Met de compilatie Artificial Intelligence bracht het label Warp de ietwat pretentieus genaamde 'intellent techno' op gang, ook wel 'new electronica', 'electronic listening music' of 'IDM' genoemd. Er waren twee soorten stromingen toendertijd. Was een groep als The Orb geworteld in de house- en rave-cultuur, Aphex Twin en Autechre gingen uit van techno. Samplecollages kwamen daarbij niet van pas: de muziek draait om het verregaand experimenteren met vooral analoge synthesizers. Intelligent techno wijst zo naar muziek met avant-gardistische neigingen. Ook al zou die ambitie telkens anders worden ingevuld en werd de term intelligent techno later ingeruild voor 'isolationism', 'illbient' of 'clicks & cuts', het experimenteren met elektronica blijft een constante.
WARP
Warp is een belangrijk label voor de totstandkoming van de IDM, al vanaf 1989 weerklonk de experimenteerzucht en de liefde voor noise van cabaret Voltaires Richard H. Kirk op de eerste Warp-releases. Naast andere gropen als LFO en Nightmares on Wax verklankte hij als Sweet Exorcist de prille Warp-filosofie.
Veel meer dan toevallige vondsten van acid house gingen Warp-artiesten samplers en synthesizers misbruiken. Sweet exorcist maakte bijvoorbeeld muziek met testtonen die een sampler meekrijgt om de apparatuur te testen, terwijl LFO (Low Frequency Oscillation) basklanken tot in het extreme ging vervormen. Op een gegeven moment was er tussen de artiesten zelfs een gezonde concurrentie om met de extreemste basklank op de proppen te kunnen komen, iets wat 'bleep n bass' genoemd werd.
Bass slaat daarbij op de haast wetenschappelijke basexperimenten, terwijl bleep verwijst naar de fragiele elektronische geluidjes en klanktexturen die de muziek kleur geven.
Met electro-breakbeats bouwde Warp voort op de Detroit techno, maar door de felle aanpak en de strakke technobeat paste het label evenzeer in de ontluikende Britse hardcore scene.
Aphex Twin
Aphex Twin ook bekend als Polygon WIndow, The Dic Man, Bleu Calx, AFX, Caustic Window of Soit PP rekende rond 1990 af met clichematige elektronische effecten, met doorzichtige computergrafieken, met de futuristische technothematiek. Geen overvloed aan informatie meer, wel een sober, rudimentair en archaisch geluid.
Slechts datgene dat echt tot de verbeelding spreekt, wordt overgehouden. Aphex Twin begon als dj in een technoclub waar hij opviel door zo nu en dan in plaats van vinylplaat ook schuurpapier op de draaitafel plaatste. Voordat hij het pronkstuk van Warp werd kreeg hij vanuit Gent een platencontract aangeboden door R&S. Aphex Twin is slechts geinteresseerd in klank, en die verwerkt hij zowel in op techno-gebaseerde muziek als in pure ambient.
Zijn eerste 12-inches (o.a. Surfing on Shine Waves-1992) illustreren zijn harde kant. Conventionele danstracks wordne dan op hoogst onconventionele manier verdraaid en gesaboteerd. De ritmepatronen zijn ongewoon complex, ruw en agressief en met zwaar vervormde klanken die je doorgaans niet op danceplaten aantreft.
Aphex Twins meer zuivere ambient-kant was voor het eerst te horen op Selected Ambient Works 1985-1992, een selectie tracks die hij maakte vanaf zijn veertiende, en later ophet 2,5 uur durende Selected Ambient Works deel 2. Dan klink hij warm en melancholisch, al staat dat bij hem niet synoniem voor gemoedsvriendelijk en rustgevend. Met beangstigende en vervreemdende ambient verstoort Aphex Twin de innerlijke rust.
Soms is zijn muziek ambient verwant aan die van Brian Eno, dna weer leunt hij aan bij de minimale muziek van Philip Glass.
Ook op zijn latere releases blijft Aphex Twin zijn uitgangspunten verder uitwerken. Ritmisch mag hij dan aansluiten bij de modes van de tijd, Aphex Twin verbaast keer op keer en laat de concurrentie ver achter zich.
Intelligent Techno
Nadat Aphex Twin kwam, zag en overwon bleek hij niet alleen in zijn aanpak te staan. Steeds meer technoartiesten gingen over tot een dergelijke 'intellectuele' aanpak. De strakke structuren waarbinnen techno meestal werd gemaakt, werden als een last ervaren, de muziek werd abstracter en tegendraadser, en elektronica het middel tot experiment.
Maar door vaak met oudere analoge apparatuur te werken, klink de muziek toch warm en emotievol. Rond 1993 was het legioen makers van abstracte techno in GB sterk aangedikt: B12, Black Dog (later Plaid), Krik Degiogio, Autechre, Mike Paradinas, Luke Vibert, Tom middleton, Scanner, Bedouin Ascent, Andrew Weatherall, en later ook Matthew Herbert, Locus, Boards of Canada en Mike Dred. Op het Eurpoese vasteland spande Duitsland de kroon met Mouse on Mars, Air Liquide en Funkstorung. Uit Oostenrijk kwam Patrick Pulsinger en uit Japan kwam Bisk en uit Canada kwam Richie Hawtin (Plastikman).
Intelligent techno wil het experiment in ere herstellen, vanuit eenzelfde drang als de allereerste techno uit Detroit.
Hij wil onontgonnen terreinen in de elektronische uziek ontdekken en vanuit een experimentele kijk op klank en ritme de muziek een meerwaarde geven, en daarbij zijn meerdere pistes mogelijk. Terwijl sommige artiesten duidelijk uitgaan van techno, evolueren anderen steeds meer naar een complexe vorm van geluidsarchitectuur. Een beat kan dan nog wel aanwezig zijn, maar is eerder een vage herinnering aan de dansvloer, een echo van wat de technobeat ooit was. Dat is bijvoorbeeld zo op Plastikmans Consumed 1998: de ritmes suggereren eerder een beat dan er een te zijn, en vormen slechts een onderdeel van dreigende en donkere klankgolven die traag en subtiel over elkaar schuiven.
Op Clichlisuite 1997 maakt Autechre van de ritmes juist weer volwaardige muzikale partijen: minicomposities voor (elektronische) percussie. De muziek is tegendraads en grillig, maar tegelijk ook subtiel en evenwichtig. Een heel andere invulling komt van Scanner: hij ziet in techno een middel om aan telefoonvoyeurisme te doen: conversaties plukt hij uit de ether en plaatst ze in zijn eigen muzikale wereld, waardoor een vervreemdingseffect ontstaat.
En waar sommige technoartiesten in bittere ernst grenzen willen verleggen, weet het Keulse duo Mouse on Mars avant garde aantrekkelijk en licht verteerbaar te maken. Ook al is zijn muziek even complex, behoorlijk druk en ritmisch vol stijlbreuken, een plaat als Autoditacker valt op door speelse in lichtvoetige deuntjes.Mouse on Mars gebruikt machines als speelgoed en bespeelt ze met kinderlijke naieve charme. Zelfrelativering met een glimlach.
Experimentele Ambient - Etnische ambient - Isolationism en Illbient
Terwijl veel ambient artiesten weggleden in te verwaarlozen achtergrond muziek of vage new age-symboliek, wilden anderen het sublimerende geluidsdesign creatief en experimenteel houden. Een mogelijkheid is dan zich te richten op etnische muziek, zoals David Toop/Max Eastley, Tuur, Lights IN A Fat City, Jeff Greinke en Jorge Reyes
Op Burried Dreams 1994 werken David Toop en instrumentenbouwer Max Eastley zowel met hightech als met lowtech instrumenten, zowel met akoestische als met elektronische apparatuur. Met oude analoge apparten, samplers, wersterse instumenten, uitheemse percussie, zelfgemaakte geluidsinstallaties (gevoed door de weersomstandigheden of elektromagnetica) en met talloze digitale reisverslagen bouwden ze een weelderig en indringend klankspectrum. Bij andere ambient artiesten moeten rustgevende klanken zelfs volledig wijken voor de meest vervreemdende, verontrustende, beklemmende en beangstigende klankspinsels. Daarvoor bedacht Kevin Martin (journalist en het brein achter acts als God, Ice, Techno Animal en de Experimental Audio Research) de term 'isolationism': obscure en desolate muziek.
'Isolationism is 'reele' muziek die zich afzet tegen het creeren van utopisch dromen over een buitenaardse werkelijkheid.
Soortgelijke uitgangspunten treffen we aan in NY. Daar kreeg de zogenaamde 'illbient' vorm:ambient met de illness van een grootstad. Met duistere en dreigende soundscapes verstoren DJ Spooky, We, Byzar, Olive, Sub Dub en Bill Laswell de innerlijke rust.
Maar omdat een stad een smeltkroes van culturen is, wordt 'illbient' gekenmerkt door een eclectische houding, met ambient, techno, dub, triphop of drum n bass.
Wat vinden de luisteraars van deze muziekstroming inspirendende artiesten? Pleur hier ook je mening neer over nieuwe releases....
Toepasselijke links op het forum:
Autechre
Autechre - Gantz graf
Aphex Twin
IDM/Electronica
Muziek in de richting van FSOL
Dromerige ambientmuziek
[Dit bericht is gewijzigd door HAL9000S op 03-06-2003 16:53]
[Dit bericht is gewijzigd door mrcool op 03-06-2003 18:45]
quote:nee, dit topic is er geen voor velen. Op den duur zal hier wel een select groepje muziekliefhebbers op reageren.
Op dinsdag 3 juni 2003 18:39 schreef mrcool het volgende:
Wat een mooi topic zeg, ben je zeker wel lang mee bezig geweet met al die text?En dan ook zo overzichtelijk! Knap werk hoor, ik denk dat je er zo ongeveer 2 uur mee bezig bent geweest. Alleen jammer dat er zo weinig mensen in reageren, totaal geen respect!
quote:Mooi gesproken!
Op dinsdag 3 juni 2003 18:46 schreef HAL9000S het volgende:[..]
nee, dit topic is er geen voor velen. Op den duur zal hier wel een select groepje muziekliefhebbers op reageren.
quote:In dat andere topic vond ik de nadruk vooral op de artiesten liggen. Nu hebben we een topic met meteen een stukje uitleg over de muziekstromingen en vertakkingen binnen IDM zelf. zelf.....en ik kwam er pas achter nadat ik het topic geopend had
Op dinsdag 3 juni 2003 19:44 schreef Weakling het volgende:
Mooi stukkie tekst ... goed bezig geweest ... slechts 1 vraagje: waarom niet in het ook door jezelf genoemde IDM topic? Nu hebben we er twee ... en dan raak ik in de war
[Dit bericht is gewijzigd door HAL9000S op 03-06-2003 20:43]
Ik denk dat we het een beetje in het straatje van Lustmord en dergelijken moeten zoeken...
Wie oh wie?
Er zijn echt maar een paar artiesten die de 'scene' vooruittrekkenheb ik het idee (bijvoorbeeld Autechre en Phoenecia) en voor de rest is het voor een genre waar vernieuwing en innovatie op de eerste plaats zou moeten staan niet al te best. Begrijp me niet verkeerd: ik kan zeer goed luisteren naar IDM, maar het is voor mij toch Autechre, Autechre en nog eens Autechre die met hun geniaal en kunstig in elkaar gezette muziek het zweet in mijn bilnaad laten lopen.
Overigens heb ik laatst een beetje geinformeerd over de software die ze gebruiken (het heet Max/MSP en mensen als Christian Vogel, Phoenecia en Jamie Lidell maken er ook gebruik van) en dat is ontzettend interessant. Het schijnt een soort modulair softwaresysteem zijn waarin je zoals visuele animaties kunt maken en ook kunt freaken met audio wat met normale synthesizers niet mogelijk is.
quote:Maar goed, op het gebied van elektronische muziek in de brede zin van het woord is er zeer veel te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de releases van het Amerikaanse (Miami) Merck-label die rauwe elektronische, instrumentale hiphop uitbrengt en hier en daar ook wat Schematic-achtige dingetjes. Schematic is trouwens ook een ontzettend interessant label uit de VS, die goeie releases heeft met soms ietwat stugge a-ritmische elektronische pap (bijvboorbeeld Otto Von Schirach). Voor Autechreliefhebbers is Skam wel interessant waar Gescom spul op uitbrengt (hoewel Gescom iedereen van de Skam crew kan zijn). Ook Boards Of Canada brengt dingen uit op Skam.
Max/MSP is a sound design tool that lets you experiment with techniques that other hardware and software have declared to be off-limits. Rather than accept the standard parameter ranges chosen for you by a synthesizer manufacturer or audio editing program, you can try any value and change it in any way you see fit.http://www.cycling74.com/products/maxmsp.html
Boards Of Canada is weer een heel ander verhaal, hun in 1998 gereleased debuutalbum Music Has The Right To Children (tenminste officieel gezien dan, ze hebben daarvoor ook al spul uitgebracht) was echt wonderbaarlijk. Maar Geogaddi uit 2002 is ook een voortborduursel, volgens sommigen zelfs een truukje. Het is wel steengoed, maar het heeft toch iets niét.
Kort en goed gezegd komt de "geschiedenis" van IDM hierop neer:
-In de 80'er jaren legde illustere namen als Derrick May, Kevin Saunderson, Juan Atkins etc. de basis met hun Detroit techno trax.
-Eind 80'er jaren verspreidde techno zich over de hele wereld, ook wat betreft producenten.
-Begin '90 stokte de productie van de oorspronkelijke namen uit Detroit en ontstond een situatie die nu grotendeels onveranderd is. Pakweg 50% of meer van de technoproducties is heel bot gezegd "functionele" muziek zeg maar DJ Tools (NB op zich niets mis mee). Met name een "Jeff Mills - Waveform transmissions volume 1" is op dat vlak baanbrekend geweest.
Op zich stonden er wel nieuwe namen op, denk aan een Carl Craig, Underground Resistance, Richie Hawtin en dergelijke maar daadwerkelijke vernieuwing zoals bij het ontstaan van techno bleef uit.
Die nieuwe impuls kwam wel met het album Artificial Intelligence volume 1 op Warp, waarop bleek dat een aantal artiesten "techno" wel een duidelijk andere richting opstuurden. Deze richting richtte zich niet specifiek op dansbare muziek en ging wat betreft gebruik van electronische apparatuur en dergelijke veel verder dan techno. De meeste invloed op deze stroming, nu IDM of "advanced electronix" genoemd heeft Autechre gehad als het om de "abstracte" kant ging en Black Dog (nu Plaid) als het toch een wat meer "menselijk" gevoel had.
NB Dat is mijn visie op het geheel....
Wat betreft releases zou ik de volgende nog aan willen bevelen:
"Various Artists - Ischemic folks" op Schematic
Dit is een verzamelaar die zou kunnen zien als de Amerikaanse versie van "Artificial Intelligence volume 1" maar dan van een paar jaar later.
Typisch eigenlijk dat Europa en met name de UK leidend is geweest voor het genre "IDM/advanced electronics".
Op DUB Records (gelieerd aan Clone, zie www.clone.nl) zijn soortgelijke verzamelaars te vinden als "Men with Boxes" of "Nummer drie" met Europese en ook Nederlandse inbreng. Op K7! is ook een sterke verzamelaar te vinden "Mas Confusion" met een bonte verzameling artiesten grotendeels gelieerd aan 't MAS (Musik aus Strom) label opgericht door Funkstorung.
"Consumed" is wel overigens...
brian eno word ook aangehaald en dat vind ik ok, eno is een held van mij. heeft vele fantastische platen op zijn naam staan. toevallig weer eens apollo op de draaitafel gehad vandaag (mooie steelguitar op de b-side) en het viel me op hoeveel overeenkomsten ik hoorde met het werk van speedy j. met name van g-spot. speedy j dus, die wilde ik ook even noemen in deze topic. ook hij maakt erg veel gebruik van max/msp. en doet daar hele toffe dingen mee. zijn laatste plaat (loudboxer) is misschien wat vierkanter maar toch nog steeds een geweldig stuk geluidsdesign.
en boards of canada??? dat heeft me nou nog nooit kunnen bekoren. misschien heb ik de verkeerde plaat gehoord maar ik vond het een beetje te simpeltjes allemaal.
quote:tja zo zie je maar weer dat ergens een label opplakken toch niet zo goed is. de beste voorbeelden van een genre blijken juist ook vaak weer af te wijken van wat als stijl door het leven zou moeten gaan.
Op woensdag 4 juni 2003 13:33 schreef Circuitbreaker het volgende:
Richie Hawtin zit met releases als "Consumed" en de "Concept" series toch meer in de richting van (minimal !) techno en niet IDM. Referenties liggen toch duidelijk bij labels als Basic Channel & Chain Reaction."Consumed" is wel
overigens...
quote:Hun rerelease van 'Twoism' is inderdaad wat karig, maar je moet maar eens Music Has The Right To Children beluisteren, want daar zijn ontzettend interessante muzikale ideëen te horen. Het is natuurlijk maar de vraag of de sfeer je aanspreekt: de wiebelende, afgestorven melodieen, de intermezzo's, de in-en-in jaren zeventig stemsamples moeten je natuurlijk wel raken. BoC is ook niet echt IDM, het valt overal een beetje buiten heb ik het idee.
Op woensdag 4 juni 2003 13:35 schreef rheingold het volgende:en boards of canada??? dat heeft me nou nog nooit kunnen bekoren. misschien heb ik de verkeerde plaat gehoord maar ik vond het een beetje te simpeltjes allemaal.
quote:ik ken alleen muziek van geogaddi maar dat heeft me niet blijvend kunnen boeien en ben dus nooit tot aanschaf overgegaan. ik zal music has the right to children eens beluisteren.
Op woensdag 4 juni 2003 13:42 schreef zodiakk het volgende:[..]
Hun rerelease van 'Twoism' is inderdaad wat karig, maar je moet maar eens Music Has The Right To Children beluisteren, want daar zijn ontzettend interessante muzikale ideëen te horen. Het is natuurlijk maar de vraag of de sfeer je aanspreekt: de wiebelende, afgestorven melodieen, de intermezzo's, de in-en-in jaren zeventig stemsamples moeten je natuurlijk wel raken. BoC is ook niet echt IDM, het valt overal een beetje buiten heb ik het idee.
Natuurlijk is het ook zo dat het heel sterk van je eigen muzieksmaak in de IDM afhangt of je er nog genoeg vooruitgang in ziet. Ikzelf ben i.t.t. Zodiakk de laatste tijd helemaal niet meer gecharmeerd van Autechre.
Vind juist dat Autechre de laatste jaren erg gemakzuchtig zijn geworden. Geogaddi van BOC vind ik daarentegen een enorm goede plaat waarin veel progressie t.o.v. de vorige zit. Dus iedereen beleeft de scene anders denk ik.
Dat is ook het mooie van IDM, ik zou ook graag de naam gewijzigd zien van Intelligent naar Individual Dance Music. Iedereen bouwt zijn heel eigen sfeertje en wereldje bij het luisteren naar deze muziek.
Ik kan er in ieder geval maar moeilijk met anderen naar luisteren. Onlangs heb ik met veel pijn en moeite iemand anders laten meeluisteren, omdat ie nou wel eens wilde weten wat voor cd's ik had.
Maar ik doe dat liever niet. Het is mijn muziek en niet die van iemand anders. De buitenwereld wordt afgesloten zodra ik naar IDM ga luisteren. Nogal egoistische muziek dus.
In ieder geval denk ik dat er nog volop leuk nieuw materiaal uitkomt in de IDM hoek. Het is misschien niet altijd even vernieuwend, maar ik zie nog wel vooruitgang.
Enne: na een jaar of 10 a 15 gaat de rek er op een gegeven moment natuurlijk een beetje uit, maar dat maakt voor mij de nieuwe releases niet minder interessant.
Gewoon goed om je heen blijven kijken, niet bij je vaste kringetje artiesten blijven hangen en af en toe een beetje risico durven te nemen bij een plaat, dan kom je nog genoeg moois tegen.
quote:Die "Autechre aftreksels" zijn dan meestal in de stijl van hun "Amber" album en niet zozeer in de stijl van "Confield". Schijnbaar zijn een heleboel producers (net als gewone luisteraars zoals mijzelf) sindsdien afgehaakt.
Op woensdag 4 juni 2003 12:14 schreef zodiakk het volgende:
Sommige dingen zijn wel goed, maar eigenlijk is het gewoon een aftreksel van de muziek van Autechre (dit is wel heel cynisch gesteld dat geef ik toe).Maar goed, op het gebied van elektronische muziek in de brede zin van het woord is er zeer veel te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de releases van het Amerikaanse (Miami) Merck-label die rauwe elektronische, instrumentale hiphop uitbrengt en hier en daar ook wat Schematic-achtige dingetjes. Schematic is trouwens ook een ontzettend interessant label uit de VS, die goeie releases heeft met soms ietwat stugge a-ritmische elektronische pap (bijvboorbeeld Otto Von Schirach).
Overigens wat betreft downtempo/hiphop advanced electronix was "Push Button Objects" op labels als Chocolate Industries en Schematic een voorloper. Merck is ook pas met de latere releases echt de kant van "severely electronified hiphop".
Typisch is trouwens wel dat er ook een beweging terug richting house/techno gaande lijkt. Als je naar het Russische "SCSI-9" luistert (o.a. releases op Force Inc.) dan hoor je dat er op een laptop geproduceerd wordt en er geen 808/909 aan te pas komen wordt maar allerlei software instrumenten, dus zuiver technisch gezien gelieerd aan "advanced electronix". Echter de muziek die eruit komt klinkt als "tech-house" soms zwenkend naar minimal, soms ook met disco invloeden (zelfs iets voor Metro Area fans !).
quote:Vaste tekst die ik te horen krijg als ik iets op heb staan: "Wanneer begint de muziek nou?" ... Ja hallo, we kunnen niet allemaal fan zijn van Frans Bauer, hoewel ie ook geweldige IDM maakt, maar dan staan de letters ergens anders voor ...
Op woensdag 4 juni 2003 14:09 schreef rheingold het volgende:
dat van dat egoistische dat heb ik ook een beetje. zeker als je je gaat specialiseren in specifieke stijlen die in het geheel niet aansluiten bij wat je dagelijks in de media over uitgestort krijgt. dan ben je naar een geweldige plaat aan het luisteren en worden mensen in je huis helemaal nerveus of vallen gesprekken stil. grappig eigenlijk. maar zet eens iets van wagner aan tijdens een feestje en iedereen zal ook snel zijn jas gaan pakken.
quote:ow ja, zoiets staat ook ergens online
Overigens heb ik laatst een beetje geinformeerd over de software die ze gebruiken (het heet Max/MSP en mensen als Christian Vogel, Phoenecia en Jamie Lidell maken er ook gebruik van) en dat is ontzettend interessant. Het schijnt een soort modulair softwaresysteem zijn waarin je zoals visuele animaties kunt maken en ook kunt freaken met audio wat met normale synthesizers niet mogelijk is.
Kun je plaatjes mee importeren of tekenen. Van deze plaatjes worden dan een serie bliepjes gemaakt die je vervolgens met een spectrum analyser weer kunt bekijken. Op zich een heel leuk systeem, ik denk dat ik maar eens een logootje ga ontwerpen en die ga verstoppen in m'n muziek (geheim copyright)
Wat ik in dit genre de meest opvallende artiesten vindt, zijn Pole, Kit Clayton (ook bekend van andere IDM-vormen), bus en deadbeat. Deze hebben allen albums uitgebracht bij www.scape-music.de --> ~Scape .
Ook is er een wat meer uptempo vorm van dit genre waartoe personen als Jan Jelinek (ook ~Scape), The Modernist, Akufen toe behoren, dit zou op een progressieve dansavond nog gebruikt kunnen worden om feestende zielen mee los te krijgen. De eerder genoemde meer experimentele vorm is mijns inziens meer geschikt als luistervoer.
Al is Pole wel in Amsterdam geweest voor een optreden, jammer dat dat op maandag was. Ik had dat graag meegemaakt gezien het progressieve en experimentele karakter van Pole en de twee andere artiesten die op die avond optraden.
Mensen die luistertips hebben op dit gebied: ik hou me aanbevolen .
quote:
Op woensdag 4 juni 2003 12:14 schreef zodiakk het volgende:
. Toen ik er nog niet zo lang naar luisterde vond ik het wel interessant, maar hoe meer dingen ik ging luisteren hoe meer het mij ging frustreren dat de makers van het spul zulke eender klinkende dingen maakten.
quote:Laatst liet ik eens voor de gein de clip van 'Gantz Graf' zien aan een aantal collega's van me:
Op woensdag 4 juni 2003 14:09 schreef rheingold het volgende:
dan ben je naar een geweldige plaat aan het luisteren en worden mensen in je huis helemaal nerveus of vallen gesprekken stil. grappig eigenlijk.
Heel baanbrekend en vernieuwend is het allemaal trouwens ook weer niet. Veel invloeden uit de wave en no wave en industrielhoek....beetje Coil hier en Eno daar...
quote:[offtopic]
Op vrijdag 6 juni 2003 19:28 schreef Aschkael het volgende:
ach IDM...ben niet een diehard IDM'er. Heb alles van Autechre en denk dat zij ook het beste zijn wat het genre te bieden heeft. Weet nog goed dat ik ik ze voor het eerst hoorde, was gelijk raak...in korte tijd alles van ze gekocht. Hoogtepunt in hun oeuvre blijft voor mij Confield, wat een heerlijke bak herrie, en wat een vreemde sfeer weten die gasten op te roepen.Heel baanbrekend en vernieuwend is het allemaal trouwens ook weer niet. Veel invloeden uit de wave en no wave en industrielhoek....beetje Coil hier en Eno daar...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |