Fout, fout, ..... definieer fout. Een verzameling letters die een historisch persoon hadden kunnen aanduiden maar dat nu niet doen. Be it.quote:Straatnaam al bijna 70 jaar fout geschreven en dat blijft zo
NAALDWIJK - In het centrum van Naaldwijk ligt de Simon van Slingerlandtstraat, waar volgens het Kadaster 39 adressen staan geregistreerd. Al die bewoners zijn zich er waarschijnlijk niet van bewust dat de straatnaam al sinds jaar en dag verkeerd wordt geschreven. En dat zal ook zo blijven.
Een betrokken Naaldwijker ontdekte de fout en besloot contact op te nemen met de gemeente Westland. De man naar wie de straat is vernoemd, is namelijk Simon van Slingelandt, heer van Patijnenburg (1664-1736).
De achternaam van deze oud-politicus is dus Van Slingelandt, zónder 'r'. 'In Zwolle is een plein naar hem vernoemd en daar is zijn naam wél juist gespeld', merkt de Naaldwijker op.
Straat bestaat al sinds 1956
Het is opvallend dat de Naaldwijkse fout nu pas aan het licht komt. Want hoewel de oudste huizen in de Simon van Slingerlandtstraat (mét 'r') daar pas sinds 1998 staan, bestaat de straat al veel langer.
'De straatnaam in Naaldwijk is sinds 1956 als zodanig bekend', reageert een ambtenaar die zich bezighoudt met straatnamen. Het onderwerp kwam dan ook op de agenda van de Commissie Naamgeving.
De commissie bevestigde de fout en ging op onderzoek uit. Wat blijkt? Op 27 september 1956 besloot de gemeenteraad van Naaldwijk om de straatnaam Simon van Slingelandtstraat vast te stellen.
In het raadsvoorstel staat die naam per abuis mét 'r', maar die letter is achteraf doorgestreept. 'Dat is mogelijk niet opgemerkt bij de uitvoering van het raadsbesluit', zegt de ambtenaar.
Adreswijzigingen
De fout moet worden rechtgezet, maar moeten alle bewoners hun adres straks gaan aanpassen naar Simon van Slingelandtstraat? Nee. 'Een naamwijziging (zelfs een zo kleine als deze) is vanwege de grote hoeveelheid adreswijzigingen niet wenselijk.'
In plaats daarvan wordt een onderschrift aan het straatnaambord toegevoegd, met daarop de correcte naam.
Straatnamenpagina
Op de straatnamenpagina van Erfgoed Westland is de aanpassing inmiddels gedaan. Ook staat er extra uitleg:
'Simon van Slingelandt (1664 - 1736) was eigenaar van de buitenplaats Patijnenburg. In 1690 werd hij secretaris van de Raad van State; in 1725 thesaurier-generaal en in 1727 raadspensionaris als opvolger van Izaak van Hoornbeek. Door een typefout in het raadsbesluit van 27 september 1956 heeft de straat per abuis de naam Simon van Slingerlandtstraat gekregen.'
Dat komt helemaal niet zo vaak voor, het gebeurt echt maar zelde, 2 die ik er weet is de Stalinlaan in Amsterdam, dat is nu de vrijheidslaan, en in Westzaan had je de Nelson en Winnie Mandela straat waarbij Winnie geknipt is.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 06:32 schreef Ivo1985 het volgende:
Er zijn genoeg straten die in de loop der tijd van naam zijn veranderd.
Aangezien de meeste adres-gerelateerde zaken in Nederland op basis van postcode + huisnummer gaan, valt het wel mee met de impact die dat heeft.
Compleet ander verhaal. Deze straten zijn ingehaald door vernieuwde spelling. Deze straat is gewoon een typo.quote:Op zondag 9 februari 2025 20:35 schreef Idisrom het volgende:
Hetzelfde geldt voor de tussen-'n', die in de jaren '90 werd doorgevoerd.
In veel binnensteden heb je de Groentemarkt als straat.
In Groningen heette de Botermolendrift tot 2011 nog Jodenkamp (naar de oude Joodse begraafplaats). Minder ingewikkeld omdat daar tot de naamswijziging geen woningen stonden.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 06:49 schreef raptorix het volgende:
[..]
Dat komt helemaal niet zo vaak voor, het gebeurt echt maar zelde, 2 die ik er weet is de Stalinlaan in Amsterdam, dat is nu de vrijheidslaan, en in Westzaan had je de Nelson en Winnie Mandela straat waarbij Winnie geknipt is.
Ik zeg ook niet dat het niet voorkomt, het gebeurt gewoon niet zo vaak, zeker als je met bedrijven te maken hebt zul je ook alle reclame uitingen moeten aanpassen, gelukkig valt het tegenwoordig door digitalisering allemaal wel mee, vooral omdat wij in Nederland een zeer efficient adres systeem hebben met het BAG.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 06:55 schreef recursief het volgende:
[..]
In Groningen heette de Botermolendrift tot 2011 nog Jodenkamp (naar de oude Joodse begraafplaats). Minder ingewikkeld omdat daar tot de naamswijziging geen woningen stonden.
Het betreft hier een dusdanig kleine wijziging dat je er eigenlijk geen nieuw materiaal voor hoeft te drukken. Gewoon eerst het oude opgebruiken. In die zin denk ik dat je beide namen een langere periode naast elkaar moet blijven hanteren met dan een voorkeur voor de nieuwere spelling.quote:Op dinsdag 11 februari 2025 06:58 schreef raptorix het volgende:
[..]
Ik zeg ook niet dat het niet voorkomt, het gebeurt gewoon niet zo vaak, zeker als je met bedrijven te maken hebt zul je ook alle reclame uitingen moeten aanpassen, gelukkig valt het tegenwoordig door digitalisering allemaal wel mee, vooral omdat wij in Nederland een zeer efficient adres systeem hebben met het BAG.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |