Goed punt. Omdat je zo'n kabel niet door een 16/19 mm pijpje krijgt, het beoogde trace hoeken bevat en voor het trekken van een dikkere mantelbuis op alle verdiepingen gesloopt moet worden.quote:Op maandag 10 februari 2025 11:17 schreef Moonversion het volgende:
Waarom geen loze leiding zodat je flexibel bent?
Er zijn diverse rekenvoorbeeldenm: https://builder-calc.com/(...)line-berekening.htmlquote:Op maandag 10 februari 2025 11:00 schreef baskick het volgende:
Voor eventueel toekomstige zonnepanelen zou ik nu alvast graag een kabel leggen van de meterkast naar de ruimte onder het dak voor de omvormer. Op basis van oude topics, begrijp ik dat YMvk de voorkeur heeft en een 5-aderige handiger is (voor eventueel 3-fase). Afstand is < 20 meter. Ik lees wisselende adviezen over de dikte: pak ik gewoon 2,5 of beter 4 of 6 mm2, wanneer en waarom?
Volledigheidshalve: ik heb geen idee wat er eventueel aan panelen op komt te liggen of wat voor omvormer er eventueel komt. Ik zoek dus een oplossing voor een op dit moment hypothetisch probleem. De kabel kan maar 1 keer gelegd worden zonder te breken.
Door dezelfde verticale schacht komen los van bovenstaande kabel nog 2 nieuwe kabels (YMvk) en lopen 2 bestaande XMvk-kabels (allevier 2,5 mm2). De XMvk mag niet gebundeld worden. Wat is 'bundelen' in deze context?
Fysiek tegen&aan elkaar knopen. Dat heeft met de warmteontwikkeling te maken; de beperkende factor. Hangt er ook vanaf of je de kabel horizontaal/verticaal legt en/of in een PVC mantelbuis (niet verplicht), tegen een wand aan of niet etc.....quote:Op maandag 10 februari 2025 11:00 schreef baskick het volgende:
De XMvk mag niet gebundeld worden. Wat is 'bundelen' in deze context?
Dat gaat toch via WiFi??quote:Op maandag 10 februari 2025 11:40 schreef Piles het volgende:
Vergeet je geen UTP-kabel(s), voor slimme dingen aan je omvormer of op je zolder?
Het gaat wel door 2,5mm2quote:Op maandag 10 februari 2025 11:38 schreef blomke het volgende:
[..]
Er zijn diverse rekenvoorbeeldenm: https://builder-calc.com/(...)line-berekening.html
Uit ervaring weet ik dat t/m 10kW door 3 fasen 2,5mm2 prima gaat.
Vond het wel een goede tip.quote:
Dus door dezelfde verticale schacht stijgen kan, mits voldoende afstand zodat ze elkaar niet raken? Achter het knieschot kan ik ze sowieso (verder) uit elkaar leggen.quote:Op maandag 10 februari 2025 11:40 schreef blomke het volgende:
[..]
Fysiek tegen&aan elkaar knopen. Dat heeft met de warmteontwikkeling te maken; de beperkende factor. Hangt er ook vanaf of je de kabel horizontaal/verticaal legt en/of in een PVC mantelbuis (niet verplicht), tegen een wand aan of niet etc.....
Dank, er zijn er 2 voorzien (AP en storage). Eventueel switch voor extra punten. Als de boel deels open moet, trek ik er extra bij.quote:Op maandag 10 februari 2025 11:40 schreef Piles het volgende:
Vergeet je geen UTP-kabel(s), voor slimme dingen aan je omvormer of op je zolder?
Sorry, leek hier. Wat voor kabel moet ik daarvoor trekken?quote:Op maandag 10 februari 2025 11:34 schreef TheFreshPrince het volgende:
Hier is 4mm2 gebruikt voor beide 3-fase omvormers.
Vergeet ook niet om direct een extra kabel voor de aarde / vereffening aan te leggen, anders kan je alsnog gaan boren / breken.
De diameter daarvan moet minimaal die van de DC-kabels zijn die je vanaf de panelen naar de omvormer gaat leggen.
De kabel om het potentiaalverschil te vereffenen.quote:Op maandag 10 februari 2025 12:01 schreef baskick het volgende:
[..]
Sorry, leek hier. Wat voor kabel moet ik daarvoor trekken?
De panelen en omvormer zijn nu nog niet aan de orde, dus dikte nog onbekend.
Ok, check. Als ik 4 mm YMvK leg welke diamater aardkabel is dan wijsheid (nu ik niet weet wat de kabeldikte is tussen panelen en omvormer)?quote:Op maandag 10 februari 2025 12:31 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
De kabel om het potentiaalverschil te vereffenen.
Bijvoorbeeld dit:
https://webshop.cedel.nl/nl/Aardkabel-Vertind-H07Z1-K-6mm2-Geel-Groen-UV-bestendig-100-Meter
Dat gaat dus van je frame van de zonnepanelen naar een centraal aardpunt.
En vanaf je omvormer naar het centraal aardpunt.
En naar je meterkast naar de aardrail.
[ afbeelding ]
Zonder te weten wat je gaat leggen is dikte van de kabel niet te bedenken. Eén of 2 losse buis is dus beste alternatief en dan trek je daar later 5 losse draden van juiste dikte in.quote:Op maandag 10 februari 2025 12:43 schreef baskick het volgende:
[..]
Ok, check. Als ik 4 mm YMvK leg welke diamater aardkabel is dan wijsheid (nu ik niet weet wat de kabeldikte is tussen panelen en omvormer)?
Dat zit toch in een 5 aderige kabel?quote:Op maandag 10 februari 2025 11:34 schreef TheFreshPrince het volgende:
Hier is 4mm2 gebruikt voor beide 3-fase omvormers.
Vergeet ook niet om direct een extra kabel voor de aarde / vereffening aan te leggen, anders kan je alsnog gaan boren / breken.
De diameter daarvan moet minimaal die van de DC-kabels zijn die je vanaf de panelen naar de omvormer gaat leggen.
Daar heb ik dan weer ene vraag over. Als die paralel loopt langs de stroomkabel moet je dan een specifieke Cat kabel kopen tegen interferentie?quote:Op maandag 10 februari 2025 11:40 schreef Piles het volgende:
Vergeet je geen UTP-kabel(s), voor slimme dingen aan je omvormer of op je zolder?
Er zit een aardedraad in de 5-aderige kabel maar voor de vereffening leg je een kabel aan met minimaal de dikte van de DC-kabels.quote:Op maandag 10 februari 2025 13:25 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Dat zit toch in een 5 aderige kabel?
Oh zo heb ik ze nooit aangelegd. Geldt dit ook voor micro omvormers? Dan is er amper sprake van een DC traject.quote:Op maandag 10 februari 2025 13:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Er zit een aardedraad in de 5-aderige kabel maar voor de vereffening leg je een kabel aan met minimaal de dikte van de DC-kabels.
Als jij bijvoorbeeld 2.5mm2 kabel gebruikt en 4mm2 DC kabels voor de panelen, dan kom je al in de problemen omdat je dan niet voldoet aan die dikte.
In principe moet je (uitgaande van een rampscenario waarbij alles mis gaat) bij maximale DC-stroom nog de spanning kunnen vereffenen, dus je kabel moet dan niet dunner zijn, anders wordt het een gloeidraad.
Hier ligt dus bij mij ook een aparte kabel vanaf garage naar woning (meterkast).
Ik denk dat het ook in dat geval wel zo zou moeten, vanaf het frame.quote:Op maandag 10 februari 2025 13:39 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Oh zo heb ik ze nooit aangelegd. Geldt dit ook voor micro omvormers? Dan is er amper sprake van een DC traject.
Ik hou het in gedachten mocht het toch breken worden.quote:Op maandag 10 februari 2025 12:52 schreef Chinless het volgende:
[..]
Zonder te weten wat je gaat leggen is dikte van de kabel niet te bedenken. Eén of 2 losse buis is dus beste alternatief en dan trek je daar later 5 losse draden van juiste dikte in.
Is 4 mm YMvK en 4 mm aardkabel een reële combinatie? Als ik dat leg, zijn dat dan t.z.t. de omstandigheden waarbij de panelen passend moeten zijn.quote:Op maandag 10 februari 2025 13:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als jij bijvoorbeeld 2.5mm2 kabel gebruikt en 4mm2 DC kabels voor de panelen, dan kom je al in de problemen omdat je dan niet voldoet aan die dikte.
Ik heb APSystems en daar aarden de microomvormers ook het frame en gaat dat met 1 kabel naar binnen.quote:Op maandag 10 februari 2025 13:45 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Ik denk dat het ook in dat geval wel zo zou moeten, vanaf het frame.
Maar ik ben het met je eens dat het wel allemaal parallel geschakeld is per omvormer dus ik zou me er dan minder druk om maken dan bij een string.
Hier zit het zo:
Garage bij omvormers:
[ afbeelding ]
Binnenkomst meterkast met de stroomkabels van de omvormers (en warmtepomp).
[ afbeelding ]
En de meterkast binnen.
[ afbeelding ]
En bij mijn moeder is hetzelfde gedaan door dezelfde installateur.
Waarschijnlijk is het wel dik genoeg maar als het maar 1x kan zou ik direct 6mm2 voor die groen/gele trekken.quote:Op maandag 10 februari 2025 14:29 schreef baskick het volgende:
[..]
Ik hou het in gedachten mocht het toch breken worden.
[..]
Is 4 mm YMvK en 4 mm aardkabel een reële combinatie? Als ik dat leg, zijn dat dan t.z.t. de omstandigheden waarbij de panelen passend moeten zijn.
Ja geen idee... ik heb hier gewone utp-kabel door de koof lopen. Met daarbij ook elektra. Lijkt prima te werken, maar zoveel verstand heb ik er niet vanquote:Op maandag 10 februari 2025 13:26 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Daar heb ik dan weer ene vraag over. Als die paralel loopt langs de stroomkabel moet je dan een specifieke Cat kabel kopen tegen interferentie?
Goede vraag. Omdat het altijd zo geweest is (althans, vanaf mijn koop). In verband met extra groepen ben ik deze week gaan oriënteren en voor het eerst de verschillen vernomen tussen de x- en y-variant. De schacht is (uitwendig) 10x15. Of ze fysiek aan elkaar zitten of elkaar raken durf ik niet te zeggen (vandaar dat ik vroeg wat 'bundelen' in deze context betekent).quote:Op maandag 10 februari 2025 17:06 schreef Vonkenboer het volgende:
Waarom zitten er in die koof al Xmvk kabels?
Die mag je door hun dunnere isolatie sowieso niet bundelen aan elkaar (warmte).
Ja, in die Technische Zakboekjes staat het tot in detail, uitgelegd, zal er naar kijken en hier plaatsen.quote:Op maandag 10 februari 2025 11:57 schreef baskick het volgende:
[..]
Dus door dezelfde verticale schacht stijgen kan, mits voldoende afstand zodat ze elkaar niet raken? Achter het knieschot kan ik ze sowieso (verder) uit elkaar leggen.
Heb je meer informatie over de mantelbuis en welke invloed de wand heeft?
Een extra kabel voor aarde is - als je al een 5 aderige kabel hebt, niet nodig, je aarde zit al in de kabel.quote:Op maandag 10 februari 2025 12:01 schreef baskick het volgende:
[..]
Sorry, leek hier. Wat voor kabel moet ik daarvoor trekken?
De panelen en omvormer zijn nu nog niet aan de orde, dus dikte nog onbekend.
Nog nooit gezien/gehoord. Volgens mij is bij 300mA lekstroom, de ALS er allang uitgevlogen. Een PV-systeem is geen badkamervloer(vereffening)quote:Op maandag 10 februari 2025 13:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
Als jij bijvoorbeeld 2.5mm2 kabel gebruikt en 4mm2 DC kabels voor de panelen, dan kom je al in de problemen omdat je dan niet voldoet aan die dikte.
In principe moet je (uitgaande van een rampscenario waarbij alles mis gaat) bij maximale DC-stroom nog de spanning kunnen vereffenen, dus je kabel moet dan niet dunner zijn, anders wordt het een gloeidraad.
Hier ligt dus bij mij ook een aparte kabel vanaf garage naar woning (meterkast).
Als de ALS eruit vliegt, zal een zonnepaneel en dus ook de gehele string nog steeds DC-spanning opwekken.quote:Op maandag 10 februari 2025 17:36 schreef blomke het volgende:
[..]
Nog nooit gezien/gehoord. Volgens mij is bij 300mA lekstroom, de ALS er allang uitgevlogen. Een PV-systeem is geen badkamervloer(vereffening)
quote:Het vereffenen van een installatie is bedoeld om de spanning tussen verschillende geleidende delen gelijk te maken. Hierdoor zijn er geen spanningsverschillen en zal er dus geen stroom lopen, wanneer je deze delen aanraakt. De nieuwe NEN 1010 (1 januari 2017) stelt het aarden van een PV-installatie verplicht.
Het montagesysteem wordt gezien als een metalen constructie, en moet dus geaard worden. De zonnepanelen zijn dubbel geďsoleerd en hoeven niet geaard te worden. Om te zorgen dat een PV-installatie veilig wordt aangelegd is het belangrijk om de richtlijnen van de NEN 1010 te volgen.
bron: https://conduct.nl/aarding-en-vereffening
Het is dus verplicht.quote:Op maandag 10 februari 2025 17:33 schreef blomke het volgende:
[..]
Een extra kabel voor aarde is - als je al een 5 aderige kabel hebt, niet nodig, je aarde zit al in de kabel.
Het begint met de "wetenschap" over het verschil tussen draden, aders en kabels.
Heb even in de PBNA zakboekje gekeken: 36/G4 3 belaste 2,5mm2 aders in kabels met PVC isolatie in buis tegen houten wand: max. stroom 20A. 44/G4: Met XLPE isolatie in vrije lucht zelfs 32A.quote:Op maandag 10 februari 2025 11:57 schreef baskick het volgende:
[..]
Dus door dezelfde verticale schacht stijgen kan, mits voldoende afstand zodat ze elkaar niet raken? Achter het knieschot kan ik ze sowieso (verder) uit elkaar leggen.
Heb je meer informatie over de mantelbuis en welke invloed de wand heeft?
Heb jij toevallig ook antwoord op mijn vraag mbt tot 5 aderige ymvk kabel en Cat6 naast elkaar?quote:Op maandag 10 februari 2025 18:27 schreef Vonkenboer het volgende:
Met bundelen bedoelen ze het strak opbossen van kabels zodat de kabelgoot optimaal benut kan worden, in dat geval zullen bij hogere belastingen (zware machines bijvoorbeeld) de kabels in het midden van de bundel te weinig koeling kunnen hebben. Dat is hier niet het geval.
Wel moet je de installatie op je dak vereffenen aan je hoofdaardrail in de meterkast, daar is die losse 4 mm˛ draad voor.
CAT6 kan heel wat aan. Het is ook net wat je er mee gaat doen. Als het is om af en toe wat data van de omvormer te versturen dan lukt dat vast wel, als een pakketje niet aankomt wordt het wel opnieuw gestuurd.quote:Op maandag 10 februari 2025 20:35 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Heb jij toevallig ook antwoord op mijn vraag mbt tot 5 aderige ymvk kabel en Cat6 naast elkaar?
Zou gaan om ca 35m door dezelfde mantelpijp.
Of kan ik beter een shielded Cat7 kabel kopen of een Cat6 grondkabel?
Het is idee is sturing van een toekomstige batterij en sturing van een toekomstige laadpaal.quote:Op maandag 10 februari 2025 20:39 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
CAT6 kan heel wat aan. Het is ook net wat je er mee gaat doen. Als het is om af en toe wat data van de omvormer te versturen dan lukt dat vast wel, als een pakketje niet aankomt wordt het wel opnieuw gestuurd.
CAT7 is wel afgeschermd maar dan moet je het wel aan beide kanten helemaal met de juiste componenten afwerken en dat is voor een omvormer aan het internet wel wat over the top.
Hier heb ik destijds (2018) direct een glasvezelkabel naar de garage getrokken, dat stoort sowieso niet.
Heb er sinds kort 10Gbit mediaconverters op, dus ook lekker snel. M'n back-up NAS staat in de garage, dus ik gebruik de verbinding wel intensief.
Ik zou mij daar persoonlijk eigenlijk niet zo druk over maken, gebruik wel kwalitatief goede merken en materialen qua CAT6 materiaal.quote:Op maandag 10 februari 2025 20:35 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Heb jij toevallig ook antwoord op mijn vraag mbt tot 5 aderige ymvk kabel en Cat6 naast elkaar?
Zou gaan om ca 35m door dezelfde mantelpijp.
Of kan ik beter een shielded Cat7 kabel kopen of een Cat6 grondkabel?
En wat zijn dat dan?quote:Op maandag 10 februari 2025 22:01 schreef Vonkenboer het volgende:
[..]
Ik zou mij daar persoonlijk eigenlijk niet zo druk over maken, gebruik wel kwalitatief goede merken en materialen qua CAT6 materiaal.
Ik las dat vertinde draad wordt aangeraden, mogelijk omdat het minder snel oxideert dan koper, zeker voor het deel dat buiten komt.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 12:51 schreef baskick het volgende:
Dus resume:
• stijgen van de 2 bestaande XMvK-kabels (3x2,5 mm2) door bestaande koof is niet problematisch (omdat ze niet aan elkaar gefixeerd zijn en dus niet gebundeld). Achter de knieschotten lopen ze ook separaat.
• stijgen van 3 nieuwe YMvK-kabels (3x2,5 mm2) voor 3 nieuwe groepen (was/droger/AC) door bestaande koof kan sowieso (deze mogen eventueel ook onderling gebundeld worden)
Voor eventueel toekomstige zonnepanelen:
• 5x4 mm2 YMvK-kabel
• 1x6 mm2 aard-draad voor vereffening (H07Z1-K)
Klopt dat zo?
Het leggen van de draad en kabels ga ik zelf doen, maar jullie zullen door mijn gebrek aan kennis begrijpen dat ik het niet zelf ga aansluiten
Op de website die @:TheFreshPrince noemde, wordt H07Z1-K installatiedraad en aardkabel genoemd. Moet deze nu wel of niet in een buis?
Kabel met écht koperdraad gebruiken, dus geen aluminium met dun laagje koper.quote:
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet helemaal op de hoogte ben qua cat6 en cat7 materiaal.quote:
Opzich klopt je verhaal. Het nadeel van aardkabel (CU) is dat het stugge draad op een rol is.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 12:51 schreef baskick het volgende:
Dus resume:
• stijgen van de 2 bestaande XMvK-kabels (3x2,5 mm2) door bestaande koof is niet problematisch (omdat ze niet aan elkaar gefixeerd zijn en dus niet gebundeld). Achter de knieschotten lopen ze ook separaat.
• stijgen van 3 nieuwe YMvK-kabels (3x2,5 mm2) voor 3 nieuwe groepen (was/droger/AC) door bestaande koof kan sowieso (deze mogen eventueel ook onderling gebundeld worden)
Voor eventueel toekomstige zonnepanelen:
• 5x4 mm2 YMvK-kabel
• 1x6 mm2 aard-draad voor vereffening (H07Z1-K)
Klopt dat zo?
Het leggen van de draad en kabels ga ik zelf doen, maar jullie zullen door mijn gebrek aan kennis begrijpen dat ik het niet zelf ga aansluiten
Op de website die @:TheFreshPrince noemde, wordt H07Z1-K installatiedraad en aardkabel genoemd. Moet deze nu wel of niet in een buis?
Ik zal eens naar de protocollen van alfen en victron kijken. Zag wel dat die mediaconverters prijzig zijn.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 13:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
[..]
Kabel met écht koperdraad gebruiken, dus geen aluminium met dun laagje koper.
En ik zou "solid" kabel met een massieve kern gebruiken, soepele kabel gebruik je doorgaans alleen als patchkabel.
Ik weet niet of dat te koop is als "kant-en-klare" kabel, dat is meestal stranded (soepele) cable.
Ik doe dat installatiewerk van netwerkkabels altijd zelf en dan gebruik ik patchpanelen en/of wandcontactdozen.
En voor grotere afstanden van gebouw naar gebouw gebruik altijd glasvezel (met mediaconverters), ook omdat het galvanisch gescheiden is en bij blikseminslag in de buurt geen spanning oppakt (wat toch wel kan als je enkele meters onder bestrating hebt lopen).
Uiteindelijk is dat laatste argument niet heel sterk, omdat er vaak ook wel andere kabels lopen en de boel toch wel kapot gaat als de inslag dichtbij genoeg is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |