Belangrijke getuigenverklaring van twee jochies in de Bende van Nijvel-zaak werd 40 jaar genegeerd, justitie komt alsnog in actie
Het onderzoek naar de Belgische Bende van Nijvel uit de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt nog steeds niet stopgezet. Twee jongens die op de dag van de aanslag op de Delhaize in Aalst nummerplaten van passerende auto’s noteerden, zagen ook een Golf en Mercedes die mogelijk bij de overval gebruikt zijn voorbijscheuren. Justitie in Bergen heeft nu besloten dat de twee broers ondervraagd moeten worden, veertig jaar na dato.
![ac98e5fa-de14-11ef-a657-e663ed418346.jpg]()
Dit door de politie genegeerde schriftje van twee kinderen die veertig jaar geleden nummerplaten noteerden van langsrijdende auto’s, kan wel eens de oplossing betekenen van de Bende van Nijvelzaak.
Het onderzoek naar de Bende van Nijvel, die over een periode van een aantal jaren 28 mensen doodde bij vooral overvallen op supermarkten, is nog steeds niet klaar. Ondanks dat justitie in Belgie eerder beweerde dat ’alle sporen onderzocht zijn, dat de daders onvindbaar blijven en dat het onderzoek daarom beter afgesloten wordt’. Eén uiterst merkwaardig spoor bleef veertig jaar lang ergens in een bureaulade liggen.
Op 9 november 1985, de dag van de bloedigste en laatste overval van de Bende, die op de Delhaize in Aalst, zaten twee broertjes van zeven en negen jaar oud bij hen thuis in buurgemeente Opwijk op de stoep. De oudste had een schriftje waarin hij de nummerplaat en het merk van de passerende auto’s noteerde. Een hobby van de beide broers.
’Ongure types’
Het is 17 uur, twee uur voor de overval op de Delhaize die acht levens zal eisen. Op dat moment passeren aan het huis van de jongens twee auto’s. Eerst raast een antracietkleurige Golf voorbij met hoge snelheid. De oudste van de broers noteert meteen de nummerplaat. Meteen daarna, als in een konvooi, volgt een lichtkleurige Mercedes. Ook die rijdt razendsnel, waardoor de jongens de Nederlandse nummerplaat niet helemaal kunnen noteren.
„Wat voor mannen waren dat”, zeggen de broers daarna tegen elkaar. Latervertelden ze aan hun vader dat in de Golf en de Mercedes ’donker geklede, ongure types’ zaten.
Gewapende man
Twee uur later is de overval in Aalst. Getuigen spreken van een donkere Golf en van een Mercedes met Nederlandse nummerplaat die op de parkeerplaats van Aalst gezien zouden zijn, mogelijk dezelfde auto als de broers. Soortgelijke wagens zouden die dag ook gesignaleerd zijn bij het Texacostation in Groot-Bijgaarden, tussen Brussel en Aalst. Getuigen zagen daar een gewapende man instappen in een van de auto’s.
Terug naar de broers. Dat weekend was ook de tante van de jongens op bezoek bij het gezin. Zij was zelf in de Delhaize op het moment van de overval en kon ontsnappen langs het bos achter de parking, zo vertelde een van de broers enkele maanden geleden aan Humo.
Nooit ondervraagd
Tijdens het gesprek komt ook ter sprake dat de daders met een Golf gevlucht zijn. „Die Golf hebben wij gezien”, zeggen de jongens, met het schriftje in de hand. De dag nadien stapt hun vader met het schriftje naar de rijkswacht: „Mijn zoons hebben mogelijk belangrijke informatie.” Het schriftje belandt echter in een lade, zonder al teveel onderzoek. De broers zijn nooit ondervraagd.
Maar nu, veertig jaar later mogen de broers toch een verklaring afleggen. De Golf uit het schriftje zou een bedrijfswagen geweest zijn van een drankenhandel uit Brussel. Een verdacht bedrijf, zo blijkt. De drankenhandel leverde onder meer drank aan de Auberge du Chevalier in Beersel. De nachtwaker daar, José Vanden Eynde, is in 1982 gruwelijk vermoord. De moord wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel.
Kogelvrije vest
Er zouden ook (valse) facturen zijn van de drankenhandel op naam van Robert Becker, ook een verdachte in het Bendedossier. Justitie vermoedt dat hij achter een diefstal van kogelvrije vesten in Temse zit en de overval op de Colruyt van Nijvel. Daar vallen in totaal vier doden.
Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die opkomt voor de kinderen van de in Aalst doodgeschoten Georges De Smet, heeft er nu voor gezorgd dat het onderzoek niet wordt stopgezet. Hij ging in beroep bij de ’kamer van inbeschuldigingstelling’ in Bergen die de onderzoeksrechter nu sommeert het onderzoek verder te zetten.
’Zaak-Dutroux opgelost door halve nummerplaat’
Vandenbussche: „ze moeten nu alvast dat gedeelte van de zaak écht gaan onderzoeken. De broers zullen ondervraagd worden. Ook het bedrijf zal speurders over de vloer krijgen in een poging de bestuurder van het voertuig op die dag te identificeren. De zaak-Dutroux is opgelost toen iemand een halve nummerplaat van zijn bestelwagen noteerde. Hier hebben ze een volledige nummerplaat.”
BRON
"A lie is a lie even if everyone believes it. The truth is the truth even if no one believes it."