| Viesdik | zaterdag 15 november 2025 @ 16:41 |
| Als je zelf wat moeite neemt om eten te bereiden, is het vrijwel altijd lekkerder dan wanneer je het kant en klaar koopt. Zelfs als het gaat om frituren bakken of grillen. Zo bak ik de laatste tijd de noten zelf in kokosolie en zout ik het met natuurlijke zeezouten. Zo krijgen de noten een beetje een kokos bijsmaak en vind ik best aangenaam. Wat je ervoor terugkrijgt is veel lekkerder dan de op de markt gekochte massagebakken noten met jozo zout. Doen ze vaak in ongezonde zonnebloemolie, want zeer ongezond is voor het lijf. Dus.. vandaag weer een pond ongebrande macadamia mix gekocht op de markt en zelf in de pan gebakken. Enige nadeel is dat je kamer er een beetje van gaat stinken. Maar dat is vaak na een paar uur wel weer verdwenen. Dit is het resultaat: ![]() 1: Koop ongebrande noten 2: Koop een pot kokosolie 3: Koop zeezout (ik heb Maldon Zeezoutvlokken gekocht en in een molen gestopt) 4: Doe een stevige eetlepel olie in de pan (middelhoog vuur). 5: doe er 250 gram van de noten in.. 6: hou het allemaal goed in de gaten want het wordt snel bruin en vooral de pecanoten worden snel zwart 7: vang het op in een vergiet en dep het olie van de noten af met keukenpapier 8: doe er verschillende keren zout over en schud dan weer even alle noten door elkaar Heeft iemand nog goede tips voor een beter resultaat als je het zelf doet? | |
| Mikeytt | zaterdag 15 november 2025 @ 16:49 |
| Deze noten zijn in wezen minder gezond omdat kokosolie enorm hoog in verzadigd vet is. Zonnebloemolie is een stuk beter. Maar probeer je noten eens te dry roasten. Dan zijn ze veel lekkerder en proef je de noot wat meer | |
| Hyaenidae | zaterdag 15 november 2025 @ 16:52 |
| Je noten frituren Alsof ze al niet vet genoeg zijn van zichzelf Waarom noemen ze mix trouwens macadamiamix, ik heb het idee dat er vooral pecannoten inzitten. Dus zou het dan eerder pecannotenmix noemen. Of gewoon notenmix. | |
| Viesdik | zaterdag 15 november 2025 @ 16:54 |
dat is dus niet zonnebloemolie is veel ongezonder en slechter dan kokosolie | |
| Viesdik | zaterdag 15 november 2025 @ 16:55 |
Alsof jij je noten nooit invet met vaseline smeerfiets | |
| Mikeytt | zaterdag 15 november 2025 @ 16:56 |
Nee https://mobiel.voedingsce(...)kos-en-kokosvet.aspx
| |
| Viesdik | zaterdag 15 november 2025 @ 16:57 |
dan doe jij het toch lekker in zonnebloemolie | |
| golfer | zaterdag 15 november 2025 @ 16:59 |
| CUL / [FOK!-kookboek]Post hier je recepten en opmerkingen deel 2 | |
| Isdatzo | zaterdag 15 november 2025 @ 17:46 |
Wat is onnatuurlijk (zee)zout dan volgens jou | |
| Isdatzo | zaterdag 15 november 2025 @ 17:46 |
Huh? | |
| Jordy-B | zaterdag 15 november 2025 @ 17:53 |
Noten worden meestal gebrand in arachideolie Maar als je een gezonder alternatief wil, kan je de noten natuurlijk ook even roosteren in oven of airfryer. Daar hoeft geen olie bij. | |
| miss_sly | zaterdag 15 november 2025 @ 17:58 |
Zullen we gewoon even stoppen met commentaar waar TS niet om gevraagd heeft. Kom met lekkere en in jouw ogen gezondere alternatieven. [ Bericht 0% gewijzigd door miss_sly op 15-11-2025 19:28:19 ] | |
| noodgang | zaterdag 15 november 2025 @ 19:17 |
| Die Maldon zeezoutvlokken zijn juist lekker vanwege de structuur! Dus beter gooi je die erover zonder eerst door een molen te halen. Als je dan toch gemalen zout wil dan volstaat elk grof zeezout wel om in de molen te stoppen | |
| Viesdik | zaterdag 15 november 2025 @ 21:01 |
Ik had de zout al voordat ik de molen had. Eerst zout opmaken dan hynalayazout | |
| Jordy-B | zaterdag 15 november 2025 @ 21:31 |
Want zout heeft een houdbaarheidsdatum... De molen is bedoeld voor steenzout, zoals grof zeezout of Himalayazout, want dat spul komt gewoon uit de mijn. Maldon zeezoutvlokken zijn bedoeld om je gerecht mee af te maken (finishing salt), niet voor in de molen. | |
| Viesdik | zaterdag 15 november 2025 @ 21:40 |
Boeit dat? | |
| Hyaenidae | zaterdag 15 november 2025 @ 22:18 |
Als zout wordt geproduceerd in de industrie door chloor en natrium met elkander te laten reageren (natriumchloride). | |
| Hyaenidae | zaterdag 15 november 2025 @ 22:20 |
Als de enige voorwaarde is dat alles moet boeien heb je aan de playboy genoeg. | |
| Jordy-B | zaterdag 15 november 2025 @ 23:03 |
Ja, want het is zonde van de delicate vlokken. | |
| Viesdik | zondag 16 november 2025 @ 09:42 |
ik zal het meenemen in mijn volgende verslag | |
| FlippingCoin | zondag 16 november 2025 @ 09:52 |
| Pompoenpitten bakken(geen olie nodig) is ook een erg lekkere toevoeging, lekker over bijvoorbeeld wat couscous voor wat meer textuur maar ook in een notenmix prima en goedkoop. | |
| oppiedoppie | zondag 16 november 2025 @ 11:19 |
| Ik gebruik amper olie bij het bakken of roosteren van noten, het overtollige veeg ik met keukenrol uit de de pan. Noten zelf zijn al vet genoeg. Zout doe ik er ook niet op, vind ik niet nodig. Verder maak ik ook mijn eigen crackers van hüttenkäse. Gewoon hompjes platdrukken op papier op een bakplaat en in de oven. Lekker met tonijn erop. Chips maak ik ook zelf. Er zit op kant en klaar producten allemaal zoveel toegevoegd zodat je het veel beter zelf kunt maken maar ja dat kost wel tijd. |