| capuchon_jongen | maandag 6 oktober 2025 @ 15:15 |
| Hoe begin je er aan? Deze keer geen hulp vragen aan chatGPT maar aan lieve FOK!users. Weet er iemand een goede Youtube filmpje . Er zijn er best veel. Mijn doel is om dit jaar om te leren koken. Ik kan al vlees bakken en aardappelen koken. Nu wil ik soep maken. Voorbeeld de basissoepen zoals tomatensoep of preisoep of ui soep [ Bericht 13% gewijzigd door capuchon_jongen op 06-10-2025 15:21:20 ] | |
| TheFreshPrince | maandag 6 oktober 2025 @ 15:18 |
Tuurlijk. Heb je al bedacht wat voor soep? Bijvoorbeeld: Bouillon Consommé Kippensoep Groentesoep Rundvleessoep Tomatensoep Champignonsoep Mosterdsoep Aspergesoep Pompoensoep Erwtensoep Minestrone Gazpacho Miso-soep Pho Borsjtsj Chowder Linzensoep Kikkererwtensoep Groene groentesoep Kokossoep met curry Komkommersoep Aardbeiensoep Courgettesoep Bloemkoolsoep Uiensoep Paprikasoep Broccolisoep Kervelsoep Preisoep Knoflooksoep Vissoep Krabsoep Garnalensoep Tom Yum Tom Kha Kai Ramen Laksa Goulashsoep Witlofsoep Spinaziesoep Pastinaaksoep Wortelsoep Zoeteaardappelsoep Koolsoep Peulvruchtensoep Aardappelsoep Selderijsoep Kastanjesoep Truffelsoep Kippenragoutsoep Tartaarsesoep Kreeftensoep Visserssoep Kerriesoep Courgette-basilicumsoep Rode linzensoep Paddenstoelensoep Knolselderijsoep Artisjokkensoep Maissoep Ratatouillesoep Currysoep Tortillasoep Bouillabaisse Rodebietenroomsoep Koolrabissoep Tomaten-paprikasoep Peperroomsoep Venkelsoep ? | |
| Farenji | maandag 6 oktober 2025 @ 15:20 |
| Goede soep begint met goede bouillon. Ga die eerst maar eens maken, de rest is simpel. | |
| capuchon_jongen | maandag 6 oktober 2025 @ 15:21 |
OP aangepast mijn vriend | |
| Sunshine1982 | maandag 6 oktober 2025 @ 15:28 |
Bij veel supers verkopen ze een fantastisch tomatensoep pakket. Kind kan de was doen. | |
| summer2bird | maandag 6 oktober 2025 @ 15:38 |
| Okey, ik ben een beetje bedreven in soep maken, mijn favoriete recept is ouderwetse groentesoep. Meestal kook ik voor 20 man dus ik pas het recept een beetje aan Ingrediënten 1 schenkel of mergpijp (ligt bij rundervlees) 1 of 2 zakken soepgroenten (afhankelijk hoeveel groente je lekker vind, ik doe altijd veel groente) Bouillonblokjes 300 gram gehakt 1 uitje Vermicelli Gehaktkruiden Je begint een paar uur voor etenstijd, als ik om 6 uur wil eten hou ik meestal 2 uur aan als begintijd. Doe in een grote pan de schenkel/mergpijp met 2 of 3 liter water. Op de verpakking staat 1 mergpijp met liter, dat is onzin, je kan echt wel wat meer water erbij doen. Breng dit aan de kook en draai het vuur terug tot het heel zacht pruttelt. Laat het een paar uur zacht door pruttelen, net aan de kook. Maak de gehaktballetjes, mix het gehakt met een theelepel gehaktkruiden en 1 gesneden uitje. Rol kleine balletjes van het mengsel en zet het in de koelkast. Na een paar uur koken, voeg de soepgroenten toe aan het bouillon (pan met schenkel/mergpijp en water) Voeg bouillonblokjes en een handje vermicelli toe en proef elke keer of het al goed op smaak is. Wanneer het nog flauw van smaak is, voeg bouillonblokjes toe of zout en peper. In het laatste halfuurtje, voeg de soepballetjes toe en kook deze minstens 10 minuten mee met de soep. Deze soep laat zich ook heel goed invriezen | |
| Mutsaers__78 | maandag 6 oktober 2025 @ 16:45 |
| Ok, begin met de simpele variant. - ui en knoflook fijn snijden - beetje olie de pan heet maken, - ui en knoflook licht fruiten - water erbij - (groente)bouillonblokje erbij - aan de kook brengen - groente erin (makkelijkst is zakje soepgroenten kopen in het koelvak van de super) - aan de kook brengen 10/15 minuten licht doorkoken Klaar. Daar heb je je simpele, zelfgemaakte groentesoep. | |
| FlippingCoin | maandag 6 oktober 2025 @ 16:55 |
| runderlappen aanbraden in de pan tot ze goed kleur hebben, eruit halen en apart leggen. 4 gele uien 1 prei 1 knolselderij 2 pastinaken 1 grote winterpeen 4 middelgrote aardappelen 500gr spliterwten 1 bos bladdelderij paar laurierbladeren allemaal grof in blokjes snijden, in diezelfde pan doen, water toevoegen tot het net niet onder water staat, op het laagste vuur zetten, regelmatig roeren als het op soep lijkt na een uur of 2: 3 theelepels knoflook 2 theelepels sambal oelek 2 theelepels grove mosterd scheutje azijn zwarte peper boullionblokjes parmazaanse kaas korst roeren en verder laten koken op laag vuur als laatste worst en gesneden runderlappen toevoegen voor niet vega en nog een half uurtje laten koken volgende dag pas opeten | |
| Watmoetjenou | maandag 6 oktober 2025 @ 16:58 |
Runderlappen meteen joh. Trekt mooi mee | |
| golfer | maandag 6 oktober 2025 @ 17:02 |
Neem eens een kijkje in het Fok!-kookboek? Deze over soepen en sauzen bijvoorbeeld: CUL / [FOK!-kookboek] Soepen en sauzen | |
| Metalfrost | maandag 6 oktober 2025 @ 17:16 |
| @capuchon_jongen heb je DM gestuurd met info hierover, was naar aanleiding van het andere soep topic van jouw hand, wist niet dat deze nog open was | |
| Kaneelstokje | maandag 6 oktober 2025 @ 17:19 |
Denk dat dit voor een starter in de keuken een stap te ver is. Hoewel het prima is, en soepen over het algemeen weinig risico hebben (gewoon vuur uit zetten, lol), zegt Capu dat hij wil leren koken. Dan kun je beter bij een basisschool beginnen als tomatensoep. | |
| Hyaenidae | maandag 6 oktober 2025 @ 17:39 |
Is dat niet een kwestie van bouillonblokjes in een pan water laten gaarkoken? | |
| summer2bird | maandag 6 oktober 2025 @ 17:43 |
Er zit wel een groot verschil tussen bouillonblokjes soep en soep van echte botten. Je proeft het, en ruikt het ook. Bouillon getrokken uit botten ruikt en smaakt veel dieper, veel hartiger. Ik kan de woorden niet precies vinden maar je zou voor de grap eens een middagje beide moeten maken, en je zult het verschil zien. Ik vind zelf boullion uit boullionblokjes prima als er geen alternatief is, bijvoorbeeld voor mijn werk heb ik een uur om soep te maken voor 20 man, dan is het prima. Maar thuis doe ik altijd uit bot. Botboullion is trouwens bizar makkelijk, het kost alleen wat tijd. Je hebt alleen een pan met water, een mergpijpje of een schenkel en een paar uurtjes nodig. | |
| TheFreshPrince | maandag 6 oktober 2025 @ 17:43 |
Dat kan prima als je niet zelf bouillon wil trekken. Ik heb meestal haast (geen zin om lang te wachten) dus dan begin ik met bouillon, kruiden, vlees, groenten, verse kruiden, vermicelli of wat er maar in moet (afhankelijk van het recept). Je kan weinig verprutsen aan soep zolang je maar tussentijds blijft proeven voor je iets toevoegt. Maak je verse erwtensoep, dan heb je wel enkele uren nodig en goede voorbereiding. En eigenlijk moet je dat pas een dag later opeten, zodat alles goed bindt en de smaak overal intrekt. | |
| Mikeytt | maandag 6 oktober 2025 @ 17:52 |
| Bekijk deze YouTube-video | |
| Gibson88 | maandag 6 oktober 2025 @ 18:01 |
| Ik maak zelf een roe, gaar deze , en verder bouillon enzovoort. Meeste staat al wel in dit topic vermeld. | |
| Kaneelstokje | maandag 6 oktober 2025 @ 18:02 |
De roe zit op 5 december in je schoen. Je bedoelt een roux? | |
| Farenji | maandag 6 oktober 2025 @ 18:08 |
Los jij nou maar gewoon een zakje cupasoup op in warm water, jij proeft het verschil toch niet. | |
| Hyaenidae | maandag 6 oktober 2025 @ 18:10 |
Nou jaaa.....wat is dit nou weer voor hatelijke reactie [ Bericht 1% gewijzigd door Hyaenidae op 06-10-2025 18:20:17 ] | |
| FlippingCoin | maandag 6 oktober 2025 @ 18:25 |
ik heb vertrouwen in die jongen (soms) | |
| FlippingCoin | maandag 6 oktober 2025 @ 18:38 |
ja kan wel als niet ook 1 versie zonder vlees erin maakt | |
| Nizno | maandag 6 oktober 2025 @ 19:10 |
Zo jammer dat zelfs een mod als @capuchon_jongen niet eens weer waar het FOK!-kookboek te vinden is. | |
| capuchon_jongen | maandag 6 oktober 2025 @ 19:13 |
Sorry dat ik weinig in CUL langs kom | |
| Nizno | maandag 6 oktober 2025 @ 19:19 |
![]() | |
| Captain_Ghost | maandag 6 oktober 2025 @ 19:30 |
Wellicht is leuke idee als iemand een Fok! kookboek echt boek van maken en op bol te koop zetten. De geld kan naar Fok! server toe.. ofzo.. | |
| FlippingCoin | maandag 6 oktober 2025 @ 19:32 |
juridisch onhaalbaar | |
| Captain_Ghost | maandag 6 oktober 2025 @ 19:34 |
Op welk gebied... ? | |
| Watmoetjenou | maandag 6 oktober 2025 @ 19:38 |
Het is niet heel makkelijk om unieke zelfbedachte gerechten uit te brengen. Zeker niet als het makkelijke gerechten zijn | |
| Captain_Ghost | maandag 6 oktober 2025 @ 19:42 |
Soep maken is eenvoudig. Je moet wel af en toe blijven proeven en roeren. Ik maak meestal een kipsoep. - Honing basissoep Kipsoep - Bosui - Kipfilet - Tauge - Soep Vermicelli - kip bouillon blokje van Maggi Volg de stappen die op pak honing basissoep. Je hebt een soep... Ik pak vaak de grote pan, daarmee kan ik meerdere keren soep pakken. Op 1e dag eet ik ze op met stokbrood met kruidenboter (diepvries). 2e dag kan je nog keer soep eten. Maar dan voeg ik twee kruiden bij. Kurkuma en Kerrie. Heb je een indiaanse kip kerrie soep. Net heerlijk als gewone kippesoep Je kan ook tomaten ketchup of maggie in kom bij als je een zachte of sterke smaak wilt. Heel soms is soep dan te zout, je kan door beetje suiker bij om wat zoeter te maken. Maar proef ze altijd voordat je iets toevoegen. Luistert goed naar je smaakpapillen. [ Bericht 5% gewijzigd door Captain_Ghost op 06-10-2025 19:47:51 ] | |
| Captain_Ghost | maandag 6 oktober 2025 @ 19:46 |
Er zijn letterlijke honderden recepten die haast hetzelfde zijn. Maar wat je wel kan doen, is recepten op basis van Fok! user opstellen en foto`s maken. Dat is al uniek. Ik ben wel benieuwd of dat überhaupt wel mogelijk. FOK kookboek.. Waarbij groep mensen zelf maken en elkaar gerechten keuren. Dat kan toch geen fout zijn.. | |
| golfer | maandag 6 oktober 2025 @ 20:20 |
Hij is niet de enige. Heel veel users vinden de sticky topics bovenaan de forumonderdelen niet. | |
| de_boswachter | maandag 6 oktober 2025 @ 22:22 |
Dat bevreemd je? | |
| vul_maar_in | maandag 6 oktober 2025 @ 22:33 |
| Snert: 1 pak spliterwten (500 gr) grof gesneden: 1 peen 1 knolsederei 1 prei 1 ui (optioneel) bosje platte selderei 2 schouderkarbonades of 300-350 gr hamlap 5 groentebouillion blokjes 2 liter water Witte Peper naar smaak Zet je water op met het vlees erin, breng rustig aan de kook. (paar keer afschuimen kan geen kwaad). Voeg bouillon en erwten toe, kook op laag vuur tot de erwten zacht zijn en het vlees van het bot komt. haal het vlees uit de pan. Laat een kwartiertje afkoelen en snijd het dan klein. Gooi het vlees samen met de gesneden groenten terug in de pan en kook nog een uurtje of 2 rustig door. Om de tien- twintig minuten rustig roeren zodat je erwten niet aanbakken onderin.(Hangt een beetje van de grootte van je pit af) Nachtje buiten zetten of in de koelkast mag maar hoeft niet. NB: Rookworst kook je niet mee tijdens het maken, die warm je op met de soep.(anders smaakt de worst gewoon naar erwtensoep ipv worst) [ Bericht 1% gewijzigd door vul_maar_in op 06-10-2025 22:40:44 ] | |
| Bart2002 | maandag 6 oktober 2025 @ 22:41 |
Dat is de vijfde smaak: umami. Overigens kan men wat dat betreft ook wonderen verrichten met het Star Porcini bouillonblokje. Dat is samen met 1 schepje suiker door de saus HET geheim van de Italiaanse huisvrouw. ![]() | |
| dexamfetamine | maandag 6 oktober 2025 @ 22:46 |
Bekijk deze YouTube-video | |
| Bart2002 | maandag 6 oktober 2025 @ 22:48 |
| Oma's kippensoep: 2 liter water met 4 Knorr (moet perse dat zijn) blokjes (voor 1/2 liter per stuk) en 1.500 gram kippenpoten of dijen en veel verse selderij en bladpeterselie en 1 ui doormidden met schil en 2 schijven citroen aan de kook brengen en daarna 1 uur laten sudderen. Kip verwijderen en af laten koelen, vel verwijderen en plukken, terug in de pan nadat alle losse groenten zijn verwijderd, groente later vocht uitpersen en vocht terug in de pan, groente mag weg. Vermicelli, soepballetjes (gewoon van AH), en 350 gram boerensoepgroente toevoegen en nog 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Witte peper naar smaak en dan is ie af. Makkelijker kan haast niet. Feestmaal altijd. | |
| vul_maar_in | maandag 6 oktober 2025 @ 22:52 |
| Ik ga morgen denk ik maar erwtensoep maken lol, het weer is er wel naar. | |
| golfer | maandag 6 oktober 2025 @ 22:53 |
realAIVD in CUL / [FOK!-kookboek] Soepen en sauzen | |
| 111210 | maandag 6 oktober 2025 @ 22:54 |
Ik koop gewoon los een trosje tomaten, uien, zakje penen en een blikje puree. Stuk goedkoper. | |
| Seven. | maandag 6 oktober 2025 @ 23:08 |
| Schenkel dichtschroeien en vervolgens 4 uur koken in 2 liter water. Ik doe er ook nog 4 groentebouillon blokjes en 4 laurierblaadjes bij Na 3-4 uur de venkel eruit vissen als die lekker mals is, het vlees in kleine stukjes snijden en weer terug de pan in. Soepballetjes aanbraden en bij in de pan gooien. Soepgroenten bij in de pan en 20-30 minuten later lekker eten Stokbroodje en een borrelplank erbij en dan is het ook bijzonder geschikt voor mee eters tijdens een verjaardag. | |
| vul_maar_in | maandag 6 oktober 2025 @ 23:14 |
ik mis een deel geloof ik. | |
| Seven. | maandag 6 oktober 2025 @ 23:20 |
Vermicelli? | |
| vul_maar_in | maandag 6 oktober 2025 @ 23:22 |
Nee de venkel die opeens eruit wordt gehaald :-) Maar ik begrijp dat je de schenkel bedoeld hoor, ik dol maar wat. | |
| Seven. | dinsdag 7 oktober 2025 @ 06:32 |
| |
| Lienekien | dinsdag 7 oktober 2025 @ 11:48 |
Je noemt in je recept ook bouillonblokjes. Welke gebruik je dan, groentebouillon? | |
| vul_maar_in | dinsdag 7 oktober 2025 @ 13:41 |
| Groenteboullion is prima voor soepen. Wanneeer je een consomme of een Pho maakt moet je idd zelf je botten roosteren en trekken. (het gaat om het opgeloste gelatine gehalte mondgevoel en de smaak van het merg) Knieen vragen bij je slager :-) [ Bericht 10% gewijzigd door vul_maar_in op 07-10-2025 18:41:17 ] | |
| vul_maar_in | dinsdag 7 oktober 2025 @ 18:19 |
| oh en mijn snert recept is feilloos. (gestolen van mama) en werkt altijd. edit: je kan de erwten beter eerst wassen. Een vergiet met een grotere schaal eronder werkt perfect. En je mag best 1/6e rookworst insnijden en meekoken voor een extra rokerig tintje. [ Bericht 24% gewijzigd door vul_maar_in op 07-10-2025 18:35:16 ] | |
| vul_maar_in | dinsdag 7 oktober 2025 @ 18:22 |
in mijn gedachten een soort AI video waar er shit uit de soep wordt gehaald die er nooit inging | |
| capuchon_jongen | dinsdag 7 oktober 2025 @ 20:33 |
| Ik heb nu 1 ui gesneden. en 5 kleine teentjes knoflook Dit laten stoven met wat boter 2 Doosjes tomatenpuree toegevoegd daarna 5 wortelen en 6 tomaten in stukjes gesneden blokje vleesbouillon toegevoegd Nu staat het op om te pruttelen Ik ben echt benieuwd | |
| Nizno | dinsdag 7 oktober 2025 @ 20:37 |
en wat moet het gaan worden? | |
| capuchon_jongen | dinsdag 7 oktober 2025 @ 20:37 |
tomatensoep | |
| Watmoetjenou | woensdag 8 oktober 2025 @ 14:05 |
| Overleden? | |
| vul_maar_in | woensdag 8 oktober 2025 @ 14:19 |
| 5 wortels? ok. had er eerder een zakje soepgroeten bijgemikt... | |
| TheFreshPrince | woensdag 8 oktober 2025 @ 14:19 |
Je zou zeggen, "wat kan er nu misgaan met wilde bospaddenstoelensoep". | |
| oppiedoppie | dinsdag 11 november 2025 @ 20:08 |
| Pompoensoep alla oppiedoppie: (Kleine) pompoen in kleine stukjes snijden, binnenste eruit. (Ik heb pompoen uit eigen tuin en bak de schil gewoon mee) Dan eerst ui en knoflook fruiten in flinke scheut zonnebloemolie. Dan de pompoen erbij en bakken tot het wat zachter wordt. Ook doe ik er nog een aardappel in blokjes bij soms want zetmeel bind. Dan blikje/portje tomatenpuree en 2 groentebouillon blokjes (verkruimelen) en paar takjes dragon (beetje onbekend kruid, mijn favo en heerlijk bij pompoen) erbij en even meebakken. Dan beetje water erbij en pureren en steeds water toevoegen tot je de gewenste dikte hebt. Eerst is het net dikke appelmoes, dit kun je invriezen als je veel maakt, neemt minder ruimte in en bij gebruik pas verdunnen. Als ik opschep doe ik er ook vaak wat room of crème fraiche in. Niet meekoken want dan gaat het schiften ofzo. Dit is mijn favoriete soep. Na vaak proberen en variëren vond ik het zo het lekkerst. En niet moeilijk te maken. Venkelsoep is ook lekker. En courgettesoep. Of paprikasoep.Je maakt het eigenlijk steeds op dezelfde manier. En de groentes eerst bakken in op smaak gemaakte olie verdiept de smaak is mijn ervaring .Ik hou dus van soep van juist 1 groente en maak zelden groentesoep. | |
| golfer | dinsdag 11 november 2025 @ 20:30 |
| CUL / [FOK!-kookboek]Post hier je recepten en opmerkingen deel 2 | |
| arvensis | dinsdag 11 november 2025 @ 20:48 |
| Turkse rode linzensoep (mercimek çorbası) De meest basic soep die er is, als je alles in huis hebt. Benodigdheden: 1 glas rode linzen 1 liter water 1 wortel 1 aardappel 1 ui Zonnebloemolie Paprikapuree (salça) (te koop bij de Turk) Zout Peper Komijn (gemalen) Rode chillivlokken (pul biber) —- 1. Was je rode linzen 2. Schil je aardappel en snij hem in vieren 3. Schil je wortel (indien nodig) en snijd hem in kleinere stukken 4. Schil je uit en snijd hem in vieren 2. Vul je pan met water 3. Doe de linzen, wortel, aardappel en uit in je pan en breng het aan de kook. 4. Wanneer je linzen bovenaan drijven als een papje mix je de soep tot een gladde structuur met een mixer. 5. Voeg een mespuntje zout, idem zwarte peper, idem komijn en idem pul biber toe. 6. Breng je soep daarna nog een keer aan de kook. 7. In een ander pannetje doe je wat olie en salça. Goed roeren zodat je salça niet aanbrandt. 8. Wanneer je olie pruttelt giet je dit over je soep. Ik ga er dan nog een keer doorheen met de mixer omdat ik geen stukjes salça wil. |