| JopieKlaassen | zondag 10 augustus 2025 @ 10:23 |
| Ja, ik heb ook al chatgpt deze vraag gesteld, maar hier zitten ongetwijfeld wat ervaringsdeskundigen. Ik ben op zoek naar een koksmes dat primair zal worden gebruikt voor het snijden van groentes. Mijn huidige koksmes heeft als nadeel dat bijv plakjes courgette aan het lemmet blijven plakken. Heeft iemand hier een goede suggestie? Budget is 100 euro, maar kan worden opgerekt als een mes uit een hogere prijsklasse toegevoegde waarde heeft. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 10:30 |
| https://www.amazon.nl/dp/(...)_fed_asin_title&th=1 Deze is echt geweldig, maar ze hebben nog betere, zoals die damascus versie die je kunt aanklikken. Bij de Lidl heb ik ook 2 flink scherpe gekocht (scherper dan wat voor mes ik ook gehad heb), maar die komen echt niet in de buurt van deze! | |
| Jordy-B | zondag 10 augustus 2025 @ 10:44 |
| Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen. | |
| Friday12 | zondag 10 augustus 2025 @ 10:45 |
| Ik heb echt een vet duur mes en dan deze aan mijn moeder gegeven van de hema. Die van 20 euro werkt ook prima | |
| JopieKlaassen | zondag 10 augustus 2025 @ 11:04 |
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten. | |
| Jordy-B | zondag 10 augustus 2025 @ 11:17 |
Wat meestal vervelend is van plakkende groente, is dat de plakjes onder je mes vallen en je er dan onbedoeld nog een keer doorheen gaat. Je kan je mes iets kantelen van de groente af. De groente plakt dan nog wel, maar valt wel netjes aan de goede kant van je mes neer. Je kan ook je mes optillen zodat de punt de snijplank raakt en het mes zo door de groente trekken. Niet zo comfortabel, maar werkt wel prima tegen plakken. | |
| Lospedrosa | zondag 10 augustus 2025 @ 11:52 |
| Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg | |
| KoningWouter | zondag 10 augustus 2025 @ 12:13 |
| Ik heb een Wusthof set. Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though. | |
| Lospedrosa | zondag 10 augustus 2025 @ 12:15 |
Kofferbak verkoop setje? | |
| KoningWouter | zondag 10 augustus 2025 @ 12:19 |
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel. | |
| Lospedrosa | zondag 10 augustus 2025 @ 12:20 |
Heel goed setje! | |
| KoningWouter | zondag 10 augustus 2025 @ 12:20 |
Ze zijn ook wel fijn. | |
| Jahr00n | zondag 10 augustus 2025 @ 12:28 |
| ik heb van die albert heijn messen die je kon sparen van tig jaar geleden. opzich zijn ze wel prima maar beginnen nu wel botter te worden | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 13:33 |
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/ Wel een beetje duur, helaas. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 13:34 |
| Er zijn ook allerlei Youtube filmpjes met reviews van koksmessen. Ik had een keer een bookmark gemaakt van een website van een goed merk, maar ik vond ¤100 wat te veel om aan een mes uit te geven en heb toen die van Amazon gekocht. | |
| Servicemonster | zondag 10 augustus 2025 @ 14:15 |
| Eden Classic ofzo? Volgens te vinden bij Knivesandtools. | |
| summer2bird | zondag 10 augustus 2025 @ 14:27 |
| Ik heb zon whetstone die ik dan in water moet leggen en dan het mes aan beide kanten slijp op een erg gekantelde manier. Werkt heel goed, af en toe doe ik dat en mijn messen zijn weer super scherp. | |
| bloempje-moi | zondag 10 augustus 2025 @ 14:27 |
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is. Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot. Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 14:33 |
Tof! Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn. | |
| bloempje-moi | zondag 10 augustus 2025 @ 14:41 |
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja. Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed. Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈 | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 14:42 |
Toch maar even laten zien hoe een blikopener werkt! | |
| Jan_Onderwater | zondag 10 augustus 2025 @ 18:57 |
| Wil je een zwaar mes -> Duits. Wusthof, JA Henckels, Zwilling, Böker, Güde, WMF en Robert Herder bijvoorbeeld Wil je een licht mes, Japans -> Global, KOTAI Japanse messen zijn erg duur in Europa, zoals Duitse messen in Japan erg duur zijn. | |
| Jan_Onderwater | zondag 10 augustus 2025 @ 19:00 |
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes![]() Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is. | |
| bloempje-moi | zondag 10 augustus 2025 @ 19:39 |
Zeker! Ik heb er een roestgummetje bij voor als ik te lui ben geweest ze meteen af te wassen. | |
| Netsplitter | zondag 10 augustus 2025 @ 19:47 |
Maar werkt als een trein. Heb er eentje en ben zeer tevreden. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 19:53 |
Ik heb ook een lullig mesje van de Action, die neigt ook te gaan roesten maar die is ook zeer scherp. Heb voorlopig een goedkope messenslijper gekocht waar ik hem af en toe doorheen haal maar echt nodig is het nog niet. https://www.herdermessen.(...)lenmessen-set-groot/ | |
| Jordy-B | zondag 10 augustus 2025 @ 20:09 |
Verschrikkelijk mes. Je kan niet normaal snijden, omdat het lemmet net zo breed is als de handgreep, waardoor je steeds met je knokkels op de snijplank klapt. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 20:10 |
Ow! Ik heb hem nooit gebruikt; was van mijn moeder toen. | |
| Jan_Onderwater | zondag 10 augustus 2025 @ 20:51 |
| Herder maakt geweldige messen, maar raad ze niet iedereen aan, het vergt onderhoud | |
| JopieKlaassen | zondag 10 augustus 2025 @ 22:46 |
Ik heb die gierige variant die je per 5 voor een paar euro koopt. Volgens mij zitten er inmiddels exemplaren tussen die aan beide kanten van het lemmet even 'scherp' zijn Maar mijn ouders hebben zo’n soort mesje van wusthof dacht ik. Dat was inderdaad een vlijmscherp mes. Bedankt iedereen tot zo ver voor de reacties trouwens | |
| bloempje-moi | maandag 11 augustus 2025 @ 06:47 |
| Overigens heb ik onlangs eindelijk een mandoline aangeschaft, voor hele dunne courgetteplakjes. Ik was altijd doodsbang voor die dingen aangezien ik heel onhandig ben. Maar man, dat had ik echt jaren eerder moeten doen! Ik heb er wel een snijhandschoen bijgekocht. | |
| Jan_Onderwater | maandag 11 augustus 2025 @ 08:10 |
Ideale apparaten, ook voor aardappel, komkommer, etc. | |
| Red_85 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:20 |
Ene piet had hier in 2011 een tip gegeven op eenzelfde vraag van iemand anders. Toevallig was ik ook aan het onderzoeken wat voor goed mes ik zou willen en het topic aan het volgen. Had toen het 1922 koksmes aangeschaft RH. Doet bijna iedere dag zn werk. 1x in de maand een beetje aanzetten met een slijpsteentje en af en toe een beetje olie of het handvat. Glijdt nog steeds zonder extra kracht met een halve lengte door een tomaat heen. Na samenwonen met mijn vriendin hebben we nu 2 keukenmessen, die en een rvs van Zwilling. Ook niet slecht en kan scherper zijn dan de RH 1922. Maar dat is altijd tijdelijk. Na een half jaar van de slijperij (1x in de 2-3 jaar) is die RH 1922 weer scherper. Gaat nergens over. Zo lekker werken. | |
| Red_85 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:22 |
Ingmar Schneider uit Lutjewinkel in de aflevering 'Scherp' van Wouter Klootwijk: 'Ieder mes is scherp te slijpen, het gaat er alleen om hoe lang een mes scherp blijft.' | |
| Red_85 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:23 |
Met een beetje onderhoud en liefde gaan ze jaren mee. | |
| Friday12 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:53 |
Ook waar maar ik slijp ze af en toe bij en dan is het weer prima | |
| Paddo | vrijdag 15 augustus 2025 @ 23:58 |
| Idee voor de die-hard messenliefhebber. Ik heb een aantal zaken die ik -zonder noodzaak- graag zou willen hebben in een word-document heb staan, en maandelijks struin ik even Marktplaats af. Ik wilde een goed messenset, en ben gewoon gaan afwachten. Tot zich op Marktplaats iemand meldde die gestopt was met zijn koks-opleiding, en een Sabatier messenset plus foedraal voor 50 euro aanbood. Deze zijn nieuw 225 EUR. De set bestond uit 8 Sabatier messen, waaronder een koksmes, een vleesmes, fileermes, en zo'n klein chef-mesje, plus aanzetstaal en wetstenen. Maar of dit voor jou iets is: groenten plakken wel. De oplossing zou een koksmes met oneffen zijkanten zijn (van die holletjes of bolletjes), maar daar heb ik er ook één van: dat werkt maar beperkt. Het is denk ik beter om je snij techniek iets te veranderen, zodat je er geen last van hebt. | |
| Jan_Onderwater | zaterdag 16 augustus 2025 @ 00:24 |
De naam Sabatier komt vaak voor bij keukenmessen, maar er bestaat veel verwarring over deze merknaam. De naam is namelijk niet beschermd en wordt door verschillende fabrikanten gebruikt—dat geldt ook voor veel merken en series van messen, waaronder Diamant Sabatier, Lion Sabatier, Sabatier Trompette, enzovoort. Iedere Chinees kan zijn messen Sabatier noemen. Hierdoor zijn er inderdaad veel messen van matige tot slechte kwaliteit te vinden onder de Sabatier-naam. Goedkopere Sabatier-messen worden meestal gestanst in plaats van gesmeed, hebben vaak zachter staal, slijten sneller en kunnen slecht afgewerkt zijn. Zulke messen blijven maar kort scherp en gaan vaak niet lang mee: na een paar jaar kunnen handvatten los laten, breken of scheuren. Sabatier-messen die minder dan ¤25 kosten of minder dan 2 jaar garantie hebben, zijn vaak van deze lagere kwaliteit. Er zijn veel Sabatier-messen van slechte tot zeer slechte kwaliteit, vooral buiten de klassieke merken uit Thiers. Wil je zekerheid van kwaliteit, kies dan voor merken als K-Sabatier, Lion Sabatier of Thiers-Issard Elephant, gemaakt in Thiers, en let op een levenslange garantie. Er zijn onder de naam Sabatier heel wat messen van (zeer) slechte kwaliteit in omloop. Let bij aankoop goed op de herkomst en reputatie van de fabrikant. | |
| Paddo | zaterdag 16 augustus 2025 @ 23:11 |
Of koop een set van iemand die de koksopleiding deed. Deze set was samengesteld door zijn school. Dit zijn Lions. | |
| Watuntrik | maandag 25 augustus 2025 @ 19:11 |
| Dat voedsel plakt aan het mes heeft meer met natuurkunde en biologie te doen dan met het mes zelf. Het plakken is vanwege de capillaire werking tussen vlakke vochtige oppervlakken... Maak een stukje plastic nat, duw het tegen het venster in je keuken en het blijft plakken. Hetzelfde fenomeen vind plaats met een vochtig vlak gesneden schijfje komkommer of wat dan ook op een vlak lemmet van een mes. Dit komt omdat watermoleculen elkaar aantrekken en wanneer ze opgesloten zitten tussen 2 vlakke oppervlakken dan gaat dit zuigen en gaat plakken. Daarnaast zullen meeste vruchten die wij in de keuken verwerken na rijpen wat uiteindelijk tot bederf leidt, ze worden rijper en zachter en tijdens het snijden zal dan meer vocht uittreden en meer plakken. Neem bv. een tomaat, op het moment dat je die koopt is hij nog maar net rijp genoeg en nog vrij hard, hoe harder hoe gemakkelijker te snijden en hoe minder hij zal plakken. Wacht 10 dagen dan is de tomaat erg na gerijpt en zacht en zal tijdens het snijden meer water uittreden en meer plakken. Wie van ons snijdt 10 kilo groenten per maand? Hoe botter het mes hoe meer water je eruit zal duwen tijdens het snijden... Dus hoe scherper het mes en hoe verser de producten hoe minder het zal plakken... De kosten en de zogenaamde kwaliteit van het mes doet hier niets aan af. Ook een goedkoop mes kan rete scherp geslepen worden en vers voer zonder al te veel te plakken snijden. Waar hobbykoks zich op blind staren is op de chef-kok die 30kg producten per dag snijdt, die komt nooit aan een overrijpe tomaat toe. En snijdt je 30kg per dag allicht dan moet je slijpen maar wil niet teveel slijpen en dan komt kwaliteit van het mes (staalsoort etc.) wel kijken. Ben je huis, tuin en keuken hobbykok en koop je niet voor elke maaltijd je producten vers heb je zo nu en dan een overrijpe tomaat, komkommer of wat dan ook er tussen zitten die meer vocht verliest tijdens het snijden en zal plakken. Afijn zorg gewoon dat je mes scherp is en de groente vers, is het minder vers maar nog goed eetbaar omdat je het 5 dagen geleden gekocht hebt dan moet je dit plakken maar op de koop toe nemen. Doorgaans (doorsnee [ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 25-08-2025 19:20:15 ] | |
| ToT | dinsdag 26 augustus 2025 @ 10:19 |
| Bekijk deze YouTube-video Nep damascus, maar volgens deze review erg goed! (Die andere kon ik zo snel niet vinden.) | |
| Jan_Onderwater | dinsdag 26 augustus 2025 @ 10:34 |
Het grappige is, Damascusstaal is fake Woots staal | |
| ToT | dinsdag 26 augustus 2025 @ 10:36 |
Ik zit niet genoeg in de materie om te weten wat woots is, maar ik weet wel dat Damascus van vandaag de dag niets te maken heeft met dat uit de oudheid; het wordt met puntlassen gecreëerd, maar in dit specifieke geval is het Damascus patroon gemaakt op een laagje zachter staal wat op een veel hardere kern zit. | |
| Jan_Onderwater | dinsdag 26 augustus 2025 @ 14:18 |
Okay Wootsstaal is een bijzondere staalsoort die in India gemaakt werd, het is een koolstofstaal dat zeer geschikt was om zwaarden en messen van te maken. Het is een gietstaal dat in kleine kroezen werd gemaakt. Dit staal heeft een bijzondere optiek, het golfpatroon, en kwam naar het westen via Damascus. Later werd geprobeerd het te imiteren door tenminste 2 soorten staal op elkaar te leggen en samen te smeden, te vouwen en weer te smeden. Dit geeft een patroon dat er zeer op lijkt maar de samenstelling en de eigenschappen zijn verschillend. Tegenwoordig wordt het industrieel gemaakt door staalpoeders te persen en elektrisch samen te smelten. Woodsstaal is hard en scherp maar heeft niet de broosheid die je krijgt bij harde koolstofstalen. Bij het gevouwen staal wordt hard en broos staal in lagen flexibel staal gevat om zo de scherpte maar niet de broosheid te hebben. Bij modern industrieel poedergelaststaal dat als Damaststaal wordt verkocht is het vooral te doen om het patroon te doen, heeft echter de eigenschappen van modern hoogwaardig industrieel staal. Dan. zijn er nog de artisanale messenmakers die het volgens de vouwmethode maken. Heel mooi vaak. Je kan echter niet veralgemeniseren. Er zijn uitstekende messen op de markt van smeedstaal, van koolstof (roestend) en edelstaal, van bandstaal en van poederstaal. Het zijn productiemethodes, en je kan er vutmessen en uitstekende messen en alles wat er tussen in zit van maken. Mijn persoonlijke voorkeur? Ik heb het liefst messen die gemakkelijk aan te zetten zijn en te slijpen om mee te snijden. Heb een paar zeer zware dikke messen die ouderwets Duits staal zijn, erg degelijk maar een crime om te slijpen. [ Bericht 12% gewijzigd door Jan_Onderwater op 26-08-2025 14:44:10 ] | |
| Watuntrik | woensdag 27 augustus 2025 @ 16:50 |
Nep Damascus bestaat niet omdat Damascus een niet geregistreerde handelsnaam of merknaam is. De naam duidt op een historisch mythologisch staalsoort die i.v.m. de speciale legering die het bezat en in India gevonden dat na bewerking voornamelijk door smeden uit Damascus uitermate sterk was en een bepaald patroon liet zien. Het staalsoort is waarschijnlijk door uitputting van de mijnen waar deze legering van ijzererts werd gevonden, of omdat de techniek om de legering te maken i.v.m. geheimhouding door de generaties verloren is gegaan. In de handel is men met dit mooie mythische verhaal erop ingesprongen door al het staal met een patroontje Damascus te noemen ongeacht de techniek die is toegepast om het te verkrijgen. Of het nu is door smeedtechniek en werken met verschillende lagen van verschillende soorten staal te etsen of of het patroon inbranden met een laser. Wanneer het een patroontje heeft mag iedereen het Damascus noemen en verkopen. Wat wil zeggen je mag het zelfs Damascus noemen zonder patroontje, maar dat doet natuurlijk niemand omdat het economisch niet zal werken en de handel de nek om draait. Omdat het verhaal van de zwaarden uit Damascus zo'n 1500 jaar oud is hangt er nog al een zweem van mysterie omheen waar niemand echt het fijne van weet... Dat het heeft bestaan is bewezen met vondsten van historische zwaarden die daar gemaakt zijn. Het hoe precies is nog steeds een goed bewaard en mogelijk verloren gegaan geheim. Kwam het staal zo uit de mijn of zat er nog een alchemistisch meesterbrein tussen die het maakte, weten we niet. Er zijn moderne smeden die na chemische analyse en smelttechnieken die claimen het te kunnen namaken. Maar of dit dan ook werkelijk de echte originele Damascus is van 1500 jaar geleden weet natuurlijk ook niemand. Maar wel een prachtig mythologisch verhaal wat goed verkoopt... Vooral in de vorm van koksmes, want dan heb je wat. Hier kun je er een officiële bron over dit onderwerp op nalezen... Er staat duidelijk "Zou zijn geweest" of "Zou zijn ontstaan" wat aangeeft dat er nog steeds de nodige giswerk aan te pas komt en dat niemand het echt weet. https://engineering-purdu(...)=nl&_x_tr_hl=nl&_x_t [ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 27-08-2025 17:06:00 ] | |
| Jan_Onderwater | woensdag 27 augustus 2025 @ 17:20 |
| Het laatste authentieke wootz staal werd waarschijnlijk aan het begin van de 19e eeuw in India geproduceerd; daarna ging de productiemethode verloren en stopte de traditionele productie | |
| Watuntrik | woensdag 27 augustus 2025 @ 17:51 |
| En wanneer je van geschiedenis en mythes houd, waarom niet... Ik heb dan geen Damascus mes maar vind het wel een chique verhaal... Hoewel Japanse stijl Damascus dan weer zoiets is van, kan dit eigenlijk wel? Ikzelf houd het als geschiedenis liefhebber bij de oude Ulfberht Germanen en speel soms met mijn Saks mesje van koolstofstaal in de keuken. Een erfenis die wat dichter bij huis voelt... ![]() | |
| Weltschmerz | donderdag 28 augustus 2025 @ 17:33 |
| Robert Herder Santoku. Ik zou de RVS nemen, scherp zat en niet de nadelen van koolstofstaal. | |
| Jan_Onderwater | donderdag 28 augustus 2025 @ 17:40 |
Mooi dun dus goed scherp te krijgen. |