FOK!forum / Lifestyle / Wie eet er wel eens filosoof?
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:40
Ik heb het inmiddels al jaren niet meer gegeten, maar vroeger kwam het met grote regelmaat bij ons op tafel: filosoof.

Filosoof is een ovenschotel bestaande uit
Aardappelpuree
gehakt
bruine bonen
ui
appelmoes, en
beschuitkruimels.

Typisch zo'n gerecht wat ieder gezin volgens mij wel kent, en wat overal anders heet

FlyingFoxmaandag 3 maart 2003 @ 13:41
kanibaal
Dishermaandag 3 maart 2003 @ 13:42
sorry, maar ik ken het niet.
mamamiepmaandag 3 maart 2003 @ 13:42
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:40 schreef Kwark het volgende:
Ik heb het inmiddels al jaren niet meer gegeten, maar vroeger kwam het met grote regelmaat bij ons op tafel: filosoof.

Filosoof is een ovenschotel bestaande uit
Aardappelpuree
gehakt
bruine bonen
ui
appelmoes, en
beschuitkruimels.

Typisch zo'n gerecht wat ieder gezin volgens mij wel kent, en wat overal anders heet


Bij ons heette dat gewoon bruine bonen, want als we dat aten was het altijd zo .
Sokratesmaandag 3 maart 2003 @ 13:42
Nee, mijzelf eten doe ik niet.
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:42
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:42 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Bij ons heette dat gewoon bruine bonen, want als we dat aten was het altijd zo .


deden jullie dan ook de appelmoes IN de ovenschotel?
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:43
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:42 schreef Disher het volgende:
sorry, maar ik ken het niet.
probeer het eens
mamamiepmaandag 3 maart 2003 @ 13:44
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:42 schreef Kwark het volgende:

[..]

deden jullie dan ook de appelmoes IN de ovenschotel?


Hadden we ernaast, maar de meeste deden het er gewoon door .
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:46
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:44 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Hadden we ernaast, maar de meeste deden het er gewoon door .


jaaah maar dan is het geen filosoof. Dat vereist namelijk warme appelmoes
mamamiepmaandag 3 maart 2003 @ 13:48
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:46 schreef Kwark het volgende:

[..]

jaaah maar dan is het geen filosoof. Dat vereist namelijk warme appelmoes


Oh, dan heb ik het nog nooit op .
Pompiedommaandag 3 maart 2003 @ 13:49
wij eten wel eens chinees, maar klinkt wel te eten eigenlijk
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:49
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:48 schreef mamamiep het volgende:

[..]

Oh, dan heb ik het nog nooit op .


filosoof-meet?
maceonermaandag 3 maart 2003 @ 13:49
Ik heb het laatst nog gegeten, maar het is zonder bruine bonen.

Hier het recept...

filosoof

500 g koud vleesch,
1 kg gekookte aardappelen
100 g ui,
60 g vet van jus of boter
5 dl magere jus met water, melk of bouillon
peper, zout, nootmuskaat.
Hak of maal 't vleesch fijn, maak de aardappelen fijn. Bak in 't vet de gesnipperde uien lichtbruin. Vermeng deze met 't vleesch en de aardappelen, maak alles vochtig met de magere jus met water (melk of bouillon), tot het de dikte van aardappelpurée gekregen heeft. Doe 't in een vuurvast schoteltje, dat met water omgespoeld is, maak den bovenkant glad, strooi er wat paneermeel over, leg er een paar klontjes boter op, maak den rand van het schoteltje schoon en laat de filosoof in een matig warmen oven bruin worden. [uit: Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, ca. 1945]

Smakelijk!!!!

Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:50
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:49 schreef Pompiedom het volgende:
wij eten wel eens chinees, maar klinkt wel te eten eigenlijk
wat zit daarin?
hallo_mensenmaandag 3 maart 2003 @ 13:52
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:50 schreef Kwark het volgende:

[..]

wat zit daarin?


bloed
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:52
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:49 schreef maceoner het volgende:
Ik heb het laatst nog gegeten, maar het is zonder bruine bonen.

Hier het recept...

filosoof

500 g koud vleesch,
1 kg gekookte aardappelen
100 g ui,
60 g vet van jus of boter
5 dl magere jus met water, melk of bouillon
peper, zout, nootmuskaat.
Hak of maal 't vleesch fijn, maak de aardappelen fijn. Bak in 't vet de gesnipperde uien lichtbruin. Vermeng deze met 't vleesch en de aardappelen, maak alles vochtig met de magere jus met water (melk of bouillon), tot het de dikte van aardappelpurée gekregen heeft. Doe 't in een vuurvast schoteltje, dat met water omgespoeld is, maak den bovenkant glad, strooi er wat paneermeel over, leg er een paar klontjes boter op, maak den rand van het schoteltje schoon en laat de filosoof in een matig warmen oven bruin worden. [uit: Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, ca. 1945]

Smakelijk!!!!


geen bruine bonen, geen appelmoes...
Ik heb een leugen geleefd
Kwarkmaandag 3 maart 2003 @ 13:53
Overigens bestaat er ook een variant waarbij de bruine bonen worden vervangen door prei. Dit heet dan preilosoof.

Ook erg lekker!

maceonermaandag 3 maart 2003 @ 16:04
Hmmm, die variant met prei ken ik eigenlijk niet, maar de appelmoes doe ik er ook bij hoor....
phileinemaandag 3 maart 2003 @ 16:32
ik maak wel altijd allerlei varianten met champignons, andijvie en uitgebakken spek, maar dat heb ik allemaal zelf bedacht. Nooit geweten dat zoiets "filosoof" heet, bij ons heet het "ovenschotel met gehakt en ui en aardappelpuree enzo"
Dr.Emaandag 3 maart 2003 @ 19:03
Wij hebben t altijd met gewoon schijfjes appel ipv appelmoes..
heet gewoon bruine bonenschotel..

niet echt mijn smaak iig..

Chickmaandag 3 maart 2003 @ 19:43
mmmm filosoof, erg lekker. In plaats van appelmoes kun je ook stukjes verse appel gebruiken.......
DaZilvamaandag 3 maart 2003 @ 20:06
quote:
Op maandag 3 maart 2003 13:49 schreef maceoner het volgende:
Ik heb het laatst nog gegeten, maar het is zonder bruine bonen.

Hier het recept...

filosoof

500 g koud vleesch,
1 kg gekookte aardappelen
100 g ui,
60 g vet van jus of boter
etc...


Naar mijn weten heet dat jachtschotel