111210 | zondag 9 februari 2025 @ 10:53 |
Nooit geweten dat ik een lekkere port wel kan waarderen. Want kende van lang geleden alleen een goedkope Kopke uit de supermarkt en dat vond ik toen in ieder geval niet te nassen. Gister een Poças lbv gedronken en dat was erg lekker. ![]() Tijdje terug een Royal o Porto lbv en ook die was erg goed te doen. ![]() Nu de vraag, welke port vinden jullie lekker? | |
sigme | zondag 9 februari 2025 @ 11:10 |
Enige tijd geleden was ik in een prachtig (prachtig!) Portugees landhuis. (Gaat dat zien, 't is een hotel en niet duur). Die schonken ook fraaie port. De bardame vroeg of ik er ijs in wou ![]() Goeie port met een klont ijs. Ik vond het nogal een verbetering van de port, maar zou er dus zelf nooit opgekomen zijn. | |
111210 | zondag 9 februari 2025 @ 12:00 |
Kan mij dat in de zomer best voorstellen, die royal o porto heb ik ook gekoeld gedronken | |
fluitbekzeenaald2.0 | maandag 10 februari 2025 @ 23:03 |
Witte port? Dan kan het best volgens mij. Ik ga altijd voor rood, tawny. Die is wat minder fruitig dan ruby en wat meer 'aards'. Vintage kan erg verschillen in kwaliteit. | |
sigme | dinsdag 11 februari 2025 @ 06:39 |
Rood. | |
Hallojo | dinsdag 11 februari 2025 @ 06:59 |
Port is lekker ![]() | |
Document1 | dinsdag 11 februari 2025 @ 07:18 |
Goed stukkie kaas erbij. ![]() | |
Hallojo | dinsdag 11 februari 2025 @ 07:24 |
Roquefort ![]() | |
111210 | dinsdag 11 februari 2025 @ 08:33 |
Vond de combinatie met donkere chocolade ook wel verassend lekker. | |
111210 | dinsdag 11 februari 2025 @ 08:35 |
Moet zeggen dat de enige tawny die ik geproefd heb uit een miniatuur setje grahams en kopte kwam, dat was niet echt mijn ding. Heb alleen niet het idee of dat een goede referentie is. | |
fluitbekzeenaald2.0 | dinsdag 11 februari 2025 @ 09:54 |
Probeer eens wat uit zou ik zeggen. Net als bij wijn kun je beter wegblijven van de goedkoopste en is de slijterij een betere dan de supermarkt. En als je meer van fruittonen houdt is tawny waarschijnlijk niet je favoriet. | |
Jan_Onderwater | dinsdag 11 februari 2025 @ 16:57 |
Zouden Portvaten wat zijn om whiskey of rum in te rijpen? | |
golfer | dinsdag 11 februari 2025 @ 17:28 |
Wordt al volop voor whisky gebruikt. https://blog.drankdozijn.nl/nl/alles-over-portvaten-en-whisky/ | |
Jan_Onderwater | dinsdag 11 februari 2025 @ 17:30 |
Kijk, altijd als ik een goed idee heb had iemand anders dat allang. | |
Gimmick | donderdag 13 februari 2025 @ 14:49 |
![]() Deze is mijn favoriet, naar mijn mening zelfs beter dan de duurdere Tawny van het zelfde merk. Maar vind het een gevaarlijk drankje. Drinkt te makkelijk weg. | |
Bocaj | donderdag 13 februari 2025 @ 14:54 |
Port. Is dat niet hele chique (zware) wijn? | |
golfer | donderdag 13 februari 2025 @ 17:08 |
Nee, niet chique. Port is een versterkte wijn met een volle, zoete smaak. Port wordt gemaakt volgens hetzelfde principe als een normale wijn, maar het fermentatie proces wordt na betrekkelijk korte tijd afgebroken door er sterke drank aan toe te voegen. Net als wijn kan port wit, rosé of rood van kleur zijn. | |
dimmak | vrijdag 14 februari 2025 @ 10:03 |
Hier ook fan van Niepoort. Niepoort is sowieso één van de betere wijnmakers van Portugal. | |
Weltschmerz | maandag 17 februari 2025 @ 20:10 |
Er is trouwens ook best aardige Zuid-Afrikaanse port die niet zo mag heten. | |
Gimmick | vrijdag 4 april 2025 @ 17:37 |
Tip voor de goedkopere port op een warme vrijdagmiddag: klont ijs en scheutje (Agnostura) bitters. ![]() | |
Jan_Onderwater | vrijdag 4 april 2025 @ 18:32 |
Zo heb je ook Franse "Port" Banyul en Pineaux bijvoorbeeld. Het process van druivensap te laten vergisten en dan voor het uitgegist is en de suikers weg en alcohol aan toe te voegen (Mutage) wordt niet alleen in Portugal gebruikt. Net zoals het laten verschimmelen van de druiven of de most niet alleen Sherry maakt, maar ook Tokaij en Eiswein. Champagne een streek is, maar Cremant (FR), Sekt (D) Cava (ES), Sparkling Wine (UK, NZ) uitstekende schuimwijnen voorbrengen die zich er zeker aan kunnen meten, zelfs beter smaken, maar een fractie kosten. Goed, terug naar Port. Ik drink graag een donkerrode LBV, mijn man liever witte | |
Jan_Onderwater | vrijdag 4 april 2025 @ 18:34 |
1 Deel port, 1 deel droge schuimwijn, 2 delen spa rood, ijsklontjes. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 4 april 2025 @ 18:35 |
Er is ook droge port, die is niet zoet, maar ook niet echt droog, medium. | |
ieniminimuis | vrijdag 4 april 2025 @ 18:55 |
Een goed glaasje port drink je als aperitief voordat je aan de Portugese lunch gaat van minstens 3 gangen. Bij het glaasje port heb je wat Portugese kaas en stukjes worst die je eerst in de fik hebt gezet. | |
111210 | maandag 28 april 2025 @ 22:56 |
De keuringsdienst had er een aflevering over. Leuk om op het fleslabel te zetten maar echte smaak geven die vaten niet af. Ging vooral over oude sherry vaten. Maar die zijn vrijwel niet te koop, dus worden die vaten soort van ondergedompeld in gore bocht om zo door te gaan als een “sherry vat” Zal vast en zeker ook met port gebeuren op die manier |