abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_218466725
Ja, ik heb ook al chatgpt deze vraag gesteld, maar hier zitten ongetwijfeld wat ervaringsdeskundigen.

Ik ben op zoek naar een koksmes dat primair zal worden gebruikt voor het snijden van groentes.
Mijn huidige koksmes heeft als nadeel dat bijv plakjes courgette aan het lemmet blijven plakken. Heeft iemand hier een goede suggestie? Budget is 100 euro, maar kan worden opgerekt als een mes uit een hogere prijsklasse toegevoegde waarde heeft.
pi_218466828
https://www.amazon.nl/dp/(...)_fed_asin_title&th=1
Deze is echt geweldig, maar ze hebben nog betere, zoals die damascus versie die je kunt aanklikken.

Bij de Lidl heb ik ook 2 flink scherpe gekocht (scherper dan wat voor mes ik ook gehad heb), maar die komen echt niet in de buurt van deze!
pi_218467102
Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  zondag 10 augustus 2025 @ 10:45:58 #4
194233 Friday12
Originele kloon
pi_218467110
Ik heb echt een vet duur mes en dan deze aan mijn moeder gegeven van de hema. Die van 20 euro werkt ook prima _O-
pi_218467246
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 10:44 schreef Jordy-B het volgende:
Het plakken van voedsel heeft meer te maken met techniek dan met het mes. Als je alleen een hak-beweging maakt ipv een snijbeweging, gaan zelfs kuiltjes je niet helpen.
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten.
pi_218467305
quote:
14s.gif Op zondag 10 augustus 2025 11:04 schreef JopieKlaassen het volgende:

[..]
Ik heb het idee dat ik ook snij en niet alleen hak, maar zal er eens op letten.
Wat meestal vervelend is van plakkende groente, is dat de plakjes onder je mes vallen en je er dan onbedoeld nog een keer doorheen gaat.

Je kan je mes iets kantelen van de groente af. De groente plakt dan nog wel, maar valt wel netjes aan de goede kant van je mes neer.

Je kan ook je mes optillen zodat de punt de snijplank raakt en het mes zo door de groente trekken. Niet zo comfortabel, maar werkt wel prima tegen plakken.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_218467552
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
Vakman pur sang
  zondag 10 augustus 2025 @ 12:13:25 #8
498210 KoningWouter
BE THE BEST&FUCK THE REST
pi_218467726
Ik heb een Wusthof set.

Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though.
pi_218467744
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:13 schreef KoningWouter het volgende:
Ik heb een Wusthof set.

Lekker scherp, ben er wel blij mee. Geen idee of dat een goed mes is though.
Kofferbak verkoop setje?
Vakman pur sang
  zondag 10 augustus 2025 @ 12:19:09 #10
498210 KoningWouter
BE THE BEST&FUCK THE REST
pi_218467786
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Kofferbak verkoop setje?
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel.
pi_218467792
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:19 schreef KoningWouter het volgende:

[..]
Nope, heb ze gekregen. Gewoon uit de winkel.
Heel goed setje!
Vakman pur sang
  zondag 10 augustus 2025 @ 12:20:20 #12
498210 KoningWouter
BE THE BEST&FUCK THE REST
pi_218467795
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 12:20 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]
Heel goed setje!
Ze zijn ook wel fijn.
pi_218467885
ik heb van die albert heijn messen die je kon sparen van tig jaar geleden. opzich zijn ze wel prima maar beginnen nu wel botter te worden
pi_218468407
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 11:52 schreef Lospedrosa het volgende:
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/

Wel een beetje duur, helaas.
pi_218468420
Er zijn ook allerlei Youtube filmpjes met reviews van koksmessen. Ik had een keer een bookmark gemaakt van een website van een goed merk, maar ik vond ¤100 wat te veel om aan een mes uit te geven en heb toen die van Amazon gekocht.
pi_218468679
Eden Classic ofzo?

Volgens te vinden bij Knivesandtools.
pi_218468739
Ik heb zon whetstone die ik dan in water moet leggen en dan het mes aan beide kanten slijp op een erg gekantelde manier.
Werkt heel goed, af en toe doe ik dat en mijn messen zijn weer super scherp.
Twiddel
pi_218468748
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 13:33 schreef ToT het volgende:

[..]
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/

Wel een beetje duur, helaas.
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is.

Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot.

Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok.
pi_218468823
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 14:27 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]
Deze heb ik, met extra slijpstenen. En dan voor het dagelijks onderhoud een aanzetstaal. Nog nooit zo'n scherp mes gehad, wat overigens al 15 jaar een Zwillingmes is.

Bij Meesterslijpers vertelden ze me: ieder mes is goed als het maar scherp is. Een goedkoop mes zal sneller minder scherp zijn en bij het slijpen sneller slijten. Mijn Blokker Le Chef mes heb ik met de Horl slijpstenen vlijmscherp gekregen, maar er kwam veel meer slijpsel van af dan van mijn Zwilling en was weer sneller bot.

Vooral leren je mes te onderhouden is het allerbelangrijkste. Slijpen en aanzetten. Dan is een Zwilling of Wusthof oid al echt prima voor de hobbykok.
Tof! ^O^ Mochten de klussen en verbouwingen in mijn huis een keer klaar zijn in de verre toekomst, wil ik ook zo'n setje kopen.
Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn.
pi_218468922
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 14:33 schreef ToT het volgende:

[..]
Tof! ^O^ Mochten de klussen en verbouwingen in mijn huis een keer klaar zijn in de verre toekomst, wil ik ook zo'n setje kopen.
Ik heb al gezien dat al die namaakdingen van rond de 100 euro ronduit knudde zijn.
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja.

Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed.

Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈
pi_218468944
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 14:41 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]
Ik vermoed dat het geen kwaad kan om eens in de zoveel tijd je mes wel professioneel te laten slijpen, maar ik doe dat gewoon niet met regelmaat. Dus dan is de Horl echt een goede oplossing. Is inderdaad wel duur ja.

Ik leerde ook pas recentelijk hoe op goede wijze een aanzetstaal te gebruiken. Dacht altijd dat je daarmee kunt slijpen, maar dat werkt dus niet. Nu gebruik ik een keramische staaf dagelijks en blijft mijn mes echt goed.

Ik heb alleen mijn puntje verkloot bij het snijden, dus moet het toch binnenkort weer naar Meesterslijpers brengen. 🙈
_O- Mijn Aziatische ex opende altijd blikken door er met de punt van een koksmes in te rammen!!! :o
Toch maar even laten zien hoe een blikopener werkt! :')
  zondag 10 augustus 2025 @ 18:57:20 #22
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218470812
Wil je een zwaar mes -> Duits. Wusthof, JA Henckels, Zwilling, Böker, Güde, WMF en Robert Herder bijvoorbeeld
Wil je een licht mes, Japans -> Global, KOTAI
Japanse messen zijn erg duur in Europa, zoals Duitse messen in Japan erg duur zijn.
  zondag 10 augustus 2025 @ 19:00:13 #23
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218470830
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes


Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
pi_218471006
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]

Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Zeker! Ik heb er een roestgummetje bij voor als ik te lui ben geweest ze meteen af te wassen.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 zondag 10 augustus 2025 @ 19:47:25 #25
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_218471049
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 13:33 schreef ToT het volgende:

[..]
https://www.horl.com/nl/en/sharpeners/horl3/

Wel een beetje duur, helaas.
Maar werkt als een trein. Heb er eentje en ben zeer tevreden.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_218471082
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]

Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Ik heb ook een lullig mesje van de Action, die neigt ook te gaan roesten maar die is ook zeer scherp.
Heb voorlopig een goedkope messenslijper gekocht waar ik hem af en toe doorheen haal maar echt nodig is het nog niet.

https://www.herdermessen.(...)lenmessen-set-groot/

:o !!! Die grote hadden wij volgens mij vroeger thuis!
pi_218471150
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 19:53 schreef ToT het volgende:

[..]
Ik heb ook een lullig mesje van de Action, die neigt ook te gaan roesten maar die is ook zeer scherp.
Heb voorlopig een goedkope messenslijper gekocht waar ik hem af en toe doorheen haal maar echt nodig is het nog niet.

https://www.herdermessen.(...)lenmessen-set-groot/

:o !!! Die grote hadden wij volgens mij vroeger thuis!
Verschrikkelijk mes. Je kan niet normaal snijden, omdat het lemmet net zo breed is als de handgreep, waardoor je steeds met je knokkels op de snijplank klapt.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_218471158
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 20:09 schreef Jordy-B het volgende:

[..]
Verschrikkelijk mes. Je kan niet normaal snijden, omdat het lemmet net zo breed is als de handgreep, waardoor je steeds met je knokkels op de snijplank klapt.
Ow! _O-
Ik heb hem nooit gebruikt; was van mijn moeder toen. ;)
  zondag 10 augustus 2025 @ 20:51:36 #29
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218471516
Herder maakt geweldige messen, maar raad ze niet iedereen aan, het vergt onderhoud
pi_218472535
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 19:00 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Een mesje wat ik sowieso zou kopen (en ik iedereen kan aanraden) zijn de molenmesjes
[ afbeelding ]

Zijn van Carbonstaal, dus ze roesten, maar ken geen mes wat gemakkelijker vlijm en vlijmscherp te houden is.
Ik heb die gierige variant die je per 5 voor een paar euro koopt. Volgens mij zitten er inmiddels exemplaren tussen die aan beide kanten van het lemmet even 'scherp' zijn :')

Maar mijn ouders hebben zo’n soort mesje van wusthof dacht ik. Dat was inderdaad een vlijmscherp mes.

Bedankt iedereen tot zo ver voor de reacties trouwens ^O^
pi_218473411
Overigens heb ik onlangs eindelijk een mandoline aangeschaft, voor hele dunne courgetteplakjes. Ik was altijd doodsbang voor die dingen aangezien ik heel onhandig ben. Maar man, dat had ik echt jaren eerder moeten doen! Ik heb er wel een snijhandschoen bijgekocht.
  maandag 11 augustus 2025 @ 08:10:14 #32
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218473703
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2025 06:47 schreef bloempje-moi het volgende:
Overigens heb ik onlangs eindelijk een mandoline aangeschaft, voor hele dunne courgetteplakjes. Ik was altijd doodsbang voor die dingen aangezien ik heel onhandig ben. Maar man, dat had ik echt jaren eerder moeten doen! Ik heb er wel een snijhandschoen bijgekocht.
Ideale apparaten, ook voor aardappel, komkommer, etc.
pi_218476953
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2025 20:51 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Herder maakt geweldige messen, maar raad ze niet iedereen aan, het vergt onderhoud
Ene piet had hier in 2011 een tip gegeven op eenzelfde vraag van iemand anders. Toevallig was ik ook aan het onderzoeken wat voor goed mes ik zou willen en het topic aan het volgen. Had toen het 1922 koksmes aangeschaft RH.
Doet bijna iedere dag zn werk. 1x in de maand een beetje aanzetten met een slijpsteentje en af en toe een beetje olie of het handvat. Glijdt nog steeds zonder extra kracht met een halve lengte door een tomaat heen.

Na samenwonen met mijn vriendin hebben we nu 2 keukenmessen, die en een rvs van Zwilling. Ook niet slecht en kan scherper zijn dan de RH 1922. Maar dat is altijd tijdelijk. Na een half jaar van de slijperij (1x in de 2-3 jaar) is die RH 1922 weer scherper.

Gaat nergens over. Zo lekker werken.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_218476968
quote:
6s.gif Op zondag 10 augustus 2025 10:45 schreef Friday12 het volgende:
Ik heb echt een vet duur mes en dan deze aan mijn moeder gegeven van de hema. Die van 20 euro werkt ook prima _O-
Ingmar Schneider uit Lutjewinkel in de aflevering 'Scherp' van Wouter Klootwijk:
'Ieder mes is scherp te slijpen, het gaat er alleen om hoe lang een mes scherp blijft.'
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_218476974
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2025 11:52 schreef Lospedrosa het volgende:
Probleem is duur mes begint scherp en goed, wordt slecht geslepen en is dan weer een middelmatig mes
Koop gewoon scherpe carbonstaal messen voor weinig en pleur ze regelmatig weg
Met een beetje onderhoud en liefde gaan ze jaren mee.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  maandag 11 augustus 2025 @ 15:53:13 #36
194233 Friday12
Originele kloon
pi_218477217
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2025 15:22 schreef Red_85 het volgende:

[..]
Ingmar Schneider uit Lutjewinkel in de aflevering 'Scherp' van Wouter Klootwijk:
'Ieder mes is scherp te slijpen, het gaat er alleen om hoe lang een mes scherp blijft.'
Ook waar maar ik slijp ze af en toe bij en dan is het weer prima
pi_218515074
Idee voor de die-hard messenliefhebber. Ik heb een aantal zaken die ik -zonder noodzaak- graag zou willen hebben in een word-document heb staan, en maandelijks struin ik even Marktplaats af. Ik wilde een goed messenset, en ben gewoon gaan afwachten. Tot zich op Marktplaats iemand meldde die gestopt was met zijn koks-opleiding, en een Sabatier messenset plus foedraal voor 50 euro aanbood. Deze zijn nieuw 225 EUR. De set bestond uit 8 Sabatier messen, waaronder een koksmes, een vleesmes, fileermes, en zo'n klein chef-mesje, plus aanzetstaal en wetstenen.

Maar of dit voor jou iets is: groenten plakken wel. De oplossing zou een koksmes met oneffen zijkanten zijn (van die holletjes of bolletjes), maar daar heb ik er ook één van: dat werkt maar beperkt. Het is denk ik beter om je snij techniek iets te veranderen, zodat je er geen last van hebt.
_-L'avenir est déja là
  zaterdag 16 augustus 2025 @ 00:24:21 #38
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218515171
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 augustus 2025 23:58 schreef Paddo het volgende:
Idee voor de die-hard messenliefhebber. Ik heb een aantal zaken die ik -zonder noodzaak- graag zou willen hebben in een word-document heb staan, en maandelijks struin ik even Marktplaats af. Ik wilde een goed messenset, en ben gewoon gaan afwachten. Tot zich op Marktplaats iemand meldde die gestopt was met zijn koks-opleiding, en een Sabatier messenset plus foedraal voor 50 euro aanbood. Deze zijn nieuw 225 EUR. De set bestond uit 8 Sabatier messen, waaronder een koksmes, een vleesmes, fileermes, en zo'n klein chef-mesje, plus aanzetstaal en wetstenen.
Maar of dit voor jou iets is: groenten plakken wel. De oplossing zou een koksmes met oneffen zijkanten zijn (van die holletjes of bolletjes), maar daar heb ik er ook één van: dat werkt maar beperkt. Het is denk ik beter om je snij techniek iets te veranderen, zodat je er geen last van hebt.
De naam Sabatier komt vaak voor bij keukenmessen, maar er bestaat veel verwarring over deze merknaam. De naam is namelijk niet beschermd en wordt door verschillende fabrikanten gebruikt—dat geldt ook voor veel merken en series van messen, waaronder Diamant Sabatier, Lion Sabatier, Sabatier Trompette, enzovoort.
Iedere Chinees kan zijn messen Sabatier noemen.
Hierdoor zijn er inderdaad veel messen van matige tot slechte kwaliteit te vinden onder de Sabatier-naam. Goedkopere Sabatier-messen worden meestal gestanst in plaats van gesmeed, hebben vaak zachter staal, slijten sneller en kunnen slecht afgewerkt zijn. Zulke messen blijven maar kort scherp en gaan vaak niet lang mee: na een paar jaar kunnen handvatten los laten, breken of scheuren. Sabatier-messen die minder dan ¤25 kosten of minder dan 2 jaar garantie hebben, zijn vaak van deze lagere kwaliteit.

Er zijn veel Sabatier-messen van slechte tot zeer slechte kwaliteit, vooral buiten de klassieke merken uit Thiers.
Wil je zekerheid van kwaliteit, kies dan voor merken als K-Sabatier, Lion Sabatier of Thiers-Issard Elephant, gemaakt in Thiers, en let op een levenslange garantie. Er zijn onder de naam Sabatier heel wat messen van (zeer) slechte kwaliteit in omloop. Let bij aankoop goed op de herkomst en reputatie van de fabrikant.
pi_218522347
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 augustus 2025 00:24 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
De naam Sabatier komt vaak voor bij keukenmessen, maar er bestaat veel verwarring over deze merknaam. De naam is namelijk niet beschermd en wordt door verschillende fabrikanten gebruikt—dat geldt ook voor veel merken en series van messen, waaronder Diamant Sabatier, Lion Sabatier, Sabatier Trompette, enzovoort.
Iedere Chinees kan zijn messen Sabatier noemen.
Hierdoor zijn er inderdaad veel messen van matige tot slechte kwaliteit te vinden onder de Sabatier-naam. Goedkopere Sabatier-messen worden meestal gestanst in plaats van gesmeed, hebben vaak zachter staal, slijten sneller en kunnen slecht afgewerkt zijn. Zulke messen blijven maar kort scherp en gaan vaak niet lang mee: na een paar jaar kunnen handvatten los laten, breken of scheuren. Sabatier-messen die minder dan ¤25 kosten of minder dan 2 jaar garantie hebben, zijn vaak van deze lagere kwaliteit.

Er zijn veel Sabatier-messen van slechte tot zeer slechte kwaliteit, vooral buiten de klassieke merken uit Thiers.
Wil je zekerheid van kwaliteit, kies dan voor merken als K-Sabatier, Lion Sabatier of Thiers-Issard Elephant, gemaakt in Thiers, en let op een levenslange garantie. Er zijn onder de naam Sabatier heel wat messen van (zeer) slechte kwaliteit in omloop. Let bij aankoop goed op de herkomst en reputatie van de fabrikant.
Of koop een set van iemand die de koksopleiding deed. Deze set was samengesteld door zijn school. Dit zijn Lions.
_-L'avenir est déja là
pi_218590632
Dat voedsel plakt aan het mes heeft meer met natuurkunde en biologie te doen dan met het mes zelf. Het plakken is vanwege de capillaire werking tussen vlakke vochtige oppervlakken... Maak een stukje plastic nat, duw het tegen het venster in je keuken en het blijft plakken. Hetzelfde fenomeen vind plaats met een vochtig vlak gesneden schijfje komkommer of wat dan ook op een vlak lemmet van een mes. Dit komt omdat watermoleculen elkaar aantrekken en wanneer ze opgesloten zitten tussen 2 vlakke oppervlakken dan gaat dit zuigen en gaat plakken.

Daarnaast zullen meeste vruchten die wij in de keuken verwerken na rijpen wat uiteindelijk tot bederf leidt, ze worden rijper en zachter en tijdens het snijden zal dan meer vocht uittreden en meer plakken. Neem bv. een tomaat, op het moment dat je die koopt is hij nog maar net rijp genoeg en nog vrij hard, hoe harder hoe gemakkelijker te snijden en hoe minder hij zal plakken. Wacht 10 dagen dan is de tomaat erg na gerijpt en zacht en zal tijdens het snijden meer water uittreden en meer plakken. Wie van ons snijdt 10 kilo groenten per maand?

Hoe botter het mes hoe meer water je eruit zal duwen tijdens het snijden... Dus hoe scherper het mes en hoe verser de producten hoe minder het zal plakken... De kosten en de zogenaamde kwaliteit van het mes doet hier niets aan af. Ook een goedkoop mes kan rete scherp geslepen worden en vers voer zonder al te veel te plakken snijden.

Waar hobbykoks zich op blind staren is op de chef-kok die 30kg producten per dag snijdt, die komt nooit aan een overrijpe tomaat toe. En snijdt je 30kg per dag allicht dan moet je slijpen maar wil niet teveel slijpen en dan komt kwaliteit van het mes (staalsoort etc.) wel kijken. Ben je huis, tuin en keuken hobbykok en koop je niet voor elke maaltijd je producten vers heb je zo nu en dan een overrijpe tomaat, komkommer of wat dan ook er tussen zitten die meer vocht verliest tijdens het snijden en zal plakken.

Afijn zorg gewoon dat je mes scherp is en de groente vers, is het minder vers maar nog goed eetbaar omdat je het 5 dagen geleden gekocht hebt dan moet je dit plakken maar op de koop toe nemen.

Doorgaans (doorsnee :P ;) ) is een mes scherp zat wanneer op +/- 23° geslepen, zal het langste scherp blijven en wat kunnen verdragen. Wil je echt scherp slijp dan op 13° zoals de Japanse stijl. Maar die is erg kwetsbaar en weer eerder aan slijpen toe. Ikzelf gebruik een ouwe overrijpe zachte tomaat als leidraad, daar glijdt een scherp mes ongeacht bovenstaande hoek als boter doorheen. Lukt dat niet meer dan is het bot... ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 25-08-2025 19:20:15 ]
  dinsdag 26 augustus 2025 @ 10:34:45 #42
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218594875
quote:
Het grappige is, Damascusstaal is fake Woots staal
pi_218594950
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 augustus 2025 10:34 schreef Jan_Onderwater het volgende:

[..]
Het grappige is, Damascusstaal is fake Woots staal
Ik zit niet genoeg in de materie om te weten wat woots is, maar ik weet wel dat Damascus van vandaag de dag niets te maken heeft met dat uit de oudheid; het wordt met puntlassen gecreëerd, maar in dit specifieke geval is het Damascus patroon gemaakt op een laagje zachter staal wat op een veel hardere kern zit.
  dinsdag 26 augustus 2025 @ 14:18:18 #44
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218597139
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 augustus 2025 10:36 schreef ToT het volgende:

[..]
Ik zit niet genoeg in de materie om te weten wat woots is, maar ik weet wel dat Damascus van vandaag de dag niets te maken heeft met dat uit de oudheid; het wordt met puntlassen gecreëerd, maar in dit specifieke geval is het Damascus patroon gemaakt op een laagje zachter staal wat op een veel hardere kern zit.
Okay
Wootsstaal is een bijzondere staalsoort die in India gemaakt werd, het is een koolstofstaal dat zeer geschikt was om zwaarden en messen van te maken. Het is een gietstaal dat in kleine kroezen werd gemaakt. Dit staal heeft een bijzondere optiek, het golfpatroon, en kwam naar het westen via Damascus.
Later werd geprobeerd het te imiteren door tenminste 2 soorten staal op elkaar te leggen en samen te smeden, te vouwen en weer te smeden. Dit geeft een patroon dat er zeer op lijkt maar de samenstelling en de eigenschappen zijn verschillend. Tegenwoordig wordt het industrieel gemaakt door staalpoeders te persen en elektrisch samen te smelten.
Woodsstaal is hard en scherp maar heeft niet de broosheid die je krijgt bij harde koolstofstalen. Bij het gevouwen staal wordt hard en broos staal in lagen flexibel staal gevat om zo de scherpte maar niet de broosheid te hebben. Bij modern industrieel poedergelaststaal dat als Damaststaal wordt verkocht is het vooral te doen om het patroon te doen, heeft echter de eigenschappen van modern hoogwaardig industrieel staal.
Dan. zijn er nog de artisanale messenmakers die het volgens de vouwmethode maken. Heel mooi vaak.
Je kan echter niet veralgemeniseren. Er zijn uitstekende messen op de markt van smeedstaal, van koolstof (roestend) en edelstaal, van bandstaal en van poederstaal. Het zijn productiemethodes, en je kan er vutmessen en uitstekende messen en alles wat er tussen in zit van maken.

Mijn persoonlijke voorkeur? Ik heb het liefst messen die gemakkelijk aan te zetten zijn en te slijpen om mee te snijden. Heb een paar zeer zware dikke messen die ouderwets Duits staal zijn, erg degelijk maar een crime om te slijpen.

[ Bericht 12% gewijzigd door Jan_Onderwater op 26-08-2025 14:44:10 ]
pi_218606026
quote:
Nep damascus, maar volgens deze review erg goed![/url]
(Die andere kon ik zo snel niet vinden.)
Nep Damascus bestaat niet omdat Damascus een niet geregistreerde handelsnaam of merknaam is. De naam duidt op een historisch mythologisch staalsoort die i.v.m. de speciale legering die het bezat en in India gevonden dat na bewerking voornamelijk door smeden uit Damascus uitermate sterk was en een bepaald patroon liet zien. Het staalsoort is waarschijnlijk door uitputting van de mijnen waar deze legering van ijzererts werd gevonden, of omdat de techniek om de legering te maken i.v.m. geheimhouding door de generaties verloren is gegaan.

In de handel is men met dit mooie mythische verhaal erop ingesprongen door al het staal met een patroontje Damascus te noemen ongeacht de techniek die is toegepast om het te verkrijgen. Of het nu is door smeedtechniek en werken met verschillende lagen van verschillende soorten staal te etsen of of het patroon inbranden met een laser. Wanneer het een patroontje heeft mag iedereen het Damascus noemen en verkopen. Wat wil zeggen je mag het zelfs Damascus noemen zonder patroontje, maar dat doet natuurlijk niemand omdat het economisch niet zal werken en de handel de nek om draait.

Omdat het verhaal van de zwaarden uit Damascus zo'n 1500 jaar oud is hangt er nog al een zweem van mysterie omheen waar niemand echt het fijne van weet... Dat het heeft bestaan is bewezen met vondsten van historische zwaarden die daar gemaakt zijn. Het hoe precies is nog steeds een goed bewaard en mogelijk verloren gegaan geheim. Kwam het staal zo uit de mijn of zat er nog een alchemistisch meesterbrein tussen die het maakte, weten we niet. Er zijn moderne smeden die na chemische analyse en smelttechnieken die claimen het te kunnen namaken. Maar of dit dan ook werkelijk de echte originele Damascus is van 1500 jaar geleden weet natuurlijk ook niemand. :P

Maar wel een prachtig mythologisch verhaal wat goed verkoopt... Vooral in de vorm van koksmes, want dan heb je wat. :9 Alleen het idee al voelt lekker in de hand. ^O^

Hier kun je er een officiële bron over dit onderwerp op nalezen... Er staat duidelijk "Zou zijn geweest" of "Zou zijn ontstaan" wat aangeeft dat er nog steeds de nodige giswerk aan te pas komt en dat niemand het echt weet.
https://engineering-purdu(...)=nl&_x_tr_hl=nl&_x_t

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 27-08-2025 17:06:00 ]
  woensdag 27 augustus 2025 @ 17:20:22 #46
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218606226
Het laatste authentieke wootz staal werd waarschijnlijk aan het begin van de 19e eeuw in India geproduceerd; daarna ging de productiemethode verloren en stopte de traditionele productie
pi_218606451
En wanneer je van geschiedenis en mythes houd, waarom niet... Ik heb dan geen Damascus mes maar vind het wel een chique verhaal... Hoewel Japanse stijl Damascus dan weer zoiets is van, kan dit eigenlijk wel?

Ikzelf houd het als geschiedenis liefhebber bij de oude Ulfberht Germanen en speel soms met mijn Saks mesje van koolstofstaal in de keuken. Een erfenis die wat dichter bij huis voelt... :') Ook een nepper en reproductie uiteraard, maar daar zijn 2000 jaar terug wel wat metworsten en Romeinen mee gesneden. :9 _O-

pi_218614682
Robert Herder Santoku. Ik zou de RVS nemen, scherp zat en niet de nadelen van koolstofstaal.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 28 augustus 2025 @ 17:40:35 #49
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_218614727
quote:
0s.gif Op donderdag 28 augustus 2025 17:33 schreef Weltschmerz het volgende:
Robert Herder Santoku. Ik zou de RVS nemen, scherp zat en niet de nadelen van koolstofstaal.
Mooi dun dus goed scherp te krijgen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')