| JopieKlaassen | zondag 10 augustus 2025 @ 10:23 |
| Ja, ik heb ook al chatgpt deze vraag gesteld, maar hier zitten ongetwijfeld wat ervaringsdeskundigen. Ik ben op zoek naar een koksmes dat primair zal worden gebruikt voor het snijden van groentes. Mijn huidige koksmes heeft als nadeel dat bijv plakjes courgette aan het lemmet blijven plakken. Heeft iemand hier een goede suggestie? Budget is 100 euro, maar kan worden opgerekt als een mes uit een hogere prijsklasse toegevoegde waarde heeft. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 10:30 |
| https://www.amazon.nl/dp/(...)_fed_asin_title&th=1 Deze is echt geweldig, maar ze hebben nog betere, zoals die damascus versie die je kunt aanklikken. Bij de Lidl heb ik ook 2 flink scherpe gekocht (scherper dan wat voor mes ik ook gehad heb), maar die komen echt niet in de buurt van deze! | |
| Jordy-B | zondag 10 augustus 2025 @ 10:44 |
| Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen. | |
| Friday12 | zondag 10 augustus 2025 @ 10:45 |
| Ik heb echt een vet duur mes en dan deze aan mijn moeder gegeven van de hema. Die van 20 euro werkt ook prima | |
| JopieKlaassen | zondag 10 augustus 2025 @ 11:04 |
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten. | |
| Jordy-B | zondag 10 augustus 2025 @ 11:17 |
Wat meestal vervelend is van plakkende groente, is dat de plakjes onder je mes vallen en je er dan onbedoeld nog een keer doorheen gaat. Je kan je mes iets kantelen van de groente af. De groente plakt dan nog wel, maar valt wel netjes aan de goede kant van je mes neer. Je kan ook je mes optillen zodat de punt de snijplank raakt en het mes zo door de groente trekken. Niet zo comfortabel, maar werkt wel prima tegen plakken. | |
| Lospedrosa | zondag 10 augustus 2025 @ 11:52 |
| Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg | |
| KoningWouter | zondag 10 augustus 2025 @ 12:13 |
| Ik heb een Wusthof set. Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though. | |
| Lospedrosa | zondag 10 augustus 2025 @ 12:15 |
Kofferbak verkoop setje? | |
| KoningWouter | zondag 10 augustus 2025 @ 12:19 |
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel. | |
| Lospedrosa | zondag 10 augustus 2025 @ 12:20 |
Heel goed setje! | |
| KoningWouter | zondag 10 augustus 2025 @ 12:20 |
Ze zijn ook wel fijn. | |
| Jahr00n | zondag 10 augustus 2025 @ 12:28 |
| ik heb van die albert heijn messen die je kon sparen van tig jaar geleden. opzich zijn ze wel prima maar beginnen nu wel botter te worden | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 13:33 |
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/ Wel een beetje duur, helaas. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 13:34 |
| Er zijn ook allerlei Youtube filmpjes met reviews van koksmessen. Ik had een keer een bookmark gemaakt van een website van een goed merk, maar ik vond ¤100 wat te veel om aan een mes uit te geven en heb toen die van Amazon gekocht. | |
| Servicemonster | zondag 10 augustus 2025 @ 14:15 |
| Eden Classic ofzo? Volgens te vinden bij Knivesandtools. | |
| summer2bird | zondag 10 augustus 2025 @ 14:27 |
| Ik heb zon whetstone die ik dan in water moet leggen en dan het mes aan beide kanten slijp op een erg gekantelde manier. Werkt heel goed, af en toe doe ik dat en mijn messen zijn weer super scherp. | |
| bloempje-moi | zondag 10 augustus 2025 @ 14:27 |
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is. Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot. Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 14:33 |
Tof! Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn. | |
| bloempje-moi | zondag 10 augustus 2025 @ 14:41 |
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja. Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed. Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈 | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 14:42 |
Toch maar even laten zien hoe een blikopener werkt! | |
| Jan_Onderwater | zondag 10 augustus 2025 @ 18:57 |
| Wil je een zwaar mes -> Duits. Wusthof, JA Henckels, Zwilling, Böker, Güde, WMF en Robert Herder bijvoorbeeld Wil je een licht mes, Japans -> Global, KOTAI Japanse messen zijn erg duur in Europa, zoals Duitse messen in Japan erg duur zijn. | |
| Jan_Onderwater | zondag 10 augustus 2025 @ 19:00 |
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes![]() Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is. | |
| bloempje-moi | zondag 10 augustus 2025 @ 19:39 |
Zeker! Ik heb er een roestgummetje bij voor als ik te lui ben geweest ze meteen af te wassen. | |
| Netsplitter | zondag 10 augustus 2025 @ 19:47 |
Maar werkt als een trein. Heb er eentje en ben zeer tevreden. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 19:53 |
Ik heb ook een lullig mesje van de Action, die neigt ook te gaan roesten maar die is ook zeer scherp. Heb voorlopig een goedkope messenslijper gekocht waar ik hem af en toe doorheen haal maar echt nodig is het nog niet. https://www.herdermessen.(...)lenmessen-set-groot/ | |
| Jordy-B | zondag 10 augustus 2025 @ 20:09 |
Verschrikkelijk mes. Je kan niet normaal snijden, omdat het lemmet net zo breed is als de handgreep, waardoor je steeds met je knokkels op de snijplank klapt. | |
| ToT | zondag 10 augustus 2025 @ 20:10 |
Ow! Ik heb hem nooit gebruikt; was van mijn moeder toen. | |
| Jan_Onderwater | zondag 10 augustus 2025 @ 20:51 |
| Herder maakt geweldige messen, maar raad ze niet iedereen aan, het vergt onderhoud | |
| JopieKlaassen | zondag 10 augustus 2025 @ 22:46 |
Ik heb die gierige variant die je per 5 voor een paar euro koopt. Volgens mij zitten er inmiddels exemplaren tussen die aan beide kanten van het lemmet even 'scherp' zijn Maar mijn ouders hebben zo’n soort mesje van wusthof dacht ik. Dat was inderdaad een vlijmscherp mes. Bedankt iedereen tot zo ver voor de reacties trouwens | |
| bloempje-moi | maandag 11 augustus 2025 @ 06:47 |
| Overigens heb ik onlangs eindelijk een mandoline aangeschaft, voor hele dunne courgetteplakjes. Ik was altijd doodsbang voor die dingen aangezien ik heel onhandig ben. Maar man, dat had ik echt jaren eerder moeten doen! Ik heb er wel een snijhandschoen bijgekocht. | |
| Jan_Onderwater | maandag 11 augustus 2025 @ 08:10 |
Ideale apparaten, ook voor aardappel, komkommer, etc. | |
| Red_85 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:20 |
Ene piet had hier in 2011 een tip gegeven op eenzelfde vraag van iemand anders. Toevallig was ik ook aan het onderzoeken wat voor goed mes ik zou willen en het topic aan het volgen. Had toen het 1922 koksmes aangeschaft RH. Doet bijna iedere dag zn werk. 1x in de maand een beetje aanzetten met een slijpsteentje en af en toe een beetje olie of het handvat. Glijdt nog steeds zonder extra kracht met een halve lengte door een tomaat heen. Na samenwonen met mijn vriendin hebben we nu 2 keukenmessen, die en een rvs van Zwilling. Ook niet slecht en kan scherper zijn dan de RH 1922. Maar dat is altijd tijdelijk. Na een half jaar van de slijperij (1x in de 2-3 jaar) is die RH 1922 weer scherper. Gaat nergens over. Zo lekker werken. | |
| Red_85 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:22 |
Ingmar Schneider uit Lutjewinkel in de aflevering 'Scherp' van Wouter Klootwijk: 'Ieder mes is scherp te slijpen, het gaat er alleen om hoe lang een mes scherp blijft.' | |
| Red_85 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:23 |
Met een beetje onderhoud en liefde gaan ze jaren mee. | |
| Friday12 | maandag 11 augustus 2025 @ 15:53 |
Ook waar maar ik slijp ze af en toe bij en dan is het weer prima | |
| Paddo | vrijdag 15 augustus 2025 @ 23:58 |
| Idee voor de die-hard messenliefhebber. Ik heb een aantal zaken die ik -zonder noodzaak- graag zou willen hebben in een word-document heb staan, en maandelijks struin ik even Marktplaats af. Ik wilde een goed messenset, en ben gewoon gaan afwachten. Tot zich op Marktplaats iemand meldde die gestopt was met zijn koks-opleiding, en een Sabatier messenset plus foedraal voor 50 euro aanbood. Deze zijn nieuw 225 EUR. De set bestond uit 8 Sabatier messen, waaronder een koksmes, een vleesmes, fileermes, en zo'n klein chef-mesje, plus aanzetstaal en wetstenen. Maar of dit voor jou iets is: groenten plakken wel. De oplossing zou een koksmes met oneffen zijkanten zijn (van die holletjes of bolletjes), maar daar heb ik er ook één van: dat werkt maar beperkt. Het is denk ik beter om je snij techniek iets te veranderen, zodat je er geen last van hebt. | |
| Jan_Onderwater | zaterdag 16 augustus 2025 @ 00:24 |
De naam Sabatier komt vaak voor bij keukenmessen, maar er bestaat veel verwarring over deze merknaam. De naam is namelijk niet beschermd en wordt door verschillende fabrikanten gebruikt—dat geldt ook voor veel merken en series van messen, waaronder Diamant Sabatier, Lion Sabatier, Sabatier Trompette, enzovoort. Iedere Chinees kan zijn messen Sabatier noemen. Hierdoor zijn er inderdaad veel messen van matige tot slechte kwaliteit te vinden onder de Sabatier-naam. Goedkopere Sabatier-messen worden meestal gestanst in plaats van gesmeed, hebben vaak zachter staal, slijten sneller en kunnen slecht afgewerkt zijn. Zulke messen blijven maar kort scherp en gaan vaak niet lang mee: na een paar jaar kunnen handvatten los laten, breken of scheuren. Sabatier-messen die minder dan ¤25 kosten of minder dan 2 jaar garantie hebben, zijn vaak van deze lagere kwaliteit. Er zijn veel Sabatier-messen van slechte tot zeer slechte kwaliteit, vooral buiten de klassieke merken uit Thiers. Wil je zekerheid van kwaliteit, kies dan voor merken als K-Sabatier, Lion Sabatier of Thiers-Issard Elephant, gemaakt in Thiers, en let op een levenslange garantie. Er zijn onder de naam Sabatier heel wat messen van (zeer) slechte kwaliteit in omloop. Let bij aankoop goed op de herkomst en reputatie van de fabrikant. | |
| Paddo | zaterdag 16 augustus 2025 @ 23:11 |
Of koop een set van iemand die de koksopleiding deed. Deze set was samengesteld door zijn school. Dit zijn Lions. |