexoryl | vrijdag 19 september 2003 @ 22:47 |
quote:Alle producten waar transvetzuren in zitten, meestal staat dat vermeld als gehard vet of gehydrogeneerd vet. Maar meestal zit dat soort voedsel ook vol koolhydraten, dus als het goed is vermijd je dit soort producten al. Transvetzuren komen ook in zuivelproducten voor, maar die blijken geen verhoogd risico te geven. De vetten die je niet moet verhitten zijn vloeibaar op kamertemperatuur. Ik gebruik kokosolie om te verhitten, vanwege de vetzuursamenstelling. Het o.a. levert vetzuren met een middellange keten (MCT's), die snel worden verteerd en verbrand in het lichaam. Je kan ook andere verzadigde vetten gebruiken zoals boter, palmpitolie en ossewit. Uiteraard moet je hier naast rekening houden met je omega-3 inname. | |
Mexoryl | vrijdag 19 september 2003 @ 23:58 |
quote:Transvetzuren ontstaan o.a. bij het harden van vetten, d.w.z. van onverzadigde vetzuren verzadigde vetzuren maken. Het is geen afbraakproduct. In tegendeel de vetzuren worden stabieler, omdat ze hun dubbele bindingen (deels) kwijtraken. quote:Olijfolie is stabieler dan zonnebloemolie, dus geschikter. Maar het is nog steeds een grote bron van onverzadigde vetzuren. Bakken en frituren in olieën met veel onverzadigde vetzuren belast het antioxidantsysteem van het lichaam, wat als negatief wordt beschouwd. quote:Bij de raffinage van deze olieën is hitte en oplosmiddel gebruikt. Bovendien bevatten ze relatief veel omega-6 vetzuren waar de gemiddelde mens al te veel van binnen krijgt. quote:Ik heb nooit beweerd dat een mens geen meervoudig onverzadigde vetzuren nodig heeft. | |
Akkersloot | zaterdag 20 september 2003 @ 06:30 |
quote:Onverzadigde vetzuren kunnen ze verzadigd maken door er H2 gas door te blazen. Volgens mij ontstaan er dan gewoon verzadigde vetzuren en worden die geen "transvetzuren" genoemd. Margarine fabrikanten hebben liever onverzadigde vetzuren omdat die nu eenmaal gezonder zijn. | |
Mexoryl | zaterdag 20 september 2003 @ 07:41 |
quote:Transvetzuren zijn nevenproducten van de reactie. Het doel is inderdaad dat er verzadigde vetzuren ontstaan, door H2 i.c.m. een katalysator met de onverzadigde vetzuren te laten reageren. Dit zogeheten hydrogeneren wordt naar mijn weten gedaan, omdat het van relatief goedkope plantaardige olieën vast vet kan maken. Verzadigde vetzuren zijn stabieler, dus een houdbaarheidsdatum die verder vooruit ligt voor de fabrikant, dus economischer. | |
roy4eva | zaterdag 20 september 2003 @ 11:58 |
quote:Het is en blijft een "vette" leugen dat onverzadigde vetzuren gezond voor je zijn (ik heb het hier over de omega-6 vetzuren zoals deze zitten in alle plantaardige olien, behalve olijfolie (omega-9) en lijnzaadolie (omega-3) Een heel klein beetje is geen probleem, alleen het westerse dieet bevat echt extreem veel van deze troep. De verhoudingen tussen omega-3 en omega-6 raakt verstoord. (lees bv. deze nederlandstalige link voor wat uitleg http://www.scdiet.nl/forummsg.php?forumid=1985 Ik quote nog een stukje uit "wat artsen je niet vertellen" over omega-6: "Omega-6 olien (mais, saffloer, zonnebloem, pina, soja, canolaolie enz) Margarine is dubbel slecht door de aanwezigheid van transvetzuren en dus de overdaad aan omega-6 vetzuren. En wat lees ik op de site van de hartstichting? "eet alleen onverzadigde vetzuren, vermijd verzadigd vet" tja, niet dus. Weet je, is het nooit iemand opgevallen dat de NL bevolking steeds dikker wordt? dat er steeds meer diabetespatienten bijkomen, allergieen, MS, hart- en vaatziekten, kanker enz. en toch eten we minder verzadigd vet dan vroeger. Kijk maar eens in de supermarkt, er zijn nu meer produkten waar op het etiket staat "light" of "minder vet" of "0% vet" maar wel vol koolhydraten en als er vetten in zitten dan zijn dit geraffineerde plantaardige vetten. Wij denken dat we steeds gezonder eten, maar het tegendeel is waar helaas. De economie gaat voor op de gezondheid van de burger :-( Als verzadigd vet zo slecht zou zijn dan mag ik toch verwachten dat als ik er veel van eet dat ik mij op z'n minst toch slechter van zou moeten voelen? het tegendeel is waar. Mijn cholesterol-waardes? (incl LDL- HDL- en tryglyceriden)? redelijk normaal, maar mijn LDL is erg laag, net als mijn tryglyceriden (excessief koolhydraten laat het LDL maar vooral het tryglyceriden gehalte in het bloed stijgen) Nog een stukje van www.newtreatments.org " Een geheim over margarine: Dat klinkt niet gezond en geloof me, dat is het ook echt niet.. " Tenslotte nog een wetenschappelijk essay over het imuunsysteem en de effecten van verschillende olien op het imuunsysteem. http://www.newtreatments.org/ga.php3?linkid=358 Groetjes, |