FOK!forum / Culinesse à gogo / Port!
111210zondag 9 februari 2025 @ 10:53
Nooit geweten dat ik een lekkere port wel kan waarderen. Want kende van lang geleden alleen een goedkope Kopke uit de supermarkt en dat vond ik toen in ieder geval niet te nassen.

Gister een Poças lbv gedronken en dat was erg lekker.

Pocas-LBV-2018-768x1151.png

Tijdje terug een Royal o Porto lbv en ook die was erg goed te doen.

Royal-oporto-LBV-75-cl-600.jpg

Nu de vraag, welke port vinden jullie lekker?
sigmezondag 9 februari 2025 @ 11:10
Enige tijd geleden was ik in een prachtig (prachtig!) Portugees landhuis. (Gaat dat zien, 't is een hotel en niet duur).

Die schonken ook fraaie port. De bardame vroeg of ik er ijs in wou :o . Dat leek me een volstrekt belachelijke toeristenaanpassing, maar ze vertelde dat zij dat gewoon zo vinden horen. Dus vooruit dan maar.
Goeie port met een klont ijs. Ik vond het nogal een verbetering van de port, maar zou er dus zelf nooit opgekomen zijn.
111210zondag 9 februari 2025 @ 12:00
quote:
7s.gif Op zondag 9 februari 2025 11:10 schreef sigme het volgende:
Enige tijd geleden was ik in een prachtig (prachtig!) Portugees landhuis. (Gaat dat zien, 't is een hotel en niet duur).

Die schonken ook fraaie port. De bardame vroeg of ik er ijs in wou :o . Dat leek me een volstrekt belachelijke toeristenaanpassing, maar ze vertelde dat zij dat gewoon zo vinden horen. Dus vooruit dan maar.
Goeie port met een klont ijs. Ik vond het nogal een verbetering van de port, maar zou er dus zelf nooit opgekomen zijn.
Kan mij dat in de zomer best voorstellen, die royal o porto heb ik ook gekoeld gedronken
fluitbekzeenaald2.0maandag 10 februari 2025 @ 23:03
quote:
7s.gif Op zondag 9 februari 2025 11:10 schreef sigme het volgende:
Enige tijd geleden was ik in een prachtig (prachtig!) Portugees landhuis. (Gaat dat zien, 't is een hotel en niet duur).

Die schonken ook fraaie port. De bardame vroeg of ik er ijs in wou :o . Dat leek me een volstrekt belachelijke toeristenaanpassing, maar ze vertelde dat zij dat gewoon zo vinden horen. Dus vooruit dan maar.
Goeie port met een klont ijs. Ik vond het nogal een verbetering van de port, maar zou er dus zelf nooit opgekomen zijn.
Witte port? Dan kan het best volgens mij.

Ik ga altijd voor rood, tawny. Die is wat minder fruitig dan ruby en wat meer 'aards'. Vintage kan erg verschillen in kwaliteit.
sigmedinsdag 11 februari 2025 @ 06:39
quote:
1s.gif Op maandag 10 februari 2025 23:03 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]
Witte port? Dan kan het best volgens mij.

Ik ga altijd voor rood, tawny. Die is wat minder fruitig dan ruby en wat meer 'aards'. Vintage kan erg verschillen in kwaliteit.
Rood.
Hallojodinsdag 11 februari 2025 @ 06:59
Port is lekker :9
Document1dinsdag 11 februari 2025 @ 07:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 06:59 schreef Hallojo het volgende:
Port is lekker :9
Goed stukkie kaas erbij. :9~
Hallojodinsdag 11 februari 2025 @ 07:24
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 07:18 schreef Document1 het volgende:

[..]
Goed stukkie kaas erbij. :9~
Roquefort _O_
111210dinsdag 11 februari 2025 @ 08:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 07:24 schreef Hallojo het volgende:

[..]
Roquefort _O_
Vond de combinatie met donkere chocolade ook wel verassend lekker.
111210dinsdag 11 februari 2025 @ 08:35
quote:
1s.gif Op maandag 10 februari 2025 23:03 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]
Witte port? Dan kan het best volgens mij.

Ik ga altijd voor rood, tawny. Die is wat minder fruitig dan ruby en wat meer 'aards'. Vintage kan erg verschillen in kwaliteit.
Moet zeggen dat de enige tawny die ik geproefd heb uit een miniatuur setje grahams en kopte kwam, dat was niet echt mijn ding. Heb alleen niet het idee of dat een goede referentie is.
fluitbekzeenaald2.0dinsdag 11 februari 2025 @ 09:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 08:35 schreef 111210 het volgende:

[..]
Moet zeggen dat de enige tawny die ik geproefd heb uit een miniatuur setje grahams en kopte kwam, dat was niet echt mijn ding. Heb alleen niet het idee of dat een goede referentie is.
Probeer eens wat uit zou ik zeggen. Net als bij wijn kun je beter wegblijven van de goedkoopste en is de slijterij een betere dan de supermarkt. En als je meer van fruittonen houdt is tawny waarschijnlijk niet je favoriet.
Jan_Onderwaterdinsdag 11 februari 2025 @ 16:57
Zouden Portvaten wat zijn om whiskey of rum in te rijpen?
golferdinsdag 11 februari 2025 @ 17:28
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 16:57 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Zouden Portvaten wat zijn om whiskey of rum in te rijpen?
Wordt al volop voor whisky gebruikt.
https://blog.drankdozijn.nl/nl/alles-over-portvaten-en-whisky/
Jan_Onderwaterdinsdag 11 februari 2025 @ 17:30
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 17:28 schreef golfer het volgende:

[..]
Wordt al volop voor whisky gebruikt.
https://blog.drankdozijn.nl/nl/alles-over-portvaten-en-whisky/
Kijk, altijd als ik een goed idee heb had iemand anders dat allang.
Gimmickdonderdag 13 februari 2025 @ 14:49
IMG_685165_1500.jpg

Deze is mijn favoriet, naar mijn mening zelfs beter dan de duurdere Tawny van het zelfde merk. Maar vind het een gevaarlijk drankje. Drinkt te makkelijk weg.
Bocajdonderdag 13 februari 2025 @ 14:54
Port. Is dat niet hele chique (zware) wijn?
golferdonderdag 13 februari 2025 @ 17:08
quote:
0s.gif Op donderdag 13 februari 2025 14:54 schreef Bocaj het volgende:
Port. Is dat niet hele chique (zware) wijn?
Nee, niet chique.
Port is een versterkte wijn met een volle, zoete smaak. Port wordt gemaakt volgens hetzelfde principe als een normale wijn, maar het fermentatie proces wordt na betrekkelijk korte tijd afgebroken door er sterke drank aan toe te voegen. Net als wijn kan port wit, rosé of rood van kleur zijn.
dimmakvrijdag 14 februari 2025 @ 10:03
quote:
2s.gif Op donderdag 13 februari 2025 14:49 schreef Gimmick het volgende:
[ afbeelding ]

Deze is mijn favoriet, naar mijn mening zelfs beter dan de duurdere Tawny van het zelfde merk. Maar vind het een gevaarlijk drankje. Drinkt te makkelijk weg.
Hier ook fan van Niepoort.

Niepoort is sowieso één van de betere wijnmakers van Portugal.
Weltschmerzmaandag 17 februari 2025 @ 20:10
Er is trouwens ook best aardige Zuid-Afrikaanse port die niet zo mag heten.
Gimmickvrijdag 4 april 2025 @ 17:37
Tip voor de goedkopere port op een warme vrijdagmiddag: klont ijs en scheutje (Agnostura) bitters. :9
Jan_Onderwatervrijdag 4 april 2025 @ 18:32
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2025 20:10 schreef Weltschmerz het volgende:
Er is trouwens ook best aardige Zuid-Afrikaanse port die niet zo mag heten.
Zo heb je ook Franse "Port" Banyul en Pineaux bijvoorbeeld. Het process van druivensap te laten vergisten en dan voor het uitgegist is en de suikers weg en alcohol aan toe te voegen (Mutage) wordt niet alleen in Portugal gebruikt. Net zoals het laten verschimmelen van de druiven of de most niet alleen Sherry maakt, maar ook Tokaij en Eiswein. Champagne een streek is, maar Cremant (FR), Sekt (D) Cava (ES), Sparkling Wine (UK, NZ) uitstekende schuimwijnen voorbrengen die zich er zeker aan kunnen meten, zelfs beter smaken, maar een fractie kosten.

Goed, terug naar Port. Ik drink graag een donkerrode LBV, mijn man liever witte
Jan_Onderwatervrijdag 4 april 2025 @ 18:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 april 2025 17:37 schreef Gimmick het volgende:
Tip voor de goedkopere port op een warme vrijdagmiddag: klont ijs en scheutje (Agnostura) bitters. :9
1 Deel port, 1 deel droge schuimwijn, 2 delen spa rood, ijsklontjes.
Jan_Onderwatervrijdag 4 april 2025 @ 18:35
quote:
0s.gif Op donderdag 13 februari 2025 17:08 schreef golfer het volgende:

[..]
Nee, niet chique.
Port is een versterkte wijn met een volle, zoete smaak. Port wordt gemaakt volgens hetzelfde principe als een normale wijn, maar het fermentatie proces wordt na betrekkelijk korte tijd afgebroken door er sterke drank aan toe te voegen. Net als wijn kan port wit, rosé of rood van kleur zijn.
Er is ook droge port, die is niet zoet, maar ook niet echt droog, medium.
ieniminimuisvrijdag 4 april 2025 @ 18:55
Een goed glaasje port drink je als aperitief voordat je aan de Portugese lunch gaat van minstens 3 gangen.

Bij het glaasje port heb je wat Portugese kaas en stukjes worst die je eerst in de fik hebt gezet.
111210maandag 28 april 2025 @ 22:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 februari 2025 17:28 schreef golfer het volgende:

[..]
Wordt al volop voor whisky gebruikt.
https://blog.drankdozijn.nl/nl/alles-over-portvaten-en-whisky/
De keuringsdienst had er een aflevering over. Leuk om op het fleslabel te zetten maar echte smaak geven die vaten niet af.

Ging vooral over oude sherry vaten. Maar die zijn vrijwel niet te koop, dus worden die vaten soort van ondergedompeld in gore bocht om zo door te gaan als een “sherry vat”

Zal vast en zeker ook met port gebeuren op die manier