FOK!forum / Lifestyle / champignons
snaakstermaandag 24 maart 2003 @ 09:15
De laatste tijd eet ik erg vaak champignons. Alleen heb ik geen idee wat de voedingswaarde van zo'n paddestoel eigenlijk is. Op www.voedingswijzer.nl vind ik weinig info, google helpt me ook niet...

Ik vind ze gewoon héél erg lekker

Troelmaandag 24 maart 2003 @ 09:16
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:15 schreef snaakster het volgende:
De laatste tijd eet ik erg vaak champignons. Alleen heb ik geen idee wat de voedingswaarde van zo'n paddestoel eigenlijk is. Op www.voedingswijzer.nl vind ik weinig info, google helpt me ook niet...

Ik vind ze gewoon héél erg lekker


Die dingen zijn ook heel lekker... Ik eet ze het liefst rauw.
Nataliemaandag 24 maart 2003 @ 09:28
Geen idee.. 't Is groente, dus het zal ongetwijfeld gezond zijn.
Persoonlijk vind ik champignons niet te eten, trouwens
El_Diablomaandag 24 maart 2003 @ 09:32
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:28 schreef Natalie het volgende:
Geen idee.. 't Is groente, dus het zal ongetwijfeld gezond zijn.
Persoonlijk vind ik champignons niet te eten, trouwens
Groente???? Ik dacht dat groenten plantaardig moesten zijn. Een champie is dat iig niet. Dat is namelijk een schimmel!

Maar uhh, ik zou echt niet weten vat de voedingswaarde van zo'n ding is. Ze zijn wel lekker!

Probeer deze site eens. Misschien staat daar iets. Ik heb daar al gelezen dat er bijna geen caloriën in zitten!

[Dit bericht is gewijzigd door El_Diablo op 24-03-2003 09:37]

Lurkymaandag 24 maart 2003 @ 09:33
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:15 schreef snaakster het volgende:
google helpt me ook niet...
Mij wel want ik zocht op [champignon vitamine]:
Kijk eens op www.champignons.org en vindt daar de
de voedingswaarde
en als je meer wilt vinden over andere eetbare paddestoelenkan je hier verder zoeken.

Voor de luie fokkers, de champignon is een goede vleesvervanger:

Voedingswaarde
Energie, vitamines en mineralen
Voedingswaarde per 100 gram*

rauw
58 kilojoules
14 kilocalorieën
3,0 g eiwit
0,0 g vet
0,4 g koolhydraten
2,5 g vezel
90 g water
5 mg natrium
400 mg kalium
25 mg calcium
1,0 mg ijzer
0,1 mg vitamine E
0,07 mg vitamine B1
0,3 mg vitamine B2
0,12 mg vitamine B6
4,0 mg nicotinezuur
5,0 mg vitamine C


blik/glas
102 kiloJoules
24 kilocalorieën
3,0 g eiwit
0,0 g vet
3,0 g koolhydraten
4,0 g vezel
92 g water
250 mg natrium
150 mg kalium
20 mg calcium
0,1 mg ijzer
0,0 mg vitamine E
0,02 mg vitamine B1
0,2 mg vitamine B2
0,03 mg vitamine B6
1,2 mg nicotinezuur
2,0 mg vitamine C

*Bron: NEVO table, NEVO FOUNDATION, Zeist

Champignon als vleesvervanger
Gelet op de voedingsstoffen eiwit, ijzer en diverse B-vitamines, zijn champignons geen volwaardige vervangers van vlees. Champignons bevatten wel eiwit en ijzer maar niet zoveel als vlees. Wat betreft de voedingswaarde komen champignons eerder overeen met groenten. Tegenwoordig eten en drinken de meeste consumenten echter veel producten die rijk zijn aan eiwit, zoals kaas en melk. Wanneer men er voor kiest geen vlees te eten en dit besluit te vervangen door champignons kan dit prima, wanneer er regelmatig ook melk(producten) en kaas worden gedronken en gegeten.
Vegetariërs gebruiken relatief veel champignons, omdat ze veelzijdig zijn. Ook kunnen er gerechten mee worden bereid die op het bord als vleesvervanger kunnen dienen, bijvoorbeeld gegrilde champignons, champignonburgers en champignonragoût.

Voordeel van champignons is dat ze geen vet bevatten.
...

Nataliemaandag 24 maart 2003 @ 09:38
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:32 schreef El_Diablo het volgende:

[..]

Groente???? Ik dacht dat groenten plantaardig moesten zijn. Een champie is dat iig niet. Dat is namelijk een schimmel!

Maar uhh, ik zou echt niet weten vat de voedingswaarde van zo'n ding is. Ze zijn wel lekker!


Is't serieus?
Dat zou wel verklaren waarom ik er niet van houd inderdaad
Zal wel een veelvoorkomend foutje zijn.
Sommigen denken ook nog steeds dat tomaat 'groente' is, terwijl het fruit is
Dishermaandag 24 maart 2003 @ 09:44
Al eens geprobeert om die dingen te frituren ??

dat is echt masterlijk !!!

El_Diablomaandag 24 maart 2003 @ 09:45
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:38 schreef Natalie het volgende:Sommigen denken ook nog steeds dat tomaat 'groente' is, terwijl het fruit is
Wat is een komkommer dan? Of een aardappel? Ze zijn namelijk alledrie van de nachtschaduw-familie.

Maar inderdaad. Tomaat is lastig.

Nataliemaandag 24 maart 2003 @ 09:52
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:45 schreef El_Diablo het volgende:

[..]

Wat is een komkommer dan? Of een aardappel? Ze zijn namelijk alledrie van de nachtschaduw-familie.

Maar inderdaad. Tomaat is lastig.


Hmmm... aardappel zou ik zo 1,2,3 niet weten. Misschien moeten we het eens opzoeken
Komkommer is ook weer zoiets: ik zou zeggen 'groente', maar ja, als je kijkt naar de manier waarop een komkommer groeit.. dan zou ik het weer bij 'fruit' indelen.
Lone_Gunmanmaandag 24 maart 2003 @ 10:02
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:44 schreef Disher het volgende:
Al eens geprobeert om die dingen te frituren ??

dat is echt masterlijk !!!


Ashrammaandag 24 maart 2003 @ 10:06
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:52 schreef Natalie het volgende:

[..]

Hmmm... aardappel zou ik zo 1,2,3 niet weten. Misschien moeten we het eens opzoeken
Komkommer is ook weer zoiets: ik zou zeggen 'groente', maar ja, als je kijkt naar de manier waarop een komkommer groeit.. dan zou ik het weer bij 'fruit' indelen.


Aardappel is een knol...
Komkommer lijkt me op iets dat later zou dienen als een doos met zaadjes....dus een vrucht?
Maar groenten en fruit....
definitie groenten? Ik zou denken dat fruit tot de groenten behoren...
SadKingBillymaandag 24 maart 2003 @ 10:07
quote:
Wat is een komkommer dan? Of een aardappel? Ze zijn namelijk alledrie van de nachtschaduw-familie.
Nonsens, de komkommer (Cucumis sativus) komt uit de familie van Cucurbitaceae (en is dus familie van de pompoen en courgette), en is een veredeling van de bij ons bekende augurk.

Champignos zijn wel lekker trouwens, kastanjechampignons bakken in de wok met roomboter, een half uitje en een beetje knoflook. Hmmm...
karoltjemaandag 24 maart 2003 @ 10:13
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:33 schreef Lurky het volgende:


Voordeel van champignons is dat ze geen vet bevatten.
...


Don't be fooled! Als je champignons bakt (of nog erger; frituurt) ze zuigen echt onwijs veel vet op! Dus alleen rauw zijn ze gezond!

Erg lekker trouwens

Lurkymaandag 24 maart 2003 @ 10:38
quote:
Op maandag 24 maart 2003 10:13 schreef karoltje het volgende:

[..]

ze zuigen echt onwijs veel vet op! Dus alleen rauw zijn ze gezond!


Dan zal je om te beginnen dat onwijs vele vet erbij moeten doen. Als je ze (kort)stooft, grilled, fruit, smoort of roerbakt zonder (veel) vet zijn ze echt niet ineens al hun voedingstoffen kwijt. Ook worden ze van even bereiden niet ineens ongezond.

Ik zei ook:"Kijk eens op www.champignons.org" waar die tekst vandaan komt en daar staan ook een beoel bereidingswijzen enzo. Geen zin om een hele website hier te quoten.

En ja ze zijn lekker! Ik leg ze ook bestoven met peper omgekeerd op hun hoedje in de oven: dan koken ze in hun eigen sop gaar en zomers doe ik dat op de BBQ netzo. Mjam.

Ashrammaandag 24 maart 2003 @ 10:42
Champignons nooit wassen, alleen schoonborstelen...
Een een beetje boter kan geen kwaad.
Hoeveel boter ze opslorpen is volledig in de hand te houden.

Peper en zout erbij en smullen maar

snaakstermaandag 24 maart 2003 @ 11:12
Goed man!

en idd, voor mij is het echt een vleesvervanger..

Peregrijnmaandag 24 maart 2003 @ 13:35
quote:
Op maandag 24 maart 2003 09:44 schreef Disher het volgende:
Al eens geprobeert om die dingen te frituren ??

dat is echt masterlijk !!!


[Ome Willem aan]

Met een papje! Met een papje! Met een papje!

[Ome Willem uit]

Champignons in bierbeslag of tempurabeslag en dan frituren

F1908maandag 24 maart 2003 @ 13:35
ik sla deze ronde even over
Faithymaandag 24 maart 2003 @ 14:35
champignons ROELEREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*bounce*

lekker gebakken op een geklust gebakken eitje met peper zout en aromat *bounce*

F1908maandag 24 maart 2003 @ 14:35
quote:
Op maandag 24 maart 2003 14:35 schreef Faithy het volgende:
champignons ROELEREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

*bounce*

lekker gebakken op een geklust gebakken eitje met peper zout en aromat *bounce*


moest dat nou?
Faithymaandag 24 maart 2003 @ 14:36
quote:
Op maandag 24 maart 2003 14:35 schreef F1908 het volgende:

[..]

moest dat nou?


ja
Steve-Omaandag 24 maart 2003 @ 16:15
Paddo's
El-Ricodinsdag 25 maart 2003 @ 00:08
quote:
Op maandag 24 maart 2003 16:15 schreef Steve-O het volgende:
Paddo's
Lekker? wtf, jij bent niet goed.
MurWwoensdag 26 maart 2003 @ 18:16
quote:
Op maandag 24 maart 2003 10:42 schreef Ashram het volgende:
Champignons nooit wassen, alleen schoonborstelen...
Een een beetje boter kan geen kwaad.
Hoeveel boter ze opslorpen is volledig in de hand te houden.

Peper en zout erbij en smullen maar


waarom niet wassen?
karoltjewoensdag 26 maart 2003 @ 19:06
quote:
Op woensdag 26 maart 2003 18:16 schreef MurW het volgende:

[..]

waarom niet wassen?


Ze slurpen al het water op