quote:wat wil je hiermee? Deze pagina gaat over de verschillende vormen van verbranding en dergelijken. Gewone biochemie, niks bijzonders.
Op woensdag 26 februari 2003 20:57 schreef M.ALTA het volgende:[..]
http://www.bio.uva.nl/onderwijs/propcd/Les/MICROBIO/SYLBUS/BIOCHEM.HTM
quote:Inderdaad...
Op donderdag 27 februari 2003 01:09 schreef Malach het volgende:[..]
wat wil je hiermee? Deze pagina gaat over de verschillende vormen van verbranding en dergelijken. Gewone biochemie, niks bijzonders.
quote:Je bedoeld de citroenzuurcyclus enzo? Dat is namelijk waar het linkje naar wijst. Ik denk inderdaad dat de citroenzuurcyclus en wel meer enzymatische reacties niet meer werken in cellen die in de magnetron zijn gehouden. Puur omdat enzymen en eiwitten (enzymen zijn eiwitten, maargoed) in een irreversibele folding state terecht komen na verhitting boven gemiddeld 60 graden celsius. Maar dit gebeurd toch ook bij verhitting door bakken/braden/koken/grillen enzetera?
Op woensdag 26 februari 2003 20:57 schreef M.ALTA het volgende:[..]
http://www.bio.uva.nl/onderwijs/propcd/Les/MICROBIO/SYLBUS/BIOCHEM.HTM
Sterker zelfs: Het doel (naast verwarmen dan) van bakken/braden/koken/grillen ís het veranderen van de eiwitten. Voorbeeld? -> een ei. Ik denk dat de meeste mensen er wel over eens zijn dat een gebakken ei lekkerder is dan een rauw ei.
quote:Ook micro-organismen sterven direct/grotendeels in de magentron en de moleculaire samenstelling van het voedsel na koken is een andere als die na bereiding in de magentron.
Op donderdag 27 februari 2003 09:19 schreef Mobious het volgende:[..]
Je bedoeld de citroenzuurcyclus enzo? Dat is namelijk waar het linkje naar wijst. Ik denk inderdaad dat de citroenzuurcyclus en wel meer enzymatische reacties niet meer werken in cellen die in de magnetron zijn gehouden. Puur omdat enzymen en eiwitten (enzymen zijn eiwitten, maargoed) in een irreversibele folding state terecht komen na verhitting boven gemiddeld 60 graden celsius. Maar dit gebeurd toch ook bij verhitting door bakken/braden/koken/grillen enzetera?
Deze feiten hebben direct consequenties voor de ontwikkeling van goed-aardige micro-organismen die de spijsvertering be-invloeden.
De gevolg-keten is veel drastischer dan men idd op het eerste gezicht zou bedenken.
quote:Dat is idd ook een ander bij-effect.
Sterker zelfs: Het doel (naast verwarmen dan) van bakken/braden/koken/grillen ís het veranderen van de eiwitten. Voorbeeld? -> een ei. Ik denk dat de meeste mensen er wel over eens zijn dat een gebakken ei lekkerder is dan een rauw ei.
quote:Laat ik het sterker stellen. Ík kook/bak/braad/grill/microwave mijn eten om het van structuur te laten veranderen. voorbeeld?
Op donderdag 27 februari 2003 12:25 schreef M.ALTA het volgende:
[..]Dat is idd ook een ander bij-effect.
Kortom, ik verhit mijn eten om het van structuur te laten veranderen. Bijkomend voordeel is dat het tegelijkertijd warm wordt en dat warm eten soms lekkerder is dan koud (warm etenswaar heeft meer smaak).
quote:Dat micro-organismen sterven in de magnetron mag ik hopen, dat is ook mede de reden waarom ik mijn kip goed doorbak. Dat de moleculaire samenstelling veranderd klopt ook, dat doet elke verhittingstechniek. Dat het een andere moleculaire samenstelling heeft na magnetronbereiding dan na koken is logisch. Als alle verhittingstechnieken eenzelfde moleculaire samenstelling tot resultaat zouden hebben, zou je niet meer het verschil proeven of zien tussen een gebakken, gekookte of gegrillde vis.
Ook micro-organismen sterven direct/grotendeels in de magentron en de moleculaire samenstelling van het voedsel na koken is een andere als die na bereiding in de magentron.
quote:Je doet het overkomen alsof het een slecht iets is... alsof magnetron bereiding slechter zou zijn dan een willekeurige andere? In dat geval zou je niks meer kunnen doen. Niks meer eten, niet meer sporten, zelfs niet meer nadenken (levert bijv. stress op nl.) want "ALLES wat je doet heeft direct consequenties voor de ontwikkeling van goed-aardige micro-organismen die de spijsvertering be-invloeden. De gevolg-keten is veel drastischer dan men idd op het eerste gezicht zou bedenken."
Deze feiten hebben direct consequenties voor de ontwikkeling van goed-aardige micro-organismen die de spijsvertering be-invloeden.De gevolg-keten is veel drastischer dan men idd op het eerste gezicht zou bedenken.
quote:Bij de magnetron hier kun je dus terwijl hij nog ":aanstaat" (dwz. ligt staat nog aan en hij maakt nog z'n geluid) hem openmaken, is dat dan wel schadelijk..?
Op zondag 23 februari 2003 20:16 schreef xep het volgende:[..]
Het is alleen schadelijk als je er direct mee in contact komt. Tis dus niet de bedoeling om in de magnetron te kruipen
a) Het voedsel (m.n. de eiwitten) verandert van moleculaire structuur.
b) De aanmaak van vrouwelijke hormonen neemt sneller toe na het innemen van dit soort voedsel dan bij niet magnetron-voedsel.
Een bij-effect hierdoor is een relatief hogere vochtopname bij de consument.
Zijn er biologen/voedingsdeskundigen die dit (met een onderbouwing) kunnen bevestigen ?
quote:
Op dinsdag 6 mei 2003 17:18 schreef M.ALTA het volgende:b) De aanmaak van vrouwelijke hormonen neemt sneller toe na het innemen van dit soort voedsel dan bij niet magnetron-voedsel...
quote:zeker bij de kapster gehoord tijdens het zetten van een coupe soleil
Op zondag 23 februari 2003 20:19 schreef hallo_mensen het volgende:
er blijft straling in het eten zitten maar hoeveel weet ik ook niet
quote:a) klopt, zoals al eerder vermeld: Eiwitten die verhit worden veranderen van moleculaire samenstelling. De folding wordt anders (de wijze waarop het eiwit is gevormd, de structuur). Dit gebeurt ook bij alle andere vormen van verhitting.
Op dinsdag 6 mei 2003 17:18 schreef M.ALTA het volgende:
Ik heb gelezen/vernomen dat bij het consumeren van voedsel, gekookt in de magnetron het volgende effect optreedt/zou optreden:a) Het voedsel (m.n. de eiwitten) verandert van moleculaire structuur.
b) De aanmaak van vrouwelijke hormonen neemt sneller toe na het innemen van dit soort voedsel dan bij niet magnetron-voedsel.
Een bij-effect hierdoor is een relatief hogere vochtopname bij de consument.Zijn er biologen/voedingsdeskundigen die dit (met een onderbouwing) kunnen bevestigen ?
b) Weet ik niet. Als het mogelijk is, zou ik niet zo 1 2 3 weten via welk mechanisme. Het is namelijk vrij specifiek. Bij-effecten zie je natuurlijk wel meer bij sommige soorten verhitting. Langdurig bakken, levert kanker-verwekkende stoffen op bijvoorbeeld, maar dit is vrij algemeen (in de zin van niet-specifiek).
quote:O, zijn die gaatjes daar voor? Ik vond ze altijd zo irritant, want ik kan niet zien wanneer mijn water kookt...
Op maandag 24 februari 2003 11:13 schreef Mobious het volgende:[..]
Kijk nog eens goed naar (door) dat raampje? Als het goed is (en anders zou ik toch eens overwegen een ander exemplaar aan te schaffen) zie je een ijzeren plaat met allemaal gaatjes. De gaatjes hebben een bepaalde diameter (ca. 1 millimeter). Deze diameter is kleiner dan de amplitude van de straling. De straling kan dus niet naar buiten komen, want het wordt geabsorbeerd door het metaal.
code:||||||||||
_ ||||||||||
/ \ ||Metaal||
/ \ ||X|||||||
\ /
RADIO \ /
GOLF \ /
\ / ||||||||||
\_/ ||Metaal||
||||||||||
||||||||||
Maarre, mijn gaatjes zijn groter dan een mm hoor...
quote:Dan heb je nu een reden om bang te worden
Op woensdag 7 mei 2003 13:39 schreef ramses het volgende:[..]
O, zijn die gaatjes daar voor? Ik vond ze altijd zo irritant, want ik kan niet zien wanneer mijn water kookt...
Maarre, mijn gaatjes zijn groter dan een mm hoor...
Gevonden in mijn speurtocht over schadelijkheid, een artikeltje over het onschadelijk maken van schadelijke eiwitten door de magnetron:
quote:Meer gevonden in de angst om de magnetron. Gevonden op de site van http://www.kanker-actueel.n. (Persoonlijk vind ik deze site terdege een gevaar voor de gezondheidszorg, omdat er behoorlijk wat onwaarheden op neer zijn gezet. Gevaar in de zin van Silvia Millecamp (spelling?)) Mijn commentaar in bold.
Het koken van eiwitrijk voedsel (o.a. vlees) geeft aanleiding tot de vorming van heterocyclische aromatische aminen. Deze stoffen hebben mutagene en carcinogene eigenschappen. Men kan de werkzaamheid van deze heterocyclische aminen verminderen door voorafgaande aan de consumptie het eiwitrijke voedsel bloot te stellen aan verhitting in de magnetron.
http://www.orthos.nl/media/perio/DOK81art.htm
quote:
7 - Waarom is eten koken en opwarmen in de magnetron schadelijk?Sinds de tweede wereldoorlog zijn de gevaren van microgolven voor biologische systemen, onze organen enx. Bekend. Hierover bestaat literatuur. Er zijn verwoestende uitwerkingen gevonden zoals beschadigde celmembranen en chromosomen (erfeljikheidsdragers) en gestoorde celdeling en anaërobe ademhaling (ademen zonder zuurstof) enz. Deze gevaren gelden ook voor de magnetron.
Klopt, als je de magnetron zou kunnen laten werken met het deurtje open en er voor blijft staan.Iedere magnetron geeft microgolven af aan zijn omgeving in de vorm van strooistraling.
Dat doet een tv ook, en een oven en een brommer etc. etc. maar zoals ook de strooistraling in deze apparaten is de strooistraling van een magnetron niet schadelijkIn tegenstelling tot de gebruikelijke verhitting van voedsel op vuur, waarbij de warmte van buiten naar binnen wordt geleid, gebeurt de verhitting van voedsel bij de magnetron van binnen uit. Wanneer het voedsel dat met de magnetron is verhit, microscopisch wordt bekeken, wordt een ravage waargenomen alsof er een ontploffing heeft plaatsgevonden. Cellen zijn sterk gezwollen of uit elkaar gescheurd. Dit in tegenstelling tot voedselbereiding op de ouderwetse manier via geleidelijke verhitting.
O ja, ouderwets is beter. Een magnetron verhit voornamelijk de water-moleculen. Hierdoor exploderen de cellen inderdaad doordat ze gaan koken van binnen. Maar zijn ge-explodeerde cellen dan slechter om te eten?
Daarbij zijn de cellen meestal nog intact. Wanneer melk in een magnetron wordt verhit, blijkt de zuurgraad te zijn veranderd,
Gelukkig komt het niet in je maag terecht met een pH van minder dan 2
in de vetten worden meer transvetzuren gevormd, vitaminen gaan verloren, er ontstaat veel meer neerslag dan bij normaal koken enz.
Neerslag? in de vorm van geblust kalk ofzo? dit begreep ik niet zo. Verder kan je spul met vitamines voor het behoud daarvan beter koken dan bakken, magnetronnen, grillen o.i.d. dat is inderdaad al aangetoond, maar om daarom de magnetron te demoniseren?Wanneer een ei in de magnetron wordt verwarmd, dan scheurt het uit elkaar, het ontploft soms zelfs. Bij normaal koken gebeurt dit nauwelijks.
Jaaa, die andere argumenten vond ik niet zo, maar nu ben ik overtuigd *zucht*. Natuurlijk ontploft een ei in de magnetron, en een tomaat, en een plastic zakje met water... Dat komt door de techniek: Als ik vijf seconden mijn hand in kokend water stop, heb ik brandwonden. In een werkende magnetron nauwelijk. Nu zeg ik toch ook niet dat koken veel slechter is?
Conclusie: gebruik geen magnetron.
eerst maar eens geldige argumenten
[Dit bericht is gewijzigd door Mobious op 07-05-2003 14:12]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |