FOK!forum / Culinesse à gogo / Gezondere en lekkere alternatieven
Viesdikzaterdag 15 november 2025 @ 16:41
Als je zelf wat moeite neemt om eten te bereiden, is het vrijwel altijd lekkerder dan wanneer je het kant en klaar koopt.
Zelfs als het gaat om frituren bakken of grillen.

Zo bak ik de laatste tijd de noten zelf in kokosolie en zout ik het met natuurlijke zeezouten.
Zo krijgen de noten een beetje een kokos bijsmaak en vind ik best aangenaam.
Wat je ervoor terugkrijgt is veel lekkerder dan de op de markt gekochte massagebakken noten met jozo zout.
Doen ze vaak in ongezonde zonnebloemolie, want zeer ongezond is voor het lijf.

Dus.. vandaag weer een pond ongebrande macadamia mix gekocht op de markt en zelf in de pan gebakken.
Enige nadeel is dat je kamer er een beetje van gaat stinken. Maar dat is vaak na een paar uur wel weer verdwenen.

Dit is het resultaat:

noten.png

1: Koop ongebrande noten
2: Koop een pot kokosolie
3: Koop zeezout (ik heb Maldon Zeezoutvlokken gekocht en in een molen gestopt)
4: Doe een stevige eetlepel olie in de pan (middelhoog vuur).
5: doe er 250 gram van de noten in..
6: hou het allemaal goed in de gaten want het wordt snel bruin en vooral de pecanoten worden snel zwart
7: vang het op in een vergiet en dep het olie van de noten af met keukenpapier
8: doe er verschillende keren zout over en schud dan weer even alle noten door elkaar


Heeft iemand nog goede tips voor een beter resultaat als je het zelf doet?
Mikeyttzaterdag 15 november 2025 @ 16:49
Deze noten zijn in wezen minder gezond omdat kokosolie enorm hoog in verzadigd vet is. Zonnebloemolie is een stuk beter.

Maar probeer je noten eens te dry roasten. Dan zijn ze veel lekkerder en proef je de noot wat meer :9
Hyaenidaezaterdag 15 november 2025 @ 16:52
Je noten frituren :')
Alsof ze al niet vet genoeg zijn van zichzelf _O-

Waarom noemen ze mix trouwens macadamiamix, ik heb het idee dat er vooral pecannoten inzitten.
Dus zou het dan eerder pecannotenmix noemen. Of gewoon notenmix.
Viesdikzaterdag 15 november 2025 @ 16:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 16:49 schreef Mikeytt het volgende:
Deze noten zijn in wezen minder gezond omdat kokosolie enorm hoog in verzadigd vet is. Zonnebloemolie is een stuk beter.

Maar probeer je noten eens te dry roasten. Dan zijn ze veel lekkerder en proef je de noot wat meer :9
dat is dus niet zonnebloemolie is veel ongezonder en slechter dan kokosolie
Viesdikzaterdag 15 november 2025 @ 16:55
quote:
10s.gif Op zaterdag 15 november 2025 16:52 schreef Hyaenidae het volgende:
Je noten frituren :')
Alsof ze al niet vet genoeg zijn van zichzelf _O-
Alsof jij je noten nooit invet met vaseline smeerfiets :')
Mikeyttzaterdag 15 november 2025 @ 16:56
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 16:54 schreef Viesdik het volgende:

[..]
dat is dus niet zonnebloemolie is veel ongezonder en slechter dan kokosolie
Nee

https://mobiel.voedingsce(...)kos-en-kokosvet.aspx
quote:
Kokos komt van de kokosnoot. Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Kokosvet wordt vaak kokosolie genoemd.

Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten en kokosvet alleen bij uitzondering te eten.
Viesdikzaterdag 15 november 2025 @ 16:57
quote:
dan doe jij het toch lekker in zonnebloemolie :') boeiend
golferzaterdag 15 november 2025 @ 16:59
CUL / [FOK!-kookboek]Post hier je recepten en opmerkingen deel 2
Isdatzozaterdag 15 november 2025 @ 17:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 16:41 schreef Viesdik het volgende:
natuurlijke zeezouten
Wat is onnatuurlijk (zee)zout dan volgens jou :? .
Isdatzozaterdag 15 november 2025 @ 17:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 16:41 schreef Viesdik het volgende:
ongezonde zonnebloemolie, want zeer ongezond is voor het lijf.
Huh?
Jordy-Bzaterdag 15 november 2025 @ 17:53
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 16:41 schreef Viesdik het volgende:

Doen ze vaak in ongezonde zonnebloemolie, want zeer ongezond is voor het lijf.

Noten worden meestal gebrand in arachideolie :{

Maar als je een gezonder alternatief wil, kan je de noten natuurlijk ook even roosteren in oven of airfryer. Daar hoeft geen olie bij.
miss_slyzaterdag 15 november 2025 @ 17:58
Zullen we gewoon even stoppen met commentaar waar TS niet om gevraagd heeft.

Kom met lekkere en in jouw ogen gezondere alternatieven.


[ Bericht 0% gewijzigd door miss_sly op 15-11-2025 19:28:19 ]
noodgangzaterdag 15 november 2025 @ 19:17
Die Maldon zeezoutvlokken zijn juist lekker vanwege de structuur! Dus beter gooi je die erover zonder eerst door een molen te halen. Als je dan toch gemalen zout wil dan volstaat elk grof zeezout wel om in de molen te stoppen
Viesdikzaterdag 15 november 2025 @ 21:01
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2025 19:17 schreef noodgang het volgende:
Die Maldon zeezoutvlokken zijn juist lekker vanwege de structuur! Dus beter gooi je die erover zonder eerst door een molen te halen. Als je dan toch gemalen zout wil dan volstaat elk grof zeezout wel om in de molen te stoppen
Ik had de zout al voordat ik de molen had. Eerst zout opmaken dan hynalayazout
Jordy-Bzaterdag 15 november 2025 @ 21:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2025 21:01 schreef Viesdik het volgende:

[..]
Ik had de zout al voordat ik de molen had. Eerst zout opmaken dan hynalayazout
Want zout heeft een houdbaarheidsdatum... :{

De molen is bedoeld voor steenzout, zoals grof zeezout of Himalayazout, want dat spul komt gewoon uit de mijn.

Maldon zeezoutvlokken zijn bedoeld om je gerecht mee af te maken (finishing salt), niet voor in de molen.
Viesdikzaterdag 15 november 2025 @ 21:40
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2025 21:31 schreef Jordy-B het volgende:

[..]
Want zout heeft een houdbaarheidsdatum... :{

De molen is bedoeld voor steenzout, zoals grof zeezout of Himalayazout, want dat spul komt gewoon uit de mijn.

Maldon zeezoutvlokken zijn bedoeld om je gerecht mee af te maken (finishing salt), niet voor in de molen.
Boeit dat?
Hyaenidaezaterdag 15 november 2025 @ 22:18
quote:
7s.gif Op zaterdag 15 november 2025 17:46 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Wat is onnatuurlijk (zee)zout dan volgens jou :? .
Als zout wordt geproduceerd in de industrie door chloor en natrium met elkander te laten reageren (natriumchloride).
Hyaenidaezaterdag 15 november 2025 @ 22:20
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 21:40 schreef Viesdik het volgende:

[..]
Boeit dat?
Als de enige voorwaarde is dat alles moet boeien heb je aan de playboy genoeg.
Jordy-Bzaterdag 15 november 2025 @ 23:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2025 21:40 schreef Viesdik het volgende:

[..]
Boeit dat?
Ja, want het is zonde van de delicate vlokken.
Viesdikzondag 16 november 2025 @ 09:42
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 november 2025 23:03 schreef Jordy-B het volgende:

[..]
Ja, want het is zonde van de delicate vlokken.
ik zal het meenemen in mijn volgende verslag
FlippingCoinzondag 16 november 2025 @ 09:52
Pompoenpitten bakken(geen olie nodig) is ook een erg lekkere toevoeging, lekker over bijvoorbeeld wat couscous voor wat meer textuur maar ook in een notenmix prima en goedkoop.
oppiedoppiezondag 16 november 2025 @ 11:19
Ik gebruik amper olie bij het bakken of roosteren van noten, het overtollige veeg ik met keukenrol uit de de pan. Noten zelf zijn al vet genoeg. Zout doe ik er ook niet op, vind ik niet nodig.

Verder maak ik ook mijn eigen crackers van hüttenkäse. Gewoon hompjes platdrukken op papier op een bakplaat en in de oven. Lekker met tonijn erop.

Chips maak ik ook zelf.

Er zit op kant en klaar producten allemaal zoveel toegevoegd zodat je het veel beter zelf kunt maken maar ja dat kost wel tijd.