Nog veel onduidelijk over crash Nederlands vliegtuigje: 'Zeer betrouwbaar toestel'Er is nog veel onduidelijk over de crash van een Nederlands vliegtuigje op de luchthaven Londen Southend in het Verenigd Koninkrijk. Het stortte gistermiddag vlak na het opstijgen neer. Over de slachtoffers is nog niets bekend. Experts denken dat het door de grote vuurbal die ontstond lastig is om hen te identificeren. De luchthaven blijft ook vandaag gesloten.
Southend Airport zegt dat alle vluchten van vandaag zijn geannuleerd. Ze adviseren reizigers om met hun luchtvaartmaatschappij contact op te nemen voor meer informatie en advies. Van en naar de luchthaven gaan vooral Europese vluchten, voornamelijk uitgevoerd door Easyjet.
Lelystad
Het toestel dat gisteren crashte, is van een Nederlands bedrijf, Zeusch Aviation, dat bij Lelystad Airport is gevestigd. Het vliegtuigje was ook op weg naar de luchthaven van Lelystad toen het vlak na het opstijgen crashte in het VK.
Het bedrijf bevestigt dat het de eigenaar is van het gecrashte toestel en zegt "actieve steun" te verlenen bij het onderzoek naar de toedracht. "Onze gedachten gaan uit naar iedereen die getroffen is", staat in een verklaring.
Zeusch Aviation levert met allerlei kleine vliegtuigen diensten als medische evacuaties, luchtopnames en luchtbewaking. Het toestel dat gistermiddag neerstortte, had volgens Britse media medische systemen aan boord. Het gaat om een Beechcraft B200 Super King Air.
"Het is een vliegtuig dat heel vaak gebruikt wordt", zegt luchtvaartexpert Luk de Wilde. "Er zijn er wel meer dan 8000 van gebouwd. Ook dit toestel was wel al 31 jaar oud, maar op zich is daar niets mis mee, want die toestelletjes kunnen makkelijk 40 tot 50 jaar vliegen als ze heel goed onderhouden worden. Het is een zeer betrouwbaar toestel en over het algemeen zijn er weinig ongevallen mee gebeurd."
Er zijn nog altijd weinig details over de crash. Zo is onduidelijk of er behalve de piloten nog meer mensen aan boord waren. Het toestel stortte iets voor 16.00 uur neer, vlak na het opstijgen.
Een ooggetuige op de luchthaven zegt dat de piloten nog zwaaiden toen ze aan het taxiën waren. "Toen gaven ze gas en passeerden ons. Het vliegtuig steeg op en binnen een paar seconden maakte het een steile bocht naar links", zegt John Johnson, die met zijn familie op de luchthaven was.
Vervolgens zagen ze een "grote vuurbal". Volgens luchtvaartanalist De Wilde komt dat door de grote hoeveelheid kerosine aan boord. "Als zo'n vliegtuig volgeladen is en opstijgt, heb je heel veel brandstof aan boord en is het logisch dat er zo'n gigantische vuurbal ontstaat."
Dat bemoeilijkt volgens hem ook de identificatie van de mensen aan boord. "Ik kan me best inbeelden dat de slachtoffers moeilijk te identificeren zijn. Ik denk dat men daar eerst uitsluitsel over wil hebben om ook de families op de hoogte te kunnen brengen."
De Onderzoeksraad voor Veiligheid is betrokken bij het onderzoek naar de crash van het toestel. Dat is onder leiding van de Britse autoriteiten. "Wij assisteren waar nodig."