Filosoof is een ovenschotel bestaande uit
Aardappelpuree
gehakt
bruine bonen
ui
appelmoes, en
beschuitkruimels.
Typisch zo'n gerecht wat ieder gezin volgens mij wel kent, en wat overal anders heet
quote:Bij ons heette dat gewoon bruine bonen, want als we dat aten was het altijd zo
Op maandag 3 maart 2003 13:40 schreef Kwark het volgende:
Ik heb het inmiddels al jaren niet meer gegeten, maar vroeger kwam het met grote regelmaat bij ons op tafel: filosoof.Filosoof is een ovenschotel bestaande uit
Aardappelpuree
gehakt
bruine bonen
ui
appelmoes, en
beschuitkruimels.Typisch zo'n gerecht wat ieder gezin volgens mij wel kent, en wat overal anders heet
quote:deden jullie dan ook de appelmoes IN de ovenschotel?
Op maandag 3 maart 2003 13:42 schreef mamamiep het volgende:[..]
Bij ons heette dat gewoon bruine bonen, want als we dat aten was het altijd zo
.
quote:probeer het eens
Op maandag 3 maart 2003 13:42 schreef Disher het volgende:
sorry, maar ik ken het niet.
quote:Hadden we ernaast, maar de meeste deden het er gewoon door
Op maandag 3 maart 2003 13:42 schreef Kwark het volgende:[..]
deden jullie dan ook de appelmoes IN de ovenschotel?
quote:jaaah maar dan is het geen filosoof. Dat vereist namelijk warme appelmoes
Op maandag 3 maart 2003 13:44 schreef mamamiep het volgende:[..]
Hadden we ernaast, maar de meeste deden het er gewoon door
.
quote:Oh, dan heb ik het nog nooit op
Op maandag 3 maart 2003 13:46 schreef Kwark het volgende:[..]
jaaah maar dan is het geen filosoof. Dat vereist namelijk warme appelmoes
quote:filosoof-meet?
Op maandag 3 maart 2003 13:48 schreef mamamiep het volgende:[..]
Oh, dan heb ik het nog nooit op
.
Hier het recept...
filosoof
500 g koud vleesch,
1 kg gekookte aardappelen
100 g ui,
60 g vet van jus of boter
5 dl magere jus met water, melk of bouillon
peper, zout, nootmuskaat.
Hak of maal 't vleesch fijn, maak de aardappelen fijn. Bak in 't vet de gesnipperde uien lichtbruin. Vermeng deze met 't vleesch en de aardappelen, maak alles vochtig met de magere jus met water (melk of bouillon), tot het de dikte van aardappelpurée gekregen heeft. Doe 't in een vuurvast schoteltje, dat met water omgespoeld is, maak den bovenkant glad, strooi er wat paneermeel over, leg er een paar klontjes boter op, maak den rand van het schoteltje schoon en laat de filosoof in een matig warmen oven bruin worden. [uit: Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, ca. 1945]
Smakelijk!!!!
quote:wat zit daarin?
Op maandag 3 maart 2003 13:49 schreef Pompiedom het volgende:
wij eten wel eens chinees, maar klinkt wel te eten eigenlijk
quote:geen bruine bonen, geen appelmoes...
Op maandag 3 maart 2003 13:49 schreef maceoner het volgende:
Ik heb het laatst nog gegeten, maar het is zonder bruine bonen.Hier het recept...
filosoof
500 g koud vleesch,
1 kg gekookte aardappelen
100 g ui,
60 g vet van jus of boter
5 dl magere jus met water, melk of bouillon
peper, zout, nootmuskaat.
Hak of maal 't vleesch fijn, maak de aardappelen fijn. Bak in 't vet de gesnipperde uien lichtbruin. Vermeng deze met 't vleesch en de aardappelen, maak alles vochtig met de magere jus met water (melk of bouillon), tot het de dikte van aardappelpurée gekregen heeft. Doe 't in een vuurvast schoteltje, dat met water omgespoeld is, maak den bovenkant glad, strooi er wat paneermeel over, leg er een paar klontjes boter op, maak den rand van het schoteltje schoon en laat de filosoof in een matig warmen oven bruin worden. [uit: Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool, ca. 1945]Smakelijk!!!!
Ook erg lekker!
niet echt mijn smaak iig..
quote:Naar mijn weten heet dat jachtschotel
Op maandag 3 maart 2003 13:49 schreef maceoner het volgende:
Ik heb het laatst nog gegeten, maar het is zonder bruine bonen.Hier het recept...
filosoof
500 g koud vleesch,
1 kg gekookte aardappelen
100 g ui,
60 g vet van jus of boter
etc...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |