FOK!forum / Lifestyle / Eiwit stijfkloppen
_Maria_zaterdag 8 maart 2003 @ 19:30
Hoe doet men dat, waarmee, en hoe lang, ik heb een staafmixer en die is een kwartier aan het kloppen geweest, net toen het een beetje stijf begon te worden werd het ineens weer dun. Help! In het recept stond wel poedersuiker te gebruiken maar heb ik niet dus ik gebruikte gewone suiker, misschien dat het daaraan ligt? help!
-Marjo-zaterdag 8 maart 2003 @ 19:31
Alles moet goed vet-vrij zijn en een snufje zout wil ook helpen...
Noayla_zaterdag 8 maart 2003 @ 19:33
Misschien de eieren niet goed gesplitst? Als er ook maar een beetje eidooier bij het eiwit zit wordt deze niet stijf.

Overigens kun je wel stoppen met kloppen nu; als je al zo lang bezig bent zijn de vereiste luchtbelletjes, die helpen het eiwit stijf te maken/houden al lang verdwenen.

Nieuwe eieren pakken, secuur slitsen en opnieuw beginnen...

spacebenzaterdag 8 maart 2003 @ 19:38
1. mengkom en 't andere gereedschap met citroensap ontvetten
2. eieren splitten
3. eiwit opkloppen
4. tijdens opkloppen suiker en/of bessensap toevoegen
tadaa!
_Maria_zaterdag 8 maart 2003 @ 19:49
ok dank mensen. Ik ben waarschijnlijk bij dat 'vetvrij' al de bocht uitgevlogen, veel spul dat vetvrij is heb ik niet in huis
ASSpirinezaterdag 8 maart 2003 @ 22:50
met staafmixer ?

volgens mij moet dat daar nioet mee
je kan toch meestal de gereedschap daarvan verwisselen?
dan moet je daar gewoon van zo'n klopper erin doen

of je kan het met de hand doen
lukt ook perfect, heb het al es gedaan

postmanzondag 9 maart 2003 @ 00:50
omelet siberián maken ?
phileinezondag 9 maart 2003 @ 01:21
kan niet met een staafmixer, moet echt met gewone kloppers. En een snufje zout in het eiwit voordat je begint met kloppen doet vaak wonderen.
Olezondag 9 maart 2003 @ 01:22
schaal waarin je eiwit klopt eerst met stukje citroen vetvrij maken..
rooierooiedonderdag 28 augustus 2003 @ 22:39
Hoe lang moet je eiwitten precies kloppen om ze goed stijf te krijgen? En als je de eiwitten vervolgens door iets anders heen spatelt (bijv. de geklutste dooiers), moet je dan blijven doorspatelen tot je geen losse 'vlokjes' van het eiwit meer ziet of wordt het dan alweer te dun?
Ilsdonderdag 28 augustus 2003 @ 22:44
quote:
Op donderdag 28 augustus 2003 22:39 schreef rooierooie het volgende:
Hoe lang moet je eiwitten precies kloppen om ze goed stijf te krijgen? En als je de eiwitten vervolgens door iets anders heen spatelt (bijv. de geklutste dooiers), moet je dan blijven doorspatelen tot je geen losse 'vlokjes' van het eiwit meer ziet of wordt het dan alweer te dun?
Je merkt vanzelf wel als het stijf genoeg is, je krijgt dan van die stevige pieken als je de gardes omhoog haalt, en je kunt de kom op de kop houden zonder dat de boel op de grond valt.
Van dat spatelen weet ik het niet zeker, ik denk dat het verstandig is dat je het dus met grote ''slagen'' omschept zodat je de lucht er niet teveel uitslaat.
Maar of het helemaal gemengd moet zijn, gfid
bbrotherdonderdag 28 augustus 2003 @ 22:53
met een vork kun je dat ook wel stijfkloppen denk ik, toch?
Ilsdonderdag 28 augustus 2003 @ 22:55
2 vorken is dan verstandiger, dat werkt in ieder geval wel met slagroom.
Wel een flinke kom nemen dan, klopt wat makkelijker.
Maar ik zou toch voor een handgarde kiezen dan als je geen een op stroom hebt.
En de vork of garde wel ontvetten!
Solitariasvrijdag 29 augustus 2003 @ 11:24
Kwas kom: nooit eentje van plastic/kunststof nemen, want dat spul heeft de neiging om vet aan te trekken/vast te houden (en dat willen we niet!). Gebruik dus stalen kom (zoals je altijd ziet in restaurants)
stigchelvrijdag 29 augustus 2003 @ 11:28
Ontvetten is belangrijk, maar nog belangrijker is het goed splitsen. Er mag echt niet het minste spoortje geel in zitten. Dat is namelijk vet en dat werkt het helemaal niet.

Als je er poedersuiker bij doet, wordt het zacht piekerig (en zoet, duh) voor bijvoorbeeld merengue. ALs je een soeflee wilt maken moet je een snufje zout toevoegen want je wilt geen zoet.

Eitwit alleen kan ook heel goed, maar dat wordt snel te vlokkerig en loop ook gelijk weer uit. Zout of suiker fungeren als een soort fixeer.

Vetvrij, geen dooier. Verder maakt het niet uit.

Anjadepanjavrijdag 29 augustus 2003 @ 11:35
*heeft ook een keer 20 minuten lopen kloppen en het daarna opgegeven*