Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:31 |
Dat schijnt dus enorm slecht te zijn. Waarom? Ik kan me geen enkele manier voorstellen waarop ontdooïng bederf zou stimuleren. Iemand? | |
Smurfer | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:34 |
Zal het eens aan mijn moeder vragen! | |
Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:36 |
quote:Dat is toch uit de tijd, meid ![]() | |
oppie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:36 |
Als iets ontdooit dan komt het in aanraking met bacterien die zich in de lucht bevinden. Zou je denken dat dit niet zo erg is omdat je die lucht ook inademt. In combinatie met de bacterien die in / op het vlees zitten kan dit toch vrij schadelijk zijn en wanneer je het dan invriest geef je die bactieren tijd om zich te ontwikkelen. Daarom is het koken / bakken ervan de beste keus. | |
soulshift | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:38 |
als ut ontdooit is vermeningvuldigen de bacterien sneller en iedere keer dat je dat doet gaat ut sneller | |
WijsWoord | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:38 |
Ha! Dat wil ik nou ook wel eens weten ja! Het enige wat ik kan verzinnen is dat na ontdooiing, de lekkere sappen de verkeerde kant op druipen en als je het daarna weer invriest, krijg je gekke smaakvlekke... ofsow | |
Brennie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:39 |
Bij het opnieuw invriezen kristalliseer je de bacterien.Als je eten uit de vriezer haalt, kookt op 100 graden en weer terug doet in de vriezer kan het geen kwaad.Het eten wordt alleen minder lekker. Haal je eten uit de vriezer.. laat je het even liggen, kook je het niet en stop je het terug in de vriezer dan kan het zijn dat je 15.000 bacterien invriest. Haal je het eruit.. dat neemt de vermeerdering van bacterien enorm toe. | |
Fling | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:39 |
Dus na ontdooien niet opnieuw invriezen. Maar weet je wat ik dan niet snap? Vlees wat ik voorverpakt in de supermarkt koop, komt uit de vriezer en staat te ontdooien in het koelvak (oké niet alles maar wel veel), waarna iemand het koopt en thuis weer invriest. Dat mag dan toch niet? ![]() | |
Brennie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:40 |
quote:In de vriezer vermeerderen bacterien niet.. alleen wanneer je het product ontdooit. Kook je het daarna goed, dan zijn toch de bacterien weer dood. | |
Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:42 |
quote:Ja, okee. Maar stel je voor: je koopt een biefstuk. Die laat je 24 uur in de ijskast liggen en dan bak je 'm. Niks aan de hand. Nu koop je diezelfde biefstuk, en vriest 'm in. Drie uur later ontdooi je 'm, en daarna vries je 'm weer in. Na 23 en een half uur ontdooi je de biefstuk weer, en hoppa, in de pan. Bakken en opeten. De tweede biefstuk is weliswaar twee keer ontdooid, maar heeft het grootste gedeelte van de tijd ingevroren gelegen, en is dus per saldo met veel minder bacteriën in aanraking gekomen. Dus wat is er dan zo ongezond aan? Of maak ik nu een denkfout. Okee, hij wordt er droger van. Maar daar gaat het dus niet om. | |
RetepV | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:43 |
Whaha, ik had gisteren toevallig deze discussie met mijn broertje ![]() ![]() ![]() Helaas gehakt uit de aanbieding, dus 1 hele kilo moeten ontdooien om 500 gram voor de wraps te krijgen. Dus nog een halve kilo over. Wat daar meer te doen? ik had ook van mijn moeder geleerd dat ontdooit vlees terug in de vriezer leggen slecht is. Maar ik ben eigenwijs en ik kon geen argumenten bedenken waarom het eigenlijk slecht was, dus ik stop het gewoon terug in de vriezer. Zegt mijn broertje: 'Dat moet je niet doen, dat is slecht!'. Sja, toen hadden we een discussie... Einde van het liedje was dat ik dan toch maar mijn moeder vertrouwde, me bij mijn broertjes (ongefundeerde) mening neerlegde en het vlees maar in de koelkast heb gelegd Maar ik kan nog steeds geen argumenten bedenken waarom het slecht zou zijn. Bacterieen worden wel geactiveerd nadat ze ontdooit zijn, maar als ze weer terug bevroren worden, dan worden ze net zo goed weer inactief. Dus daar kan het niet aan liggen. Ik kan me wel iets voorstellen dat door het herhaaldelijk ontdooien en weer invriezen de cellen van het vlees steeds meer kapot gaan. Maar dat gebeurt tijdens het koken ook, dus dat is op zich niet slecht behalve misschien voor de smaak en de structuur van het vlees. Dus, waar komt het vandaan dat het pertinent *slecht* zou zijn, dwz. ongezond (want dat is wat mijn moeder bedoelde toen ze het me leerde)? | |
Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:43 |
quote:Maar als je het niet invriest komt het toch met nog véél meer bacterieën in aanraking? | |
Brennie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:44 |
quote:Boven een bepaalde graden vermeerderen bacterien.. maar heel langzaam. Wat jij zegt.. mag dus inderdaad niet. | |
RetepV | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:44 |
quote:Ik geloof hier geen ruk van. In de supermarkt ligt het vlees ook wel dagen in de koelkast hoor. Je ziet het niet, maar je vlees zit al onder de bacterieen. En als je het opnieuw invriest dan vermenigvuldigen die bacterieen zich niet. Of heb ik dat laatste soms verkeerd? | |
Brennie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:45 |
quote:Klopt. Buiten de koelkast vermeerderen bacterien snel. Als je het echter goed kookt, gaan de bacterien weer dood. | |
Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:45 |
quote:Ik had dus gisteren ongeveer hetzelfde ![]() De cellen gaan inderdaad kapot, maar daar wordt het vlees hooguit droger van, maar niet per definitie ongezonder. Volgens mij is dit gewoon een volkswijsheid die nodig omver gegooid moet worden | |
Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:46 |
quote:Dan is buiten de diepvries bewaren dus altijd slechter dan invriezen, hoe vaak je het tussendoor ook ontdooit. Bakken doe je uiteindelijk toch wel. | |
RetepV | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:48 |
quote:Als je vlees kookt, maakt het niet uit of de structuur ervan kapot gaat, aangezien het toch niet smaakt. Als je het vleest bakt, braad of roostert zou het wel uitmaken ![]() | |
Brennie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:48 |
quote:Lees mijn reactie's eens goed. In de koelkast vermeerderen bacterien, maar langzaam. In de vriezer vermenigvuldigen ze niet, maar worden ze gekristalliseerd.Zeg maar " stopgezet, maar wel aanwezig". Wanneer je het product ontdooit.. vermeerderen bacterien. Wat jij zegt.. heb ik al gezegd. | |
oppie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:51 |
Ik zal er toch wel mis zitten als ik de andere verhalen lees. Hoe het ook zit, in de winkel en de verwerking / vervoeren van het vlees voordat het op je bordje ligt gebeuren heeel wat dingen die je niet weet en liever niet wilt weten, ik kan het weten! | |
Brennie | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:53 |
Ik heb mijn informatie overigens van een ervaren kok. ![]() | |
Kwark | dinsdag 25 maart 2003 @ 12:55 |
quote:Sja, ik heb ooit in de keuken van een chinees restaurant gewerkt, dus ik kan me er wel iets bij voorstellen ![]() Het valt ook allemaal wel mee met die risico's, een paar bacteriën zullen heus niet zoveel uitrichten. Onbewust krijg je toch al hopen vuiligheid binnen. Maar het gaat mij gewoon om de theorie. Ik kan gewoon niks verzinnen waarom het opnieuw invriezen en ontdooien slechter zou zijn dan het gewoon in de ijskast bewaren. Enige uitzondering die ik ken is spinazie, daar schijnt echt iets chemisch mee te gebeuren als het afkoelt. Dat zal wel te maken hebben met ijzer dat erin zit ofzo. | |
Mylene | dinsdag 25 maart 2003 @ 14:53 |
Vroeger bij een supermarkt gewerkt waarvan de vriezer kapot ging, later heeft de eigenaar alles opnieuw in gevriest. ![]() | |
Summertime | dinsdag 25 maart 2003 @ 19:11 |
quote:en die kristallen veranderen de textuur van het produkt waardoor smaak en kwaliteit vernaggeld worden..... Die ijskristallen zijn puur water met opgeloste voedingsstoffen en dus een perfecte voedingsbodem voor bacterieën. Ik heb met microbiologie daar verschillende proeven mee gedaan, en je wil echt niet weten wat daar uitkwam. | |
Nyame | dinsdag 25 maart 2003 @ 20:01 |
en geldt dat alleen voor vlees of gewoon in sterkere mate voor vlees? Want groenten zitten minder bacterien in dus is er minder om te vermenigvuldigen! (en erg veel kwaad kan het niet want anders was ik er echt niet meer geweest intussen denk ik!) |