abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_218466725
Ja, ik heb ook al chatgpt deze vraag gesteld, maar hier zitten ongetwijfeld wat ervaringsdeskundigen.

Ik ben op zoek naar een koksmes dat primair zal worden gebruikt voor het snijden van groentes.
Mijn huidige koksmes heeft als nadeel dat bijv plakjes courgette aan het lemmet blijven plakken. Heeft iemand hier een goede suggestie? Budget is 100 euro, maar kan worden opgerekt als een mes uit een hogere prijsklasse toegevoegde waarde heeft.
pi_218466828
https://www.amazon.nl/dp/(...)_fed_asin_title&th=1
Deze is echt geweldig, maar ze hebben nog betere, zoals die damascus versie die je kunt aanklikken.

Bij de Lidl heb ik ook 2 flink scherpe gekocht (scherper dan wat voor mes ik ook gehad heb), maar die komen echt niet in de buurt van deze!
pi_218467102
Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  zondag 10 augustus 2025 @ 10:45:58 #4
194233 Friday12
Originele kloon
pi_218467110
Ik heb echt een vet duur mes en dan deze aan mijn moeder gegeven van de hema. Die van 20 euro werkt ook prima _O-
pi_218467246
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 10:44 schreef Jordy-B het volgende:
Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen.
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten.
pi_218467305
quote:
14s.gif Op zondag 10 augustus 2025 11:04 schreef JopieKlaassen het volgende:

[..]
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten.
Wat meestal vervelend is van plakkende groente, is dat de plakjes onder je mes vallen en je er dan onbedoeld nog een keer doorheen gaat.

Je kan je mes iets kantelen van de groente af. De groente plakt dan nog wel, maar valt wel netjes aan de goede kant van je mes neer.

Je kan ook je mes optillen zodat de punt de snijplank raakt en het mes zo door de groente trekken. Niet zo comfortabel, maar werkt wel prima tegen plakken.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_218467552
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
Vakman pur sang
  zondag 10 augustus 2025 @ 12:13:25 #8
498210 KoningWouter
BE THE BEST&FUCK THE REST
pi_218467726
Ik heb een Wusthof set.

Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though.
pi_218467744
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:13 schreef KoningWouter het volgende:
Ik heb een Wusthof set.

Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though.
Kofferbak verkoop setje?
Vakman pur sang
  zondag 10 augustus 2025 @ 12:19:09 #10
498210 KoningWouter
BE THE BEST&FUCK THE REST
pi_218467786
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Kofferbak verkoop setje?
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel.
pi_218467792
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:19 schreef KoningWouter het volgende:

[..]
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel.
Heel goed setje!
Vakman pur sang
  zondag 10 augustus 2025 @ 12:20:20 #12
498210 KoningWouter
BE THE BEST&FUCK THE REST
pi_218467795
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:20 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Heel goed setje!
Ze zijn ook wel fijn.
pi_218467885
ik heb van die albert heijn messen die je kon sparen van tig jaar geleden. opzich zijn ze wel prima maar beginnen nu wel botter te worden
pi_218468407
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 11:52 schreef Lospedrosa het volgende:
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/

Wel een beetje duur, helaas.
pi_218468420
Er zijn ook allerlei Youtube filmpjes met reviews van koksmessen. Ik had een keer een bookmark gemaakt van een website van een goed merk, maar ik vond ¤100 wat te veel om aan een mes uit te geven en heb toen die van Amazon gekocht.
pi_218468679
Eden Classic ofzo?

Volgens te vinden bij Knivesandtools.
pi_218468739
Ik heb zon whetstone die ik dan in water moet leggen en dan het mes aan beide kanten slijp op een erg gekantelde manier.
Werkt heel goed, af en toe doe ik dat en mijn messen zijn weer super scherp.
Twiddel
pi_218468748
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 13:33 schreef ToT het volgende:

[..]
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/

Wel een beetje duur, helaas.
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is.

Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot.

Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok.
pi_218468823
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 14:27 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is.

Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot.

Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok.
Tof! ^O^ Mochten de klussen en verbouwingen in mijn huis een keer klaar zijn in de verre toekomst, wil ik ook zo'n setje kopen.
Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn.
pi_218468922
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 14:33 schreef ToT het volgende:

[..]
Tof! ^O^ Mochten de klussen en verbouwingen in mijn huis een keer klaar zijn in de verre toekomst, wil ik ook zo'n setje kopen.
Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn.
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja.

Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed.

Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈
pi_218468944
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 14:41 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja.

Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed.

Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈
_O- Mijn Aziatische ex opende altijd blikken door er met de punt van een koksmes in te rammen!!! :o
Toch maar even laten zien hoe een blikopener werkt! :')
  zondag 10 augustus 2025 @ 18:57:20 #22
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218470812
Wil je een zwaar mes -> Duits. Wusthof, JA Henckels, Zwilling, Böker, Güde, WMF en Robert Herder bijvoorbeeld
Wil je een licht mes, Japans -> Global, KOTAI
Japanse messen zijn erg duur in Europa, zoals Duitse messen in Japan erg duur zijn.
  zondag 10 augustus 2025 @ 19:00:13 #23
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218470830
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes


Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
pi_218471006
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]

Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Zeker! Ik heb er een roestgummetje bij voor als ik te lui ben geweest ze meteen af te wassen.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 zondag 10 augustus 2025 @ 19:47:25 #25
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_218471049
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 13:33 schreef ToT het volgende:

[..]
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/

Wel een beetje duur, helaas.
Maar werkt als een trein. Heb er eentje en ben zeer tevreden.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')