| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 21:47 |
https://www.nieuwsvandeda(...)eigen-bodem-den-haagMooi initiatief. De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiend In andere landen als Frankrijk heb je standaard Franse gerechten. Zelfs scholen waar kinderen worden blootgesteld aan dingen als escargot. Zeer belangrijk om je nationale keuken te behouden! | |
| BlaZ | maandag 6 oktober 2025 @ 21:51 |
Ja, Franse gerechten zijn kwalitatief ook een pak lekkerder. Driekwart van de bijgevoegde afbeeldingen is smerig. | |
| #ANONIEM | maandag 6 oktober 2025 @ 21:52 |
| 15 gram gehaktbal per bord. | |
| Starhopper | maandag 6 oktober 2025 @ 21:52 |
| Arme ambtenaren | |
| #ANONIEM | maandag 6 oktober 2025 @ 21:53 |
| Boeren die hun smerige vreten weer willen opdringen | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 21:53 |
Onzin. Nederlandse gerechten zijn heerlijk. Sipelsop, 3 in de pan, boerenkoolstamp... Nog niet gesproken over het simpele broodje kaas. Soms gaat daar niets boven. | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 21:58 |
Dat denken Overigens is de Britse keuken misschien wel 1 van de besten in Europa. Mensen kennen alleen de beans on toast en de toast sandwich en vellen daar hun oordeel over, terwijl de Britse keuken véél meer is. Ook veel arbeidersmaaltijden Valt wel mee qua 'moes'. Ik heb een rijtje van de lekkerste Nederlandse gerechten in de OP gezet | |
| Starhopper | maandag 6 oktober 2025 @ 22:02 |
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland. En de Britse keuken lekker vinden | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 22:06 |
leugenaar
| |
| Starhopper | maandag 6 oktober 2025 @ 22:07 |
Oohja. Poffertjes zijn wel lekker ja. | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 22:08 |
Dit is de Britse keuken trouwens:
| |
| BlaZ | maandag 6 oktober 2025 @ 22:08 |
Het is wel de vraag of de appeltaart oorspronkelijk Nederlands is, het oudste recept komt uit Engeland. Vlaai is overigens iets wat ik wel apprecieer. | |
| EttovanBelgie | maandag 6 oktober 2025 @ 22:09 |
Nederland? Holland. In Brabant weten we wel wat goed eten is. Verder wordt je anti-alles-wat-Nederlands-is-act wat vermoeiend. [ Bericht 0% gewijzigd door EttovanBelgie op 06-10-2025 22:17:07 ] | |
| BlaZ | maandag 6 oktober 2025 @ 22:10 |
Bosche Bollen, Worstebroodjes en Vlaai dichtbij | |
| timmmmm | maandag 6 oktober 2025 @ 22:12 |
Hoe zeg je dat je niet kan koken zonder te zeggen dat je niet kan koken | |
| Evangelion | maandag 6 oktober 2025 @ 22:14 |
| ECHTE Nederlanders eten niet warm bij de lunch | |
| BlaZ | maandag 6 oktober 2025 @ 22:15 |
Wat is sipelsop, 3 in de pan? | |
| Mexicanobakker | maandag 6 oktober 2025 @ 22:15 |
| Elke dag verplicht aan de stamppot zou erg karig zijn, hopelijk weten ze dus iets smakelijks te leveren. | |
| BlaZ | maandag 6 oktober 2025 @ 22:17 |
Nee, dat is simpelweg een stedelijke traditie en heeft niets met typisch Nederlands te maken. Zelfs tot na de 2e wereldoorlog was 's middags warm de standaard. | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 22:20 |
Sipelsop is heerlijke Fryske uiensoep ![]() 3 in de pan zijn een soort dikkere pannenkoekjes waarvan je er 3 in een pan kan maken ![]() | |
| Harvest89 | maandag 6 oktober 2025 @ 22:20 |
| Medelijden met de ambtenaren. | |
| BlaZ | maandag 6 oktober 2025 @ 22:21 |
Maar het ging toch om Hollands eten? Dat is Fries. | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 22:22 |
Hollandse pot is synoniem voor Nederlands eten, niet alleen gerechten uit Holland | |
| Harvest89 | maandag 6 oktober 2025 @ 22:23 |
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer. | |
| Evangelion | maandag 6 oktober 2025 @ 22:24 |
Don't threaten me with a good time | |
| Harvest89 | maandag 6 oktober 2025 @ 22:25 |
Engeland is inderdaad ook triest. Die eten frieten met azijn en een soort erwtensaus. | |
| miss_sly | maandag 6 oktober 2025 @ 22:38 |
| Spruitjes en boerenkool moet je pas eten als de vorst eroverheen gegaan is. Dus niet al in oktober | |
| Starhopper | maandag 6 oktober 2025 @ 22:41 |
Je bent Moslims vergeten | |
| gwn_een_user | maandag 6 oktober 2025 @ 22:41 |
| arme ambtenaren idd. de nederlandse keuken niet bepaald een exportproduct. je vindt geen 'Dutch Cuisine' in internationale food courts, en dat is geen toeval. overal italiaanse, franse, griekse, chinese, japanse, vietnamese, indische, surinaamse, koreaanse, etc etc etc restaurants en american hamburgers, hotdogs, ribs, bbq. etc. maar een nederlands restaurant zul je niet snel vinden in het buitenland. waarom dan? ja, joh, friet, frikandel, kroket, bitterballen, broodje bal, pepernoten, suikerbrood, poffertjes, kaas, stamppot, oliebollen, haring, wauw echt culinaire highlights, zeg! het smaakprofiel ontbreekt. veel typisch nederlandse snacks/lekkernijen hebben te veel zout, te veel suiker, geen uitgesproken identiteit. de structuur is nergens te vinden, stamppot, pap, brood met beleg. vooral functioneel, niet echt feestelijk. indonesisch eten is populairder dan nederlands eten in nederland zelf XD er is ook niet echt een streetfoodcultuur (taco's, okonomiyaki, gyros, ramen) en noem ajb niet haring en kroketten. helaas is de nederlandse keuken nooit echt geëvolueerd van de calvinistische eetcultuur, van het boerenvoer: aardappel als koning, vet als hofnar, smaak als bijzaak. nederlands eten is gwn heel lomp en heeft nooit van het woord 'verfijnd' gehoord [ Bericht 0% gewijzigd door gwn_een_user op 06-10-2025 22:47:12 ] | |
| EttovanBelgie | maandag 6 oktober 2025 @ 22:41 |
English full breakfast, niks mis mee. Fish & chips, idem. | |
| EttovanBelgie | maandag 6 oktober 2025 @ 22:42 |
Opnieuw: je spreekt over Holland. Laat het Bourgondische Brabant en Limburg hierbuiten svp, met dat 'calvinistisch'. | |
| dexamfetamine | maandag 6 oktober 2025 @ 22:44 |
| ah, de boerenkool met een bal gehakt kostte vandaag 5.20e in de bedrijfskantine in een rijksgebouw | |
| EttovanBelgie | maandag 6 oktober 2025 @ 22:44 |
... in Limburg? Calvijn? | |
| PzKpfw | maandag 6 oktober 2025 @ 22:47 |
Jij loopt op benzine? | |
| Evangelion | maandag 6 oktober 2025 @ 22:49 |
Ja ik ben... Een gebruiker... Het pure spul dus zonder de suiker | |
| #ANONIEM | maandag 6 oktober 2025 @ 22:51 |
Ik ben breatharian | |
| Starhopper | maandag 6 oktober 2025 @ 22:55 |
Noem eens een brabants of limburgs gerecht | |
| EttovanBelgie | maandag 6 oktober 2025 @ 22:56 |
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_keuken https://nl.wikipedia.org/(...)chten_en_lekkernijen Maar toe, bestel gewoon nog even wat fabrieksshoarma of diepvriessushi, jeweetwel, echt lekker eten, en waan jezelf kosmopoliet. Hoort bij die act. Lekker internationaal en zo. | |
| Raw85 | maandag 6 oktober 2025 @ 23:09 |
| Voedsel van eigen bodem | |
| cherrycoke | maandag 6 oktober 2025 @ 23:16 |
| valt de Nederlandse chinees ook onder dit? | |
| embedguy | maandag 6 oktober 2025 @ 23:18 |
Uhhh, wat ben jij aan het roken? Ik vind het ook best prima hoor, maar dat is alleen maar omdat ik ermee ben opgegroeid. Gerechten uit andere landen zijn zó-veel lekkerder. Als ik niet-Nederlander was geweest had ik het ook niets gevonden. En terecht. Beter laten we de typisch Nederlandse gerecht in het verleden. | |
| embedguy | maandag 6 oktober 2025 @ 23:21 |
Haha, dat zou wel beter zijn. En ook dat is écht Nederlands. Vind je nergens anders, die aan-de-Nederlander-aangepaste Oosterse gerechten. | |
| Glazenmaker | maandag 6 oktober 2025 @ 23:28 |
Als ze mij woensdag de blauwe hap hebben aangepakt ga ik trippen. | |
| EttovanBelgie | maandag 6 oktober 2025 @ 23:29 |
Cambodiaans gefrituurde tarantula, da's pas authentiek. Of Mongools gekookt schapenhoofd. Of Koreaans geprepareerde liefst nog levende octopus. Smullen. Doe mij die babi pangang dan maar. [ Bericht 5% gewijzigd door EttovanBelgie op 06-10-2025 23:35:11 ] | |
| marc0871 | maandag 6 oktober 2025 @ 23:48 |
Het Cin. Ind. Spec. Rest. Was toch cultureel erfgoed geworden? | |
| gwn_een_user | maandag 6 oktober 2025 @ 23:56 |
Bekijk deze YouTube-video ik geloof nog steeds dat die cambo's hier ramsay keihard hebben getrolld | |
| Joppiez | dinsdag 7 oktober 2025 @ 01:14 |
Oh de Nederlandse keuken, wat een feest. De afbeelding vat het wel mooi samen. Ik mis alleen friet, kroket en frikandel. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad ja. | |
| BlaZ | dinsdag 7 oktober 2025 @ 01:23 |
Noem het dan gewoon Nederlands eten, Hollandse pot is een discriminatoire term. | |
| Niels0Kurovski | dinsdag 7 oktober 2025 @ 01:25 |
Erwtensoep en hachee. Hollands stoofpotje, hollands pannetje met jachtsaus, boerenkool stamppot. Vijf nederlandse gerechten om prima de week mee door te komen. En dan volgende week belgische week met frieten en mosselen, uitgebreide brunches, waterzooi, brussels pannetje, wild... Frans doen we een maand, italiaans dan weer een week net als indiaas en thais. 's-Woensdags wel standaard blauwe hap (indo). Zweedse keuken kan er ook nog wel bij met oa köttbullar, gemarineerde zalm etc. Mexicaanse keuken... Surinaams/javaanse keuken... Iberisch en grieks voedsel slaan we over. Turkse stoofpotjes, adana kebab enz. Afrikaans met reptiel ook lekker en de vietnamese keuken niet te vergeten is ook fan-tas-tisch. Goulash is hongaars net als zigeunersaus en is ook verplicht. Wienerschnitzel met aardappelen en doperwten. Gewoon even die provincialen laten zien wat echt eten is. Die idioten weten niet wat ze missen. [ Bericht 15% gewijzigd door Niels0Kurovski op 07-10-2025 04:49:59 ] | |
| TAmaru | dinsdag 7 oktober 2025 @ 02:37 |
| Ik zou een week niet kunnen eten! Yikes! | |
| Flow3r | dinsdag 7 oktober 2025 @ 04:50 |
| Andijviestamppot met rauwe andijvie en spekkies, is net snoep voor mij | |
| Niels0Kurovski | dinsdag 7 oktober 2025 @ 05:35 |
Voor banket ed moet je toch echt in Frankrijk of Denemarken zijn. | |
| Niels0Kurovski | dinsdag 7 oktober 2025 @ 05:37 |
Met mosterd. Ik maak dat zelf nooit, maar is goed te doen. | |
| sp3c | dinsdag 7 oktober 2025 @ 05:54 |
Je kunt gewoon niet koken | |
| SebbeSwensje | dinsdag 7 oktober 2025 @ 06:03 |
| Toch weer wat geregeld voor de boeren uhmmm, de burgers, ah nee voor de beweging! Lekker gewerkt. | |
| Starhopper | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:02 |
Ik vroeg Brabants en Limburgs. Niet Belgisch | |
| BlaZ | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:32 |
Het hangt erg af van de periode en beschikbare ingrediënten. Bourgondië stond in de 15e bekend om zijn uitmuntende banketten (in de andere betekenis) maar daar is hedendage weinig van over. Het is wel interessant om te zien hoe ver het terug gaat, dit is bijvoorbeeld een gerecht wat voorkomt in het kookboek van Apicius uit de 1e eeuw: Bekijk deze YouTube-video | |
| Hexagon | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:35 |
| Een beetje de hap die je in een studentenverenigingsmensa kan krijgen. | |
| Hexagon | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:39 |
Nederland blinkt wel uit in snoep, koek en snacks. Daar hebben we toch veel lekkere dingen in bedacht. Maar de echte maaltijden zijn een echo van armoede inderdaad. | |
| heywoodu | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:42 |
Potverdorie, krijg je ineens draadjesvlees op je werk. Ach en wee! Waar kan ik overigens solliciteren? | |
| Hexagon | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:44 |
Bijna niemand in de zuidelijke provincies eet dagelijks Belgische keuken. Ze eten er echt nagenoeg hetzelfde. Daarom is het assortiment in supermarkten ook overal bijna hetzelfde. | |
| heywoodu | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:45 |
Ik eet elke ochtend bruin brood met hagelslag en er zijn bijzonder weinig dingen waar ik meer zin in heb om mijn bed voor uit te komen | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:46 |
Dit vind ik nou zo'n onzin. Als ik zin heb in boerenkool met worst dan eet ik het, al is het midden in de zomer. | |
| thabit | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:49 |
De Nederlandse spelling ook niet. | |
| miss_sly | dinsdag 7 oktober 2025 @ 07:54 |
Moet je ook zeker doen. Al eet je pepernoten in augustus of paaseitjes in januari. Als er vorst overheen gegaan is, is de smaak beter. Zo zegt men. | |
| Starhopper | dinsdag 7 oktober 2025 @ 08:14 |
Dan stop je het toch een nacht in de vriezer | |
| miss_sly | dinsdag 7 oktober 2025 @ 08:16 |
Dat is toch anders | |
| TLC | dinsdag 7 oktober 2025 @ 08:22 |
| Worstenbroodjes | |
| Niels0Kurovski | dinsdag 7 oktober 2025 @ 08:35 |
Ik zat op kookles in Oostende toen ik er woonde. De gegoede burgerij sturen hun dochters er heen want ja, ze moeten wel fatsoenlijk kunnen koken voor hun toekomstige man. Echter, de meeste jeugd houdt het bij frituur. Gastronomie is daar toch iets van wat oudere en beter gesitueerde mensen. Vlak fransen en brusselaars ook niet uit met hun friet op brood. Een mitraillette verzin je niet. Dat is een mexicano met friet op stokbrood. Echt walgelijk. België is ook geen kaasland. Dat is meer van Nederland, Frankrijk, duiste Alpen, Zwitserland en Italië. Paté zijn ze dan wel meester in. | |
| Ozewiezewozewalla | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:21 |
| Hollandse pot: Babi Pangang en Kapsalon! | |
| Ozewiezewozewalla | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:23 |
* Ozewiezewozewalla legt zijn pepernoten in de diepvries Ben benieuwd! | |
| miss_sly | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:25 |
Ik ook! | |
| Harvest89 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:27 |
Limburg is vernederlandst hoor. Alleen de vlaai en zuurvlees hebben het nog overleefd. | |
| TigerXtrm | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:27 |
Je niet compleet ziek vreten aan gehaktballen, aardappels en jus | |
| Harvest89 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:28 |
Het gaat vooral om kruiden. Turken, Grieken, Italianen, Spanjaarden, Indiers etc weten wat kruiden zijn. | |
| Harvest89 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:32 |
Ja, dat is ook een mooi voorbeeld. Traditioneel Chinees eten is veel anders. Maar de Chinezen hebben gerechten naar de smakeloze mond van de Nederlander moeten aanpassen. | |
| NecSpeNecMetu | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:38 |
| Logisch, het is Nederland | |
| saparmurat_niyazov | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:39 |
| De W van wakker, stamppot eten | |
| Cheeseburgert | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:42 |
Spruitjes zijn woest lekker. Niet iedereen is jouw moeder die ze 5 weken lang doorkookt tot snot. Dan nog een snufje nootmuskaat om de boel te kooloniseren. JumJumJum | |
| Managarm | dinsdag 7 oktober 2025 @ 09:46 |
Speciaal voor jou wordt er om sambal bij gevraagd... Het afgeven op de eigen cultuur zit er wel goed ingebakken bij een aantal mensen hier. | |
| Fleischmeister | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:03 |
Soms gebruiken ze in die kringen zoveel kruiden dat ik het idee heb dat ze wat te verbergen hebben. Als de hoofdingrediënten lekker zijn heb je niet veel kruiden nodig. | |
| fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:04 |
| |
| Starhopper | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:04 |
Spruitjes zijn ranzig. | |
| fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:05 |
Met spekjes | |
| Starhopper | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:07 |
| |
| Cheeseburgert | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:08 |
Spruitjes die je zonder tanden kunt eten, zoals de gemiddelde huishoudschool moeder ze maakt wel ja | |
| Frutsel | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:11 |
| Spruitjes zijn dan ook Belgisch en vallen vast niet onder de Nederlandse pot Al zijn ze best lekker Net als wiflof | |
| AchJa | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:12 |
| Dus als ik het goed begrijp is de hollandse kost maar ruk volgens sommigen en moet er vooral voedsel van elders geimporteerd worden??? Niet echt een heel klimaatbewuste keuze toch? Daarbij ook wel een beetje hypocriet omdat wij vooral niks mogen exporteren van diezelfde kliek figuren... | |
| miss_sly | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:13 |
Niks mis met Hollandse kost. Wel iets mis met van bovenaf opgelegd krijgen dat je uitsluitend Hollandse kost kunt eten. Bovendien is met heel veel ingredienten van Nederlandse bodem (Hollands zou alleen Noord- en Zuid-Holland zijn) ook heerlijk niet Hollandse kost te bereiden. | |
| ootjekatootje | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:14 |
Kneus. We hebben hier de meest mooie producten. Daar gaat het juist over. | |
| fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:16 |
Spruitjes even blancheren en samen met de spekjes bakken. Heerlijk. Als het niet het label Nederlands had gehad zou je dat ook gewoon met me eens zijn. Met je act. | |
| fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:17 |
Witlof dan wel uit de oven met ham en kaas. | |
| Frutsel | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:17 |
Uiteraard, wel Hollandse kaas natuurlijk en extra veel ham om onze boeren te helpen | |
| Questular | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:18 |
| Je leest de titel en weet al dat alle zolderkamer heldjes even willen etaleren hoeveel verstand ze van eten hebben. | |
| Starhopper | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:26 |
Ziejewel. Het is niet te vreten en daarom moet er ham en kaas op | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:29 |
Ja, daarom lopen ze ook altijd zo vreselijk uit hun bek te meuren. | |
| fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:30 |
Ja want alles waar kaas op zit moet wel goor zijn | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:31 |
Witlof met ham en gesmolten kaas. | |
| fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 7 oktober 2025 @ 10:31 |
Akkoord | |
| Mikeytt | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:21 |
Vroeger wel. Tegenwoordig niet meer. Ze worden altijd in de koeling gezet wat hetzelfde effect geeft. (Overigens geen significante verbetering... boerenkool wordt alleen maar een heel klein beetje minder bitter) | |
| Mikeytt | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:24 |
Transport is maar een zeer insignificant deel van de uitstoot. Belangrijk is wat je eet, niet waar het vandaan komt. | |
| Mikeytt | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:26 |
Voor goed eten heb je niet veel kruiden nodig. In een Frans sterrenrestaurant gaan ze ook niet met 20 kruiden zitten koken. Spruitjes met wat zout en nootmuskaat... lekker man | |
| ootjekatootje | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:43 |
| Oosterschelde kreeft met zeekraal, | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:43 |
Verse oogst | |
| ootjekatootje | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:47 |
| Bitterballen en worstenbroodjes, | |
| dennis_b | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:50 |
Ranzig nog wel. Ben je 12 jaar ofzo? | |
| Cherni | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:52 |
| Rode kool, aardappelen, zuurvlees( geen draadjes vlees) kunnen ze mij midden in de nacht voor wakker maken. | |
| Gia | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:53 |
Spruitjes moeten een bite hebben, inderdaad. Dan zijn ze heerlijk. Mijn schoonmoeder kookt ze kapot en dan is het echt niet lekker. Zelfde eigenlijk met champignons: sommige bakken die helemaal naar de gallemiezen, zo zonde. Witlof is heel lekker, maar niet typisch Hollands. Ik eet witlof gewoon gestoofd of rauw in een salade. Vorige week weer een keer boerenkool stamppot gehad. Heerlijk!! Ik mag nergens zout op doen, dus gebruik wel vaak kruiden. Heb van de dietist ook een kruidenwijzer gekregen waar op staat welke kruiden goed passen bij welk gerecht, om zout te vermijden. Ik hoef niet zout arm, maar wel zout beperkt. | |
| Hexagon | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:54 |
| Die stamppot gerechten zijn vooral prima als je als student een avond je helemaal de tering in gaat zuipen en een bodem nodig hebt. | |
| Gia | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:54 |
Tja, je hebt mensen die zijn als kind zo verwend, dat ze heel veel zaken niet lusten. Dit ligt niet aan die persoon maar puur aan de opvoeding. Moet je medelijden mee hebben. | |
| Gia | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:56 |
Typisch carnavalsgerecht ook. Heerlijk, eerst een groot bord hutspot met spek, gehaktbal of worst en dan de kroeg in. Kun je er prima tegen, hoor. | |
| Hexagon | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:56 |
| Bijna geen enkel kind vind spruitjes lekker. Dat ligt niet aan opvoeding, maar omdat er zwavel in zit, en dat vinden kinderen gewoon niet lekker en volwassenen wel. | |
| Telefoonvork | dinsdag 7 oktober 2025 @ 12:20 |
| Pannekoeken Hutspot met klapstuk Rauwe andijviestampot met rookworst Wie zei dat de Nederlandse keuken saai is? | |
| Eightyone | dinsdag 7 oktober 2025 @ 12:54 |
*steekt vinger op* Maar goed, de ingrediënten kosten vaak relatief weinig. Dat is nog wel een reden om stampot oid op tafel te zetten. En het is vrij gezond. Maar het is verder niet bijzonder van smaak of zo. Buiten de deur bestel ik iets dergelijks ook niet snel, als het tijd is voor een warme hap. Dat is toch vaak iets met een basis van nasi of pasta. | |
| xpompompomx | dinsdag 7 oktober 2025 @ 12:59 |
| Ik was altijd meer liefhebber van (in) de Vlaamsche Pot. | |
| Questular | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:03 |
Zuurvlees is dan ook een geschenk van de goden. | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:06 |
| Spruitjes | |
| saparmurat_niyazov | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:10 |
Niet te verwarren met de Cambodjaanse Pot, radicaal liefhebber van rijst. | |
| heywoodu | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:11 |
Het is een beetje zoals zo veel mensen in zo veel landen: wat zij gewend zijn van huis uit vinden ze dan 'saai' en dus is hun eigen culinaire cultuur 'saai'. En dan aankomen met allerlei exotische landen, want daar eet men elke dag weer de meest weergaloze maaltijden. Ondertussen zit de gemiddelde, laten we zeggen, Braziliaan in de praktijk gewoon vijf dagen in de week rijst met bonen te eten. En dan eens in de week naar de self-servicevreetschuur, exotisch. | |
| Nattekat | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:12 |
| Gewoon broodje met ham en kaas hier. Zoals het hoort. | |
| heywoodu | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:13 |
Misschien toch maar weer eens proberen dan Geen groot fan van veel soorten stamppot (boerenkool, meh) overigens, maar rauwe andijvie met aardappels en blokjes kaas en spekjes zoals mama het maakt, boh boh boh | |
| Eightyone | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:19 |
Prima weg te krijg wmb, zolang het niet wit is (en de kaas jong en zacht). Dat vind ik een van de mindere kanten van Nederlands eten, de voorliefde voor klef wit brood met verdroogde kaas erop, dat zich als een soort bal in je keel vast zet. | |
| kibo | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:25 |
Ik mis de Berenhap pindasaus en de Kapsalon nog .... | |
| Alarmonoff | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:29 |
| Kapsalon klappen is inmiddels ook Nederlandse cultuur. | |
| QWARQTAARTJE | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:39 |
| Je bent toch niet verplicht het restaurant eten te eten toch? Fenoeg plekken | |
| Eightyone | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:40 |
| Is pindakaas ook typisch Nederlands eten? Oorspronkelijk komt het iig van elders. Maar we hebben het hier wel een soort van geadopteerd. Het smaakt iig prima, en er gaat op vakantie standaard een bakje mee. Hoewel dat puur vanwege diabetes- en gebrek-aan-koeling-issues is. In dat opzicht is er iig geen praktischer broodbeleg. Eigenlijk heb ik over de grens liever broodbeleg dat typisch is voor de plek van bestemming, maar dan gaat steeds minimaal één van eerdergenoemde issues een rol spelen. | |
| Gia | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:42 |
Ligt heel erg aan de manier waarop je het klaarmaakt. Mijn kinderen hebben het altijd gegeten. Die zwavelsmaak krijg je veel minder als je het niet te lang kookt, even stooft met wat boter en dan lekker kruidt. Wat veel ouders doen om kinderen te laten eten, is overal appelmoes bij doen. Resultaat: Moeilijke eters die alleen zoet eten lekker vinden. | |
| Hexagon | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:42 |
Pindakaas is meer Amerikaans/Canadees | |
| nostra | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:43 |
| Die bemoeizucht met eten, of het nou Hollands of iftar of vegamega of wat dan ook is, ga gewoon werken en neem te vreten (mee) wat je lekker vindt. | |
| Lichtloper | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:09 |
Met lokale Nederlandse ingrediënten kun je ongekend lekker koken natuurlijk. Loop een hip restaurantje in en ze koken 9 van de 10 keer met lokale seizoensgebonden ingrediënten. Maar Nederlanders zelf besteden vaak gewoon nauwelijks aandacht aan wat ze naar binnen werken. Vergelijk even hoe een Italiaan een simpele pasta klaarmaakt, vergeleken met hoe een Nederlander een AVG’tje maakt. Of wat je bij de Fransen voor een alledaagse lunch krijgt, vergeleken met ons. | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:21 |
Met rode khmer saus | |
| Managarm | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:33 |
| Ik maak altijd een fusie van Duits en Nederlands: boerenkool stamppot met curry gewürz | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:41 |
En je kan het in grote hoeveelheden maken zodat je jezelf kan vullen voor de komende dagen. Ik heb er geen enkel probleem mee om 5 dagen achtereen wortelstamp of iets dergelijks te eten. | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:42 |
Ik lustte ze als kind ook niet, alleen al van de geur werd ik onpasselijk. Nu mag je me er s'nachts voor wakker maken. | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:47 |
Dat goedkope is er tegenwoordig ook wel een beetje vanaf. Bij een flinke pan boerenkool voor een compleet gezin mag je rustig 3 rookworsten hebben en die van de Hema zijn tegenwoordig al 3.75 per stuk, dan ben je dus alleen al voor de rookworsten meer dan 11 euro kwijt. | |
| BlaZ | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:48 |
Dat boeit ook niet, een paar graden extra opwarming zou Nederland goed doen. | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:49 |
Volgens mij is pindakaas een Amerikaanse uitvinding. | |
| Hathor | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:52 |
Duitse braadworst. maar dan wel de echte Duitse en niet die Nederlandse smakeloze nepzooi. Online een adresje voor gevonden die het thuis bezorgd, de Internetslager. Ik bestel er geregeld een paar pakken. | |
| Ozewiezewozewalla | dinsdag 7 oktober 2025 @ 14:52 |
Maar inmiddels wel volledig ingeburgerd als Nederlands voedsel. Aardappels komen ook uit Amerika, en hutspot is door de Spanjaarden uitgevonden. | |
| Managarm | dinsdag 7 oktober 2025 @ 15:08 |
Wij gingen een paar jaar achter elkaar naar festivals in Duitsland, broodje braadworst als ontbijt, er stond een hele lange rij te wachten tot het kotje opging. | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 15:23 |
Ik was als kind al verzot op spruitjes Door dit topic ga ik vanavond voor spruitjes | |
| AchJa | dinsdag 7 oktober 2025 @ 17:35 |
Dat verhaal is al lang achterhaald... This study presents “a significant deviation from the former scientific mainstream opinion that transport is no major contributor to emissions from the food system”, a scientist not involved in the research tells Carbon Brief. | |
| Swango | dinsdag 7 oktober 2025 @ 18:36 |
| Lekker toch, en voedzaam volgens de schijf van vijf. Ik zou nog de stoofpeertjes bij draadjesvlees toepassen, en, voor als het niet op de op foto staat: hete bliksem. | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 18:37 |
Hete bliksem Stoofperen Toffe peren Muilperen | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 18:39 |
| Heerlijke Hollandse pot op net Aardappels, karbonade en spruitjes | |
| Telefoonvork | dinsdag 7 oktober 2025 @ 18:58 |
| Kapsalon is ook 100% Nederlands. Het zijn vaak wel de Turken die het maken, maar het is toch echt een Nederlandse uitvinding. Bekijk deze YouTube-video | |
| Telefoonvork | dinsdag 7 oktober 2025 @ 19:03 |
Hutspot is van oorsprong Nederlands. | |
| AchJa | dinsdag 7 oktober 2025 @ 19:25 |
| Trommelkoeke, sûkerbôle, postro, sûpengrottenbrij... | |
| Ozewiezewozewalla | dinsdag 7 oktober 2025 @ 19:32 |
Gejat van de Spanjaarden https://historiek.net/lei(...)ng-wittebrood/83457/
| |
| Ozewiezewozewalla | dinsdag 7 oktober 2025 @ 19:34 |
mastur... oh, wacht... | |
| StateOfMind | dinsdag 7 oktober 2025 @ 19:36 |
Voor de liefhebbers van fruitseks (een banaan in de pruim peren), ik keur hem goed |