FOK!forum / Lifestyle / rijst
fokjezondag 23 februari 2003 @ 16:13
i.p.v. aardappels-groente-vlees maak ik regelmatig rijst-groente-vlees. Nou gebruik ik altijd zilvervliesrijst en eigenlijk ben ik op zoek om die wat lekkerder te maken, met kruiden bijvoorbeeld. Geen sauzen enzo, ook niet waar ik allerlei groentes in moet doen, gewoon iets van kruiden dus.
Nou zie ik in de winkel wel allerlei pakken staan als notenrijst, gele rijst en weet-ik-het-wat allemaal, maar ik koop altijd zakken zilvervliesrijst en wil het daar ook bij houden.

Wie heeft er een idee?

leviathanfdzondag 23 februari 2003 @ 16:16
Als je naar een Perzisch/Turkse winkel gaat zie je daar pakken kruiden voor bij de rijst. Er staat ook een recept op. Ik kan je verzekeren dat dat erg lekker is!
fokjezondag 23 februari 2003 @ 16:21
ah, die hebben we hier in het dorp niet. hmmmmm.... zijn er ook kruidenmengels te koop voor rijst bij de AH ofzo...?
Dissectionzondag 23 februari 2003 @ 16:22
Lassie notenrijst is wel enorm lekker
Noten&vruchtjes...normaal at ik altijd gewone zilvervlies rijst, maar die notenrijst is echt superlekker.
En ja, bij de oosterse speciaalzaken hebben ze vaak hele goede kruiden. (maar ook in de supermarkt heb je van die kant en klaar mixen en die smaken ook wel)
Jordy-Bzondag 23 februari 2003 @ 16:24
saffraan?

of kerrie, paprikapoeder, peper etc...

hallo_mensenzondag 23 februari 2003 @ 16:27
zo`n rood spul ( moe je wel uit kijken met je handen )
fokjezondag 23 februari 2003 @ 16:29
quote:
Op zondag 23 februari 2003 16:24 schreef Jordy-B het volgende:
saffraan?

of kerrie, paprikapoeder, peper etc...


Ja, ik doe nu altijd kruidenzout, maar dat begint te vervelen en alleen kerrie e.d. vind ik wat kaal denk ik..... heb het nooit echt geprobeert trouwens.
Ik denk dat ik maar eens op zoek ga naar de kant-en-klare kruidenmengsels, had geen idee van dat ze bestonden. althans, voor rijst.

enfin,
thnx!

Dinuszondag 23 februari 2003 @ 17:05
Een beetje notenrijst door de gewone rijst heen is ook erg lekker, die notenrijst vind ik namelijk best machtig en ook nog es prijzig.
Shaiizondag 23 februari 2003 @ 17:06
Ik maak regelmatig rijst met groenten, mijn recept voor 2 personen:

280 gr pandan rijst
300 gr kipfilet
1 boulionblokje
500 gr klein gesneden sperzieboontjes
kokos

pandan rijst 10 min laten koken in 360 ml water, kip met het boulionblokje roerbakken in de wok totdat het gaar is, sperzieboontjes toevoegen en dit +/- 10 min meebakken. Als laatst naar eigen smaak kokos toevoegen.

Ik kies altijd voor pandanrijst vanwege de lekkere geur en wat zoetere smaak.

Eet smakelijk!

Dissectionzondag 23 februari 2003 @ 18:09
Ey das nog eens een goed recept, heb je nog meer van die lekkere dingen?
Ik flikker ook altijd (groente)bouillon bij de spaghetti, dan smaakt het wat beter
Noayla_zondag 23 februari 2003 @ 18:42
Ik maak vaak het volgende:

Kook een ruime hoeveelheid rijst en laat het afkoelen.

Verhit vervolgens een droge koekenpan en laat daaarin een zakje kokosschaafsel heel voorzichtig goudbruin kleuren. Haal de kokos vervolgens uit de pan.

Neem nu een wok, doe er olie in waarin je de rijst voorzichtig bakt. Doe er enkele lepels Patak's curry paste (verkrijgbaar bij AH) in en meng dit door de rijst. Doe de kokos bij het pittige rijst-kerriemengsel en meng hierdoor in stukjes gebroken cashewnoten.

Het geheel nog even goed bakken.

Aangezien dit vrij machtig is serveer ik het meestal met een licht verteerbaar exotisch (meestal Indiaas) groentengerecht.

[Dit bericht is gewijzigd door Noayla_ op 23-02-2003 18:52]

Noayla_zondag 23 februari 2003 @ 18:43
quote:
Op zondag 23 februari 2003 18:42 schreef Noayla_ het volgende:
Ik maak vaak het volgende:

Kook een ruime hoeveelheid rijst en laat het afkoelen.

Verhit vervolgens een droge koekenpan en laat daarin een zakje kokosschaafsel heel voorzichtig goudbruin kleuren. Haal de kokos vervolgens uit de pan.

Neem nu een wok, doe er olie in waarin je de rijst voorzichtig bakt. Doe er enkele lepels Patak's curry paste (verkrijgbaar bij AH) in en mng dit door de rijst. Doe de kokos bij het pittige rijst-kerriemengsel en meng hierdoor in stukjes gebroken cashewnoten.

Het geheel nog even goed bakken.

Aangezien dit vrij machtig is serveer ik het meestal met een licht verteerbaar exotisch (meestal Indiaas) groentengerecht.


Als je het simpel en lichter wilt houden laat je de kokos en cashewnoten weg; de curry paste zorgt evengoed voor een heel erg lekker pittige en smeuige rijst.
japekezondag 23 februari 2003 @ 18:50
kook je rijst eens met een bouillonblokje
Lurkyzondag 23 februari 2003 @ 18:53
Sommige mensen gooien in de rijst tijdens het kookproces, als het water er nog op staat, een paar champignons. Je kan idd ook (cashew)noten meekoken. Of sesamzaad.

Je kan de rijst ook koken met een heel klein scheutje olie zodat hij lossere korrels krijgt.

Wat ik zelf heel lekker vind is de gare rijst omscheppen met wat roomboter. Eventueel met verse gehakte kruiden erdoor als bvb perserselie of bieslook, peper en zout erbij natuurlijk.

Je bouillonblokje, of kruidenmengsel dat je meeekookt krijgt door de toevoeging van ui-achtigen, olie en/of paddestoelen een heel andere smaakbeleving.

BlackOrchidzondag 23 februari 2003 @ 19:03
Hmm ik heb een zak jasmin rijst van mijn oma gekregen, ruikt en smaakt geweldig! Uitleg: rijst met jasmijn er doorheen.. jasmijn niet in meid/vrouw vorm bedoeld dus geen kanibalisme oid!
Dissectionzondag 23 februari 2003 @ 19:06
quote:
Op zondag 23 februari 2003 19:03 schreef BlackOrchid het volgende:
Hmm ik heb een zak jasmin rijst van mijn oma gekregen, ruikt en smaakt geweldig! Uitleg: rijst met jasmijn er doorheen.. jasmijn niet in meid/vrouw vorm bedoeld dus geen kanibalisme oid!
Oh, dus daarom kwam ik in de bak terecht. Ik kreeg op kookles de tip mee Jasmijn te koken, dus deed ik dat, werd ik aangeklaagd wegens poging to moord
Scigherazondag 23 februari 2003 @ 19:06
je kant oa safraanrijst ook in de winkel kopen, is goedkoper dan zelf maken
NT-T.BartManzondag 23 februari 2003 @ 19:07
Wat voor een soort smaak wil je bereiken?

- Met was Djahe (gemberwortel) en Djinten (komijn) heb je al heel snel een oosters smaakje, eventueel wat Laos (galanga) erbij voor wat subtiele pittigheid

- Met basilicum en/of tijm, klein scheutje olijfolie erdoor en je hebt een mediterraan smaakje.

- Kaneel (geen suiker erbij doen) is ook verrassend in smaak (neem eventueel 'Chinees poeder' met kaneel en o.a. anijs)

NT-T.BartManzondag 23 februari 2003 @ 19:10
quote:
Op zondag 23 februari 2003 19:06 schreef Dissection het volgende:

[..]

Oh, dus daarom kwam ik in de bak terecht. Ik kreeg op kookles de tip mee Jasmijn te koken, dus deed ik dat, werd ik aangeklaagd wegens poging to moord


Er zitten zelfs geen jasmijnbloemen in, die hebben er alleen maar naast gelegen tijdens het drogen van de rijst. Het ruikt wel erg lekker, maar de smaak vind ik persoonlijk niet heel bijzonder.
fokjemaandag 24 februari 2003 @ 12:05
Geweldig, hier kan ik wel wat mee!

dank jullie wel.