abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 5 maart 2004 @ 20:40:18 #76
35189 Troel
scherp en bot
pi_17523398
Nou, het is natuurlijk wel zo dat om hutten te bouwen je wel degelijk moet kunnen rekenen... Dus als je dat niet leuk vind, leer je het natuurlijk wel op een andere manier!
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
  zaterdag 6 maart 2004 @ 12:29:08 #77
37150 livelink
keek op mijn week ( © DJ11)
pi_17531907
In het blad J/M van maart staat een stukje over Iederwijs, was wel een positief stuk. Ik moet zeggen; als ik op een of andere manier in de gaten zou hebben dat mijn kinderen zwaar in de problemen zouden komen in het reguliere onderwijs, dan is dit voor mij zeker een alternatief.
Spiegelmann, toch nog een vraagje: Ik ben extreem onhandig. Knutselen, hutten bouwen en dergelijke vond ik als kind (en nu nog) dan ook vreselijk. Zou ik dan ook tot mijn recht zijn gekomen op Iederwijs? Ik krijg nl. vaak het gevoel dat alleen uiterst creatieve kinderen baat hebben bij experimenteel onderwijs. En kan iedereen Iederwijzer worden of moet je de Pabo hebben gevolgd?
Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.
  zaterdag 6 maart 2004 @ 13:41:50 #78
62233 Jelief
ikke lief!
pi_17533257
quote:
Op zaterdag 6 maart 2004 12:29 schreef livelink het volgende:
En kan iedereen Iederwijzer worden of moet je de Pabo hebben gevolgd?
Dat wil ik ook weten, mocht ik niet meer in de kinderopvang kunnen werken dan lijkt me Iederwijs een erg fijne werkplek.
Bij Catalpa werken we overigens ontwikkelingsgericht, dat houdt in dat we kijken naar wat het kind al kan en stimuleren het kind om daarin verder te ontwikkelen.

ik wou dat ik op een Iederwijs had gezeten!
Begin maar gewoon, op hoop van zegen.
Begin maar gewoon,hier en nu.
Je kunt niet alles voorzien.
Begin er maar gewoon aan te werken.
pi_17533633
Het klinkt mij ook geweldig, maar ik heb nog wel een vraagje:
Soms zijn er dingen in het leven die moeten, of je het nou leuk vind of niet. Leren kinderen dat ook op iederwijs?
pi_17646285
@Livelink:
Jij bepaalt wat je wilt leren. Of dat nu huttenbouwen is, toneelspelen of over het Japans feodaal systeem. Creativiteit is niet alleen datgene wat je maakt, maar ook hoe je iets leert (eigelijk meer leerstrategiën). Bij ons kiezen kinder voor hun eigen leerstrategiën. Dus ook "onhandige" kinderen kunnen heel goed terecht op iederwijs.

Om op een iederwijs school te werken hoef je geen PABO diploma te hebben. Wel is het zo dat op een school bevoegde leerkrachten aanwezig moeten zijn. Bij ons in schoonhoven is er dus een mix tussen mensen die hun diploma hebben en mensen de ze niet hebben.

@ Toeps:
Tuurlijk moeten er bij ons ook dingen! Iederwijs onderwijs gaat over eigen keuzes EN de consequenties daarvan. Sommige dingen kunnen gewoon niet, omdat er teveel bezwaar is vanuit de omgeving. Het verschil met een reguliere school is dat de ongeving niet alleen bepaald wordt door de leerkracht, maar ook door de andere leerlingen en er wordt met elkaar gezocht naar een oplossing die werkt voor alle partijen (sociocratie). Er wordt dus niet gezegd:"Nee, dat mag niet" of "jij MOET dat doen." Welk geldt hierbij dat zowel het bezwaar als het tegenbezwaar gebaseerd is op argumenten!

VB Opruimen:
Als kinderen geen zin hebben in het opruimen van hun spullen dan hoeft dat niet! MAAR in de praktijk komt er zoveel bezwaar van andere kinderen en iederwijzers, omdat er binnen de kortse keren geen ruimte meer is om te werken dat er met elkaar gezocht wordt naar een oplossing. Tijdens de vergaderen is er dus uitgekomen dat iedereen aangesproken mag worden op zijn of haar rommel en dat dan ook zonder mokken moet opruimen. Niemand had bezwaar tegen dit besluit.

Als een kind dus aangsproken wordt op zijn of haar rommel en het gaat mokken, dan herinneren we hem/haar aan de afspraak (OOK zijn/haar afspraak). Leuk of niet leuk. Willen of niet willen. De consequentie van rommel maken is opruimen.
  donderdag 11 maart 2004 @ 17:03:05 #81
1062 Tinkepink
Niet zeuren maar poetsen
pi_17647678
Interressant om te lezen Spiegelmann!
Geen zorgen voor de dag van morgen.
pi_17661566
Zeker interessant, Spiegelman!
Wat ik me afvraag: hoe zorg je als school en leerkracht dat het onderwijs voldoet aan de kerndoelen? Hebben jullie daar speciale manieren voor? Registreren jullie bijvoorbeeld wat een kind heeft gedaan/geleerd?
Het lijkt me namelijk zo moeilijk om toch alle kennis en vaardigheden die in de kerndoelen worden genoemd, bij elk kind aan bod te laten in deze ongeprogrammeerde vorm van onderwijs.
pi_17822202
@sombie

Ten eerste wil ik duidelijk maken over de Kerndoelen. Vanuit de overheid is het zo dat de Kerndoelen, in 2 delen, zijn opgesteld. Echter Scholen, inspectie en overheid spreken allen over de Kerndoelen maar gebruiken de term allemaal anders!

Kerndoelen zijn GEEN doelen, maar richtlijnen. Deze zijn bedoeld om er voor te zorgen dat lln makkelijker aansluiting vinden op 1. een andere basisschool bv bij verhuizing en 2. wanneer er overgegaan wordt naar het middelbaar onderwijs.

De methodes zijn verder gebaseerd op de kerndoelen en een leerkracht denkt dat als hij/zij de methodes maar volgt hij/zij voldoet aan de kerndoelen en daarmee dus aan de wet. Dit is dus NIET zo. De kerndoelen zijn letterlijk verheven tot doelen.... en daarmee dus de methodes, ipv dat het middelen zijn (wat ze eigelijk zijn!!)

Verder als je de kerndoelen bekijkt bestaan ze uit 2 delen. Vakoverschrijdende kerndoelen en algemene (leer)doelen. De eerste bestaan uit items op sociaal/emotioneel gebied. aan deze voldoet iederwijs ruimschoots (waarschijnlijk zelfs beter dan menig andere school). De 2e gaat over vakgebieden. Sommige doelen zijn concreet. Een kind moet op een bepaalde leeftijd kunnen optellen en aftrekken onder de 10. Echter het zijn nog steeds richtlijnen!!! andere zijn vager. Zoals een kind heeft ruimtelijk inzicht. Dit kan uit een methode, maar als je bv tijdens het vissen je dobber precies op een bepaalde plek wilt werpen heb je ook ruimtelijk inzicht! alleen toegepast.

Als je de Kerndoelen letterlijk bekijkt denk ik niet dat iederwijskinderen voldoen aan de kerndoelen, maar ik denk dat 80% (misschien wel meer) van de kinderen die op andere scholen basisonderwijs krijgen ook niet voldoen aan de kerndoelen!

Daar kinderen bij ons ook specifiek een bepaalde intresse volgen en bewust kiezen voor een bepaald traject al dan niet met een niet iederwijs vervolgopleiding, dnek ik dat de kerndoelen, maar belangrijker de kennis en leerstrategien die nodig zijn om dat traject te volgen en voltooien, zeker aanwezig zijn!

Tot zo ver iets over de kerndoelen. Ik moet nu weg, maar ik hoop over 2 tot 3 uur iets te vertellen over leerlingvolgsysteem (of beter het leerling-volg-jezelf-systeem

Gr Barry
pi_18023936
Bedankt voor je reactie, Barry. Interessant om te lezen. Ik heb nu te weinig tijd om echt inhoudelijk te reageren; dat doe ik later. Ondertussen ben ik benieuwd naar wat je me kunt vertellen over het leerlingvolgsysteem (wat ik trouwens ook vooral beschouw als een methode om te controleren of je een kind het juiste onderwijs biedt).
pi_19697621
Hmm, nog steeds geen info over het leerling-volg-systeem...
  maandag 7 juni 2004 @ 21:55:47 #86
11682 Moonah
Jolie femme
pi_19713664
quote:
Op vrijdag 19 maart 2004 12:59 schreef spiegelmann het volgende:
Ik moet nu weg, maar ik hoop over 2 tot 3 uur iets te vertellen over leerlingvolgsysteem (of beter het leerling-volg-jezelf-systeem
Ja, vertel eens.
Want ik word af en toe gek van al die CITO-toetsen die ik mijn groep moet laten maken...
Oh en Wilgje, ik was dit topic even uit het oog verloren, maar wat fantastisch om te lezen dat het zo ontzettend veel beter gaat met je zoon!
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_19843953
Wilgje, het seizoen is nu bijna afgelopen. Wat is nou je eind conclusie. Is het wat je verwachte?

En spiegelmann ik vond het erg interessant om je informatie te lezen.
pi_19852233
Ik ben ook erg benieuwd naar je ervaringen, Wilgje!

Spiegelman, ik zou het ook leuk vinden meer van jou te horen.
  FOK!fossiel vrijdag 29 oktober 2004 @ 14:32:32 #89
2628 Karin
pi_22933810
Ik zag net een herhaling van Rondom Tien, ging oa ook over iederwijs.
De uitzending is te bekijken op http://info.omroep.nl/ncrv/tv?nav=siqyGsHfHEIJ
pi_22934303
quote:
Op zaterdag 12 juni 2004 21:21 schreef Lewis.de.boxer het volgende:
Wilgje, het seizoen is nu bijna afgelopen. Wat is nou je eind conclusie. Is het wat je verwachte?

En spiegelmann ik vond het erg interessant om je informatie te lezen.
Door dit topic: [schokkend] Iederwijs, een verpestte generatie dacht ik ineens weer hieraan.
Ik ben dus Wilgje

De Iederwijsschool waar mijn zoon op zat is gestopt na 1 jaar. Erg jammer! Nu zit hij op een piepkleine reguliere school voor havo/vwo. Hij zit in de eerste klas omdat hij bepaalde vakken helemaal niet gedaan had het afgelopen schooljaar. Frans, wiskunde, zulke vakken. De vakken techniek, informatica, engels, verzorging, enz doet hij op zijn sloffen mee.

Wat heeft hij nou geleerd dat ene jaar iederwijs?
Na 8 jaar gepest te zijn op de basisschool is bij iederwijs een herstelperiode begonnen. Hij leerde dat hij zichzelf mocht zijn en dat zijn ideeen gewoon goed waren. Dat het niet erg is als je niet vooraan loopt bij het voetballen. Dat het fijn is als je op andere gebieden weer beter bent. Bij het voetballen werd hij door schoolgenootjes geholpen, op andere gebieden hielp hij weer.
Hij heeft de kans gekregen om te ontdekken wat hij goed kan en wat hij leuk vindt. Zijn zelfvertrouwen heeft dat erg goed gedaan. Zijn negatieve zelfbeeld is nu een stuk positiever. Als hij zich nu voorgenomen heeft iets te doen en het lukt niet meteen, geeft hij het niet meer luidgillend op, maar gilt hij even (hij is en blijft een puber!) en probeert het dan nog een keer.

Waarom die piekleine reguliere school en geen andere iederwijsschool?
Op deze school is de begeleiding heel individueel. Ook hier heeft hij de kans om verder te herstellen. Maar nu krijgt hij wel de normale vakken aangeboden. Aan de ene kant vind ik nog steeds dat iederwijs een geweldige vorm van onderwijs is, maar aan de andere kant is deze vorm van onderwijs, op deze persoonlijke manier gegeven, ook zo gek nog niet. Hij leert nu dat hij dingen tegen zijn zin in toch moet doen en dat soms die dingen zelfs leuk blijken te zijn.

Mijn conclusie is dat in het geval van mijn zoon dat ene jaar iederwijs de beste keus is geweest die ik kon maken. Maar ook dat hij er nu wel aantoe was om naar deze school te gaan. Helaas heeft deze school slechts de eerste 2 leerjaren, dus over 2 jaar zal hij hoogstwaarschijnlijk toch naar een grote school moeten. Maar, dan is hij weer 2 jaar verder (hersteld/gegroeid) en tegen die tijd zien we weer verder.
Out of my mind, back in five minutes
pi_22935568
Nou dat is toch leuk om te horen, niet iedereen krijgt zo'n kans om zijn zelfvertrouwen terug te winnen. Dat zal hem zeker ook voor later heel goed geholpen hebben.

Je hoort toch maar al te vaak dat kinderen die vroeger veel gepest zijn vaak altijd onzeker blijven. En dat is jammer, vooral als je op een leeftijd komt dat je werk moet gaan zoeken. Je moet toch op een of andere manier altijd voor jezelf op kunnen komen, want jullie als ouders kunnen dat dan niet meer.
pi_22935705
Ik heb vanmiddag de uitzending van Rondom 10 gezien waar het dus over Iederwijs ging. Ik vond het wel een interessante aflevering.
Ik denk dat sommige kinderen er inderdaad wel op hun plaats zijn, maar zeker niet alle kinderen. Sommige kinderen hebben gewoon een duwtje in de rug nodig.
pi_22935918
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2004 15:57 schreef Zabb het volgende:

Ik denk dat sommige kinderen er inderdaad wel op hun plaats zijn, maar zeker niet alle kinderen. Sommige kinderen hebben gewoon een duwtje in de rug nodig.
Als er goede begeleiding is, zullen die kinderen dat ook zeker krijgen!
Out of my mind, back in five minutes
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')