Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten.quote:Op zondag 10 augustus 2025 10:44 schreef Jordy-B het volgende:
Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen.
Wat meestal vervelend is van plakkende groente, is dat de plakjes onder je mes vallen en je er dan onbedoeld nog een keer doorheen gaat.quote:Op zondag 10 augustus 2025 11:04 schreef JopieKlaassen het volgende:
[..]
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten.
Kofferbak verkoop setje?quote:Op zondag 10 augustus 2025 12:13 schreef KoningWouter het volgende:
Ik heb een Wusthof set.
Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though.
Heel goed setje!quote:Op zondag 10 augustus 2025 12:19 schreef KoningWouter het volgende:
[..]
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel.
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/quote:Op zondag 10 augustus 2025 11:52 schreef Lospedrosa het volgende:
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is.quote:Op zondag 10 augustus 2025 13:33 schreef ToT het volgende:
[..]
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/
Wel een beetje duur, helaas.
Tof!quote:Op zondag 10 augustus 2025 14:27 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is.
Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot.
Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok.
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja.quote:Op zondag 10 augustus 2025 14:33 schreef ToT het volgende:
[..]
Tof!Mochten de klussen en verbouwingen in mijn huis een keer klaar zijn in de verre toekomst, wil ik ook zo'n setje kopen.
Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn.
quote:Op zondag 10 augustus 2025 14:41 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja.
Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed.
Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈
Zeker! Ik heb er een roestgummetje bij voor als ik te lui ben geweest ze meteen af te wassen.quote:Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]
Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Maar werkt als een trein. Heb er eentje en ben zeer tevreden.quote:Op zondag 10 augustus 2025 13:33 schreef ToT het volgende:
[..]
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/
Wel een beetje duur, helaas.
Ik heb ook een lullig mesje van de Action, die neigt ook te gaan roesten maar die is ook zeer scherp.quote:Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]
Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Verschrikkelijk mes. Je kan niet normaal snijden, omdat het lemmet net zo breed is als de handgreep, waardoor je steeds met je knokkels op de snijplank klapt.quote:Op zondag 10 augustus 2025 19:53 schreef ToT het volgende:
[..]
Ik heb ook een lullig mesje van de Action, die neigt ook te gaan roesten maar die is ook zeer scherp.
Heb voorlopig een goedkope messenslijper gekocht waar ik hem af en toe doorheen haal maar echt nodig is het nog niet.
https://www.herdermessen.(...)lenmessen-set-groot/!!! Die grote hadden wij volgens mij vroeger thuis!
Ow!quote:Op zondag 10 augustus 2025 20:09 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
Verschrikkelijk mes. Je kan niet normaal snijden, omdat het lemmet net zo breed is als de handgreep, waardoor je steeds met je knokkels op de snijplank klapt.
Ik heb die gierige variant die je per 5 voor een paar euro koopt. Volgens mij zitten er inmiddels exemplaren tussen die aan beide kanten van het lemmet even 'scherp' zijnquote:Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]
Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Ideale apparaten, ook voor aardappel, komkommer, etc.quote:Op maandag 11 augustus 2025 06:47 schreef bloempje-moi het volgende:
Overigens heb ik onlangs eindelijk een mandoline aangeschaft, voor hele dunne courgetteplakjes. Ik was altijd doodsbang voor die dingen aangezien ik heel onhandig ben. Maar man, dat had ik echt jaren eerder moeten doen! Ik heb er wel een snijhandschoen bijgekocht.
Ene piet had hier in 2011 een tip gegeven op eenzelfde vraag van iemand anders. Toevallig was ik ook aan het onderzoeken wat voor goed mes ik zou willen en het topic aan het volgen. Had toen het 1922 koksmes aangeschaft RH.quote:Op zondag 10 augustus 2025 20:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Herder maakt geweldige messen, maar raad ze niet iedereen aan, het vergt onderhoud
Ingmar Schneider uit Lutjewinkel in de aflevering 'Scherp' van Wouter Klootwijk:quote:Op zondag 10 augustus 2025 10:45 schreef Friday12 het volgende:
Ik heb echt een vet duur mes en dan deze aan mijn moeder gegeven van de hema. Die van 20 euro werkt ook prima
Met een beetje onderhoud en liefde gaan ze jaren mee.quote:Op zondag 10 augustus 2025 11:52 schreef Lospedrosa het volgende:
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
Ook waar maar ik slijp ze af en toe bij en dan is het weer primaquote:Op maandag 11 augustus 2025 15:22 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ingmar Schneider uit Lutjewinkel in de aflevering 'Scherp' van Wouter Klootwijk:
'Ieder mes is scherp te slijpen, het gaat er alleen om hoe lang een mes scherp blijft.'
De naam Sabatier komt vaak voor bij keukenmessen, maar er bestaat veel verwarring over deze merknaam. De naam is namelijk niet beschermd en wordt door verschillende fabrikanten gebruikt—dat geldt ook voor veel merken en series van messen, waaronder Diamant Sabatier, Lion Sabatier, Sabatier Trompette, enzovoort.quote:Op vrijdag 15 augustus 2025 23:58 schreef Paddo het volgende:
Idee voor de die-hard messenliefhebber. Ik heb een aantal zaken die ik -zonder noodzaak- graag zou willen hebben in een word-document heb staan, en maandelijks struin ik even Marktplaats af. Ik wilde een goed messenset, en ben gewoon gaan afwachten. Tot zich op Marktplaats iemand meldde die gestopt was met zijn koks-opleiding, en een Sabatier messenset plus foedraal voor 50 euro aanbood. Deze zijn nieuw 225 EUR. De set bestond uit 8 Sabatier messen, waaronder een koksmes, een vleesmes, fileermes, en zo'n klein chef-mesje, plus aanzetstaal en wetstenen.
Maar of dit voor jou iets is: groenten plakken wel. De oplossing zou een koksmes met oneffen zijkanten zijn (van die holletjes of bolletjes), maar daar heb ik er ook één van: dat werkt maar beperkt. Het is denk ik beter om je snij techniek iets te veranderen, zodat je er geen last van hebt.
Of koop een set van iemand die de koksopleiding deed. Deze set was samengesteld door zijn school. Dit zijn Lions.quote:Op zaterdag 16 augustus 2025 00:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
De naam Sabatier komt vaak voor bij keukenmessen, maar er bestaat veel verwarring over deze merknaam. De naam is namelijk niet beschermd en wordt door verschillende fabrikanten gebruikt—dat geldt ook voor veel merken en series van messen, waaronder Diamant Sabatier, Lion Sabatier, Sabatier Trompette, enzovoort.
Iedere Chinees kan zijn messen Sabatier noemen.
Hierdoor zijn er inderdaad veel messen van matige tot slechte kwaliteit te vinden onder de Sabatier-naam. Goedkopere Sabatier-messen worden meestal gestanst in plaats van gesmeed, hebben vaak zachter staal, slijten sneller en kunnen slecht afgewerkt zijn. Zulke messen blijven maar kort scherp en gaan vaak niet lang mee: na een paar jaar kunnen handvatten los laten, breken of scheuren. Sabatier-messen die minder dan ¤25 kosten of minder dan 2 jaar garantie hebben, zijn vaak van deze lagere kwaliteit.
Er zijn veel Sabatier-messen van slechte tot zeer slechte kwaliteit, vooral buiten de klassieke merken uit Thiers.
Wil je zekerheid van kwaliteit, kies dan voor merken als K-Sabatier, Lion Sabatier of Thiers-Issard Elephant, gemaakt in Thiers, en let op een levenslange garantie. Er zijn onder de naam Sabatier heel wat messen van (zeer) slechte kwaliteit in omloop. Let bij aankoop goed op de herkomst en reputatie van de fabrikant.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |